Ultima șmecherie de mare angajament a promotorilor afacerilor domnului Soros este înscrierea roșiei montane pe lista tentativă UNESCO. Lista Tentativă UNESCO este un inventar al proprietăților pe care fiecare stat intenționeză să le nominalizeze pentru a fi promovate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, prin care sunt protejate siturile cu valoare culturală și științifică internațională.
Știți ce e cu adevărat interesant? Că, pentru a putea intra pe o asemenea listă, trebuie ca locul respectiv să aibă și potențial și să fie și restaurat. Ghiciți cine a restaurat până acum Roșia Montana? Alburnus Maior? Nu, ei au restaurat casa domnului prezident David și casa fundației Soros. În rest, facem cereri pe munca și banii celor răi, care vor să ne ia aurul și să fugă cu el.
Reacția nu s-a lăsat așteptată. 45 de primari de localități din zonă au adresat o scrisoare deschisă parlamentului, pentru a arăta că se opun unei asemenea intenții și că oamenii doresc redeschiderea minelor în zonă.
Toate localităţile pe care le reprezentăm noi, primarii din Munţii Apuseni, se confruntă cu degradarea obiectivelor culturale şi de patrimoniu. Fondurile pentru restaurare sunt practic inexistente […]. La Roșia Montană am beneficiat însă de sprijinul companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care a finanțat lucrări punctuale de restaurare sau consolidare. […] Până acum, compania a investit peste 17 milioane de dolari, iar proiectul minier va aduce alte 70 de milioane pentru restaurarea patrimoniului cultural al localității Roşia Montană
Din fericire, se pare că din 2016 se va deschide exploatarea, cu 25% participație a statului și 6% redevență. Practic, o treime din ce e acolo revine net statului român, fără a mai ține cont de chestiile aferente gen locuri de muncă, investiții, TVA și altele.
Hai, că poate am noroc și prind în viața asta deschiderea minei. Aș fi foarte fericit.
Arhi 1 Hipsteri 0.
PS: Voi aproba doar comentariile care îmi plac. Pentru că așa vreau eu și pentru că sunt sătul de distruși isterici care comentează pe o chiflă sorosiană.
NOU
Si cum,or sa distruga corporatiile universul ezoteric al coropisniditei de pitara-seaca ?
NOU
Le trimit eu niste coropisnite, cautam rame si am vreo 4 si ca sa nu le omor degeaba le-am bagat in carlig, dar n-a tras nimic de ele… :))
NOU
fotbaliatorule, mai adună şi du-le la un magazin de momeli, pescarii de somn se bat pe ele 🙂
NOU
Cel mai greu e sa privim situatia la rece.
1. Romania are nevoie de bani
2. Romania este obligata sa respecte conventiile europene de protectia mediului
3. Romania are un excedent de certificate de poluare de peste 1 mld de euro.
Avand in vedere aceste 3 chestii extrem de clare si de necombatut, discutia nu cred ca se poate bloca la nivelul unei case traditionale din zona respectiva. Daca este ceva cu totul deosebit, sa o mute la Muzeul Satului (abia acolo va fi si ea vazuta si admirata)
NOU
te invit la Muzeul Astra din Sibiu. Vei vedea acolo “Casa de Aur”, donata de Rmgc
NOU
Anda
Am fost.
Muzeul Satului din Sibiu chiar e frumos.
NOU
dar n-ar trebui sa ne facem o firma romaneasca de minerit si sa exploatam noi resursele astea? privata, de stat, nu conteaza.
astia de la ”gold nu stiu cum” ma gandesc ca o sa faca un SA sau un SRL romanesc cu capital strain si dupa aia ar face tot felul de smecherii ca sa aiba cat mai putin de platit in romania(si oriunde altundeva, evident).
bine, niste romani probabil ar face la fel…proasta idee. dar macar asa ar mai aparea niste miliardari romani, sa avem cu ce ne mandri…
NOU
Sindicatele miniere au încercat inițial să lucreze cu firme românești, când au văzut că nu mai fac față cu costurile, dar s-au tras toți pe cur, doar gold coprocration s-a arătat dispusă și interesată. Mergeți acolo și vizitați zona. Vorbiți cu minerul care vă e ghid, puneți întrebări acolo și luați contact cu situația la visage de la place…
NOU
Firma romaneasca = investitii cat mai mici si profit cat mai mare pe termen scurt. NU exista oameni de afaceri romani care sa gandeasca si sa investeasca pe termen lung.
