Cred că s-a trecut prea lejer peste vestea asta, cu profesorul de la Sava, reținut pentru viol asupra elevilor săi. Nu știu dacă ați observat, dar într-o țară unde violul deja e ceva normal, iar abuzul este normă, știrile astea nu mai reprezintă mare brânză. Vorba comentatoarelor de la Andrei, ce dacă Belu și Bitang le-au bătut pe alea, ce campioane erau ele, chiar și așa, de frică. Le-a făcut oameni.
Anyway, ce voiam eu să vă întreb este altceva.
Care liceu din București este cel mai bun, nu de alta, dar la anul pleacă fii-mea la liceu și am nevoie de opinii pe tema asta. După cum se vede din printscreen, Sava a căzut, îmi pare rău, dar un liceu unde profesorul își poate viola elevii nestingherit nu e un liceu frecventabil.
Înclinația ei este spre real și IT, fără nimic uman, detestă cu pasiune orice înseamnă materie de uman.
Din păcate, eu, ca absolvent de Industrial nr. 12 nu pot să fiu foarte de ajutor.
Am auzit că un liceu foarte bun ar fi Vianu. Lângă Lazăr e Cișmigiul&Company. Alegeri, alegeri…
NOU
Nicolae Iorga
NOU
Oricare liceu din Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Pennsylvania, California, Massachusetts, poate Danemarca și Norvegia.
Ti-am dat cel mai bun sfat.
NOU
ce-mi place cum se exprima vita aia incaltata “nu ne-am fi prezentat” de parca era si ea la coada cu gimnastele.
urmaresc cu interes desi eu sunt la stadiul “la ce scoala generala sa il duc pe copchil la anul” dupa experienta cu doamnele din sistemul de gradinite.
apropo de ce pot sa faca profesorii, la gradinita copilului se deschid portile la 16 si stau asa pana la plecarea ultiumului copil, nefiind nimeni in zona sa ma identifice daca am venit sa ridic propriul copil sau sa aleg unul pt diverse atrocitati. Cand le-am zis tanticilor sa nu il mai alse pe al meu signur prin gradi unde noi, adultii, intram ca in gara, se uitau ca vitelele la poarta noua. nu le clickaie deloc mintea, creierele alea statute.
NOU
Ia in calcul si Moisil, Sincai, Matei Basarab.
NOU
Sincai e praf pe informatica, adica praf si pulbere.
NOU
Moisil este în Dr. Taberii și programul începe la 07:30 am
NOU
În timp ce la Dinamo se făcea masaj la prostată juniorilor, după recentele relatări din online. Am luat-o rău pe arătură ori așa a fost lumea dintotdeauna?
NOU
acum na, stii cum e, traditia vestiarului e traditia vestiarului. tin minte ca am luat si eu bataie in vestiar la Dinamo, ceva cu ochi legati si fiecare trecea si iti dadea o bancuta peste spate, cu mai multa sau mai putina ura…
NOU
Am facut judo cand eram mic (8-10 ani) si noii veniti luau slapi peste cur, prin prosop. Un fel de bullying institutionalizat, but boys will be boys.
NOU
sincer sa fiu, nu m-a deranjat, insemna ca vestiarul m-a acceptat si aia era.
NOU
Una e ce ziceți voi, tradiții și amintiri, unele mai frumoase, altele mai puțin frumoase, și alta e la ce mă refer, probabil că au trecut neobservate știrile.
NOU
frate-miu a facut nitel polo la liceul Dimitrie Bolintineanu din Rahova.
unicul motiv pentru care a scapat de orice fel de traditie din vestiare din anii’ 90 a fost ca l-a ajutat pe capitanul echipei de polo sa ia 5 la geografie, ca sa treaca (frate-miu era super pasionat de geografie si istorie, si dupa antrenamentele de polo il mai ajuta pe capitan cu lectiile la geografie).
NOU
Nu știu ca sunt de aici , sunt din provincie.
NOU
La Uzina Caragiale.
NOU
Nu am chef sa dau prea multe detalii ca nu vreau sa ma simta careva. Cnmb si cuza mi se par licee rezonabile. Lumea nu e nici rupta-n fund, da nici sa nu le ajungi la nas. Pot sa se dezvolte in functie de dorința proprie. Cel putin in cuza, directoarea e asa cum trebuie. O stiu de cand aveam sapte ani si femeia mereu a fost profesionista in ce face.
Ar mai fi lazar, sincai si cosbuc, dar nu m-a impresionat nimic de acolo. Am avut vreo trei gagici din lazar si desi au joburi bune si erau si ele bune, nu m-au impresionat.
Nu sunt fanul educatiei romanesti care promite performanta, ca de obicei vine cu niste lipsuri pe partea de soft skills. In liceele astea elevii mai fac si chestii de elevi, nu sunt doar oropsiti de soarta care nu stiu decat sa invete. Am dat peste unu care se lauda ca face atatea activitati cu fisu ca sa il rasplateasca pentru ca invata si fisu era deja condamnat la ani de terapie. Incerca sa forteze o prietenie intre mine 30+ si fisu de 16 ani, ca atat il ducea capu.
Mi se pare la fel de importantă si educatia care te ajuta si in viata de zi cu zi.
Iar ca facultate, daca vrea tot ceva asa de unde sa poti face ce vrei tu, recomand TET de la politehnica. Destul de usoara cat sa nu iti dea ochelari de cal, dar atinge destule subiecte cat sa ai acces la job-uri decente pe partea de it, inginerie, telecoms si servicii.
NOU
Acum este director, Reka nu mai e de vreo 3 ani. Au reintrodus germana ca limbă de studiu.
