Chestia asta a spus-o cineva în comentarii aici, a trecut neobservată, dar mi-am adus aminte de ea și, de atunci mă tot țin să o scriu, dar uit cu grație tot timpul.
De când a început bătaia de joc a guvernului cu pandemia, am tot auzit plângeri despre cultură. Săracii actori, nu au de niciunele, săracii actori nu au salarii, săracii actori nu pot munci altceva pentru că au studii universitare, tot felul de Săracii actori.
Dar, la modul serios, nu am văzut niciun actor/cantautor/folker să încerce să profite de experiența (observați că nu spun expertiză, cum spun toți iliterații, pentru că expertiză înseamnă altceva) și de profesionalismul lor în domeniu, ca să intre în social media și să facă, la modul profesionist, ce fac mizduțele de instagram și tik tok.
Gândiți-vă puțin, cât de mișto ar fi ca toți actorii să aibă, fiecare, câte un canal de youtube, de exemplu, unde să facă ce știu ei cel mai bine, teatru, filmulețe, improvizații, recitări de poezie clasică sau modernă, Q&A-uri cu followeri, toate chestiile pe care ei le fac, în mod normal, la muncă, la teatru, la filme.
Cum ar fi ca artiștii folk, de exemplu (salut, Matache), în loc să se tot streseze încercând să învie morții cu concerte anulate rin funduri de lume, ar începe să facă clipuri în care își cântă muzica, în care fac duete cu colegi de-ai lor, în care învață followerii tips and tricks, fac concursuri printre urmăritori, gen Next folk sensation?
Pe lângă faptul că brusc, nivelul de cultură din online ar crește enorm, sunt absolut sigur că în cel mai scurt timp ar deveni influenceri la modul cel mai serios, cu contracte, cu promovări, produse și toate chestiile pe care le fac acum maimuțele care se strâmbă pe camere. Adică serios, are succes o poamă precum Cristina Ich, făcătoare de tantrum cu poliția, sunt actrițe (unele le urmăresc și eu pe facebook) care sunt atât de frumoase de ți se oprește respirația. Sunt sigur că s-ar putea și ar putea să o facă. Da, internetul poate fi și un loc de cultură, un loc pentru valorile adevărate, nu doar hăhăială, pornake și meme.
E o idee. Voi, cei care citiți și cunoașteți un astfel de om, încercați să le arătați și posibilitatea asta. Măcar că vom contribui la educație și asanarea morală a internetului și tot merită efortul.
NOU
Domnul Mircea Vintila a cantat zilnic pe fb, de pe canapeaua sa, la inceputul pandemiei 🙂
NOU
www.facebook.com/MirceaVintilaOficial
NOU
nu se poate, ar trebui sa isi scoata capul din cur
NOU
Exact.. si sa munceasca.
NOU
bai nu. De muncit muncesc mult. Si nu e tocmai usoara meseria lor. Doar ca sunt atat de absorbiti in importanta lor incat au impresia ca lumea le datoreaza ceva.
NOU
Poate nu știu sa facă bani cu treburi de astea
La concerte e simplu, nu se stresează cum se facă bani
NOU
Cine nu se adapteaza moare.
NOU
eu am urmarit unele concerte www.vodafone.ro/impreunamaiputernici/muzica
NOU
Am pus si eu aceasi intrebare.Mi s-a spus ca un actor adevarat nu simte decat scena aia de lemn, live, internetul este pentru cultura suburbana, pentru pulime.
Basini elitiste generatoare de foame…
NOU
Pt unii e greu sa faca pe cont propriu ceva de genul cand tot ce insemna background venea mură in gură
NOU
Atunci le urez sa recite Hamlet cand or da cu matura pe strada.
NOU
Sir Patrick Stewart a avut #ASonnetADay pe Twitter si FB vreme de aproape juma de an.
www.facebook.com/patrickstewart
twitter.com/SirPatStew
NOU
Pentru acelasi motiv pentru care unii profesori considera degradanta predarea on-line: nu are cum sa li se adreseze lumea cu “maestre”, “dom’ profesor”, “……… (insert any “majestate, excelență….”).
Nu generalizez.
#numazic
NOU
De ce, pe net nu au parte de același respect?
Dacă nu, poate ar trebui să ia în considerare că modul de adresare de pe net este modul real în care sunt percepuți de oameni și să-și scoată nasul din rect!
