Pe la vreo 15 ani, când am descoperit Wu-shu-ul, aveam o mare problemă.
La fiecare oră, aveam vreo 5-10 minute de meditație, concentrare, sau whatever de hell îi zicea instructorul. Adică trebuia să stăm în fluturaș, cu ochii închiși și să medităm.

Niciodată nu am înțeles, nici atunci și nici acum, ce înseamnă meditația asta. Eu închideam ochii și făceam liniște, dar în spatele ochilor, pe cortina neagră, se desfășurau tot felul de discuții, gânduri, mă certam cu diverși, găseam soluții la diverse probleme care apăreau tot atunci, ce să mai zic, când deschideam ochii, eram mai obosit decât la început, de la stresul prin care treceam.

După aceea am avut o prietenă yoghină. Nu, nu bivolarian de yoghină, nu își beau urina deși, teoretic, la cât de mobilă era, ar fi putut să o facă direct de la sursă.

Dar divaghez.
A încercat fata să mă învețe și pe mine yoga. Eram încă destul de mobil, puteam să fac diverse prostioare, dar nu puteam să pricep de ce aș sta 30 de minute meditând, în poziția lotusului, cea în care, dacă nu ai genunchii serioși, poți rămânea olog.

Prin urmare, a făcut cineva yoga? Știe cu ce se mănâncă yoga și meditația? La ce să mă gândesc când meditez?

Iar răspunsul Golește-ți mintea e vax, nu funcționează la mine. Nu am cum să nu mă gândesc la nimic.
Niciodată.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. am aceeaişi problemă de concentrare ca şi tine. dar, citeşte cărţulia asta mănâncă, rogă-te, iubeşte (o găseşti şi pe net) şi s-ar putea să ai nişte răspunsuri. a goli mintea nu este echivalent cu închizi ochii şi gata, e un efort de relaxare mai mult, care se obţine în timp şi cu exerciţiu. presupun. în fine, citeşte cărţulia şi o să ai nişte explicaţii mai pertinente. treci peste prejudecăţi, legat de carte, best seller, autoare, etc… nu e chiar aşa de uşurică cum ai zice la prima strigare. pentru mine a fost o surpriză. merită să încerci.

    • #2

      neah. vezi filmul. Cartile e asa anii 90…

    • #3

      @Lucifer

      “Cărțile e anii 90”?
      Stiu ca o sa par “grammar natzi”, dar, te rog, pentru binele tau, deschide o carte din când in când. Si citește-o…

      (Oricum nu e vina ta, e vina statului care nu oferă salarii motivante pentru profesori, aceștia din urmă pierzându-și motivatia de a mai învăța elevii cu să “vorbește corect românește”.)

      Ai putea fii surprins de trăirile pe care ti le oferă o carte, in comparație cu filmul adaptat dupa aceasta.

      Simti mai bine o carte pentru ca ea te lasa sa-ti folosești creierul, in schimb filmul ti le da mura-n gura.

      Incearcă… Vezi cum e…

      (Te rog, nu ma înjura (ti-am scris cele de mai sus cu bunavointa) chiar daca asta e moda prin commenturi.)

    • #4

      Da, bai Lucifer, analfabetule, mai pune mana pe o gramatica, pe o critica a ratiunii pure, mai rasfoieste un wittgestein, da-o-n ma-sa de treaba

    • mie mi-e si rusine ca comentez pe acelasi blog cu anagramatul asta de lucifer.
      *cred ca nici un bun crestin nu e

    • #6

      plus ca e un practicant fervent al malahiei

    • #7

      Sunt sigur ca Lucifer chinuie si pisicile. Recunoaste, nenorocitule!

    • #8

      Doamna Ada, doresc sa va spun ca desi ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludeaza meandrele concretului.

      @Arhi: pai pune si matale ca o conditie de publicare a comentariului citarea din anumiti filosofi. Un fel de captcha dar sa zica. Pentru publicare, dati un citat de minim 30 caractere din Stendhal – Rosu si Negru

      @animal00: stii cum e. Unii vrea sa vorbeste cu tine, altii nu vrea sa vorbesc cu tine. Iar treaba cu crestinul…pfff…eu pup moste si frec portofelul de racla sa imi mearga bine.

