OpenAI a creat o soluție care poate reproduce orice voce după un sample audio de numai 15 secunde. Compania nu se grăbește să o lanseze, din cauza modului în care ar putea fi folosită într-un an electoral, dar spune că fișierele create cu aceasta vor avea un watermark pentru a i se putea urmări originea.

Bănuiesc că ați auzit toți de ChatGPT și OpenAI, de marea inteligență artificială, care ne va lua joburile și după aceea va vinde producția produsă de acele joburi către alte AI-uri, pentru că proștii rămași fără joburi nu or să mai aibe bani să o cumpere.

Nu știu câți știți că, de fapt, OpenAI a pornit ca o societate non-profit, pornită pentru a vedea, în mod direct, care sunt amenințările potențiale ale inteligenței artificiale asupra umanității și pentru a le preveni. Doar că, după ce a descoperit amenințările potențiale, a fost cumpărată de Microsoft și, brusc, a început să le pună în acțiune. Nu mai e non profit, ba, se pare că profitul devine foarte important, de când are acționari.

Dont get me wrong, știm toți ce înseamnă acest AI, iterații după material copiat din miliarde de surse, practic un gigant motor de căutare intern, a cărui singură valoare e imensa putere de procesare. Oricum, cu siguranță ar fi apărut tehnologia asta, cu sau fără OpenAI. La fel de sigur e că, la un moment dat, trendul va dispare, pentru că așa fac firmele, aud de o tehnologie nouă și un nou loc de spart banii acționarilor și încasat comisioane pentru manageri, jbang, avem și noi.

Problema e cu ce rămânem noi din asta? O să fim la fel de proști, să credem varii așa zise non profituri care ne vor binele? Sau vom fi la fel de idioți ca ăia care donează pe gofundme pentru ca un miliardar să își plătească datoriile din banii lor?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    >> practic un gigant motor de căutare intern

    Practic cam asta e si creierul nostru.

    14
    • #2

      in mare da, doar ca e de vreo 15 mii de ori mai eficient

      14
  2. #3

    >> Problema e cu ce rămânem noi din asta?

    Eu vreau sa merg pe viziunea lui Asimov: doar un AI va fi capabil sa inteleaga legile fizicii astfel incat sa creeze posibilitatea sa calatorim cu adevarat in spatiu.

    26
    • #4

      Este o numela de Asimov, The Last Question, in care oamenii construiesc un computer destept, capabil sa invete si sa cerceteze singur (Multivec parca se numeste computerul). Si tot invata si creste Multivec, devine mult mai destept decat oamenii si ii ajuta sa progreseze tehnologic, o singura problema nu poate rezolva: entropia, stingerea universului.
      Asimov a scris asta prin anii ’50, deci cu vreo 70 de ani in urma, el deja isi imagina AI-ul sub o forma mult mai desteapta decat exista acum. Nu mai stiu exact cum se termina, dar Multivec asta cred ca termina de calculat si devine atat de destept incat se transforma in Dumnezeu. Iar cand universul se stinge, zice multivec “Să fie lumină!”
      Probabil la nuvela asta te gandeai si tu, Radu.

      41
    • #5

      Dani Corban ma gandeam la seriile Robotii si Fundatia. Povestea aia scurta, desi fantastica, e prea fantastica.

      10
    • #6
    • #7

      Da, Ender, asta este! Am nimerit si numele robotelului.
      Alexander Adell and Bertram Lupov were two of the faithful attendants of Multivac.

    • #8

      @Ender – am ras ca un prost citind Ciberiada. Si dupa 30 de ani mi-am cumparat-o si am mai ras odata.

      Tot ce parea cretin atunci pt astea se adevereste usor.

