În ultimele săptămâni m-am tot enervat cu serverul meu de windows care a binevoit să crape, am cumpărat altul, a binevoit să crape și el, de data asta ceva la sursă, iar eu am contribuit făcând praf socketul procesorului. Așa că am luat o decizie informată și mi-am luat un NAS, pentru că eu, fără plex, nu pot să stau. Plus încă niște chestii.

Față de ultimul Synology pe care l-am avut acum mulți ani, s-au schimbat lucruri. OS-ul s-a cizelat, instalarea e mult mai rapidă, navigarea e mai logică și mai bine structurată.

Ce e de semnalat la modul negativ este că, dacă îl instalezi de pe telefon, cu ambele HDD-uri inserate, îți crează automat un frumos RAID și e posibil să nu te intereseze să îți ții librăria de filme cu licență într-un RAID. Soluția e să scoți unul din HDD-uri, restart, șters volume-ul, refăcut, reinserat HDD2, făcut un volum separat, voila. Sau poți instala cu un singur HDD pentru început. Anyway.

Am stat cu stres că nu va fi suficient de potent ca să ruleze Plex. Greșit. Rulează foarte bine, nu ai nicio treabă, iar memoria e arhisuficientă ca să scaneze, eticheteze și thumbnailuieze totul, foarte rapid. Și are și un slot de memorie suplimentară, trebuie să îi iau o memorie de laptop, pentru că cea pe care mă bazam eu am găsit-o, nu știu de ce, în cadă, alături de rățiște și rechinași. Poza e făcută în timp ce pe TV rulează niște Tom și Jerry, ca idee. Dacă se schimbă ceva după dăugarea noii memorii, revin aici cu completări.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. Încă o lovitură mortală împotriva Netflix. Și a Google Photo 😛

  2. #2

    nea_zapada, acest Minitehnicus al zilelor noastre, nu poate comenta neam la acest articol pentru ca nu intelege decat “ratuste” si “rechinasi”, atat.

  3. #3

    Esti sigur ca nu mai functioneaza memoria aia? In general am observat ca sunt destul de rezistente, inclusiv la coroziune.

  4. #4

    Daca synology ar mai cizela si aplicațiile pentru android as cumpăra si acțiuni la ei.

  5. #6

    eu am un NAS mai vechi care e super incet si-l foloseam mai multe pentru backup, la instalare poate lua hardurile vechi fara sa mi le formateze? cred ca am un singur volum peste 2 harduri

  6. #13

    Cetin, ma tot bate gandul sa imi fac si eu o astfel de setare insa cred ca ar fi benefic pentru educarea mea si cred ca si altor cititori daca ai scrie cateva randuri despre ce sa faci/ce sa nu faci, de ce este bun, sugestii de hardware etc.

    Eu vreau sa am un backup automat la orice poza/filmare o fac de pe telefon si vreau sa stiu daca asta este solutia cea mai buna cu instalare “on prem” si nu cloud.

    • #14

      Si eu !

    • #15

      synology are synology photos, deci poate fi o optiune. daca sunt chiar importante pozele, sigur, o instalare in RAID, in casa ta, e tot ce poate fi mai bun

    • #16

      Daca doreste jupinul blogului si voi pot sa scriu un articol mai detaliat.

    • #17

      sigur, baga mare

    • #18

      DS File, aplicatia Synology de management al fisierelor pentru Android, face backup automat si permanent la ce foldere ii indici. Sigur, mai poate fi cizelata, dar functioneaza ok-ish.
      In schimb, functioneaza perfect aplicatia de Windows, Synology Drive Client, care iti face propriul tau Dropbox, pe oricate calculatoare doresti.