NOU
Daca as repeta viața iar in tara asta ar exista profesori care predea fara a avea așteptări de meditații dar și elevi care sa își dorească să învețe, as alege liceul ăla tehnologic care colaborează cu continental (cred că în Sibiu sau Brașov era). Bineînțeles, dacă nu s-ar neglija restul materiilor pe profil real. Cum e sa înveți și să ieși din liceu și cu o meserie? Sa mergi la facultate in timp ce câștigi un ban din meseria învață în liceu?
Nu pot da sfaturi in ceea ce privește liceele din București pentru că, deși am urmat un liceu cu ceva renume și destul de căutat pentru profilul real cu care se lauda, nu mi se pare că a fost cea mai buna treabă. Renumele profesorilor și al liceului sunt o gluma proasta, nici măcar un mit nu le poți numi. Până la mutatul in București am făcut un liceu obscur dintr-o văgăună a României și pot spune cu mândrie că la materiile reale eram chiar de 10 in comparație cu viitorii colegi din București (de8-9 in văgăună) și am făcut într-un an jumate mai mult laborator la fizica, chimie, biologie decât aveam să fac in următorii 2.5 ani in București. Mai exact, in București, cu excepția câtorva lecții de fizica, nu am intrat în laborator.
Mai pe scurt, am venit olimpic (nivel maxim județean) și am ieșit rebut!
La mate nu îmi explicam cum dracu de nu înțelegeam lucruri la analiza și începeam să devin frustrat… Poate nu eram atent, poate nu îmi dădeam interesul precum cei 4-5 din clasa care înțelegeau… Mai tarziu aflăm că cei 4-5 făceau meditații cu profesorul nostru.
La liceele cu ștaif îți pot spune din prisma cumnatei mele, copil de 10 care a intrat la Lazar, s-a mutat la Creangă (cred) și în cele din urmă a aterizat la școala Centrală, cu greu s-a putut adapta! Și nu că ar avea ea o problema cu adaptatul dar nu avea partinti bogați, nu era pe șmecherie, nu era pe droguri/băutură. Era pe învățat și nu putea suporta mistouri privind hainele cu care se îmbracă sau că nu voia să petreacă timpul cu cine știe ce tampitei.
Când o ajunge copilul meu la liceu, sper sa fiu mutat într-un oraș cochet de provincie cu un liceu bun pe acolo
NOU
Am schimbat și o educatoare și o învățătoare. Adică am mutat copilul în altă parte, că nu poți schimba omul din funcție, poți doar muta copilul de colo colo și să speri că e mai bine.
De fiecare dată grupul de părinți susține că nu contează, cât timp face performanță copilul. Ce dacă țipă la ei până plâng și vomită copiii? Îi învață engleza de mici. Ce dacă nu-i lasă în pauză afară și le dă teme kilometrice? Ai văzut ce progrese au făcut copiii la matematică?
Progrese se pot face și investind timp și bani în copii. Alternativa e să-i bați ca pe hoții de cai, și ai și atunci progrese.
Americanii au început să bage bani în gimnastică, și așa a apărut Simone Biles. Noi am renunțat la bătaie și au mai scăzut un pic performanțele.
Știu personal copii olimpici la matematică. Într-unul din cazuri părintele e foarte pasionat și petrece ore în șir cu copilul rezolvând probleme. Nu e traumatizat ăla micu. Chiar îi place. E activitatea lui cu tata. În celălalt caz părintele plătește un profesor cu reputație care scoate olimpici pe bandă.
Timp, bani sau bătaie. E destul de simplu.
Mi-aș dori să nu mai existe părinți care aleg bătaia. Dar la noi încă se repetă că bătaia e ruptă din rai.
NOU
Da, ideea e asa. Inteleg ca pentru repartitie ai o lista, pe care trebuie sa bifezi cat mai multe optiuni. In functie de media la evaluare si media de admitire a liceului se face repartizarea.
La Vianu inteleg ca e cea mai mare medie de admitere. Am un prieten al carui copil a prins la Caragiale mate info cu media 9.47.
Eu am terminat Caragiale in secolul trecut, a doua jumatate. Era liceu industrial, dar avea parca si una sau 2 clase de matefizica. Oricum, noi cei care am terminat in ’89 am fost si multi, de la A la K.
In fine, multa bafta, noi avem hopul asta peste 2 ani.
NOU
Pentru cei care vin din Pantelimonm un liceu bun și aproape este Cuza.
NOU
Este ‘epidemie’ de violatori si pedofili in ultimii 2 ani in Romania. O sa se ajunga sa nu mai ai incredere in nimeni; il urmaresc pe justituarul din Berceni si doar el a dat peste 100 de astfel de specimene in capitala in ultima perioada. Ca statistica, majoritatea sunt cei cu educatie superioara aflati pe pozitii cu influenta si paralel cei din domeniul de paza care par a se plicitisi cu binele. Politia pare depasita si mai mult sa ii inregistreze intr- baza, nu are ce sa le faca pana nu actioneaza violatorul si victima are urme lasate.
NOU
Ce legatura are liceul cu violul? Ala viola acasa. In plus am senzatia ca respectivii nu erau de la Sava.
Prin ce metoda poti selecta un liceu la care sa fii sigur ca nu exista niciun profesor care sa o ia pe aratura?
Anyway, nu stiu cum e acum, se poate sa-ti alegi singur liceul sau e in functie de note?
NOU
Trebuie sa iei în calcul distanta casa-scoala și dacă au ore dimineața.
Al meu e la Șincai, mate-info, media peste 9.60 anul trecut.
Mai cunosc elevi din Viteazu și unul din Sava.