      2
    • #9

      @ Radu… Cu tot respectul AI este “ creat “ de noi… Ca și ființe avem “ constrângerea “ numita TIMP si alte limite cum ar fi boala , îmbătrânirea și inevitabila moarte .. o constatare trista e ca majoritatea realizărilor omenirii au fost operele unor oameni care biologic și neurologic erau bătrâni..e puțin probabil ca noi creaturi limitate sa dezvoltam un algoritm care sa schimbe fundamental fizica in beneficiul întregii omeniri .. Dacă m ai adaugi și lăcomia unor miliardari eg Bill Gates e clar unde se îndreaptă lucrurile și cine va fi beneficiarul oricărui progres

      4
    • #10

      muxcs ca sa merg pe exemplul tau, Bill Gates a devenit miliardar dar a si contribuit la progresul ala care ne-a pus in poala mai multa putere de procesare decat avea NASA cand a ajuns pe Luna. Deci de progres a beneficiat si el, a beneficiat si omenirea.

      3
  3. #11

    Nu știu unde se va ajunge și nici nu o sa mi dau cu presupusul, dar mie îmi place copilot de la Microsoft. Nu mai trebuie sa întru eu pe multiple pagini sa caut informațiile care ma intereseaza. În mare parte o face el pt mine.

    14
    • #12

      temerea mea e ca intram intr-un loop in care lucram doar cu ce alege AI ul sa primim.
      f posibil sa ma insel.

      31
    • #13

      si acum tot intr-un loop suntem. cauti pe google si primesti doar rezultatele decise de algoritmul lor. nu vei primi vreun rezultat ascuns pe baza legii dreptului de a fi uitat. nu te vei uita pe pagina 10 din cautari, daca primele 9 sunt cautari pentru care s-a platit. and so on. singura solutie este spargerea monopolului, existenta mai multor platforme si libertate completa a internetului, dar cred ca a zburat puiul cu ata demult

    • #14

      ma gandeam ca la motoarele de cautare mai cauti pe pagini diverse, in diferite moduri, parca avem alt fel de a filtra informatia.
      la AI uri imi da senzatia ca iti da “mura in gura”, dar chestia asta conditioneaza in sensul ca nu ai si celelalte variante. Ma rog, e f posibil sa nu stiu eu sa le folosesc cum trebuie.

      10
    • #15

      Monopolul ala este dat de obisnuinta si marketing, nu musai fortat.

      5
  4. #16

    Din ce observ, au apărut foarte multe firme mici de AI care atrag prin salarii enorme angajați din domeniul tech “standard” sau angajați dați afară din domeniu. Firmele astea primesc acum finanțări uriașe de la investitori și se aruncă cu bani oriunde pentru vedea cine “explodeaza”.

    Mai observ și că zona asta se perfecționează, iar diferența dintre AI și alte “explozii” cum ar fi Crypto este că AI-ul este ceva ce poate fi folosit de oricine, fără prea multe cunoștințe, și ajută relativ ușor ici-colo oameni normali, care nu trebuiesc să citească sau să asculte Chifoi. Așadar, nu aș spune că va dispărea prea curând, deoarece înlocuiește deja cu succes motoarele de căutare și intră în zone unde se pot automatiza lucruri. Eu nu aș spune că deja are crucea de mormânt, ba dimpotrivă.

    Mai este și faptul că oricine știe câte ceva despre vânzări, cum se construiește un produs și cum se poziționează va putea relativ ușor să-și deschidă o firmă cu un singur angajat și să facă toate aceste lucruri singur – vor ieși foarte mulți bani din asta.

    Așa cred, voi citi păreri diferite aici, poate mă înșel, dar datele îmi spun deocamdată că nu este cazul.

    7
    • #17

      nu nu, m-am exprimat aiurea. va disparea hype-ul care e acum, nu ca va disparea AI

