Mi-am adus aminte de poza asta, făcută într-un Carrefour spaniol, cu cele mai ieftine vinuri pe care le aveau, la raft. Ca idee, o cola la jumate e 1.40 Euro. Și sunt grămadă, astea sunt cele mai ieftine, dar sunt la 2 și 3 euro gălăgie. Evident, și la 40 de euro, dar majoritare sunt vinurile ieftine, gen între 1 și 5 euro. Și chiar sunt bune.
Știu că prima reacție, după ce trăiești în românia, este să zici că vinurile alea nu au văzut niciodată struguri. Posibil. Sau posibil să nu și să fim noi educați prost.
NOU
Lucrurile sunt mai complicate: conteaza si nivelul subventiilor primite de fermieri, se mai face si ceva evaziune/munca la negru, se mai umplu niste sticle si la dorintele supermarket-urilor doritoare de ieftineli cand cumpara mai multe sortimente, insa ca si consumator de vin, pentru mine este un mare Nu, costa mai mult sticla+dop+eticheta+taxe….deci dumnezeu stie ce e acolo.
NOU
iti zic eu ca e vb de subventii. si atunci pretul final e irelevant. iar spaniolii baga multi bani in vinuri si rzboiul rosiilor
NOU
este vin contrafake!
NOU
Nu e vin contrafacut…Spania produce de vreo 12-13 ori mai mult ca noi…productie mare…pret mic
NOU
Ati vazut stirea aia cu testele facute pe nu stiu cate tipuri de vin de la noi ? In toate au gasit cantitati uriase de chimicale. Cica mai safe ar fi vinurile astea ecologice. Vorba vine. Oricum, cred ca un vin decent pleaca de pe la 75 de lei.
NOU
Acum cred ca exagerezi putin. Se gasesc vinuri decente si la 30-40 de lei.
Adica deja probabil ca pe la 20 de lei se acopera costurile de productie si imbuteliere. Mai departe, este vorba de promovare si profit.
NOU
exista vinuri rosii seci baricate un an la putin sub 40 de lei in supermarket.
NOU
Safe nu este in DEX doar oamenii bolnavi care își urăsc limba națională vb așa.. romgleza
NOU
Vinurile alea (vina lanzar) au 2.6 rating pe vivino, ca un vin cu 12 lei la noi … Nu cred ca e ceva spectaculos la 1-2 euro.
NOU
nici nu cred ca sunt spectaculoase, evident. dar sunt decente, merg de vară la spritz
NOU
Eu am bagat o data de proba 1l de vin de gatit spaniol, era 90 de centi cutia de tetrapak. Chiar avea gust de sauvignong blanc si cel mai important, zero durere de cap a doua zi.
De cand locuiesc in Spania, vin de la Mercadona consum intre 2 si 3 euro. Foarte bun si sprits si sec cu gheata. Orice brand.
Am fost in Ro in vizita vara asta. Am bagat o cramposie care era favorita mea inainte sa ma mut si nu vrei sa sti cat de repede am luat nurofen pentru durere de cap. Si nu vorbesc de pret ca sunt in teorie alta categorie de vinuri.
NOU
Și în Italia am văzut la fel, prețuri de parca ți-e frică sa cumperi. Totuși am remarcat că îs vinuri locale, produse în localitate sau pe satele de lângă. Deci, probabil e ceva legat de consumatul chestiilor locale, încurajat și de stat.
NOU
Și la noi se găsește vin ieftin și bun. Uichendu trecut am fost la Ziua Jurilovcăi și am cumpărat cîteva sticle de Vinul Kazakului și e bun cu draci, cum a fost în fiecare an. Acum 30 lei sticla de 2 litri, anul trecut era 25 lei. Au Merlot, Sauvignon și Aligote, bei pînă nu te mai poți ridica de la masă și nu te doare nimic a doua zi, nici sete nebună. Spre deosebire de niște vin de fițe, degustat pe la Colibița, de ne-a usturat gîtul 2 zile…
NOU
Sticla aia de 2 litri era chiar din sticlă?
NOU
Lasati alcoolul si alte asemenmea…nu mai fugiti de realitate ! Stati treji ! Nu fiti slabi !
NOU
en.wikipedia.org/wiki/Simulation_hypothesis
NOU
Treji ca treji, dar chiar era necesar ultimul îndemn tocmai pe blogul ăsta?
NOU
Cît să stai și treaz, mai trebuie și cîte un somn, că nici cîinii de pază ai democrației nu sînt la datorie 24/24…
NOU
Cand ne-am mutat in Franta acu ~10 ani, am luat vinuri de Bordeaux la 2.5 euro cu frica. Si au fost mai mult decat baubile, mult peste alea romanesti de 10-12 euro. Am crezut ca am avut noroc.
