Mă uitam zilele trecute la niște reportaje despre uraganul vieții de la americani și pagubele incalculabile făcute, milioane de milioane de locuințe distruse.
Acum, să mă ierte FSM, dar, ca orice specialist român, am urmărit și eu destul emisiuni cu renovări de la americani ca să știu că au casele făcute din PFL și rigips, temelia pe niște pari cu bolțari, eventual niște scânduri în locurile mai cu stres. Evident, capodoperele astea din calciu și lemn aglomerat costă sute de mii de dolari, de unde și pagubele incredibile, deși, la cel mai propriu mod, nu cred că materialele de construcție costă mai mult de 10 000 de dolari la o casă de genul acesta.
Ce nu înțeleg este asta, de ce nu își construiesc case adevărate, nu machete de astea din carton? Normal că, dacă faci o casă din carămidă și temelie de 1 metru sub limita de îngheț, degeaba vine uraganul Ida, că cel mult îți ia acoperișul, presupunând că folosești șarpantă din scândurele, deci ușor mai puține pagube.
Bine, ei încă mai suferă după uraganul Katrina, ceea ce spune multe despre capacitatea de recuperare a multora. La noi le făcea Becali case la toți.
NOU
Pentru ca alea adevarate chiar costa bani si timp, ori visul american capitalist e simplu, investitie minima, profit maxim. Nu exista legatura intre cat au costat si cu cat se vand, se vand cu cat se vand pentru ca na si bitcoinul e iar 50k. Cat sa coste cand primesti cate 3000 de coco (sau cat or fi tiparit aia) degeaba pe cap de vita furajera.
NOU
Welcome to Cluj.
NOU
E posibil sa aiba legatura cu combinatia dintre costuri si mobilitatea lor pe parcursul vietii. Noi construim cu caramida si fundatie de buncar si pentru ca de obicei construiesti o casa si acolo mori si dup-aia o lasi lu fi-tu si asa mai departe. Cel putin pana recent. Mobilitatea intre orase dupa job etc e muult mai scazuta la noi decat la ei. Astia construiesc ieftin ca posibilitatea sa se mute in cativa ani in alt oras e mare so…
NOU
Am auzit de mii de ori acest argument, din partea a lor noștri. Dar dacă ii i trebati pe “ei” va vor spune, ca asa sunt obișnuiți sa construiască. Atât. Ei asa construiesc rapid, măiestrie minima. Apropos, ați văzut vreodată un proiect (chiar DTAC) De co structie casa? Căutați pe Minessota. Primăria fiecărui oraș le are public. 2-3 schițe și atât. Proiect de rezistenta? Da, de la p+2. Studiu geo? Ce ii ala? . O istorie de 300 de ani. Europa are 2000+ de ani. Conform statisticilor europenii sunt de 1,2x mai mobili dpdv al vieții ca americanii din SUA.
NOU
@Cristina: si ce treaba are o casa contruita din caramida cu mobilitatea lor? daca pleaca nu o iau cu ei, tot o vind
NOU
Nu stiu daca este chiar atat de mare mobilitatea in SUA. Am auzit multe cazuri in care proprietarii au ipoteca pe casa lasata mostenire chiar si de 2 generatii.
NOU
Europenii au mobilitate maxima, de exemplu vecinii de la vest au venit cu totii din mongolia pana campia panonica
NOU
Vorbesc din auzite, că deși am fost pe acolo nu am deschis subiectul – cică poți fi împușcat mai ușor prin pereții ăia, nu poți face buncăr de cărămidă. Alta chestie este cu asigurările, reguli impuse de ei ca să cîștige mai mult la ”demolări”.
NOU
Sunt fan dedicat HGTV, postul ala merge minim 6 ore pe zi in background.
Nu am vazut nici macar o singura data o casa construita pe structura de beton armat si caramida.
Singurele care sunt mai solide sunt alea facute prin Alaska, din busteni de lemn, dar nici alea nu au pat/fundatie de beton.
Cred ca e vorba de costuri – mult mai usor refaci structura de rigips si rigle de lemn comparativ cu cele din caramida sau boltari de beton, in caz de renovare.
Cat despre costuri, nu am vazut nimic sub 100.000 de dolari, plm stie cat costa materialele la ei, probabil or fi terenurile foarte scumpe.
O casa de 200mp pe structura de lemn cu rigips nu ar costa mai mult de 25.000 euro cu tot cu manopera aici, unde manopera e in jur de 15e/mp.