  5. #18

    Povestea asta cu AI-ul imi aduce aminte de mica bula a social media ce-si atingea culmile pe la inceputuri de ani 2010. Si atunci ca si acum nu era zi despre cum o noua retea de socializare iti poate schimba viata, iti poate imbunatati performantele afaceri si toate rahaturile de acest gen. Asta in timp ce nebunia smartphone era doar la inceput.
    Acum la 14 ani de la toata povestea asta suntem in punctul in care avand atata informatie putem genera o noua informatie pe baza acesteia(LLM, Stable Diffussion asta fac). Midjourney, ChatGPT, Dall-e si alte sisteme de acest gen sunt fix asta. Am stocat atata informatie incat putem genera chestii noi pe baza acesteia cu mici schimbari. Ceea ce difera sunt setarile interne stabilite de catre cei ce ofera acel serviciu, respectiv disponibilitatea resurselor de procesare. La toata povestea asta adauga faptul ca absolut orice informatie o vei da acelor servicii o sa ramana acolo, indiferent de ce povesti ti se vor spune.
    Cei care castiga enorm acum in toata afacerea nu sunt companiile ce ofera aceste servicii ci fix cei care ofera suport hardware(vezi evolutia NVIDIA pe bursa). Sa-ti faci un LLM este simplu daca ai ceva cunostinte de programare, la fel si pe partea de generare de imagini. Realele probleme apar la nivel de disponibilitate resurse hardware plus acordarea fina a parametrilor diverselor modele.
    Daca incepi sa le pui cap la cap o sa realizezi ca AI-ul nu va lua jobul nimanui, ci pur si simplu o sa creeze alte joburi in locul unora care vor disparea. Insa toata povestea asta o sa se intample daca problema energiei nu devine una stringenta si apar alte chestii pe parcurs….

    13
    • #19

      Doar că nu sunt rahaturi și uneori social media îți poate schimba viata. Un amic confecționează jaluzele într-un oraș prăfuit de provincie. Dupa o strategie bine pusa la punct și câteva postări pe TikTok vinde jumatate de UE la nici trei luni. Probabil va atinge o creștere de 20-30x anul acesta, nu va avea oameni disponibili pentru câte comenzi va primi.

      4
  6. #20

    Nu ştiu embedui asta dar este 2 cenţii mei
    i.imgur.com/P5UGitw.png

    33
  7. #23

    Deja tot ce vine are AI. Telefon are AI, masina are AI… cred ca si capacul de buda are AI. Nu am vazut nimic interesant si revolutionar pana acum in afara de mici gimmick-uri cvasi utilizabile.

    19
    • #24

      Ca in orice alta industrie progresul e iterativ, nu revolutionar. Mici schimbari, mici avansuri, mici dar constante. Acum 20+ de ani invatam in facutate despre retele neuronale (neurale?) care faceau recunoastere de caractere si jucam pe S3 Virge. 20 de ani nu inseamna nimic, e doar o generatie, progresul a fost fantastic si la software si la hardware. Sunt sigur ca nici nu mai trebuie 20 de ani pana la AGI, maxim 5. Hai, 10, daca iar risipim GPU-urile pe abominatii tehnologice ca crypto.

      13
    • #25

      “daca iar risipim GPU-urile pe abominatii tehnologice ca crypto.””

      N-ARE CUM!

  8. #26

    Tehnologia (clasica sau AI) ia joburi? Ei bine, da, si 4 exemple imi vin repede in minte:
    – spalatoriile auto self
    – casele self-check
    – tractoarele self-driving pentru lucrari agricole
    – sistemele AI pentru helpdesk
    Vor disparea unele joburi, vor aparea altele, nu neaparat in acelasi domeniu. Important este sa fim capabili sa ne adaptam, sa nu ajungem in zona de low-paid jobs. Fara job nu prea cred ca vom ramane, cineva trebuie sa si cumpere produsele alea facute cu roboti. Dar fara standardul actual de viata?
    AI-ul este in studiu de niste zeci de ani, a explodat acuma pentru ca este suficienta putere de calcul. Iar ce a explodat acum (generative AI) e doar un subdomeniu din AI, mai sunt multe altele in studiu sau care isi asteapta randul la lansare. Utilitatea lui o va dovedi doar timpul, momentan pare mai mult o bula speculativa decat o noua era tehnologica. Ma rog, vom vedea.
    Pentru cei aflati in zona 20+ de ani, treaba e mai complicata si ar trebui sa fie atenti spre ce meserii se indreapta, caci ma astept ca AI-ul (nu asta generativ) sa loveasca unele domenii. Te pregatesti sa devii sofer de TIR? Ar fi bine sa te mai gandesti.

