Ia spuneți, tineri sportomani, cum a fost privitul de JO la televizor până acum? V-a plăcut, ce v-a plăcut, cine, cu cine ați ținut? V-au imprsionat imaginile cu deșerturile chinezești unde apar brusc centrale și piste de sărituri?
Ia spuneți, tineri sportomani, cum a fost privitul de JO la televizor până acum? V-a plăcut, ce v-a plăcut, cine, cu cine ați ținut? V-au imprsionat imaginile cu deșerturile chinezești unde apar brusc centrale și piste de sărituri?
NOU
De câte ori citesc ceva despre JO, de atâtea ori îmi aduc aminte că sunt anul ăsta
Faine poze! Colecția “Ielele”?
NOU
Sărituri, da.
NOU
Daca nu erau blogurile, nici nu stiam ca sunt JO
NOU
Vezi ca din greseala ai scapat o poza cu doua tipe in ipostaze mai sexy, strica seria aia frumoasa de pijamale in padure.
Dar da, la sanie a fost dementa cum incercau toti sa faca timpi buni si mai scoteau cateva sutimi, miimi, milionimi si dupa veneau nemtii si rupeau la juma de secunda. Fenomenal cum sunt aia doi tobias tripleti de campioni olimpici. A mai fost foarte misto patinajul viteza, inclusiv cu secventa aia cu ungurul shaolin.
Biatlon si curling. Frumos, clasic.
Mi-a placut ca au introdus chestia asta cu echipe mixte si stafeta la fel. La sanie ieri a fost dementa la stafeta, de altfel Romania a scos cea mai buna performanta, locul 9.
Urmeaza hochei acum
Nu tin cu nimeni in mod deosebit dar in mod special ma bucur cand rusii si chinezii si-o iau peste ochi.
NOU
Offtopic (și scuze pentru asta): cât ați stat în UK, cum vi s-a părut sistemul lor educațional în comparație cu al nostru? Merită să faci efortul să pleci doar pentru asta? Multumesc, Cetin!
NOU
nu prea stiu, nu am avut niciun contact cu sistemul. doar ii vedeam iesind de la ore:)
NOU
@Deea mai ai dubii despre suprematia sistemului romanesc de educatie ? Incape comparatie intre societatea romaneasca si cea engleza ?
NOU
E mai ciudat, nu poti sa spui ca e la fel, ca e mai bun sau mai rau. Fiica noastra a intrat de la inceput aici in sistem dar e diferit de ce am facut noi la scoala intre 1989-2001. S-au schimbat prea multe.
Cetin poate sa vada adresa de mail si sa o sharuiasca daca te intereseaza.
NOU
Multumesc, Vlad! Cetin, daca este posibil, ai putea să dai share la e-mail, pentru că aș avea nevoie de mai multe informații? Multumesc mult!
NOU
Pe scurt:
Sistemul educational in UK este … funcțional deci implicit mai bun decât el din România.
Dacă te te gândești sa pleci in UK doar pentru asta, ceva e in neregula.
Mai puțin de scurt:
Emigrezi pentru tine, nu pentru copiii tai. Nu fac procese de intenție; in final fiecare știe cel mai bine ce sa facă pentru el si pentru familia sa.
Dacă te hotărăști sa pleci e mult mai ușor sa iei copiii cu tine de la început. Deși plecarea e traumatizanta pentru ei si o sa protesteze si o sa plângă, ei se vor adapta mai ușor decât tine. Si dacă stii ca pleci “la mai bine”, copiii o sa-ti multumeasca intr-o zi pentru asta.
Dacă te hotărăști sa pleci, orice zi in care ai amânat plecarea e o zi pierduta. E o zi pierduta pentru tine o zi care face adapatarea copiilor tai mai grea.
Dacă te hotărăști totuși sa nu pleci e foarte bine. Romania e o tara in care se poate trai. Pe alocuri chiar foarte bine. Tu esti singura persoana care stie ce te face fericit(a). Nu regreta alegerea făcută.
Desi sunt emigrant in Uk, nu-mi este clar cat de usor e sa vii acum cu familia ca emigrant in Uk. Știu doar nu (mai) e ca in restul EU (cred ca e nevoie de vize si suprataxe la NHS dar nu știu cați bani înseamnă asta) si nu vreau sa dau informații eronate.
Asa cum am spus sistemul de învățământ este … funcțional. E mult diferit ca structura de cel din Ro (si cred si din restul Eu).
