Dacă nu aveți rude în străinătate, dacă nu aveți prieteni care nu știu ce e ăla internet sau smartphone și primiți un telefon din Italia, Malta, Mali, Tanzania sau, în general, orice țară unde nu știți pe nimeni, nu răspundeți la telefon și, ce e mai important, nu sunați înapoi. În general, veți primi doar un beep și atât. Beepul vă va trezi curiozitatea, după care veți suna înapoi.
Iar curiozitatea va omorî pisica, pentru că apelul vă va fi redirectat către un număr cu suprataxă, 400 de dolari pe minut. Bani pe care îi veți plăti, cu siguranță, pentru că responsabilii de la companiile de telefonie mobilă au anunțat că e periculos ce se întâmplă, dar, desigur, nu vor face nimic în direcția asta, că doar nu v-a pus nimeni să sunați aiurea.
A, și încă ceva. Nu am avut niciodată asemenea probleme, când eram la vodafone. Nu mă suna niciun vânzător de rahaturi, nu țepari din italia, nimic. După ce m-am portat la Digi, brusc, telefonul meu a devenit disponibil pentru toată lumea. Oare cumva băieții de la RDS vând bazele de date pe net, ca să își mai rotunjească salariul?
NOU
Sau te poti muta pe cartela prepay…care btw are o oferta mai buna fata de ce primesc de la vodafone in momentul actual la pret dublu…dar hey trebuie sa fiu optimist maine Dragnea merge la DNA si poate cu putin noroc Iliescu nu mai prinde 2030.
NOU
2.70 abonament cu 50 gb. sunt bine, e ok:)
NOU
17 euro abonament din 2012 si am 10GB, dar hey trebuie sa fiu optimist pot cumpara si extraoptuni de net.
NOU
Dar hey, ai sunat la relatii cu publicul sa te interesezi de schimbarea abonamentului? Dar hey, astia de la Orange ma frecau de doi ani sa schimb, eu nu si nu, pana intr-o zi cand am avut chef si am observat ca plateam ca vita aiurea, iar ei voiau la aceeasi bani sa-mi ofere o gramada de chestii. Dar hey.
NOU
Puțin noroc ar însemna că Ilici prinde 2030 în pușcărie. Scuze de offtopic.
NOU
@Arhi .. lol , prin Cehia Vodafone, 500 minute si 500Mb internet cu ~85 lei 🙂
NOU
@Cetin: “2.70 abonament cu 50 gb”
Digi Mobil? Daca da, cum ti-e semnalul? Si prin ce zone l-ai testat?
NOU
foarte bun. braila, galati, brasov, cluj, tren brasov bucuresti.
NOU
Este semnal bun cam peste tot. Necazul e altul…viteza de dial-up oferita. O mizerie din acest punct de vedere.
NOU
nush ce zici tu, eu am 4G peste tot, inclusiv in casa il tin asa, ca imi face figuri routerul
NOU
@cetin stai lin ca si pe horanj e la fel; pana acu avem Somalia, Niger si Guineea; provincia așteaptă Mali pe metereze :)))
NOU
pai cum poti rata mostenirea de la un print nigerian? trebuie neaparat sa suni inapoi sa o revendici!
app. a mai murit mihaitza sau il tin la rece pana face 100 de ani sa scrie o carte ‘100 ani de domnie’? :))
NOU
Nigeria, Belarus, Albania, Letonia, Turcia, Guyana, Turkmenistan, Lituania până acum. Orange
NOU
Pot sa confirm ca am doua apeluri din Tanzania de săptămâna trecuta, pe un număr de Digi pe care îl am trecut doar pe Olx. Nu am fost curios sa sun înapoi 🙂
NOU
Confirm, am avut un vecin cu abonamnet Telkom, a vorbit omu in Irak… pac pac ieftin 50 de euroi decat. Cand am sunat la telekom c-o fi c-o plesni, faceau pe niznaiau si sunt nemiti de fapt, kaput 50 de euroi :))) . A platit ca neah, ii trebuie telefonul dar de se intampla.
Hm… napsa moment.
