Scris de Paul
Salut,
Daca tot ai postat despre Pilitia Romana, hai sa zicem ceva si despre fratii lor de la pasapoarte. Dar mai important, daca vreunul dintre membrii comunitatii vrea sa-si schimbe pasaportul simplu cu unul CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate), sa stie pe unde sunt capcanele.
Cum MAE s-a dat pe cur si a anulat / amanat toate programarile pentru pasapoarte inca din luna martie, am ajuns la concluzia ca cel mai simplu este sa vin in tara si sa il schimb in fosta localitate de domiciliu.
Fiindca CI-ul mai era valabil inca vreo doi ani si sunt plecat din tara de 5+ ani am zis sa explorez optiunea de a-mi preschimba pasaportul cu unul CRDS daca procedura nu este prea complicata. Scap in felul asta de interactiuni cu ei vreme de 10 ani (in teorie).
In 2015 cand am avut o pornire similara nu s-a putut pentru ca directia pasapoarte cerea ca dovezi ale faptului ca am domiciliul in strainatate doua documente pe care statul britanic nu le mai elibera de ani buni.
Fiindca textul legii e usor ambiguu iar precizarile de pe pagina de web a Ambasadei Romaniei in Regatul Unit se cam contrazic cu cele de pe pagina de web a MAI – Directia Generala Pasapoarte am zis sa intreb direct la sursa pentru a clarifica lista actelor necesare pentru stabilirea dovezii de domiciliu.
Cei de la Directia Pasapoarte (din judetul de domiciliu) mi-au raspuns in scris (dupa 2 saptamani) ca se accepta:
1. National Insurance Number – NINO; (original si traducere)
2. Permis de conducere UK.
Ca fapt divers, pe pagina de web a Ambasadei Romaniei in Regatul Unit se face precizarea ca permisul de conducere nu este acceptat de catre autoritatiel din Romania ca act doveditor in procesul de eliberare a unui pasaport CRDS …
In fine, dupa primirea raspunsului, fac programare online si astept ziua cu pricina. Intre timp am ajuns in Romania si am beneficiat de ultimele zile in care decizia CCR referitoare la auto-izolare nu s-a aplicat.
Cu doua zile inainte de data programarii, merg sa achit la CEC taxa de pasaport iar la ghiseu doamna imi spune ca nu are in sistem optiune de pasaport simplu electronic CRDS si va trebui sa multumesc cu “pasaport simplu electronic” ca “si asa e vorba de aceeasi suma”. M-am gandit pentru o clipa sa-i cer o confirmare in scris in acest sens …
In ziua Z, cu dosarul pregatit plus servieta cu alte documente de back-up, ma prezint la directia pasapoarte.
1. “A, pai nu se poate CRDS ca uitati ce scrie pe chitanta”.
2. “A, pai in cerere de ce ati scris pasaport simplu” – noroc ca aveam print screen din timpul operatiunii pentru ca nicaieri nu scrie tipul de pasaport solicitat (nici macar in cele doua e-mail-uri de confirmare)
3. “A, pai va trebuie document de identitate emis de statul in care locuiti” –
Doamna, aveti permisul de conducere in acest sens. Va atesta cum arat (are poza), unde stau (are adresa mentionata) si faptul ca locuiesc pe insula de cel putin 185 de zile.
“Nu se poate”
Doamna, mi-au confirmat in scris sefii dvs ca se poate. – aici a inghitit cu noduri si l-a sunat pe seful cel mic (dintre semnatarii raspunsului scris catre mine). Domnul cu pricina, extrem de amabil, a facut efortul sa vina in birou si sa ii explice procedura.
4. “adresa din NINO difera de cea din permis”.
Da, evident. Inregistrarea la NINO s-a facut la momentul in care m-am mutat pe insula in urma cu niste ani. Atesta faptul ca sunt asigurat in UK si nu are relevanta unde locuiesc. Daca vreti alta hartie cu NINO le-o puteti cere direct 😉 In plus, in pasaport si in cerere se cere doar statul de domiciliu. In cerere treceti si adresa curenta si cam atat.
5. “Va trebui sa predati si CI”.
Da, cand imi eliberati pasaportul nou.
“Nu. ACUM!”.
Stiti ca daca il opriti acum, nu am niciun document valabil pana este gata pasaportul nou.
“nu e treaba mea; eu respect regulile”.
Faptul ca mi-a retinut si CI la momentul depunerii actelor si m-a lasat fara vreun document de identitate valabil pe teritoriul Romaniei a fost dovada maxima a lipsei de neuroni si a dictonului “noi muncim nu gandim”.
Dar a fost rezolvat tot de ei prin urgentarea eliberarii pasaportului nou cand au constatat prostia comisa.
Morala: cadrul legislativ lasa loc de interpretari si asta actioneaza dual, in functie de relatii sau de cum iti pregatesti terenul. In cazul meu, daca nu aveam confirmarea scrisa, print screen-urile si rabdare, imi luam o mare m… sau abuzam de aceleasi gauri din sistem si de relatii pentru o chestie relativ simpla. Asta URASC cu patima la Romania, mai ales cand vine invariabil si reprosul “de ce n-ai zis dom’le cine esti?”.
Pentru cei care intreaba “de ce CRDS?”: pentru simplul motiv ca atesta realitatea (faptul ca nu mai locuiesc in Romania dar inca nu sunt in pozitia de a renunta definitiv la pasaportul romanesc).
Rezumat pentru cine vrea sa faca demersul:
1. Clarificati documentele acceptate inainte de a face programare (in RO sau la consulat)
2. Pastrati dovezi scrise.
3. Inarmati-va cu rabdare.
4. Purcedeti la fapte si nu faceti concesii.
Rezultatul: cand va cere politistul de la rutiera buletinul ii spuneti ca nu aveti. Reactia lui e priceless mai ales cand ii inmanati pasaportul CRDS ca act de identitate si ii fxteti sperantele de amenda pentru lipsa actelor.