Acum, de cativa ani luam toamna din alea la 6-12 sticle baxul, care le tii 1-2-3 ani, grand vin de Bordeaux, pt ceva gen 2 euro sticla, si le desfaci dupa 3-5 ani, sunt extrem de bune.
Deci unde sunt volume si producatori multi, se poate aparent sa fie decent si bun.
NOU
Am auzit niste zvonuri de la capitalistii decadenti care mai aduc pe nevazute niste cisterne cu vin ieftin din Spania, il combina cu ce au produs ei, si il imbuteliaza ca vin de Bordeaux……dar in ziua de azi nu ma mai mira nimic.
De gustibus non est discutandum….iti recomand sa mergi la un caviste indépendante(nu Nicolas de exemplu), sa cumperi un de Bordeaux de rive gauche(daca preferi Médoc) sau ceva Côtes-de-Blaye pentru ceva mai cu putin tanin, incepand la 15-20 euro si sa il compari cu cel din supermarket, s-ar putea sa ai o epifanie.
NOU
Cher Mélénchon,
Un lucru pe care cei sofisticati nu il inteleg despre aia simpli e ca nu toti avem energia sa ne cultivam cu a invata ce tipuri de specialitati se pot gasi in conditii speciale. Unii pur si simplu au chef sa ne ducem simplu intr-un magazin general, sa luam niste chestii de pe raft, sa le platim si sa le putem bea apreciind ca sunt bune.
Aia e frumusetea tarilor astea cu vinuri decente (FR/IT/ES) e ca poti sa iti cumperi la preturi decente niste chestii absolut baubile.
Multumesc de sugestii, o sa caut la urmatorul Foire aux vins rive gauche si Côtes-de-Blaye!
Ai ceva sugestii si de vinuri albe? Nefasta le prefera, dar parca s-a plictisit de alea alsaciene. Alea din Luxemburg (Moselle) sunt si bune si ieftine pt aceeasi gama vs alea din Franta.
NOU
Sa inteleg ca locuiti in Alsace? Eu cred ca nu vei da niciodata gres cu un Chardonnay de Bourgougne, sau chiar un Aligoté-secretul consta in temperatura de servire, nu e rece, degeaba il bei. (desi eu am baut ceva Aligoté romanesc de Dobrogea, precum si unul georgian, si mi-au placut mai mult, un pic mai sec, dar se simtea bine ca strugurii au primit mai mult soare, fata de Franta).
Vrei ceva mai fresh, incearca un Sauvignon Blanc, e mai putin acid ca un Chardonnay(pays de Loire); vrei ceva sec, incearca un Savangin de Jura.
Eu sunt departe de a fi cunoscator, am in anturaj un amic ce merge la degustari si a facut si ceva cursuri, in schimb merg saptamanal la un caviste, si cer sfaturi si incerc, in felul asta am mai descoperit si niste gusturi/vinuri, pe care le beau regulat acum, si consider ca e diferenta mare intre vinurile gasite in grande surface (au si acolo chestii ok, dar trebuie sa le gasesti); idem, raportul calitate/pret este superior la caviste, marile magazine se concentreza pe volume,deci industrie, cei mici mai au contacte cu producatori mici, care trebuie sa livreze calitate.
NOU
Nu, stam la saracie in Ardennes, dar aproape, 4-5 ore. Am fost intr-o seara de august in centru la Colmar, erau ca la un festival de vin campenesc, vinuri locale la 10-12 euro sticla, mese de lemn si multa voie buna. Am stat vreo 3 ore, erau tineri, batrani, familii cu copii, superb.
Aia cu producatori mici am vazut-o de 2-3 ori, pe la sampanii mici de pe langa Troyes. Chestii incredibil de bune, nici o legatura cu alea ‘faimoase’ si la preturi gen 15 euro sticla normala. Dar pe astia i-am prins la noroc pur si simplu.
Multumesc de sugestii, o sa mai caut si targuri din astea de vinuri de pe sate viticole.
NOU
Un subiect ce ma pasioneaza si ca atare vorbesc din prisma omului ce isi face vinul său. Am vita nobila in curte si cumpar ocazional struguri de la Panciu. Anul trecut am luat cu 2lei kilogramul de struguri feteasca+ cabernet-300kg din care a iesit cam 200l de vin tras 1 data. Pe 13.02.24 am comandat 50 de dopuri de pluta (45 mm iar diametrul de 24 mm) care au costat 72lei si ceara rosie de sigilat 500g la 50lei. La asta se adauga etichetele din anii trecuti ce ajungeau la vreo 70 bani/eticheta si sticlele de 750ml pe care le-am adunat din ce am baut de-a lungul vremii si cersite pe la prieteni si pe care le refolosesc an de an. In mod normal o sticla ajunge 4 lei. Daca am calculat bine ma ajunge in jur de 10lei/ sticla de 750ml. La banii astia nu am calculat pretul combustibilului pentru a transporta strugurii, ustensilele( zdrobitor+teasc), munca mea, electricitate consumata, unealta de dopuit, sulful pentru stabilizare, damigene de decantare si nu in ultimul rand profitul deoarece nu vand deci nu e cazul. Deci daca pe mine ma ajunge 10lei, 1 sticla facut in casa, ia ganditi-va cam cat ar trebui sa fie la raft pretul unei sticle de vin in asa fel incat sa ai siguranta că bautura aia e facuta realmente din struguri iar producatorul si-a acoperit cheltuielile cu mumca si intretinerea vitei de vie si la sfarsit si-a pus si un adaos ca sa fie sustenabila afacerea. La aceste costuri se mai adauga si adaosul magazinului, etc. Eu sunt de parere că sub 25lei sau 5 euro sticla aia de vin nu are contine struguri.