NOU
Asa e, acum doar domn doctor poti sa mai zici.
Cum a contrat-o una pe nevasta-mea vara asta ca spunea doamna Nucsa in loc de doamna doctor Nucsa….
Ca si doctorii astia sunt atat de absorbiti de importanta lor… cred ca doar asta invata in facultate. Ca in rest, nu vad sa vada infectiile din spitale si spagile colegilor lor… Halal etica medicala in Romania.
NOU
sunt o gramada de lucruri pe care le-ar putea face artistii, de orice natura ar fi ei. vagoane de content misto ar putea crea si monetiza. dar unii chiar nu stiu sa utilizeze tehnologia iar altii n-au loc in aceeasi catedrala sau chiar pe aceeasi planeta de propriul ego.
doi prunci pe care-i urmaresc de ceva vreme www.youtube.com/c/twosetviolin/videos
NOU
nu e ceva lege care interzice chestiile cu ”prunci”?!
sau e vorba doar de ”expertiza” in prostia exprimarii?
NOU
Vintilă e pomenit mai sus. Omul e ceva neam cu Tuthankamon, a fost la nunta lui și a cântat acolo. Tehnologie zero, nu?
E pomenit mai sus, omul stă pe 2 paleți și se filmează cu ceva, cântă una veche la câteva zile și face ceva. Presupun că mai și doarme da’ omul există și arată asta.
NOU
Ăștia par a fi actori:
www.youtube.com/channel/UC_7UKx2lxrn7r7uU5YemP4Q
Știu că multă lume nu consideră cultura culinară chiar cultură, dar eu sunt fascinată de redescoperirea unor rețete vechi.
Abia aștept să fac rost de niște prepelițe și să încerc rețeta aia din secolul XIX.
NOU
Dupa parerea mea artisticaraia este un act complex si nu poti sa performezi pe interneti doar cu gandul ca la un moment dat vei castiga ceva.
NOU
pai atunci stai si cerseste, artistic
NOU
Da, este mult mai simplu si necesita mai putin efort.#decatsamuncescmaibinecersesc
NOU
Am inteles ca postul negru sau intermitent face minuni pentru sanatate si implicit silueta..
NOU
ana odagiu si monica odagiu. actrite, ne au dat divertisment gratis toata carantina
NOU
excelent, absolut excelent! exact!
NOU
si sunt si frumoase 🙂
NOU
Wow, ce cover fain la Janis Joplin
Multumesc de recomandare!
NOU
Moooooooor, deci sunt absolut geniale :)))) si ce crezi, nu fac glume de autobaza si tot sunt caterinca :))
NOU
Toate filmele sunt cu vocea aia de chipmunks?
Ca dupa 10 secunde cautam din priviri o drujba….
NOU
Pentru a face ceea ce stiu sa faca, ar trebui ca artistii sa aiba talent de antreprenor. Adica te apuci sa practici ce stii tu mai bine singur, sa fii agent, artist, regizor, la tine in sufragerie. Dca iti place si tie ce iese, atunci meriti sa te vada altii. Ma rog, sa te pricepi un pic si la sunet si lumini, minimal. Cati se pricep la toate astea? Zero. Cintaretii pur si simplu cinta dupa banda, daca n-ar fi lenea, adica sa cinte gratis in fata unei camere? Unii nici n-au voce, fara prelucrare cu scule sunt zero. Sunt obisnuiti sa cante la susanele platite de primarii, unde sonorizarea e dezastru, dar macar nu aude nimeni ca n-au voce. Actorii, mai ales generatiile tinere, sunt doar executanti, habar nu au sa fie actori fara indicatiile unui regizor, stai asa, intoarce capul incoace, uita-te in ochii aluia, fa aia, fa ailalta, ridica tonul, coboara tonul. Unii nici standup nu sunt in stare, desi e considerat genul usor de comedie. Ii bate Bobonete la cur, desi Bobonete nici talent nu are. Arta suprema in Romania e in “Las Fierbinti”, pe care nu-l mai urmaresc regulat din sezonul 3. Incep sa reapreciez scenetele comice comuniste, in care actorii isi faceau meseria fara vreo interventie din partea regizorului, ca nu era nevoie, multe sunt filmate fara oprire, one take.