Am lasat mai jos si mesajul trimis initial catre directia pasapoarte Bacau.
To: pasapoarte@prefecturabacau.ro
Subject: Pasaport CRDS –
Buna ziua,
Va scriu in legatura cu actele necesare pentru a solicita emiterea unui pasaport electronic cu mentionarea statului de domiciliu intrucat informatiile existente pe pagina de web a MAI – Directia Generala Pasapoarte nu clarifica un punct extrem de important privitor la dovada de domiciliu iar acesta este scopul acestui mesaj, de a clarifica lista actelor necesare intrucat pasaportul actual (simplu, electronic, cu domiciliul in Romania) expira in Decembrie 2020 iar programul de lucru (adaptat noii situatii globale) nu imi permite sa raman fara pasaport o perioada mai lunga de 2-3 saptamani. In aceste conditii situatia ideala ar fi sa reusesc sa preschimb pasaportul actual in timpul vacantei de vara pe care o voi petrece in Romania (4-5 saptamani, iulie-august).
Precizez ca locuiesc in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord incepand din Octombrie 2014 iar printre cele mai uzuale acte doveditoare ale adresei de domiciliu (aici in regat) se numara permisul de conducere.
Pe pagina de web a Ambasadei Romaniei in Regatul Unit se face precizarea ca permisul de conducere nu este acceptat de catre autoritatiel din Romania ca act doveditor in procesul de eliberare a unui pasaport CRDS desi prin comparatie cu alte documente mentionate acolo, este poate printre cele mai importante elemente doveditoare ale adresei din UK.
Tot acolo sunt prezentate doua liste de acte care se pot utiliza in acest scop, dar aceasta informatie nu este confirmata in nicio alta sursa oficiala a MAI – DG Pasapoarte sau Prefectura Bacau. (ultimul domiciliu in Romania a fost in judetul Bacau). Ca atare rugamintea mea catre dvs este de a confirma daca oricare dintre documentele mentionate mai jos poate fi folosit in acest sens.
Cele doua liste sunt prezentate mai jos. (extras de pe pagina de web mai sus amintita).
Am marcat cu o culoare diferita documentele pe care le pot prezenta. Fac precizarea ca aceste acte sunt emise de diverse autoritati din UK / angajator, dar nu au stampila, apostile sau alte elemente de siguranta.
In masura in care acestea sunt acceptate de dvs ca “documente eliberate de autorităţile statului de domiciliu, în original” nu imi ramane decat sa fac programarea via serviciul epasapoarte.ro
In paranteze, am facut si o serie de adnotari personale.
a) Documente necesare pentru stabilirea domiciliului în Marea Britanie și care NU necesita traducere:
– paşaport britanic valabil, în original
– colantul/ștampila aplicată în pașaport care atestă dreptul de ședere, în original
– certificatele de înregistrare – card albastru sau card galben, în original (nu se mai elibereaza de la 1 ianuarie 2014)
– autorizația de muncă – card violet, în original (nu se mai elibereaza de la 1 ianuarie 2014)
– documentul care atestă reședința permanentă – permis biometric tip card, în original (nu se elibereaza decat pentru cetatenii non-EEA)
– certificatul de cetățenie/naturalizare, în original
– documentul/ cardul care conține numărul național de asigurare (NINo), în original (acest document este o scrisoare emisa in cazul meu in 2015 care face referire la vechea adresa de domiciliu – tot in UK – singurele elemente de actualitate din acest document sunt numele si numarul national de asigurare).
b) Documente necesare care pentru stabilirea domiciliului în Marea Britanie și care necesita traducere autorizată în limba română:
– contract de muncă aflat în executare sau scrisoare de la angajator cu dată recentă însoțită de dovada plății contribuțiilor către autoritățile fiscale, în original
– pentru liber profesioniști (self-employed), dovada plății contribuțiilor, în original și traducere autorizată în limba română
– scrisoare/ certificat / adeverința de școlarizare pentru anul curent sau care face referire la perioada de școlarizare, în original și traducere autorizată în limba română
– factura pentru impozitul local corespunzător anului curent (ex: council tax), în original și traducere autorizată în limba română – (acesta este transmis in format electronic de catre autoritatea locala si contine numele, adresa, suma de achitat si serviciile incluse.)
– formularul P60 (eliberat în anul anterior), în original și traducere autorizată în limba română (acesta este generat de companie si transmis in format electronic)
– formularul P45 (eliberat în anul curent sau cel mult anul anterior), în original și traducere autorizată în limba română
– contract de închiriere valabil, încheiat pe o perioadă de cel puțin 1 an însoțit de dovada achitării chiriei, și traducere autorizată în limba română
Nu se vor accepta ca dovada rezidenței permanente permisele de conducere sau cardurile de sănătate străine (emise de DVLA, respectiv NHS) și, pentru moment, nici documentele care atestă înregistrarea pentru pre-settled/settled.
Odata clarificata prima parte, am o intrebare similara pentru cei doi copii minori (9 si respectiv 7 ani) ale caror pasapoarte expira tot in Decembrie 2020.
Pentru ei, daca depunerea cererii si a actelor se face in acelasi timp, mai este necesara o dovada de domiciliu in strainatate?
Si daca da, ce fel de dovada intrucat ei nu au document care atesta NINo (fiind minori, asigurarea de sanatate a parintilor acopera toate costurile aferente) si nici vreo factura emisa pe numele lor?
In plus, este necesara si vreo declaratie-tip a sotiei in acest sens?
Precizez ca sotia detine pasaport electronic cu domiciliul in Romania (emis anul trecut) dar locuieste la aceeasi adresa in UK.
Cu multumiri,
NOU
Fix d’asta nu vreau io sa-mi fac pasaport CRDS. Prefer CI plus pasaport al tarii unde locuiesc si a carei cetanie mi-am luat-o, oricum imi deschide mai multe granite (cand a fi sa fie din nou cazul) decat ala romanesc.