La Sava e cu fițe mari: haine de firma, adidasi scumpi, petreceri non-stop. Trebuie sa ai buzunar mare dacă vrei sa se “integreze” copilul…
NOU
pe info Vianu e cel mai bine clasat. In zona ta cred ca Mihai Viteazu e o optiune, aparent a avut o crestere constanta in topuri si rezultate
NOU
Nu e. Ordinea e 1.Sava / 2.Lazar / 3.Spiru / 4.Vianu / 5.Cosbuc.
NOU
Cosbuc e de real, terminati cu el :))
NOU
Cosbuc info? buna asta
NOU
Conform mediilor uite ca e
NOU
Scuze, am vrut sa zic uman 😀
NOU
În general, liceele bucureștene sunt o pepinieră de fițoși. Și plângăcioși, pe deasupra, i-am văzut eu pe la olimpiade, se ofticau maxim că și-o luau grav de la provinciali. La facultate la fel, mediocri.
Maithun aka Dani aka Freige
NOU
N-am înțeles niciodată de ce mediocritatea are conotația asta negativă, este aproape pus semn de egalitate între mediocritate și prostie. De parcă am fi toți genii… Sau cel puțin 90% din părinți au impresia că antrenează genii (după tâmpitul ăla de săptămână trecută suna nasol rău asta cu antrenatul). Și nici măcar 1% din părinții ăștia nu vor putea spune că au un geniu la ușă! Cei mai mulți vor fi mediocri.
NOU
Ei, da, doamne ferește, n-am dat cu parul. Problema e când unii mediocri trăiesc cu impresia că sunt mai tari decât sunt în realitate, vezi bucureștenii. Gata, azi sunt amabil și drăguț. Pupici, îmbrățișări calde și piruete dionisiace tuturor!
NOU
Asta e ideea, faci scoala de elita ca sa nu iesi mediocru. Oricum aia sunt elitisti doar intre ei. Cand ies in afara nu sta nici un strain de vorba cu ei, nu sunt sunati de sarbatori de un american, neamt sau japonez. Pe international sunt nimeni in drum elitistii din capitala.
NOU
Ai ales sa fii popestean, la periferia Bucurestiului, nu este asta o alta manifestare a mediocritatii? 😉
NOU
Nu, făi, Deeo, puteam la fel de bine să stau într-un bordei din Bărăgan și să prăjesc gușteri la lumânare. Mofturile astea locative mă seacă la maxim. Iarăși, influența nefastă a marelui specialist în imobiliare Zoso, care de ani de zile își tot bate puțulica aia a lui minusculă de cei care stau la porumb. Suflete mici, intelecte mărunte.
NOU
Cunoscând binișor zona Leordenilor, îmi permit să privesc mai optimist circumstanțele locative conchizând că nu stăm la porumb ci la știuleți.
Dani Jumătate Plină
NOU
Maithun & Dani: ce scoli de elita sunt in Popesti Leordeni?
NOU
care scoli, ca exista doar una. dar ce mai conteaza asta pentru viitorul copiilor cand groapa glina troneaza pe teritoriul popestiului?
NOU
Da, dar mofturile locative… :)))
NOU
“groapa glina troneaza pe teritoriul popestiului” Ce metaforic! Ce sublim! Ești foarte talentat, daddy. Cred că îi lăsai pe toți cu gurile căscate la olimpiadele de română.
NOU
Maithun & Dani sunt vecini, popesteni, nu au facut mofturi locative, ca doar de aia au ales la stiuleti (reintoarcerea la radacini?!). Scoala din Popesti nu pare sa fie pepiniera de fitosi, ci, cel mai probabil, de alte categorii, avand in vedere ca profesorii sunt fie suplinitori, fie au trecut titularizarea cu nota minima. Mirosul de la Glina doar condimenteaza aerul. Important e sa nu fim provinciali mediocri.
NOU
Sunt vecin cu multă lume, Deea. Eu mai stau și la Timpuri Noi, 3 camere la 5 minute de metrou. Mai stau și la Lujerului, 2 camere peste stradă de metrou. Mai stau și la Rm. Vâlcea, 2 camere peste stradă de Olănești. Mai stau și la Olanu, casă cu curte, grădină și pădure. Când ai atâtea case, se mai nimerește câte una și în Popești, n-ai ce face.
NOU
dani, recunosc, nu am participat la olimpiadele de romana, dar eram bunicel la geografie. in concluzie, ne-am indepartat de la subiect, popestiul nici nu este in bucuresti, dar groapa glina este in popesti. mirosul carei proprietati iti este mai familiar?
sa vina labutele rosii pavloviene!
NOU
ICHB, privat. Cei mai multi olimpici in ultimii ani la mate si info.
Patronat turc dar fac o treaba de nota 10 daca te intereseaza performanta.
NOU
Au cei mai multi olimpici pentru ca au clase de copii care au fost olimpici in scoala generala. Si au un numar impresionant de astfel de clase. Raportul de clase olimpici-neolimpici e ceva de genul 4 – 1 . Deci nu este meritul lor ca au olimpici.
NOU
pe ”logica” asta, nu exista niciun merit pentru niciun liceu de top, ele doar selecteaza elevii cu cele mai bune rezultate din scolile generale.
nu ne intrebam de ce aleg olimpicii un anumit liceu?
NOU
@Ionut gresesti. Daca nici eu nu stiu cum e acolo…
NOU
@ Ionut, vin copii buni, dar acolo se face carte. Copiii aia castiga olimpiade internationale. Pot fi multe discutii pe tema asta, dar nu pot fi luati in deradere cei care muncesc acolo (profesori, administratori etc)
NOU
@Ionut – tu vorbesti ca sa nu dormi.
