Nu știu alte state cum sunt, dar, în românia, există o lege care nu permite militarilor să mai rămână angajați în armată, dacă au depășit 55 de ani. O chestie, nu-i așa, bună, atunci când vorbim de grade inferioare sau soldați angajați, nu vrei să fii apărat de cineva care nu prea mai e chiar la prima tinerețe, nu? Fiecare vârstă are plăcerile ei, când ai 20 de ani, ai onoarea de a muri pentru patrie și de a-ți lăsa femeia văduvă, când ai 50, ai onoarea de a consola respectiva văduvă.

Ideea e că, în armată, în structurile de comandă, experiența se câștigă odată cu vârsta. Indiferent despre ce arme vorbim, ideea de bază e aceeași. Strategie, gândire analitică și experiență, foarte multă experiență. De aceea avansarea în grad se face, în principal, pe baza vârstei. Ai vrea să știi că siguranța ta ține de general Oprea sau de un general de carieră?

Ce face românia cu ofițerii ei superiori, adică generali și colonei? Imediat cum au împlinit 55 de ani, îi pensionează. Atunci când de fapt armata ar trebui să beneficieze de experiența acelor oameni, de gândirea formată de-a lungul a zeci de ani de diverse situații, zbang, noi îi tragem pe dreapta și îi pensionăm.

Mă gândeam la asta amintindu-mi fostul comandant al nevesti-mii de la Academia Tehnică Militară. Un super general, om extraordinar, ridicase academia din temelii, oamenii pur și simplu îl iubeau. A făcut 55 de ani, a fost pensionat, sănătate și virtute. Acum e comandant un moldovean arogant și incompetent, care habar nu are de nimic. Victorie pe toate fronturile.

Posibil ca și asta să fie motivația pentru care noi nu avem armată. Nu are cine să o comande, generalii experimentați sunt la pensie, angajați prin alte părți, pentru că trebuie să fii dus cu pluta să tragi pe dreapta la 55 de ani, când ești la apogeul experiențelor umane.

Bine că populația are încredere în armată, biserică și politicieni. Este exact direcția unde trebuie să își îndrepte speranțele.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.