La postul cu cheile de windows, râdea cineva despre războiul Linux vs Windows, alea în care trebuie să se demonstreze care din ele este mai bun. În paranteză fie spus, ultimul linux instalat a fost o Fedora care avea vreo 5 CD-uri, cred, arăta bine dar, dacă voiai să vezi un film, trebuia ‘să mai citești”, conform experților vremii. Înțeleg că nu s-au schimbat multe și, dacă vrei un plex cu streaming, trebuie să devii rapid Linus Torvald.
Aaaanyway, altceva voiam să spun.
Iată, timpul a demonstrat că supremația unui singur sistem de operare e o idioțenie. În lume nu mai există decât Android și iOS, prin urmare toate telefoanele funcționează la fel, au aceleași chestii, ești obligat să te lași urmărit prin diverse servicii, dacă vrei să beneficiezi de serviciu și dai bani pe Windows, nu puțini, ca să te anunțe că ei oricum îți dau publicitate în windowsul tău, pe care ai dat bani, e la latitudinea ta dacă o vrei targetată și lași acces la obiceiurile tale de consum sau ți se dă la grămadă.
Din păcate, Linux a pierdut startul pentru a fi un OS friendly, pentru toată lumea, din cauză că a fost acaparat de capetele de tomberon din IT, care s-au crezut zei pentru că știau să tasteze în consolă. Nimic friendly, nimic din valul ce a fost în jurul windowsului, ci doar o gașcă de anoști încrezuți, care au împins în exterior pe oricine încerca să adopte sistemul.
Alt OS generalist? Îndoielnic. Nu e cine, nu e de unde, nu există posibilitatea de a acapara piață sau de a convinge oamenii că se poate și fără chestia lui Gates. Iar dacă va exista ceva incipient, Microsoft va avea grijă să îl cumpere și să îl închidă, cum se face cu absolut orice ridică nasul din țărână. Previziuni de viitor? Sumbre.
NOU
In zilele noastre orice orice produs trebuie sa fie usor de folosit de catre mase, altfel nu are succes. Totul s-a uniformizat in acest mod, si e normal asa. Ca user obisnuit, nu vreau sa fac 20 de setari inainte sa pot vedea un film sau pot porni un joc. Cine isi mai aduce aminte: in urma cu vreo 15-20 de ani inca se practica overclocking la procesoare, la ram, la placa video… azi nimeni nu mai face asa ceva (in afara de cativa entuziasti, pentru teste). Procesoarele vin ele gata sa urce la frecvente mai mari, daca e cazul, doar ca niciun utilizator normal nu mai este interesat de asta. Tehnicalitatile nu mai au haz, acum vrei doar sa-ti faci treaba cu pc/telefon/tableta sau orice alt dispozitiv.
NOU
Tot timpul a fost asa, doar ca cu alte produse. Sau crezi ca in ultima suta de ani era musai sa fii inginer mecanic ca sa poti conduce o masina? Vrei sa te urci in ea si sa invarti volanul cu mintea la friptura care te asteapta acasa, nu sa stai pe pozitii in orice secunda sa schimbi o bujie (eventual preventiv)
NOU
Nu ca imi vine mie sa te contrazic, da’ de prin 1999 n-am mai folosit Windows. Toata lumea din casa la noi are laptopuri cu Linux si tablete android (mai putin fiu-miu care a primit si un iPad de la scoala). Depinde si de ce trebuie sa faci cu computerul ala, depinde si de om – n-o sa incep sa ma laud acuma ca am fost in echipa care a facut prima distributie Linux romaneasca – da’ in ziua de azi Linux just-works.
NOU
@neXt: un echivalent pentru BSPlayer Pro în Linux? Să nu-mi spui de VLC, că ăla-i slăbuț rău.
NOU
Nu știu ce este un BSPlayer Pro, dar deduc din context că este un fel de player video cu ceva interfață. Ai SMPlayer și Kodi.
NOU
@Mihai Garibaldi: se pare că Kodi e singurul care a introdus optiunea de a integra căutarea de subtitrări în comunitatea BSPlayer prin download-area unui add-on. Asta mi-a scăpat, mea culpa.
Pentru mine, BSPlayer Pro e player-ul multimedia universal: știe toate formatele care le folosesc eu și download-ează subtitrări în ce limbă vreau eu.
