Legat de aia cu minciunile lui Barna cu demisia, mă gândeam la o chestie.
De ce toată, dar TOATĂ lumea, acceptă minciunile politicienilor, din campania electorală și nu numai, ca fiind ceva normal și total acceptabil? Pur și simplu toți știm că suntem mințiți, știm că nu se va întâmpla nimic din acele promisiuni, știm că sunt aberații, dar nu reacționăm în niciun fel când nu se întâmplă nimic iar scuza e Eh, era campanie electorală, știi cum e.

Nu, nu știu cum e.
Dacă ești politician, beneficiezi de o grămadă de chestii, pentru a nu face nimic, în afară de a reprezenta interesele de clasă a mafiei care te-a adus la putere. Așa că, pe subpuncte, ce promiți în campania electorală, cu date și cifre, trebuie să nu se întâmple. La primul punct unde nu se întâmplă, îți pierzi mandatul și ești cercetat penal pentru sperjur. Simplu.

Și nu am mai avea minciuni. Evident, tot niște hoți vor fi la putere, dar măcar nu vom avea mascarada asta la fiecare alegeri, cu vom face, vom autostrăzi, vom pensii, vom rupe totul pe genunchi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

21 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da!
    Pe mine mă seacă aia cu “asumarea răspunderii de către Guvern” – ce înseamnă asta, în termeni normali vs. ce înseamnă în realitate? Își asumă răspunderea… și, dacă nu iese bine? Se întâmplă fix nimic.

    • #2

      Tocmai asta e treaba, asumarea de responsabilitate = lipsa consecințelor, în afara ăleia in care devii paria societății & ești înlăturat (sau protejezi subalternii) și nu devii canibalizat.
      Da, lumea va face glume, te vor înjura & blestema de toți mortii, ocazional ți se reamintesc faptele într-un articol sau că laitmotiv recurent sub forma de sarcasm sau ironie (gândește-te la Năstase & sinuciderea eșuată, sau doctoru’ Ciomu, sau Iliescu/Voican-Voiculescu când vin & trec 13-15 iunie, sau Carmen Dan cu 10 august, sau Ponta cu doctoratul, sau Piedone & Colectiv etc).

      Te sacrifici dar nu mori, in tara care nu și-a pedepsit torționarii, turnătorii de serviciu, securiștii nomenclatura comunistă, cu pedeapsa capitală spontană de mulțime.

    • #3

      Sintagma corectă, trecută în Constituție, este angajarea răspunderii guvernului. Din păcate, toată lumea spune asumare pentru că probabil sună mai bine.

    • #4

      De fapt se intampla, e ce zice Bogdan, angajarea raspunderii presupune caderea guvernului pe proiectul angajat daca nu trece la vot, adica prin motiune de cenzura.
      Discutia despre asumare e altceva, e despre golirea de continut a expresiei “asumarea raspunerii” prin faptul ca nu exista consecinte in cazul in care nu iese ce s-a asumat.

  2. #5

    Pai ca sa nu se mai intample asta, ar trebui sa existe o lege a raspunderii ministeriale care sa prevada pedepse pentru promisiunile neonorate sau pentru “neatingerea pragurilor calitative”, “nerespectarea KPI-urilor”, alte bla-bla-uri in limbaj corporatrist.

    Doar ca o astfel de lege ar fi neconstitutionala dintr-o sumedenie de motive.

    Astfel unica raspundere devine cea in fata alegatorilor, si cum alegatorii sunt prosti de put, se aleg la nesfarsit aceleasi lepre.

  3. #6

    Pe scurt: DĂ FRAIERI!
    P.S. Austria are legea răspunderii ministeriale, iar cetățeanul poate da în judecată politicianul care si-a asumat ceva, dacă acel ceva dăunează cetățeanului.
    Mai este o lege care spune dacă în timpul mandatului n-a îndeplinit peste 50% din promisiunile electorale e pasibil de pușcărie pe motiv de fals în acte și mărturie mincinoasă.
    Eh, naziști, ce să le faci.

  4. #7

    E tot o ”descurcăreală”, dar la nivel mai înalt. Nimic deosebit sau anormal în accepțiunea multor votanți.

    • #8

      @marinel

      1) Nu știi dacă îți iese, fiindcă mecanismele & rotițele sistemului sunt făcute pe baza dependenței & co-dependenței (mulțumeste-i lui Iliescu & fratelui Iorgovan pentru asta). Efectiv, trebuie să devii dictator “in all but name” să faci chestii.
      2) Nu suntem superputere sa nu avem carente autarhice/suverane (ex resurse naturale, energie). A prevăzut cineva pandemia sau Parkinsonul lui Putin? Nu. E ca și cum ceri unuia să preia vinovăția altuia, când acel ‘unuia’ nu avea cum să știe.
      3) Citește comentariul anterior cu privire la MRU.