NOU
Frate in ce limba gandesti? Ti-am mai spus o data ca e foarte greu sa-ti citesc comenturile. Do something…
NOU
@ Radu. Man, eu nu sunt roman, cand vorbesc eu in romana intai fac traducere si adaptare pentru asta, relax :)) . Have a good day from me 😀 .
NOU
@radu: vorbeste in oligofrena. si nu gandeste de nici o culoare.
NOU
@Radu te inteleg, eu cand am dificultati cu comentariile lui Tim folosesc google translate, la limba-sursa las liber. In general Google estimeaza textul ca fiind scris in amharica, basca sau albaneza, astea trei sunt date ca fiind cele mai sigure.
Dupa cum se poate vedea si din screenshotul atasat, varianta tradusa de Google in romaneste este mult mai usor de inteles.
imgur.com/a/DZDBR
NOU
@Corcoran :)), rad singur ca prostu , fereasca Dumnezeu de asa colegi de comunitate, mai rar 😀 .
@semeketh, man, sezi bland macar sa fi tu destept cat sunt eu de prost uneori, asa ca relax. :)) .
NOU
ar trebui sa faceti un Fan Club Meet, voi, astia, fanii lui Tim.
NOU
facem, sefu’ 😀
NOU
Patit 🙁 beep scurt, eu trezit din somn si sunat inapoi fara sa ma uit, un euro plecat catre Jamaica pt 5 secunde de apel, ieftineanu
NOU
Acum vreo 5 ani am realizat ca Vodafonul meu drag la care am numar de cand era Connex face misto pe banii tai prin abonamente in timp ce cartelele erau la o treime de pret. Am evident mii de minute pe cartela, sute de minute internationale si zeci de giga de net. Asa ca incarc doar cativa dolari o data pe luna la optiune cartela, in rest sold zero. Sun inapoi pe orice numar ma suna ca o fi Ghana ca o fi Iraq, ca inchid ei 🙂
NOU
nu mi s-a intamplat ever, dar la vodafone uk, inainte sa te lase sa suni un nr cu suprataxa iti intra o gagica si zice ceva de genul:
– aici e vodafone, urmatorul apel o sa fie taxat cu x.xx lire/minut
sau
– aici e vodafone, urmatorul apel s-ar putea sa fie taxat, continuarea convorbirii reprezinta confirmarea bla bla
NOU
Aia cred ca au si apa calda!
NOU
da, de fapt au robinet special doar pentru apa calda
NOU
cica dupa Brexit vor sa mai faca un robinet, unul cu zyklonel, pentru romani.
NOU
Au schimbat terminii si conditiile de pot vinde orice oricui, trebuie ca fara sa vrei sa iti dai acordul.
digicare.rcs-rds.ro/docs/declaratie_protectia_datelor_a.pdf
NOU
asa e. daca nu vrei sa semnezi pe conditiile alea nu iti fac abonamentul. am patit mai in vara. sa-i tuf, ca e numar de firma dar chiar si asa suna urat conditiile alea.
NOU
25 mai
NOU
Hello brother. I call with good news. Your lycamobile number has won 50.000 pounds. Uneori castig chiar si de doua ori pe luna.
Sunt si pe aici, dar au zis ca companiile vor anula apelurile.
Cand mai caut uneori numere dau de niste situri care sunt pline de numere de telefon. Care e faza cu siturile alea?
NOU
Pe aia cu ANA,CELE MAI BUNE BATERII…doar eu o primesc?
NOU
Myeah, vodaphoney haz it too, stai liniștit :))
NOU
Nevastamea a gasit intr-o zi o aplicatie in care bagai numarul de telefon, algeai glume, si un robot suna pe numarul respectiv si zicea ceva acolo, in functie de gluma aleasa, ca e sotul amantei tale, ca e de nu stiu etc. Si s-a gandit ea cu o prietena de a ei sa imi faca si mie o farsa, eu fiind la birou si neavand telefonul la mine nu am raspuns. Dar in schimb m-am ales cu un fel de sida la telefon, ca primesc tot felul de mesaje la diverse produse, unele de care nu am auzit in viata mea. Si asa fac rost respectivii de baze de date. Nici nu stii unde ai bagat pus tu numarul sau altcineva care il stie si aia au vandut baza de date.
NOU
Truecaller. Face minuni. Si costa si putin abonamentul anual daca vrei versiunea fara reclame.