    12
    • #27

      “Te pregatesti sa devii sofer de TIR? Ar fi bine sa te mai gandesti.” I LoLed, nu e in stare sa mearga pe toate drumurile fara vopsea si tu anticipezi ca va conduce camioane? va conduce doar dupa linia desenata pe asfalt, asa ca mai usor cu acest job ‘usor’ pt IA. mai degraba va lua multe joburi de desk unde nu are nevoie de atata dexteritate.
      in plus multe joburi de desk vor disparea ca unii mai destepti (seniori) vor folosi IA sa elimine din joburile de desk, vor automatiza si supraveghea asa ca multi vor fi nevoiti fie sa devina experti IA fie sa isi caute joburi unde e nevoie de mai multa dexteritate

      13
    • #28

      Tractoarele autonome exista de cativa ani, nu in Rromania desigur. Le aloci in soft o arie pe care pot circula si le poti desemna un traseu sau lasi softul sa genereze unul si il corectezi daca e nevoie. Intr-o masura e asemanator cu softurile pentru aspiratoarele autonome, dar marit la scara. Majoritatea navigheaza in functie de GPS dar sunt unele la care se pot monta stalpi cu lasere care sa le delimiteze aria si sa le ghideze in interior. Unii fermieri inca au probleme ca John Deere le baga tracking pe tractoare si ii urmaresc ce fac si cum fac.
      REF en.wikipedia.org/wiki/Driverless_tractor
      the 8R 410 tractor includes a total of 12 stereo cameras and an Nvidia GPU that can be controlled from a smartphone

      www.fwi.co.uk/machinery/technology/driverless-tractors-which-manufacturer-is-leading-the-race

      2
    • #29

      @grumpy: du bist pe langa. exista tractoare si combine in romania de multi ani care au ghidaj automat pentru lucrari in camp. aproape toate tractoarele si combinele noi care se vand in romania de deja multi ani au optiunile astea. ce ai dat tu e fix habarnism prezentat cu incredere ca realitate.
      ca idee sistemele astea se regasesc intr-un concept numit agricultura de precizie si vin cu o gramada de nebunii. inclusiv sisteme de ghidare cu marja de eroare de 1-2 centimetri, statii meteo, supraveghere satelitara, evaluare a starii parcelelor (productie, vegetatie, umiditate) etc. plm, e atat de mult incat e greu sa folosesti tot ce e disponibil

      5
  9. Pe mine mă ajută ChatGPT, Gemini și Pi, îmi ușurează mult munca, eu sunt mulțumit.
    Am încercat să beau o bere cu AI-urile astea, dar m-au refuzat.
    Le-am zis atunci ceva de dulce, dar nu s-au supărat.
    Oare trebuia să le dau ceva slănină cu ceapă și pită, nu o fi putut săracul AI să bea pe stomacul gol? Acum m-am prins, i-o fost rușine să-mi spună.

    11
  10. #33

    proști am fost, proști o să rămânem, de ce te încăpățânezi să crezi că o să fie altfel?

    10
  11. #34

    Daca traducem watermarking ca si filigrinare cred ca e chiar indicat sa lasam AI sa ne faca treaba!

    6
  12. #35

    Citeam azi un citat. O tanara zicea ca ea credea ca Ai-ul o sa ii spele rufele si o sa ii faca curat, nu sa ii fure jobul. Fata era “artist”. Acum nu stiu ce sa zic, dar s-au inmultit artistii ca iepurii. O gramada de copii care se sparg si pe urma trag o balega pe o plansa si o numesc arta. Poate ca nu e un lucru rau sa mai dispara din artisti si influenceri. Lui Dorian Popa i s-ar potrivi jobul de shaormar, are deja afacerea. Dorele, una cu de toate si repede ca ma grabesc!

    9
  13. #36

    Na, inca nu mi-as face griji cu desteptaciunea AI-ului, deocamdata potentialul este mare, nu si prezentul.
    O fi reusit ultima varianta de Chat sa rezolve problema asta de clasa a 8-a?
    Fie patratul ABCD, notat asa in sens trigonometric. M apartine [AB], N apartine [BC], aria triunghiului AMD este 3, aria triunghiului MBN este 4, iar aria triunghiului NCD este 5. Care este aria triunghiului MND?
    Acu cateva luni nu stia ultima varianta, chatlgbt4 nu stia sa rezolve o problema de clasa a 8-a. Deci inca nu mi-as face griji ca ne fură meseria :))
    Există potențial de creștere și multe laude, multă reclamă deocamdată. Mă refer la variantele disponibile publicului – sunt la nivel de imitație proastă, de maimuțăreală – că or fi și altele cu adevărat deștepte ținute secret, unele cu măcar mintea unui copil de clasa a 8-a, posibil da, probabil nu.