NOU
si cand nu ai cetatenie?:)
NOU
@Vlad: daca iesi din Europa, sunt zone unde pasaportul romanesc e mai usor acceptat …
NOU
Pai bine dar cand te opreste politia nu o sa poti sa o arzi smecher. Apropo.. alt motiv real mai exista?
NOU
E ciudat ca statul roman nu are aceleasi proceduri peste tot. De curiozitate m-am uitat pe siteul londra.mae.ro si e total diferit de ala din Slovacia. De 15 ani fac CRDS in Bratislava ( sau Viena cand consulatul de aici e inchis), ultimul pasaport chiar in februarie 2020, si nu am avut nici o problema. Actele necesare sunt clar specificate pe siteul ambasadei (bratislava.mae.ro/node/762#null) si nu exista discutii stupide cu functionarii. Ce-i drept, n-am incercat sa fac pasaportul in ro, or fi aia de acolo mai idioti.
NOU
Probabil asta este raspunsul – locatia. Am facut in Praga pentru toata familia si a fost foarte rapid si clar procesul.
Dar cred ca o problema a fost si diferenta intre insurance si permis – functionarii publici in general au frica cand vine vorba de diferente, de inteles intr-un fel.
NOU
“Actul de sedere” e problema pentru cei din UK.
Aici nu ai act de identitate si in general se foloseste permisul de conducere. Permis care nu este acceptat de autoritatile romane pentru ca nu il considera act de identitate.
Similar, nici confirmarea statusului de settled nu este acceptata de statul roman.
NOU
Interesanta mentalitatea autorului din guest post. S-a deranjat sa-si faca pasaport CRDS ca sa scape de Politia Romana si ca sa rada in fata celor care se poarta civilizat si-si platesc taxele. Citez:
“Rezultatul: cand va cere politistul de la rutiera buletinul ii spuneti ca nu aveti. Reactia lui e priceless mai ales cand ii inmanati pasaportul CRDS ca act de identitate si ii fxteti sperantele de amenda pentru lipsa actelor.”
NOU
pai si el se poarta civilizat si plateste taxe
NOU
@Andreas pentru reinoirea CI sau a oricarui act emis de statul roman am doua variante:
a. merg la consulat (o zi intreaga alocata demersului) apoi Dzeu cu mila (cand ajung actele)
b. vin in tara (relativ okeish, tot o zi alocata) actele primite mai repede.
Acum fara CI am scapat de un drum pe care ar fi trebuit sa-l fac in ianuarie / februarie 2022 iar pasaportul este valabil pana in 2030.
Cat despre interactiunea cu consulatul din Londra, in 6 ani, nu am avut nicio interactiune pozitiva.
Legat de partea a doua, daca politia (generalizez aici) ar cere un act de identitate, i-as prezenta pasaportul crds. Dar cum ei cer buletin, le raspund ca nu am, dar ca act de identitate le pot prezenta x, y, z.
Cu cat pauza dintre “nu am” si “dar pot” e mai mare, cu atat caderea brusca a nivelului lor de entuziasm e mai misto de privit.
Si pe cei care o merita, ii citesc relativ repede si invariabil le-o servesc instant.
Cum spuneam si mai sus, exista oameni in sistem care isi fac treaba ireprosabil si ei ar trebui scosi in fata, dati exemplu, ca poate se lipeste ceva si de restul.
NOU
Eu am statutul de CRDS deoarece sunt emigrat și mutat permanent din România. Lumea înțelege cum e cu adresa, iar dacă cineva dorește să știe adresa mea, pot descărca și trimite dovada adresei din contul Skatteverket de pe smartphone prin autentificare cu BankID. Așa am procedat și cu ING când am deschis/închis conturi bancare în România.
„Rezultatul: cand va cere politistul de la rutiera buletinul ii spuneti ca nu aveti.
Rezultatul: cand va cere politistul de la rutiera buletinul ii spuneti ca nu aveti. Reactia lui e priceless mai ales cand ii inmanati pasaportul CRDS ca act de identitate si ii fxteti sperantele de amenda pentru lipsa actelor.”
Scopul acestui comentariu e de fapt, să creeze nervi, să se fenteze sistemul (inclusiv pe cei care sunt corecți) și să se evite plata unei amenzi. Mu1e, mă!
Amenzile sunt bune, eu raportez neregulile la autorități – banii se întorc la buget într-un fel sau altul. Spiritul civic e în interesul tuturor!
NOU
@Andreas daca am comis o contraventie, nu am o problema in a accepta amenda.
Dar daca organu’ vrea sa-mi futa o amenda pentru ca nu am “actele” la mine si el vrea musai buletin, n-am cum sa accept mizerii.
De exemplu puletul din 10 august care vroia musai sa vada cartea masinii (ca sa vada el cine e proprietarul), buletinul si asigurarea tiparita “dom’le”. Asta dupa ce m-a urmarit ceva vreme prin Bucuresti ca poate voi comite vreo nefacuta.
Ori cu astfel de specimene, daca am timp si rabdare, nu ezit sa-i iau la pula, oriunde, oricand.
NOU
Vezi că speculezi un pic și generalizezi. Poți explica polițistului situația actelor și poți prezenta o dovadă de adresă. Se poate scrie în procesul verbal ce acte au fost prezentate și dacă ai fost obraznic. Nu sunt toți tâmpiți!
Eu nu cred că scenariile prezentate de tine sunt valabile dacă te-ai întâlni cu Godină, de exemplu. Mi se pare doar ticăloșie să faci mișto la adresa unui polițist și să refuzi să îți dai actele de identificare pentru a-ți primi amenda în mod civilizat. Discuția poate fi civilizată.
Discuția asta nu duce nicăieri oricum.