NOU
mi se mai intampla si mie, pe Orange.
Din Malawi, Gabon, d-astea.
NOU
Samoa. Suntem la cei cu rosu. 🙂
NOU
Am pățit recent asta având nr de Orange. Nu e doar la Digi.
NOU
Instalați Truecaller. In cele mai multe cazuri veți ști cine suna înainte de a răspunde, plus că avertizează cu roșu apelurile de genul ăsta. Cu plăcere
NOU
Sfatul meu e sa-ti faci un pustiu de bine si sa nu folosesti. Sa nu mai spun ca poti initia apeluri cu ce numere doresti tu, adica eu iti pot suna mama cu numarul tau cu conditia sa le stiu. Vrei securitate ? Iti cumperi un DID si-l folosesti ca pe un email de spam pentru aplicatii gen whatsapp, facebook, okazii etc. Numarul tau de GSM trebuie stiut doar de cei mai apropiati oameni si atat. Bine, daca folosesti Android si appuri precum Truecaller e ca si cum l-ai impartii cu toti infractorii.
NOU
@George cand scrii cu acronime pune si link sau scrie direct ce inseamna ca nu suntem toti ingineri la gugle ori nasa.mi-as cumpara si eu did dar nush ce-i ala.
NOU
DID este o chestie super tare la care geo a lucrat personal.
NOU
@Verdell
Numerele DID sunt numere VoIP sa zicem virtuale, nu ai nevoie de un SIM card separat ci fie de un provider care face forwarding la rateuri foarte mici fie de o conexiune de date caz in care e o aplicatie instalate. Practic tu poti sa inchiriezi per luna, saptamana, zi, ora un numar local care poate primi voce, sms sau fax. Poate il vrei in US si/sau China desi locuiesti in RO sau poate il vrei chiar in RO. Preturile difera de la tara la tara.
Exemple de servicii care fac si forwarding:
sonetel.com/en/
phone.systems
Un exemplu de App pentru iOS: Ring4 (doar voce si SMS) Are implementat CallKit, e destul de ok.
NOU
Nu vad nici un serviciu pentru ro la preturi pentru ro. Probabil nimeni nu-si bate capul sa faca un business din treaba asta din cauza coruptiei din ANCOM. Pentru ca intr-o tara mai spalata cu o democratie semi-functionala, m-as putea duce la ANCOM sa ma declar operator si sa-mi elibereze cod de operator si numere de telefon pentru simplu fapt ca operez servici de voce si SMS prin WiFi, nu e neaparat necesar sa am infrastrctura SS7 pentru a avea cod de oprator iar ANCOM ar trebui sa oblige ceilalti operatori sa faca peering cu mine asa cum e legal si stabilit in telecomunicatii de o gramada de ani pentru combaterea monopolului. Dar cum haiducia e in floare, ANCOM nu o sa-ti elibereze nici un COD, operatorii nu se vor conecta cu tine pentru ca legea in romania e preferentiala iar consiliul concurentei va ridica din umeri. Asa ca nu, nu cred ca vei gasi de graba un serviciu la preturi de romanai in conditiile in care platesti 2,5 eur pentru un abonament.
NOU
@Verdell, ai fost in stare sa ajungi pe un blog si sa lasi comment si nu esti in stare sa dai un search pe Google, in plm de oligofreni?:)
NOU
@George, merci.
@venom, de ce esti retard gratuit? DID poate fi prescurtarea de la multe, voiam sa fiu sigur ca inteleg corect la ce se refera.
NOU
@George
ai si un serviciu de genu asta recomandat?
suna bine ce soui acolo
NOU
Si la mine. Pe vdf de la birou. Acum vreo luna si acum o saptamana. Am sunat inapoi prima data, dar nu se auzea nimic.
NOU
Bine, nu sun foarte des in Malawi, ma mai delectez now and then cu Burundi (am o ruda indepartata in Bujumbura). Insa, in rest, poate ma lamureste si pe mine cineva cum ar putea sa ma supra-taxeze vf sau orange daca sun in italia. Si nu, liniile supra-taxate sunt reglementate in EU, esti anuntat dinainte ca apelul e x euro pe minut.
