articol scris de dumi, #sănsăi într-o altă viață!
Aveam ideea acestui articol de ceva timp. Era pierdut undeva prin ciorne. Era planificat după alegeri, dar pornind de la un context diferit. Apoi, a apărut articolul d-lui Arhi care zice simplu că, “Moldovenii nu mai au un comunist jegos drept președinte“. În comentarii, unii au luat-o pe arătură zicând chestii despre moldoveni, cât de înapoiați sunt și, cineva sa încumetat să compare România anului 2011/2012 cu o Elveție în raportul R.M. – RO. Înțeleg excesul de patriotism în acest caz, chiar dacă este ușor exagerat.
Venind cu ai mei 2 bănuți în comentarii și cu o părere ușor diferită, discuția a devenit și mai dusă în extreme. Cum am primit o invitație (auto-invitație într-un fel) pentru un articol pe această temă, acesta este rezultatul. Voi aborda ceva politică, ceva istorie, un pic de geografie și câteva păreri și experiențe personale, finalul cărora l-ați citit pentru prima dată în comentariile amintite.
De ce a te defini ca “basarabean” este o formă a sindromului Stockholm. Și nu are un semn de întrebare, pentru că nu este una. Este o afirmație și o observație personală.
Sunt pregătit să-mi iau multe m///i. În cantități industriale, cum ar zice un filosof contemporan. De la basarabeni (sic!), de la moldoveni și de la români. Chiar de la unii unioniști și de la cei mai înverșunați patrioți (din ambele părți).
Părere despre alegerile actuale și politica (inexistentă) de la Chișinău
Pentru că articolul inițial a fost despre alegeri și rezultatul acestora, două mențiuni cu părerea mea despre ele.
- În febra victoriei și schimbării, când toată lumea se bucură și se felicită reciproc, cetățeanul trebuie să țină minte cel mai important element al democrației:
Votul – în esență – este dreptul la protest!
p.s. Până se potolește spuma de la șampanie, să ne bucurăm, căci mici sunt bucuriile vieții. După, să revenim cu picioarele pe pământ. Cele mai entuziasmate schimbări vin și cu cele mai mari dezamăgiri. Cu părere de rău, Republica Moldova știe asta (pentru cei mai curioși este despre accensiunea și dispariția practică a PLDM-ului din politică). A mai trăit asta!
p.p.s. “În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă”. (Antoine-Laurent de Lavoisier) (asta o fi un acces de inteligență, că nu-mi dau seama. a fost e chestie de moment). - Asta e ultima și cel mai bun prieten (imaginar bineînțeles) se potolește.
Stau trei din ei (toți imaginari) la povești. Care mai de care cu păreri:
– Mai(a) așa….
– Mai (a) așa…
….
al treilea tace și nu zice nimic! Primul nu mai are răbdare și întreabă:
– Mă, tu de ce nu Mai(a) zici nimic?
– Apoi stau și mă gândesc… Țineți minte un lucru bine în minte acum! Dacă puteți, scrieți-l cu roșu (sic!) undeva și cu MAJUSCULE, ca să vadă tot poporul!
“Votul ăsta a fost pentru o bună parte din alegători nu PRO-Maia, dar ANTI-IgorNicalaevici”, așa că, mai ușor cu pianul pe scări. Și mai ales, țineți minte asta pentru alegerile parlamentare. Indiferent că vor fi anticipate sau la termen!”
Acestea au fost 2 postări pe fb și cu asta s-au terminat pentru mine alegerile prezidențiale.
Încă o părerea personală și nu prea populară. Republica Moldova nu a avut de la independență o clasă politică educată. Prin partide s-au tot perindat mici sau mari afaceriști sau interpușii acestora. De fapt, aici intervine și partea nepopulară din părere. Singurul politician-lider a fost fostul președinte comunist Vladimir Voronin. El își dădea seama cum funcționează politica și dedesubturile ei. Restul au fost politicieni-carismatici care dispar mai repede ce influencerii din online.
Și apropo, o chestie importantă despre alegerile actuale. Funcția de președinte în actuala Constituție a R.M. este nesemnificativă. Fără o majoritate în Parlament președintele are mai mult un rol decorativ. Iar în acest context, miza adevărată pentru aceste alegeri este boost-ul necesar partidelor din spatele candidaților pentru alegerile parlamentare care urmează.
Câteva cuvinte despre mine
Am crescut și copilărit la 41 de km de frontiera R.M.-R.O. Mai exact, de punctul de trecere Albița. 41 de km pe drum național, că, dacă o luăm prin câmpii să fie cam 20 de km sau poate chiar mai puțin.
