smart.jpgAceste randuri le gandesc de cateva zile. Nu le-am scris din multiple motive.
Subiectiv scrie aici despre prostia clientilor sai, din domeniul web-design. Ca nu stiu una, nu stiu alta, nu vor sa inteleaga ca daca tu spui ceva, inseamna ca asa e, tu fiind specialist.
Asta e o boala a romaniei. O boala grava.
Cred ca suntem singura tara din lume in care clientul nostru nu este stapanul nostru, in care eu, specialistul, sunt mai de pret in fata mea decat clientul.
In domeniul meu de activitate ma lovesc zilnic de asemenea atitudini. Fie ca e vorba de baiatul din magazinul de telefoane mobile, care iti tranteste in fata ca “aici vindem telefoane, nu siemensuri”, desi tu ii ceri un telefon siemens, pentru ca asa vrei TU, clientul, sau ca este baiatul din hypermarket, care iti explica plin de detasare ca tot ce stii tu despre electronice este o tampenie, si ca ar trebui sa il ascult pe el, luand ce crede el ca e mai bine.
Romania duce lipsa de vanzatori. De oameni care sa lucreze in domeniul serviciilor.
Oricarui roman, daca ii spui de “vanzator” se simte jignit. Cum adica, vanzator?!
Da, ne este rusine sa vindem. Ne este rusine sa admitem ca traim din vanzare, din banii clientului respectiv, ca afacerea noastra degeaba are piarizde, degeaba are account manageri, degeaba are depozite, DESIGNERI sau orice altceva. Daca nu are echipa de vanzari, daca nu are vanzatori, DACA NU VINDE, degeaba.
Si cum sa vinzi, daca tie ti-e rusine sa fii vanzator? Asta in conditiile in care toti suntem vanzatori. Macar ca ne vindem forta de munca pe o piata libera.
Cum sa asiguri un serviciu multumitor PENTRU CLIENT, nu PENTRU TINE, atata timp cat tu suferi de suficienta de a te considera cel mai destept, cel mai bun, al doilea Cucuzel? Cum sa vinzi cand tu, chiar si in eul tau interior, il consideri pe client un cretin care iti risipeste timpul?
Un mare om de vanzari mi-a spus odata, cand eram si eu in faza tip “subiectiv”:
Indiferent de ce iti spune clientul si de cum te priveste, daca el pleaca lasandu-si banii la tine, tu ai castigat.
Din pacate, la noi va mai trece multa apa pe garla pana sa se ajunga la asa ceva.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.