Am fumat ca un turc, sau tătar, în viața mea. Primele țigări le-am încercat pe la 10 ani, ascuns prin porumbul de la bunici, de mi-am vomitat tot ce aveam pe interior. Și fumam, din când în când, după aia, ce furam de pe la unchi, prieteni de familie, chestii de astea. Oficial, am început în clasa a 9 a și m-am lăsat în 2004, la 30 de ani.

M-am lăsat pentru că, una peste alta, eram sărac. De abia mutat în Constanța, să își termine proaspăta soție facultatea, aveam 400 de lei în buzunar și un geamantan cu haine. Singurul job găsit era plătit cu vreo 270 de lei, încă eram în vremurile alea când angjatorul îți băga faza cu Nu îți convine, am 100 la ușă în locul tău.

Iar eu fumam 3 pachete de Marlboro lung și mă mai trezeam și noaptea, să îl încep pe al 4 lea. Iar nevastă-mea băga 2 pachete de viceroy light. Am încercat cu țigări de contrabandă de la moldovenii din piață, dar nu prea mergea, tot timpul scăpam și îmi luam Marlboro, că na, alea erau țigările mele.

Așa că ne-am lăsat amândoi de fumat. De sărăcie, pur și simplu, nu din nevoi fancy sau cărți de Allen Carr, nu am avut peer pressure, nu ne-a bătut nimeni la cap că vai, trebuie să vă gândiți la sănătatea voastră, nimic degenul. Eram săraci și aveam de ales între a face ceva cu viața noastră sau să ne dăm banii pe vicii și să ne căcăm în grădina blocului, că nu am fi avut bani să ne plătim întreținerea. În casă erau 9 grade iarna și dădeam drumul la lumină doar când era absolut necesar.

De asta eu nu îi înțeleg și nu compătimesc oamenii tineri și mediu de tineri care se plâng de cât de săraci sunt și ce viață grea au, în timp ce pufăie amărâți dintr-o țigară, scuzându-se că țigara aia e tot ce le-a mai rămas, de la ce viață grea au avut. Am fost acolo, știu ce înseamnă să fii sărac. Dacă spui că ești sărac, dar fumezi și bei, înseamnă că nu ești suficient de sărac, sorry și nu pot avea niciun fel de compasiune pentru tine.

Singurii pe care îi înțeleg sunt bătrânii. CÂnd ești și știi că ești pe ultima turnantă înainte de marele salt, când perioada acumulărilor s-a terminat, deja e irelevant dacă ai vicii sau nu. Mai bine mori satisfăcut, decât sănătos și plin de păduchi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.