Arta trebuie subventionata, asta e mantra tuturor acum. Nu trebuie deloc subventionata, e o meserie ce satisface o nevoie sociala/intelectuala pentru o parte redusa a populatiei. Se uita la teatru populatia de la sat din Romania? Sunt niste zeci de mii de spectatori cu totul adunati prin marile orase, restul nici nu stiu ca exista teatru, stiu de ferma, asia express si alte cacaturi de showuri cu tembeli. Ia imaginati-va ca ProTv nu mai face tembelismele astea si sponsorizeaza la greu, ca bani sunt, punerea in scena si inregistrarea cu copyright a unor piese de teatru, ca tot poporul sa se uite joi seara la teatru. Ar mai creste interesul oamenilor pentru arta teatrala, pe viu. Culturalizarea unui popor de tembeli, ce voteaza comunism si muie cu degetele ridicate? Lasati.
NOU
Bai Finch – tu ai auzit de piramida lui Maslow? Nu cred – ca nu mancai kktu de mai sus. Nevoia de cultura apare dupa ce restul nevoilor sunt acoperite.
Si vorbim de cultura – nu despre cei descrisi de tine.
Ideea e ca oamenii astia ( ma repet – asta e- io personal ma refer la cei care sunt o valoare nu tot felul de wanna be) nu au alt talent si nu au facut altceva toata viata lor. Si da – dupa mine merita sustinuti acum, chiar daca restul de 99% din umanitate se gandeste la complet altceva in momentul asta. Ca sa avem cultura si dupa pandemie.
Altfel hai sa ardem in plm tot ( carti, etc – ce plm ne trebuie terfeloagele alea) ca acu e despre ce plm mananci tu maine…
NOU
@geretus
Când am ajuns eu in vîrful piramidei lui Maslow, tu erai in cur pe prima treaptă, mîncai un sandwich cu căcat și cerșeai cu celebrul “ajutati-mă cu-n ban, că eu sunt copil orfan!”. Nimeni nu merită nimic. Repet, NIMENI NU MERITĂ NIMIC. Nu ne naștem cu vreun stoc de cupoane de merit. Totul se obține prin muncă. Pînă acum, în evoluția acestei planete, au fost 5 extincții majore, în care 95% din specii au dispărut, pentru că nu s-au adaptat suficient de repede la schimbări. Crezi tu că din toate speciile alea nu era una care să fi meritat să trăiască și să evolueze? Poate apărea o altă specie dominantă, cu creier mai mare decât specia homo sapiens, ca se pare tocmai creier nu prea are. Poate că pandemia asta e tocmai “extincția” de care specia umana (romanii in special) are nevoie, mai scăpăm de așa ziși artiști, în realitate niste cerșetori ai banului public. Nu le doresc moartea, ci dispariția de pe scenă, poate se apucă de muncă, pentru că ce fac multi nu e cultură. La orice vîrsta îți poți găsi un talent.
NOU
Mananci kkt prostea . Bey Cetin – da parca triai prostii intr-o vreme…
Auzi la el – cand a ajuns el in varful piramidei lui Maslow…
Nici nu te-ai obosit sa vezi ce- aia cretinache
NOU
ma uit la voi, oameni bătrâni, va înjurați pe net.
NOU
Am un prieten în Anglia.
Trupa Behemoth a organizat un concert într-o Biserică din Polonia. Ei singuri, stând la ceva distanță unul de altul, cu pirotehnice, cu tot. Au anunțat frumos asta pe net, omul și-a cumpărat bilet și s-a uitat online la nebunie. Parcă 15 euro a fost. Și nu a fost singurul care a făcut asta.
Trupa Steel Panther. Același lucru. Și-a cumpărat bilet și acolo. Așa consideră că susține trupele pe care consideră că le place.
La fel se putea face și aici. Cântau din dormitor, din sala de repetiții, jucau de pe scena fără spectatori, whatever. Făceau Cuvintele asta? Plăteam. Făcea Iureș asta? Plăteam. Făcea un alt artist care-mi place treaba asta? Plăteam.
În schimb am lista plină de artiști care-s “uciși”. Le-a luat statul totul. Nu mai pot cânta în cârciumi infecte, pe marginea drumului, la zilele nu știu cui, la nunți, botezuri, cumetrii, tăieri de moț și împărțiri de pradă. Ca să vezi! Fă ceva omule, nu sta cu mâna întinsă. Unuia i-am și comunicat că decât să se plângă și să înjure zilnic statul mai bine face ceva. A zis că da, chiar că trebuie să facă. A doua zi a făcut o petiție online pentru susținerea artiștilor…
Mno, ăsta-i nivelul prin zona asta. Interneții e complicați, care sunt…
NOU
Man, s-au facut si petitii. Pana si Cirque du Soleil a dat faliment! Nici aia nu au vrut?