  5. #9

    Va spun eu de ce.

    Birourile politice ale UAT-ceurilor sunt kingmakers. Legislativul poate dărâma la comandă executivul sau la formarea lui.

    Să te ții de promisiuni in care depinzi de alte elemente/forte înseamnă moartea fiindcă te deconspiri și se pot afla punctele de slăbiciune.

    Urmăriți după jumătatea emisiunii a Guerrilla FM, pe YouTube, cu Răzvan Ungureanu la interviu ( www.youtube.com/watch?v=LZFCxGoz3qs ). Parafrazându-l, fiindcă nu a făcut troc politic cu Parlamentul, cu fiecare deputat/senator („un șantier de lucru, o cruce pe marginea drumului”, parafrazat), s-au făcut moțiune & a căzut, în timp ce crezuse că Băsescu îl acoperea cumva.

  6. #10

    Eu nu am votat niciodată pe baza de promisiuni, deci niciodată nu m-am simțit înșelat din punctul asta de vedere. Atât timp cât promisiunile lor nu aveau oricum valoare de adevăr în ochii mei, nu s-a pus problema sa le accept minciuna.

    Mereu am luat în calcul caracterul omului, al celor cu care se înconjoară, mai puțin promisiunile. Bine, nu înseamnă că nu mi-am luat teapa cum se întâmplă acum cu Mucușor, de la care aveam asteptari mari.

    Suntem încă înapoiați democratic, oricat de bine intenționați ar fi unii candidați, sunt obligați de împrejurări sa promită marea cu sarea și asta intr-un termen cât mai scurt, altfel nu au nicio șansă.

    În ultimul timp, sunt complet dezorientat, am ajuns sa ma uit chiar și candidații PSD, după ce recent m-am mutat intr-un orășel guvernat de PNL. Fix aceeași mafie, aceiași pumni în gura, aceleași firme ale rudelor care capuseaza, aceeași coruptie sustinuta de un grup de fanatici care se vând pe o “găleată de ulei”. Sindromul tătucului care sa “ne dea” funcționează la cote alarmante și suntem gata sa o vindem și pe mama. Interlopii sunt mana în mana cu politia.

    Dacă nu băteam spre 50, plecam definitiv, acum doar ma lupt sa ii asigur tânărului din dotare exitul.

  7. #11

    Pentru ca ne-am obisnuit cu minciuna. Nu vorbesc de vremuri pe care nu le-am prins. Pe timpul lui Ceasca, trebuia sa spunem ca suntem cei mai fericiti copii din lume, ca traim intr-o tara minunata, condusa de un geniu. Si stiam ca mama s-a trezit la 4, sa stea 2-3 ore la coada pentru o sticla de lapte, si era sarbatoare cand primeam o ciocolata sau o portocala, si-l vedeam pe “genialul” la televizor, chinuindu-se sa descifreze cateva litere. Si a venit Revolutia, cu promisiunea ca FSN-ul nu se va constitui niciodata ca partid si nu va participa la alegeri. Si s-a cacat pe el cuvant. Ala si altele. Si a fost singura data cand unii dintre noi au spus, vorba ta, gata! Pana aici! Si au fost smintiti in bataie, in Piata, in aplauzele tampe ale celor care, cum spui, accepta. Ba mai si aplauda. Si voteaza! In 96, CDR-ul, cu toate asteptarile si sperantele. Eram in anul I de facultate si era sa fiu exmatriculat, eu si alti cativa, pentru “propaganda politica in mediul universitar-academic”, desi dom’ decan si alti profesori tineau cursuri despre PDSR si Iliescu. Asa cum tinusera despre PCR si Ceausescu. Si s-a cacat si CDR-ul pe capul nostru, si a durut al dracului de tare, caci atunci chiar am sperat. Chiar am asteptat. Asa ca s-a-ntors Iliescu, sa nu vina Vadim. Eh, astia macar stim ce fac: fura, dar de la ticnitul ala stii la ce sa te astepti? Iar apoi Basescu … . Si dupa aia Iohannis. Ce te mai miri? Ce nu ti-e clar?