NOU
Dacă nu sun, măcar un sms de 4 litere să-i dau ….
NOU
RDS are cartea de telefoane care se numeste Cartea Albastra. Trebuie doar sa mergi la ei (sau sa suni in callcenter) si sa le zici ca iti vrei toate numerele trecute la Secret (atat in Cartea Albastra cat si in Registrul ANCOM).
Cu placere!
NOU
M-a sunat un numar de Belgia, dar nu am putut raspunde in acel moment. Cum prin natura jobului meu am foarte multe parteneriate cu cei din afara, am decis sa sun inapoi. A raspuns o femeie care vorbea o limba ce n-am putut sa o descifrez. Parea ceva portugheza, dar parca nu suna asa. “du iu scuip inglish?” … draci , nimic. Dupa vreo 30 secunde pana la urma am inchis.
NOU
Asa si eu. Numar de Digi si Lyca si pe ala de Digi ma suna cand mi e lumea mai draga cineva din Tanzania si Senegal.
NOU
De ce sa nu raspunzi ? Daca e printul ala arab de iti tot dadea mailuri cu ani in urma ?
NOU
sunt pe cartelă vdf și am primit recent un astfel de apel din Thailanda – la abonament nu mi s-a întâmplat niciodată, la cartelă mi s-a mai întâmplat prin anii 2000, tot la vdf (apoi am trecut pe abonament), evident nu am răspuns niciodată
NOU
Ahahaha, fix acum 2 minute am primit un apel din Tanzania pe numarul de Digi. Numar pe care il stiu fix 3 persoane.
NOU
Am primit si eu o gramada, pe Telekom fiind. Tanzania, Malta, Maldive, Indonezia, Slovacia, Belarus si multe altele. Am blocat la numere de m-am plictisit…
Norocul meu e ca nu a sunat niciodata noaptea. In plus, de vreo doua saptamani, am fost ferit.
NOU
Acum vreo cateva luni, cred ca prima sau a doua oara cand am primit “bip din asta mai lung” am sunat inapoi. Voce robotica, limba necunoscuta, am inchis dupa maxim 2 secunde. Din fericire nu s-a vazut nimic semnificativ in factura 🙂
NOU
Eu la ultimul apel am raspuns, era un numar din Iran. La capatul celalalt era unu de vorbea in limba lui, eu raspundeam la mijto intr-o “alta limba”, el ma intreba, eu raspundeam si tot asa 1 min jumate pana s-a enervat si a inchis. De atunci n-am mai primit nici un telefon.. :))
Ps. Sunt pe cartela fara sa tin credit pe ea.
NOU
cu ocazia asta ai si depus adeziune apt ISIS:)
NOU
Confirm si eu pt orange, ca sa ma dau mare. :))))
NOU
Yep! Acum vreo doua saptamani am primit si eu.
E buba mare daca esti p abonament. Pe cartela, well, pierderile sunt limitate.
NOU
Se știe că toată fiecare are pe cineva care lucrează în Grecia, da?!
Nu știu la voi în Olimp, dar aici la muritorii de rând de ani de zile apelantului plătește doar bucata până la numărul care face redirecționarea, care la rândul lui plătește tronsonul până la destinație.
NOU
da, sunt idioti aia, acum m-am linistit, mersi, ai dreptate, nu poti redirecta VoIP numere asa. [pfiu, am scapat
NOU
Sorry de typo, telefon, grabă, înțelegi tu ce am vrut să zic, că ești băiat isteț…
NOU
M-am simțit bine când m-au sunat din Madagascar si Tanzania.
NOU
Eu sunt pe Orange prepay si am primit un apel de la:+21651770293. Prima data am vrut sa raspund pentru ca am crezut ca e prefix de Austria(am prieteni acolo, dupa aia am vazut pe telefon ca prefixul de Austria e +43. Dupa aia am cautat prefixul pe internet si am vazut ca e de Maroc sau ceva de genu. Si m-am gandit fix la ceva teapa de genu telephone scam! De sunat inapoi oricum nu sunam pentru ca nu am credit si nu sunt genu sa sun lumea inapoi. Daca e ceva urgent, cine ma cauta revine cu un telefon.