Am 2 copii la ICHB liceu la clasele de olimpici (au fost in aceleasi clase de olimpici si in 5-8). Sunt 2 clase din 8-9 per generatie la ICHB Pallady ca mai au ceva clase de engleza si la ICHB Colentina dar nu stiu exact cate. Plus o clasa de semi-olimpici tot in Pallady.
Sunt 20-22 de copii in clasa si sunt toti de nivel apropiat (se da examen de admitere in clasa a 5a cu undeva la 200 de concurenti pentru 40 de locuri). In liceu unii dintre ei pleaca (majoritatea celor care pleaca aleg Vianu) si mai sunt adusi (head-hunting cat se poate de real) olimpici la mate, info, fizica, chimie de prin tara (cu reduceri partiale sau totale ale taxei).
Ca mod de lucru: undeva prin ianuarie ei deja termina materia de clasa la mate, fizica, chimie (la info cred ca si mai devreme ca la stat e laba) si incep materia de olimpiada. Fac undeva la 10-12 ore saptamanal (clasa plus pregatire in scoala neplatita) de mate, fizica, info, chimie. Multi dintre ei mai fac pregatire si cu alti profesori in afara scolii (sunt unii care ajung la 40h/saptamana). Sunt si unii (printre care si ai mei) care pe langa scoala mai fac si sport de performanta (tenis, inot, fotbal, samd) asa ca echilibrul trebuie gasit de catre copil/parinti.
Comparativ cu Vianu (ca unul din copiii mei a dat o tura de 2 module si pe la Vianu din niste motive): “aia sunt prosti, nu fac nimic si nu te sprijina nimeni pe directia pe care o vrei” (citat din copil care a incasat pentru prima oara in viata niste note de 4 la materii de kkt gen istorie si geografie pentru ca nu si-a facut tema/invatat). La ICHB profesorii de materii neesentiale sunt tolerati si isi stiu locul (cel putin la clasele de olimpici). La stat orice ratat crede ca materia lui e cea mai importanta si copiii ar trebui sa lucreze minim 8h pentru mizeria aia.
Ah si nu fac religie. Fac in schimb ore de turca dar nu ii streseaza (ai mei de-abia stiu sa spuna buna ziua si sa numere pana la 10 in turca, dar isi pot face din teme in orele alea).
Pragul de intrare pentru liceu: minim o calificare la nationala la mate, info, fizica, chimie in clasa a 8a, nota de 8.50 la evaluarea nationala (oficial, dar cred ca anul asta ultima medie la olimpici a fost peste 9) si 8500 euro taxa anuala (ai reduceri pana la 100% pentru rezultate bune la olimpiade).
NOU
8500 chiar nu e mult
NOU
Ah, si am uitat o chestie importanta despre ICHB: nu o sa vezi dealerii de droguri la poarta scolii. Mai fumeaza pustii marijuana in drum spre scoala, dar in scoala e clean (au exmatriculat pusti inclusiv pentru fumat clasic/vape). Scoala e inchisa in timpul orelor de curs, copii pot pleca mai devreme doar cu aporbarea parintilor. Ai sistem de acces cu cartela si stii cand intra si cand iese copilul din scoala.
In alte licee asta e o problema uriasa.
NOU
“undeva prin ianuarie ei deja termina materia de clasa la mate, fizica, chimie (la info cred ca si mai devreme ca la stat e laba) si incep materia de olimpiada. ”
“Multi dintre ei mai fac pregatire si cu alti profesori in afara scolii (sunt unii care ajung la 40h/saptamana)”
“(citat din copil care a incasat pentru prima oara in viata niste note de 4 la materii de kkt gen istorie si geografie pentru ca nu si-a facut tema/invatat). La ICHB profesorii de materii neesentiale sunt tolerati si isi stiu locul (cel putin la clasele de olimpici”
doamne fereste cate basini, deci practic aia de la ICHB fac pregatire speciala pentru olimpiada si dupa aia se lauda cu rezultatele.
acum realist vb, am fost si eu olimpic national acum vreo 20-25 de ani, dar pe copiii aia pentru ce ii pregatesc? de multe ori materia de la liceu e destul de rudimentara fata de ce se preda la facultate sau ce se face in cercetare (am facut politehnica, e o diferenta de la cer la pamant dintre matematica si fizica de liceu si cea din primii 2 ani de poli), dar intr-adevar le da o baza solida de unde se pot specializa in universitate daca vor.
in afara ca parintii se bat pe burta ca uite ce odrasla performanta au (desi unul dintre motivele pentru care e performanta e ca face o pregatire specifica, spre deosebire de majoritatea), absolvirea unui liceu din asta de basini la ce ajuta? poti intra usor la o facultate foarte buna din afara, presupun, si te imprietenesti de mic cu viitoarea elita de peste 20-30 de ani sau care sunt avantajele?
NOU
”poti intra usor la o facultate foarte buna din afara, presupun, si te imprietenesti de mic cu viitoarea elita de peste 20-30 de ani ”
facultate buna + relatii nu ti se pare suficient?
NOU
“absolvirea unui liceu din asta de basini la ce ajuta? poti intra usor la o facultate foarte buna din afara, presupun, si te imprietenesti de mic cu viitoarea elita de peste 20-30 de ani sau care sunt avantajele?”
Exact la asta: majoritatea fac facultati de top prin afara si nu prea se mai intorc. Si pentru ca le merge mintea (cam toti au avut scor de MENSA la testarea din clasa a IXa) e probabil ca vor face parte din viitoarea elita economica (daca nu sunt deja datorita parintilor).
