Și face ceea ce știe mai bine, crește impozitele pentru fraierii despre care știe că plătesc. Observați, totuși, cât de șmecheri au fost la faza asta cei din PNL, care nu au mișcat nimic în direcția asta, deși trebuiau să o facă, până nu a preluat Ciolacu prezervativul guvernării. Așa, pot spune cu inima împacată, că ei nu au vrut, ei, de fapt, apără micul intreprinzător.
Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS. Practic, li se elimină excepția. Ce se întâmplă cu scutirea de la IT-ști: se limitează aplicarea la 10.000 lei. Practic, se elimină scutirea, pentru că 10 000 de lei brut este salariul unui junior în IT.
PFA mai au un plafon pentru CAS, de 36 salarii minime. De asemenea, FOARTE IMPORTANT, nu va mai fi plafon pentru CASS. Acest lucru lovește puternic în activitățile independente.
Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%.
Crește TVA de la 5% la 9% pentru zonele unde era redus.
Impozit pe tranzacțiile imobiliare de 5% din prețul de vânzare.
Și partea pe care o așteptați toți:
Nouă taxare la microîntreprinderi
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi:
- 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv
- 3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 300.000 lei;
2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.
În plus, sumele reprezentând sponsorizări și sumele reprezentând achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după data de 1 ianuarie 2024.
Triplare a impozitului, scăderea pragului la 60 000 de euro, introducerea așa zisei rentabilități, care atacă toate serviciile de consultanță, avocatură, medici, farmacii. Adică fraierii care oricum plăteau.
Deci da.
NOU
Presupun ca este vorba de salariul brut al unui junior, dar nici acela nu atinge suma de 10.000 de lei decat daca vine cu recomandari foarte bune de la o companie cunoscuta, sau face foarte rapid performanta in companie. Plus skilliuri de comunicare si de munca in echipa, ca e plina piata de juniori talentati dar cu ego cat casa si educatie zero.
NOU
BRUT
NOU
10k brut e salariu de dev sau test automation cu pana in 1 an experienta. Anul trecut am angajat QA, care stia si automation, cu 6 luni experienta cu 6000 lei net.
Practic au lovit tot ce inseamna IT cu masura asta.
NOU
Si exact cei care sunt cu salarii peste 10.000 vor putea sa isi gaseasca usor de lucru in alte tari. Daca era cineva nehotarat, probabil acum se va hotara.
Vin vremuri interesante.
NOU
Nu stiu altii cum sunt, dar am refuzat in ultimii doi ani cate un job pe luna de pe Linkedin, din afara.
Dar acum……..
Problema e ca lucrez in automotive si doar in Germania sunt joburi ca lumea. Nu prea imi place acolo.
NOU
nici nu recomand
NOU
@Constantin, da, se vor duce in numeroasele alte tari europene care scutesc it-stii de impozit. Ei oricum nu vin la birou decat in cazuri exceptionale. Iar aia 4000 euro/luna in Hateg sau Calimanesti iti prind mai bine decat 5 mii in Berlin.
NOU
@Dani Corban: care 4000 net s-a dus pulii.. nu mai e plafon pe CAS CASS, platesc impozit.. 2700 e noul 4000. Adica mai bine Olanda. Dar sedeti usor, ca pierdem cei care suntem deja in Benelux daca navaliti toti. Stati acolo!!!
NOU
corbane, cum afla anaf daca it-istul inregistrat fiscal in strainatate locuieste in hateg?
o sa ia statul roman praful de pe toba.
NOU
Aici se face o confuzie majoră. Am văzut și pe blogul lui Vali aceleași inepții în comentarii. În propunere se explică că IT-știi sunt scutiți de impozit în limita a 10000 de lei. Asta înseamnă că cei cu 15000 de lei nu vor plăti 1500 de lei ci doar 10% din diferența între 15000 și 10000, adică 500 de lei. Evident asta după ce se scad CAS și CASS.
NOU
Hai sa vedem si partea buna si anume ca pensiile speciale au ramas neatinse.
NOU
Imi faceam griji
NOU
Urmează falimentul de țară, cu binecuvântarea PSD și PNL. Nu de alta, dar nu cred ca măsurile astea ar aduce bani la buget, poate doar câteva miliarde de lei. Tot ce va genera o astfel de suprataxare este mai multă evaziune, iar pe unii ii va convinge sa plece din țară.
Pur și simplu numai idioți la butoane. Nu suntem genul de țară care poate impune astfel de măsuri fiscale, nu avem nimic care sa ne dea pârghiile necesare. Tot ce era atrăgător la țara asta era legat de costurile relativ reduse. Acum ca ne aliniem cu pași repezi și la costuri, ce i-ar mai tine pe oameni aici? De ce ar rămâne companiile aici? De ce ar investi cineva aici dacă se schimba mediul fiscal de pe o zi pe alta?
Cred ca după alegeri o sa mai plece un val de răzeși.
NOU
de ce abia dupa alegeri?
NOU
Așteaptă alegerile sa voteze iar PSDNL cum fac de 30 de ani, iar apoi plang ca le da mUE aceleași partide.
Asta pentru ca USR ne pute…nu au rezolvat in 8 luni ce au stricat PSDNL in 30 de ani.
Iar dacă ma luați cu AUR, atunci chiar o meritați.