  8. Societatile avansate functioneaza pe incredere castigata in zeci de ani de promisiuni indeplinite, razboaie castigate si justitie aplicata. Simplu spus, au construit sisteme care functioneaza si sint predictibile. De la autobuzul care vine exact dupa un program prestabilit intr-un orasel oarecare si pana la livrarea unui robot functional pe Marte, exact la ora si minutul stabilit cu mult timp inainte. Toate astea implica o anumita etica a muncii, capacitatea de a lucra eficient in echipa pentru obiective complexe si respectul pentru efortul celorlalti din comunitate. Noi nu avem mai nimic din toate astea, defetismul, delasarea si neincrederea in autoritate sint caracteristice, in consecinta politicienii vor livra exclusiv nesiguranta, incompetenta si o slaba putere de coagulare a societatii in jurul unor obiective comune. Aici alegerea in functie publica a unui politician se face folosind conditionari negative, de tipul “daca nu ma alegeti, va fi rau, ceilalti va vor taia pensiile”, singurele pozitive sint cele din zona infrastructurii, pentru ca sociologic au de bifat si acel target care rezoneaza cu asa ceva. Marea majoritatea a alegatorilor captivi nu sint interesati de autostrada x, pentru ca nu o vor folosi niciodata, dar nici nu fac legatura intre nivelul lor de trai si existenta unei infrastructuri dezvoltate, prin urmare nerealizarea ei nu e o problema pentru acestia. Cei care nu accepta baliverne politicianiste formeaza o minoritate nesemnificativa electoral.

  9. #13

    Legat de asta… cand jurnalistii mai pun intrebari unora de prin guvern, parlament, diverse partide etc si aia o dau in diverse sau mint cu nerusinare, de ce nu le zice nimeni “Ba, nu mai manca cacat!” ? Ok, nu chiar asa pe fata, mai diplomatic.
    Dar nu, aia baga miniciuni (si e evident ca sunt minciuni) si toti aia de la televiziuni “Mda, aha, ok..”.
    Spune-i in puii mei ca minte cu nerusinare.

    • #14

      pot si poate unii isi doresc asta dar raman fara finantare asa ca mai bine mda, aha, ok…

    • #15

      Exact, rolul acesta aparține presei.
      Politicienii nu stau de vorbă cu mine, sa apuc eu sa le spun că mint cu nerușinare. Jurnaliștii, in schimb, ar trebui sa nu mai accepte să fie folosiți doar că megafoane pentru toate aberațiile.

      Și acceptarea minciunii nu e doar românească, post- comunistă, exista și 8n tarile cu apa caldă.

  10. #16

    as zice ca nu e neaparat o chestie legata de minciunile politicienilor. cred ca poza e putin mai mare. atat timp cat “merge si asa”, cand coruptia e un reflex, educatia e la pamant, cea mai mica problema e ca ala minte si el ca sa obtina niste voturi. poate ca e chiar ultima problema. era zilele trecute ministrul educatiei sorinel pustiul care spunea ca plagiatul nu are incadrare juridica, nu e clar definit in conditiile in care e in mortii masii lege din prin 2000 si ceva fix pe subiect. dar ce conteaza, detalii.
    cacat, lista e prea lunga, iar asta cu minciunile politicienilor nu sunt decat un rezultat al tuturor celorlalte. iar problema nu e la ei, e la toti ceilalti, pt ca tolereaza si continua bunele obiceiuri si nu isi doresc ceva mai bine de atat.

  11. #17

    Nu cred ca-s multi care chiar cred ce mai vomita puliticienii. Doar ca…..ce sa faci? S-au facut proteste. Asa si? Ce s-a intamplat. Au venit cu alte minciuni, am inteles vom face vom drege. Vom tine cont de popor…..pwla. Vrajeala. Daca a fost vreunu mai vocal, sistemu l-a potolit.
    Solutia, ptr care trebuie coae = proteste d-alea pe bune. Intelegeti voi. Cu oameni multi, uniti. Ceea ce n-ai sa vezi la noi niciodata. Sa tremure izmana pe ei. Nu liveuri pe feisbuc din piata.

  12. Pentru ca populatia e in general proasta, neinformata si uita repede chestii. E mai important cu cine s-a combinat reghe.
    Iar astia care nu uitam, nu putem deacat sa nu mai votam cu respectivul la urmatoarele alegeri. Ce sa zic, un strop in ocean.
    Pacat ca e ilegal sa ii iei la palme pe strada. Fiecare pensionar ar trebuii sa ia la palme un psdist ca a promis 40% marire de pensie desi stiau ca e imposibil

    • #19

      Mai lasti o moarta cu psd ul in sus si in jos ca tot sistemul e bolnav. N am votat si nu o sa votez niciodata psd, dar si peste 100 de ani tot aici o sa fim daca tot o tineti langa cu muie psd, ignorand problemele reale. Iar psd ul, la fel ca ceilalti, isi va freca mainile de satisfactie.

      Nicusor s a jurat pe ma sa ca ne da apa calda, eu pe mihai bravu n am apa calda cu saptamanile si mai nou nici curent.

      E nevoie de schimbarea constitutiei si a sistemului de guvernamant, doar asa se pot face reforme reale. Altfel, cu psd sau fara, tot rahatii aia de prefecti vor romane, tot ciorile burtoase din conducerea politiei, tot procedurile de pe vremea comunistilor, etc etc etc.

    • Era doar un exemplu, calm your titties. Also mue psd forever

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam