Se spunea că de anul ăsta, programul prima casă va aduce marea noutate că oamenii vor putea să își și construiască o casă, nu doar să cumpere de la hulpavii de pe piață. Părea o idee bună, de bun simț, care în mod sigur ar fi avut adepți. Doar că.
Doar că în rromânia lucrurile se fac ca în rromânia. În rromânia nu poți să te duci să vorbești cu o firmă de construcții, aia să îți vină cu planul și restul chestiilor necesare, iar la final tu să îți iei casa. Nu, ar fi prea simplu, iar turmele de lipitori bugetare cum ar putea să își justifice existența, salariile și mizeria de pe fețe?
Astfel, dacă vrei TU, ca persoană fizică, să îți faci o casă, firma care construiește acea casă, trebuie să
durata de realizare a construcţiei trebuie să rezulte din contractul de antrepriză încheiat cu firma de construcţii, în calitate de antreprenor general al imobilului, iar constructorul va trebui să ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea în termenul stabilit prin faptul că nu înregistrează restanţe mai mari de 60 zile la plata obligaţiilor bugetare, dar şi printr-o garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrări, sub forma unei scrisori de garanţie bancară.
Deci constructorul atestă capacitatea de construire prin faptul că nu are datorii la buget.
Știți cum ai datorii la buget? Tu, omo de bună credință, te duci ca un fraier și depui toate op-urile necesare, actele alea aiurea, stai la miliardele de cozi inventate doar ca să te tâmpească. Iar un funcționar plictisit nu îți procesează corect datele. Încurcă ceva, nu bagă niște cifre, irelevant. NIMENI nu te anunță, nimeni nu va lua asupra sa greșeala. Tu te vei trezi restant la bugetul de stat, și tot tu va trebui să umbli ca năucul pe la toate circile financiare și administrații și primării, ca să repari greșeala lor. Cu alte acte noi, cu toate avizările din nou, etc. Cei care au firme știu ce vorbesc. Așa că e foarte simplu să fii dator la stat.
Constructorul trebuie să depună o garanție de execuție de 10% din valoarea lucrării.
Adică dacă o firmă vrea să construiască pentru o persoană fizică prin acest program, trebuie să meargă și să depună o garanție de 7000 de euro, doar pentru că există, da?
Câte firme ar fi suficient de tâmpite să se bage în asemenea biznisuri perdante cu statul rromân, fără să îl penetreze de fapt pe cel ce vrea casa? Cu siguranță niciuna.
Așa că în mod absolut sigur, programul prima casă va fi un real succes pe piața construcțiilor.
Că doar e un program Boc-ciu, nu?
NOU
Niste cunostiinte au vrut sa isi construiasca o casa prin acest nou sistem, si foarte bun cica. 2 luni au muncit sa-si faca toate actele, proiectul casei, tot tot, un dosar de vreo 200 de pagini, ca intr-un final sa fie trimis la Bucuresti pentru aprobare. Ei, acolo au zis ca e totul bine si pot sa se apuce de treaba ca le vor vira banii.
Cunostiintele bucuroase s-au interesat pt. alte lucruri ce trebuie la casa, totul era pregatit, si au primit raspuns de la banca : “stiti, a fost o greseala, nu indepliniti toate conditiile” …
NOU
despe prima casa 2 nu ma pronunt, dar cu prima varianta noi am reusit sa ne luam un apartament.
la fel, alti 2 fosti colegi de facultate.
ca alternativa exista pogramul lui mazare (case ieftine pt tineri etc), insa merge f greu, nu poti sa-ti alegi apartamentul si zona e santieristica.
stiu pe cineva care a dat banii si l-au chemat sa-si vada casa: a nimerit la etajul 9 din 9 si nu exista posibilitatea sa faci mofturi.
cam aiurea, dupa mine.
e adevarat ca plateste vreo 35 de mii, dar la un fel de rosu, gri etc, nu ma pricep.
ca sa o faci casa, mai bagi 10 mii de euro acolo.
incalzirea e cu centrala de bloc pe gaze, chestie care iar are niste dezavantaje, la cat apreciez eu (costuri mi mari de intretinere, ciorovaieli cu vecinii si poate costuri mari de reparatii).