      @marcian: scarman pisica cat de des pot. daca nu pot, ma joc cu motanul personal. Sper ca asta iti raspunde la nelinistea din suflet 🙂

    • #9

      @Ada
      Esti noua pe blog? :))
      E ceva de genul : Lasati orice speranta , voi cei care intrati ! :))

    • #10

      @Oana: vrei sa zici de fapt “Lasciate ogni speranza, voi ch’intrate”.
      Pentru a patrunde cu adevarat o carte, e bine sa o citesti in limba in care a fost scrisa. Mai pune si tu mana pe o carte, mai mergi la capsuni in italia sa mai inveti o limba straina. Altfel nu mai poti trolla un blog fara sa te simti analfabetician

    • #11

      @Lucifer
      Ala era un comment pozitiv pentru tine, incercam sa-i spun Adei ca nu cunoaste natura comentariilor de pe blog si ca nu trebuia sa se repeada sa te faca analfabet….dar ma rog ai inteles gresit…
      In alta ordine de idei, puteam sa dau un copy-paste citatului din Dante, da nu toti suntem asa elevati…
      Succesuri!

    • #12

      femeile…n-ar recunoaste un troll nici daca le-ar intra in bucatarie

    • #13

      @ Lucifer
      You sir deserve more likes,
      ultimul comentrariu e castigatorul internetului !

    • #14

      Liliana, eu simt ca nu esti chiar aşa de uşurică cum ai zice la prima strigare si as vrea sa pot spune aici pe blog ca pentru mine ai fost o surpriză si ca a meritat să încerc, vreau sa trec peste prejudecatile legate de prostiile pe care le spui.

      Lasa-mi un numar de telefon si te caut eu.

    • #15

      @liliana mi-a placut formularea ta cu 69 de dislike-uri, imi plac fanteziile tale. 69 zici?

      @lucifer de fapt e mai degraba “ch’entrate”, da’ ce mai conteaza?

    • #16

      Vici Osu tocmai a dovedit ca la cules de capsuni nu inveti bine italiana. Probabil pentru CA CApsunii se culeg in Spania.
      Multumesc pentru corectie Ovi..viitorul suna bine

    • #17

      @lucifer bre maestre, daca ai da si matale un click pe o wikipedia, un Radu F. Alexadru ceva, ai vedea ca Dante asa a scris, “http://en.wikiquote.org/wiki/Dante_Alighieri” . Vorbim de cum a scris Dante, nu cum se scrie in taberele ilegale de aligheristi de la marginea Romei.

      Si incerci sa mi-o mai bagi si pe aia care se vrea dureroasa cu capsuna. Asa ceva… 😀

    • #18

      anu’ trecut (cred) cel mai bun comentariu a fost votat “sictir”, al sarpelui.anu’ asta… cred ca ada ar trebuia sa isi pregateasca deja discursul.:))

    • Ada a vrut sa scrie “Gramar Nutzi” nu “Natzi” si inseamna o gospodina care evadeaza din cand in cand din lumea gastronomica sa mai comenteze pe net cand vede cate o angramaticalitate analfabetica

    • si o poanta veche de internet intreba: daca ada ara gramar nazi, asta il facea pe lucifer gramar jew?

  2. #21

    Din câte am înțeles eu cel mai important lucru la yoga sunt pantalonii.

    • #22

      Camel toe and buttocks FTW!

    • cu riscul de a mai lua 69 de dislike am să spun că această carte m-a surprins. nu e nici daniel steel nici sandra, cum naiba o mai chema pe aia cu romanele ei siropoase. dacă vă uitaţi la film este o prostie. bine, majoritatea voiau să vadă o julia roberts ca-n tinereţe da de, a îmbătrânit şi ea. vrei nu vrei timpul trece. plus că nu ai cum să condensezi într-o oră şi un pic tot ce scrie tanti aia în carte. cartea merită citită. plus că e scrisă aşa … să placă. numai că toţi autorii doresc asta. să prindă cititorul din prima, unii pot alţii nu. tanti asta a reuşit.