NOU
Tot pe HGTV vad și eu ca e moda la americani sa se apuce oricine de renovat și vândut case cu profit. Eu și tilică putem sa punem o ipoteca pe casa sa ne dea banca vreo 100k, cumpăr o mortaciune de casa cu 60k, cu 20k o renovez, restructurez și mobilez și o vând cu 100k. Pur și simplu oameni care nu au nicio treaba cu construcțiile, se uita pe YouTube cum sa pună faianță și aia e. :)) Și le merge.
NOU
Se intampla chiar si in Romania asta. Singura diferenta este ca la noi proprietarii nu prea fac niciun discount daca apartamentul/casa este intr-o stare deplorabila, asa ca este mai greu sa prinzi chilipiruri ca sa iti mai ramana si tie ceva dupa renovare.
NOU
Da-o dracu Dragos de 15E/mp. De prin 2000 nu ai actualizat pretul, este? Manopera la rosu, pentru o structura este de la 65E/mp construit.
NOU
Excepția care confirmă regula – am văzut un documentar cum un arhitect de origine germană și-a făcut o casă din beton și cărămidă, undeva prin zona tranzitată de tornade. După o furtună era singura casă rămasă întreagă (avea și obloane metalice retractabile).
NOU
Andrei, da, dar nu prea am auzit pe la noi sa se apuce cineva random de rigips și faianță. Tot angajează un meșter sa le facă treburile astea. Americanii se baga și la din astea fără nicio jena, învață de pe YouTube:))
NOU
Florin – mea culpa boss, am inversat in cap leii cu euro, ma gandeam la 60 de euro, i-am transformat in lei, in loc sa scriu direct ca era corect 😀
Da, cam 60 euro/mp, la o casa mare iesi pana in 10.000 euro la gata.
NOU
@Laurra, nu se apuca de lucrari mai complexe, dar un rigips si o faianta monteaza “tot romanul”. Si nici la americani nu sunt prea multi care sa faca asta, asa cu lectii de pe Youtube. Ce vedem noi la televizor sunt cateva exceptii la o populatie de 300 de milioane de locuitori.
NOU
Din ce am mai citit si eu pe acest subiect e un mix de factori:
1) in anii 50 a crescut cererea, dupa razboi si baby boom
2) rapiditatea constrcutiei
3) costuri mai mici de constructie si reparatie/mentenanta
4) unii zic ca nu e musai ca o constructie normala sa reziste la forta unui uragan si costurile de reparatie ulterioara ar fi mai mari decat sa faca o casa d-asta din carton de la 0.
Ce nu inteleg este de ce nu incearca sa faca asa cum sunt si pe la noi. Sigur ai peretii din rigips, dar macar ai o fundatie calumea, ai niste stalpi de rezistenta foarte grosi. La aia e efectiv structura de lemn pe care pana si vantul o ia daca bate putin mai tare si, in general, fundatia e destul de proasta.
NOU
Problema lor este ca e foarte scumpa manopera. Nu stiu cum e cand construiesc de la 0 dar la o renovare, un muncitor te costa intre $50 (ala care e cel mai prost) si $200 pentru un om cu specializare pe ceva (gen electrician) / ora. Daca sta o zi la tine, scoti intre $400 si $1600 pentru fiecare om. Si atunci, evident aleg nu neaparat solutia mai ieftina de construit ci pe cea mai rapida.
O casa din prefabricate e gata in 2-3 saptamani. Una din caramida cu fundatie solida, cateva luni.
NOU
Corect, insa trebuie mentionat si ca:
– in zonele ca lumea, coasta de est, zona washington dc in sus, preturile caselor sunt functie de calitatea educatiei. Aceeasi casa langa un liceu bunnieri si azi prost se pote deprecia cu 30%.
– in plus fata de pct de mai sus, zonele bune nu lucreaza decat cu contractori girati de primarii, nu construiesti orice cacat iti trece prin cap, ca la noi. Proiectele autorizate si “facubile” sar de milion.
– ca si consecinta, cine construieste, ca de asta e vorba, se strange la punga. Si toate casele au fundatii, care, dat fiind relieful, sunt facute sub “basement”.
– zona buna de pe c est, nu este nici seismica, nici frecventata (adica vizitata des) de furtuni serioase. Nu au nevoie de betoane.
– unde e nevoie de betoane si pietroaie, se stie, si s-au inventat, la momentul lor, cele mai pizdoase constructii din lume.