Avantajele: cresc intre ‘like minded people’ – majoritatea lor sunt nerdy si mai putin preocupati de rahaturi gen manele, las fierbinti si marijuana. E un mediu destul de concurential dar stimulant – deja prin clasa a Xa sunt acceptati pe la cursuri de vara la universitati din US/UK si pe la final de clasa a XIa/inceput de a XIIa cam stiu pe unde vor pleca.
“doamne fereste cate basini, deci practic aia de la ICHB fac pregatire speciala pentru olimpiada si dupa aia se lauda cu rezultatele.”
In mod suprinzator cam toti cei care ajung la etapele nationale la olimpiada lucreaza destul de mult la materia respectiva aici incluzand pregatire cu profesorul de la clasa sau din alta parte.
“in afara ca parintii se bat pe burta ca uite ce odrasla performanta au”
Au fost cam tot timpul atat la gimnaziu cat si la liceu cate 1-2 pe clasa care erau impinsi de la spate de parinti. Dar majoritatea lor sunt acolo pentru ca au vrut/vor si trag sa isi indeplineasca niste obiective.
Discutia cu copiii mei a fost de la inceput la modul asta: “daca intri la clasele de olimpici, eu iti platesc”. Si am primit si reprosuri de genul: “m-ai fortat sa fac sport si n-am avut suficient timp sa lucrez sa iau locul x la nationala”.
NOU
merci, Babu, pt informatiile din interior! Mi se pare ultra stimulant sa ai colegi care sa aiba acelasi scop, anume performanta academica. Investitia de bani, dar mai ales de energie si de timp bine utilizat o sa se vada in cativa ani!
NOU
”performanta academica” este doar un mijloc de indeplinire a scopului.
NOU
@babu
“aia sunt prosti, nu fac nimic si nu te sprijina nimeni pe directia pe care o vrei” (citat din copil care a incasat pentru prima oara in viata niste note de 4 la materii de kkt gen istorie si geografie pentru ca nu si-a facut tema/invatat)”
Frumoasa mentalitate si apoi ne miram de ce sunt toti niste snowflakes.
Si 4 e nota, nu a murit nimeni, doar parintii care viseaza 10 pe linie.
Lasati copii sa simta esecuri acum, sa poata sa le gestioneze mai tarziu.
Viata nu e perfecta.
Succes!
NOU
Sotul meu a facut Cuza, din Titan, dar sectia de Filologie limbi straina (japoneza) si are numai cuvinte de lauda pentru cum a fost viata lui in liceul ala – n-a fost el mare tocilar, dar a invatat bine pe cont propriu, si a luat in jur de 9.3 la BAC fara meditatii, pentru ca la clasa se facea carte, nu joaca. Spune ca toti erau ambitiosi si vedeau invatatul ca pe ceva normal, pentru ca au avut diriginte ok, colectiv ok. Soacra-mea nu prea stia cum arata profesorii, n-a fost niciodata necesar.
As intreba parinti sau absolventi din seriile mai recente – generatia care are acum 22-25 de ani- care mai e treaba acolo, cum sunt clasele de real, cum sunt profesorii.
In general loteria nu e la cum sunt profesorii, ci la cum sunt colegii. De ce spun asta? Eu si frate-miu am terminat acelasi liceu, acelasi profil, la 4 ani distanta. Eu am intrat cu 8.5 +- si am iesit din liceu de 9 (cu putin ajutor la matematica, pe care l-am cerut din proprie initiativa, pentru ca dintr-a 10a mi-am dat seama ca raman in urma – profesoara lucra la clasa doar cu o grupa de 8 elevi care faceau si meditatii cu ea, ii trimitea la olimpiade, etc).
Frate-miu a intrat cu 9.2 si a luat bac-ul la limita (era sa pice la mate), media a fost in jur de 6.8 ridicata cu materia lui favorita, geografia. Noi mergeam toata clasa dupa ore intr-un pub cu internet-cafe si stateam cate 5-6 ore. Se pare ca ei mergeau in timpul orelor, si asta e o parte din explicatie.
Cert este ca generatia lui a reusit sa determine un profesor de franceza sa nu mai intre la clasa lor decat insotit de diriginta/directoare (dap, bullying cu profesorul), vreo 2-3 dintre fete s-au casatorit inainte de clasa a 12a, etc. La mine in generatie au picat bac-ul vreo 10 din 300, la el vreo 50.
NOU
Eu am terminat în 93, deci nu îmi dau cu părerea. Fi-miu a terminat științe sociale în 2022 și a fost mulțumit. Bac luat cu medie peste 9 fără meditații, olimpic la istorie, pregătire făcută în liceu, cu profesorul de la clasă. Fata a intrat acum la științele naturii, vedem peste patru ani.
NOU
Am o rudă acceptata la o universitate din străinătate pe IT și computer science. Daca la materiile reale zbârnâia, la cele umane e pământ de flori. Cum l-a afectat asta? Pai, vocabular sărăcăcios, idei puține, prost argumentate, retorica lipsește, cultura generala slăbuță samd. Surpriza a fost mai mare la majorat când i-am cunoscut colegii la fel de “geek” ca și el și exact aceleași lacune aveau din cauza lipsei interesului pentru științele umane. Așa că pe lângă recomandările de licee pe care le vei primi, ia în calcul și partea umanistă căci îți va mulțumi mai târziu.
NOU
daca nu ii plac nu inseamna ca e pamant de flori, ci ca nu ii plac. nu poti obliga pe cineva sa ii placa lucruri doar pentru ca iti plac tir
NOU
Faptul ca a fost acceptat la o universitate din străinătate pe IT și computer science implica ca nu are idei puține, prost argumentate, ci ca cel mai probabil tu nu poti sa le intelegi. El e obisnuit cu oameni care prind idea dupa 3 cuvinte, nu au nevoie de explicatii complexe si argumentate.