NOU
Ce are VLC-ul? Intreb nu dau cu parul.
NOU
Am urât toată viața BSP și am mulțumit zeilor când am dat de vlc.
NOU
“Un echivalent BSplayer” e intrebarea, pai uite, Gmplayer ar fi, daca VLC nu-ti place. Totem, MPV, Miro imi vin acum in minte. De KODI s-a amintit deja.
Poate n-am fost clar: nu invit pe nimeni sa foloseasca un OS sau altu’, doar spun ca pentru mine, de douazeci de ani, Linux e absolut OK.
Mai bootez si FreeBSD, din cand in cand, am Windows in emulare, am si MacOS, le folosesc doar pentru a ma tine la curent cu ce mai e nou prin ele. Fiecare cu ce-i convine.
NOU
Ai perfecta dreptate Linux Ubuntu , Mit și nu numai bate orice când Windows-ul.
NOU
Ca utilizator de Windows (3.11 – 10) și Linux (Slackware, Debian) pot să spun că acesta din urmă mai are de recuperat pe partea de programe echivalente-n Windows.
Toate astea pentru că…bani.
NOU
A, scuze, n-am știut. Ignoră postul meu precedent.
NOU
Se pare că nu ați încercat Ubuntu. Merge excelent și ca desktop și ca server. Dacă ar fi folosit în școli nu s-ar da atâția bani pe window$.
NOU
@Georgian
Cineva trebuia sa ia si spaga de rigoare pe un motiv beton…
NOU
Nu e ok să dai vina pe alții pentru că nu ai vrut să înveți câteva comenzi simple și să citești câteva pagini de manual. Și să-ți dedici câtiva ani dobândirii unor skilluri obscure.
NOU
Amuzant, dar nu. Pentru dat pe net un pic si ceva taskuri de birou majoritatea distro-urilor contemporane mai rasarite merg ca unse out-of-the-box. Sa fim seriosi, am instalat unui mos de 80 de ani Ubuntu, omul fiind utilizator basic de Windows. Se impaca cu el fara nici o problema. Browser- Fuego in YouTube, cautari de pornache pentru seniori, citit un EVZ-ceva, Skype cu nepotii.
NOU
Am mai zis eu, ca securitatea din vremea comunismului a fost o gluma buna, pe langa cum isi deschid oamenii usile caselor, dand voie tuturor aplicatiilor sa spioneze tot ce fac, in cel mai prietenos mod posibil. Nu te ameninta nimeni, nu te forteaza nimeni. Se mai agita lumea putin, cand afla ca facebook se joaca cu datele lor, dar se agita tot pe facebook.
Si mai dai si bani pentru asta.
Scanare de amprenta pe telefon, Alexa, Siri, recunoastere faciala. Wow, ce SF, ce frumos, ca’n filme. Doar ca toate astea sunt colectate undeva si, pe mainile cui nu trebuie, vor fi folosite cu succes, sa vada tot ce faci, unde cheltui bani, in ce locatie esti,ce stil de viata ai, la ce ora stingi lumina in casa, cand dai drumul la aerul conditionat inteligent, ce mancare ai in frigiderul inteligent, cati bani ai in banca, ce salariu iti intra exact in cont, masina se conecteaza lejer la wi fi. Practic, oriunde te duci, cineva stie si aduna date despre asta.
Si totul s-a intamplat atat de frumos si de usor. Nu am cum sa dau vina pe Windows. Sau exclusiv pe Windows.
Ne-a facut dependenti, fara sa ne dam seama, fiind user friendly si accesibil. Si acum face ce vrea, pe cati bani vrea.
Ca la dealerii de droguri, care cauta noi dependenti. Mai intai iti dau gratis, apoi la un pret bun, apoi, cand ai devenit dependent, iti iau pielea de pe tine.
Da, in clipa de fata ma plang de pe un computer cu Windows 10. Frumos. Democratic :))).
NOU
Ai Windows 10 LTSC, dacă nu vrei prea multe bătăi de cap sau…Windows 7 SP1.
NOU
Din pacate, noul PC nu suporta windows 7. Si oricum, nu prea mai functioneaza nimic cu Windows 7.
Dar nu e asta problema, doar ma plangeam si eu, la modul resemnat :)))
NOU
Nu sunt as în sisteme de operare. Am instalat linux și m-am jucat puțin cu el. În urmă cu câțiva ani. În scurt timp am renunțat la windou$. Prefer Arch linux. Mă descurc cu toate. Cert este că nu e greu deloc.
NOU
Ba chiar Windows a venit tarziu la petrecere. Google si Facebook le-au aratat de unde vine banul gros in viitor. Pana atunci, Windows cred ca era doar un backdoor ptr NSA si modelul lor de business era licenta.
NOU
E singurul comentariu valabil la postul asta si atat.
NOU
“cati bani ai in banca, ce salariu iti intra exact in cont”
Ar trebui sa primesti banii in mana, poate si la negru ca sa nu stie. Oricum, odata ce banii sunt in cont in banca si un angajat are acces la situatia ta, e de ajuns….incep telefoanele. Vezi “brokerii” care suna pentru investitii sigure.
NOU
Ca o paranteza: același laptop rulează mult mai bine pe Ubuntu decât pe win10, însă cei care sunt dependenți de aplicațiile Microsoft o dau de gard. Sa nu-mi spuneți de wine ca o cam suge cu majoritatea aplicațiilor ms.
NOU
Ca o paranteza, foarte multe pc-uri/laptopuri functioneaza mai slab pe Linux. Asta o spun din experienta proprie.
NOU
Am râs. Că Android e defapt tot Linux iar iOS are la bază BSD. Supremație alea-alea.
NOU
Sistemul de operare se numește Android, nu vorbim de limbajul in care e scris, ci de existenta unei interfețe între user și telefon. Alt OS mai e? nu e, mersi
NOU
Păi, asta spunea și Răzvan. Google au luat un Linux și l-au aranjat pentru ei. Android este o distribuție de Linux gestionată de Google și făcută să meargă pe telefoane/tablete.
NOU
Așa. Și mai exista alta? Ai de unde alege alta DISTRIBUTIE DE LINUX? Peuntru că eu vorbesc de monopolul unui OS de telefon, iar voi bateți câmpii despre ce bun e linux
NOU
Se referea la faptul că sunt două sisteme de operare diferite. Android e Linux, iOS nu e Linux, e BSD. BSD nu e o distribuție de Linux.
NOU
Confused people make me happy.
NOU
Android e cu sursă deschisă, deci oricine își poate face propria distribuție. Mai mult decât atât, ce mai vrei?
itsfoss.com/open-source-alternatives-android/
NOU
il cheama linus f torvaldS
NOU
Ce vorbești tu aici e discuție de care e cel mai bun OS pentru desktop. Că la fel cum zice băiatul de mai sus, Android e doar o altă distribuție de Linux, cu interfața optimizată pentru a rula pe ecrane mici. Făcând abstracție de băieții care dau sfaturi, mai citește și tu un manual etc, Linux e OK pentru scopurile sale, nu pentru pus pe laptop dacă vrei să ai instalat un Word, două filme și un fotoșop. Linux pe desktop e o glumă, Linux pentru servere/appliances/hobby etc e aur.
NOU
Nu știu dacă trollezi sau nu. Pentru că vorbim de alte sisteme de operarem
NOU
E chestie de gust. Mie mi se pare glumă Windowsul pe desktop, e acceptabil doar pentru jocuri, nu poți să faci ceva serios pe el.
NOU
Serios? Daca esti inginer si lucrezi in proiectare, cu ce e mai bun Linux ca si Windows? Daca esti jurnalist, cu ce e mai bun Linux ca si Windows. Bai nene, folosirea unui PC nu se reduce doar la IT. Se mai folosesc si in multe alte domenii.
NOU
Daca esti inginer nu prea merge Linuxul, ca sunt multe programe obscure, foarte specializate care sunt scrise doar ptr Win.
Ca ziarist e discutabil, daca te satisface Libre Office sau Open Office atunci e ok. Eu le folosesc pe Win ca sa nu mai dau banii pe MS Office, ca nu il utilizez asa de mult.
Eu as baga un distro mai simplut la bugetari. Sa nu mai fie nevoie de achizitii scumpe si sa nu instaleze angajatii jocuri pe ele. Si calculatoarele sa se inlocuiasca mai rar. Economie la buget cum ar veni.