    • #24

      @liliana: si ce legatura are ce zici tu cu pantalonii de care zice Silviu?

    • scuze, am răspuns aiurea, da de, citorii noştri sunt mai inmteligenţi … nu?

    • #27

      Cred că Sandra Romain o cheamă pe aia cu romanele siropoase.

  3. #28

    cred ca as putea sa fac yoga :). de cate ori ma intreaba nevasta-mea: iubi, la ce te gandesti? raspunsul meu este acelasi: la nimic!

  4. #29

    Înţeleg că e luni dimineaţă şi prin urmare articolul e pus pentru poze dar totuşi o să încerc un comentariu. Yoga nu ştiu exact cu ce se mănâncă, adică ştiu sigur că fără carne (chiar dacă unii relaxează restricţia la mamifere sau păsări rămânând cu peştele, crustaceele şi fructele de mare) dar în afară de asta îs o grămadă de tipuri şi probabil e un tip de yoga pentru orice stil de viaţă. Recent am auzit de acro yoga, o varietate acrobatică de practică yoga cu nişte posturi frumos de privit şi probabil şi mai “frumos” de executat.

    La meditaţie povestea e un pic mai simplă, din câte am înţeles nu sunt restricţii alimentare deşi calitatea rezultatului poate fi influenţată de cantitatea de proteine animale incluse în dietă şi nu e nevoie de o mobilitate deosebită, da, lotusul e recomandabil dar nu obligatoriu. Ideea e să stai cu spatele cât mai drept în poziţie verticală ca să nu adormi. Cât despre ceea ce faci, o prietenă mi-a oferit probabil cea mai bună recomandare în această privinţă: “stai cu ochii închişi şi-ţi închipui că te afli pe o pajişte înverzită şi priveşti cerul albastru pe care gândurile tale se succed ca norii purtaţi de vânt într-o zi frumoasă de vară. Îi vezi acolo sus, le observi forma şi culoarea dar nu te concentrezi asupra lor ci îi laşi să treacă mai departe şi tu rămâi aici concentrat pe momentul prezent. E OK să te frământe diverse gânduri dar dă-le drumul, nu le ţine la tine pentru că tu vrei relaxare nu stress suplimentar. Prin meditaţie îţi acorzi timp tu cu tine pentru că gândurile alea de obicei sunt despre alţii.”

    Ideea e că nu eviţi gândurile doar că nu te concentrezi asupra lor şi ele te vor lăsa în pace la fel ca porumbelul cerşetor care vede că nu primeşte nimic de mâncare. Scopul e să închizi “aplicaţiile” deschise ca să le laşi pe cele care rulează în background să obţină mai mult spaţiu de procesor (deşi tu nu le oferi conştient acest lucru) pentru a finaliza taskuri deja începute, a se armoniza unele cu altele şi a permite proceselor de autovindecare să se desfăşoare. Meditaţia e ceva ce faci pentru că simţi nevoia nu pentru că trebuie iar dacă simţi nevoia o faci aşa cum crezi şi poţi astfel încât să obţii rezultatul dorit.

    • #30

      am incercat si eu sa meditez dupa ce m-am documentat cat de cat de pe net, nu-mi reuseste sa ma concentrez, nu gasesc o pozitie in care sa stau mai mult de 5 minute, dar … imi foloseste noaptea cand ma trezesc si nu mai pot sa adorm – respir asa cum am citit ca trebuie si ca sa nu-mi mai umble ganduri negre prin cap cant ( in gand dar ca si cum as racni, am un catec patriotic potrivit pentru asta 🙂 ) si sa stii ca functioneaza, adorm repede la loc

  5. #31

    Meditatia nu e aia cand se face liniste si ai in cap doar “pe ei, pe ei, pe ei pe mama lor”?