– zona care e batuta de uragane e ceea ce se cheama “fly-over states”. Se castiga prost, preponderent din agricultura, oamenii nu sunt tentati sa isi faca constructii durabile, sau, evodent, nu au cu ce. Ma rog, mai sunt diversi prepperi spre Texas.
– in California, de pilda, fiind vecinatatea faliei San Andreas, *totul* se construieste din beton armat, tiranti de otel-beton care tin atat zidurile cat si planseele sa nu se crape in caz de cutremur, toate retelele interne de utilitati (apa, curent, gaz) sunt prefabricate si vin in niste role late de 60cm care se toarna in podele si pereti, toate povestile astea *tripleaza* pretul unei case vs coasta de est. Bașca scad de vreo 3-4-5 ori suprafata construita, nu mai vorbesc de curti, care scad la 5% fata de est.
Cam astea ar fi partial motivele. Oricum ar fi, cu Ida sau fara, Americanii dau ora exacta in constructii, iti faci casa si singur, daca esti priceput, noi suntem pielea-pulii, bagam banii in ciment ca sa dureze 2 ani o constructie.
NOU
in primul rand se trag pe cur, au noroc enorm ca sunt 1st world country, asta insa nu le baga bani in buzunar, trebuie sa si faci ceva pentru banii aia iar majoritar multi nu prea fac, freaca menta, e amuzant ca apoi sa plang exact ca idiotii nostri dupa inundatii, dar cine plm i-a pus sa stea acolo si sa-si faca niste case de paie?! exact, nimeni, dar e mai bine sa te dai lovit cand esti AS as doar la leneveala
NOU
Casele nu-s facute din rigips.
Americani construiesc pe structuri timber frame. Adica din dulapi de lemn de 5×10/15/20 cm. Construiesc asa de cand e America (en.wikipedia.org/wiki/Fairbanks_House_(Dedham,_Massachusetts))
Motivul e pretul materialelor (not anymore), usurinta in compartimentarea spatiilor si rezistenta la tranfer termica mai ridicata.
NOU
da fapt ‘ e visul american’ vandut de smekeri fraierilor
NOU
Stiu cat de cat cum e treaba in Bahamas, de cand lucra tata pe acolo.
Au in fiecare an sezon de furtuni, mai mari sau mai mici si toti au asigurare la casa. Chiar daca ar face fundatie de beton armat tot ar trebui verificata si reparata dupa o furtuna majora, ca doar nu o poti lasa asa ca merge si asta inseamna mai multi bani.
Pur si simplu este mai ieftin, mai rapid si mai eficient sa faci case de carton atunci cand exista riscul sa fie rase in fiecare an.
NOU
guestpost cu bahamas?
NOU
Cred ca motivele pentru care nu prea fac case din zidarie tin de e felul cum s-au obisnuit si de faptul ca nu prea au cu cine zidi case. constructorii acolo par sa fie mai degraba dulgheri decat zidari sau fierar-betonisti.
In plus casele alea au o serie de avantaje clare fata de cele din zidarie: se construiesc repede (nu trebuie sa-ti futi 2+ ani din viata), sunt configurabile cum vrea penixul proprietarului si sunt mai ieftine.
NOU
Problema la uragan/tornata nu este neaparat vantul care bate tare si ce aduce vantul. De exemplu o masina, alta casa. Era si un tip care vroia sa se lege de un copac sa arate ca rezista la vant si niste baietii ii ziceau ca nu e nevoie si il avertizau ca si o galeata care vine la 100 la ora e suficienta sa il faca bucati.
Construiesc pe lemn pentru viteza in executie. Mai multe proiecte, mai mult profit. La noi o echipa face o casa in jumatate de an pe sistemul traditional pe cand acolo o echipa face o casa pe luna. Materiale mai ieftine un pic, manopera mai ieftina, toata lumea castiga.