În zona asta vorbitori înverșunați de limba rusă nu prea sunt. Singura tangență cu limba rusă a fost că am învățat-o în școală. Din clasa a 5-a până în a 8-a, că așa era programa școlară. Pe lângă ele, am făcut franceză și engleză. Deci, să fim clari! Până am terminat liceul nu am simțit o presiune că cineva și-a propus să mă “convertească” la ideologia lui Marx și Engels, prost aplicată de la ei încoace de unele guverne. În alte zone sunt mulți vorbitori de rusă, unii chiar înverșunați, dar contextul e ușor diferit.
După liceu, au urmat 4 ani de capitală. Aici mi-am dat seama de dihotomia dintre vorbitorii de limbă rusă și cei de română (cei care vorbesc limba moldovenească să meargă cu succes în țara lor, dacă or găsi-o). Când unul îi zice celuilalt “vă rugăm să vorbiți în limba de stat”, primește înapoi un usturător “gavarite pojalusta na celoveciskom iazîke”, care în traducere liberă ar însemna “vorbiți vă rog într-o limbă omenească”. Lupta asta crâncenă vine dintr-o normă constituțională. În Constituție, norma prevede că limba de stat este moldovenească. Chiar dacă Curtea Constituțională a stabilit ulterior, prin interpretarea oficială, că limba vorbită este română, mai sunt unii care încă se înverșunează să vorbească moldovenească. Spor lor, ce să zic!
Tot aici au început primele mele observații și antipatii față de “sunt basarabean”. Chiar dacă mi-am dat seama de asta mult mai târziu.
N-am o problemă cu rușii sau cu limba rusă, dar prima formă de protest a fost anume în direcția asta. Sper că cei care au ajuns prin Chișinău, au văzut Piața Centrală. Acolo obișnuiam să-mi fac o bună parte din cumpărături. Și criteriul era foarte simplu:
-Bună ziua. Ce preț aveți la kg de mere?
-Zdraste! Tridțîti lei!
-Mulțumesc. Să aveți o zi bună!
Și îmi vedeam mai departe de treabă. De multe ori nu trebuie să complici prea tare lucrurile simple. Asta, în contextul în care sunt “utilizator independent” în limba rusă. Citesc, scriu și vorbesc liber în limba rusă, chiar dacă mai am mici lacune de gramatică.
Un mic context pentru “sunt basarabean”
Când apare în discuție “sunt basarabean”, istoria intervine cu date importante:
- 28 mai 1812 – prima anexare prin Tratatul de la București. Are loc anexarea la Imperiul Rus și ținutul primește numele de Basarabia;
- 5 martie 1918 – Tratatul de la Buftea. În același an are loc Marea Unire;
- 23 august 1939 – Pactul Molotov-Ribbentrop. Basarabia este trecută în secret în zona de influență sovietică. În 26 iunie 1940 ca urmare a ultimatumului de 24 de ore dat de U.R.S.S. României, cea din urmă cedează Basarabia. În 2 august al aceluiași an apare Republica Sovietică Socialistă Moldovenească;
- 31 august 1991 – ca urmare a mișcărilor de eliberare națională și căderea fostului bloc comunist apare pe harta politică și geografică statul independent Republica Moldova. (pentru mai multe informații este wikipedia).
În tot acest amalgam tumultos apare la un moment dat Transnistria. Un conflict-satelit creat special de U.R.S.S. pentru a menține influența politică și strategică în zonă. A fost un modus operandi la căderea U.R.S.S.-ului. Astfel de exemple mai sunt: Abhazia și Osetia, Nagorno-Karabah, iar recent Crimeea și Donbas.
În acest schimb de administrații, pentru a modifica partea etnică a populației, au fost mutați oamenii cu miile, în tot fostul teritoriu al URSS. După care, au schimbat manualele din școli, au deportat o bună parte din intelectuali și au introdus alfabetul chirilic. Am găsit câteva cărți din care au învățat părinții – not bad, not terrible.
Îi înțeleg pe rușii care au venit forțat aici! Îi înțeleg pe cei care sunt nostalgici după vremurile când erau tineri și puternici. Dar, nu îi pot înțelege pe cei cu “sunt basarabean”! Adică aș putea să-i înțeleg, dar să fie născuți înainte de Marea Unire. În schimb, spor să găsiți pe cineva.
De ce sunt văzuți rău românii peste Prut?
Aici nu am neapărat o certitudine. E mai mult o presupunere care circulă de la cei mai bătrâni. Și anume, armata!
Întrebați-vă ce făceau buneii sau părinții voștri (depinde ce vârstă aveți), dacă au făcut armata, ce făceau soldații când treceau Prutul? Că poveștile de peste Prut duc cu ele întâmplări familiale. Așa, un bocanc frățesc în maxilar, dintr-o dragoste paternă față de frățiorul mai mic (să ne înțelegem – nici soldații ruși nu erau exemplari).
Unii sunt nemulțumiți că România a cedat fără luptă și mult prea ușor acest teritoriu.
