Liniștiti-vă, Rafila are toleranță zero pentru zdrența șpăgară din Suceava.

Hai să discutăm partea asta, mi se pare cea mai importantă:

Știți argumentul cu bisturiul care nu trebuie să taie cât timp doctorul se gândește că n-are ce să pună mâine copiilor pe masă. Am putea să ne gândim de ce nu se aplică și atunci când același doctor lucrează la două clinici private, pe lângă ce face la stat.

În afară de toleranță zero (orice ar însemna aia), Ministerul Sănătății nu știe câți doctori lucrează în același timp la stat și la privat. Rafila n-are date, doar crede și speră. Nici ăia de dinaintea lui n-au fost curioși.

Lautăreala asta cu „n-avem date” a evitat cu grație măsura absolut necesară de a obliga medicii să aleagă dacă vor să lucreze la stat sau vor să-și deschidă cabinet privat. Grija principală e că o măsura asta va face medicii să plece din țară sau se vor muta toți la privat.

Răspunsul corect e fix așa: du-te tare. Du-te unde crezi că ți-e mai bine. Ia-ți diploma, copiii și purcelul și pleacă-n Franța, în Germania, în Austria, unde știi tu. Găseste-ți casă, echivalează-ți diploma (dacă e necesar), învață limba, doar du-te la mai bine. O să vezi repede că acolo trebuie să muncești pe bune, că nu intră șpăgi și chiar răspunzi de ceea ce faci. Pleacă, unicornule, nu mai sta pe €3500 de la stat și nu mai lucra trei slujbe ca un adolescent care duce plicuri, întoarce burgeri și tunde iarba vecinilor pentru bani de buzunar.

Al doilea argument total cretin e că medicina e o profesie liberală. Schema asta funcționează doar când oamenii nu-și fac traba la mișto, în lipsa oricăror repercusiuni. Hai să ne obișnuim cu ideea că unele meserii au nevoie de reglementări și limite, ca să garanteze un standard și să elimine confuziile dintre pacienți și vaci de muls.

Aș vrea să auzim opinia ăstora care lucrează la câte nșpe clinici private despre piloții de avion. Să nu facă și ei un ban în plus, ce dacă sunt obosiți și greșesc o singură dată?

Vin după câteva zile de ținut o rudă în spital. Câteva zile de „n-avem, nu se poate, pe domnul doctor îl găsiți la clinica X”. Poate ar trebui să-l întrebăm pe domnu’ doctor dacă mai rentează munca pe bune la stat, să nu cumva să-i pierdem vremea de întreținut afaceri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.