NOU
Dacă ești inginer si lucrezi in proiectare ai CATIA care merge pe Linux cu ajutorul Wine, ai Unigraphics care are suport nativ Linux, ai Draftsight daca vrei un înlocuitor de Autocad 2D. Sa mai zic ?
NOU
nu trolez, chiar zic că linux pe desktop e o glumă
NOU
Așa, și cu ce contribuie asta la discuția care se referă la faptul că nu există alte sisteme de operare și monopolul e rău?
NOU
Asta este ca o discuție automată vs manuală pe blogul Celuilalt.
NOU
Android e linux.
Ubuntu si LinuxMint merg out-of-the-box( suita office inclusa), driverele si le cauta singure. Pt mai mult exista “ubuntu sofware center” . snapcraft.io/store , flathub.org , synaptic etc. Ca utilizator mediu poti trai o viata fără sa scrii nici macar o linie de comanda in terminal .
Daca te manînca degetele gasesti informatii. ajutor ,tutoriale intr-o comunitate mult mai buna față de windows.
Intr-un PC dual-boot , linuxul este vizibil mai rapid fata de win10.
Te doare la basca de virusi.
linux= Minusuri la jocuri si deloc Photoshop.
Daca ar fi s-o invat pe bunica sa foloseasca PC-ul linux(ubuntu) ar fi solutia.
NOU
MacOS.
Va pup!
NOU
Mac OS e un Unix. Aceeasi treaba cu Androidul si Linucshii. Te salut din mers ca nu fac schimb de fluide cu oricine.
NOU
Tu iti dai seama ce mult ne-a schimbat societatea/comoditatea/economia/softul?
Acum 20 de ani nu avea nimeni licenta de Windows. Acum se umpara la greu folosind linkurile lui Cetin.
NOU
aș fi surprins dacă s-ar întâmpla asta.
NOU
S-a pricopsit lumea… Dar inca mai merg si torentii din dos care alimenteaza golful piratilor, pentru amarasteni…
NOU
E atat de absurd fanatismul asta Linux. E ca si cum am avea pretentia ca toti soferii sa fie ingineri mecanici. Si e drept ca avem situatii usor ridicole de ingineri mecanici (auto) care nu reusesc sa conduca o masina. Asa si cu Android. O fi Linux, apreciem, dar fara interfata realizata de oameni similari in abordare cu Gates, era doar o chestie interesanta in cotloanele vreunui laborator.
NOU
raspunsul e aici
www.youtube.com/watch?v=d_AP3SGMxxM
NOU
Am avut :ubuntu;lubuntu;linux mint ;kubuntu .Mi-au placut , functioneaza….incercati !
Distrouri linux sint multe !
Surful pe net e ok!Un stik 3.0 si distrouri live cd , ca sa nu instalezi pana nu vezi ca iti este util.Devirusare , recuperare date .Cu un stic usb 3.0!
NOU
Ce a vrut sa spuna autorul? Ca nu existe mai multe sisteme de operare, nu care e mai bun dintre linux si windows, sau care din ce deriva. Cred ca a pus titlul putin gresit.
NOU
La subiect, am încercat mai multe sisteme de operare pe desktop, altele decât Windows și Linux. Vorbim de desktop aici, nu de servere, da?
Experiența pe scurt:
La FreeBSD am renunțat anul trecut. L-am ținut cu update-urile la zi până într-o zi când și-a făcut harakiri. La propriu, si-a bușit irecuperabil filesystemul fără motiv aparent. În principiu ar fi cel mai avansat din ce am testat. Problema este că nu poate fi folosit în loc de Linux dacă dispare Linuxul, pentru că foloseste chestii din Linux (de exemplu Linux emulation pentru driverele proprietare de Nvidia). Chiar vine cu niște binare din Suse pentru asta.
NetBSD încă îl mai tin, dar nu este user friendly. De fapt nu este nimic friendly. Au un build system interesant, dar pentru un user normal, care vrea să folosească o distribuție binară, package managerul cam lasă de dorit. Fără să intru în amănunte, ajungi în situația să nu poți instala programe pentru că nu se mai potrivesc liburile și compilarea lor este cu câteva luni în urmă. Găurile de securitate se fixează relativ repede în surse, dar în binare pot ajunge după câteva luni. Sau poți să ajungi în situații absurde – de exemplu poți să instalezi traducerea în română pentru Firefox, dar nu și Firefox. Nvidia merge cu driverul open source, dar doar dacă nu este compilat și în kernel, cel puțin pe placa pe care am testat eu. Deci nu out of the box.
Am instalat și Minix, e un fel de NetBSD incomplet (pentru curioși, kernel original + un port al userspace-ului de NetBSD, dar lipsesc chestii de bază, gen job control). Nu are ce căuta pe desktop.
Am instalat și celebrul ReactOS. E un fel de cum să explic eu, un fel de Windows 3.11 când era mic si avea pojar. Nu merge aproape nimic pe el, e degeaba. Dar sunt speranțe că în 15-20 de ani ajunge cam unde era Windows 98 înainte de SE.
Am încercat Haiku. A mers câteva zile și și-a facut harakiri și el. Pentru cei care nu știu, este un OS care încearcă să reînvie BeOS. Cât a mers a fost ciudat, unele chestii mergeau dar lua clickurile greu, doar când voia, scrolla ciudat, era aproape folosibil, ca sa zic așa. Nu m-a convins, o să-l mai încerc peste 2 ani să văd dacă a făcut ceva progrese.
Saving the best for last – FreeDOS. Am o instalare curentă de FreeDOS 1.2. Merge decent pe calculatoare mai vechi de 20 de ani. Am înțeles că pe computere exclusiv UEFI nu va mai merge, deci nu mai ține mult. Folosește un singur core, deci daca ai multicore ai degeaba. Majoritatea programelor de DOS nu știu să folosească mai mult de 64 MB RAM, chiar dacă FreeDOS îl recunoaște. (De fapt unele se blochează dacă văd mai mult de 32.) Merge net-ul, dar destul de lent iar driverele nu sunt chiar trivial de găsit sau de instalat, iar pentru calculatoare mai noi probabil imposibil. Pe unele chipuri există driver de stick USB. Sunetul merge doar pe calculatoare suficient de vechi (de fapt pe nimic mai nou de 1997 nu merge ca lumea, în funcție de noroc se aude ori prost, ori deloc). În rest e DOS, merg unele jocuri vechi, altele nu, trebuie resetat mai des decât windowsul.
În concluzie, în afară de Linux, nimic.
NOU
Am inteles, le ai cu calculatoarele. Cu ce ajuta postul asta, pe unul care foloseste calculatorul sa vorbeasca pe skype cu ma-sa mare de la tara?
NOU
@Mihai: eu am prins epoca de aur a sistemelor de operare alternative. Că am vrut, că n-am vrut, a trebuit să le testez pe toate, că trebuia să scriu despre ele.
Am lucrat în MenuetOS încă de când era la începuturi. AtheOS încă de dinainte să se numească Syllable și să facă trecerea la un nou mediu de dezvoltare. QNX de pe la versiunea 6.2 RTOS. Solaris, NetBSD, OpenBSD, FreeBSD și derivatele. BeOS de pe la R4, amtrecut prin R4,5 și am folosit R5.0.3 doi ani, după care a dat chix Be Inc. și-am trecut exclusiv la Linux. Haiku e drăguț dar după 16 ani (fără să socotim perioada OpenBeOS, Cosmoe, Zeta) ÎNCĂ nu are compatibilitate 100% cu BeOS R5. Ceea ce e foarte grav. OS-ul ăla e mort, oricât de drag mi-ar fi. RISC OS, MacOS-urile până la 9.1 și apoi OS X, chiar și UNIX pur la un moment dat (l-am prins pe ceva server, mă uitam la consolă ca la elefantul verde). MorphOS, Amiga-urile, OS/2 (urât era ăla), OpenStep. Apoi distro-urile Linux: Slackware vreo 2 ani, apoi RH/Fedora, apoi am trecut definitiv la Debian-based că aveau repo-uri doldora de chestii și mă săturasem să tot compilez în Slackware sau să caut TGZ-uri.
