Later edit: înainte de a comenta, poate citiți și articolul, nu doar titlul și diagonala. Știu că e lung, dar dacă tot țineți să aveți o părere, măcar să fie una formată pe baza a ce ați citit, nu pe ce credeți voi.

Citeam ieri ceva legat de asta și de câte tâmpenii învață copiii în școli, doar pentru ca hoarde de oameni care, altfel, ar muri de foame, pentru că nu știu să facă nimic altceva, să aibă un job la stat.

Am realizat că, în 48 de ani de viață, nu am folosit în viața mea teorema lui pitagora. Aflarea numărului Delta. Nu am folosit niciodată matrici, logaritmi, integrale de toate felurile, sin, cos, tan, limită de max și min, teorema lui Fermat. Am reușit să trăiesc fără să am măcar tangență, vreodată, cu legea lui Coulomb sau principiul vaselor comunicante, în viața mea nu m-am lovit de jouli/newton și singurele transformări adiabatice folosite au fost cele din termosuri.

Forța Lorenz nu s-a intersectat în viața mea cu mine și niciun vector nu mi-a cerut să îi calculez vreodată direcția, sensul. Și, pe bune, în viața mea nu a trebuit să calculez viteza cu care cade o bilă de la 800 de metri înălțime, ținând cont că accelerația gravitațională este 9.8m/s/s și forța de frecare este zero. a+b(a2 +b2)2 s-a încăpățânat să nu apară niciodată în problemele de zi cu zi, doar acum, când au ajuns copiii mari și îi aud că înjură la tonele de teme pentru acasă care li se dau, deși există un ordin de ministru care interzice temele pentru acasă.

Am sperat ca, după ce am învățat geografia economică a chinei, să am nevoie de ea ca de aer, în toate activitățile mele de zi cu zi. Surpriză, nici dracu nu e interesat. Știți câți oameni sunt interesați, la job sau în discuție, de anul nașterii lui Ștefan cel Mare, anul urcării pe tron, numărul de biserici construite și câți dinți avea în gură Sinan Pașa când a căzut de pe pod? Nimeni, băi nene, nimeni. Și am învățat degeaba și scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, că dacă îi zici cuiva de ea, te întreabă Unde stă, lângă gară? Gelu, Glad, Menumorut, Bogdan, Dragoș, Neagoe, Mircea îmi ocupă neuroni teoretic utili și stau acolo, degeaba, de 40 de ani, așteptând momentul când îmi vor salva viața, într-un punct critic istoric, unde fără să știi unde a descălecat Dragoș Vodă, mori.

Desigur, e bine ca elevii să aibă un studiu eclectic al lumii. Învățând bazele diverselor materii și științe, își deschid mintea, și-o antrenează pentru viitor și pentru nevoile specializate ale adultului ce va fi acel copil. Sigur, are nevoie să știe că avem o istorie, are nevoie să știe să scrie corect gramatical, nu ca 90% din români, are nevoie de cunoștințe de bază din fizică, e nevoie de multă muncă cu mintea unui copil, e adevărat.

Dar cu ce mă ajută pe mine că știu că Euglena verde are corpul format dintr-o singură celulă cu membrană, care conține citoplasmă, cromatofori cu clorofilă, vacuolă contractilă, având rol în excreție, stigmă-organit fotosensibil, pata roșie, flagel, nucleu și corpusul bazal care are rolul de a pune în mișcare flagelul? Măcar dacă disecam broaște, cum fac americanii în școală, aș fi reușit, poate, să trec peste scârba mea de a atinge broaște, în special și cadavre, în general.

Știți ce m-ar fi ajutat mult în viață? M-ar fi ajutat o oră de educație sexuală, crescând fără tată, educația mea sexuală s-a bazat pe filme porno și discuții lăudăroase cu alți puști de la bloc. Mi-ar fi fost utile masiv niște ore de educație economică reală, cu exemple reale, cu sfaturi și recomandări pentru viață, nu să țin minte că Norvegia produce 1 milion 300 de tone de somon. Lucru care mă ajută enorm la raft, când văd că 80 de grame costă 30 de lei.

Bazele școlii românești ar trebui regândite de la zero. Dați afară toți profesorii și reangajați în urma unor concursuri susținute de profesori aduși din străinătate. Și doar după ce materiile lor au fost supuse unei analize de oportunitate.
Bine, glumesc, știu că nu se va întâmpla, cel mult vor crește numărul orelor de religie, pentru că avem nevoie de idioți ca tipul ăla cu flat earth, nu de oameni care să știe să treacă strada singuri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.