NOU
Ce încerc să spun este că un minimum se poate face. Sunt exemplu negative și pe partea de rock de care am discutat. Anathema a anunțat că intră pe pauză aproape definitivă, naiba mai știe dacă or mai cânta, au fost afectați de pandemie etc. Nu le-a mers nimic. Alții au ales altă cale. Bonamassa face la fel, ba mai are și atelier de chitară, predă online. Fiecare a ales cum a vrut.
Desigur, aici mai trebuie pus la socoteală poporul. Popor care la noi preferă moca când este organizat de primărie și nu ar da 1 leu pe un bilet, un album, un concert, un ceva. Cum adică să plătească el ca să vadă ceva online, păi de aia plătește abonament de internet? Nu râde, am auzit-o și pe asta :))
NOU
Așa este. Lactimosa au avut concert live, au închiriat o arenă și au cântat singuri, fără public, live pe Internet. Biletul a fost ceva gen 14€ parcă. Pe site-ul respectiv au mai fost Gamma Ray și alții.
Să zicem că la muzică e mai ușor. Adrian Paul a făcut o pagină de Patreon cu ceva sword fighting și dă săptămânal Behind the Scenes din Highlander.
Unii încearcă să facă ceva și e de apreciat.
NOU
E buna ideea de a scapa de cersetori. Eram la maica-mea o data si suna la usa o cersetoare. “Da-mi 20 de lei pt medicamente la al mic”. Si maica-mea: “iti dau 30 de lei daca imi maturi curtea”. Direct a intors spatele si dusa a fost. Asa scapi cel mai usor de cersetori, le oferi de lucru. Voi nu vedeti ca cersesc in general aia abonati la banii de stat si primarii ? Cand le venea asa usor banul cu spectacole platite si fara bilete sa se chinuie cu promovare online, cu echipamente, cu etc ? Ei vor sa se intoarca la ce a fost inainte de pandemie.
NOU
E la fel ca la masina cu cutie automata, daca nu simti sala nu iese frumos, la sentiment cum ar veni, daca ma intelegi!
NOU
Inteleg că dacă ar trăi Picasso i-ar cere să-si vândă toate secretele geniului său pentru 4 dolari pe Patreon… Pentru că asta înseamnă pentru un artist să “aibă prezență social media”: să performeze pe gratis sau să vândă ce-a învățat la nspe școli și cursuri și în 30 de ani de practică… pe salariu minim pe economie (dacă face atât). Poate că asta e situația și asta vom ajunge să facem, dar nu înseamnă că nu e dureros sau că nu ne va afecta cariera în viitor. Obișnuiam să țin workshop-uri de 1,5k euro/persoană, acum am ca alternative doar patreonuri si zoom-uri pentru 50 euro/persoană maxim. Nu pot să nu mă întreb cum voi mai putea cere cotațiile dinainte și cui, dacă acum vând TOT și ORICUI pe sume din care nici măcar nu mă pot întreține.
Tare mi-ar plăcea să văd și un articol în care să se ceară susținerea culturii și a valorilor în țara asta (plătim totuși taxe și educăm), nu numai bârfe și critici la adresa unor oameni pe care nu îi cunoașteți și nu știți prin ce trec.
NOU
Alina, probabil vii de pe facebook, daca ai avea curiozitatea, ai gasi si articolele pe care le ceri. Da, un artist trebuie sa performeze si pe gratis, daca vrea sa castige bani in timp, nu doar sa ceara sa i se dea bani. cam atat
NOU
Daca faceai workshop de 1500€/persoana banuiesc ca ai putut sa iti creezi un fond de rezerva, sa supravietuiesti 6 luni, fara venituri sau cu venitiri mici. (Asta e partea rautaciosa)
Dar, ca idee, banuiesc( din nou, ca nu te cunosc) ca daca ai cunostiinte pe care la vinzi cu 1500€, ai putea sa le dozezi si sa vinzi la preturi mai mici, sa nu dai tot bagajul de cunostiinte pe preturi de nimic.