  6. #32

    Unii zic sa te gandesti la ceva frumos, cum ar fi un peisaj sau o amintire. Stiu ce zici, mintea mea nu stie sa taca, uneori reusesc sa ma gandesc la ceva ne-stresant, dar cred ca tine maxim 4 secunde.

  7. #33

    Exact in aceeasi dilema eram si eu. Cum naiba sa reusesc sa-mi golesc mintea, sa ma calmez in timpul meditatiei. Apoi, am descoperit asta.
    bit.ly/1icP4d1

    • #34

      oh, dude ! era sa scuip cafeaua pe monitor !

    • #35

      bine ca ai inghitit…

    • #36

      Meditatia mea de azi s-a petrecut gandindu-ma la un locsor special pentru tine in Iad,…

      si nu oriunde in iad, ci in Vasluiul iadului unde sunt dracii aia degenerati care violeaza babele hranitoare de maidanezi!!!!

    • #37

      Baaaaaiiii bine ca sunt in concediu ca daca dadeam pe link cu colegii alaturi beleam pwla….
      Oricum la cate spins ati rezistat???

  8. #38

    asculta-ti respiratia.si numara in gand fiecare bataie a inimii, chiar daca nu o simti.
    la un moment dat o sa auzi.trebuie exercitiu, practica.
    sau poti sta in pozitia cunnilingus si sa te gandesti ca de fapt e de fapt numai prin faptul ca e un fapt.ca sfat.si faptul ca e un sfat e tot un fapt.de fapt.

  9. #39

    Tocmai ăla e scopul meditaţiei, să-ţi linişteşti mintea. Nu tre’ să stai în lotus, ci comod, cu spatele drept şi să-ţi urmăreşti gîndurile. Să le observi, fără să le critici (ăsta e bun, ăsta e rău etc). Pur şi simplu stai şi te uiţi la ele ca la film. Vei observa că se răresc şi gălăgia dispare, treptat, pînă cînd o să fie linişte. Ei bine, momentul ăla de linişte e incredibil.

  10. Eu cand am avut de a face cu meditatia/ concentrarea asta (tot la arte martiale), cred ca reuseam ceva, ca imediat dupa eram cu mintea foarte limpede. Smecheria era ca stateam intr-o pozitie foarte relaxata, intins pe spate, si scopul era sa imi linistesc bibilica pana simteam ca ma afund in podea. Si acum mai folosesc metoda, in special cand nu pot sa adorm. Poate asta e o solutie: singurul lucru din mintea ta sa fie o chestie imposibila (gen scufundatul in podea) 🙂

  11. #42

    Meditatia e foarte frumoasa si foarte ok. Te ajuta sa te detasezi de unele lucruri, sa fii zen, whatever.
    Problema e, insa, cand iesi din meditatie si revii la cele zilnice 🙂

  12. #43

    Yoga, sensu stricto inseamna “cale spirituala”. Contorsionismele alea fac parte din “calea spirituala”. Meditatia nu inseamna doar sa nu te gandesti la nimic, ceea e super dificil, orisicum. Meditatiile sunt de mai multe feluri: contemplare, concentrare asupra unui singur gand, etc. Cel de “minte-goala” e cel mai dificil. Un mic artificiu ar fi doar sa-ti concentrezi atentia asupra senzatiei aerului care intra si iese, in punctul de la baza nasului. Daca reusesti sa “gandesti” doar senzatia aia esti destul de “minte goala”. Takes practice, though. Ce se intampla dupa ce reusesti sa ramai concentrat DOAR pe respiratie un timp mai indelungat e ce profanii i-ar zice ca e de domeniul SF-ului. Eu n-am ajuns acolo, dar “am auzit ca….”