Despre structura pe scurt: (restul găsești pe Wikipedia)
Învățământul obligatoriu este: primar – years 1-6 începând cu vârsta de 4 ani si secundar – years 7-11; la sfârșit copii dau niște examene naționale numite “CGSE” ceva gen capacitate / bacalaureat si cam asta e. Unii copii decid sa părăsească cuibul la 16 ani si sa se apuce de lucru.
Daca emigrezi când copilul se aproprie de examenul de GGSE, copilul va avea foarte mult de recuperat. pentru ca in final trebuie sa învețe tot ce nu a învățat in Ro., pe lângă învățatul limbii
Exista învățământ “vocațional”, dupa CGSE, ceva asemănător cu școlile profesionale care au fost desființate acum vreo 20 de ani in Ro.
Pentru cei care continua educația exista “A level” year 12-13 numit si “6th form” unde înveți doar 3 (sau 4) materii)la un nivel mult mai ridicat decât in RO, pentru a te pregăti de universitate: gen nu alegi matematica dacă vrei sa dai ma facultatea de limbi straine.
Exista o institutie (ucas) unde poti vedea in detaliu procesul dar pentru admiterea la universitate studenții fac un “personal statement” si primesc ( sau nu) “conditional offers” de la 5 universitati la care au aplicat, oferte bazate pe rezultatele de la examenele “A level”.
Universitatea se plateste ~9k GPB/an tuition pentru “home” student. Esti “home” student daca ai fost rezident in Uk in ultimii 3 ani. Sudentii straini platesc de 3 ori mai mult. (double check this and don’t quote me). Majoritatea studentilor se imprumuta de la stat (student load company) cu dobanda subvetionata si platesc pe durata a multi ani creditul (ceea ce inseamna ca nu mai pleaca din UK).
Chiria si subzistenta e platita aproape tot timpul de “bank of mam and dad”: gen 20k GBP/an.
Universitatile din Uk au un foarte bun renume (nu-i asa?) dar sunt sute care se mulțumesc doar sa-ti ia banii si … atat.
Destul de diferit de restul Europei. Daca iei calea emigrarii nu trebuie sa-ti fac mari probleme ca sistemul pare (si este) diferit.
Pentru învățământul obligatoriu este treaba “sistemului” se se adapteze la situatia “atipica” unui copil care a invatat in alta parte altfel/altceva. Dacă ai un copil sănătos fizic si mintal nu e nevoie de altceva. Ba mai mult, dacă ai un copil cu SEN (“special education needs”), declari asta si din nou sistemul se ocupa de nevoile speciale ale copilului tau.
In Uk lipsa copilului de la școală este e chestie serioasa. Nu poți pleca cu copilul in concediu ca ai găsit tu bilete ieftine in timpul scolii, înainte de vacanta. Pentru situații excepționale trebuie sa învoiesti copilul de a scoală.
In principiu iti poți alege școala când sunt locuri disponibile; altfel exista un “catchment area”(zona arondata) pentru fiecare scoală. Exista scoli mai bune sau mai puțin bune si e o întreagă teorie cum găsești loc / chirie intr-un “catchemnt” cu o școală mai buna. Cumva ca in Romania. Totuși diferentele nu sunt chiar asa mari. In plus, ca emigrant este posibil ca copilul sa se simta mai bine la școala aia mai nașpa cu emigranți pakistanezi si romani decât la cealaltă cu tocilari englezi elitiști. Adică exista alegeri bune sau proaste dar nu e asa simplu cum pare. Si nu e ca in Romania unde stii ca o scoala in Bucuresti e intotdeauna mai buna decat una la tara in Vaslui. Ar fi ideal sa ai niște informații de la fata locului.
Tocmai din cauza ca sistemul funcționează in general e foarte greu sa realizezi ce face copilul tau la scoală. La unele scoli profesorii se mulțumesc sa “tick the box”. Faptul ca sistemul de invatamant e bun nu înseamnă in mod automat ca nu e loc pentru esec: Adolescenții au tot felul de tentații sa abuzeze de alcool/droguri/propriul corp in toate felurile. Educația la scoală nu poate suplini legătura cu copilul tau. Tocmai din cauza ca multe dintre lucruri sunt considerate “for granted” (valabile întotdeauna) e mult mai usor sa pierzi legatura cu copilul.