Oricum, succes!
NOU
>>Obișnuiam să țin workshop-uri de 1,5k euro/persoană
Tine-le online pe aceiasi bani, daca-i meriti, lumea plateste.
NOU
Mersi că mi-ai dat prenumele, cînd eu am ales anonimatul! Foarte elegant, ce să zic.
Nu, un artist cu experiență nu TREBUIE să performeze gratis. Poate preferă la modul foarte serios să moară de foame. Din ce spui pot să presupun că nu ai habar de discuția foarte serioasă care se poartă în ultimii ani despre consecințele negative ale social media și internetului asupra muncii, carierei și a calității vieții în general.
Și nu cere nimeni să i se dea bani, toată viața am fost un antreprenor (a se citi “am dat bani statului, nu i-am luat”) dar când tu ca guvern ai distrus afaceri și cariere, poate merităm niște compensații, nu crezi? Dacă trăiam în Suedia era alta situația, nu? Sau în alte tări care au programe de suport pentru artiști și afaceri în perioada asta… Nu știu unde sunt articolele alea în favoarea artei și culturii, probabil că sunt semnificativ mai puține, nu văd decât ură și bârfă prin blogărelile românești.
NOU
da pentru ca noi ceilalti nu platim impozite si nu meritam ajutati. sigur. drum bun, deja esti stupida
NOU
@AlexN
Poate am avut și s-au dus pe îngrijirea unui copil bolnav… Ce-mi plac mie ăștia de vorbesc fără să cunoască… urâtă boală, nu vă mai vindecați.
@Radu
Am încercat… nu la 1,5.. dar la 100 euro. Nu merge. Comportamental internetul a creat așteptări ca tot ce-i online să fie ori gratis ori super ieftin. Mai ales acum!
Hai c-am plecat că nu am timp. Dar e bine că voi stiți mai bine. Baftă!
NOU
ai venit agresiva, nu ai spus nimic, ai plecat. poate ar trebui sa cauti esecul tau in propriul comportament, nu in refuzul altora de a-ti da bani nemunciti
NOU
Eu n-am inteles din text de ce nu mai poti vinde workshopurile cu 1500 de persoana, e o limita impusa de platformele mentionate? Nu gasesti alte platforme care sa n-aiba limita la 50? Ca pe Patreon am vazut si abonamente lunare de 300$, daca nu si mai mult (iar Zoom-ul nu stiam sa intermedieze plati pentru continut).
NOU
Marius Florea Vizante face pe YouTube exact ce știe el sa facă mai bine și face asta de la începutul pandemiei.
www.youtube.com/channel/UCDa5LucVMZ84kxeCIpWTAlQ
NOU
Sa traiti, donprofesor!
Superdoaneajuta la toata lumea!
NOU
Te contrazic. Actorii chiar s-au adaptat. Marius Manole emisiune youtube, zilnic, Bobonete si Costi Dita emisiune de seara, surorile Odagiu umor, Vlad Logigan momente virale, trupe de improvizatie (cauta actorii care detin spatii indeoendente, e lunga lista) Vlad Zamfirescu si gasca serial online, alti actori au facut cursuri pentru copii online de actorie, Radu Micu cu retetele( ai link mai sus), plus alte emisiuni culturale alte altor actori. Unteatru piese online. La fel si multe alte entitati culturale. S-A INCERCAT! E usor sa vorbim fara sa cunoastem realitatea! Dar daca ai vrut doar sa inciti la comentarii, inteleg. Zi faina. 🙂
Ps: sunt doar cateva exemple
NOU
cu ce ma contrazici? ca eu nu am zis ca nu se face, ci am zis ce ar trebui sa faca toti ca sa preia locul de influenceri ocupat de niste nulitati. ai enumerat 7 lucruri, sunt, probabil sute de artisti, cantareti, artisti plastici etc.
NOU
Recunoaște ca ți a venit ideea sa scrii articolul după ce l ai văzut pe ala de la Holograf la Antena 3
Plângea acolo după spectacolele plătite de PSD, cred ca plânge zilnic când se gândește ca vin alegerile și el nimic.
