Stăteam de vorbă zilele astea cu doamna inimii mele și am ajuns la concluzia că ar fi greșit să le luăm copiilor laptopuri, așa cum intenționam, inițial. Pentru că, evident, la vârsta asta și mai încolo, principala lor pasiune va fi gamingul.

Și mă tentează foarte mult să îi scot din ecosistemul Xboxului, acum au explorat tot de ce era de explorat, au dansat, au jucat bowling și tenis, dar s-a terminat acea perioadă a copilăriei lor și, din punctul meu de vedere, xbox acum nu îi mai învață nimic, ci doar îi dedulcește la lene.

Și acum, să fim serioși, un laptop care să aibă o configurație potrivită pentru jocuri e ușor scump. Iar dacă înmulțești cu 2, devine scump înmulțit cu doi, desigur. Citiți reviewurile de aici, btw.

Partea ușor tristă pentru mine este că nu am mai asamblat un PC de pe vremea când procesoarele erau Pentium 4 și AMD-urile erau de râsul curcilor, doar săracii își cumpărau. Așa că, cu siguranță nu aș mai fi în stare să îmi cumpăr singur, pe piese, o configurație decentă pentru niște copii între 5 și 8 ani, care vor să folosească PC-ul încă vreo câțiva ani, indiferent de exploziile tehnice.

Așa că, poate, niște help? O configurație pe piese, cu HDD, nu SSD, eventual de la PC Garage, ca să am siguranța că iau ceva bun și să nu îmi fie frică de garanție? Ceva decent, pentru copiii menționați mai sus, care să nu coste 1000 de euro și să decoleze, în caz de nevoie?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

94 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    si eu am patit acelasi lucru, in vremurile P4 si AMD K6 2 si alte Athloane, puteam sa desfac si sa fac un calculator all by myself, inclusiv montarea procesurului in slot and shit.

    Anul asta cand a trebuit sa-mi iau pentru prima oara dupa 8 ani un laptop nou (dah, utilizam un batran PC cu procesor Athlon 2000 MhZ cu XP pe el) am ramas masca sa vad ca nu mai pricep nimic din oferte.

    Drept pt. care m-am orientat numai dupa pret tot de la PC Garaj si am luat un laptop cu procesor i7 whatever that means, 4Gb DDR4 memorie ram, placa video Geforce GTX 950M si HDD pe SSD. vad ca baga bine in jocuri but then again, eu ma joc flight simulator si alte tycoon-uri ca oamenii batrani.

    • #2

      da, prima oara cand m-am uitat dupa procesorul laptopului, vazusem ceva Hasselblablabla si ma gandeam, uite ba ce chinezarie. ca dupa aia sa aflu ca nu e chinezarie…

    • #3

      Hasselblad sunt camere profesionale, ceva gen Rolls Royce-ul camerelor digitate. Cred ca Ryzen e cuvantul care te-a speriat. Have no fear, e noua linie AMD.
      Procesoarele tot AMD si Intel sunt, nu exista alte optiuni.

    • #4

      intel haswell

    • #5

      Eu nu va inteleg… Nu mai configurasem un PC de 5 ani, dar cand a fost cazul sa fac din nou, totul a venit natural. A mai fost nevoie de o documentare scurta pe net, pe ici pe colo, dar 90% m-am prins cum se face,,,,

    • #6

      Haswell e deja generatie veche (gen5). Generatia actuala e Kaby Lake (gen7), iar Coffee Lake (gen8) bate deja la usa.

    • #7

      Emil,generatia a4a este haswell,a5a e haswell-refresh.
      Ca fapt divers,intel nu prea s-a mai dus spre performanta cu aceste noi modele ci mai mult spre TDP mic,pentru mobilitate

  2. #8

    Spune buget exact, daca ai nevoie de periferice sau nu (asta insemnand si monitor)..

  3. #17

    procesor ia un i3
    placa video gtx 1050
    un ssd micut pt windows si toate acareturile
    8gb ram.

    Cam atat ,pentru un sistem de buget, cei care iti vor recomanda 1080 si alte avioane ,sunt virgini.

    • cam pe-acolo, ruleaza cam orice.

      iar laptop de jocuri… las-o balta. Un laptop e o chestie atat de inghesuita incat sfarseste prin a crea probleme. procesoarele is cu M la coada, adica pe jumatate cat cele de pc cu acelasi nume etc etc

      PC pt jocuri, laptop pt joculete.

  4. #19

    Urasc sa fiu eu acela de data asta, dar fara 1000E nu iese PC de gaming. Si nu includ monitorul si tastatura si etc…

    1060 6G + i5 7500 + MB + 16G + HDD + carcasa + sursa de calitate inseamna gaming decent, adica
    250* + 200 + 100 + 140 + 100 + 50 + 100 preturi in euro dupa ureche, iese cam la 1000 de euroi. Cu rezerva ca pretul pentru placa video cam atat e normal sa fie, dar acum e bula cu minatul.