In UK exista o cultura a independentei si copilul o învață si la școală si in societate. Nu-i treaba ta sa stii ce face… Probabil stii deja asta: e greu sa fii parinte…
Dacă ti se pare ca scoală nu se ocupa cum trebuie de copil, exista optiunea unor scoli private. Intre ele unele costa “o mana si un picior” (de exemplu: www.canford.com/prospective-parents/admissions/fees). Restul sunt doar scumpe.
Pentru banii potriviti (si obtinuti legal!), poți sa-ti trimiți copilul sa studii la una din scolile private in UK la “boarding” fără ca tu să emigrezi.
Sper c-am fost de folos ca am scris cam cat pentru un alt articol din seria de emigrare.
NOU
(cont.)
Fiecare scoala are uniforma proprie.
Pentru învățământul secundar unele scoli numite “grammar school” organizeaza examen de admitere la inceputul anului 6. In principiu acele scoli sunt (din punct de vedere academic) mai bune decat “celelalte”.
Unele sunt “boys only” altele “girls only”. Unele sunt “independent” adica pot sa puna taxe. In unele parti din Uk sunt mai multe decat in altele.
Toate denota elitism.
E evident ca un copil abia venit in anul 6 nu face fata exameului de engleza; poate nici la cel de logic reasoning si math scris in limba engleza.
NOU
Mereu m-a fascinat Olanda si sportivii ei. Patinatorii apar inca de pe la 1500 in picturile maestrilor flamanzi. Ieri, o patinatoare olandeza a luat aurul la viteza 5000 de metri, cu nou record olimpic. Asta inseamna traditie si performanta constanta pe o nisa extrem de ingusta. La fel si in ciclism, au castigatori de mari tururi, nu mai vorbesc de rezultatele din ciclismul de sala, unde domina lumea alaturi de germani. Lucrurile se leaga, multi ciclisti practica patinajul in sezonul de iarna, pentru a se mentine in forma. Olanda e o tara ceva mai mica decat Transilvania. Sigur, o sa ziceti ca e o tara bogata, colonii, dominatie comerciala sute de ani, dar oare nu ar fi mai eficient ca noi sa ne concentram pe 2-3 sporturi care ar putea da rezultate bune in mod constant, decat sa imprastiem bani aiurea catre zeci de federatii inutile si fara rezultate? Vedeti scandalul stupid de la federatia de schi si rezultatele submediocre la orice olimpiada de iarna la sportivi care vin dintr-o tara cu 50% din suprafata acoperita cu munti.
NOU
Nu, prefer sa bagam banii in sporturi mai multe si sa vad mai multa lume facand sport decat sa bag bani in curul a catorva sportivi ca sa se bucure burtosii seara la TVR intre 10 beri ca uite ce natie mandra avem !
NOU
Viata e prea scurta ca sa ne uitam la asa ceva. Toata admiratia pt munca sportivilor dar mai bine faci putina miscare sau chiar sport decat sa te uiti la altii cum fac sport. 🙂
NOU
Damn it, not a single nipple in sight… Am dezvoltat o superstitie, daca se vede un sfarc la arhipozele de vineri, va fi un weekend reusit :))))))))
NOU
Lasă că a corectat Nea Ilie problema, uită-te mai sus un pic.
NOU
Lasa ca a salvat satena de la zoso situatia vineri :))
NOU
Ø
NOU
M-am uitat la Lotus Coafor – Craiolguta 1-6. Fiind jocuri paralimpice, s-a tinut doar un set.
NOU
Nu, nu sunt interesat de JO din China.
Ma plictisesc groaznic, aproape la fel de boring precum snookerul.
NOU
Offtopic – Apropo de poza 33, cu una din tipe pe bicicletă – prin toamna lui 2019 la Santa Susanna, Spania s-a organizat un biatlon acolo, ceva pentru amatori. Alergare și ciclism. Băieți și fete, toate vârstele. Acolo am văzut prima și singura oară la fete costumație sport pentru bicicletă gen tanga. Adică decupate la buci. Cam un sfert din ele etalau așa ceva.
NOU
Poze?
NOU
Nu știu de ce, poate ca sunt rare, odata la 4 ani sau poate pandemia, privim cu interes competițiile olimpice.
Mai ales la fete..
Americanii zic ca nu se uita.. poate pentru ca 8 din primele 10 vor fi din Europa..
NOU
Yuzu forever. Am pierdut patinajul viteza de azi, dar aia e.