  7. #19

    “Memoria e arhisuficienta”
    I’ll see myself out

  8. #21

    Am folosit Synology NAS din 2014 si am si instalat la clienti, nu cred ca exista un NAS mai bun decit Synology.
    Am incercat si Asus , Netgear , Buffalo, nu merg ca Synology……in 8 Ani nu mi a crapat nici unul, in toate am folosit Western Digital Red NAS.
    Pentru telefoane are aplicatia DS File prin care poti sa back up automat pozele si filmele din telefon din momentul in care telefonul se conecteaza la Wi Fi ul din casa.
    Ai aplicatie de back up pentru computer prin care poti sa faci back up la secunda la imaginea systemului de operare.
    Poti sa run VM cu orice system de operare vrei.
    VPN server in cazul in care esti in vre o tara bananiera si nu ai incredere in conectia alora etc.
    Un downside la DSM 7 au scos suportul pentru USB WiFi adapters.
    Nu toate modelele de Synology pot sa run toate aplicatiile, depinde de ce chipset folosesc Realtek, Mediatek sau Celeron ….cel al lui Arhi foloseste un Celeron dual core.

  9. #22

    Maestre, te rog, pentru ca am mai dezbatut in trecut, da-ne niste detalii: cata memorie, daca si ce format de filme ai incercat, cati clienti simultan. Tocmai aveam subiectul in dezbatere cu familia pentru ca Mac-ul i5 2013 saracul incepe sa gafaie la 1080 si 8mbps

    • #23

      din pacate, nu am idee ce format de filme am, toate se termina in mkv, din ce vad. a rulat ce e in poza fara sa sughite, inclusiv dat FFW. azi ii mai pun 8GB de RAM, daca exista vreo modificare masiva, revin

    • #24

      Exista articolul asta unde cineva foarte priceput testeaza din fir a par solutia.
      nascompares.com/2020/06/04/synology-ds220-nas-plex-4k-1080p-and-720p-tests-h-264-hevc/
      Din pacate eu nu am inteles nimic din toata povestea, de-aia intrebam.
      Eu stiu asa, toate filmele pe care le procur mai nou sunt x264 sau x265, HD 1080 ca atata poate computerul, si am setat transcoding sa mearga pe saracia de client WebTV. Care si asa nu e foarte grozav. Cea mai mica setare e 8 Mbps si merge pana la 20 Mbps. Citeam in alt articol ca ai nevoie de procesor i7, Synology vine cu Celeron dar ma rog alt OS, este optimizat pentru astfel de sarcini. Pe i5-ul gen 2013 la 8Mbps merge okish acum, doar cam o data la 10 minute mai gafaie nitel. Cum sar de 8 Mbps s-a terminat fericirea.
      Vad ca tu ai setare 4k ceea ce la mine ar fi doar un vis erotic, la astfel de setari zici ca pun diapozitive.
      Am inchis toate abonamentele gen Netflix, Disney Transgender Plus si altele la care plateam degeaba si am cam ramas fara optiuni.
      Nu stiu daca ajuta ce am scris mai sus, daca stie cineva mai mult pls help.

    • #25

      filmul ala este la 50Mbps si a a mers fara sa sughite. efectiv fara probleme. singurele probleme reale pe care le am sunt cu netul, care imi merge ca un cur si nush de ce, speed test bagand intre 60 si 600 mbps, ca na, plm.
      ce vreau sa zic este ca nu doresc sa te conving de ceva dupa care sa vii sa ma injuri. varianta de film este asta din poza. daca poti intelege ce te intereseaza de aici…

    • #26

      @arhi poate am citit eu gresit, dar in 2 locuri diferite scria ca suporta max 6GB de ram nu 8. A mers sa pui 8 ?

    • #27

      inca nu a venit ramul. am citit la un baiat ca a pus 12GB si a mers bine mersi. vedem, daca nu merge, o sa tina doar maximul si aia e

    • #28

      a venit ramul. merge britch

    • #29

      Da, o poza face cat o mie de cuvinte. Deci tu rulezi format UHD la 2160p si 50Mbps. Daca nu ma insel maximul este 118 Mbps. Si mai presupun ca ai Plex Pass, altfel esti limitat la maxim 1080p, 20 Mbps iar decodarea de HDR este blocata. Ai nevoie de decodare HDR daca vrei sa vezi pe TV.
      Oricum dincolo de toate astea, diferenta este clara.
      Eu stateam in cumpana daca sa mai imi iau un 220j sau sa merg pe 220+ care costa cam dublu. Cu siguranta merita cel 180$ la astfel de performante, mersi mult

    • #30

      nu am niciun plex pass. ti-am zis, tehnic, habar nu am, o fi ceva si cu televizorul, care e 4K www.emag.ro/televizor-qled-smart-samsung-163-cm-65q60ra-4k-ultra-hd-clasa-a-qe65q60ratxxh/pd/D1K2XZBBM/ o mai ajuta si ala cu ceva, nu stiu. cert este ca asta este CPU si RAM pe nas, in timp ce functioneaza filmul ala, deci loc de mai mult ar fi.