NOU
De-ar sti fraierii de dezvoltatori din Popesti care baga beton si caramizi…
NOU
De peste 5 ani in Ro și peste 10 în Eu, se încearcă spargerea acestui monopol de construcție pe baza de ciment/mortar și cărămizi portante (fie din argila sau BCA) cu panouri “sandvis” spuma poliuretanica, construcții ușoare CLT lemn. Totuși beneficiarii dictează acest trend nu constructorii. În Europa aceste construcții soare sunt la 12%. Daca erau asa de bune, și constructorii in goana după profit le-ar fi recomandat, nu? Ce nu se spune: 90% din cei cu panoru sandviș în 6 luni vor avea spuma gazda pt termite, cei cu CLT datorita flexibilității și coeficientului de dilatare frig/cald nu va garanta nimeni finisajele interioare, toate îmbinările vor prezenta fisuri. Spre exemplificare, în jurul Tg. Mures, sunt vreo 8 localități cu Sân-xxx anumite proiecte au încercat ca măcar etajele sa fie structura ușoară/simpla. Alea se vând întotdeauna ultimele, cu discount. Lumea fuge de ele. Oare de ce?
NOU
Gustav dar se pot face pe structura de lemn sau metalica si in loc de panouri sandwich bagi rigips si/sau OSB de 18-22, eventual chiar cu pereti dubli, plus izolatie exterioara de polistiren expandat “clasica”, de 10-15, tencuita clasic plus decorativa oarecare.
In sud, 90% din casele individuale au parter clasic din caramida si mansarda/pod pe structura de OSB, si sunt bine merci si dupa 20 de ani.
Poti sa te joci cu izolatia mult si bine, dupa buzunarul fiecaruia – desi inca se practica vata bazaltica sau chiar cea “de sticla”, sunt din ce in ce mai multe case cu spuma poliuretanica sau felurite amestecuri pe baza de celuloza, adica hartie maruntita si amestecata cu poliuree si alti aditivi ignifugi, iar aceste solutii evita complet puntile termice si scaparile la temperaturi extreme.
NOU
@Dragoș, doar ca in cazul solutiilor mai complexe prezentate de tine ajungi la un pret similar cu o constructie de caramida.
NOU
Pai casele pentru saraci sunt asa pentru ca atat merita, iar alea de bogati sunt asa pentru ca-si permit asigurare. Ce e acolo nu se intampla asa des, chiar si la uragane, inundatiile sunt problema mare si la fel se inunda si casa de caramida si beton, doar ca aia de lemn e mai ieftin de reconstruit.
NOU
eu ma întreb doar cum faci sex intr o casa cu pereti exclusiv din rigips.
NOU
Pe silent 🙂
NOU
Muti patul mai departe de perete ca sa nu faci gaura.
NOU
@Arhi: m.youtube.com/watch?v=xoi47GBZSpI
NOU
Haide boss ca nu se-aude nimic. Si apoi, cine mai face secs, suntem atat de ocupati sa bem…
NOU
Cetin, se presupune ca sunt case individuale, nu stai ca studentii sau emigrantii, gramada la comun.
Sau zici de copii ca te aud ?
NOU
da
NOU
Cred ca si glory hole a aparut la americani in urma unui accident, apoi au brevetat-o ca si inventia lor, ceva similar cu descoperirea penicilinei!
NOU
Pai nu e doar o placa de rigips, sunt doua cu spatiu intre ele, spatiu umplut de obicei cu spuma sau vata minerala, si cred ca izoleaza la fel de bine sau si mai bine decat un perete tipic de BCA.
NOU
@Radu: incearca cu parternera/partenerul, nu cu peretele. Cred ca e mai placut. Si are gauri de la mama natura.
NOU
F de la o varsta incolo nu mai faci figuri.
NOU
Uraganele, taifunurile, sunt periodice sau anuale. După fiecare, se vede și la acele case, cât de puternice sunt și cum afectează diferit.
Dacă s-ar pune să construiască din cărămidă și temelie, în fiecare an trebuie să facă renovări și reparații. Eu nu urmăresc emisiunile lor de renovat case (mi se pare plictisitoare) dar sunt mega costisitoare din momentele rare pe care le-am văzut.
Casele adevărate:
În primul rând, crăpăturile în ziduri sau loviturile în perete.
În al doilea rând, mucegaiul.
În al treilea rând, alunecarea de sau scufundarea în pământ.
În al patrulea rând, durata de viață a materialelor de construcții se uzează mult mai repede decât trebuie (vedeți drept exemplu legea 15 privind amortizarea cămizii, lemnului ș.a.) și stai cu frica în casă că poate îți cade în cap tavanul, cărămida…
În al cincilea rând, metodele & durata de timp pentru schimbat/reparat și cât de repede.
Ochimetric, ți-o furi dacă îți faci casă adevărată în zonele acelea.