Probabil pentru unii este mai bine sa deschidă gura doar pe scena pentru ca în online mai bagi și câteva cuvinte de la tine, mai răspunzi la comentarii și afla lumea ca ești ala care vrea numele întreg al bolnavilor de COVID altfel sunt scoase din burta cifrele
NOU
cred ca eu i-am dat ideea, ca articolul e scris inainte de a aparea el la antene:)))
NOU
Auleu, nu mai intru suficient de des pe blog Trebuie sa revin la o tura de bloguri înainte de somn
NOU
Putin pe langa subiect dar corelat.Unii profesori dar nu putini au zis ca nu sunt obligati legal sa predea online pentru ca aspectul asta nu este trecut in fisa postului.Ma intreb atunci daca este ok ca ei sa incaseze integral salariul in conditiile in care nu fac nimic( pentru ca online nu este trecut in fisa postulu), dar se supara maxim cand parintii ii iau la pula pe internet.
Daca la teatru faci o repezentatie live , scule exista acum ca nu mai suntem in 1970, cu plata pentru vizionare , ai putea avea un beneficiu chiar mai mare decat daca era cu publicul in sala.Anunti ca urmeaza o piesa de teatru, iti faci reclama pe internet si oameni din toata tara,poate si din strainatate ar fi dispusi sa plateasca cu cardul .
Pe vremuri , nu stiu daca si acum , era teatru radiofonic.
Dar vorba profesorilor, nu este in fisa postului…
NOU
Am auzit ceva teatru radiofonic pe un post de copii acum cativa ani. Piesa era relativ noua, ca era cu o actrita din Vacanta Mare. Dar imi imaginez ca nu se mai fac productii la fel de multe si de mari ca “pe vremuri”.
NOU
In Romania nu se invata showbusiness. Actorii se limiteaza la arta actorului, interpretare pe scena. Unii norocosi mai prind un film si daca au talent, sint ok. In rest, nu sint pregatiti pentru secolul 21. Nu stiu sa puna o lumina, un microfon, nu stiu sa monteze un video, nu stiu marketing cultural, nu simt noile medii audio-vizuale, traiesc in turnul de fildes asteptand sa fie descoperiti. Scena clasica nu mai e demult singurul mediu in care poti transmite ceva prin cuvant rostit. Si-a dat seama de asta pana si prostovanul de sely. Dar noi nu avem showbusiness, actorii nu stiu sa iasa din sfera academica si sa coboare la nivel uman, asa cum mai vezi pe la late nighturile din usa, unde actori gigantici pot face entertainment de calitate discutand despre vreme. Aici se considera ca asa ceva e sub demnitatea “marilor” actori, a “maestrilor” scenei, tinuti in viata cu bani de la buget si diverse smenuri la zilele satului. Iar atunci cand pauza dintre stagiuni se intinde pe un an, incep sa chitaie de foame si sa raspandeasca teoriile conspiratiei impotriva culturii de stat. Stat degeaba, desigur. La munca, maestrilor!
NOU
Aia de pe la stand up comedy s-au mai bagat pe online, deci au avut ceva initiativa unii din ei. Problema e ca nivelul lor e sub piciorul broastei. E mai ok Dorian Popa, macar ala nu are pretentia ca gunoiul lui e mare artem
NOU
De când cu pandemia am văzut că foarte mulți actori și muzicieni și-au făcut canale de Youtube și creează content. Dar ăștia sunt în general din generația mai tânără, care se mai descurcă cu internetii sau au vreun copil care-i ajuta (gen Garcea cu fiica-sa – mai bine nu-l ajuta, fie vorba intre noi).
Dar de la ăștia gen Bitman ce pretenții să ai.
Ăștia care se plâng cel mai tare acum sunt ăia care ar fi făcut mii de euro din cântat în campaniile electorale pentru alegeri locale și parlamentare.
NOU
Mă întreb ce se alege de concertul lui Hrușcă. Bate lerul pandemia?
NOU
Fane a lu’ Banica nu iese sa se planga?
Horica Brenciu?
Ca si ei aveau cate un maraton de concerte.
NOU
Si inca un exemplu de data recenta cu un festival mutat in online, intr-un format ceva mai restrans dar care a reusit sa genereze (din donatii si sponsorizari) destul cat sa isi acopere costurile windsorfestival.com/autumn-festival
NOU
Știu eu niște actrițe, tinere speranțe, ce-au prestat la greu pe Onlyfans.
Gimme some lovin’
Gimme gimme some lovin’
NOU
@Juan: OnlyFans e o solutie viabila. Bravo lor.
