De câteva zile, propaganda rusă este pornită cu disperare pe tema Ucraina va face un atac sub steag fals, pe propriul teritoriu, cu o bomba nucleară tactică gen dirty bomb, adică o bombă de mici dimensiuni, care face distrugeri directe pe o arie limitată și al cărei efect este limitat doar de vânturile din zonă.

Desigur, prima motivație și cea care sare în ochii oricui este cea care le-ar permite o ripostă. Gen ucraina a atacat trupele ruse cu bombe nucleare, o ripostă identică este necesară, trebuie să pedepsim aceste acte de violență. Mai explicit, rusia ar da două bombe. Prima ar fi cea pe care o atribuie ucrainei, după care una recunoscută oficial, ca pedeapsă.

Sigur, nimeni nu ar crede varianta că ucrainenii și-ar deșertifica de bună voie bucăți de teritoriu, fără niciun câștig, mai ales că se știe că există planul ca, în caz de evenimente grave, Moscova să fie atacată cu multiple bombe murdare. Doar că acestă variantă, prezentată ostentativ de Șoigu cabinetelor Frantei, UK și US, deschide calea cozilor de topor din UE și NATO pentru tergiversări, în cazul acelui atac nuclear.

Dacă se va întâmpla, veți vedea cum vor începe diverși politicieni să ceară ANCHETE PUTERNICE și să amenințe cu CONSECINȚE IREVERSIBILE în cazul în care anchetele se dovedesc adevărate. Doar că anchetele nu vor exista, așa cum nu a existat nicio anchetă la Olenivka, locul uciderii prizonierilor Azov și cum nu va exista nicio anchetă în spațiul controlat de rusia.

Așa că lucrurile se vor tergiversa, așa cum se tergiversează în acest moment toate acele groaznice pachete de sancțiuni care, de fapt, sunt nimic, timpul va trece, după care vor apărea apostolii penibilității Stați, doar nu putem ataca pe baza unor presupuneri, a trecut și atâta timp, să așteptăm rezultatele anchetelor, până atunci rămânem ferm atașați cauzei ucrainene și îi vom ajuta să se apere cât timp va fi necesar. Cu emfază pe apere.

Cealaltă motivație, mai subtilă, este panica. Se încearcă diseminarea panicii în populația Ucrainei și determinarea unei emigrări masive, nu doar spre țările vecine ci spre cele mai îndepărtate, gen Germania, Franța, Italia, Spania, unde un val brusc de emigranți, în prag de iarnă, va creea probleme de cele mai felurite, de la creșterea bruscă a prețurilor chiriilor, creșterea consumului de energie și resurse finite până la probleme reale în piața muncii, muncă la negru, salarii reduse pentru cetățenii acelor țări, vagabondaj, infracționalitate, criminalitate.

Eu, personal, tind să cred că varianta doi este cea câștigătoare, rușii nu își pot permite o confruntare cu NATO pe terenul altei țări, ar fi, efectiv, șterși de pe fața Ucrainei, dacă nu le-ar ieși pasiența cu manipularea.

Dar rămâne să vedem.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.