NOU
N-am refuzat sa prezint actele.
Am precizat ca nu am buletin.
Am explicat de ce si ce pot sa prezint in schimb (la fel cum iti explic si tie).
A durat ceva pana a inteles (sper ca la tine sa nu dureze la fel de mult).
NOU
“să se fenteze sistemul”
ce pula mea de sistem fenteaza?
Adica, nu are buletin, pentru ca asa lucreaza statul romanesc, dar tot el fenteaza sistemul? CE????
NOU
nu-l lua in seama, asa e el
NOU
bine, daca te obinuiesti mult cu sistemul din muedia la un moment ai impresia ca toate sistemele sunt asa, deci cand “razi de gabor” faci tu ceva gresit, incerci sa fentezi sistemul.
Presupun ca andreas merge cu toate actele dupa el….oh wait, aici poate sa le arate unora cine e doar de pe telefon, cu bankidul. Ce chestie bah 🙂
NOU
Sa ii chis in freza cu pasapoartele lor. Fiica-mii i-a expirat pasaportul in februarie, am avut programare la Consulat in 13 martie. Prin 8 parca a inchis covidul totul. Macar au avut bunul simt sa ne trimita un email ca sisteaza activitatea cu publicul spectator. Dupa ce s-a relaxat treaba, refacem programarea online, mergem la data si ora programate (nimic de zis, la ora exacta ne-au strigat!). Poze, formulare, semnaturi, amindoi parintii in viu obligatoriu cu copilul, platit cash suma exacta – stiti, nu se poate plati cu cardul si nu avem marunt sa va dam rest (asa ca ultimii 6 dolari au fost din nonedele ce le am in masina pentru parcari). Ok, si cind e gata pasaportuc copilului?
– Aaaa, nu stim sa va spunem, ca din martie nu am mai primit niciun pasaport.
– Pai si cum facem? Sun eu sa iesiti dv din cind in cind?
– Ne trimiteti un plic autoadresat si va trimitem noi pasaportul cind e gata…
– Doamna, daca vreau in ianuarie sa ma mut in alt stat si daca nu e gata pina atunci, ce se intimpla?
– Pai ar fi bine sa nu va mutati…
Asta a fost inainte de 4 Iulie. August se termina, junioarea inca n-are pasaport.
NOU
vezi, daca ai plecat de unde era lapte si miere…
NOU
Pai nu ar trebui sa fie niste lapte si un pic de miere si in Consulatul General al Romaniei? Ca vorbim de un pasaport romanesc, copilului ii pastrez cetatenia romana orice ar fi.
NOU
pai nu, ca trebuie sa vezi ce pierzi, cu adevarat
NOU
lapte si miere se gasesc… in alta parte, la 2 ore jumate (cu avionul) mai la sud de Romania 🙂
NOU
@Mircea presupun ca nu aveti in plan niciun drum de Romania in viitorul apropiat.
Din pacate, daca nu esti intr-o situatie “de urgenta” nu vor face nimic momentan. Presupun ca viza de state e inca valabila asa ca in teorie, statul la cutie ar trebui sa va protejeze temporar.
NOU
@Paul: Nu mai avem nevoie de viza de State… ideea e sa nu ne trebuiasca vize pentru Europa…
NOU
Daca aveti drum de Europa puteti calatori in RO cu titlu de calatorie (astea inca se elibereaza din cate inteleg), rezolvati pasaportul (cu putin noroc intr-o saptamana) si ati rezolvat situatia.
NOU
Fii optimist! In Septembrie ar trebui sa-l primesti. Depinde cum si cat se zboara.
NOU
Depinde de la tara la tara. Eu am avut bafta si nu am avut probleme inca.
Ma rog, au gresit niste litere pe acolo in acte dar inca nu s-a prins nimeni asa ca sunt ok pentru moment 🙂
NOU
La chestiile de genul asta eu va dau un singur sfat:faceti o reclamatie pe mail si trimiteti-o pe econsulat.ro,directia pasapoarte(judet,nationala),precum si la pagina de contact a MAE. Am avut si eu ceva neplaceri,cu platforma econsulat,programari,acte,am facut reclamatie si am fost sunat rapid,s’au scuzat etc,si pana la urma a fost ok.
NOU
@Becaly: am facut una. N-a raspuns nimeni. A durat aproape 2 ani pana au modificat imbecilitatea.
NOU
@Paul: pentru ca si pe noi ne bate gandul necurat de a schimba pasapoartele, crezi ca lucrurile ar fi decurs altfel daca aveai adresa de National Insurance actualizata? Nu de alta dar si noi avem adresa din Londra unde am stat un an, insa doar pe Nino, restul actelor fiind pe adresa actuala.
NOU
Doamna de la pasapoarte il avea pe nu in brate in cazul nostru deci nu ar fi facut nicio diferenta.
In relatia cu HMRC datele sunt actualizate deci in teorie ati putea folosi orice scrisoare de la HMRC in acest sens.
In practica, aveti grija sa confirmati cu ei exact ce documente considera ca indeplinesc acele criterii pentru a nu avea surprize.
De ex in cazul meu, in lunga lista de acte doveditoare aveam si un cazier extins (DBS enhanced) emis in februarie pe care nici nu s-au uitat. Ori daca manintrebi pe mine, intre un DBS emis acum si o hartie de NINO din jumatatea cealata a deceniului, mi s-ar parea mai valid DBS-ul ca referinta.
NOU
Bancile din Romania nu accepta sa va deschida cont cu pasaport CRDS, insinta ca au nevoie de buletin. La alegerile europarlamentare pasaportul CRDS sotiei nu a fost acceptat, putea sa voteze doar in afara Romaniei cu pasaportul CRDS. In fine avea nevoie de buletin pentru banca, a trebuit sa predea pasaportul vechi la buletine ( domna de acolo asa pornita era ca vroia si buletinul american) , si apoi sa aplice la pasaport simplu.
