Mai țineți minte, când am fost, acum un an pe șantierul Skanska, de lângă Politehnică, să văd cu ochiul meu cum se construiește altfel decât se construiește, în mod normal, în România? Am văzut atunci niște clădiri care vin din altă epocă, cu pistă de alergare pe acoperiș, cu parcări inteligente, cu ferestre care umblă după soare.
Nu știu câți din voi, corporatiștii de birouri, realizează că, de fapt, la birou își petrec cea mai mare parte a zilei active. Vă treziți dimineața, o oră în trafic, minim 8 ore la birou, 8.30 cu pauză de masă, după aia iar o oră în trafic. 3-4 ore acasă, seara și, a doua zi, la fel.
E imposibil, în aceste condiții, să mai faci separarea dintre acasă și la job. Dacă acasă vrei să ai confort, să ai aer curat, să ai luminozitate, să te simți bine în acel mediu, pentru a fi liniștit, fericit și astfel, să îți faci treaba, de ce nu ai face asta și când e vorba de locul de muncă?
Acum, la același grup de clădiri, Skanska vine cu WELL.
Certificarea WELL este un sistem bazat pe performanță care presupune măsurarea, certificarea și monitorizarea caracteristicilor mediului construit care au o influență asupra sănătății și confortului ocupanților. Se iau în calcul calitatea aerului si a apei din clădire, accesul la lumina naturală, prezența plantelor și a vegetației, dar se pune accent și pe confortul personal, accesul la alimente sănătoase și influența pe care o au clădirile asupra corpului uman.
Pentru a obține certificarea WELL Building Standard, deținătorul proprietății trebuie să înscrie documentația clădirii, să treacă de testări riguroase și de o evaluare finală realizată de Green Business Certification Inc. (GBCI), organizația de certificare terță-parte pentru WELL, ce evalueazădacă standardele de calitate sunt atinse.
Explicat mai simplu, este vorba de măsurarea a 7 indicatori de confort la birou, aer, apă, lumină, alimentație, fitness, confort și echilibru mintal. Pe situl Skanska există o platformă educativă cu informații despre toate cele 7 elemente. Toate aceste elemente sunt cele care, în final, vă fac viața frumoasă, chiar dacă ești la birou.
Câte clădiri de birouri ați vizitat, în care să existe acces complet și nerestrictiv la apă și nu vorbim de cutiuțe de unde poți să îți cumperi apă îmbuteliată la prețuri extravagante, ci apă normală, rece și potabilă?
Da, apa este elementul vital pentru organism. Lipsa apei, pe o perioadă chiar scurtă de timp, provoacă deshidratare. Una din problemele de sănătate majore, pe plan mondial, este deshidratarea, care poate duce inclusiv la piatră la rinichi. Am avut pietre la rinichi. Nu vreți să aveți, credeți-mă pe cuvânt.
Skanska le oferă utilizatorilor clădirii apă potabilă la discreție, în orice moment al zilei.
Chiriașii vor avea acces în toate recepțiile și spațiile comune la dozatoare de apă, dintre care majoritatea vin cu sisteme de filtrare și purificare a apei încorporate.
Ok, că v-am spus asta, ce părere aveți? Majoritatea dintre voi sunteți corporatiști, deși știți despre ce vorbesc. Sunt importante pentru voi chestiile astea, gen confortul în locul în care îți petreci, practic, cea mai mare parte a vieții conștiente sau le considerați un moft?
NOU
Stai un pic, despre ce apă vorbim?! Că am avut mereu apă la birou, la indiscreție. Și fierbinte, și rece, cum a dorit cana mea.
NOU
Sincer sa fiu, nu am vazut vreodata o cladire de birouri fara apa potabila la robinet si nici nu am auzit pe cineva sa se planga ca nu e apa. Cum sa nu aiba apa potabila la birouri cand se beau zilnic litri de cafea?
NOU
Apa la dozator am si am avut mereu.
NOU
Deci au pus dozatoare. Revoluționar. Mai bine făceau o termitieră la scară umană.
youtu.be/e_dCoqsG9C4
Idee: glory holes amplasate strategic (mai ales la HR)
Altă idee: spațiu de relaxare cu boltă de viță de vie, butelcuțe de zaibăr și multe cărți de la Humanitas
NOU
Bai noi,in Pipera,nu am avut apa potabila la robinet ceva vreme.Erau țevile nasoale, infiltrații toxice, etc.
Am fost in campusul Skanska de la aviației,nu am văzut tot dar ce am văzut mi-a plăcut ,as vrea să lucrez acolo.
NOU
Uau. Skanska a inventat apa. Io nu beau apa la birou, ci litri cafea. Apa aia filtrata o folosesc fetele sa isi faca ceai. Nu ca e filtrata, ci ca iese direct fierbinte.
NOU
N’am inteles-o p-asta. La mine la fabrica am avut intotdeauna bidoane de La Fantana la discretie, bem cat vrea cucu nostru.
NOU
Eh, și voi acuma , cârcotași.
Cetin nu lucra in mediul corporatist deci nu știe ce ii normal.