si nici nu-mi place ideea de pereti de rigips in casa, am stat la hoteluri, pe la prieteni si mi s-a parut aiurea, sau poate nu erau alea izolate cum trebuie.
da sa megi pe barba ta nu e o posibilitate? un prieten mi-a povestit de unu care a dat vreo 5 mii de euro pe o bucatica de teren la 10 km de constanta, in valu lui traian, o comuna cu toare utilitatile si si-a tras o garsoniera pe pamant cu alte 5 sau 10 mii de euro(nu mai tin minte).
deci, eu nu m-as gandi la garsoniera, dar ceva cu 2 camere mari la 30 de mii mi se pare increibil.
sumele par neverosimil de mici, dar cica se poate, ca au scazut preturile peste tot.
NOU
Ascultam dimineata la radio toate conditiile astea pe care trebuie sa le indeplinesti ca le intrii in gratii si ma gandeam: “O sa existe oare cineva, care sa se inhame la asa ceva?” Nu cred. 🙁
Cum spuneai, real succes…
NOU
*intri
NOU
da, birocratia te nauceste, noi am avut noroc de o fata competenta la banca, a manevrat cum trebuie hartiile alea.
in plus, am stabilit cu fostii proprietari sa stipulam 60 de zile de la avans pana la plata intreaga, pentru ca termenul normal, de 30 de zile, e nerealist.
inca o chestie – pe langa costurile anuntate in presa, oficial, mai trebuie sa aveti cateva zeci de milioane pentru costuri diverse – notar, taxa, maxa, ma-sa etc.
la noi au fost vreo 70 de milioane in plus.
adica nu in plus, dar fata de ce stiam noi si ne pregatisem.
nene, alta varianta noi nu aveam.
acum 3-4 ani mi se parea absurd un imprumut de 100 de mii de euro pt o casa de 50 si ceva de mp, intr-un bloc de zeci de ani.
asa ne-a costat 50, a fost si criza buna la ceva (combinata cu campanie electorala trecuta, as zice eu).
NOU
cand mi-am cumparat eu “prima casa” nu era programul, creditele se dadeau mai mult decat greu … acuum, cu toate “piedicile” birocratice, tot e mai simplu, si mult mai “facil” decat atunci … Sunt de acord ca inca mai avem mult (in multe domenii), DAR, e un pas inainte! … Ar fi fost foarte bine pentru mine sa imi iau creditu’ in conditiile de la prima casa.
In ceea ce priveste “cate firme” dunt destul de tampe ca sa se bage la acest program, … eu zic ca sunt suficiente… si de ce nu ar fi? Banii le vin sigur … singurul impediment ar fi garantia de 10%, dar sa fim seriosi, nu e o suma chiar asa de mare… asa ca tampi sa fie sa nu se bage!
NOU
corect, conditiile de creditare sunt beton – dobanda fixa (influentata doar de euribor, adica nu-si mai baga banca coada), comision de rambursare anticipata zero.
plus relativa usurinta de acordare in vremurile astea.
NOU
lakesson, relativa usurinta a ce? am un amic care a luat creditul in 6 luni. asta e usurinta?
NOU
@Arhi: daca nu bagi garantia aia e jale.
Eu cumpar de 2 ani un apartament prin ANL. De ce il cumpar de 2 ani? Pentru ca de 2 ani constructorul are banii de ka noi in banca dar nu s-a sinchisit sa si construiasca. Mai sunt 2 luni pana la termenul limita de dare in folosinta si nu avem nici macar peretzii, abia e ridicata structura de rezistenta…
Nu detaliez mai mult acum din lipsa de timp, o sa o fac la un moment-dat, dar pentru mine in acest moment nesimtirea firmei respective are un caracter horror.
NOU
dom’ arhi, ma refeream la relativa usurinta cu care te poti inscrie in normele bancii, mai ales in perioada asta de criza, incertitudine etc.
adica nu trebuie ca veniturile cumulate ale sotilor sa fie de 3 mii de euro, sau ceva de felul asta.
important – eu vorbesc de imprumuturile in euro.
intereseaza-te, cred ca o sa fii surprins, incearca sa lasi la o parte bocisme, politicisme etc.
pe de alta parte, pe banci le doare in pix, imprumuturile sunt garantate de stat, de-aia sunt asa de omenoase.
birocratia este alta treaba, mai ales daca functionarii de la banca iti intocmesc gresit dosarul, ca se plimba de zeci de ori in interiorul bancii, la fondul de garantare, inapoi, inainte etc etc, revine etc.
NOU
Vorbesti de exceptii la datorii la buget. Orice firma cu angajati ce isi fac treaba pot sesiza astea inainte sa apara . Daca stai ca vaca la birou asta este.
Mi se pare normala conditia statului ca firmele cu datorii sa nu beneficieze de asa ceva. Doar nu incurajeaza hotia. Plus ca , s-a zis si mai sus, banii sunt garantati de stat. 18 luni pentru constructia casei mi se pare decent. Problema nu prea sta la Boc in acest caz ci la banca. Daca ai banca potrivita ai si banii la momentul potrivit. Stiu ca si-a luat acum fratele meu si a terminat in mai putin de 1 luna, sotia lucreaza la banca . Am vazut case foarte bune construite intr-un an. Depinde de firma, daca e muritor de foame trage de tine pana gaseste altceva, daca e firma serioasa face treaba cum trebuie sa poata pleca la altul de unde sa isi ia banu’ . Daca as avea unde sa mi-o fac, m-as inscrie la treaba asta cu casa.
La multi dureaza mult pentru ca nu se orienteaza , cauta tot felul de scapari pentru avans si altele… De data asta, dracul nu e asa negru si nu il cheama nici BOC … eu chiar apreciez acest program.
NOU
maniak, am retinut ca sotia lucra la banca, asta cred ca e punctul cel mai important
NOU
Voi n-aveti idee cati rau-platnici sunt in Romania. Record european, cu siguranta. Sa nu ne miram de conditiile restrictive ale bancilor. Nici eu n-as da bani imprumut cuiva cand stiu ca sansele ca sa nu-i mai vad sunt de 50%.
Eternul subiect. De ce banca nu e Caritas? Pai pt. ca…duuuh. Nu-ti convine? Nu iei imprumuturi. Putine sunt cazurile in lume unde oamenii sunt proprietari pe locuinte, mai toata lumea si le ia pe credite de 30 de ani. Vrei casa? N-ai banii? Pai iti iei un credit, taci, si platesti.
Nu strigi “hotii!!!” dupa 2 ani, cand ti-e greu sa rambursezi rata. 😉
NOU
bre, arhi, tu tii cu ursu.
mue boc, daca insisti, mue la bancile hraparete, da’ asta e o ocazie rara.
iar preturile au inceput sa creasca.
ce am luat eu cu 50 de mii in toamna trecuta, acuma se duce spre 60, oricum, bine peste 55.
adica se forteaza limita maxima de creditare, 60, respectiv 70 de mii de euro.
NOU
Dom’le se vede de la un km ca nu ai obisnuinta lucrului cu parteneri de afaceri care cer fel si chip de documente. Este o cerinta banala si ce spui tu nu se poate intampla. Pur si simplu soliciti certificat fiscal si se vede acolo ca nu ai nimic. Tu cum crezi ca se demonstreaza ca nu ai datorii la stat? Crezi ca sta cineva sa verifice? Nu, dovedesti tu.
NOU
Si cu garantia ce treaba ai? Asa se lucreaza nu numai cu statul, ci si cu alti clienti mari. Nu faci treaba calumea, se executa garantia. Ai lucrat bine, dupa 1 an iti da drumul la bani. Ce ti se pare asa de anapoda? Si aici e vorba de scrisoare de garantie, nu de banii propriu-zisi. Nu mi se pare absurd nici chiar sa aduci banii si sa-i pui garantie, daca vrei sa te dedulcesti la borcanul cu miere de la stat.
NOU
Program neprogram tot platesti 25-30 de ani deci nu mersi vad ca is multi sclavi fericiti cu conditiile astea eu prefer sa mai astept cativa ani sa sa imi iau casa cash fara legat la cap cu7 banci fara sa ma amanetez pe urm 30 de ani … bine cand lucrezi pe 10-25 mil nu prea ai ce face dar nah atat pot unii … deh (au diplome sa isi ia casa cu alea ca ii ajuta …)
In fine si rabla e o porcherie da na in tara asta e ceva logic si corect ? eu nu cred ca va exista …. asa ca sa nu ne mai miram/stresam …
NOU
Tre sa scuipam pe orice initiativa pozitiva ca deh atat ne duce capu
NOU
dictionar, tu n-ai reusit la bac, nu?
da-o-n gura ma-sii de hartie, ma.
NOU
LOL
NOU
nu sunt direct interesat de respectivul program (am unde sta), dar una-peste alta nu mi se pare o idee rea. e normal ca orice banca sa ceara dovezi si garantii. daca nu se face – de ce nu se face, de ce nu sprijina statul tinerii? – daca se face, de ce se face?
NOU
@camil: garantia principala o ofera statul. la ce iti mai trebuie o alta garantie?
in rest e vorba si de banci si de birocratia cu care te confrunti la TOATE institutiile statului. daca si la URGENTA tre sa faci vreo 4 formulare …
programul e bun – oricum eu mi-am luat gandul – nu mai imi fac in viata mea credit la banca, chiar daca acum sunt de 10 ori mai bune conditiile ca alta data. cel mult leasing imobiliar. mi-am luat teapa cu un credit si nu mai vreau. poate am sa povestesc alta data la mine. prefer chiria.
NOU
@geany – :-))))))))))))))))))) <–Atat am de zis. :-)))
NOU
Hai Arhi ca azi chiar vorbesti aiurea. Lucrez in constructii, textul ce l-ai citat tu este omniprezent in toate contractele de subantepriza, doar ca garantia de buna executie e de cele mai multe ori 5%, nu 10%. Probabil acum e cazul la cererea bancilor, care vor sa se asigure ca nu au dat zeci de mii de euro unor agarici ce si-au tras firma cu 5 tigani, unul zidar, 3 necalificati si unul cu cazier. Orice firma de constructii decenta trebuie sa poata suporta retinerea pe perioada garantiei. Parol!
NOU
Fjord, sunt perfect de acord cu tine, dar daca STATUL garanteaza, de ce banca mai are nevoie de garantii de la firma, de la stat, de la ma-sa si de la tac-su?
NOU
@BladHaund: Ba chiar e vorba de banii propriuzisi. Ca antreprenor, ii iei dupa un an sau doi, atat cat e perioada de garantiei. Totusi in sistem, jucatorii mai mari prefera negocierea. Sa ia jumatate din garantie la terminarea lucrarii si sa renunte la restul.
NOU
Pentru ca antreprenorul fara experienta si cu rea vointa sa nu fuga cu banii statului (in final tot ai mei si ai tai) pe un proiect prost executat. E ca orice investitie intr-un proiect imobiliar, doar ca dezvoltator e statul. Sincer, nici nu stiu prea bine in ce consta proiectul Prima Casa, prefer achizitie fara interventie bancara (cu putin efort si alergatura reusesti), dar garantia de buna executie nici nu iese din discutie, indiferent cine e dezvoltatorul si cine e beneficiarul.
NOU
@geany Esti frustrat sau ce >? te-am descris perfect diploma si sclav pe 20 mil ?
NOU
bai, almanahe, tu nu esti baiat prost, m-ai nimerit cu frustrarea, futu-i ma-sa de credit 🙁
NOU
garantia de buna executie nu se depune la inceput. aceasta se retine succesiv din fiecare factura emisa si se depune intr-un cont de garantie apartinand constructorului care se deblocheaza dupa receptia finala(adica dupa 3 ani) sau daca este nevoie de banii aia pentru reparatia unor defecte detectate de catre beneficiar pe perioada celor 3 ani de garantie.
deci nu, firmele nu tre sa depuna de la inceput 7000 de euro doar ca exista. 😀
NOU
Garantie sub forma de scrisoare de garantie bancara ! asta nu inseamna bani blocati, inseamna ca in cazul in care nu-ti indeplinesti obligatiile banca ta iti ia banii din cont.
Cat despre restante la buget, sa stii ca firmele (mari, ca despre constructii vorbim) nu functioneaza ca persoanele fizice, n-ai de stat la cozi si tratat cu functionari de mana a 2-a, nu ramane nici o firma de constructii cu restante la buget mai mari de 60 de zile decat constient