În tot acest context discuția se duce spre Unire. Și cum de puține ori am avut un cuvânt decisiv (că mișcări și vise au tot fost) de spus în această problemă ca stat, am să repet comentariul meu de la articolul inițial a d-lui Arhi:
“R.M. a fost odată RO. Acuma nu e decât visul umed al nostalgicilor. O unire este posibilă doar în contextul unor evenimente regionale sau mondiale care ar configura harta teritorială în zonă. Până atunci vise tati. Vise.
În altă ordine de idei, faza amuzantă este că ziceți că moldovenii vor buletin doar pentru a zburda prin Europa. Amuzant este că vin de la acei cetățeni patrioți țara cărora are cea mai mare rată la emigrație din Europa.
p.s. Trebuie să ne vedem lungul nasului, după să comentăm de alții. cum sunt moldoveni de rahat, așa sunt și români de rahat. nu etnia te definește, dar „la ce mănânci”. Dacă moldovenii și românii au ceva în comun, este faptul că încă gândesc în clieșee.
p.p.s. Moldovean cu 7 ani de studii în România și cu acordul și binevoința d-lui Arhi poate o să vină și un articol „de ce a te defini basarabean este o formă a sindromului Stockholm” scris de un moldovean. Până atunci să fim noi sănătoși”. (link) (singura rectificare: 5 ani de studii, nu 7).
Personal am obosit de această discuție despre Unire. Dintr-un ideal al unui popor, a ajuns “o mâță moartă aruncată în grădina vecinului”. Și poate din acest motiv există un procent considerabil din populația R.M. care vor liniște și independență. Vor să fie gospodari la ei în ogradă.
Și cel mai puternic argument contra Unirii sunt afacerile. Ortodoxe sau mai puțin ortodoxe – frontiera dintre cele două țări a permis și încă permite multora să se îmbogățească. Grosolan și nejustificat! De la muritori de rând care trec ilegal țigări, la proxenetism organizat pentru politicienii de la București.
În altă ordine de idei, Unirea rămâne un laitmotiv de curtoazie diplomatică și o invitație la vot, atunci când este cazul. Oriunde este discuția despre Unire sau RM vs RO apare o poliloghie itnerminabilă și neproductivă. Se pare că trebuie să trecem peste asta și să nu mai cârcotăm unii contra altora din auzite. De ambele părți sunt ascunse schelete în dulap, deci ar trebuie să avem grijă de ele. Cum ar fi să înceapă de aici Unirea?
Tinerii sunt putătorii virusului “sunt basarabean” ca o formă a sindromului Stockholm
Până a ajunge la studii în România am mai auzit pe alocuri “sunt basarabean”, dar nu cu atâta ardoare cât am auzit-o peste Prut, în partea României.
Ca să înțelegeți de unde observația asta. Republica Moldova ca stat independent este mai mare cu un an decât mine. Generația mea, practic, ar trebuie să se debaraseze de “sunt basarabean”. Însă, dacă te uiți la studenții care merg la studii în România, toate asociațiile acestora au în denumire “basarabean” sau “basarabeni”. Asta, deși programul prin care au mers la studii în România zice “admitere români de pretutindeni“. (păcat că în Republica Moldova nu există un program analog pentru românii din România. Nu că s-ar înghesui lumea la admitere – dar măcar așa, simplu, din recunoștință și cochetare diplomatică).
Atunci cum vine asta: “admitere români de pretutindeni”, iar asociațiile de studenți veniți din R.M. sunt pline cu “sunt basarabean”.
Este unul din motivele principale pentru care nici nu am făcut parte din una. Am văzut în 5 ani de studii identificarea cu “sunt basarabean” mai mult decât în 22 de ani trăiți în Republica Moldova.
Așa mi-am dat seama că “sunt basarabean” este o formă a sindromului Stockholm. E ca situația unei soții bătute crunt de soț, iar la întrebarea “de ce nu pleci?” răspunde foarte lucid “dacă-l iubesc, cum să-l las?”. Evident, în contextul “sunt basarabean” sunt mai multe variabile, dar schimbarea parcă ar trebui să pornească de la generația tânără. Mai ales că, primii copii ai statului independent R.M. ajung la vârsta în care își fac o casă, o familie, se interesează de politică și vor să schimbe ceva. Dar ce folos, dacă istoria are memorie scurtă și primează interesele pe termen scurt?
Eu mai cred într-o bună administrare politică la Chișinău. Dar nu mai mult de 10/15 ani, când generația mea va fi suficient de matură politic pentru a lua decizii cu verticalitate și nu din oportunism și interes de partid. Dacă în 10/15 ani nu se va schimba nimic în discursul politic și în faptele celor de la guvernare (primii politicieni crescuți de la zero într-o independență tumultoasă), vom putea spune că statul acesta este pierdut.