NOU
Alegeri: votez si sunt implicat mai degraba in viata cetatii decat in Romania.
Cont bancar in RO: nu multumesc.
NOU
Sa vezi ce misto e cand trebuie sa-ti schimbi pasaportul CRDS, ti se anuleaza cel anterior si pana iti soseste cel nou nu ai niciun act de identitate. Dureaza doar 45 de zile lucratoare + inca 3 sapt de trimis prin posta. Priceless.
NOU
@Alina: in situatia extrema in care voi avea nevoie de pasaport simplu electronic cu domiciliu in Romania, voi solicita emiterea CI inainte de preschimbarea pasaportului.
NOU
Sa vezi cate acte iti trebuie ca sa iei inapoi CI o data ce ai CRDS! In principiu trebuie sa dovedești ca esti din nou rezident on Ro. Ceea ce stii și tu din start că nu e adevărat.
NOU
@Tudor, in sumar cele de mai jos:
– cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România;
– certificatul de naştere, original şi copie;
– certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor, original şi copie;
– documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;
– paşaportul românesc, valabil sau expirat, … original şi copie;
…
– chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate;
Am eliminat din text cele care nu sunt aplicabile.
Nu scrie nimic de dosar cu sina, dar presupun ca este necesar 😉
NOU
@Paul Poți detalia “documentul care face dovada adresei de domiciliu”?
Ma gândesc ca actul de proprietate ( al meu, al unei rude sau cuiva care ma accepta cu domiciliul la el acasa) nu e dovedește nimic….
NOU
Ambiguitate in lege.
Am intrebat si mi s-a comunicat ca este vorba de actul de proprietate / inchiriere a unui spatiu locativ.
NOU
Pașaport CRDS (cetățean roman cu domiciliul PERMANENT in străinătate) se eliberează celor cAre au rezidenta permanenta in alta țara. Pe care rezidenta trebuie demonstrata cu… și aici actele de rezidenta depind de țara unde locuiești. Legal, Nu poți sa ai rezidenta permanenta in 2 tari. Așa ca, e absolut normal ca ți s-a cerut/anulat buletinul de România. Practic ți S-a luat rezidenta românească și te vei legitima cu pașaportul. Daca te vei întoarce in Ro și vrei buletin, trebuie sa demonstrezi ca locuiești in țara ca sa-ți dea un pașaport fără CRDS. Eu nu văd nici un beneficiu in CRDS, mai ales dacă îți refaci pașaportul in Ro și ai și buletin valabil. Cand mi-am reînnoit pașaportul prima data afara din țara și m-au potcovit cu CRDS-ul, nu am predat buletinul (ca nu mai știam unde-i) dar m-au pus sa dau o declarație ca l-am pierdut și l-au declarat nul. Haha m-am simțit ca fără mama-patrie :)))
NOU
CI a fost retinuta inainte de eliberarea pasaportului nou. Intre cele doua date, nu aveam in buzunar decat permisul de conducere emis de DVLA. Deci, cf legislatie din Romania, nu aveam niciun act de identitate.
Problema nu este retinerea lui (care este justificata) ci data la care a fost retinut.
NOU
Paul, asta a fost riscul tău ca ți-ai făcut CRDS in România. Normal, CRDS-ul se face la o ambasada, consulat. Tocmai pentru ca ai acte sa te legitimezi in țara respectiva. E absolut legal și logic ca ți-au luat CI-ul când ai aplicat pentru pașaport.
NOU
@Diana: logica ti-e straina. Chiar ei au recunoscut ulterior (am fost sunat imediat ce am reclamat in scris starea de fapt) si mi-au propus sa ma deplasez la directia de pasapoarte pentru a-mi fi restituita cartea de identitate CARE NU TREBUIE RETINUTA CAND SE DEPUN ACTELE CI CAND SE RIDICA PASAPORTUL NOU.
Cat despre consulat, daca ar fi avut program cu publicul, probabil as fi initiat demersul la ei. Dar avand in vedere experientele trecute (toate negative) si faptul ca aveam in plan sa vin in tara, am preferat varianta mai simpla.
NOU
Am citit câteva din comentariile tale și am impresia ca nu înțelegi cadrul legal al actelor de identitate: pentru eliberarea actelor oficiale nu te poți identifica intr-o țara cu un buletin emis de o alta țara. Adica, ca sa îți faci pașaportul românesc in Ro nu te poți identifica cu permis de conducere sau ID din U.K. In U.S., ca sa îți faci pașaport american nu te poți identifica cu ID de România sau Mexic. Deci, pentru eliberarea CRDS-ului in România ai nevoie de acte românești de identificare și act/acte britanice de dovedire a rezidenței permanente. Tu ți-ai luat un mare risc când ai Aplicat pentru CRDS in țara fără sa ai un alt pașaport. Practic romanii te-au lăsat (absolut legal de altfel) fără acte de identificare. :)) Din experiența mea, poliția îți poate da amenda pe orice pașaport. Nu îți poate retine Carnetul de conducere dacă e eliberat de alta țara, dar îți da amenda no problem :))
NOU
De-asta erau fierti sa imi returneze cartea de identitate a doua zi dupa ce au retinut-o?
Sau pentru ca au incalcat legea??
Textul oficial (norma de aplicare a legii 248/2005, art 32): “Înmânarea catre solicitant a pasaportului cu domiciliul în strainatate se face concomitent cu predarea actului de identitate eliberat de autoritatile române.”
Solicitarea pentru pasaport CRDS o poti depune in strainatate sau pe teritoriul Romaniei.
Go on, explica-mi cum e cu cadrul legal …
NOU
@Diana: daca timp de 10 ani o persoana sta 6 luni pe an in Ro si 6 luni pe an in USA de ce nu ar putea sa aiba rezidenta in cele doua tari? Nu e o intrebare retorica!