  13. #44

    Nu pot da edit la ce am zis mai devreme. Cel mai bun exemplu de meditatie e sa zicem cand ai ajuns pe un munte sau un loc frumos. Si scurtul moment cand esti “wow”. In momentul ala nu prea ai multe ganduri. Pana-ti dai reboot la creier, ala e un moment scurt de meditatie contemplativa. Cand vezi o tzatza (poate nu-i exemplul cel mai bun) si ramai asa scurt…”wow”, iarasi.
    As mai adauga ca meditatia nu se face stand neaparat in nu stiu ce pozitie. Poti sta intins, in timp ce mergi, daca in mod ciudat mersul e inca un reflex si nu tre’ sa te gandesti la asta. E greu de definit. Vorba aia veche zen, e ca aplaudatul cu o mana :))

    • #45

      Bre, cand vezi o tata si se goleste capu de ganduri nu e de la meditatie, e de le “principiul vaselor comunicante”…

  14. #46

    ce am auzit eu de la astia cu spirala energetica.
    ca ne incrucisam in herculane. ei cu spiralele, noi cu raftingul/canyoningul.
    partea comuna e gropanul (nele) cu apa termala unde noi ne tratam troznelile si vanataile, si ei amorteala probabil.

    lotus asta este o pozitie in care poti sa stai sa meditezi. dar nu 10-15 minute, ca aia nu e meditatie, ci 2+ ore.
    e destul de nasoala sa nu adormi, dar destul de lejera inca sa iti lase mintea sa zburde.
    cam asta e tot ce stiu.

  15. Ca intro recomand Alan Watts si Jiddu Krishnamurti, ei sumarizează în câteva înregistrări (disponibile pe Youtube) cam care-i faza cu meditaţia, daca trebuie cu adevărat să-ţi frângi genunchii în poziţia lotusului sau nu. Google: Jiddu Krishnamurti: In Total Silence The Mind Comes Upon The Eternal.

    Dar că să-ţi răspund scurt la întrebare, faza cu meditaţia pare a fi să încetineşti ritmul în care îţi fuge mintea, să înveţi priveşti fiecare gând şi fiecare senzaţie pasiv, iar nişte cercetători arată că asta are efecte destul de bune asupra creieraşului, în sensul că îţi organizează amigdala (nu aia din gât, ci o părticică din creier responsabilă pentru managementul emoţiilor). Pentru mai multe pe partea ştiinţifică îţi recomand: www.youtube.com/watch?v=_If4a-gHg_I “The Healing Power of Mindfulness” ştiu că sună puţin a voodoo, dar merită ascultat punctul de vedere. 🙂

  16. #48

    Sa iti explic cum e cu yonga asta:
    Se ia una bucata papushe cu diploma in comunicare/PR/(f)relatii internationale, se pun niste carti de paulo coielho, ceva citate din tzum-pao/jingling/dalailama/fukushama si se porneste la drum. Se cauta un maestru. Asta, ca sa fie adevarat-veritabil, trebuie sa fie un indian din care curg zdrentele, cu par lung si barba nespalata, de sta intr-un picior si se hraneste cu furnici si prana. Prana e un fel de n-ar mai fi, daca nu intelegi ce e prana, inseamna ca ‘nu esti inca pregatit’ si ‘nu ai atins nivelul spiritual necesar’. Pe urma, se baga mobilitate la greu, astfel incat sa ajungi sa iti pupi singur gaura, ma scuzati, a fundului. Cand ajungi sa faci asta, realizezi ceea ce se cheama ‘micul circuit’, adica se invarte mancarea prin sistemul tau digestiv de la start pana la finish si din nou tot asa. In felul asta primesti niste forta centrifuga de la buddha si te ridici pana la absolut. Pe urma ramai acolo si incepi sa tii conferinte la care vin alti fraieri si iti dau bani. Tu, pentru ca esti deja iluminat, primesti banii si ii lasi sa iti pupe si mana, ca esti zeu, in pana mea. Uneori, in zilele de sarbatori legale, le apari tuturor telepatic (sau in astral, daca esti mai bazat) si le dai binecuvantari, energii benefice, sfaturi practice pentru renovat si incurajari. Cu totii sunt fericiti. Lumea e mai buna. Planeta iti multumeste.