    Evident se poate si 1030 cu i3 si 8G pe placa de baza cea mai ieftina, dar sunt multe compromisuri. Gen totul la minim si 20fps. Mai bine xbox in cazul asta.

    • #20

      am zis SI gaming. vorbim de copii de 5- 8 ani care joaca minecraft. incearca sa te raportezi la asta, nu la ce joci tu

    • #21

      Pai mi-e greu sa stiu ce jocuri joaca copii tai, asa ca am zis de PC de gaming in general…
      Ai mei mai joaca Forza Horizon pe xbox, daca ar fi sa-l joace pe un PC slab probabil s-ar intoarce la xbox.

      Ma rog, nu mai insist, zic doar sa nu dai niste bani pe ceva pe care nu-l doreste nimeni.

  5. #22

    Aveţi idee care este cel mai cunoscut premiu al scriitorilor? Mă refer pe plan mondial. Un fel de Oscar, dar pentru cărţi. În afară de nenii care o ard intelectual în bisericuţa lor cabalistă şi îl premiază pe Bob Dylan. M-ar interesa un juriu avizat şi onest, care nu se dezmiardă în alienare, prefăcându-se că Tolkin şi R.R. Martin nu s-au născut. Deci un fel de Oscar, nu Laba Ursului de Aur.
    Mulţumesc!

    • #23

      Pai cred ca premiul Nobel pentru literatura ar fi cel mai cunoscut.Cat despre juriu avizat si corect nu cred ca exista asa ceva in literatura.Totul este subiectiv, nu este ca si cum ai descoperi leacul pentru cancer si 100% ar fi toti deacord toti ca meriti premiul.

    • #24

      Cu placere!

    • #25

      Robert, “În afară de nenii care o ard intelectual în bisericuţa lor cabalistă şi îl premiază pe Bob Dylan”
      PS: Am mâncat un e din Tolkien.

    • #26

      Man Booker+ Goncourt+Cervantes+Hugo+Nebula

      Sau mergi direct pe ăsta:
      www.adelf.info/les-prix-litteraires/grand-prix-litteraire-d-afrique-noire/

    • #27

      Ori trebuie sa fii genial si toti iti vor recunoaste valoare ori trebuie si tu ca multi altii sa aderi la o bisericuta, sa muncesti, sa lingi, sa calci pe cadavre si poate candva cineva te va premia.Cam asa merge lumea.

    • #28

      Premiul cutare

    • #29

      Cam da:) Lui Dani dacă e îi dăm noi un premiu. E omenie aici, la cenaclul lui Cetin.

      #tinerecondeie

    • #30

      Man Booker (pt englezi) si Man Booker International pentru toata lumea (parca asta e o data la 2 ani).

      Pe SF: Hugo(dat de fani) si Nebula (dat de scriitori) + BSFA (dat de britanici pt toata lumea). Locus iarasi un premiu f bun
      Edgar pt politiste

  6. #31

    Mai asteapta cateva luni sa scada preturile la gpu-uri, acum pur si simplu nu te poti apropia de ele din cauza alora de mineaza cu ele.
    Eu unul nu as da banii pe ceva mai jos de 1070. Acum am un 960 de 4gb si nu am probleme cu el pe 1080p 60hz, dar daca ii dau cu ultra se sinucide. In crisys chiar vrea sa ia foc. Eu daca e totul ok cred ca imi fac cadou un 1080ti de mos nicolae sau cand il vad sub 500.
    Ai putea sa iei ceva gata asamblat pentru ei si in timp ce mai cresc le mai schimbi una alta la el pana o sa inceapa ei sa iti zica ce sa le iei.

    • Nu te poți apropia de ele pentru că cineva (adică toate magazinele online) e parșiv și vrea să vândă plăci video de 1.300 de lei la 2.000-2.500 lei. Sau nu le mai bagă în magazine și le vând la băieți tot peste prețul de magazin. Numa zic. 🙂

      În schimb, în sisteme gata făcute, și de la PC Garaj, ai tot felul de plăci video la preț corect.

    • #33

      E din cauza deep learningului nu a minatului. Fara ASIC iti pierzi vremea. 1050, 1070 si 1080 folosesc toti cei ce invata si experimenteaza retele neuronale, de la Titan in sus e serioasa treaba si oricum gameri nu se pota atinge de Teslauri si nici nu sunt ce au ei nevoie. HDDurile de capacitate mare vor fi la mare cautare de cand cu filecoin.

    • #34

      Nu sunt mare gamer da las-o naibi, 1050 e mai mult decat ce are nevoie orice copil.

    • @George: da, toată România e pe Deep learning și nu pe minat :)) de aia nu mai erau plăci în toată lumea. Alții închiriază avion să aducă plăcile din China pt minat, nu am văzut și să facă asta pt deep learning. Plus că AMD-ul e la mai mare căutare.

    • #36

      AMDurile sunt folosite la modul serios pentru ETH si cam atat. Dar cum CUDA are suport mai bun decat OpenGL/CL pentru engineuri 3D/2D ( Adobe, Autodesk, Resolve etc.) lumea se inghesuie la NVIDIA. Nimeni serios nu mineaza Bitcoin astazi cu GPU.

      E foarte irelevanta piata din romania pentru pretul GPU. Studiaza putin si ai sa vezi ca cererea mare pe 1050, 1070 si 1080 vine chiar de la deep learning si data centere. OVH, Hetzner si toate data centerurile astea cunoscute cumpara camioane de 1080-uri si 1070 zilele astea.

    • #37

      Mult succes cu 1050 daca vrei sa treci la 4k.

  7. #38

    De ce cu HDD si nu SSD? Vrei sa-i pedepsesti?

  8. #40

    O sugestie.
    Un minidesktop i5 (intel) de la Fujitsu-Siemens/HP/Dell, refurbished, care vine la un pret decent cu licenta de W10 inclusa. (incearca la interlink)
    De restul banilor iei de la pcgarage o placa video cu nVidia 750/1030/1050 si ce mai vrei tu.

    • #41

      Un 1050 necesita alimentare separata de la sursa, ce de regula lipseste in sistemele brand. Si chiar daca alimentarea 6-pin o poti inventa din cele molex, sursa OEM nu va tine placa video in load. In plus nu prea poti sa schimbi sursa OEM cu una aftermarket, caci sursele proprietare folosesc alte conexiuni / scheme de alimentare decat cele standard.
      Asadar sistemele brand SH/refurbished sunt OK-ish pentru ce au fost prevazute initial (office / multimedia), dar nu merita pentru (light) gaming sau in ideea unui viitor upgrade.

    • #42

      @benea
      In principiu pare sa ai dreptate dar…
      1) Un 1050 simplu (nu TI) cu 2 GB nu necesita alimentare separata si, daca nu o forjezi, consumul se incadreaza in rezerva de putere a sursei. Si pana la 1050 se poate lua un 750 sau 1030 care ofera o performanta decenta in limitele a ceea ce doreste Cetin sa obtina.
      2) Da, sursele aftermarket nu prea se potrivesc pentru sisteme OEM dar doar din motive de gabarit sau pozitionare (non ATX). “Conexiunile” si “schemele de alimentare” sunt standard pentru majoritatea sistemelor, mai ales pentru mini-midi desktops.

  9. mai bine faci topic la pcgarage pe forum, se pricep cei de pe acolo

  10. #44

    Tinar, foarte tinar …
    Pe vremea mea P4 era un bloc si acolo statea Marilena.

    • #45

      Io cand m-am apucat de d-astea, P2 era șmecheria cea mai mare… Era adica un camin in Regie, unde statea Magda, curva dracului…

    • #46

      Pe vrmea mea era Pentium 200 MMX care nu putea fi confundat cu niciun camin.

  11. #47

    n-am stat sa citesc, da daca ai buget de 1500-2000 atunci las-o balta. spre diferenta de tine copii mai vor un joc ceva. 2000 de lei sunt bani aruncati degeaba, ce le cumperi o sa fie folosit ca suport pt praf.

  12. #48

    Fara laptop. Mi-am luat eu, ca desteapta, un ASUS ROG, de acum imi dau cu pumnii in cap, nu prea pot sa joc nimic pe el.
    Tot pe consola ma joc.
    Un sistem desktop e perfect pentru ei, pentru ca il poti upgrada in timp (banuiesc ca stii asta).
    Nu te arunca la ceva prea complicat, consider ca un i5, 8 Gb de RAM, placa video de 1 GB si un SSD sunt de ajuns, ca doar nu joaca DOTA.
    Ai sa afli in timp, in functie de preferintele lor, ce sa mai adaugi.

    PS: Fetei tale ii recomand The Sims (3 sau 4). Primul meu joc pe calculator a fost The Sims 1 (aveam 8 ani si eram bata la engleza, dar tot ma descurcam sa joc, cu dictionarul in fata) si l-am iubit din prima. Banuiesc ca asta mica e mai desteapta, decat eram eu in 2000 lol. O sa ii placa.