NOU
@Calorifer: exact – iti va multumi mai tarziu cand va putea dezbate filozofie din postura de casier la mega sau in cazul fericit de barman/barista.
Asa ma seaca idiotii ca tine care nu inteleg ca idealul ala renascentist al omului care le stie pe toate e mort. La ora asta te concentrezi pe un domeniu sau doua ca sa poti avea ceva succes sau o labaresti cu ce destepti sunt romanii si cum ne nedreptatesc altii desi noi suntem ultimii in testele Pisa.
NOU
@Babu-
“Este vorba despre povestea unui cuvânt grecesc, idiotes. În greaca veche, termenul respectiv trimitea la ideea de ”particular/ privat”; el nu avea, inițial, niciun fel de conotații peiorative, desemnându-l pur și simplu pe ”cel ce își vede de treburile sale.Mesajul vechilor greci este foarte limpede: nu poți pretinde dacă nu te implici.”
Dă-mi voie sa parafrazez: nu poți pretinde că știi dacă nu citești.”
Tu nu ești “idiotes” ești doar prost căci ți-ai arătat îngâmfarea și limitările intelectuale.
Pentru binele democrației ramai la coduri, macar pe alea sa le stăpânești.
NOU
@Calorifer
Lol. Daca tu crezi ca profii de umanioare din sistemul educational romanesc te educa in a intelege lumea te inseli profund.
Majoritatea sunt ca tine niste pretiosi muritori de foame cu pretentii de savanti renascentisti.
Si incerc sa-ti mai explic inca o data: in ziua de azi conteaza enorm focusul – indiferent daca esti medic, afacerist, inginer sau ITist (cum presupui tu despre mine). Domeniile din afara ariei tale de interes sunt cel mult la nivel de hobby, chestie pe care se pare ca in principal cei din US si China au inteles-o.
NOU
Ah, Cismigiu & Comp!
Ce carte!
Trebuie sa o recitesc .. neaparat
NOU
da, fantastica. daca o vrei, imi zici
NOU
Am recitit-o si eu recent, absolut geniala!
NOU
Asta și „Elevul Dima dintr-a șaptea” au avut un farmec aparte citite prin gimnaziu.
NOU
@Cetin: o comand acum pe net ca nu mai găsesc ediția originală. Trebuie să o caut pe la maică-mea pe acasă.
Dar știu ca mi-a marcat adolescenta cartea asta!
NOU
Exceptând liceele de specialitate, în clasele 9-12 se mai predă muzica, ori Min. Educației consideră că au fost suficienți primii 9 ani (0-8)? Nouă ani de muzică…
NOU
Intrebare pentru cei cu copii mai marisori: are rost sa strofoci copilul cu enspe meditatii pentru a intra la unul din top 10 colegii pe Bucuresti, in clasa a 5-a? Scoala de cartier (de circumscriptie) cum a fost pentru copii, Cetin? Fetita ta cea mica va fi inscrisa la aceeasi scoala?
NOU
Are rost pentru anturaj, in sensul ca va intra in clasa cu copii ai caror parinti investesc in ei si-i educa sa invete. Printre ei mai sunt si sellys si tot felul de gloabe transferate, dar, in general se incinge o competitie sanatoasa intre colegii de clasa aflati pe acelasi nivel de educatie. Daca in generala ai copilul in clasa cu 3/4 de lepre, la liceu ai doar 1-2 lepre la clasa de 25-30, deci e mai usor sa izolezi ca parinte cazurile de malpraxis parental al societatii.
NOU
Am avut 2 la colegiu, cl 5-8. Depinde de copil: primul voia doar mate si info si asta a facut si face la facultate acum, 5-12 la colegiu, a avut colegi ok, profi la fel, fara fite nimeni, foarte multi baieti in clasa, probleme de la hormoni mai mult, in rest ok.
al doilea, fata, acelasi colegiu, copil caruia ii place sa invete in general, are cultura generala mai multa ca primul cred, inclusiv carti citite mai multe( primul doar sf si ceva de la scoala). nu a mai vrut sa ramina la acelasi colegiu: colegi nesimtiti, in cl 8 din martie a venit la scoala jumatate de clasa, ii mai spuneam eu sa chiuleasca si ea. a optat pt alt colegiu, top 5.
nu am o concluzie, depinde de copil. mai am unul, al treilea, care a dat examen la acelasi colegiu, nu a intrat, dar isi doreste colegi mai buni ca ea. s a calificat la olimpiada de info cl 5, meditind-o frate-su, ar vrea sa o transfer (ca se poate daca ai calificare la nationala). eu nu prea as vrea ca aici nu e stresata de profesori, e destul de aproape de casa, si ar avea si timp mai mult pt informatica, care chiar ii place.
Cred ca merita incercat, dar nu e musai ca daca e la colegiu e mai bine ca la scoala generala.
NOU
Are rost. Nu musai de top 10, dar o clasa cat mai buna, fie ea si o scoala de cartier. Cu conditia sa fie si in zona unde locuiti (macar la 20-30 de minute), ca sa nu ii transformi viata intr-o naveta chinuitoare si un cosmar.
O clasa de elevi delasatori strica un elev bun, in primul rand pentru ca profesorii nu se pot concentra pe un singur copil, daca nivelul majoritatii este scazut, va face lectiile pentru majoritate. La fel, daca arunci 3-4 elevi mai slabi intr-o clasa foarte buna, sunt sanse sa isi ridice nivelul si ei, pentru ca stau la scoala intre 5 si 7 ore, asta in generala, in liceu sunt de la 6 ore in sus.