NOU
Cum am vazut mai multe comentarii ca nu e la fel, ca actorii trebuie sa simta scena, publicul etc.
De asemenea, o tema comuna este ca actorii/artistii nu sunt atreprenori.
Sunt de acord cu ambele afirmatii. Am doar o umila intrebare – directorii de teatru/ cei din conducerea teatrului ce pisici au facut? Au cautat solutii? au testat si altceva? au adaptat piesele pentru alte medii/locuri (aici ma refer la scenaristi si regizori)? Ceva imi spune ca nu stau actorii sa vanda biletele, sa calculeze costuri etc.
De putut, se poate, daca se doreste. 2 exemple:
Romania – teatru: www.undercloud.ro/stiri-2020/
Si un exemplu din Opera: banuiesc ca actorii, regizorul si scenaristul au suferit profund ca au trebuit sa adapteze o opera de 4 ore pentru a fi consumata in parcare:
jalopnik.com/at-least-covid-gave-us-drive-thru-opera-1845417660
Pentru exemple de model online, sunt foarte multe, foarte bune, mai sus.
NOU
La faza asta esti foarte ignorant.
Unii au cantat.
Altii au avut pesele online. Chiar mult.
Altii au facut niste seriale misto pe Youtube.
NOU
ai citit partea cu Devina influenceri blabla?
NOU
adica sa faca asa ceva?! nu, n-are cum, dom’ne, aia au toti oscaruri, vile de milioane, casele de productie scriu si schimba intregi scenarii pentru ei…la noi nu se poate:
www.youtube.com/watch?v=MaZsPh6uyWg
NOU
Mie-mi placu de astia :
www.libertatea.ro/stiri/video-spectacol-in-bule-de-plastic-o-trupa-rock-din-sua-a-gasit-solutia-3170998
Oare or fii bune si pt asfalt? 🙂
NOU
Nu stiu cati actori/artisti aveti in cercul apropiat de cunostinte. Eu am 5, din care 4 sunt total atehnici. 3 n-au nici macar cont de fb, uneia i-a facut cont barba-su dar degeaba, scrie public-te pup mami, cand sunt gata sarmalele?
Singura exceptie e o gagica, actrita, care are si nu stiu cate cursuri post-universitare, cred ca e lector acum. A plecat din tara cu o piesa de teatru la Dresda, s-a stabilit acolo intre timp. Ii intra bani frumosi din somaj tehnic si, in plus, face cursuri online la facultatea din Bucuresti. Dar ea cred ca este exceptia care intareste regula.
NOU
Lorena Lupu făcea la un moment dat ceva de genul pe fb. o fi mutat momentul pe you tube, habar n-am.
bine, pe ea n-am văzut-o să se plângă că nu-i dă statul bani.
NOU
Lorena Lupu mi se pare atat de vulgara! In fine, e doar parerea mea, bazata strict pe ceea ce scrie pe net. Dar fata asta chiar joaca in piese de teatru, filme? Chiar e actrita? Eu n-am vazut-o in piese de teatru, dar na! Stau in provincie. Poate e super cunoscuta in Bucuresti?
NOU
Avocatu’ diavolului la telefon. Nu dau, da’ zic.
Actorii nu sunt neaparat entertaineri, nu de capul lor . Unii pot fi, dar nu-i totuna.
La fel cum poti avea actori geniali de teatru, care sa nu-si gaseasca locul in film, necum pe youtube. Suntem prost obisnuiti sa credem ca experienta e tot aia. Desi nu-i.
Teatrul tine mult mai mult de experienta senzoriala, care nu se traduce mai niciodata prin alte medii.
La teatru mergi sa respiri acelasi aer cu personajul, sa-l vezi exprimat fara montaj, in naturaletea lui.
La teatru Cleopatra nu-i Elizabeth Taylor, dar ii citesti nervii din cum da in scena cu calcaiele si vezi cum i se contracta diafragma tipand la Cezar.
Si asa ai actori care nu pot performa “pe sticla” in cadru restrans, vaduviti de celelalte atribute.
Sunt necesari in teatru, dar nu pot supravietui in lumea internetului si a distantarii.
Trebuie sa-i omori, sa dispara? Nu vreau o lume in care sa-i vad la teatru doar pe Chirila si Aylin Cadir (desi o respect grozav ca actrita). Nu pot sa ma duc sa vad Othello doar cu Cabral si Vizante. N-am cum.