NOU
Aceeasi intrebare si de la mine. Avem pe-aici prieteni cu firme de constructii, nu reusesc sa ma prind de ce nu fac naibii case ca lumea. Motivele ar fi cateva, in mare insa e stilul americanului caruia asa i se pare normal si constructorii profita. Sunt milioane de idioti care se bat sa cumpere pe malul oceanului unde nu ii asigura nimeni si la fiecare 3 ani le spulbera uraganul tot ce au, sau in camp pe unde trece tornada. La fel ca si vajnicii nostri daci care construiesc in albia raului. De aceea cand vedeti la stiri ca iar a venit Katrina si jumatate de San Francisco nu mai e, este vorba de acea jumatate construita pe plaja sa ajunga baietii mai repede cu placa pe valuri. Modelul este sa ai masina mai mare si mai scumpa decat casa in care doar dormi si primesti posta.
Dar nu toti sunt idioti.
Cum zice Kulksy, casele sunt construite pe structuri timber frame, la interior rigips cu vata minerala, la exterior diverse. In functie de stat, anul in care au inventat apa calda si cate uragane sau inundatii dezastruoase au avut in acel stat, codurile de constructii s-au tot modificat cam la fiecare 30 de ani in ultima suta. Citeam ca abia dupa 1970 a aparut obligativitatea ca ferestrele sa reziste la furtuni peste gradul 1, inainte venea un vanticel si pleca cu tot ce aveai prin casa. Din 1992 s-au reglementat coduri detaliate pentru rezistenta peretilor si a acoperisurilor, inclusiv cate cuie pe sqin trebuie sa bata un papuas ca sa stea invelitoarea. De prin 2005, dupa ce Andrew a ras 3 state, statele expuse la furtuni au adoptat modelul cu structura pe boltari si parca e altceva.
Acum, de ce abia acum? Zice Sagi, este rapid si ieftin sa construiesti, rapid si ieftin sa repari, iar munca e scumpa. Invelirea unui acoperis costa 5.000 materialele si 15.000 echipa pentru 3 zile. Daca insa vrei tigla, trebuie muncitori cu certificare smechera si dureaza 2 saptamani, deci vreo 50.000 doar manopera.
La fel si la restul casei, intr-un fel costa o echipa care asambleaza cherestea si alt fel o echipa de fierar-betonisti. Ambii garanteaza lucrarea niste zeci de ani – garanteaza ca nu cade, nu va imaginati minuni, stiu case unde nu se inchide usa ca a fost facut cadrul stramb.
La o proprietate de 300.000, casa e vreo 70.000. Daca ti-o strica furtuna insa, asiguratorul iti va da pana la 270.000 ca sa iti reconstruiesti dupa normele noi.
Dar, in bunul spirit american, construiesti ieftin si vinzi foarte scump.
Alt motiv este ca nu se gasesc echipe care sa lucreze dupa model european. Pvlac zice bine, la mine aici, daca vrei un semineu trebuie sa aduci echipa din nord. Alti bani, alta distractie si tot n-ai siguranta ca l-au facut cum trebuie.
Mai este si problema mediului. Jumatate de tara este incadrata ca arie protejata sau rezervatie, o halca uriasa in centru e degeaba ca nu traieste nimeni acolo, si unde sunt zone rezidentiale nu poti depasi un anumit numar de oameni pe mila. De exemplu, motivul pentru care casele sunt ingrozitor de scumpe in California este ca acolo 70% din teritoriu e rezervatie si nu poti bate o scandura. Cam ca in Canada, unde tot teritoriul din jurul oraselor este rezervatie si oamenii se inghesuie in cotete de caini. Daca esti pe teritoriu protejat, nu poti face fundatie de beton ca afectezi mediul, esti obligat sa folosesti anumite materiale ecologice etc. Casele stau pe niste placi de beton, efectiv pe pamant, si atunci trebuie sa fie usoare.
NOU
gizas craist
NOU
Locuiesc intr-o astfel de casa in Canada.
Pe aici casele au fundatii din beton si sincer as vrea si eu sa stiu in ce zone ai vazut tu ca sunt casele puse doar pe o placa de beton.
Doar casele mobile se pune pe niste suporti de beton dar si alea mai mult prin rezervatii.
Va dau un exemplu concret despre sistemul de contruire aici in Canada (zona Alberta).
Se face planul de constructie a unui cartier nou. Mai multi dezvoltatori cumpara pamantul si il impart in loturi de case.