Din 1996 și până acum am văzut extrem de puține inovații demne de a fi menționate: atribute extinse în BFS-ul din BeOS într-o eră în care niciun alt OS POSIX-based nu știa de FS cu journaling; containerele din Solaris și cum au reprodus chestiile alea oamenii din comunitatea *BSD; Photon în QNX RTOS se mișca extrem de rapid pentru vremea lui așa că punct în plus; AppStore-ul Apple, chit că era copiat după ideea repo-urilor Linux/BSD, măcar arăta mișto și era făcut pentru userul de rând. Fără astea n-am fi avut azi Docker sau ext4 sau software Windows pe care să-l ia OS-ul din online. În rest, în proporție de 90% erau chestii fie cu mică utilitate, fie chestii reciclate din idei mai vechi, de obicei ale altora.
NOU
@Eu: pentru vorbit prin Skype sau messenger-ul de la FB Linuxul Ubuntu e numai bun.
Nu dai bani pe el, merge pe rashnitze mai vechi, nu ia virusi de la click-uri aiurea si daca nu esti power user de windows nu te deranjeaza deloc.
NOU
Singurul meu post la subiect din ultimele 18 luni și tot e cineva nemulțumit 🙂
@Tu, postul ăsta nu ajută pe nimeni, doar subliniază că nu ai alternativă la Windows, respectiv că nu am alternativă la Linux.
@Răzvan: o parte le știu, dar m-am rezumat la cele încă în viață, chiar și pe perfuzii 🙂
NOU
iOs. Unix. Android. Unix. Tizen. Tot Unix. LG webOS, yep, Unix. Synology DSM, nope, tot Unix.
Practic tot ce e pe planeta asta se imparte in C:/ sau /, altceva nu exista.
Cred ca singurul OS complet nou nout e Fuchsia lui Google. Si ar mai fi Symbian, dar a murit o data cu Nokia, sa le fie tarana usoara…
NOU
și io mă număr printre ex-fanii Symbian, care, by he way, tot un linux era, la origini. Ex-fan pentru că Nokia a murit, nu ține de mine. Io și acum am în bordul masinii un Nokia N95, arată si merge ca nou, ma mai joc cu el ca GPS.
NOU
symbian nu avea nici o treaba cu linux, deriva din psion epoc
mai putin si spuneti ca si eniacu rula linux si chiar si masina turing tot linux
NOU
Au găsit în Egipt, pe piramide, linii de cod de Linux.
NOU
coloja o sa iei o pauza, efectiv esti depasit de situatie si nu intelegi ce vorbim, blocat fiind in a demonstra cat de tare e linuxul, desi nimeni nu afirma contrariul. revino cand te mai racoresti
NOU
Eu nu înțeleg ce vreți. Un sistem de operare nu se rezumă la kernel, iar atunci când spuneți că Android e linux, de fapt spuneți că folosește kernel-ul linux. Există foarte multe distribuții de linux, care diferă foarte mult între ele și nici măcar nu folosesc aceeași versiune de kernel. Există mai multe tipuri de interfețe grafice pentru ele, din care poți alege și care diferă destul de mult. Să numai zic de grămada de aplicații gratuite. Problema asta e, că sunt gratuite, făcute de niște băieți în timpul liber, pe când Microsoft e un gigant, care bagă foarte mulți bani în dezvoltarea unui produs cum e Office. Normal că nu poți compara calitatea acestuia cu o alternativă gratuită.
NOU
“Din păcate, Linux a pierdut startul pentru a fi un OS friendly”
In general da, daca nu ai rabdare sa testezi de unul singur distributii pana iti place una si ramai acolo e nasol, ti se ia. Si exact fragmentarea asta o sa il bage mai adanc in groapa pt average users.
Altfel, ca exemplu personal: Linux Mint. Usor de instalat, isi cauta drivere singur, Firefox are, VLC are, OpenOffice are, poate reda gramada de formate Audio / Video. Pentru laptopul meu de mailuri, Facebook, YouTube si pornache e mai mult decat suficient. Si nu iti imagina ca sunt vrun geniu al liniei de comanda, ba chiar din contra; sunt o putoare de om de dat ca exemplu.
Daca nu Win si Linux, Apple boss 😀
NOU
Ca si emag in comertul online romanesc.