    • #31

      DS220+ are doua interfete de network care pot fi bond impreuna sa creeze un “adaptive load balancing” fara sa ai nevoie de un switch special.
      Ajuta mult cind ai mai multi clienti care se conecteaza la NAS in acelasi timp.

  10. #32

    Daca ai dat bani destui pe ramul care incerca sa inoate, poti sa incerci asta

    speli memoria cu alcool izopropilic (chiar scufundata)

    o usuci cateva minute cu föhnul

    o bagi in cuptor electric (preferabil cu ventilatie) la 80 grade, 3 ore (majoritatea modulelor ram rezista la temp asta, poate vrei sa verifici in functie de producator)

    Printr-o procedura asemanatoare,am inviat un telefon care statuse in ploaie toata noaptea. Intre timp am luat unul nou ca ăluia îi scăzuse capacitatea bateriei la vreo 60%, dar inca functioneaza (dupa 3 ani) daca mai am nevoie de el.

    PS poate vrei sa verifici cu un termometru propriu temp cuptorului, ca sa fie aproape de cea afisata

  11. #33

    Care ar fi diferenta intre un NAS cu Seagate si altul cu WD? Din cate am citit, Seagate ar fi mai reliable.
    Bine, in cazul meu, am nevoie doar de storage cu RAID 1, accesat o data la N luni, deci nu stiu daca ar face vreo diferenta.
    Tot asa, citeam undeva ca aceste HDD au durata de viata vreo 3-5 ani. Presupun ca da, daca le harjonesti zilnic. iar altfel, nu.
    Am un laptop de vreo 10 ani , folosit extrem de rar si merge brici.
    Un Lacie rugged external luat acum 2 ani, a crapat. Pur si simplu. Am vazut ca si eu ai Lacie2Big RAID dar dupa faza cu lacie rugged external, nu m as baga la asa ceva.

    In concluzie,m ar tenta un NAS cu RAID 1 si Seagate Ironwolf ( vine deja cu ele) dar nu vreau sa le schimb dupa 2 ani.

    • #34

      da

    • #35

      Mă enervează că le tot schimbă numele. WD Re, WD Gold, WD Red Pro, nu mai știu care e care. Cel mai ușor le recunoști după garanție. Te duci la PC Garage și le filtrezi. Cele mai bune sunt alea cu garanție 5 ani, WD Red Pro sau Ironwolf Pro. Categoria mai slabă e cu garanția 3 ani, Ironwolf Nas și WD Red Plus sau WD Purple. Restul au 2 ani, alea normale pentru desktop. Atenție – garanție 5 ani nu înseamnă că rezistă 5 ani, dar așa le filtrezi mai ușor pe cele făcute pentru RAID, cauți după aia recenzii dacă e.

      Din experiența mea WD rezistă mai mult decât Seagate, dar poate e doar chestie de noroc.

      Mențiune specială WD Black – am harduri WD Black care merg non-stop de peste 9 ani. Sunt ceva mai scumpe, mai lente și mai gălăgioase, dar foarte rezistente.

      Ferește-te de WD Green – nu știu dacă se mai fabrică, dar erau odioase.

      Un alt avantaj la garanție mare – dacă se strică hardul în garanție îl schimbi gratis. Datele nu le pierzi dacă le ai în RAID.

      Foarte important – nu lua 2 harduri la fel în același timp. Dacă sunt din același lot riști să pice aproximativ în același timp și pierzi datele.

      1
    • #36

      Merci Balaure!