Țin minte că atunci când guvernarea de tristă amintire a decis creșterea TVA-ului de la 19 la 24%, m-a afectat destul de grăvuț. Aveam de făcut niște plăți măricele și, dintr-o dată, facturile deja emise nu mai erau bune și m-am trezit cu o grămadă de bani dați în plus aiurea. Sau au mai fost cei care au crescut prețurile cu 5%, că atâta era creșterea de TVA, după care au aplicat TVA la suma finală. Ca să fie, că nu se știe niciodată.
Desigur, toți specialiștii financiari au explicat că această creștere de TVA este menită să afecteze consumatorul final, cel care plătește de fapt TVA-ul și că e normal ca povara fiscală să nu fie pe umerii firmelor, care și-așa sunt împovărate etc.
Problema e că acum, după micșorarea TVA-ului, aceiași specialiști fiscali ne explică, doct, că aceleași firme care au mărit prețurile atunci nu sunt obligate să le micșoreze acum, pentru că au cheltuieli și pentru că fiscalitatea e împovărătoare și că e bine că prețurile rămân totuși la fel.
Mai jos vedeți cum se schimbă TVA-ul la cumpărăturile online. Desigur, nu sunt mulți bani, nu despre asta e vorba, ci despre gestul în sine. Când crește TVA-ul, îl mutăm la consumator. Când scade, îl mutăm la noi în buzunar. Cam la fel ca cei care justifică specula de revelion a celor de la UBER prin mecanismele pieței libere. Mecanisme care se aplică doar la firmele ce funcționează ilegalm în românia și sunt conduse de către șeful ANAF, prin interpuși, cum ar fi fiică-sa.
Dar asta e deja altă discuție. Știu, suntem mulțumiți de UBER și taxiurile sunt nașpa.
NOU
La lege zice doar că dăm mai puțini bani la stat, nu că trebuie scăzut prețul final. Cine a vrut să păstreze fix prețul fără TVA, a scăzut prețul final. Eu așa am făcut, nu mă îmbogățesc din câțiva lei la fiecare factură. Cei care însă au rulaj mare și au vrut să își crească marginea, au păstrat prețul final. Nu e ilegal și uneori nici imoral. Sau cum ar zice automatele de cafea de la Lucian Caffe: “Prețul exactul exact”. 😀
NOU
E foarte imoral si uneorei ilegal. TVA-ul este platit integral de consumatorul final (o sa-i spun boul mai departe). Cum ai inteles tu ca o scadere de taxa pe care o platea boul integral nu trebuie sa se finalizeze prin scaderea pretului final pe care-l platea boul? Cum ai inteles tu ca patronul (adica porcul) poate si trebuie sa-si ajusteze putin marja de profit?
Cum s-a schimbat cererea si oferta brusc in relatia bou-porc? Daca asta nu-i definitia imoralitatii inseamna ca-s si bou si prost.
NOU
“Marginea”? Futu-i mama lui de limbă romgleză, că nu mai știm să spunem “marja de profit”.
NOU
Plini de hateri, domne… 😀 La mine în firmă îi spun cum vreau, nea Pruteanule. Și nu există nici o lege care să interzică unei firme să își ajusteze prețurile. După logica asta dacă mâine scade CASS-ul și angajatorul ar trebui să vă dea mai puțini bani, nu?
NOU
Sigur faci ce vrei dar moral nu-i. Sa stii ca falimentul nu vine dintr-o data. Imaginea proasta se construieste in timp, picatura cu picatura. Te trezesti intr-o zi ca nu mai ai clienti, inchizi si-ti bagi puma in el de stat ca nu ajuta micii intreprinzatori.
NOU
Asta e mentalitatea de cerșetori cetățeni europeni cu drepturi, care nu au nici o legătură cu piața reală și nici nu înțeleg cum funcționează. Ca să îți fac o paralelă, și eu pot să-i cer unui A-blogger să îmi dea mie campanie la 50 euro pe lună, dar asta nu înseamnă că și se va întâmpla asta. La fel cum pe RATB nu îl paște falimentul pentru că nu a ieftinit prețul abonamentului cu 1 leu și un pic, nici nu va înceta lumea să meargă cu autobuzul din cauza asta. La fel cum nici creșterea de prețuri la Uber nu v-a oprit să fiți hipsteri penibili.
NOU
De ce cersetor? Eu nu-ti cer nimic. Doar ma pis pe serviciile tale in viitor. Exemplele alea sunt la fel de tembele ca si parerile tale despre afaceri. RATB e falimentara demult. E sustinuta de bugetul local.
In schimb la RDS abonamentul din 73 a devenit 71, la orange din 10E a devenit 9.67.
Si vezi ca daca scade CASS-ul de fapt dai mai putini bani la stat, asa ca ai putea creste, eventual, salariile. Glumitele alea cu hipsteri penibili foloseste-le la tine in familie. Daca nu mai ai argumente sau umor nu tre’ sa devii taran. Poti sa te abtii si sa te bucuri in liniste de noul tau profit.
NOU
Ionut, daca esti asa de zmeu spune si cum se numeste firma ta.
NOU
la noi la firma s-a renuntat la serviciile unei firme de catering pentru ca la scaderea tva-ului pt alimente nu s-a simtit nimic la pretul final al produselor lor. la scaderea asta va fi insa ceva mai dificil de sortat. Si mi se pare mie ca seamana destul de mult cu pretul de la carburanti care creste imediat dar scade mai rar si mai greu.
NOU
Eu am scazut pretul la toate produsele si serviciile. Daca vrei sa maresti marja, nu o faci acum, cand clientul e cu ochii pe tine…
NOU
La linkul cu justificare poți sa te uiți si mai aproape, printre colegii de breasla. Dacă tot dați cu pietre in presa dați si între voi!