NOU
“acaparat de capetele de tomberon din IT” – Vai, Senioare, la atâta ură de clasă, poate ar trebui să-ți programezi niște ore la cabinet, la Coloja…
NOU
Ce fac baietii destepti pe linux, restul pe windows doar pot visa :)) Parerea mea sincera e ca Linux ca si sistem de operare nici nu a avut intentia destul de mare sa intre in razboi cu windows.
Sa nu uitam totusi de Mac, iOS, Android care toate sunt bazate pe Linux. Si ce frumoase au iesit 🙂
NOU
Hai nu ne ofili!… Care băieți deștepți?
Desigur că Linux vine mai la îndemână pentru cineva cu abilitatea de a programa, fie chiar și niște amărâte de scripturi, dar asta nu e chiar definiția pentru “băiat deștept”, ci mai degrabă pentru “nerd”.
NOU
Incearca sa reduci aerele, daca tot dai gherle. Mai studiaza radacinile MacOS si IOS. Daca nu ai timp, vezi ca scrie mai sus, in comentarii.
NOU
Ia zi bai Jimmy, ce faci tu pe Linux si tre sa imi apara mie in vise?
NOU
01001011 01101001 01100100 01110011 00100000 01110100 01101000 01100101 01110011 01100101 00100000 01100100 01100001 01111001 01110011 00101110 00101110 00101110
NOU
01110100 01101000 01100101 01111001 00100000 01101000 01100001 01110110 01100101 00100000 01101110 01101111 00100000 01110010 01100101 01110011 01110000 01100101 01100011 01110100
NOU
01000010 01101111 00011001 01101111 01110010 01101111 01100111 01101001 01101100 01101111 01110010 00100001
NOU
49 6e 63 61 20 6d 61 69 20 70 75 74 65 6d 2e
NOU
141 143 163 150 165 154 154 171 054 040 156 157 054 040 167 145 040 143 141 156 164
NOU
Vm9yYmVzdGUgaW4gbnVtZWxlIHRhdQ==
NOU
De ani de zile Linux are distribuții foarte grafice și vizuale, Ubuntu ar fi una din ele, care se pot folosi fără un CV demn de NASA.
NOU
Am început cu Linux. Am avut profesor bun. Linii de comandă scrise pe hârtie, explicații… Ani de zile monitorul a însemnat litere albe pe fond negru. De la navigare până la mIRC, mail, scris CD, muzica …totul în consolă.
Și azi, când deschid vreun prompt de comandă in windows, “pwd” sau alte comenzi scurte îmi stau pe varful degetelor, e cumva mai natural să le scriu decat să văd ce scrie in stânga fara să dau comanda. Nu stiu, așa mi vine.
Dar… a rămas în urmă. Consola nu mai ajunge, interfața … să fim serioși. Viața merge inainte dar Linux n a mers inainte pe același drum.
NOU
Stii ca poti instala Windows fără interfața grafică daca tii neaparat, nu?
Sau ai chiar si Unix Subsystem la features de adaugat…
NOU
Războiul asta se va termina curând. Cel putin pe desktop, in afara de niste cazuri speciale, sistemul de operare va deveni in 10 ani irelevant fiindcă 99% din ceea ce faceti, veti face in browser. Si 90% dintre noi vor avea datele într-un soi de cloud.
In lumea business, bătaia gigantilor deja se da acum intre servicii de cloud, nu mai e Windows vs Linux. Acum avem Azure vs AWS, avem Office 365 vs. GSuite. De aici curge banu’ gros, si Microsoft se pare ca iar a jucat cartea care trebuie.
NOU
Why not lindows? 😀
NOU
Linux desktop ok, pentru cei care doresc sa treaca de pe Windows pe Linux:
1.) – ChaletOS
www.youtube.com/watch?v=eB3-20jZlVw
2.) – Zorin OS 15 (versiunea Core care e FREE(
www.youtube.com/watch?v=OJSQytOKDrU
… si mai sunt.
NOU
Ba, io nu stiu care e mai ok, m-am gandit doar ca voiam sa va zic ca sunt vegan.
NOU
Exceptionale schimburi de idei… Recunosc ca am nimerit aici total intamplator. Dar am remarcat ca, fara sa am cunostinte aprofundate la nivelul celor care au participat la discutie, atunci cand m-am apropiat de prima tastatura nu prea aveam de ales functie de hardware… CP/M, UNIX,… Gresesc ?