NOU
@Paul Cand ai pasaport CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate), nu mai ai CI. Ca sa obtii CI inainte de schimbarea pasaportului, e iar complicat daca n-ai adresa de Romania.
NOU
Procedura pare simpla iar actele solicitate nu sunt absurde: depabd.mai.gov.ro/documente_necesare/eliberare_CI_schimb_domiciliu_strainatate_in_Romania.doc
NOU
@Paul Multumesc. Macar nu-ti cer sa vii cu parintii de manuta si ei cu contractul casei in mana ca sa faci dovada adresei de domiciliu. Oh wait…
NOU
@Alina: la ultima tura mi-au cerut. Asta in conditiile in care eu sunt proprietarul.
NOU
Am vrut sa fac pasaport CRDS anul asta ca sunt de 11 ani in UK si n-am mai fost in RO din 2016. Domnii de la consulatul din Edinburgh n-au vrut sa mi-l faca. Exact asa au spus, nu VREM sa vi-l facem CRDS pentru ca mai aveti CI valabila 4 ani si e pacat de ea. Vreti pasaport simplu sau nu? Zic n-am mai locuit in RO din 2009, nu era ceva lege care sa ma oblige sa predau CI daca nici nu trec pe acolo? Uite, vi-l predau. Ei nu, faceti cum spunem noi ca poate va trebuie CI prin RO. Am facut cum au zis ei 🙂
NOU
Buna, o intrebare as avea. Eu sunt cetatean maghiar am act de identitate maghiara si nu mai vreau buletin romanesc pentru ca nu am domiciliu in Romania, cand expira nu o sa mai am adresa cu ce se completeze. Ce pot sa fac? Va fi trecut in buletin romanesc adresa din Ungaria sau va emite fara adresa? Mersi
NOU
daca sunteti cetatean maghiar, puteti sa va predati buletinul romanesc ca aveti domicilul in Ungaria, dar daca doriti pasaport romanesc, puteti aplica pentru pasaport ca cetatean roman cu domicilul in strainatate.
NOU
Vă salut. Sunt cetățean nord korean și acum am putut să intru pe blog, că e pauza de gimnastică. Ce vroiam să vă întreb? A, da. Eu când primesc carte de identitate românească? La adresă ce o sa scrie, adresa mea de e-mail? O are Arhi. Dacă nu, am și un PO BOX unde mai dorm uneori. Acum trebuie să ies. Mulțumesc. Pup.
NOU
Paul tu ai incurcat treaba cind te-a mincat in zona anala sa platesti taxa de pasaport in Romania. Banuiesc ca ai fost smecher si ai zis..c.e sa platesc eu taxa de CRDS care e mai mare, lasa ca ma duc in Romania si rezolv.
In cazul meu a fost asa:
1) Deschis cont pe mae si uploadat poze dupa actele necesare (printre care si pasaportul canadian)
2) primit programare la consulat unde am aratat actele originale, predat buletin si pasaportul expirat, poza si amprente. Platit in cash suma exacta!
3) peste citeva saptamini primit telefon sa merg sa ridic pasaportul
Simplu si usor. Desigur nu am facut pe smecherul sa platesc taxa de pasaport in Namibia sau Insula Pastelui. Desigur fiecare consulat are regulile lui. Daca vrei acte de la ei atunci faci ce ti se cere.
Ce nu intelegi tu este ca nu poti avea in acelasi timp pasaport cu CRDS si carte de identitate. Un pasaport CRDS inseamna ca domiciliul tau este in afara Romaniei. O carte de identitate inseamna ca domiciliul tau este in romania. Sa-mi spui daca nu vezi contradictia aici.
NOU
Daca fac un rezumat al interactiunii cu tine si cu Andreas trag concluzia ca expunerea prelungita la frig exacerbeaza declinul cognitiv.
Hai sa repet in cuvinte simple:
1. Consulatul de la Londra a anuntat ca isi inchide portile pe teremen nedefinit cu mentiunea ca la reluarea activitatii, va procesa doar cererile urgente si doar in ordine cronologica. Deci nema optiunea consulat iar riscul sa raman fara pasaport valabil era mare.
2. Alternativa cea mai viabila era sa vin in RO sa fac acelasi demers –> deci taxa puteam sa o platesc doar in … Romania. Apropos, taxa e cam la acelasi cuantum indiferent unde o achiti.
3. Urmez pasii descrisi in lege si semnalizez acolo unde organul INCALCA legea (adica retinerea CI INAINTE de eliberarea pasaportului CRDS).
4. Directia pasapoarte recunoaste greseala, ma suna sa imi returneze CI ziua urmatoare iar voi sustineti sus si tare ca:
– eu nu inteleg legislatia (Diana)
– eu vreau sa fentez politia (Andreas)
– eu fac pe smecherul ca am mers in tara sa imi reinoiesc pasaportul (tu).
Nu am sustinut nicaieri ca le vreau / voiam pe amandoua. Am semnalat ca vreme de cateva zile, din motive de incompetenta a unor angajati ai statului NU AM AVUT NICIUN ACT DE IDENTITATE.
NOU
asa si cu ce vrei sa ia avionul ca sa plece din Romania daca nu are buletin, pasaportul vechi e anulat si inca il asteapta pe cel CRDS?
cu carnetul de condus, lol? poate poate s-o gasi vreun prost sa-l accepte.
>5. „Va trebui sa predati si CI”.
>Da, cand imi eliberati pasaportul nou.
>„Nu. ACUM!”.