NOU
Deducerea aia de impozit pentru it ar fi trebuit eliminata de ani buni, treptat dar trebuia eliminata ca si-a facut treaba. Puteau fi introduse in schimb alte facilitati fiscale, reduceri la beneficii, chestii de genul asta dar alea au nevoie de gandire si de un anaf care sa fac treaba pe bune.
Aia e, hai cu evaziunea fiscala grupa mare.
NOU
Despre colectarea TVA ce se mai aude? Am ajuns la 100% sau parca era 110% ultima oara? Despre persoanele care inchid firme pline de datorii si maine deschid alte 2 firme, iarasi e liniste. O sa fie 2-3 ani grei.
NOU
140% minim
NOU
Problema nu e la Stat. Nu e treaba Statului sa se asigure ca oamenii isi platesc taxele. Problema e la lipsa de simt civic a mediului de afaceri. Pur si simplu nu intelegem ca doar TOTI, impreuna, putem sa strabatem vremurile astea incerte.
NOU
@W
De care “toti impreuna” zici, de cel care dă cu sapa la porumb pentru 50 lei si o cinzeaca pe zi si bubosu care ia vreo 7 miare de euro de speciala pentru meritul c-a distrus justitia?
NOU
@w Artă, tot respectul!
NOU
5% taxă daca-ti vinzi apartamentul, ne mutăm la Monaco, sigur e mai ieftin.
NOU
Asa trebuie sa se taxeze “bogatii” pentru ajutoare sociale si salariile bugetarilor !
NOU
va prezint o scurta analiza a modificarilor regimului de taxe si impozite realizat de coalitia la putere formata din PNL si PSD pentru a acoperi gaura din buget cauzata de cheltuielile prea mari ale statului si de asemenea un punct de vedere asupra modului cum acestea afecteaza sectorul privat din romania:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
multumesc!
NOU
Haha, eu eram la norma pana anul asta, ma pregatisem deja mental pentru trecerea la regim real si taxe 3x, ce mai conteaza acolo un 2x peste 3x-ul anuntat deja.
Noi sa fim sanatosi, ca nu e ca si cum CASS-ul ala ar folosi la ceva.
NOU
Daca v-a placut pandemia…trebuia toata lumea sa se opuna oricarei masuri inca din martie 2020 si nu ajungeam aici.
Economia e sfanta. Nu ar fi fost inflatie si deficit atat de mari.
NOU
Tu ești o rasa specială de prost.
Pandemia a făcut să aibă statul deficit bugetar? In 2023?
Pandemia a crescut veniturile in zona bugetarilor in ultimii 3 ani? Salariile alea de pe la Asf și Tarom și Plm? Pandemia a dat pensii speciale?
NOU
Aha, deci problemele se rezolva de la un an la altul, nu? Se sterge totul cu buretele? Asa magic functioneaza finantele publice?
Cheltuielile mari din timpul pandemiei nu au fost acoperite cu imprumuturi care acum genereaza dobanzi mai mari atat din cauza volumului mai mare al imprumuturilor cat si din cauza cresterii ratelor dobanzii? Crestere cauzata de inflatia provocata de cheltuielile din pandemie (apoi s-a adaugat razboiul). Si de erodarea lanturilor de distributie, care a lovit si veniturile bugetare. Si nu toate firmele care au fost lovite de pandemie si-au revenit, asa ca inca o lovitura pentru veniturile bugetare. Care ai zice ca sunt ajutate de inflatie, dar nu cand si cheltuielile o iau razna la fel de inflationist.
Nu mai fiti asa ignoranti. Economia e sfanta.
Pensiile speciale si ce mai zici acolo existau si cand gaura era mai mica.
NOU
adica daca vand apartamentul cumparat cu banii impozitati la salariu, mai platesc o data impozitul ca si cum banii din vanzarea apartamentului ar fi venit? tare.
sa se ia impozit pe orice se vinde sh. vand patutu’ lu fi-miu…impozit frate
NOU
e o idee ffff buna
NOU
Pai cum aidica, ai bvandut patutul si n-ai trecut venitul in declaratia unica? Te paste nu doar amenda, ci si puscaria.
NOU
@Lucifer
De ce nu e corect, mboss? Diferența dintre cu cât l-ai cumpărat și cu cât l-ai vândut e un VENIT, și orice venit se impozitează. Se cheamă “capital gains” prin țările cu mai multă apă caldă decât voi. La mine în Canada ești scutit de această taxă doar dacă e vorba de locuința principală, in rest, dacă ești speculator și cumperi și vinzi țșpe locuințe pe an atunci o plătești. Nașpa în Canada, știu, parcă tot mai bine e să fii șmecher în România…
NOU
Impozitul pentru IT mi se pare o decizie corecta. Alti ingineri ajung sa castige 2 mii de euro abia la batranete, si ingineri pe bune, absolventi de Politehnica. Un absolvent de Bioterra, in schimb, face un curs de cateva luni si invata click-copy, click-paste, iar dupa 2-3 ani de experienta se considera “middle” si cere 3 mii. Dintre cei doi, tot bioteristul n-ar fi platit impozit.
NOU
Da, exact asa functioneaza, de aia nu se mai gasesc oameni sa se angajeze la stat, sunt goale toate ministerele, au fugit toti la Bioterra sa se faca IT-isti.