    16
  14. #37

    Eu n-am incredere in AI. Mi se pare ca se exagereaza cu tehnologia, subscriptii peste subscriptii si pentru ce? Sincer, mai bine imi bag banii in actiunile hidroelectrica pe care le promoveaza Esca si Isarescu pe facebook.

    15
    • #38

      care-ți dau un seif “ca nou”?

      5
  15. #39

    Ai să ne plătească și impozitele și ratele la bancă

    6
  16. #40

    Dacă ar putea trage și de cheie ori să înnoade la fire electrice…

    3
  17. #41

    Deocamdata AI ul e la nivelul unui animal dresat, capabil de ceva creatie proprie dar foarte mult bazat pe chestii predefinite. E foarte departe de relatii interumane chiar si simple.
    Doua proaspete incasate de la robotelul ai:
    -am primit de curand o scrisoare ca nu am platit chiria de vreo 4 luni si am de dat niste mii de eur + penalizari +avocati+ amenintari. Aiurea, totul era la zi. Am trimis un email la “om” si ce sa vezi: e totul ok, avem o chestie automata care se uita la istoricul de plati si cum dvs il aveți foarte bun, plata in avans, a decis sa va lase 4 luni “gratie” pentru ca, vedeti dvs, ati platit mai mult decat trebuie (eu rotunjeam in sus fiecare plata) si robotul a crezut ca diferenta in plus (adunate probabil sub 2 eur) e tot o chirie in avans pe urmatoarea (a doua) luna :), 2 eur nu acopera, deci jap, rau platnic. Bahbaha.. Asa a inteles bazaconia, daca platesc o luna in avans, de ce sa nu platesc si doua?
    -a doua, am (aveam? ) un card de credit folosit aproape zilnic, sute de plati. Doar din anumite motive cunoscute doar de banca, nu am primit niciodată si plasticul, l-am folosit doar din g.pay. Timp de multe luni am conversat cu banca, am fost la sucursala, am platit si taxa..nimic, nu l-am primit. Ultima conversatie cu ei a fost de genul sa si-l bage in cc..r, nu mai imi trebuie, oricum inchid curand toate conturile de la ei.
    Si cumva si l-au bagat, efectiv a disparut din lista mea de conturi, nu mai exista. Partea buna (proasta?) este ca a disparut cu mai mult de 1000 eur minus si ca inca merge in g.pay. Explicatie de la ei: robotul a inteles din conversația mea cu banca ca trebuie sa il închidă! (aiurea, eu am zis ca planuiesc sa inchid toate conturile, nu ca o si fac atunci). Si chiar asta a facut, dar neclar cum, ca trebuia acoperita o suma serioasa+cum de inca functioneaza daca e “inchis” ? (roboti ca asta imi plac :))

    15
  18. “Compania nu se grăbește să o lanseze”

    nu e ca și cum nu s-ar întâmpla deja asta voca.ro/16pEKqDNiGE4

    1
  19. #43

    Acesta este viitorul. Dacă-l folosești drept mașină de căutare atunci este mașina de căutare.
    Eu folosesc chatgpt la muncă în multe domenii. De expl am scris un business plan în trei zile. Partea narativă a ieșit perfectă. Planificarea finianciară a controlat-o și analizat-o foarte bine și m-a ajutat destul de bine la descrierea narativă a acestuia.

    Eu cred ca este ca la computere. Tehnica este abia la început, precum erau computerele prin anii ‘40. Dacă se dezvoltă și se combină cu alte tehnologi va schimba fața omenirii. Imaginați-vă că un ai puternic va fi combinat cu chipurile de la Neuralink. Nu vorbesc despre etica, dacă va fi bine sau rău, moral sau imoral, mă refer strict la tehnica. Poate omenirea va deveni o civilizație tip nori din StarTrek sau Borg…

    3