>Stiti ca daca il opriti acum, nu am niciun document valabil pana este gata pasaportul nou.
ca fapt divers, eu locuiesc in Spania.
in cazul meu, eu nu am carnet de condus caci nu pot conduce din motive medicale.
am avut parte de aceeasi conversatie, in urma cu 3 ani, efectiv identica, la Ambasada. vroiau sa ma lase fara pasaportul vechi, fara buletin si cu o chitanta in mana, cum ca astept pasaportul nou. termen 90 zile.
cetatenii UE nu primesc buletin local de la autoritatea locala unde locuiesc, ci o mizerie de viza de resedinta scoasa la imprimanta pe care scrie mare “rezident permanent UE nr fiscal XXXYYYZZZZZ. nu constituie act legal si nu poate fi folosita pentru a garanta identitatea posesorului”.
si nu poti sa ceri niciun “photo/id card” sau diverse, pt ca legea UE garanteaza buletinul valabil in toate statele membre. libera circulatie, alea-alea.
le-am spus si asta. s-au uitat ca retardatii la mine, mi-am luat inapoi buletinul si am cerut pasaport simplu.
si, da, e infractiune sa nu am acte asupra mea care sa-mi demonstreze identitatea. viza de resedinta nefiind (nu are nici macar poza in pula mea).
in cel mai rau caz, detentie preventiva in asteptarea confirmarii identitatii prin politia romana si amenda. daca non-UE posibil deportare.
NOU
Ce nu stii tu Mihai007 este ca la cetatenii din Canada nu se mai fac programari de prin ianuarie 2020 pentru ca micutul consul a preferat sa anuleze programarile pe tot anul ca sa nu fie el aglomerat. Din acest motiv am trimis doua reclamatii pe adresa ministerului de externe dupa care micutul mi-a raspuns ca sa nu mai fac reclamatii ca se duc direct la minister…si pe mine ma durea direct undeva. Uploadasem documentele sotului, tot…si programare p..a…..era ocupat anulat tot anul din februarie incepand si pana la sfarsitul anului.
Si a deblocat site-ul o saptamana…fix una ca dupa aia iar a fost blocat. Sotul meu a avut noroc ca si-a depus actele la sfarsitul lui februarie ca dupa aia…mnezo cu mila ce a mai fost. Am inteles de la prieteni ca daca s-au dus direct la consulat ala micu totusi cu car cu mar i-a ajutat cumva…ca e un singur consul si el centreaza el da cu capul in tot GTA. Te mai suna Dudea de la oi acum sa iti ridici tu documente…sotul s-a dus cu tupeu sa isi ia pasaportul prin luna Mai…altfel nu il suna nimeni. Incearca tu sa-ti facu pasaport acum….nu anul trecut pentru ca anul trecut mi l-am refacut si eu si asa era cum zici tu.
Omul asta spunea ca la depunerea actelor i-au cerut buletinul deci citeste cu atentie ca ramanea fara niciun document. Aici noua ne-au cerut CI-ul in momentul inmanarii pasaportului
NOU
Michelle…nu sint in GTA ci in Montreal.
NOU
Inca odata Mihaita…Cand ti-ai facut tu pasaportul? Ca de anul asta nimic nu mai e ca inainte. Anul trecut l-am facut pe al meu si a mers cum ai zis tu iar anul asta eu am facut toate programarile si uploadarile pentru sotul meu si nimic nu a mers….deci despre ce vorbim? Poti sa ai pasaport CRDS si CI pe o perioada de un an care se face pe baza pasaportului CRDS si un contract de casa unde sa te primeasca in spatiu (frati, parinti…etc) – vezi? nici pe asta nu o stiai…e perfect legal
NOU
Stiu ca au fost anulate toate programarile pentru pasapoarte din luna martie dar pana la urma daca ai fi facut un drum pana la consulat, ambasada sau ce a veti in zona cred ca te ajutau cumva. Le spuneai ca-ti trebuie musai sa ajungi in tara si faceau cumva. Nu e totul roz la consulate si poti sa-ti pierzi o zi intreaga numai cu depusul actelor, dar pana la urma puneai doar niste intrebari care te scuteau de drumuri.
Aia de la CEC nu sunt intotdeauna la curent cu legislatia de genul asta si apoi pe undeva au dreptate pentru ca banii astia se duc doar intrun cont din punct de vedere contabil – directia pasapoarte ar trebui sa le faca o sesizare ca de fapt sunt destinatii diferite.
Nu am inteles de ce sa-ti ia CI-ul inainte de a avea pasaportul in mana…aia pot sa-ti dea ceva la mana cum ca ti-au luat documentele si ai ceva provizoriu? Cand am facut primul pasaport CRDS in Canada mi-au zis la telefon ca in ziua in care ma prezint sa ridic pasaportul sa vin si cu CI-ul ca trebuie sa-l restitui.
In fine…nu te impauna nici cu pasaportul CRDS pentru ca ai multa bataie de cap. Aratam pasaportul canadian la BRD sa-mi schimb niste bani si aia imi spuneau ca nu schimba ca nu am CNP…daca le dedeam pasaportul romanesc imi spuneau ca le trebuie adresa….mari tampiti aia de la BRD…in final am schimbat la un CEC din vecinatate. Asa ca acum pentru acte si restul cand vin in Ro imi trag un CI cu valabilitate de 1 an pentru astia de locuiesc in afara..legal si te scapa de batai de cap cu bancile, documentele de notariat si restul. Parerea mea!
NOU
Michelle le iau pe rand: labagii de la consulat abia asteapta sa te duci cu miloaga la ei sa-ti arate cat de miezul la gaura de la covrig sunt ei.
“Urgentele” le-au solutionat cu foaie de tranzit dar eu nu eram la categoria urgente. Asa ca fix zero solutii. Iar mie imi trebuie pasaport valabil prin prisma obiectului muncii si al calatoriilor (business) in afara Europei. Iar orice pasaport cu valabilitatea sub 6 luni (cum ar fi fost cazul meu din 20/06) ar fi atras dupa sine riscul de a fi intors in aeroport. Din fericire, mixul de restrictii de calatorie si lipsa urgentelor m-a ajutat sa reduc zborurile cu mai bine de 90% din martie si pana acum si sa evit situatii penibile.