Zi de zi, 4 ani, cu un colectiv bun, cu care copilul sta mai mult decat sta cu parintii.
NOU
La varsta aia leprele sunt de fapt parintii, copii sunt doar oglinda lor. Faptul ca unii parinti au multi bani nu inseamna automat ca-s buni parinti.
NOU
Faci un credit pe 100 de ani și mergeți la Lumina
NOU
Salut
Vianu si ICHB (clasele speciale de olimpici unde au program diferit/special; celelalte clase sunt pentru … turcul obisnuit)
Lazar si Sava eu le pun deoparte, am parearea subiectiva ca sunt licee de fitza.
Liste personale pentru anul viitor cand avem EN:
Lista A:
Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”
Colegiul Național „Spiru Haret”
Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”
Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”
Colegiul Național „Cantemir Vodă”
Colegiul Național „Matei Basarab”
Colegiul Național „Mihai Viteazul”
(facem 5-8 la Cosbuc si dorim sa ramanem, e unul din motive pentru care e in fruntea listei; Misu Viteazul – tocmai am terminat liceul acolo si a fost nasol, afara-i vopsit gardu’, inauntru …; de aceea e atat de jos)
Lista B:
Colegiul Național „Ion Neculce”
Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”
Colegiul Național „Iulia Hașdeu”
Colegiul Naţional „Ion Creangă”
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”
Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”
Colegiul Național „Școala Centrală”
Clasament subiectiv, dupa statisticile la EN si Bac din ultimii 6-7 ani, din povestile auzite, de pe formuri, din comentarii, etc etc)
NOU
din stiri, am auzit ca la Monnet si Caragiale se dau droguri bune, agresiuni sexuale au mai fost pe la Titulescu parca
vorbdin semi-serios, tin minte de la un podcast de la comediantul Teo, VIo si Costel ca zicea ca a facut liceul la Cosbuc si ii trimiteau pe la debate-uri (nu ca ala de anul trecut mergeau de capul lor si unde se drogau) si aveau profi misto, plus un articol din Vice mai vechi zicea ca e cel mai progresist liceu din capitala, poate te mai invata Aisha si pe tine ceva si nu mai scrii articole ca ala cu olimpiada: www.vice.com/ro/article/8xjd3g/profesoara-roma-din-cel-mai-progresist-liceu-din-bucuresti
NOU
Eu am terminat Moisil in 2013, fratimiu a terminat Moisil acum 4 ani cred.
Ti-as recomanda acest liceu, insa tre urmarit ce plm vrea sa faca Ciucu cu el, ca a zis ca-l demoleaza, ca trimite copiii in alta cladire la alt liceu, deci daca va fi asa, va fi futere.
Altfel, cred ca pe rezultate de la Bac a fost in top 5 (nu stiu sigur daca nr 1 pe Bucuresti).
Nu inteleg ce viseaza oamenii de mai sus pe info cu Cosbuc, cat Moisil e clar in top 3-5 din Bucuresti si probabil in top 10 Romania, dar nici ca ma priveste.
NOU
Top 10 din România lol. Zici că scoateți topurile astea de sub gușa statistică a lui Alfred Bulai, zău.
NOU
Pe cand eram tanar eu am fost nevoit sa-i dau o veste foarte proasta lu’ Bulai asta.
NOU
Nu mai fiti saraci. American International School of Bucharest e ok.
NOU
Vianu, pentru ca am fost eu și am ajuns smecher.
NOU
Cel mai bun liceu e acela cel mai aproape de casa (ma rog, pe specialitatea cu pricina ca nu prea merge savantu-ion la filozofie si nici poetu-gigi la trigonometrie). Geniile se pot manifesta si mai tarziu, la facultate si dupa.
NOU
Cantemir
NOU
Evita Vianu, sunt citiva profesori psihopati acolo (Chimie, Geografie) care o sa ii nenoroceasca copilului mediile generale. De asemenea, mai tolereaza si un profesor de matematica idiot (Onisor il cheama) care in loc sa isi faca orele prefera sa joace ping-pong la catedra cu elevii. In afara de asta, e relativ ok, e printre putinele licee unde se face intensiv informatica. Probabil profesorul de matematica il poti evita (muti copilul la alta clasa imediat dupa admitere) dar cei de Chimie si Geografie mai greu.
Eu de Spiru Haret am auzit lucruri bune, cel mic a intrat acum acolo, revin cu impresii la anul daca te intereseaza.
NOU
Eu am terminat Viteazu’ în 2006, era top 3, cu Sava și Vianu. E beton pe partea de științe, poate Vianu mai bun la info.
Un sfat umil: uită-te la ce cluburi/activități extra/ afilieri Oracle etc au liceele care te tentează. Profesorii sunt buni peste tot în top 3 sau top 5, contează să aibă copilul niște activități care să îl dezvolte. Eu la Viteazu’ am făcut dezbateri și drumeții pe munte, am colegi care au făcut teatru și/sau cor și și-au descoperit pasiuni. Iar ideea ca sunt copii de bani gata, culmea, sunt civilizați și f serioși. Nu m-am simțit niciodată mai prejos, deși nu aveam haine de fițe. Ba am crescut mult în colectivul ăla, în cercul oamenilor educați.
All in all, lasă și copilul să aleagă, rezultatele sunt grație muncii ei și are o responsabilitate să își imagineze următorii ani. Mult succes, orice alegere e bună dacă e asumată !
PS: fără excepție, toți colegii de clasă au făcut și studii afară (unii datorită banilor, alții datorită nivelului din liceu)
NOU
www.youtube.com/watch?v=hZPdBlCgm2A&ab_channel=ClipZ
NOU
Lacrimi de fericire
NOU
Mike Hawk: He, he, he, he!