NOU
Bioterra, Spiru, geografi, istorici, filozofi. Daca bagi 100 de itsti intr-o caciula, mare minune sa scoti unul care chiar este inginer, un absolvent de Politehnica. In rest, umanisti si artisti, plus din astia cu informatica absolvita la Breaza, la Huși, la Bărbulești… Bravo lor! Dar sa plateasca impozit ca restul absolvenților din Bărbulești.
NOU
e important ca va fute grija de impozitul it-stilor, restul sunt neglijabile:))
NOU
Mie imi pare rau ca aia care totusi stiu meserie o sa isi bage pula si imi aglomereaza piata muncii pe aici prin Vest. Asta cu bioterra e gluma de autobaza, de ce plm nu va faceti toti aitisti daca puteti, sa luati toti 5000 eur net, daca e asa usor
NOU
Victor, unii castiga mai mult de 5 mii, iar altora nu le place. Eu, de exemplu, as fi putut sa ma fac popă, am o voce fabuloasă, ceva între bariton și tenor. Mă făceam popă și luam 5 mii într-o săptămână, dar nu mi-a plăcut să cânt pe la capul morților, să mă pup cu babele, să intru peste oameni de Crăciun. Așa și cei care încă nu s-au făcut itști.
NOU
Păi da, domnu’ Corban, că asta e problema, că de ce să câștige un om care face o meserie 3000 de euro, există un proces de mâncat salam cu soia, nu chiar așa la huzur din prima zi, nu? Că nu e corect față de săracii ingineri politehniști care își freacă coatele până la bătrânețe.
O spun cu amărăciune, am absolvit facultatea aia și a durat vreo zece ani până am reușit să câștig bani adevărați din IT, nu din specialitatea mea,pe care a trebuit să o abandonez pentru că există oameni care gândesc ca tine – păi tu vrei să câștigi bani buni de acuma? Și ce știi tu de banii ăștia mă ( firmele făceau profit înzecit pe seama mea ).
De unde am constatat neputincios că nu e nevoie de mine acolo, în IT a fost. Așa e viața, poți să faci ce îți place, sau ce se plătește mai bine.
Mie mi se pare că restul plătiți prea multe taxe și pentru asta ar trebui să ne luptăm și nu înțeleg cum nu vă revoltați, că de plecat nu puteți toți pleca cum amenință ITștii, însă restul sunteți de părere că mi se face mie un favor, nu că sunteți voi trași în țeapă pe toate părțile. In numele egalității să îi pedepsim pe toți.
Treaba e că munca mea nu e așa dependentă de un loc ca a altora și eu pot să aleg cui plătesc taxe. Inginerii aia ajunși la bătrânețe nu pot și nici nu pot beneficia de compasiunea și de susținerea mea, la un protest sau altceva, din moment ce eu sunt definit drept paria și trebuie să îmi caut singur soluții . De fapt, pentru astfel de oameni nici nu merită să miști un deget.
NOU
corbane, inteleg ca nu te afecteaza direct cresterea impozitelor, dar s-ar putea sa-ti scada drastic bacsisurile. se intareste si concurenta asiatica, ai sansa sa te mai si imbolnavesti, daca nu prinzi un post de bugetar in cativa ani, faci foamea dupa 50 de ani.
NOU
Poate castiga dar nu in IT cu diploma de bioterra.
Oricum e buna fenta, ard toata economia dar dau si poporului ceva sa se bucure, ii impoziteaza pe ITisti.
Ghinion, efectele se vor vedea in curand dar nu o sa faca nimeni legatura.
Poate au noroc si de o escaladare a razboiului si o sa dea vina pe asta, ca nu mai vin investitorii ca suntem langa razboi. Nu ca au futut ei predictibilitatea si planificarea investitorilor.
NOU
Lasa-ma cu salamul cu soia, nu am zis ca toata lumea merita soia. Dar toata lumea ar trebui sa plateasca taxe. Sunt de acord sa ii protejam pe cei cu venituri foarte mici, sa aiba reduceri, sau sa incurajam industriile boboc. Dat itstii nu-s nici saraci, nici boboci. Platiti, ba, taxe, ca toata lumea, lasati vrajeala cu soia. Aia este, nu mai raman 5 mii euro net, raman 4,5 mii, gatiti mai des.
Iar investitorii nu mai vin de ceva timp, nu trebuia sa fim langa razboi. Romania este piata de outsourcing, 99% dintre specialistii IT asta fac, deci un fel de India, dar cu mai putini specialisti. Am ajuns mai scumpi decat Ungaria, Polonia, Portugalia, Malta, suntem la acelasi nivel cu Spania la costurile de outsourcing, de-asta nu mai vin investitori, de-asta Endava isi va inchide incet toate birourile din Romania, gasesc la aproape acelasi pret la ei in UK si mult mai ieftin in America de Sud. De-asta au intrat TechMahindra si alti giganti indieni pe piata noastra si arunca peste gard toate companiile romanesti de outsourcing. Iar munca 100% remote pe care o vedeti un mare avantaj se aplica pe toata planeta, inclusiv in India, Albania, Serbia, Moldova, Ucraina, Nigeria, Congo. O fi bine cand intram in concurenta directa cu toti astia? Se va intampla in maximum 1 an, tineti minte sa reluam discutia.
