Scris de JoyAnna
Un’te duci, bunelule? Cozonac si poale-n briu iti trebuie azi numaidecit?
Stai naibii in casa!
Da, si cu tine vorbesc, doamna, lasa cafeaua la vecina de etaj ! Nu mai iesi pe seara putin pina la madam Popescu , peste strada, “ca n-o fi foc!” Si pentru tine, dom’ Vasile, care te duci la cumparaturi de trei ori pe saptamina, ca doar nu vorbesti cu nimeni, numai cu casiera ( iar ea nu se pune, ca e treaba ei sa fie acolo si mai ales trebuie sa fie amabila, ca altfel ii faci reclamatie… )
Cum de ce? pentru ca sinteti potentiali pozitivi ! Voi ! Ati priceput ca e important sa nu mai transmiteti si altora! Stiti de acum ca obiectivul e ca numarul de bolnavi gravi sa nu depaseasca numarul de paturi in spitale. Adica sa nu curga, doar sa pice cite putini!

Oftati toti ca nu se fac teste, sa stiti o treaba, nu-i asa? Cu ce v-ar ajuta? O buna parte dintre voi, desi aparent fara simptome, daca ar vedea rezultatul pozitiv, s-ar buluci in spitale sa isi asigure o masca de oxigen, cu orice pret. Unii probabil ca ar zice “daca tot m-am contagiat, macar sa fac ce vreau pina imi vine sfirsitul!”
Nu va indignati, ca nu degeaba a fost inventata expresia ” dupa mine, potopul!”

Dar la ce va trebuie testul, inafara de statistica oficiala intocmita de contopisti? V-a palit subit dorinta de a contribui la cunoasterea stiintifica?
Hai sa incercam un exercitiu de proiectare: rezultatele pot fi doua, nu sint alte variabile. Ca sa facem o treaba oabla, plecam de la premiza ca ar fi posibila o campanie rapida de “tamponare nazala” care sa fotografieze situatia reala. O fotografie, ca sa nu iasa miscata, trebuie sa aiba un timp de expunere destul de scurt : frunzele nu se pot misca, pasarelele nu-si schimba pozitia, numaratii in statistica nu trebuie sa se intersecteze cu cei care inca isi asteapta rindul. Ca daca imi trebuie o luna sa fac trebusoara asta, rezultatele finale nu reflecta nici macar situatia initiala, daramite la zi.. Cit sa fie, cit sa dureze? O saptamina o fi bine? Credeti ca s-ar reusi testarea intregii populatii intr-o saptamina?

— Te-ai “tamponat” si iti da chitanta negativ. Stiu, intii faci o paranghelie, ca nu s-a lipit nimic de tine, Dar testul asta e ca termometrul care iti spune cu precizie ce temperatura e afara azi, insa nu face previziunea meteo pentru miine. Miine e o noua zi, in care, daca nu te protejezi, ghici ce iti mai poate da tanti casiera pe linga rest?

— Te-au “tamponat” si iti dau tidula pozitiv. Ce inseamna asta? Ca indiferent daca te simti cu virusul pe caciula sau nu, trebuie sa stai in casa pentru cel putin doua saptamini, in carantina stricta. Tu si familia ta, plus contactele avute in ultima saptamina . Ca sa nu ii contagiati pe altii. Nu-ti place acum, cind poti iesi cu unele precautii, imagineaza cum e sa nu poti iesi deloc!! Sigur, pe tine te doare la basca de altii, dar in cazul in care te transformi in raspindac cu buna stiinta, cred ca e vorba de cod penal. Calculeaza si paranoia care te insidiaza la prima tuse, la orice stranut, la o senzatie de caldura “Oare incep sa ma agravez?” Te sperie posibilitatea de a face parte din statistica celor 15 % care sint spitalizati? Tine minte: circa 5% din totalul de contagiati face forme grave. Foarte grave.

Testul e cu adevarat necesar cui are simptome si medicii trebuie sa decida daca ii dau tratamentul pentru covid sau cel pentru o gripa mai afurisita. Un fel de diagnostic diferential. Cu cit mai repede e aplicat , cu atit mai mari sint sansele de vindecare. Multe decese au ca principala cauza intirzierea tratamentului, pentru ca spitalizarea s-a facut tirziu…
Ceea ce te intereseaza pe tine e un test de singe, pentru a descoperi daca ai anticorpi . Prezenta acestor “urme de lupta” atesta faptul ca ai intrat deja in contact. Iti amintesti sa fi avut febra si tuse? Nu? Felicitari, esti un perfect asimptomatic. Atentie, nu inseamna ca esti imun, ci doar ca de data asta ai tinut bine la tavaleala. Pina acum nimeni nu s-a oferit voluntar sa se re-expuna, de dragul de a studia efectele. Poti doar spera sa aiba dreptate cei care afirma ca alti virusi din familia corona ofera un bonus de imunitate temporara intre 6 si 12 luni…

Acu’ spune si tu: nu e mai bine sa previi decit sa tratezi? Nu e mai bine sa stai in casa decit sa ti-o cauti cu luminarea?

De asta se spune peste tot ca modul nostru de a trai va fi influentat in viitor; cel putin pina se va face un vaccin sau se va pune la punct o schema de tratament garantat care sa apere grupa de populatie cel mai grav afectata, va trebui sa ne amintim cu totii : pastreaza distanta, spala-te pe miini, nu crea aglomeratie… Pina sa gasesti vaccinul la farmacie o sa mai treaca, zic unii, cel putin un an.. Stii cit timp se mentin deprinderile formate intr-un an? Exemplu: Iti amintesti cind a fost interzis fumatul in restaurante? Daca dupa un an ai fi intrat intr-unul plin de fum, ce ai fi simtit? Cum ai fi reactionat?

Stai ****** in casa!
Ce vrei sa vezi? Cum arata un bolnav Covid? In ultima faza, cenusiu. Infometat de aer, neincrezator ca o sa moara sau resemnat, obosit sa lupte.
Nu, nu se mai tenteaza reanimarea pentru multi dintre ei. Sint deja prea epuizati, nu se mai poate recupera nimic.
Uite, il vezi pe ala tinar? E obez si hipertensiv, o sa iasa sifonat rau din povestea asta (daca iese). D-aia mor pe capete americanii, ca sint grasi. Nu mai vorbesc de cardiopatici. Intre unul care in trecut a avut un infarct si altul care a avut o tumora, pe cine pariezi ca are mai multe sanse? N-o sa crezi, oncologicul isi apara pielea mai bine. Iar pe grupe de virsta, mosnegutii care au apucat sa se bucure de pensie, tin cu dintii de ea mai abitir decit cei care abia au inceput sa o guste…
Ehm, ma tem ca e adevarat ca barbatii rezista mai putin in lupta asta …
Nu stiu de ce, nu am explicatii stiintifice bine argumentate, am doar citeva observatii dintr-un spital de provincie…

N-ai chef sa stai in casa? Hai sa ajuti, daca vrei! Pune combinezonul, botosii, manusile (ai trei perechi?), masca, ochelarii. Avem de eliberat un pat. N-ai timp de plins, un alt bolnav asteapta locul asta. Trupul obligatoriu trebuie asezat in sacul negru, il ducem la incinerare.. Ce haine bune de inmormintare? Infasoara in cearceaf si baga inauntru cu atentie! Trage fermoarul pina la capat. Lipeste eticheta cu numele.
Ai strins toate lucrurile din noptiera? Pieptene, periuta de dinti, portofel… Avea poze, imi pare rau pentru persoanele astea cindva zimbitoare, vor plinge. Arunca tot in punga asta. Da, si banii. Nu se pot dezinfecta. Telefonul? sigur, tot aici. Sper ca nu avea date importante… de fapt, oricum tot aia e… Ia uite, verigheta! Ce pacat, mai bine o lasa pe deget! De aici nimic nu se intoarce in lumea vie, totul merge la crematoriu!
Mai ai chef de plimbare? Vrei sa te intorci acasa?
Oups, ma tem ca te-ai apropiat prea mult, ia aseaza-te matale aici….

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.