Ce suntem acuma? Nici cu românii, nici cu rușii și nici independenți! Care s-au debarasat de “sunt basarabean” – fie sunt prin România, fie sunt unioniști extremi. Dar care ar fi sensul la “sunt basarabean”, dacă de el ar depinde cetățenia română? E clar că, schimbarea începe de la noi și de multe ori ține de atitudine! Cum ar fi ca asociațiile de studenți să fie primele care se leapădă de “sunt basarabean”. Asta ar fi cu adevărat o declarație de dragoste!
V-am cam săturat cu termenul “context” în acest articol. Dar țineți minte un lucru de la un “basarabean” (ultimul sic!) care a protestat când a fost catalogat așa.
Informația mereu este utilă, însă adevărata ei valoare este dată de context.
Vă mulțumesc!
NOU
“Și poate din acest motiv există un procent considerabil din populația R.M. care vor liniște și independență. Vor să fie gospodari la ei în ogradă.”
mda.. Moldova moderna e incremenita in anii 90 ai realitatii romanesti, dpdv economic, al adminsitratiei si al legislatiei.
legat de uniere se uita dreptul international cand discuti ca ai in zona peste 70% populatie cetateni cu acte. ca asta e motivul lejeritatii cu care se acorda cetatenia desi se stie ca 80% din ei vor doar sa treaca granita UE din considerente mercantile. e ce fac ungurii cu politica lor, e ce faceau rusii acolo unde nu puteau pune bocancul armat.
NOU
Nu poți înțelege tipologia, aspirațiile, doleanțele unei populații decât dacă te naști în interiorul ei sau ai trăit vreo 40 de ani fără întrerupere pe acele plaiuri!
Să lăsăm prostiile debitate la delirium-tremens de Cel căruia nu i se poate rosti numele, 85% dintre cetățenii Republicii Moldova NU vor unirea cu Republica România, ce mai e de comentat aici?
Deci utopia asta NU se va întâmpla niciodată, și atunci care-i agitația?
Că-i Maiaua Sandu, că-i Țaic Ghefrenie, că-i Drojdie Pamfil, ăia își văd interesele, îi cam doare la brebenel de unii dă p-acilea cât și dă ideile lor “unioniste”!!
NOU
Imi permit sa intervin nitel pentru c-a fost invocat un comentariu de-ale mele. Ma rezum doar la afirmatia in discutie, si anume comparatia Romania-Elvetia, sperand sa fiu lasat sa-l cred pe prietenul de-a facut acea afirmatie. Referirea era strict la 2011-2012, poate ca azi lucrurile s-au imbunatatit radical in RM, habar n-am.
Locuind de aproape 20 ani in strainatate, prietenul nu poate fi acuzat de vreun patriotism desantat. In toata perioada asta a putut observa starea de fapt, evolutia/involutia din cateva tari, y compris Romania si Moldova. Iar cand spune “Moldova” face referire la toata tara, chit ca si-a facut veacul cel mai mult in Balti, Chisinau, Falesti, Floresti, Rascani, Glodeni, Sangerei, Causeni si Transnistria.
Nici timpul, nici clauzele de confidentialite nu-i permit sa dezvolte, sa intre bine in detalii si sa argumenteze, da’ zice ca poate ecartul sa fi fost chiar mai mare in perioada aia decat intre Romania si Elvetia. In rest, ramane cum am stabilit, unirea nu se va realiza niciodata, mult prea mult a prins ideea de “Moldova – tara independenta” ca sa se mai schimbre vreodata statu quo-ul actual (facand abstratie de eventualele evolutii geostrategice exterioare: Rusia-NATO-UE) , ci numai facand referinta la dorinta moldovenilor.
A, si cica a intalnit multi moldoveni care aveau sechele dupa cat au fost discriminati si luati la misto pe perioada studiilor din Romania.
NOU
Cine este agresorul din povestea cu sindromul Stockholm? Restul Romaniei, Rusia? Si de ce este gresit sa-ti spui basarabean? Doar asta esti, nu esti mai putin decat altii, nu esti mai putin roman. Poate “sunt basarabean” vine si din timpul in care romanii din Basarabia, rupti de restul romanilor, au trebuit sa-si caute o identitate nationala, spirituala, istorica etc ca sa existe! Trebuie sa citesc mai mult ca sunt atatea dusuri si intorsuri cu Moldova si Basarabiade de nu mai pricep nimic. Nu stiu ce zona este Basarabia, Republica Moldova!
Oricum eu imi doresc ca tinuturile lui Stefan si ale razesilor lui sa se intoarca la Mamuca Romania. Iubesc pamantul ala si neamul meu de acolo, neamul meu romanesc cu vorba altfel, cu vorba de vers de Eminescu!