    PS 2: Sa le iei niste scaune bune. Altfel isi fac coloana praf. Eu la 16 ani aveam inceput de scolioza, din cauza ca aveam un scaun de kkt si parintii nu prea si-au dat silinta sa ma invete sa stau drept.

    • #49

      ce e ala “scaun bun”?

    • #50

      Adica un scaun de birou care sa aiba un spatar adaptat lor, cu forma anatomica, sa le sustina spatele cum trebuie, sa nu inceapa sa stea cocarjati si aplecati deasupra tastaturii, cand se joaca, sau cand isi fac temele.
      Eu a trebuit sa dau 450 de lei pe un astfel de scaun ( www.dedeman.ro/ro/scaun-birou-directorial-us25-reno-alb-negru/p/8031821 exact asta e.. vad ca s-a mai ieftinit, eu l-am luat mai scump, acum 3 ani) , ca eram terminata de dureri de spate, de la birou. Este mult mai bine acum, recomand varianta pe negru. Eu n-am gasit atunci si era singurul care se incadra in buget si indeplinea conditiile mele de confort.
      Pe vremuri radeam si cu curu’, mi se parea o fita sa ai scaun scump. Acum am inteles de ce.
      Si asa, inca 450 de lei e putin, sunt si modele si mai scumpe, care sunt si mai performante. Bine, sunt unele care sunt si scumpe si atat. Doar de fita… lol.

    • #51

      Am uitat sa adaug, ca si manerele sunt importante. Daca nu isi sprijina coatele cum trebuie, pe scaun, or sa ajunga sa isi sprijine coatele pe birou, adica e fix- pix scaunul, ca tot aplecati ajung sa stea.

      Iarasi, vorbesc din experienta proprie.

  13. #52

    un sfat umil. nă vă aruncați la high end, top of the line de acum. luați placa de baza care să asigure cele mai multe/bune opțiuni de upgrade și cpu/gpu decente. După care se poate face upgrade de la an la an,

  14. #53

    Pt ce vrei ideal ar fi : www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/2849986/

    Seagate Desktop HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
    245,10 RON

    Sursa Sirtec – High Power Eco II 450W
    166,28 RON

    Carcasa Zalman T1 Plus
    110,23 RON

    Procesor Intel Skylake, Core i3 6100 3.70GHz box
    554,99 RON

    Placa de baza GIGABYTE GA-H110M-S2H
    249,99 RON

    Memorie Patriot Signature 8GB DDR4 2133MHz CL15 1.2V
    321,70 RON

    Placa video GIGABYTE GeForce GTX 1050 OC 2GB GDDR5 128-bit
    Cod produs: GV-N1050OC-2GD
    621,61 RON

    SSD ADATA SU700 120GB SATA-III 2.5 inch
    Cod produs: ASU700SS-120GT-C
    246,99 RON

    Total: 2516 ron.

    • #54

      Poti sa renunti la SSD daca zici ca nu e musai sa il ai

    • #55

      @Alecs Nu, nu poti. SSDul e musai sa-l aia daca vrei sa faci un sistem eficient la pret bun. Mai bine cumperi versiuni anterioare de CPU si renunti la HDD.

  15. #56

    Iti recomand doua HP Elitedesk usdt cu procesoare i7 sau i5, 8 gb ram si ssd 256. Sunt mititele, sunt de firma si functioneaza super. Folosesc seria elite de la hp de cativa ani buni. Nu da banii pe lucturi scumpe la PC Grage. Poti lua doua refurbished (un fel de second hand cu revizie in fabrica originala).

  16. #57

    In caz ca nu aveti o proiectie vizuala a expresiei “ca vitelu’ la poarta noua”, puteti incerca sa vi-l imaginati pe nea_zapada citind articolul asta si (mai ales) comentariile. Priceless. Bai, da’ nici macar o iota?

  17. #58

    O configuratie in care Minecraft-ul merge la 120 fps, un AMD apu este suficient pentru asta, poti vedea pe Youtube testele. Ulterior se poate adauga o placa video pentru alte jocuri cu cerinte mai mari:

    Procesor AMD Kaveri A8-7670K, 3600MHz, Quiet Cooler, 4MB, Socket FM2+, Box
    Disponibilitate: În stoc furnizor
    Garantie inclusa: 36 luni
    1 buc
    410,90 Lei

    Placa de baza MSI A68HM-E33 V2, Socket FM2+
    Disponibilitate: In stoc
    Garantie inclusa: 36 luni
    1 buc
    199,99 Lei

    Memorie Corsair 4GB, DDR3, 1600MHz, 11-11-11-30
    Disponibilitate: In stoc
    Garantie inclusa: pe viaţă
    2 buc
    275,98 Lei