NOU
Asta cu Endava a fost caterinca rau… Endava fiind ce? Una din cele cateva firme de outsourcing care au platit seminte si au angajat tot ce a fost disponibil? Endava se micsoreaza se cand au vandut acum cativa ani la WorldPay juma’ de firma…
Realizezi ca sunt o galagie de companii din EU/US cu birouri locale aici si nu fac outsourcing?
Da, nu mai suntem foarte ieftini… suntem la concurenta cu Polonia/Spania financiar vorbind. Ungaria/Portugalia sunt cantitati neglijabile in schema mare de livrat oameni.
Tot duci discursul spre outsourcing dar daca ai fi avut treaba pe partea asta stiai ca India,Nigeria,Vietnam sunt variantele de mokangeala ca mai apoi sa platesti triplu sa ti se repare gunoiul facut moka de baietii “competitivi” de pe offshore.
Nici macar ucrainienii nu sunt ieftini… asta ca fapt divers. Ei si polonezii sunt cam singurii cu volum si skill in EE pe langa RO.
Ce mi se pare interesant este ca nu observi trendul din US de a muta operations aici la 1/5 din costuri fata de SanFran, de exemplu.
Ah si sa nu uit absolvent de Stiinte Politice la Unibuc aici… care a invatat destui de absolventi de Poli cum sa lucreze cand au absolvit si stateau scarpinandu-se in cap… dar ar trebui sa imi fie rusine probabil pentru ca nu ma ridic la nivelul unui inginer de Poli conform elitei din IT :).
NOU
“Endava fiind ce?” Endava fiind un gigant de servicii IT in piata noastra, o companie cu vreo 4 mii de angajati. Stii unde sunt companiile de servicii IT cu capital romanesc? Sunt ForTech in Cluj undeva la o mie, mai este Rinf in Bucuresti cu vreo 400… si cam atat, in rest nu avem companii IT romanesti la dimensiuni de luat in seama. Au mai fost 5-6, dar s-au vandut in ultimii doi ani. Angajatii Endava sunt cat au toate top 10 companii de servicii romanesti la un loc… Endava fiind cine 🙂
“Realizezi ca sunt o galagie de companii din EU/US cu birouri locale aici si nu fac outsourcing?” Care? Zi-mi-le pe alea cu macar 100 de angajati. Dar nu-mi zi ca tu daca lucrezi la Oracle Romania sau la Microchip, esti diferit de Oracle India, care are de vreo 50 de ori mai multi angajati. Esti doar forta de munca ieftina, nu dezvolti tu produse cu echipa ta de specialisti romani. Tu si echipa ta sunteti sub aripa unui Scrum Master (uneori strain) care este subordonat unui Product Manager tot strain, care este subordonat… pana la degetul mic ai alora care au ales cum, cand si de ce lucrati voi la produsul asta. Cost-efective, atat. In afara de Bitdefender si basina de UiPath, noi nu avem mari produse, cu echipe de macar 100, suntem doar outsourcing overpriced.
NOU
Suparat rau pe viata esti, prietene… :))) Am inteles, Endava e unicul angajator, super… anyway…
Ai aici niste firme d-alea care au mai mult de 100 de angajati: EA, Ubisoft, Playtika, IBA, LSEG, Tremend, Adobe, Cegeka, Zitec, Orange, Vodafone. Deschide si tu Linkedin… o sa fii surprins.
Legat de cele din US, nu dam nume dar sunt de luat in seama, de ordinul valuation de miliarde… daca esti baiat destept asa cum vrei sa arati aici le gasesti singur ca au anunturi de angajare…
Din pacate unele companii angajeaza niste oameni care fac si nebunii cum ar fi sa coordoneze si sa ruleze diverse proiecte fara a avea nevoie de ajutor de afara… stiu… nebunie curata sa faci asa ceva in Romania…
NOU
Ok, hai sa ne informam si sa le luam pe rand: EA, Ubisoft, Playtika sunt in aceeasi categorie cu Oracle si Microchip Romania, am explicat anterior. Astia sunt giganti care au devs centers peste tot in lume, volumul din Romania este sub 5%. Cand devenim scumpi ne arunca peste gard fara probleme, nu stau in noi, isi maresc centrele din India, Israel etc. au si aia specialisti bioterra :)) Playtika inca nu a reununtat la Ucraina, au echipa mai mare acolo decat la noi, atat de pretentiosi au fost, au ramas la bombe. Adobe, same shit, noi suntem executantii de la a 5-a mana, usor debarasabili. Cegeka este tot outsourcing international, la fel ca Endava, dar de la ei nu au info. De Endava stiu ca se inchide, de Cegeka stiu doar ca au micsorat mult rates, dar sunt in aceeasi oala cu Endava. IBA ala recunosc ca nu stiu cine este, poate am mai dat peste ei, dar nu am retinut.
Tremend nu mai este de 2 ani companie romaneasca. Tot outsourcing face, la fal ca inainte, dar i-au cumparat Publicis Sapient. Deci din companie de outsourcing romaneasca au devenit outsourcing international, adica aceeasi oala cu Endava si Cegeka. Ei nici inainte nu dezvoltatu vreun produs, erau outsourcing pur, la concurenta cu Rinf in Bucuresti, pe la 4-5 sute angajati fiecare. Zitec este in aceeasi cladire cu fosta Tremend, actuala Publics Sapient, au biroul in intersectia de la Timpuri Noi, aceeasi cladire. Dar Zitec sunt pigmei, mai mici decat Rinf, mai mici decat Tremend inainte sa se vanda. Mare produs au dezvoltat Zitec, au rupt piata 🙂 Orange si Vodafone, pe bune?? Asa si ING lucreaza cu peste o mie de itisti, dar nu-s ai nostri, sunt companii straine de alte servicii care folosesc muncitorii nostri locali. Ce-i drept, la astia suntem mai greu de inlocuit cu indieni, dar nu imposibil.