NOU
Cer scuze autorului daca am spus prostii si pentru tonul distant. Nu a fost cu intentie. Iau ca pe un privilegiu faptul ca ne scrii, tu, fratele meu de peste Prut si de veacuri! Sunt emotionata! 🙂
NOU
Cred ca ai vrut sa spui: Eu NU mai cred într-o bună administrare politică la Chișinău.
Chiar si cucoana asta care a iesit acuma, e f posibil+probabil sa fie un moment Conventia Democratica/Emil Constantinescu 1996. Adica Da, ce frumos, am invins, numai ca gashka de politruci/mafioti e la butoane.
NOU
Rusilor din piata centrala cand le bagi niste p**i si p***e imediat isi aduc aminte de limba lui Eminescu. Sa nu crezi ca nu stiu. Pur si simplu dintr-un sovinism dus la extrem (care de altfel se regaseste la mai toate popoarele “mari”) nu vor sa vorbeasca.
Si cel mai placut urechilor noastre este sa discuti cu un rus ce a invatat limba romana. Sa vezi ce frumos o vorbeste, fara rusisme si arhaisme.
De altfel, o populatie ratacita in spatiu si timp cu discrepante majore intre rural si urban ce asteapta ceva de la altii.
Cei ce au dorit sa faca ceva in viata, si-au luat lumea in cap demult. O parte spre rasarit (ca de, de unde rasare soarele poate va veni si bogatia), o parte spre apus, cu povestile despre laptele si mierea ce curg pe strazi. Cu dezamagiri ulterioare vin spre vatra, poate poate vor face si ei ceva.
P.s. frumos podul de flori la inceputul anilor 90. Pacat ca a fost controlat si dozat cu mare atentie de catre niste securisti de pe ambele maluri ale Prutului.
NOU
Povestea e mult mai complexa decat pare. Legat de unire: multi uita ca am fost impreuna in ultimii 200 de ani doar 20. Au fost suficienti pentru a avea o constiinta legata de unire? Multi se gandesc ca suna bine Romania MARE, ca e .. mare. Altii nu se simt confortabil ca rusii ne-au luat cu japca “Basarabia”, banuiesc ca e dreptul lor sa-si vrea pamantul [ si populatia, care nu mai e chiar aceiasi ] inapoi.
Isi doreau basarabenii unirea? DA, in proportie covarsitoare, altfel de ce ar fi cerut “grafie latina”? Inconstient era ruptura de Moscova si unirea cu Bucurestiul. Doar ca … aici intervine politica, interesele straine si intreresul propriu. Unirea nu s-a produs cand se putea din diverse motive. Nu ma cred asa destept sa le inteleg eu pe toate. Important e ca nu s-a produs si a inceput lupta mediatica, perpetuata la colt de strada. Ce aveau basarabenii de la romani? Rasul de ei, de vorba lor, sunt facuti rusi, comunisti, etc. Asta doare. Apoi li se arunca in nas ca sunt saraci, inculti, etc. Incepi sa te distantezi de cei care te fac asa. Iar acum de la entuziasmul Podului de flori se discuta daca e ok sa te unesti sa nu.
Aici cu unirea trebuie punctat putin: costa sau nu? Costa, dar nu asa mult cum se spune. Beneficiile sunt de 10 ori mai mari. Principala cheltuiala sunt pensiile, atat. Ca in rest nici in Ro nu se fac autostrazi, nu se pune apa peste tot ca merge si la fantana, etc. Ar iesi moldovenii in pierdere printr-o unire? Nicidecum, ca nu au ce pierde – poate locurile de munca in Rusia – mai facile prin cunoasterea limbii. Mirajul muncii in Romania nu mai exista, nu suntem chiar Elvetia fata de ei, o spun in cunostinta de cauza – merg anual la Chisinau pentru afaceri, stau in jur de 3 luni. Asadar cunosc zona aia – in rest, habar nu am cum merge viata la ei.
Doar ca la unire nu se gandeste serios nimeni, azi ne gandim cu totii cum sa ne fie mai bine, asa ca de ce sa ne apucam sa lutam pentru unire – ca doar nu o sa o faca rusii, americanii sau nemtii, noi trebuie sa muncim daca o vrem. Iar noi avem alte chestii pe cap. Iar moldovenii nu vad un castig imediat si major prin unire. Merge si asa, asta-i tipic ambelor maluri de Prut. Decat sa depui efort, mai bine astepti si vezi ce-ti aduce viitorul. Comparam unirea netilor cu a noastra? Nici pe departe, aia nu au reusit sa aduca cele doua Germanii pe picior de egalitate si aia chiar au cheltuit. La noi e simplu, daca avem bani de egalizat pensiile, gata. Nu zic ca nu ar trebui mai multe, dar garantez ca nu s-ar face, deci alte cheltuieli nu ar fi. In schimb ar creste putin exportul, foarte putin, dar suficient ca sa echilibreze balanta.