Iar in cele 5 zile cat nu am avut niciun act de identitate, nu a fost necesara vreo deplasare interna / externa care sa impuna prezentarea unui astfel de act.
La CEC, doamna ma stie (oras mic) si chiar s-a agitat sa gaseasca o solutie pentru ca in sistem nu avea optiunea crds (ori nu exista ori nu a fost in stare sa o gaseasca).
Banii se duc in acelasi cont, e aceeasi suma, deci in esenta nu e tocmai o problema majora, doar ca tanti de la pasapoarte era in modul “nod in papura” poate tocmai pentru ca eu eram prea zen. Si probabil pentru a-mi arata ca e e sefa, mi-a oprit si CI-ul ca asa a vrut muschiu ei. Basca l-a capsat de cerere (“sa nu se piarda”).
A usturat-o cateva ore mai tarziu dar probabil fara efect pe termen lung.
Nu ma impaunez cu pasaportul CRDS dar avand experienta de data recenta ma gandeam ca poate sunt si alti tembeli ca mine care vor sa mearga pe drumul asta.
Cu bancile din RO nu mai am treaba, poate doar la notariat sa-mi trebuiasca in viitor vreun CI. Pana atunci sau pana in 2030, nu am motive de interactiune cu evidenta populatiei sau directia pasapoarte iar asta e un castig.
NOU
Imi pare rau pentru experienta ta, dar asa am zis si eu ca nu mai am treaba cu bancile pana a dat mama in Alzheimer si trebuie sa raspund de niste oarece conturi de-ale ei…asa am dat de birocratie si muuuulta prostie bancara.
Sa stii ca nu e mare diferenta intre miloaga de la politie si aia de la consulate…neam de roman ne-am obisnuit sa ne luam lingurita de amaraciune si sila de toate cand ajungem sa ne facem niste documente care pana la urma noua nu ne trebuie dar care le trebuie parintilor sa nu piarda contactul cu noi si sa se simta in siguranta. Pana acum am avut echipa consulara foarte buna dar de anul asta e vai si amar.
Documentul ala micut de CI pe un an te salveaza de multe explicatii si te costa fix 1 leu , poze de buletin si statul la ghiseu la politie in orele de lucru cu publicul…aia e. Daca iti vine pasaportul fa-ti si CI-ul daca ai timp …niciodata sa nu spui niciodata.
NOU
Locuiesc de anul trecut în Germania și anul ăsta, în septembrie, urma să ne expire pașapoartele (mie, soției și copilului). Fiind băiat calculat, am stabilit din ianuarie să venim în martie într-o vizită în Romania și să rezolvăm și această problemă dacă tot suntem acolo. Pregătit acte, făcut programări, plătit online taxele aferente – cu două săptămâni înainte să plecăm, nu mai plecăm 🙂 . Fără mari așteptări, iau legătura cu cei de la Trezorerie și îmi recuperez banii destul de simplu. Însă tot nu aveam pașaport.
Mă interesez cum e cu CRDS și văd că am nevoie de acte dovetitoare ale reședinței, pe care le cer online de la primărie și se rezolvă. Însă și astea trebuie traduse și legalizate, așa că iau legătura cu un translator, trimit actele scanate pe email, îmi trimite traducerile prin poștă, simplu.
Bun, actele sunt gata, totul pregătit. Am așteptat până prin iunie să se redeschidă programările online, am făcut cererile de emitere a pașapoartelor pentru fiecare și am fost programați la sfârșitul lunii la consulat.
Ajuns acolo, doamna de la ghișeu mă întreabă de ce vrem CRDS – probabil retoric, că era evident. Și ne zice să nu ne grăbim, că asta nu ne ajută cu nimic, plus că presupune să rămânem fără CI (aspect pe care îl știam) și ar fi bine să avem și actul ăla, că nu strică. Așa că, fiind convinși, am făcut pașapoarte simple electronice, și n-a mai fost nevoie nici de actele de domiciliu și traducerile lor.
Tot ce-a mai trebuit a fost câte un plic timbrat și autoadresat cu confirmare de primire pe care să-l lăsăm la ei și în care să ne trimită actele ca să nu mai facem noi un drum; ne-a dat și o foaie cu un screenshot al site-ului unde să verificăm starea pașapoartelor iar, când apare ca disponibil, să le trimitem pe cele actuale prin poștă la ei, iar ei urmează să le trimită pe cele noi. Cel puțin așa am crezut că am înțeles.
După vreo două săptămâni dau să verific starea și apar ca fiind disponibile – perfect, le pregătesc pe cele vechi și îmi fac plan să trec pe la poștă să iau un plic din ăla cu bule, să încapă toate trei. A doua zi, însă, vine poștașul – aveam pașapoartele noi. Aveam și pașapoartele vechi :))
Pentru mine s-au mișcat surprinzător de repede și de bine, depășindu-mi orice așteptare. După ce am citit și articolul inițial și unele comentarii, sunt mulțumit că n-am mers pe CRDS și îi sunt recunoscător doamnei de la consulat care mi-a sugerat că e opțional și nu obligatoriu.
imgur.com/a/ylCkvQi
NOU
Dar tehnic vorbind tu nu mai ai domiciliul in Romania si ai comis un fals in declaratii (pentru ca cererea semnata are o sectiune despre acest lucru).
Iar acest fals ar putea atrage dupa sine nulitatea actului (a pasaportului).
Nu zic ca varianta CRDS e potrivita pentru toti cetatenii romani din afara tarii.
Mie mi se pare forma cea mai corecta de reprezentare si legitimare a ta ca individ.
Faptul ca functionarul statului ti-a sugerat ca ar fi optionala nu te absolva de nimic din pacate.
NOU
Corectii celebre:
1. Nu e “A” este “Ăăăăă” descrescator, dezamagitor;
2. Drumurile lungi si dese, cheia marilor succese.