NOU
fix cand citeam asta m-a sunat un numar de Uk. Si nici nu a zis nimic. Dar, aparent asta se intampla cand trimiti cvuri in zona
NOU
Pe mine m-a sunat din Zambia. Sunt pe cartela, #sarakie, nothing happened.
NOU
Care aveti idee de numarul 021 200 8600 ?
Ca ma fute la melodie de o saptamana.
NOU
web.archive.org/web/20170909134843if_/https://digicare.rcs-rds.ro/docs/declaratie_protectia_datelor_a.pdf
(în caz că se rupe pe 2 rânduri, linkul ăla trebuie să fie pe 1 singur rând)
citat:
IV. Destinatarii datelor pot fi : […snip…] orice alt partener contractual/necontractual al Operatorului din Romania si/sau din strainatate, inclusiv imputernicitii Operatorului din Romania si/sau din strainatate.
“parteneri necontractuali” sau “împuterniciți”… Faptul că partenerii respectivi sunt necontractuali, înseamnă că nu au nici o răspundere de a păstra confidențialitatea datelor personale și pot să le publice sau să le folosească oriunde iar dacă sunt din străinătate nici măcar nu se supun legislației din România sau Uniunea Europeană
Și mai mult, orice data breach s-ar întâmpla în sistemele RDS clauza respectivă poate fi folosită ca wildcard de absolvire a oricărei răspunderi de confidențialitate în privința datelor personale fiindcă practic oricine de pe planetă poate fi declarat “partener necontractual” sau “împuternicit” în mai puțin de o secundă.
NOU
da, de asta va exista momentul 25 mai 2018.. nu e cel mai mare bine posibil dar tot va speria un pic companiile
NOU
@Verdell
da… deja am sesizare deschisă la ei exact pe tema asta … încă din septembrie de când au introdus formularul ăsta minune. Cred că nimeni de la ei nu a citit GDPR ca lumea când au decis să implementeze “declarația” asta.
Adăugând și faptul că reprezentantul oficial al RDS a spus clar pe forumul Softpedia că, pentru cine nu este de acord:
forum.softpedia.com/topic/1097464-declaratie-protectia-datelor-ce-se-intampla-daca-nu-sunt-de-acord/#entry21648236
“clientii existenti nu vor fi afectati in cazul in care nu-si exprima acordul cu aceasta, insa in cazul clientilor noi, nu se va mai continua procesul de contractare..”
Deci nu voi putea contracta nici un serviciu nou sau modificare de serviciu și deci respectiva declarație devine astfel clauză abuzivă ce intră sub incidența legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori
legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/24922
De asemenea, “consimțământul” astfel obținut este considerat viciat și obținut ilegal, în conformitate cu prevederile EU GDPR (care va intra în vigoare de la 25 mai 2018 și va abroga de facto majoritatea prevederilor L677/2001), Regulament care spune explicit că modalitatea de impunere a acestor clauze așa cum este practicată de RCS-RDS este ilegală.
Potrivit noilor prevederi din GDPR, acordarea consimțământului “en gros”, pentru toate categoriile de prelucrări / transferuri la grămadă așa cum este practicată de RCS-RDS prin acel formular este de asemenea ilegală deoarece Regulamentul specifică clar faptul că consimțământul trebuie acordat separat și explicit pentru fiecare operațiune / tip de operațiune de prelucrare a datelor cu caracter personal în parte și ar trebui să poată fi retras oricând, fără ca persoana vizată să sufere vreun prejudiciu ca urmare a acestei retrageri.
eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:32016R0679
eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32016R0679
Notă: traducerea din limba engleză în limba română este deficitară. În Engleză termenul “should be” din textele de legislație normativă trebuie interpretat, de regulă, ca imperativ, pe când traducerea în limba română îl preia ad-literam ca un “furculisionism” și e tradus astfel cu un condițional-optativ.