Sindromul Stockholm? Nu chiar, e mai interesant sa te visezi parte a unui mare imperiu decat fratele codasilor europeni. Cand te dai mai mult prorus, speri sa fii vazut ca un invingator, iar daca-i intrebi pe prorusi ai sa vezi ca toti cred ca Rusia e buricul pamantului si va depasi America si China in viitorul apropiat. Mentalitatea atsa ca rusilor li s ecuvine nu a pierit in Moldova. Abia atunci o sa avem despre ce discuta.
Unirea se poate face in 2 moduri: fie politic [ n’ai sa vezi prea curand ], fie printr-o miscare populara – asta poate apare oricand – vezi Belarus. Acolo era pace si toti erau fericiti ca le merge oarecum bine. Pana intr-o zi. Ca se va schimba ceva sau nu in Belarus, nu e clar. Dar important este ca desi Lukasenko le da la bot zilnic, momentan aia nu renunta la proteste. Asa si la noi, daca intr-o zi li se scoala la fel ambelor maluri de Prut, aia e. Cu putin noroc se poate sa le si iasa. Vine unirea cu lapte si miere? Nem tudom. Sau mai exact nu cred, la noi laptele se branzeste, mierea e scumpa si o dam la export.
NOU
Nu tocmai ce as fi vrut de la articol.
Dar util si asa.
NOU
Remarcasem comentariul tau la postul patronului si am sperat ca vei scrie ceva aprofundat. Suntem satui de clisee, vrem opinii curate, de la oameni indreptatiti sa le aiba. Mi-as dori ca pe masura ce generatiile astea crescute in post comunism, de pe ambele maluri ale Prutului, sa gaseasca o voce comuna, am mare incredere ca pot mult impreuna
NOU
Am obosit citind si am ajus doar pana la jumatate. Numai ghilimele, paranteze, PS-uri si PPS-uri. Plus dezacorduri si propozitii incorecte.
Dumi, no offence dar se pare ca nu stapanesti limba romana prea bine
NOU
Huh? Dragul de tine 🙂 Fă-i un pustiu de bine lui Dumi și explică-i pe îndelete ce și unde a greșit. Dacă tot ți-au coborât coițele gramaticale în scrot fix acum, dă-o bărbătește.
Maithun, preceptor particoler, bonă calină, dresor de cârlani
NOU
Apreciatul Maithun mi-e antipatic de mult (cred ca reciproc) dar aici il sustin cu tarie 🙂
@C: e naspa fara desene, a?
NOU
Numele de Basarabia e gresit. De fapt, denumirea vine de la Basarab I (domnul Tarii Romanesti) care a luat in stapanire sudul Moldovei.
Intr-adevar, armata romana a cedat Basarabia, tinutul Herta, Bucovina si o parte din Transilvania fara sa traga un foc de arma. Insa, cand soldatii romani se retrageau din Basarabia, locuitorii acestei provincii s-au comportat ca niste animale (treceau Prutul scuipati). Gasiti mai multe informatii in arhivele din Iasi.
Lasand asta la o parte din pacate, cel mai greu de integrat la Vechiul Regat a fost Basarabia (din cauza alfabetului chirilic, a populatiei filoruse etc.).
E incredibil ce au facut rusii in 106 ani de stapanire (din 1812 pana in 1918). Procesul de rusificare a fost unul intens.
Am trait sub acelasi acoperis cu un roman de peste Prut, vreme de 5 ani. Era din Ungheni, fix la granita cu Romania. Omul stia perfect rusa. Mai ales ca programele TV sunt difuzate in rusa…
De ce simt o dezamagire? 98% dintre ei vorbesc de rau de Romania (chiar la noi in tara – ne rad in fata ca suntem prosti; studentii fac belele in camin si politia nu ii poate trimite inapoi in RM fiindca sunt veniti prin Minister), sunt pro rusi, ii injura pe romanii din tara in rusa etc.. Vin, fac studii gratuit in tara, pe spinarea noastra in timp ce unii copii de la noi nu isi permit sa se duca la facultate. Dar bine ca parintii acestor copii muncesc ca cei de peste Prut sa beneficieze de bursa, de camin gratuit si alte facilitati. E corect? Adica eu platesc taxe si impozite statului roman ca el sa-i intoarca spatele copilului meu?
NOU
Are Dan Alexe niște străbateri etimologice mișto cu Basarab, pe filieră cumano-persană (be sar-e ab, به سر آب„în capul apei”). Cool shit.
cabalinkabul.com/2019/01/25/basarab-ba-sar-ab-la-capul-apei-din-nou-despre-originea-cumana-a-basarabilor-propusa-de-djuvara/
NOU
Daca 98% vb de rau Romania, e grava treaba.
Dar, de curiozitate, cum ai ajuns la 98%? Sunt curios ce calcule complexe ai facut. Pari un om care stie despre ce vorbeste.