    Carcasa Segotep Raynor Tower Mini Gold, ATX Mini Tower, sursa 350W
    Disponibilitate: In stoc
    Garantie inclusa: 12 luni
    1 buc
    148,71 Lei

    Monitor LED AOC 23.6″, Full HD, Boxe, Negru, M2470SWH
    Disponibilitate: În stoc furnizor
    Garantie inclusa: 36 luni
    1 buc
    508,52 Lei

    Kit Logitech Wired Desktop MK120
    Disponibilitate: In stoc
    Garantie inclusa: 36 luni
    1 buc
    67,99 Lei

    Microsoft Windows 10 Home, 64 bit, Engleza, OEM, DVD
    Disponibilitate: In stoc
    1 buc
    449,99 Lei

    HDD Seagate BarraCuda® 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
    Disponibilitate: In stoc
    Garantie inclusa: 24 luni
    219 lei

    Total 2281 lei

  18. #61

    Primul calculator în care mi-am înfipt deştele a fost un 282. Mergeam la cursuri să învăţ MS-DOS. Mai târziu, m-am familiarizat cu Norton Commander şi primele joculeţe (Aldo şi Lotus). Ţin minte când am deschis primul Windows: se panicase proful de info şi se uita la mouse ca la unealta diavolului. “Tot tastatura o să folosim! Mouse-ul ăsta e doar aşa, o fudulie trecătoare.”

  19. sau iei deja gata facute, sa nu stai tu sa le asamblezi

    www.emag.ro/sistem-desktop-pc-lenovo-ideacentre-300-20ish-cu-procesor-intelr-coretm-i3-6100-3-70-ghz-skylaketm-4gb-1tb-nvidia-geforce-gt-730-2gb-free-dos-black-90da00g1ri/pd/D256Q2BBM/

    www.emag.ro/sistem-pc-expert-tower-carcasa-deluxe-intel-core-i5-2400-3100mhz-8gb-ram-ddr3-hard-disk-120gb-ssd-dvd-sursa-de-450w-3362/pd/D5VK5KBBM/

    ambele duc mai mult decat minecraft. si le poti folosi si peste 4-5 ani fara sa te gandesti ca trebuie schimbate de la an la an.
    personal nu-s fan al sistemelor gata facute, insa pentru cerintele tale, sunt ok

    • #65

      La Lenovo, placa aia de baza e degeaba, procesorul (intel HD530) e mult peste ea .
      Plus ca nu stii ce surse au, ce placa de baza au folosit si risti sa te alegi cu niste pocnitori care incep sa scartaie cand dau de greu.

    • #66

      My bad, trebuia sa zic placa video (GeForce GT 730) si nu placa de baza .

    • #67

      Al-2-lea are procesor sandy bridge. Faci misto de senõr?

    • da, placa video la primul e slabuta.
      la al doilea, procesorul ala e bun. 2400 si 2500 sunt foarte bune. eu, de exemplu, spre un din ala trag, upgrade de la i3 2120

    • #69

      Procu nu e rau la al doilea dar da-o in pana masii de trb…proc de acu 6 ani???

  20. Daca te aranjeaza, am o placa video de vanzare, un Asus R9270X cu 2GB memorie video, care functioneaza bine si ne putem intelege la pret. Merge si ultimul COD acum pe full HD, deci 2 ani te-ar mai duce, de acum incolo. Singura treaba – ai nevoie de o sursa buna de minim 500W cu 2 alimentari video de 6 pini la ea (cand zic “buna” nu ma refer la Delux).
    PS nu sunt miner, am folosit-o doar in jocuri, fara overclock. O dau ca tocmai mi-am luat 1060.

  21. #71

    boss, eu mi-am luat acum o săptămână unul gata făcut la emag, www.emag.ro/sistem-desktop-serioux-classic-c14-cu-procesor-intel-coretm-i3-7100-kaby-lake-3-90ghz-4gb-ram-ddr4-1tb-hdd-intelr-hd-graphics-rcpserioux-classic-c14-1/pd/D55N3NBBM. Mai bag la el 8 gb ram și o placă video de black friday, dar pot spune că placa asta integrată e destul de bună, mai ales pentru titlurile de acum 2-3 ani sau cele multiplayer online.

    • #72

      da si tu detalii, cum e, cum se misca, chestii

    • #73

      Sursa de cine produsa/asamblata ?

    • @ alecs
      sursele de obicei sunt varza. sunt facute sa tina 1 an, hai 2 pana iese din garantie. da, o sursa de Doamne-ajuta e de preferat cand iei un pc. de aia prefer sa fac din bucati un sistem. evident, poate lua o sursa de 750-1000 reali si stie ca-i face upgrade la pc pana la sfarsitul omenirii, ca tine sursa

    • #75

      Nu e OZN, nu are nevoie de o sursa 700-1000.
      Stiu ca de obicei sunt noname, ma interesa sa stiu producatorul si modelul (eventual) sa vad cat poate duce real .

