Poate nu știți care e ultimul război important de pe internet. Care sunt, de fapt, mai multe.
Ubisoft va scoate un nou joc Assassin’s Creed, joc care, evident, conține un samurai negru. Trecând peste amuzamentul situației ca singurul negru din japonia, istoric și factual vorbind, se ocupa cu crimele și jafurile, cam la fel ca urmașii săi de pe alte meleaguri, acum, există o întreagă dezbatere pe tema Yasuke, negrul din joc, este sau nu este samurai.

Pentru că, înainte de a apărea jocul, opinia generală era că Yasuke nu fusese samuraiul nimănui, ci era doar un paznic și om bun la toate prin gospodăria omului ăla. După apariția jocului, Ubisoft a început să modifice istoria, folosind Wikipedia și Enciclopedia Britannica. Practic, au modificat în cele două surse ocupația lui Yasuke și l-au transformat în samurai full time.

Și aici e șmecheria. Habar nu aveam, dar există, în această minunată lume, firme care se ocupă de modificări în Wikipedia. Se ocupă adică falsifică realitatea, modificând încontinuu un anume topic, până când cei care încearcă să îl refacă corect, în general oameni care fac asta în timpul liber, se plictisesc, li se ia, se satură sau mor. Iar angajații companiei nici nu se plictisesc, nici nu mor, că sunt înlocuiți rapid. Și astfel se rescrie istoria publică și de aia wikipedia e o sursă de tot căcatul. No joke, nu știam și nici nu îmi imaginam asta, dar iată, există.

The acolyte.
Ultima mizerie Disney, un rahat wokist, the power of one, the power of two, the power of three, care a decis că forța din SW e o femeie și că, de fapt, cam totul e cu femei acolo, probabil o să aflăm și că Palpatin este transexual și și-a modificat sexul ca să poată ajunge la putere. Evident, există un război pe temă, pe toate siturile de reviewuri de filme, situri unde Disney plătește reviews și comentatori, care comentează ca roboții de twitter, despre cât de bun este The Acolyte și cum este cel mai bun SW de până acum etc, iar cititorii și consumatorii sunt, în mod direct, blocați și amuțiți, pentru a nu-și putea spune părerea. Caz direct, rottentomatoes, unde criticii de specialitate i-au dat lui The Acolyte 80% iar consumatorii 14%. Iar rottenttomatoes a decis să blocheze ratingurile cititorilor. Sigur, a fost un mare rage vreo 2 zile, le-au reactivat, oh, a fost un bug, nu v-ați dat seama?

Anyway, ideea e că sursele istorice online, editabile de către public, au devenit un gunoi și mai mare decât erau. Efectiv wikipedia, cerșetorii anuali cu 2 dolari, este locul unde se rescrie istoria, fără nicio problemă, de orice parte interesată. Și acum pare funny, că e o prostie, lua-r-ar foc yasuke și restul, dar se modifică istoria importantă, se modifică biografii, iar în câțiva ani, totul va fi uitat și lumea se va raporta la ce există atunci scris, nu la realitatea obiectivă.

Ah, da, Wiki a închis editarea la Yasuke, pe motiv că cei ce scriu adevărul despre negrul ăla fac vandalism. E foarte funny de urmărit History de la Wiki. exact pe 22 martie 2024, userul Gloveup37 a decis că Yasuke e samurai, întîi cu o mențiune în josul paragrafului, după care, ușor, ușor, din retainer a ajuns samurai. Și așa a rămas.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.