NOU
@Mat – am fost indulgent cand am pus 98%. Am intalnit foarte multi romani de peste Prut. Doar doua persoane vorbeau de bine de Romania., dintre care una mi-a fost colega in liceu. Asta asa, ca idee.
Mi se pare foarte urat sa vii in Romania, sa obtii bursa, sa nu platesti camin, sa ti se ofere diferite facilitati, iar tu sa vorbesti de rau tara. Si cand zic de rau nu ma refer la o banala injuratura la betie. Nu …. ci la faptul ca pentru ei romanii erau prosti, ba chiar cei mai prosti, iar rusii foarte buni.
Culmea e ca in Bucuresti n-au tupeul asta, iar in Cluj se duc aia mai civilizati.
NOU
Sa fiu al naibii daca pot s-argumentez, da’ Dan Alexe imi e antipatic rau. Chiar nu stiu de ce, da’ cam visceral, asa…
NOU
@Nea Zapada: 🙂 Sincer, și mie. Bănuiala mea e că e puțin closetat. El știe câte o fi înghițit la Kabul.
NOU
Eu nu prea sunt pro unire din cauza experienței personale:
Cand se unesc un bogat și un sărac, bogatul devine (mai) sărac și săracul puțin mai bogat. Ca RFG-ul după unirea cu comuniștii DDR-iști. Numai că România nu-i așa de avută ca fosta RFG….
NOU
Daca gândești logic ar cam trebui sa fii pro, tocmai ca sa nu se intample.
Odată cu treburile cu cetățenia multe portițe s-au deschis spre direcția de care spui.
Eu as fi foarte curios sa știu câți au cetățenie, domiciliază acolo și au domiciliu fictiv aici, știu ca au foarte multi și as fi curios dacă toți au făcut asa, eu tind sa cred ca da
E foarte curios ca deși nu e deloc necesar domiciliul la obținerea cetățenie enorm de multi și-au făcut domicilii aici, iar domiciliile n-au nici o utilitate la plecatul afara, deci nu au cum sa fie decât pentru chestii de supt, iar continuarea va duce tot acolo unde spui și fără vreo unire 😛
NOU
>>În altă ordine de idei, faza amuzantă este că ziceți că moldovenii vor buletin doar pentru a zburda prin Europa. Amuzant este că vin de la acei cetățeni patrioți țara cărora are cea mai mare rată la emigrație din Europa
N-are treaba cu patriotismul, dar e deranjanta nesimtirea celor care intra asa, pe usa din dos, undeva unde normal nu au dreptul sa intre. Pe de alta parte, nici romanii capsunari (printre care sunt si eu) nu au facut nimic sa merite sa aiba “buletin de UE”
NOU
Aici UE TREBUIA sa puna piciorul in prag. Cum era daca Franta ar fi facut cetateni toti magrebienii teroristi? oh, wait…
NOU
Nu cred că și-au propus expres “hai să le dăm cetățenie pentru a merge mai ușor în UE” atunci când s-au făcut modificările acestea. Dar, dacă ne uităm la sumele trimise în R.M. din UE chiar ar trebuie să se vadă cu ochiul liber o îmbunătățire, realitatea fiind alta. Doar așa ne putem da seama cât de mult se fură.
NOU
Da, sa vedem cum stam in UE:
Statele membre ale UE-27 au acordat cetățenie unui număr de 672 de mii de persoane în 2018.
La 1 ianuarie 2019 – 21,8 milioane de persoane (4,9 %) erau resortisanți din afara UE-27
În 2018, în UE-27 au intrat 2,4 milioane de imigranți din țări din afara UE-27.
Franta este principala poarta de intrare a musulmanilor in UE, din fostele colonii.
NOU
ceasulcetatii.ro/reorganizarea-la-primarie/
Transilvanenii se prind si ei, intr-un final, doh!
NOU
Eu nu privesc unirea ca si cum ar fi ceva egalitarian, democratic, fratesc, aproape mistic.
Ca roman, o privesc ca pe o viitoare anexare, o fuziune prin absorbtie, indiferent ca le convine sau nu moldovenilor (sau romanilor).
Basarabia chiar E Romania, e provincia NOASTRA istorica si mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul, o vom lua inapoi.
Mi se pare foarte pagubos stilul asta de gandire de sclav, care priveste in sus cu duiosia cainelui tinut pe lant, catre “marele rus” sau “marele american”.
Ca va fi prin mijloace diplomatice sau cu forta, Moldova este parte intrinseca a Romaniei.
Rusofilii vor putea in continuare sa isi poarte traiul cum doresc, la fel cum fac azi sasii si ungurii din Transilvania.
In interiorul Romaniei.
Cat despre Transnistria, se poate duce invartindu-se in ce directie doreste.