Firma cu capital de stat = capusata pana la faliment.
NOU
@m
Firma e un SA înființat în România, conform legislației românești, cu sediul la Roșia Montană. Are doi acționari: statul român, printr-o firmă de stat, și o companie minieră canadiană, listată la Bursa din Toronto. Deci, e o firmă românească.
Orice firmă, românească sau străină, cu capital românesc sau străin, alege să facă ce vrea cu profitul. Dar ce rămâne în România e important: taxe, impozite, locuri de muncă, salarii, costuri de producție (energie electrică, combiustibil, materii prime, materiale etc.).
Și încă ceva: unul dintre acționari este cotat la bursă, nimeni nu-i împiedică pe doritori să cumpere acțiuni. Câte vor.
NOU
Acum vreo cativa ani au venit aia de la firma Prospectiuni si au intins fire prin gradina. Sa imi fac griji si sa pun bazele unei armate de hipsteri? :s
NOU
Pentru cei de la Prospecțiuni, ia-ți o pușcă! Pentru armata de hipsteri folosește aceeași pușcă!
NOU
Am fost sambata si duminica la Rosia Montana. FanFest-ul era in plina desfasurare. Seara, la concerte, dealul plin de lume. Spre dimineata, un sfert din ei dormeau. Pe deal. Pe jos. Adica unde i-a prins somnul. Distractie, veselie, muzica, bere si alte licori. ca la orice festival care se respecta.
Ciudat a fost insa faptul ca duminica, in timpul marsului de protest pentru “salvarea” Rosiei Montane din mana corporatiei nemiloase, au participat o mana de oameni, comparativ cu multimea de la concertul din seara precedenta. Eh… e greu sa protestezi, mahmur fiind.
Si inca un lucru suspect: nu am prea vazut localnici la protest, in afara de liderii Alburnus Maior. Daca satenii nu ies la protest, inseamna ca nu sunt de acord cu revendicarile respective. De ce nu-i lasam pe sateni sa se exprime, in loc sa-i “salvam” cu forta?
NOU
din punctul meu de vedere fenomenul “salvati x” este mediatizat in mod excesiv, sunt probleme mai importante de rezolvat
NOU
Stie cineva exact cat trebuia sa fie redeventa si participatia statului la inceputul proiectului? Si cat era pretul aurului? Eu as zice ca toate amanarile astea au facut si un lucru bun.
NOU
pretul aurului ramane stabilit la un nivel fix, indiferent de fluctuatia valutei.
NOU
da, numai ca cumperi chestii cu valuta, nu direct cu aur 😀
NOU
in locul satenilor sincer as pune cainii pe ei. MARS LA MUNCA SI LASATI-MA SA MUNCESC !
NOU
HEIL HITLER!
NOU
Freige
De cand te cautam !
Neaparat sa citesti asta
www.dcnews.ro/2013/08/medicii-recomanda-wc-ul-turcesc-ce-sa-faci-daca-ai-baie-europeana/
Stiu ca esti un pasionat si un cunoscator al domeniului
NOU
Din punctul meu de vedere ar trebui sa faceti mai mult si sa vorbiti mai putin.
NOU
Dude, e secțiune de comentarii! Unde te crezi?
NOU
O treime e al naibii de puțin, cine a semnat contractul asta merita închisoare.
NOU
o treime e suficient avand in vedere ca statul nu face decat sa dea o semnatura, practic noi nu avem costuri de exploatare.
NOU
Unu care are la sfarsitul numelui ceva cu berg, shtein sau man si cu nume de aur in fata. Avocatul are aceleasi sufixe si prefixe in nume si stie ce face!
NOU
Nu conteaza, aurul e a statului. Un 80 statul, 20 Rmgc mi s-ar parea oarecum echitabil. Si daca vorbim de o treime din profit, nu din valoarea aurului, atunci e viol anal.
NOU
deci practic rmgc sa isi acopere cheltuielile de exploatare si eventual, EVENTUAL sa iasa pe zero, iar restul sa intre la stat, ca doar e al statului :))))) asa sa fie
NOU
Cred ca si cu 20% din incasari rmgc ar avea profit. In mod normal rmgc ar trebui platita pentru prestari servicii, asa cum ai plati tu pe unul sa iti culeaga merele, dar pot sa inteleg ca statul nu are atatua bani disponibili, asa ca da o parte din aur.
NOU
oamenii aia trebuie lasati sa faca ce cred ei ca e mai bine pentru viata lor. Nici eu , nici voi si nici altii nu le vor da de mancare. E groaznic sa nu ai serviciu, numai cine nu stie cum e vorbeste aberant despre cules de ciupercute si alte balarii. `Dupa mine , pe toti tembelii astia carora le arde de crosetat la FanFest, merita sa traiasca cativa ani doar cu fragi, mure si alte balarii. Nu spun ca nu s-o distruge mediul inconjurator, dar amaratii aia ce sa faca, cu ce sa traiasca?
NOU
Si daca oamenii din delta decid ca pentru ei e mai bine sa pescuiasca tot pestele, eventual cu dinamita si curent electric, tu ai fi de acord ca asta stiu sa faca si stiu ei mai bine de ce au nevoie? Sau daca oamenii din Covasna decid sa taie toata padurea ca sa vanda lemnul ca nu mai au bani, eventual angajati de o corporatie straina care ia 2 treimi din incasari, tot nu te-ai baga? Oamenii, in general, nu stiu ce e mai bine pentru ei. De aceea, de exemplu, indienii au trebuit sa bage in religie ca vaca e animal sfant, ca atuncu cand venea musonul taiau toate vacile, iar cand era de lucrat pamantul din nou, nu mai aveau cu ce si mureau de foame.
NOU
Da, mai, da, oamenii aia trebuie lasati sa lucreze, ca altfel mor de foame si cata vreme tu sau eu sau oricare altul nu le poate oferi o alternativa, trebuie lasat proiectul sa mearga. Si da, in Delta trebuie sa pescuiasac ca sa manance. Asta e viata, asa functioneaza selectia naturala, care pe care. Nu stiu cati ani ai, dar eu la varsta mea am trecut din n efericire prin situatia de a nu avea loc de munca si de a manca pe datorie . In perioada aia as fi omorat pe cineva sa stiu ca exista o posibilitate sa muncesc si sa nu imi dea voie niste hipsteri oligofreni.
NOU
@Blue: si de ce nu ai iesit la furat? e logic nu, nu ai ce manca deci poti sa faci orice ca sa obtii mancare…
NOU
Eu zic să avem grijă cu pianul pe scări. Proiectul și redevențele, la nivel de hârtii sunt făcute bine. Însă la noi, istoric vorbind, problema a fost întotdeauna aplicarea proiectelor. Mie mi-e tare frică să nu pățim în materie de mediu ce am pățit cu Behtel-ul la capitolul autostrăzi. În RMGC sunt multe posturi ocupate de rumâni care știu cum merg relațiile cu statul. Eu aș face în felul următor: După ce aș semna contractul, aș mai semna contracte separate cu două-trei-patru oengeuri (eventual străine) care să stea cu ochii pe ei ca pe butelie (fără supărare, n-am încredere nici în Garda de Mediu, nici în ANPM). Oengeuri care să n-aibă voie să recruteze rumâni pentru trebușoara asta. Și să raporteze tot. Și pe la noi, și pe la UE. O pereche de ochi în plus nu strică.
NOU
aia cu behtelul a fost mizeria pretului intrarii in nato, ue si ce pula mea ne-au mai siluit astia.
NOU
Poa să fi fost și prețul intrării în Rai. După numitul episod, cred că trebuie să suflăm și-n iaurt. Asta așa, ca părere de lucrător la stat.