    • Boss, daca umbli in unitate pierzi garantia, deci orice modificare faci, trebuie facuta doar prin cei la care ai garantie. Sursa as baga mana in foc ca e Delux, deci daca pui placa video separat, considera ca trebuie inlocuita si sursa cu ceva mai bun, ca sa nu plangi dupa..

    • #77

      în wolfenstein the new order merge bine pe rezoluție maximă cu setări la medium, iar în metal gear solid 5 phantom pain merge ok cu setările la maxim. În gta 5 nu merge, adică ai fi tentat să crezi că rulează fin în primele misiuni, dar cum ajunge la traficul de mașini sacadează.
      @cartus Păi atunci le voi spune lor să îmi pună ei și placa și rami și sursă, evident când o să le iau.
      De sursă nu știu nimic.

  22. #78

    Fratii mei ce e cu moda asta de a te da spiritual la review-uri de produse?
    Am inteles suntem o tara de amuzanti dar gluma asta a fost buna acum cativa ani (cu televizorul, bradul de la emag, etc.).

    Ti-e greu sa citesti un review la un produs fara sa apara spiritualii.
    PLM daca vreau glume proaste ascult declaratiile lui Dragnea.
    Cand este vorba de o informatie tehnica eu unul prefer strict datele despre produs.
    Scuze de off-topic.

  23. #79

    Probabil ai sa te dedici lenei in continuare si n-ai sa-ti bati capul decat cu chromebook. mos’ def’

    Inca de cand ma stiu, n-am inteles ce faceam gresit cand imi ansamblam propriul desktop. MEREU aveam scurt pe carcasa, mereu curenta un coltisor de tabla, mereu ceva. Cand l-au montat la service ( dupa ce i-am povestit problema ), mi-a pus un fel de inaltatoare sub placa de baza, ca sa nu mai faca contact sau gen. Dubios e ca am mai facut vreo 2 desktopuri de atunci si mereu am intampinat problema asta. Ori sunt eu repetent, ori din cutia placii de baza mereu lipseste ceva.

    • #80

      cand eram la cercul de electronica de la palatul copiilor, mi se spunea scurt circuit. intotdeauna imi ieseau placile cu scurt, nush de ce

  24. #81

    Propun si eu o configuratie optima pentru gaming care sa nu-ti dea gaura mare in buget, placa video nu este in stoc la pcgarage dar o gasesti la altex la reducere.
    – procesor cu suport bun pentru gaming, are 4 nuclee
    – placa de baza decenta cu USB 3.0 si slot M.2 pt noua generatie de SSD-uri
    – 8GB memorie suficienti dar si necesari pt. ultimele aparitii in gaming
    – placa video performanta, mai buna cu aproximativ 30% decat un GTX 1050 normal
    – sursa de calitate si cu eficienta buna, respectiv 85%

    Total 2355 lei

    www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/2850630/?utm_nooverride=1&utm_source=DynamicEmail&utm_medium=email&utm_content=text&utm_campaign=wishlist
    altex.ro/placa-video-gigabyte-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-d5-4g-4gb-gddr5-128bit-gv-n105td5-4gd

  25. #82

    M-am uitat la laptopul ăla de 300 de milioane. Știi de ce e așa de scump? Scrie jos:

    Pretul produsului include costul de 5 lei aferent colectarii, tratarii si eliminarii DEEE.

  26. #86

    “Partea ușor tristă pentru mine este că nu am mai asamblat un PC de pe vremea când procesoarele erau Pentium 4 și AMD-urile erau de râsul curcilor”

    Eu nu stiu de unde ai informatia asta, dar pe vremea Pentrium 4, AMD lansasera Athlon64 cu care i-au rupt pe cei de la Intel atat pe piata consumer cat si pe piata serverelor. Cat de rau i-au rupt? Indeajuns incat Intel sa bage strambe pe la producatorii de calculatoare:

    ec.europa.eu/competition/sectors/ICT/intel.html

    Nu, treaba asta nu e mit, de-aia e decizia de mai sus direct de la Comisia Europeana. Intel a vandut procesoare sub pretul pietei catre Dell/Lenovo/HP etc. cu conditia ca ei sa nu asambleze si sa vanda niciun sistem cu procesoare AMD. In conditiile in care 90% din piata o reprezinta sistemele gata asamblate, AMD au fost scosi din ecuatia asta pentru o perioada de cativa ani buni iar ei erau cei mai performanti. Da, au sfeclit-o cu Phenom I si Bulldozer. Dar la fel de bine ar fi putut sa n-o sfecleasca daca ar fi avut indeajuns de multe incasari pentru a angaja echipe mai competente de R&D.