Simt ca in maxim 20 de ani, aceeasi soarta o va avea si Ucraina, ca si din tara aia artificiala avem de recuperat Bucovina si inca niste teritorii, printr-o partitie fortata, jucata bine cu Rusia.
NOU
@Dragos Mie-mi place ce zici si cum zici (ca si eu imi doresc reintregirea!), asa hotarat si razboinic, dar la final am ras fara limita si jena! “..partitie fortata, jucata bine cu Rusia”! :))))) Pai jocurile noastre cu Rusia sunt jocurile foamei. Si ale mortii! Oare de cate ori era sa ne desfiinteze mamuca Rusie cea vitrega? Nu am invatat nimic din faptul ca ne-a facut bucati si ne-a aruncat in iadul comunist zeci de ani? Ca de-aia ma si intreb oare cum ne-ar fi fost daca castigau Puterile Axei razboiul? Imi vine sa cred ca e posibil sa ne fi fost putin mai bine. Ca am fi fost mai intregi. Si geografic si spiritual.
Sa nu credeti ca am uitat Holocaustul cand zic asta! Nu! NICIODATA!
NOU
daca puterile axei castigau razboiul, eram exterminati, fiind niste tigani din estul europei. lebensraum era pentru arieni, nu pentru urmasii dacilor invinsi. vezi Man in the high castle, daca vrei detalii. cat despre intregi, vezi ca puterile axei ne-au luat un sfert de tara prin dictatul de la Viena.
NOU
Nu imi dau exact seama daca in ceea ce spui nu e cumva chiar o reflectie a fricii ancestrale fata de rusi.
Cred ca in relatia cu Rusia ar trebui sa gandim mult mai pragmatic, in termeni de tip realpolitik, si sa cunoastem istoria reala.
Dume gen “ne invadeaza rusii pentru ca au invadat si crimeea” denota o lipsa acuta a cunostintelor sociopolitice, culturale, istorice si chiar logice.
In problema Moldova, rusii ne sunt mult mai nativ aliati decat americanii sau ucrainienii, si rusii nu au nici cel mai mic interes economic, patriotic sau militar sa treaca Prutul.
Totul e doar o perdea de fum americana, si o chestiune de diplomatie de tipul “cui i-o sugem secolul asta”.
Revenind, Rusia inclusiv la nivel declarativ oficial a recunoscut posibilitatea unirii, in anumite conditii si intr-un mod cu totul pasnic si cointeresat.
Partitia se refera la Ucraina, nu la Moldova.
Cu putin noroc ne recapatam si tezaurul.
Dar na, astea sunt chestii pe care nu e capabil sa le gestioneze nici Iohannis, nici Ponta.
Polticienii nostri sunt cu nimic mai evoluati ca domnii fanarioti, milogi la diverse porti, iar diplomatia romaneasca si-a atins limitele contemporane cu un Aurescu relativ palid.
Partidele sunt fie capitalistoide, de tip PNL/PSD/USR, unde toti sunt complet vanduti, fie pline de securistoizi sinistri, ca Plus.
Patriotismul la noi e doar o lozinca pe care nimeni nici macar nu se mai oboseste sa o agite.
NOU
@Arhi Oh, shit, oh, shit ca nu suna bine deloc ce zicea ala cu mustata in forma de musca, in ’41”: Teritoriile din est o sa fie pentru noi ce a fost India pentru englezi”! Da, e clar ca voia sa faca din noi snitzel!
Nu-mi iese rocada nici asa!
O sa ma uit la film si trebuie sa studiez complicateniile din al 2-lea razboi mondial mai bine..
NOU
@Dragos Frica este invatatura de minte si mecanism de supravietuire! Mai ales cand nu ai nimic altceva in locul fricii! Nici o arma de aparare, nici un aliat!
Da, mie mi-e frica de rusi, eu nu uit bezna comunista chiar daca nu am experimentat-o decat cativa ani dar la asta s-au adaugat experientele celor care au trait si au patimit atunci. Toate astea imi sunt deajuns sa vad pericolul. Prin urmare “ma tem de rusi chiar si atunci cand vin cu daruri”.
Si da, politicienii nostri de azi sunt niste lepre. Parca in perioada interbelica am facut politica dar a fost prea scurt timpul ca sa dezvoltam o traditie politica, o clasa politica convingatoare si cu dragoste de neam. Adica am avut ceva personalitati atunci, iubitori de tara! Dar acum continuam, se pare, cu leprele pana ne saturam si le punem la zid.
Deci nu, multumesc, Dragos, eu vreau ceva nou, eu ii vreau pe americani. Mariajul cu rusii era sa ne bage in pamant. Eu nu uit si nu iert!
NOU
In timp ce am citit articolul, in gand aveam doar o basarabeanca buna, calda, blonda si cu ochi verzi, spunandu-mi ‘Ce ti-i mai pot facie acuma?’