NOU
din partea mea, sa fie 1000 de supravegheri. desi, ca roman, ma indoiesc maxim ca vor fi:))
NOU
Cu Bechtelul am fost ultimii tigani, mai exact DA si Basescu si nu i-am lasat sa construiasca la suprapret cum am convenit, iesind mult mai scump decat in contractul initial, care era si el jaf.
NOU
Don’t give up hope, Arhidude! And vote for Olty! (peste 20 de ani 🙂 ) Serios, acuma, puțină presiune din partea soțietății țivile pe politicieni nu strică. Și, da, 2.0-ul intră la capitolul societate civilă!
NOU
Politicienii se pisa cu jet pe societatea civila.
NOU
Foarte multi ti-ar putea spune ca chifla sorosiana este mai sanatoasa decit franzela rmcg, prima fiind fara cianura….
NOU
Cam mici redeventele. Hai sa verificam:
1. Se distruge muntele/zona – Check
2. Se foloseste o metoda distructiva/chimica, avem pericol ecologic – Check
3. Extrag aurul nostru – Check
si noi luam doar o treime? E o mega afacere aici. Aia se aleg cu jdemii de tone si noi cu o treime din jdemii de tone.
Suntem incapabili sa ne extragem singuri aurul? Check 🙁
NOU
Și o listă cu puține realizări RMGC:
1. Patrimoniu salvat – cca 2 milioane de euro
2. Infrastructura realizată sau în curs de realizare
3. Locuințe construite pentru muncitori
4. Avize de mediu obținute în conformitate cu noua legislație UE
5. Exemple de bună practică în Canada, Australia și Noua Zeelanda
NOU
Olty esti dus cu capul!
O aberatie cit Canada de mare ” Buna practica in Canada, Australia si Noua Zeelanda”
Firma Gabriel Resources are un singur scop: explotarea aurului in Romania. A fost creata cu acest scop si nu are alte exploatari. De unde pina unde buna practica daca nu a facut nimic?
E bine sa spui daca cistigi si tu un ban cinstit de la RMGC sa stiu cu cine discut.
NOU
Ma bucur ca se va redeschide. Asta asteptam si noi in Baia Mare. Tot ce mi-as dori e sa nu foloseasca cianura. Exista alte metode de prelucrarea a minereului. In rest, mineri, Noroc Bun!
NOU
zi-ne o alta tehnologie prin care poti extrage aurul si argintul din dispersie,avand in vedere ca el nu se mai gaseste ca pe vremea dacilor si romanilor, in albiile raurilor, direct la suprafata, de era de-ajuns doar dalta si ciocanul
NOU
eu încă aş vrea să aflu ce se întâmplă cu restul metalelor care s-ar scoate d-acolo.
NOU
Se mai dau mult cu fundul de pamant distrusii aia care vor sa moara saraci si curati?
Da’ sa ii dea drumul o data la exploatare, cu banii care vor fi primiti se pot cara la 100km toti taranii de acolo sa nu mai aiba nimic cu cianurile si poluarile lor inchipuite si reale.
NOU
eu cred ca au bagat-o pe asta cu Unesco ca sa se poata lauda ca au facut si ei ceva si daca s-ar fi aprobat, ei ar fi avut o scuza pentru care nu investesc sau nu ajuta cu nimic, de fapt, zona, “nu se poate, e patrimoniu Unesco” 😀
NOU
Eu nu am o opinie patimasa pe acest subiect. Incerc sa inteleg ambele perspective. Doar ca ma ia cu furnicaturi atunci cand ma gandesc ca le vom lasa copiilor acestei tari o balta de cianura de care oficial ar trebui sa aiba grija cumva vreun ministru gen Sova. Si care intr-o zi va veni si va spune ca nu o mai gaseste acolo unde ar fi trebuit sa fie. “Poate s-a dus pe vreun rau la vale…”
NOU
Un titlu mai potrivit:
Nu e important ce vor oamenii, ci ce vor companiile.
NOU
e interesant si asta:
www.youtube.com/watch?v=iSPYyiuM5C8
NOU
Problema de mediu poate fi rezolvata cu bacterii pseudomonas pseudoalcaligenes, la un cost rezonabil dar e ceva mai ieftin sa le lasi deseul la romani, daca nu zic nimic inseamna ca suporta.