    Anul asta si-au luat revansa in schimb cu Ryzen si Threadripper, iar Intel are in oferta doar 2 modele care merita: Pentium G4560 si i7-7700K daca tot ce faci e sa te joci. Orice altceva, Ryzen R3, R5, R7 si Threadripper sunt cele mai bune oferte.

    Sa recapitulam impactul AMD Ryzen:
    1. Intel vinde acuma 8 nuclee cu 400 de dolari mai putin fata de 8 nuclee din generatia precedenta.
    2. Intel a grabit lansarea Coffee Lake cu aproape jumatate de an, maine apar detaliile oficiale.
    3. Intel a grabit lansarea de procesoare cu 12-18 nuclee atat de mult ca reactie la lansarea Threadripper incat producatorii de placi de baza n-au apucat sa-si calculeze bine piesele iar rezultatul este ca placa poate sa-ti ia foc.
    4. Oarecum legat de punctul 2. i3-urile noi vor avea minim 4 nuclee, nu 2 ca pana acum. i7-le va avea 6 nuclee si va costa la fel de mult ca 4 nuclee actuale.

    Fain cand ai competitie si nu un singur producator care sa te mulga de bani de sus pana jos? 🙂

    Dar sa revin ontopic cu configuratii:

    Varianta 1: Ryzen R3 1200 + ASRock A320M-HDV + Patriot Signature 8GB DDR4 2400MHz CL16 1.2V Dual Channel Kit + Sursa EVGA B3 Modulara + Gainward 1050 Ti [pachet rocket League]. Eu am un fix dupa ce m-am saturat sa tot indes cablurile nefolosite de la surse cu prea multi W fata de ce are nevoie un calculator. Dual Channel e necesar la memorii pentru ca diferenta in jocuri e masiva iar cum asta o sa conteze, 20 de lei in plus fata de solutia single channel propusa mai sus in alt comentariu as zice ca merita. Total: 2148 RON fara carcasa si HDD.

    Varianta 2: Ryzen R3 1200 + ASRock A320M-HDV + Patriot Signature 8GB DDR4 2400MHz CL16 1.2V Dual Channel Kit + Sursa EVGA B3 Modulara + PNY GeForce GTX 1050 2GB DDR5 128-bit [cea de 591 RON. Am ales-o pe asta pentru ca un ventilator mare la turatii mici e oricand preferabil unei situatii cu 2 ventilatoare mici si care sa fie turate la maxim ca sa raceasca placa video] + HDD WD Blue 1TB. Total: 2170 RON fara carcasa dar placa video e mai slaba.

    Varianta 3: Pentium G4560 + ASRock H110M-HDV + Patriot Signature 8GB DDR4 2400MHz CL16 1.2V Dual Channel Kit + Sursa EVGA B3 Modulara + PNY GeForce GTX 1050 + HDD WD Blue 1TB + SSD ADATA Premier SP580 120GB. Total: 2178 RON fara carcasa. Dezavantaje: Pentiumul nu e in stoc. Avantaje: Once you go SSD you can never go back! 😀 Nu ma pot intoarce la timpii de boot de pe un HDD nici mort chit ca are cel mai bine optimizat Windows sau Linux.

    Bonus, un articol legat de lupta P4 vs Athlon64:

    lab501.ro/procesoare-chipseturi/epic-cpu-battles-of-history-athlon-fx-55-pentium-4-ee-fx-8150-si-core-i7-3960x

    • #87

      iti dai seama ce batran, daca e dinainte de lansarea Athlon?

    • #88

      Sursa aia e overklill pentru sistem, bani dati in plus degeaba doar pt ca e modulara.

  27. Cand aveam eu calculator cu inginer dedicat de se ocupa special numa de partea hardwear, voi nici pentium nu aveati :)) gen :)) . Alte timpuri, alte vremuri: alti bani, nu era Romania dar asta e, unde nu e nici Dumnezeu nu da ori cere, pai no?

  28. #90

    Mai bine ti-l faci singur urmand niste guideline-ur – asa poti sa-ti faci un build pe viitor cu cerinte diferite.

    PROCESOR:
    Amd vs Intel. Procesoarele Intel vor avea de obicei performanta single core mai mare decat cele de la Amd. Amd in schimb vine de obicei cu multe core-uri oferind performanta multi-core mai mare. Multi-core e bun in special ptr. diverse taskuri intensive (video rendering, 3d processing, etc) dar si pentru jocuri. Single core e bun in special ptr. jocuri.