NOU
banuiesc ca incerci subtil sa imi spui de articolul de la vali. doar ca acolo se vorbeste de retarzii care AU ACCEPTAT pretul mare, dupa care s-au plans pe net. in rest, si el, ca si mine, considera ca UBER e o smenarie ilegala, patronata de ANAF
NOU
Nu chiar. La Vali nu am mai intrat de ceva vreme, nu stiu ce a scris legat de subiect.
NOU
pe altcineva nu citesc
NOU
La vremea cand s-a marit TVA-ul, drept contraargument, s-a adus si acesta: la viitoarea eventuala scadere a TVA-ului preturile nu vor mai veni in jos. Dar cati bani erau necesari pentru ‘retrocedari’ …
NOU
dna-ul vegheaza.
NOU
Nu-s genul care sa nu recunosc ca dna-ul face lucruri bune. Dar nu stiu ce e mai rau: sa nu faci deloc justitie, sau sa faci “semi-justitie”, adica sa cauti hotii doar dintr-o tabara. Sper sa fie mai sanatoasa semi-justitia; desi, prefer JUSTITIA.
NOU
Cum fac corporatile la modificarile TVA e o discutie, pe de alta parte o multime de mici antreprenori, in 2010 cand TVA a crescut de la 19 la 24, nu au majorat si ei preturile corespunzator, ci si-au canibalizat din marja de profit ca sa poata ramane pe piata. Asadar, scaderea de 4 puncte acum e o gura de oxigen pentru micii intreprinzatori.
NOU
sunt convins ca a fost plin de asa ceva.
NOU
Eu am avut prețurile neschimbate 5 ani. Timp în care furnizorii mei au avut și 6 majorări de prețuri pe an, ajungând ca după 5 ani să mă coste și dublu materialele, deci pa profit, capitalizare și alte calcule economice cu care vrei să faci ceva. După ce am ajustat prețurile ca să pot rămâne în piață am decis să scap de clienții toxici, ăia care vor numai să li se dea și să nu plătească munca. E mult mai OK acum, nu mă îmbogățeam după milogii ăia, nici nu îmi acopereau stressul și cheltuielile.
NOU
Ce legatura are discutia despre TVA cu preturile tale?
In fine… Abordarea ta e defetista si per total contraproductiva. Nu stiu care ti-e domeniul de activitate, nici nu ma intereseaza – aspect secundar. Ai asteptat 5 ani fara sa-ti cauti alti furnizori, sau sa negociezi (daca ai ce) cu cei actuali? Avantaj pentru clientii tai. Pe client nu-l intereseaza (la fel cum nici pe tine nu te intereseaza din ce cauza furnizorii si-au majorat preturile) calculele tale – va incerca sa obtina cat mai mult pe cat mai putin (pentru ca si clientul are calcululul lui). Nu va intelegeti? Esti liber sa nu lucrezi cu acel/acei clienti, cum ai zis ca ai si facut intr-un final.
Sa lasi sentimentele personale sa afecteze modul in care iti administrezi afacerea e o greseala. Dupa o perioada de 5 ani in care ai acumulat frustrari (pe care pana la urma ti le-ai cauzat singur), bagi pe toata lumea in aceeasi oala. Cum vrea un client sa negocieze la pret, cum e milog. Cum isi majoreaza un furnizor pretul, cum te ofenseaza. Refa calculele, vezi daca merge, actioneaza in consecinta.
Si nu mai refula pe bloguri, ca n-o sa iti planga nimeni de mila.
NOU
Cam multa frustrare descarca niste oameni pe aici, si apoi se plang ca li se raspunde cu acelasi ton sau ca discutia ia aspect de atac la persoana.
Dincolo de notele populiste, un comerciant e liber sa isi puna ce pret vrea, pe o piata libera (cu exceptii stabilite de legea concurentei). Daca nu iti convine, fara suparare, cumpara de la concurentul lui. Scaderea TVA poate insemna o gura de oxigen pentru unii comercianti care vor muta in profit diferenta. Daca clientul accepta, s-au scos, daca nu…vor scadea cifra de afaceri la aceleasi costuri fixe si vor ajunge sa piarda mai mult.
NOU
Întrebare de la un om care nu se pricepe la microeconomie: Daca produsele pe care le vand sunt stocabile pentru o perioada indelungata (nu sunt alimente), e corect sa spun ca le-am cumpărat cu 24% tva?
Tva pe care l-am plătit din buzunar, urmând sa il recuperez când se face vânzarea către clientul final (yeah, right, o sa vezi TVA virat de stat înapoi când o sa te cheme Costel Casuneanu).
Daca eu am cumpărat marfa cu 24% TVA in 2015 si incasez 20% TVA in 2016, de ce sunt obligat sa suport pierderea?
Când TVA a crescut de la 19 la 24, pe stat nu l-a interesat cu cat tva ai cumpărat, asadar ca sa nu pierzi, erai nevoit sa cresti pretul din prima zi.
NOU
ti-l deduci, ca tu recuperezi tva platit minus tva incasat
NOU
Cand? La cat timp? Il deduci sub formă de bani sau de discount data viitoare când ai de plătit?
NOU
nu bai, contabil tva-ul se deduce la final de luna. cat ai dat minus cat ai luat. diferenta, daca exista, o ceri inapoi de la stat
NOU
din pacate wintermag sunt usor (tepari) de cacat, urmaresc intamplator aceleasi produse, sunt mai scumpe decat p-afara si nu din cauze de tva:)