Ca mine or mai fi. Daca filtrezi lumea asta dupa capacitatea de-a o inlocui pe Vulpita si-a face pestele sa se suie in copac, n-am castigat mare lucru.
NOU
boss, avocatul diavolului diavolului aici. daca nu se adaptează, sunt locuri la cora. la fel de mult avem nevoie de instalatori, casiere, paznici etc. faptul ca pot reproduce din memorie chestii nu ii face cu nimic mai presus decat un amarat care ramane fara job acum si nu stie ce sa duca de mancare la copii. si, spre deosebire de ei, ala nu are talent sau idee de cum sa se produca in public sa faca bani. ala chiar stie doar sa munceasca. asa ca a se scuti cu importanta deosebita, hai sa cersim. nu te adaptezi, angajeaza-te, viața e grea pentru toti.
NOU
Ajutorul (nesolicitat) de avocat al diavolului diavolului zice ca daca chiar esti muritor de foame, daca ti-a ajuns cutitul la os atunci pui mana si muncesti. Orice. Chiar si strangator de cacat, daca se plateste. Nu te dai mare maestru si stai cu mana intinsa la cersit ca ultimul tigan. Pardon! rrom.
Mdeci, sa ma scuzati, dar n-am nici consideratie, nici mila pentru actorii/cantaciosii care cersesc si se vaita. Sa fim seriosi! Cu mici exceptii, toti suferim din cauza pandemiei. Poate nu direct, dar indirect cu siguranta, cand avem clienti care-s cu un picior in groapa.
Off topic complet- Arhi, ai aplicat la vreun grant european?
NOU
nu, am informatii foarte credibile ca toti cei ce aplica la granturi vor primi vizita duioasa a anafului, iar eu stiu prea bine ca la control anaf nu iesi niciodata corect, asa ca, decat sa fac grantul 50/50 cu anaf, mai bine stau
NOU
Da, exista teama asta in piata ca daca accesezi fonduri europene vai de capul tau dupa. 100%, fara dubiu, vor fi controale pentru granturile acordate, nu contest asta. Dar daca totul e documentat, daca nu se fac cheltuieli aiurea, n-ai de ce sa fii cu stres.
Uite, de exemplu, au fost microgranturile de 2000 eur pt srl-uri fara salariati, cu profit, si cu cifra de afaceri peste 5000 eur. Cheltuiesti banii pentru lampi uv de dezinfectat, masti, tableta, imprimanta, licente. N-ai nicio durere de cap, totul e legitim si n-are nimeni ce sa-ti faca. Se vor redeschide aceste granturi cat de curand, s-a modificat legea si au aparut noi caen-uri pentru care-s accesibile. La celelalte granturi, de capital si investitii, intr-adevar e un pic mai mare bataia de cap dar, la fel, daca ai grija si documentezi fiecare cheltuiala, nu ai de ce sa-ti faci griji.
NOU
nu ma intereseaza, multumesc. anaful nu vine sa controleze doar granturile, te verifica cu tot. stiu, daca nu ai nimic gresit, nu ai de ce sa iti fie frica. asa zicea si gestapoul.
NOU
:)). Sa nu ma intelegi gresit, nu vreau sa-ti vand nimic.:)
Anaf vine in control pe o tema data, in cele mai multe cazuri.
Daca vine pe avantaje salariale, n-o sa se uite pe facturile tale de clienti de exemplu.
Daca vine pe granturi, va verifica necesitatea cheltuielii vizavi de obiectul de activitate, va verifica afiliatii-daca n-ai cumparat de la firma sotiei, mamei. Atata timp cat nu cumperi un frigider avand obiect de activitate prestare de servicii, atata timp cat nu platesti publicitate 2000 eur la firma unui afiliat cand in alta parte ar fi 500 eur, totul e ok. Dar tu stii mai bine ce vrei. Eu mi-am batut la cap toti cunoscutii cu SRL-uri si PFA-uri sa aplice la granturi, le-am zis ca vor fi controale 100%, dar cat timp cheltuiesc cu cap sunt in regula. Pe tine te citesc de pe vremea cand n-aveai copii si cred ca avea si Luna blog, esti intr-un fel o cunostinta.:)) Dar, gata, am incheiat subiectul. 🙂
NOU
never wake the sleeping monster. ptr 2000 de euri, mai bine lasa:)