  17. yoga e pentru toti:
    -unii sunt pusi pe pozitie;
    -restul stau pe pozitie de buna-voie;
    Doar ca sunetul din urechi nu e ritmul cardiac..:)

  18. #50

    ca sa meditezi nu trebuie neaparat sa inchizi ochii [si eventual sa poti sa ti-o sugi singur].

    o simpla plimbare prin natura te poate aduce intr-o stare meditativa fara mare efort, iar chestia aia cu “goleste-ti mintea” cred ca mai degraba se poate interpreta ca si “lasa-ti mintea sa se intrepatrunda cu ceea ce te inconjoara”; practic nu te gandi la nimic in particular, ci doar contempla ceea ce se intampla in jurul tau.

    eu fac chestia asta cand pescuiesc. genul meu favorit de pescuit este pe un paraias care curge prin padure, combinand astfel pescuitul cu cativa km de mers cu obstacole.
    nu stiu daca este coincidenta sau doar un fel de exercitiu mental, dar am observat ca experienta e mai placuta si parca si pestii trag mai des in momentele in care nu ma gandesc neaparat la “vreau sa prind un peste/cum sa fac sa prind un peste/n-am prins un peste de 2 ore/mortii ma-tii de peste!” .

    las lucrurile sa se intample: doar privind apa cum curge, cum spinnerul parca danseaza in curent, ori cum tocmai am “prins” o vidra sau un castor in coada ochiului – toate aceste fapte aparent nesemnificative au efect foarte relaxant asupra mea.

    • #51

      +1 pentru pescuit. si eu am descoperit deconectarea, insa la pescuit la pluta. intri intr-o transa mica privind la punct fix si linistea din jur ajuta. Pana la primul manelist care da drumu la casetofonul sin cielo-ul lui, dar ma rog

    • #52

      pai si cam de-aia prefer padurea: hoinaresc cate o jumatate de zi si nu intalnesc tipenie.

  19. Meditația nu este ca să-ți calmezi gândurile ci să le conștientizezi. Asta-i toată șmecheria, stai un pic locului și vezi ce mai e în capul tau. Faci o analiză, vezi câtă energie depui în tot felul de gânduri și sentimente și calculezi dacă merită. Treaba cu respirația e doar o metodă de verificare, că ești atent la tot, adică tot, ce se întâmplă cu tine.

  20. #56

    încearcă să-ți alungi orice gânduri serioase sau neserioase din minte, pe bune, chiar îți recomand! golește-ți mintea, bagă în creierul tău o pereche de boobies de toată frumusețea și n-o mai scoate de-acolo! o să rămâi uimit când o să descoperi ce înseamnă meditația cu adevărat!

  21. #57

    Hmmm… Vad ca romanul se pricepe la fotbal, politica, it si mai nou…yoga. Daca stau 3 ore nemiscat o sa imi amorteasca chakrele si energia nu o sa mai fie directionata corect.

  22. #58

    Ascultă chestia asta de-aici şi vei ajunge în altă dimeniune spiritualo-economico-socio-religioaso-politico-…. şi aşa mai departe:
    www.youtube.com/watch?v=s8P7Eitg9cs

  23. #59

    Well, meditatia e despre starea alpha. E echivalentul transei religioase din cam toate religiile: un betisor parfumat/ tamaie/ alte materii verzi si uleioase, relaxare fizica, astfel incat sa nu simti ca te incomodeaza ceva, o muzica sa te faca sa visezi pe fundal. Undele alpha se declanseaza si fix inainte sa adormi – e motaiala aia de duminica dupa-amiaza, cand te uiti la film.

    Doar ca in meditatie incerci sa nu adormi, ci sa te mentii cat mai mult in alpha si sa ai controlul imaginilor. Fix pe acelasi principiu functioneaza si muzica goa. Sau visatul cu ochii deschisi. Sau hipnoza/autohipnoza.

    Incearca asta si urmeaza pasii. Unii pot intra mai usor in alpha, altii mai greu, dar in timp se poate educa: www.youtube.com/watch?v=NonSfWKt_Yc.

  24. #60

    Uite aici yoga sanatoasa:
    www.youtube.com/watch?v=0oQeTXozAEo

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam