Se acordă gratuit pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional, miere polifloră, în limita unei cantități de 350 de grame de miere lunar.

Încă un program de pomeni de succes dus la final. Alături de alte programe de succes, gen laptele și cornul, mărul, mierea devine încă o șmenărie de scos bani pentru partid.

Dar, pe lângă evident, rămâne și calitatea mierii. A mâncat cineva, vreodată, lapte și corn din programul laptele și cornul? Pentru că laptele ăla avea un pregnant gust de apă, iar cornul un pregnant gust de rumeguș, dacă reușeai să muști din el. Pentru că, întotdeauna, când e vorba de livrat chestii către stat, cea mai proastă calitate primează. Întrebați un militar român ce calitate au prezantele alea pe care le numesc șefii lor, pompos, uniforme.

Pentru că, în mod normal, cumpăr miere și tinctură de propolis pentru copii, am cunoscut aici, pe site, 3 producător mișto de miere. Unul e stimatul domn Ion, care încă nu mi-a trimis contul bancar pentru miere, altul e domnul Săbăduș și altul e Augustin, care nu cred că mai stă prin online.

Din discuții, și cu ei, dar și cu alți apicultori, am aflat, în mare, cum se fură la miere. Cum se îndoaie cu zahăr, cum mierea reală se cristalizează după o perioadă destul de scurtă și, dacă vezi miere veche pe raft care e transparentă și bine mersi, nu e chiar miere și alte chestii interesante. Vă rog frumos să îmi spuneți dacă chiar credeți că mierea achiziționată de consiliile locale, adică produse luate cu parandărăt, va fi miere sau va fi zahăr fiert, cu adaos de arome, cum e mierea de pe rafturile supermarketurilor.

Pe lângă asta, cum naiba să bagi într-un copil 350 de grame de zahăr/miere lunar? Îi faci antrenamentul pentru diabet?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Am intrebat si eu cum e cu cristalizarea, si mi s-a raspuns ca depinde si de tipul de miere. Unele cristalizeaza mai repede, altele mai greu.
    Care din domnii de mai sus era Albinuta Veninosa? Domnul Sabadus?

    • #2

      cel mai greu cristalizeaza mierea de tei. si, prin greu, se inteleg cateva luni

    • #3

      parca da. ceilalti nu performeaza sub brand

    • #4

      Si aia de mana cristalizeaza mai greu. Si mai e o chestie, daca e tratata termic sau nu.

    • #5

      da, daca o fierbi ramane lichida, dar se duce si tot din ea, ramane zahar cu flegma de albina. trebuie incalzita la maxim 40

    • cel mai greu cristalizeaza mierea de tei

      Salcâm

    • #7

      Cetin, confunzi mierea de tei cu cea de salcam.
      Mierea de tei cristalizeaza foarte repede, cea de salcam, daca este foarte pura, nu cristalizeaza deloc.

    • #8

      mybad

  2. #9

    la prima vedere e o idee bună, DAR:
    -cantitatea trebuie revizuită pentru vârsta și greutatea copiilor
    -calitatea, și aici cred c’o să pună miere cu adaos de zahăr în draci

  3. #10

    Niste liceeni m-au intrebat daca mierea asta se fumează sau se prizează…

  4. #12

    Investitii, boss. Suntem pe valul cresterii!

  5. astia mai seriosi faceau dulceata de papadie pe care o adaugau la miere.

    Am mancat miere in Malaezia. Nu stiu exact care era procesul, dar o vindeau putin mai groasa decat apa. Un sirop dulce.

  6. #16

    Pe unde știu eu, laptele și cornul sunt ok, iar cei mai mulți copii consumă.
    Mere nu au ajuns până acum.

    Cu mierea e altă poveste, nu e ceva care să fie accesibil copiilor zilnic.
    De altfel, ambalajul de 250 grame nu permite așa ceva.

  7. #17

    la orase maricele spre mari laptele si cornul a fost fix pix. aia mici se bateau cu laptele si cu cornul, jucau tot felul de jocuri si mai nimeni nu le manca. in mediul rural treaba sta altfel, si mancau ….

    • #18

      Oras mare aici. Iasi, mai exact. Scoala de cartier, unde majoritatea copiilor chiar mincau aberatiile alea. Unii chiar se vedea ca aveau o mare bucurie in a le minca, pentru ca probabil erau mai putin sinistre decit parizerul jegos de acasa. Anul asta, ioc. Sa fie bani de catedrale, referendumuri, de-astea.

    • #19

      #doamne-ajuta. plus am auzit ca aveti si un super primare…

  8. #20

    sunt complet tampiti astia cu ideile lor. si isi bat joc de copii. ce dracu nu aleg si ei o varianta mai simpla in care sa dea lunar 1 kil de faina, juma de litra de ulei si o galeata de lapte sa isi faca copilul singur painea/cozonacul si eventual unt/smantana/iaurt.
    azi s-au confiscat 1 milion de pachete de tigari traficate ilegal. in loc sa le dea foc mai bine le dau elevilor la pret redus ca oricum aia au ajuns sa isi cumpere prin interpusi:
    arhiblog.ro/parentingul-trebui/

  9. #21

    Cred ca am primit o singura data lapte si corn, cand eram in scoala generala si trebuiau sa scape de ele pentru ca cei de I-IV aveau liber. Daca mai tin bine minte, posibil sa fi fost cea mai rea chestie mancata de mine vreodata, si eu am stat si in camin cand eram la facultate si incercam sa-mi mai gatesc singur.

  10. #22

    Va fi o miere din aia la plic de 10-15 grame.
    As putea paria ca ceva de la Mos Postache.

  11. #23

    350 gr miere/30 zile = 11.67 gr miere/zi.
    Prin comparatie patru mere contin 16 lingurite de zahar (sub forma de fructoza)

    Daca nu mananca copilul la pachet si un pumn de bomboane/ciocolata/cereale etc, atata miere nu are nici o treaba cu diabetul.

    Dar vine pe langa minim un pahar de suc cu o lopata de zahar la litru,un corn cu ciocolata, niste cereale, etc si deja sare indicele glicemic prin tavan.

    Si cea mai naspa chestie – nu ai control pe ce zeama cleioasa ce aduce vag a miere mananca copilul tau. Ca primul lot si loturile din care se duce proba la analiza sunt OK, dar restul, nu vrei sa sti ce e prin ele ca sa iasa per total bine la bani.
    Sau se importa miere din malaezia (ca e mai ieftina), si habar nu ai ce alergii face copilul tau si de la ce, in conditiile in care nu a fost expus la tipul de polen de pe cealalta parte a globului.

  12. #24

    Sunt curios daca si producatorii locali or sa aibe sanse sa vanda mierea prin acest program.
    Am rude si mai cunosc si alte persoane care vand tone de miere anual(miere naturala 100%) la preturi cu pana la 100% mai mic decat cel din magazine…

  13. #27

    Nu-i proasta initiativa, proasta o sa fie implementarea ei. Probabil or sa primeasca cate 1 kg la 3 luni… si aia e, vorba ta, pomana electorala. Cand eram profesor, aveau ceva de genul 1 mar pe zi… pentru ca au intarziat impartirea merelor, au primit dintr-un sut vreo 50 de mere de copil, sa compenseze perioada in care n-au primit. Bine-nteles ca s-a lasat cu probleme, dar in final aia a fost…

  14. #28

    In urma cu ani de zile, cand era fiu-meu la scoala, diriginta ne-a avertizat sa le spunem si noi copiilor sa termine cu aruncatul cornurilor de la geam, de la etaj, in strada, ca poate sparg parbrizul vreunei masini parcate acolo, si sa vezi atunci probleme…. Nu, diriginta nu glumea deloc, erau ca piatra cornurile, total posibil sa spargi parbrize cu ele daca le aruncai de la etajul 2-3…..

  15. #29

    Nu cred ca este mult 350 grame pentru un copil.
    Eu, ca adult, cred ca termin un borcan de 700 grame intr-o luna daca iau o lingurita in fiecare dimineata.

  16. #30

    Stiam ca psd-ul ii vrea pe copii prosti, acum ii vrea si grasi

  17. De asta era nevoie dom’le, o metoda sa bagam mai mult zahar in copii. Nu e ca si cum obezitatea infantila e o problema serioasa, si nici ca si cum asta e momentul cand se cimenteaza obiceiurile alimentare.

    Daca e sa analizam atent, nici macar cornul ala nenorocit nu e o optiune sanatoasa. Am facut parte din prima generatie care a primit lapte si corn, care s-a transformat repejor in lapte si branza topita, o alta bomba de sanatate. Sinistrii astia nu au incercat niciodata sa pretinda ca fac asta pentru copii.

    E mai greu de sifonat, dar de banii aia as zice sa gaseasca o metoda pentru niste ore de sport in plus.

  18. #32

    In armata pe linga mincare si solda primeam lunar 10 lei compensatie pentru tigari…

  19. #33

    Asa ca avertisment, nu e problema numa cu mierea facuta din sirop, ca plm, nu te omoara, e doar rahat la extra pret, este problema cu infestarea cu varroa care e din ce in ce mai rezistent la chimicale. Ce face apicultorul ? Baga varachet sau alte chimicale inainte de cules, chimicale care ajung in miere. Asa ca nu mananci rosii stropite cu insecticide fara sa le speli bine ? No, mierea nu se poate spala.

  20. #34

    Hihi, eu am fost target market pentru lapte si corn, cate camasi a spalat mama care miroseau a lapte de la bataile cu zapada varatica ale baietilor…dar hei, cainele meu s-a bucurar maxim de posmagi cu “lapte” o buna parte din viata, deci nu ma plang.

  21. #35

    Daca dai de mancare la albine sirop de zahar ce fel de miere crezi ca obtii?
    Intreaba un apicultor.