Textul dezbătut oficial de Parlamentul European este cel în limba Engleză și Franceză.
eur-lex.europa.eu/legal-content/EN-FR-RO/TXT/?uri=CELEX:32016R0679
(32) Consimțământul ar trebui acordat printr-o acțiune neechivocă care să constituie o manifestare liber exprimată, specifică, în cunoștință de cauză și clară a acordului persoanei vizate pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal, ca de exemplu o declarație făcută în scris, inclusiv în format electronic, sau verbal. Acesta ar putea include bifarea unei căsuțe atunci când persoana vizitează un site, alegerea parametrilor tehnici pentru serviciile societății informaționale sau orice altă declarație sau acțiune care indică în mod clar în acest context acceptarea de către persoana vizată a prelucrării propuse a datelor sale cu caracter personal. Prin urmare, absența unui răspuns, căsuțele bifate în prealabil sau absența unei acțiuni nu ar trebui să constituie un consimțământ. Consimțământul ar trebui să vizeze toate activitățile de prelucrare efectuate în același scop sau în aceleași scopuri. Dacă prelucrarea datelor se face în mai multe scopuri, consimțământul ar trebui dat pentru toate scopurile prelucrării. În cazul în care consimțământul persoanei vizate trebuie acordat în urma unei cereri transmise pe cale electronică, cererea respectivă trebuie să fie clară și concisă și să nu perturbe în mod inutil utilizarea serviciului pentru care se acordă consimțământul.
[…]
(43) Pentru a garanta faptul că a fost acordat în mod liber, consimțământul nu ar trebui să constituie un temei juridic valabil pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în cazul particular în care există un dezechilibru evident între persoana vizată și operator, în special în cazul în care operatorul este o autoritate publică, iar acest lucru face improbabilă acordarea consimțământului în mod liber în toate circumstanțele aferente respectivei situații particulare. Consimțământul este considerat a nu fi acordat în mod liber în cazul în care aceasta nu permite să se acorde consimțământul separat pentru diferitele operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, deși acest lucru este adecvat în cazul particular, sau dacă executarea unui contract, inclusiv furnizarea unui serviciu, este condiționată de consimțământ, în ciuda faptului că consimțământul în cauză nu este necesar pentru executarea contractului.
NOU
Util comentariul! Asa este, dar se aplica pe mai toate firmele, nu mai zic de cine are monopol/semi-monopol… apa, electricitate etc.
NOU
In amintirea fratelui meu Freigedank, ceva de suflet in ton cu articolul
www.youtube.com/watch?v=2tjWG_aMOtY
NOU
Tin cateva servere si am avut mici probleme cu cateva site-uri, neprotejate ce-i drept dar dupa ce am rezolvat problemele am aflat sursa: India.
Am gasit numere de telefon legate de “Sir I werk ad Meekrosoft, I speaky Oxfard langaege and my nayme is Baboosh” … beau doua sticle de vin si incep sa sun, de plictiseala indieni…
Am vorbit cu vreo 3 Baboosh, unu a inceput sa planga dupa ce i-am adus aminte ca munceste pe 2$ pe zi si ca face lucruri rele. In total, 2 ore telefon = 0 lei / factura Digi.
Acum sun in fiecare zi in India sa le zic “FBI is coming, pick your shit up and run” sau “For 2$ a day you should kill yourself to spare yourself of more suffering Baboosh… life is sad”
A, si DA! Toate firmele noastre au cate un spion infiltrat care vinde baze de date (in general partial)
Imi fac un SRL acum cativa ani, nici maicamea nu stia cum se cheama firma. A doua zi da un search si SURPRIZA, eram pe toate site-urile gen info.firma. Daca o sa cautati bine, toate au conturi in off-shore si nu sunt administrate de romani.
Cum salam ajung datele noastre (pe care doar statul ar trebui sa le aiba si publicul, la cautare pe platformele oficiale) cum ajung datele astea la cretinii care cer bani pentru numele tau, telefon etc. … c’est la vie!
NOU
Vezi scandalul cu hackerii care au sustras de la Uber 57 milioane de conturi cu nume, numere de telefon si adrese 😀
NOU
Stai linistit cu Digi-ul tau, am in telefon si Digi si Vodafone, si tocmai ce am primit apel din Lituania, pe Vodafone. Am raspuns si mi-a zis robotul, in engleza, sa stau pe fir sa vorbesc cu directorul financiar dupa care s-a inchis apelul. Bineinteles ca nu am raspuns inapoi si am inceput sa Googleuiesc si asa am dat de postul tau.