In functie de marimea cartierului si locatie se ia in considerare ce mai trebuie construit in zona (scoli, magazine, etc.).
Se pregateste zona pentru sistemele de aductiune a apei, energiei electrice, gaz, canalizare, telecom si ce alte chesti mai au nevoie.
Dezvoltatorii care sunt firme de constructii isi construiesc fiecare cate o casa(in general la intrarea in cartier). Aceste case sunt pentru cei ce vor sa vada cum arata casa in realitate si vor vrea sa cumpere una construita in cartierul ala. Ei le denumesc SPEC HOMES.
Clientul vine intra in case lor isi aleg modelul si isi cumpara lotul care le place. La noi in zona un lot din asta poata sa inceapa pe undeva pe la 150.000 $.
Constructorul iti propune ce variante de finisaje pot sa-ti faca si se apuca de construit casa, care poate dura de la 6 luni la un an.
La sfarsit esti posesorul unei case noi intr-un cartier nou cu canalizare, asfalt si toate utilitatile necesare facute unde trebuie si dupa reguli destul de stricte in constructii.
Constructuia este data la cheie doar vii cu mobila si ce ai nevoie sa locuiesti.
In functie de dezvoltator poti sa le ceri sa-ti puna si iarba in gradina sau in fata casei, sa-ti planteze copaci, sa construiasca gard cu vecinii.
Constructia unei case aici (vorbim de basement + parter+ etaj) avand 3 dormitoare 3 bai, bucatarie, living, bonus room, debarale, garaj atasat ajunge undeva la 450- 500.000$.
Vorbim de case modeste in cartiere normale ce au aproximativ 100 MP pe nivel.
Curtea din spatele casei este mica in marea majoritate. Daca te tine punga ajungi sa dai si 1.5 milioane pe unele dar si alea sunt construite pe acelas sistem, diferenta o face marimea si finisajele.
Am urmarit destul de mult cum se construieste pe aici si in marea majoritate a timpului fac treaba buna.
Pentru cine are rabdare sa urmareasca pe you tube : www.youtube.com/playlist?list=PLRZePj70B4IwyNn1ABhJWmBPeX1hGhyLi
Este un canal foarte interesant pentru cei ce le plac constructiile si arata cum au construit ei o casa cap coada.
NOU
Timarius, comentariul meu se refera strict la jumatea de sud a SUA, am crezit ca reiese destil de clar din text. Paralela cu Canada era doar despre spatiul de construire in zone protejate. Altfel detaliile tale imi confirma ce stiam, o casa 3-400.000 din sud este peste 600.000 in nord si datorita materialelor folosite. Interesant comentariul lui Der, uitasem de acele particularitati californiene.
NOU
Sa vezi cand vor descoperi ca merge si din paianta
NOU
Sau chirpici. Nisip, pamant si cac…balegar.
NOU
Trebuie sa vezi si cateva avantaje la “saraciile” astea de case. Sunt ieftine dar in acelasi timp au si spatii mai generoase ca nu iti trebuie atata structura si stalpi si grinzi. Apoi in timp poti sa o preschimbi in altceva. Iti faci sa zicem o casa mare la 20-30 de ani pe 2 nivele ca ai 2-3 copii si trebuie mult spatiu. Apoi la 50-60 o schimbi in ceva mai mic. Serios, in 2-3 saptamani ai o alta casa pe un singur nivel pe care ti-ai ales-o dintr-un “catalog”. La noi o sa ramana pe 200 de ani niste “cetati” pline de beton si fier, invechite, greu de modificat/daramat si pline de igrasie.
NOU
Afli ca vor sa vina cuscrii in vizita peste o luna dar nu mai ai unde sa ii cazezi ca ai daramat etajul? Nicio problema, ai destul timp sa il faci la loc!
NOU
Concept Andrei Hodody, casă tip LEGO.
NOU
Au zis și alții factori, mai pot adăuga și eu câteva (poate s-au mai zis, să fie cu iertare).
Au lemn mult și ieftin (de la canadieni), bine, acuma nu mai e ieftin dar ideea e că la început era și s-a construit tot ecosistemul de constructii în jurul lemnului.
Așa cum românului nu îi scoți betonul din cap, la fel nici americanului nu îi scoți lemnul. Aia știe, cu aia se lucrează, și o chestie faină e că efectiv totul e standardizat cu lemn.
