Nu știu dacă a început neapărat cu Pierre de Coubertin, inventatorul Jocurilor Olimpice moderne, care a avut zicătoarea asta obosită cu Important e să participi, probabil neavând nimic de spus, la un moment dat, pentru promovare și a băgat obositura asta la înaintare, care a devenit scriptura tuturor loserilor. Dar iată, după 150 de ani, începe să ne lovească din ce în ce mai grav problema asta a lui Măcar am încercat.

Deși până și la olimpiadă e o prostie. Își aduce aminte cineva, vreodată, de ocupantul locului 2, la orice sport? Știe cineva cine a ieșit pe locul 54 la maraton, în afară de el însuși? Nimeni. Competițiile nu sunt pentru cei învinși, iar îndemnul de a da totul, chiar dacă știu că nu au nici cea mai mică șansă sunt doar pentru a avea competiție pentru cei care chiar au șanse. E ca și cum ai face o vânătoare în savană în care ești tu și restul niște grași. Îți maximizezi șansele de supraviețuire pentru că poți fugi mai repede, în primul rând.

Uitați-vă la Forged in Fire. Am văzut ABSOLUT TOATE episoadele de până acum. Niciunul, ABSOLUT NICIUNUL din cei ce era vizibil că au șanse zero, nu au avut, cu adevărat, vreo șansă. Niciunul. Toți au zburat din prima, cu strângeri de mână, desigur, bravo, ai luptat eroic și ne-ai dat această lingură, dar pentru că noi am cerut un cuțit, du-te acasă și nu uita să spui ce experiență minunată ați avut.

Nu vă mai învățați copiii că e importat să participi. Pentru mine, cel puțin, acest Măcar ai încercat a fost o tară uriașă în viață și un motiv foarte facil de a abandona orice prostie la care nu excelam din prima. Învățați-vă copiii că e important să lupte, să dea totul și să încerce să câștige. Iar dacă în procesul respectiv realizează că au zero șanse, să o lase baltă, să își conserve forțele și să treacă la ceva unde au șansa de a fi cei mai buni.

Și asta indiferent ce faci. Nimeni nu îl caută pe al doilea cel mai bun medic oncolog. Nimeni nu întreabă de un tâmplar mediocru. Nu știu niciun om care să se ducă să caute un instalator așa și-asa. Toți îl vor pe cel mai bun.

Nimeni nu păstrează cupele de participare de la competițiile interșcolare, ci doar diplomele.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.