NOU
cand productia se masoara in mii de hectolitri, sau sute de mii, preturile scad extrem de mult. si tu nu primesti subventie de la stat ca iti faci vin:)
NOU
Si in Italia vinuri mai mult decât decente cumperi cu 2-3 euro. Daca vrei sa exagerezi ajungi până la 5 euro. La noi cu 5 euro cumperi o durere de cap a2a zi.
Eu urmăresc săptămâna italiana la Lidl și îmi refac stocul cu vinuri de 15-20 de Ron (chianti, Montepulciano). Daca am ceva de sărbătorit iau Valpolicella Sau Barolo la 75-80.
NOU
@Arhi conform Google, subventia este de 30.000 lei la hectar ceea ce e putin. Gandeste-te ca aceasta subventie este pentru un intreg ciclu vegetativ si includ arat, taiat, legat, plivit, stropit, cules. Dintre toate etapele doar aratul si stropitul il faci mecanizat iar restul operatiunilor le faci manual si cand e vorba de forta de munca atunci e jale pentru că pur si simplu nu mai gasesti oameni dispusi sa faca astfel de munci. A nu se intelege că le plâng de milă viticultorilor ci doar expun niste date aflate la indemana oricui si experiente personale limitate.
NOU
in spania?
NOU
Beau exclusiv alb, sec. Mai scap la niste Malvasia de la niste vinarii din Lanzarote la 13-15e sticla, dar de regula cumpar patriotic vinuri de Tenerife la 6-8e sticla. Am mai scapat de curiozitate la d-alea de 2-3 euro sticla. Pt shpritz sunt bune, pentru gatit sunt bune, pentru baut “neat” nu neaparat, e si chestie de gust.
Dar confirm, abstinent jurat pe rosu sa fii, cand intri intr-un raion de vinuri la Mercadona sau HyperDino, nu pleci cu mana goala sau cu gura uscata de pofta. Selectia e impresionanta iar vinurile spaniole sunt extrem de misto.
Ma duc sa-mi torn un shpritz, mi-ati facut pofta. Hai noroc!
NOU
Anul trecut am cumpărat vrac de la vecinu fetească albă cu tămâioasă cu 7 lei cu cca 12,5% volum de alcool, vin făcut tradițional, cu struguri cultivați pe coasta dealului de vizavis, în Hulești, Poiana, lângă Nicorești, pe suprafață mică arată cu tractorul și restul manual, cu 8 tratamente. Anul ăsta nu știu încă la ce preț va vinde. Eu am făcut tot micro-vinificație de hobby, și probabil că voi mai cumpăra ceva tot pentru cadouri la prieteni. Vecinul nu este interesat să îmbutelieze pentru că vinde toată cantitatea clienților mai vechi.
Dar dacă producția este mecanizată de la struguri la vin, pe suprafețe mari și cu subvenții cred că ar putea fi un vin profitabil pe întreg lanțul, cu preț final de 13 lei în România. Evident că nu putem avea pretenții la calitatea unui vin îngrijit îndeaproape. Ca să cobori sub 2 euro cred că trebuie ceva magie și asta în volum mare
NOU
Deci ce primești de un euro și douăzeci și cinci de cenți:
-o băutură aka vin
-o sticlă cu dop
-crescut strugurii, culeși, făcut băutura
-design de eticheta, tipăritul ei și lipitul de sticlă
-îmbuteliată băutură
-Marketing/ vânzări/ distribuție
-transport producător/ grosist la magazin
-listat la magazin
-handling la magazin (pus în raft, magazii etc.)
Din toate astea mai scoateți și taxa finală de TVA.
Toți actorii acestui lanț au făcut un câștig….
Cat costă băutura în sine 0,05-0,1 Euro?
Eu sunt fascinat de chestiile astea. Acum câțiva ani mi-am cumpărat de la Carrefour din Polonia un stilou chinezesc de 99 de groszi/ bani. Scrie perfect, designul este ok…Wow! Cu 700 de Euro poate face oricine un stilou…. Insa reușește să faci asta la 11000 de km, chiar și cu sclavi și să-l poți vinde la acest preț!