    Acum ai crede ca trebuie sa-ti iei neaparat Intel ptr. ca e mai bun ptr. jocuri dar nu-i asa simplu. Motivul fiind ca pentru performanta aia superioara single core Intel o sa te coste semnificativ mai mult decat un echivalent Amd. Practic cumperi 20%+ performanta cu 60-80% mai multi bani. Intel-ul e un fel de Apple al procesoarelor – un pic mai bune dar mult mai scumpe.

    Concluzie. Daca esti un gamer elitist ia-ti Intel stiind ca o sa te usture buzunarul. Daca esti un gamer normal si intentionezi sa folosesti procesorul si pentru alte chestii in afara de jocuri ia-ti Amd.

    Concluzie Practica. La bugetul tau as alege un Amd Ryzen 3 1300x. Poti sa-ti iei si varianta mai ieftina cu 80 de lei – Ryzen 3 1200 – dar mai bine sa nu te zgarcesti in cazul asta.

    www.pcgarage.ro/procesoare/amd/ryzen-3-1300x-35ghz-box/

    PLACA DE BAZA:
    Important – cand iti iei o placa de baza verifica ce frecvente RAM suporta – vrei cel putin 2133.

    O blaca de baza care suporta socket AM4 – socket insemnand ce familie de procesoare suporta – in cazul asta Ryzen avand socket AM4. B350 de la assus e o placa de baza care suporta AM4 si desi este mai scumpa cu 80 de lei decat cea mai ieftina placa de baza AM4 are 2 sloturi in plus ptr. memorie, placa video incorporata si cativa conectori in plus.
    www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asus/prime-b350m-a/

    MEMORIE:
    Vrei DDR4 orice ti-ai lua. Si vrei frecvente cat mai mari, 1600 sau mai mari.
    Eu cred ca 4gb sunt suficienti dar poti gasi alternative de 8gb. Hyperx fury 4gb cu frecventa 2400 e tocmai potrivit:
    www.pcgarage.ro/memorii/hyperx/fury-black-4gb-ddr4-2400mhz-cl15/

    PLACA VIDEO:
    Chestie buna de stiut. Memoria RAM nu este un factor important. O placa de 4GB e la fel de buna ca una de 2GB – diferenta intre ele fiind ca aia de 4GB o sa-ti suporte rezolutii mai mari – gen daca ai 2-3 monitoare 4k sau ultra wide.

    Aici vrei the best bang for the buck, mai ales daca ai un sistem orientat catre gaming. Cel mai bun raport calitate pret la ora actuala este Radeon RX 560. O alternativa mai scumpa si un pic mai buna e geforce gtx 1050.

    www.pcgarage.ro/placi-video/sapphire/radeon-rx-560-pulse-2gb-ddr5-128-bit/

    STOCARE:
    Neaparat, dar neaparat vrei un SSD. Este un pic mai scump decat un HDD dar in materia de performanta e imbatabil. Deasemeni foarte rezistent la socuri. Spre exemplu un Hdd de 7200rpm (standard) iti scrie date cu o viteza de 120mb/s (MAXIM). Un SSD entry level iti scrie date incepand de la 200mb/s si ajungand pana la 500mb/s. Asta inseamna ca per total sistemul tau o sa se miste mult mai bine (cu 20% mai bine) decat unul cu HDD.
    Poti sa-ti iei si un hdd ieftin ptr. stocare dar pentru day to day operations SSD ruleaza.

    SURSA, CARCASA, VENTILATOARE – te las pe tine sa le cauti – sau poti sa rogi pe cineva de la magazinul respectiv sa-ti ofere surse/carcase compatibile in functie de alegerile de mai sus.

    • #91

      Sistemul de operare da se va misca mai repede cu un SSD, dar in gaming nu va simti nicio diferenta.

  29. #92

    Cetine nu strica mintea copiilor cu porcarii de jocuri video. Se traieste bine si fara.

    Daca esti prin Bucuresti in perioada urmatoare si ai chef… adu-i la un zbor cu aeromodele radiocomandate. Miscare, aer liber si mintea pusa la contributie!

  30. #93

    Cel mai important e sa nu aiba calculatoarele conectate la net. Sa invete sa le desfaca, sa scoata hard disk-urile si sa vina la tine sa le dai jocuri, filme si muzica.

  31. #94

    Scuzele de rigoare pentru intarziere, abia ce l-am descoperit si eu. Jumper EZBook 3 Pro.

    Am vizionat doar 2 reviewuri pe youtube, unul facut de neamt specializat pe “China goods”, critic de felul lui, si celalalt de un american, ambele foarte laudative. Greutatea e si ea ok pentru un copil respectiv 1,3 kg.

    Pretul sub 250 $.