Nu ai 100 de dimensiuni și combinații custom (decât decât faci ceva casă de milionar) și atunci fiecare știe că pentru lemnul ăsta ai maxim deschiderea asta și gata.
Nu stai la negociat, nu că avem un arhitect modern care știe el ceva geometrie nouă, ci totul e ‘according to code’. De asta și de multe ori ai senzația că toate arată la fel, pe undeva așa și e.
Iar faza asta cu conformitatea cu legea e mai importantă la ei ca la noi pentru că aproape toate sunt plătite prin credit nu cash ca la noi, și banca verifică casa și rămâi cu ea pe cap dacă nu e conformă 100%.
E o inerție imensă la toată industria de constructii care nu ai cum să o frânezi. Și cum zicea cineva mai sus, dacă vrei ceva diferit, îți aduci oameni/firmă de departe și te rupe la costuri.
NOU
Treaba e ca in marea majoritate a Americii casele alea sunt perfect ok. In Europa sunt case facute sa tina si 500 de ani dar care sunt demolate cu mult inainte sa ajunga la finalul vietii, caz in care mai curand ar rade ei de noi. Doar ca pe ei nu-i doare de casele europenilor 🙂
NOU
Marile probleme cu aceste case de carton, scânduri, scăndurele, rigips este când sunt pline de bugs….Sunt sute de firme în Canada și SUA care doar asta fac….sa ți elimine insectele din casa…și e groaznic …Sau șoriceii care se baga printre pereții dubli…..
Sunt articole locale pe tema asta….
NOU
Un alt aspect negativ despre aceste case din PFL, scânduri, lemne, frames, rigips ….este când sunt infestate cu insecte și soricei.
E o întreagă industrie în SUA și Canada care se ocupă sa te scape de bugs…..
Nu e de glumit….e groaznic.
www.vancouverisawesome.com/local-news/vancouver-ranks-4-most-bed-bug-infested-city-in-canada-3294968
NOU
@AdrianT. iti dai doar cu parearea.
Acele infestari cu BED BUGS exista dar nu au nici o legatura cu constructia caselor.
Infestarile sunt in blocurile de locuinte si e adevarat ca se propaga imediat din apartament in apartament. Sunt si pe aici blocuri din beton si infestarile sunt la fel de mari si acolo.
Problema e ca s-a creat un adevarat business cu deratizarea asta si nici aia nu prea isi doresc sa-i extermine prea bine. Se castiga bani frumosi, asta e realitatea.
NOU
dezinsecția…
NOU
Scuze de offtopic: Au murit Ivan Patzaichin și Ion Caramitru.
NOU
Colaborez cu o firma ce construiește case din lemn, iar costurile nu scad sub 70k euro la roșu, cu totul din partea lor. Asta pentru ceva decent, 2 dormitoare sau ceva de genul. Daca vrei sa te duci tare cu etaje și spații ajungi leeejer la 200k pentru 170mp. Fara instalații. Foarte bine optimizate energetic dar nu autonome in stilul buhnici. Pentru autonome mai marchezi minim 20k euro și prețul crește per mp.
Și ei vând 80% in străinătate, Spania și tari nordice. La noi lumea nu e obișnuită cu așa ceva.
Așa că nu știu dacă e chiar 10000 euro sa faci o casa in stil american.
NOU
www.searsarchives.com/homes/1908-1914.htm
Case din catalogul SEARS incepand cu 1908. O comandai si-ti venea pe teren, impreuna cu instructiunile de asamblare, acoperis,vopsea, semineu, si ce mai voiai tu (mobilier si pahare, ca vorbim de SEARS). Asa ca vorbim de peste 100 de ani de experienta in constructiile de lemn standardizate. Cum sa faci casa de caramida si beton ?
.
NOU
Casele astea de carton sunt frumoase și spațioase, arata foarte bine în suburbiile lor, dar prin modul lor de construire sunt niste glume de case la preturi de cărămizi din aur, așa cum bine precizat și autorul postului. Nu mai vorbim de zgomotele ce se aud intre camere sau de la etaj, de scârțâit….
Vrei sa trăiești visul nord american? Nu mai comentezi, e din categoria “take it or leave it”.
Asta e un exemplu de cultural shock când emigrezi (pentru cine nu și-a făcut tema de acasă) și când crezi că mama ce case au americanii ăștia și într-un final descoperi altceva….și e doar un exemplu!
Mai sunt și altele…oho…..dar pentru o punga de malai in plus ce nu face omul!