NOU
Am ras un pic. Multumesc! Trebuie sa fie ai cineva cu drob de sare…
Sfatul meu, fie mai iesi din cercul de hateri, fie mai exploreaza piata. Esti departe rau de situatia reala.
Si ca incheiere, AEP,AEM, ACC de la Adobe is developed in Romania.
NOU
Si Dacia Logan este developed in Romania. La fel cum este developed si in Maroc, in India… oare pentru exceptionala calitate a inginerilor a deschis Renault aceste sedii sau pentru ieftineala? Ce crezi ca se intampla daca nu mai suntem cost-effective, vor zice francezii “Olala, les roumains, les genies!” Tot outsourcing este si asta, dar impachetat mai frumos. La fel cum tu nu lucrezi pentru Adobe, lucrezi pentru Adobe Romania SRL. Lucrezi la produsul lor, adevarat, dar ca angajat al companiei romanesti, la SRL-ul din Militari City. Esti tot outsourcing, s-a apelat la tine tot pentru ieftineala, ca aveau si americanii itsti. Cand nu mai esti ieftin, zic americanii “Oh, the romanians, the absolute geniuses!” sau pleaca? La Renault e mai complicat, trebuie sa mute utilaje, prese, freze, ce-or mai avea aia la fabrica de dulapuri :))
Dar Adobe, Oracle si toti astia pentru care “dezvoltati produse” voi, doar sting lumina si incuie usa.
NOU
Pe romania, miscarile astea sunt bugetate anual, toata lumea ia in calcul, in primul rand, necesitatea urgenta a mutarii productiei
NOU
Apreciez ca tu crezi ca stii totul despre cum functioneaza o companie, dar fix exemplu mic dat de Cetin iti cam da explicatiile peste cap. Normal ca o companie se uita dupa profit si optimizarea costurilor. Problema e ca oricat ai da tu cu parul ca X sau Y fug imediat cum devine scump, scumpul ala are niste complexitati mult mai mari decat salariile angajatilor locali. Pe langa asta, plecatul de undeva vine cu “bani de inchis taraba” si “bani de deschis taraba in alta parte”. Ambele bugetate… De foarte multe ori astea sunt costuri semnificativ mai mari decat sa iti mai dea 5% marire anuala.
In fine, eu ma opresc aici pentru ca deja discutam ceva irelevant.
NOU
Exemplul dat de Cetin confirma ce am scris, ce explicatii sa dea peste cap?
Maririle anuale de care zici s-au aplicat pana acum si de-asta ti se par normale. Urmeaza scaderile sau inchiderile, mutarea productiei pe plaiuri mai atractive. Sunt de acord cu tine ca discutia asta n-are sens, tu zici ba nu eu zic ba da si tot asa. Timpul ne va lamuri.
NOU
Poftiti o tara ca afara. Intai taxele.
NOU
e mult, maestre. 16 si cu 10 dividende sunt deja 26 inainte de CAS si CASS. in tarile civilizate, maximum maximorum poate fi 35%, dar e imposibil sa ajungi aici, ca ai deduceri
NOU
Da man, stiu, glumeam si eu. Platesc procentual in tara cu impozit progresiv mai putin decat plateam in ro desi aveam reducerea de itst.
NOU
Dacă mai alungă câteva sute de mii populație activa cu măsurile astea, se duce-n cap șandramaua. Sau să vezi minune de-or pleca bugetarii 🙂
NOU
@Radu: shhhh, nu mai spune ca se inghesuie piata
NOU
@Radu: Depinde de taxe, la dividende sunt 30% pe alte meleaguri (portocalia). In State tot asa daca nu le detii cel putin un an. Fata de 10%, e parfum.
Ce ma amuza lumea cu scutirea de taxe pe IT, sunt cam 5% din salarii peste 10.000 brut, e praf in ochi pe care lumea il inghite pe nemestecate se pare…
NOU
kktul cu IT-ul a fost aruncat drept nada. Dupa cum vezi, nimanui nu ii pasa de altceva
NOU
eu sunt IT-ist, dar si socialist, asa ca am pareri contradictorii despre asta:
– ar trebui impozitat IT-ul ca nu suntem la inceputul industriei, oricum corporatiile fac prea mult bani, sa mai plateasca si sa mai platim niste impozite (eu as fi de acord si cu impozitarea progresiva si impozite foarte mici pe salariile de subzistenta #sculativoioropsitiaivietti)
– mi se pare naspa ca banii astia care vin in plus din IT o sa fie folositi ca un gras cefos din PSDNL sau cine mai vine la putere sa poata cumpara niste servicii sau produse la suprapret de alt gras cefos sau sa isi angajeze vreo 2 rude aiurea intr-o institutie si sa le dea 1-2 mii de euro pe luna ca sa stea pe scaun si sa plimbe 2 hartii (asta daca vin la serviciu) si tot nu prea o sa se vada in infratructura, spitale sau calitatea vietii mele in general. adica daca eram tara cu coruptie spre 0 si se vedea ceva din banii aia, ii dam din toata inima
NOU
De aia socialismul e divortat de realitate. Intotdeauna o sa existe cei de la liniuta doi.
NOU
paradoxul tuturor IT-iștilor. Ei sunt comuniști, dar vor scutiri de impozite și salarii mari, nu la nivelul plebei.
Bai baiete…
NOU
E usor sa fii socialist asa, principial, cand inca nu ai aflat cum e cu socialismul in realitate.
JohnP se numeste champagne socialism curentul asta, in care aia in top 5% al veniturilor mor de grija clasei muncitoare.
NOU
@RaduL am aflat de socialismul in realitate, am fost socialist cand eram in Finlanda, plateam vreo 40% impozit pe venit, aveam impozit progresiv si nicio scutire, si in cercetare si in IT, dar macar de banii aia vedeam ceva, se duceau pe infrastructura, servicii si modernizarea statului (gen digitalizare), nu pe ingrasat membri de partid si dat de serviciu la lepre.
Eu nu vreau scutiri de impozite, cand am lucrat prima oara in Romania, eram scutit deja, si nu-s comunist, sunt social-democrat, mue la baieteii de dreapta, stiu foarte bine ce e aia in realitate un stat responsabil de stanga si cum se poate trai bine daca nu e coruptie si are o economie functionala.
NOU
Daca esti cu mue la aia care au alta opinie politica poti sa tai democrat si ramai doar socialist. Iar socialismul se face cu bata, nu cu democratia, cum stie foarte bine PSD.
NOU
pai “mue” nu e “baga la puscarie sau la canal”, n-am dreptul la opinie ca baieteii de dreapta sunt niste prosti? imi interzici libera exprimare si incerci sa ma cancelezi pentru ca am jignit un grup minoritar de persoane?
NOU
Cei mai multi cititori ai tai cred ca sunt din IT. 😀 Abia au bagat facilitatea la angajatii de la stat din IT. Nu o sa o scoata.
NOU
“Practic, se elimină scutirea, pentru că 10 000 de lei brut este salariul unui junior în IT.”
Imposibil sa fie asa. Adica daca cineva care castiga 10000 brut va avea un salariu de 6500 lei net pentru ca e scutit de impozit, iar altcineva care are 10500 brut, va avea un salariu de 6142 lei net pentru ca nu va fi scutit de impozit. Probabil scutirea va fi pentru maxim 10000 brut, iar ulterior, la ce depaseste 10000 se aplica impozitul pe venit.
Practic pentru un IT-ist cu salariu de 20000 brut, el va pierde 650 lei net (impozitul pe venit daca nu ar fi avut deducere este 1300, pana la 10.000 este acoperit de stat adica 650).
Daca va fi in forma asta, parerea mea este ca e echitabil.
Insa cea mai mare lovitura este pentru micro, pur si simplu te fut pe toate partile. Practic iti sar 16% daca ai depasit 300.000. Ca sa nu mai zic ca modificarea e de pe azi pe maine.
NOU
@Daniel A.: e exact cum zici tu, se elimina scutirea pentru bucata de peste 10.000 brut. Citat din hotnews: “Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.”
NOU
lol, aveam cativa prieteni care stau prin alte parti din Europa (multi in Spania) cu microintreprinderi in RO ca e mai mic impozitul… Guess what, a devenit mai rentabil sa-ti faci o autonoma in Spania decat sa-ti ti srl-ul in RO.
NOU
pai si scaderile alea de preturi la alimente care vor dura fix doua luni cine vrei sa le acopere? :))
btw, asta e doar asa de incalzire, sa vezi de la 1 ianuarie taxe si impozite
NOU
Stai sa vezi dupa alegeri, ca tot besedeul e fruncea conform intentiilor de vot…
NOU
deci care ar fi justificarea existentei pnl ca partid si logica celor care l-au votat si il vor vota?
NOU
Re-formarea FSN. (Atentie, nu reformarea…)
NOU
Hai sa testam si o parere nepopulara ca doar romanul e expert.
La un brut de vreo 18500 RON(ceea ce inseamna cam 12000 RON net cu deducerea de impozit, ca pe la scorul ala e salariul mediu in IT) ITistul ala rau plateste taxe vreo 6500 ron(adica vreo 1300 Euro).
Cumva logica generala este “da-l dracu ca io platesc impozit, el de ce nu?” – o gandire legitima, numai ca majoritatea cu argumentul asta platesc taxe mult mai mici, sau chiar triviale, decat nenorocitul cu deducere de impozit. Taxe la salariu mediu(6800 RON in 2023) inseamna cam 2900 RON.
Sa calculam si procentual cat inseamna diferenta intre 6500 si 2900?
Acum intrebarea e, trece legea asta, nenorocitul ajunge sa plateasca 500 RON in plus impozit pentru cei 8500 RON brut depasire… ce BMWuri se vor comanda la Parlament si de ce X7?
P.S. Da lucrez in IT, nu ma intereseaza daca dispare sau nu. Pur si simplu mi se pare hilara logica “sa platim toti aceleasi servicii de rahat” doar ca unii de X ori mai mult ca sa ne mintim ca nu se sifoneaza tot si defapt echitabilitatea asta repara problemele.
Focusul ar trebui sa fie in primul rand serviciile de rahat de la stat si schimbarea lor, nu divizarea sociala pedalata de toti chelnerii, soferii sau oligofrenii de la Palatul Parlamentului…
NOU
“Focusul ar trebui sa fie in primul rand serviciile de rahat de la stat si schimbarea lor, nu divizarea sociala pedalata de toti chelnerii, soferii sau oligofrenii de la Palatul Parlamentului…”
Stii care e faza? Ca inainte de schimbarile anuntate, parca nu era niciun focus pe astfel de schimbari. Cel putin de la IT-isti. Brusc, acum a venit atentia pe cat de proaste sunt serviciile publice si cum nu merita sa le platim :))))
NOU
Sa lucrezi in IT si sa nu intelegi ce sunt alea procente, asta inseamna sa fi boss.
NOU
@punKreas nu cred ca intereseaza pe nimeni(ITist sau nu) in general partea asta de focus pe calitatea serviciilor. E cumva atitudinea general valabila propagata ca este in halul in care este.
Cat despre “nu merita sa le platim ca sunt proaste”, unii le platesc in continuare chiar daca sunt de parere ca sunt proaste si nu merita platite(desi puteam sa fug si eu ca tot “smecherul” pe SRL, numai ca nu am vrut). Na… acum fiecare intelege ce vrea din ce am scris eu initial, ca doar d-asta e o parere nepopulara 🙂
@Boris, mai baga o fisa… Nu cred ca reusesti nici a doua oara sa intelegi, dar e un procent asa 50-50 si imi da speranta cumva. 🙂
NOU
Măi, eu cu salariul i-am fentat, problema ramîne cu apartamentele… Îi lasă Vicol sa treacă legea? Ca intră Nordis in faliment…
NOU
Pare ca ramane impozit pe dividende de 8%
NOU
(serios)
Are cineva idee care e combinatia cu ”SRL-urile” deschise in Dubai? La modul daca ai cum sa deschizi o firma in Dubai, tu fiind roman si locuind in Romania, dar sa folosesti firma din Dubai pentru contracte cu alte firme din Romania?
E vreo sansa la asa ceva sau vorbesc din ce am citit in comentarii pe Facebook?
NOU
trebuie sa locuiești în tara unde ai firma ca sa beneficiezi de fiscalitatea de acolo, cand e vorba de dividende.
NOU
una calda de la un afectat in plin de masurile pulii. mentionez din start ca am fost un super corect incepand din momentul in care Ponta a impozitat dividentele cu 5%. cred ca am declarat si platit tot ce aveam in proportie de 95-98% in ultimii 10 ani. anticipam miscarea asta si deja mi-am facut inca o firma satelit cu care sa impart veniturile, iar ieri am returnat partial din muia luata, bagand pe cheltuieli rochia de mireasa a nevestii unui angajat zidar, eu activand in constructii. Sa vina ANAFul sa mi-o dea jos, ca stiu ei mai bine cum sa-mi manageriez firma. Urmeaza sa bag facturile de la gradi al copiilor, lectiile de pian si inot, cumparaturile pt gratarul de duminica si toalele de la Zara. Asadar muie PSD, muie Ciolacu, PNL si statului roman in general.
NOU
Draftul de masuri este in mare inceputul sfarsitului petrecerii inceputa acum ceva timp. Problema reala in toata afacerea asta nu este eliminarea diferitelor scutiri, ci fix mai degraba tot ce inseamna pfa,micro si taxele de propietate.
Foarte multi vor cauta solutii de optimizare si oho cate exista, iar la final vor ramane cei care din comoditate sau prostie aleg sa sustina acest stat. La modul real se va emigra, dar nu atat fizic ci fiscal. Nu stiu ce ar putea sa impiedice oamenii care castiga peste 3-4k eur pe luna sa nu-si faca un srl pe Estonia,Cirpu ori Malta sa nu mai spun de diverse firme care vor anula planurile de intrare in Romania.
NOU
Legea o sa ii impiedice. Ca dividendele tot in tara de rezidenta fiscala a persoanei fizice le scoti. Si oricum, baga un ochi cat e impozitul in estonia.
NOU
Astept cu interes un tutorial despre deschis firma in alta tara, de la cineva care a facut asta si poate face o comparatie. Deja ma seaca jupuiala care se prefigureaza pe micro. Ca asa, viteji de tastatura sunt multi.
NOU
daca nu esti rezident, poti deschide doar pe estonia. forfetar 20% și aia e
NOU
Daca e cineva care ofera consultanta/te poate invata pas cu pas ca pe prosti cum sa deschizi o firma oriunde altundeva in lumea asta, cu exceptia Romaniei, si sa fie taxele mai ok, sunt dispus sa platesc.
Sunt unul dintre aia care trage si 12 ore pe zi pe PFA si tocmai au facut sa-mi fie imposibil de trait din sumele cu care pana acum traiam decent.
NOU
Cei 10% la programatori era anti-competitiv pentru firmele locale (mai mici sau startup). Cum ar fi, era servita direct firmelor mari de outsourcing. Pentru ca era conditie sa fi facturat in afara tarii 10k EUR anul precedent. Intradevar s-a scos acel prag, dar daca iti faci azi o firma, si tu nu faci nici un ban, plateai programatoru cu tot cu impozit.
Nu mi-e mila de programatorii care lucreaza la firmele mari, oricum ei isi negociaza salariile nete si cu exceptia urmatoarelor 6-12 luni cat o sa le scada usor salariile (de la 10kRON in sus se aplica), piata va acoperi, firmele vor plati.
In schimb ce au facut la MICRO si PFA – care nu vor mai exista de la anul si la SRL-uri e sinucidere curata. Pe partea de IT, vorbim despre programatori care aduc direct valuta in tara (si banii nu raman in profitul indianului de la corporatie).
Vorbim despre oamenii cei mai capabili din economie, care incearca sa porneasca o afacere, si inclusiv vorbim de tot felul de oameni semi-bogati care aleg sa isi cheltuie banii prin RO (gen fratii Tate), care chiar daca nu ne place noua de ei, tot lasau cateva sute de mii de EUR in economie.
Stati linistiti, cei care sunt cu adevarat bogati nu sunt impactati. Ei aveau deja conturi in alte tari, firme oriunde, avocati si contabili care stiu ce sa faca.
Un avocat, inginer consultant, un IT-st, o videochatista sunt cei impactati, cu mentiunea ca ultimele 2 categorii isi permit sa migreze usor catre o alta tara. Probabil videochatul va trece la negru, ca nu ai cui sa emiti facturi.
NOU
“sumele reprezentând sponsorizări … nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ”
Ca ITst mă doare la bască de scutirea de impozit. Era drăguță, dar nu e un capăt de țară.
Dar partea de mai sus mă nelinișteste. Competiții sportive mai micuțe, ONG-uri, tot felul de inițiative trăiesc din sponsorizări.
Înțeleg eu prost textul de mai sus? Practic plătești impozit și pe suma pe care o donezi ca firmă?
Sper să îmi spuneți că greșesc și că n-am înțeles eu bine legea.
NOU
Ai înțeles foarte bine, stai liniștită. Ăștia ar tăia și din pomana de la înmormântări dacă ar putea, numai să nu taie pensiile speciale sau sa dea afară rudele pana la gradul cinci care lucrează ca “bugetari”. Pe lista aia de propuneri de noi taxe se mai găsesc și niște chestii legate de educație și cultura, așa, pentru ca s-a muncit din greu să se erodeze cele doua in rândul populației in ultimele decenii.
Și partea mișto e ca mai urmează și alte taxe, dar mai lasă pentru după alegeri că după iese lumea in stradă. Mie îmi vine sa rad și sa plâng când văd ce țară suntem, instituții și conducere nefuncționale, corupție pana in măduva oaselor, spitalul e morgă, școala e azil de nebuni si incompetenți, prețurile încep sa fie egale sau mai mari decât in țări cu venit median pe cap de vită furajată mult mai mare ca noi, etc.
Frumos aici, suntem ca la arabi unde dacă visează șeicul o taxă nouă, in ziua aia se impune si dacă îndrăznești să faci scandal te bat ăia cu Coranul până te potolești. Speram sa nu fie nevoie, dar am început sa îmi fac temele pentru plecare. Și doar ce începusem să fac bani frumoși, și ca și pana acum voiam sa ii cheltui pe cât pot pe la firmele locale, sa susțin eforturile in direcții pozitive.
NOU
Hai ca e misto titlul, imi place la nebunie. La fel cum imi place insiruirea de taxe noi care cresc. Atat doar ca se omite un element esential, si anume ca nivelul de taxare de acum a fost opera PSD.
Iar taxarea capitalului romanesc a-nceput de la 01 ianuarie 2023, atunci cand cu PNL la butoane a crescut taxarea pe IMM-uri.
Altfel, nicaieri in textul tau nu se vorbeste despre cum OMV Petrom a fost scutit de-o taxa suplimentara, din profit, de 1 mld de euro. De liberali.
Nici nu pomenesti cum PSD vrea taxarea cu 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. Adica a multinationalelor. Dar PNL se opune.
Dar da, in esenta titlul e manipulator. “A venit PSD la butoane deci cresc taxele”. Pentru ca atunci cand PSD era fara PNL la butoane a scazut ani la rand taxele. Iar in actuala coalitie, PNL avand PM a inceput cresterea taxarii pentru capitalul romanesc.
Sa fie primit, zic.
NOU
Ei, uite ca acum n-a mai fost un Ciolos cu guvern tehnocrat să scoată cărbunii aprinși de altii si a cazut pocinogul pe besedeu sa repare ce a stricat tot el in guvernele anterioare. Bine, ca printre astea a mai “guvernat” si pnl e cam tot aia, tot din USL face parte. Sa vedem cum scoate cămașa cu pensiile speciale, că e cam groasă și cioturoasă ceea ce le transmite UE, că or fi scăzut ei taxele, dar au facut imprumuturi cu nemiluita…
NOU
Deci la micro se va elimina aia cu SRL fara angajat impozit profit 16%?
Raman doar astea, plafon 300000, 1 respectiv 3% pe venit, cu conditiile alea de caen si 30% profit?
De ar fi asa macar asta e o veste buna pt patroni saraci ca mine
NOU
Eu inteleg ca aia 16% raman, se aplica insa si daca ai prea mult profit chiar daca ai angajati.