Sunt unul din cei care au trăit o grămadă și, până nu demult, nu au auzit niciodată de Kanye West și care, până la această oră, nu au ascultat vreodată ceva cântat de către vestitul rapper Ye. Dacă o fi rapper sau dreaq e el acolo.

Domnul Ye era, conform topului Forbes, miliardar, cu o valoare spre 2 miliarde de euro, valoare dată de contractele benefice cu Balenciaga, Adidas și altele de care mi-e lene să caut, plus acțiuni, participații la businessul fostei doamne Ye și mizilicuri de astea.

După care, domnul Ye a început să debiteze prostii care, în state, sunt letale. Întâi a început cu white power, lucru foarte tare, venit din partea unui domn care are culoarea tuciului ars, iar capacul pe wc a fost pus de negarea holocaustului, în nush ce emisiune.

Atunci s-a tăiat filmul. Balenciaga (ale cărei haine nu le înțeleg deloc, efectiv sunt niște zdrențe scoase din gunoi, care e faza cu ele îmi scapă) a închis colaborarea cu el și, după o perioadă de gândire, asta a făcut și Adidas. Moment în care domnul Ye a ieșit din topul miliardarilor, averea scăzându-i, oficial, la vreo 400 de milioane.

Ce voiam, de fapt, să zic, este cât de penibilă este societatea asta cancel culture. Brusc, când i-au simțit mirosul sângelui în apă, toată lumea s-a grăbit să anunțe că nu vor mai lucra cu Kanye, iar dacă nu au lucrat niciodată, să asigure lumea că nici măcar nu se gândesc să lucreze cu el. Cea mai la modă chestie, în US, este să anunți că îl dezavuezi pe Ye.

Și serios dacă știu cum să mă poziționez. Evident, este satisfăcător când ești de partea corectă a baricadei și nu îți place de tip, bravo, să îl canceleze. Dar ce faci atunci când nu ești? De exemplu, eu achiesez la unele din afirmațiile lui Ye. Sunt mândru că sunt alb, nu mi-e rușine de strămoșii mei și nu am de cerut scuze nimănui. Mă face asta un om mai rău, merit să fiu cancelat? Momentan nu, că nu trăiesc în state. Aș putea ajunge? Cine știe, foarte posibil, am trecut deja prin chestii de genul, momentan încă respir.

Concluzia mea este aceeași ca de fiecare dată. Trăim într-o societate în degringoladă, care și-a pierdut busola și este pe o pantă descendentă. Ne apropiem, istoric vorbind, de un nou Ev Mediu, bazat pe diferențiere rasială și întunericism religios. Poate generația noastră nu îl va prinde, dar mi-e teamă de generațiile viitoare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.