NOU
Daca a fost/este un cretin la Sava, insemna ca liceul e de kkt ?! Sa faca puscarie.
Ce iti garanteaza ca in alt liceu, dupa ce intra copilul, nu se va intampla la fel cu un alt profesor.
Am o cunostinta care s-a mutat din apartament pt avea un vecin care fusese chemat la politie ca a furat nu stiu ce. Acum, in blocul nou, iar are unul de care nu ii place. Plm, in felul asa se poate muta pe luna sau in desert.
NOU
Eu nu sunt adeptul liceelor de renume. Sunt magnet pentru fițe. Și parca pe măsură ce îmbătrânesc, detest figurile celor de bani gata din ce în ce mai rău.
Am fost premiant. Am luat la liceu pe primul loc. Am terminat examenul de admitere în 30 min. Am lua 9.90 la bac. Am fost bursier la facultate. La 42 de ani imi urasc părinții și caut de munca pentru ca am fost disponibilizat. Asa ca stau și ma întreb… pentru ce sufletul lui Strompi a fost toată agitația pentru excelenta la școală?
NOU
sorry, man
NOU
Sorry to hear that. Esti PHP developer? Caut sa angajez.
Cumva on-topic, eu am o dilema intre scoala publica (destul de bine cotata) vs privat, la clasele 1-4…
NOU
pai…iti zic eu. 2 copii la gradinita si scoala de stat, de fite, 1 copil la Beirut International School, de la 2 ani.
Diferențele? la stat iti vine sa te duci fizic sa le dai foc tuturor, iar copiii s ar inghesui sa aprinda torta. la BIS, copilul era indragostit de doamna de la clasa, mediul cu totul altul, copii straini, CU TOTUL alta educatie si comportament, complet diferit.
Sfatul meu: daca poti si iti permiti, fa-le un bine copiilor si lasa scoala de stat pentru restul
NOU
Lazăr de departe pt ca au și un nou model de programă plus profesori foarte buni … mai trebuie și un pic de distracție totuși deci Cișmigiu nu e un motiv
NOU
Pfff… slabutz Popovici, slabutz, doar 2 sutimi diferentza??…. asta este noroc chior, nu mare performantza. Si sa ne tzina asa cu sufletul l-a gura pana la final…pacat si trist…poporul roman merita m-ai mult.
NOU
Serios vorbind, nu vă gândiți totuși că poate copiii unora dintre voi s-ar descurca mai bine la o școală profesională sau la un liceu industrial? Ar câștiga o pâine cinstită după aia, în loc să vă dezamăgească visele olimpiene.
Maithun, băiat de trupă, orfelin și mus harnic
NOU
Mare adevăr scrii, plezirist Maithun. Luna trecută a venit un gigel să schimbe AC-ul: o mie de lei doar munca lui! a ïncercat să se câcâie cât mai mult, să lăptărescă lăptăria, dar a terminat în vreo două ore cu toată smecheria. Două sute de euro pentru două ore de muncā este năzuința multor IT-şti băştinaşi, de alte profesii intelectuale nici nu mai zic. Şi era un gigel oarecare, nu inventatorul freonului. Un giglel mediocru câştigă mai bine decât un ITst mediocru care o arde remote din Bucureşti (scump oraş!) coi la coi cu Prashant din Bengalore. Deci da!! 99% dintre noi ar trebui să ne uităm la şcoala profesională cu jind, nu cu zeflemea.
NOU
Favoriții mei în fabricile și uzinele unde m-am format ca interpret oral și gesticulatoriu erau maiștrii ăia bătrâni și pricepuți, pe lângă care stăteau inginerașii necopți ca puii după cloșcă. Era caterincă maximă cu ei. Good times
NOU
Eu am absolvit Cantemir acum câțiva ani deci pot spune ca ce o să zic e destul de actual. Am prieteni și cunoștințe din majoritatea liceelor enumerate pe aici.
Dacă aș face iar liceul m aș duce la Lazăr, la vremea aia neavând media 🙂
Punctual:
– Cantemir: în funcție de clasa, profii super ok, se învață, nu sunt exagerați, profele de info si de mate geniale
– Viteazu: BIG no. Acolo sunt 2 tipuri de elevi: cei liniștiți, mai tocilari și ăia care au fost împinși de părinți acolo, dar nu prea au ce căuta în peisaj (f mult alcool si altele). Unii profesori autiști, cunosc caz de olimpică la engleză care la clasă avea media 9 sau repetenți la istorie și geografie
– ICHB: dacă nu ești pregătit să cotizezi ca lumea mai bine pas. Majoritatea sunt copii cu bani, cu unele excepții, acestea fiind olimpicii care au venit pe burse si alte cele. Dacă vrei să se integreze va trebui să cotizezi pentru haine, adidași, petreceri unde trebuie să decartezi câteva sute de lei
– Lazăr: oamenii f smart, mai boemi, liceul are f multe activități și creează o “comunitate”. sunt din toate clasele sociale acolo.
– Sava: depinde de profesori dacă se învață sau nu. mi se pare mai golaneala.
– Monnet si Caragiale: cam tot ce se zice de ele e adevarat
Am incercat sa fiu cat mai punctual :))
NOU
Cel mai bun este Hașdeu. Când te plictisești poți să arunci cu pietre peste gard la unguri.
NOU
2 copii absolventi de Vianu, 2018 si 2020. Nu recomand.
NOU
Dar spune si de ce, te rog.
NOU
Tudor Vianu.
Ai mailul meu, orice intrebare, oricand.