De exemplu unde petrec eu 8 ore pe zi ai așa:
– dozatoare de apa calda / rece câte 2-3 pe etaj
– dozatoare cafea, ceai , ciocolata (ca alea pe bani doar că-s pe gratis (defalt au contor și plătește firma cafelele)
– mașini cafea 2 tipuri in fiecare Bucătărie (avem doua)
– cam 50kg de fructe pe fiecare etaj, împrospătate zilnic
– săptămânal se reface stocul de iaurturi, ciocolati și sucuri Carbo
– lunar un Party cu prăjituri sau pizza
– de ziua ta HR-ul îți aduce tort și baloane și pupici (super lame)
Asta la capitolul haleala. La alte beneficii , n-am răbdare sa scriu… ideea ii ca in mediul it/concurențial se fac multe ca sa se țină angajatul mulțumit.
NOU
Lasă apa…. Cate toalete /etaj /număr de persoane sunt?
NOU
Din 2020 o sa lucrez in cladirile alea unde ai fost tu:).
Apa ca apa, ca aveam oricum gratis de la munca, dar pista si dusurile, parcarea mare de buciclete sunt chestii importante pentru mine.
NOU
Cred ca m-as sinucide fara fotbal de masa.
Este cel mai important pentru mine… A fost cel mai important pentru mine: asa nu remarca angajatii ca sunt defapt scla…aaaa…15 ore la munca.
NOU
bosule, nasol daca tu stai la munca 15 ore, la mine nu e cazul, muncesc 50% de acasa, cand ma duc la birou joc si ping-pong si fotbal de masa. Iau si salariu, e ok pentru RO. Ma bucur pentru tine ca ai internet si o opinie, ca poti sa scrii si ca nu esti sclav. fyi, sunt unii care platesc impozit pe luna cam cat ai tu salariul, doar ca sa poti avea opinia ta pe internet si sa nu lasi oamenii sa uite ca esti un idiot cu opinie.
NOU
‘bosule, nasol daca tu stai la munca 15 ore, la mine nu e cazul, muncesc 50% de acasa’
deci tu stai doar 8 ore la munca si dupa aia mai bagi 8, dar de acasa?
NOU
trebuia sa fii special?
50% din 40 de ore pe saptamana.
Coa, remarca ca am scris ca e misto ca aia au nu stiu ce in cladire, parerea mea. Vii in pula mea si ai si tu o opinie, ca si AlexF.
@Arhi, boss, serios ca am incercat, dar nu poti sa scrii un cacat ca vine cineva sa il manance. Multumesc pentru oportunitate, insa nu vreau sa ma mai enervez aiurea cand citesc comentariile.
NOU
sincer, si eu m-am enervat aseara, citind. eea evident ca scriu doar ca sa te enerveze. da-i in plm si vezi de treaba
NOU
nu stiu baws, eu lucrez remote 😀
NOU
Foarte bine că au apă. Poate îi servesc și pe cei care stau în aglomerația de la Apaca, pe Iuliu Maniu și Vasile Milea. O parte din traficul ce e acolo li se datorează.
Mi se pare puțină ipocrizie să te bați cu pumnii în piept cu ce faci înăuntru, ignorând ce-ai declanșat afară.
NOU
off topic: pe mircea badea l’au ajuns blestemele, a răgușit urât de tot, aseară vorbea de parcă îl strângea cineva de coaie, very funny!
NOU
Nu eu 🙁
NOU
te cred !
NOU
O fi făcut șpagatul cu gura deschisă, îmbrăcat doar în kilt și l-a tras curentul
NOU
Aveam apa la discretie acu mai bine de 10 ani. De cativa ani avem gratar vinerea + se fac cumparaturi pe baza de whishlist cine are chef. Platite tot de conducere. Iaurt, fructe … Automate de cafea, frigider, microunde, bucatarie la fiercare etaj.
Petrecere de craciun de obicei un weekend la o pensiune all inclusive, anul asta la una cu aventura park, calarie blah blah. Abonamente tenis / squash / inot /aqua park. La cerere diferenta pentru program prelungit gradinita in limita a 300 lei parca. Din cand in cand apare cate unul din birou si zice ca e in contul firmei comanda de pranz.
Subestimezi ce fac unii pentru as mentine angajatii in cadrul firmei. Personal puteam sa plec la alta firma pe bani mai multi, dar chestiile astea ma retin, nu pentru ca e un avantaj material in plus, ci ca pentru conducerea iti ofera cel putin iluzia ca le pasa si ca sunt umani :).
NOU
da-ti bossilor si numele corporatiilor, nu mai fiti ca la stiri. 🙂
NOU
“Platite de conducere” ? Mai gandeste-te.
NOU
Da, asa cum educatia e gratuita. La ce vrei sa ma gandesc ?
Strict monetar, salariul e negociat si acceptat de ambele parti, bonusuri vin la destule proiecte, se dau bani de sarbatori, restul se incadreaza la bonusuri. Normal ca tot din munca noastra, ca nu vine nimeni cu valiza de bani de acasa sa plateasca pizza pentru angajati. Cui nu ii place se pot duce la multinationalele gen ibm unde esti platit mai mult, dar zic eu ca zambesti mai rar la locul de munca, ca am colegi prin corporatiile de pe aici si stiu cum e.