Nu reușesc să îmi aduc aminte unde am citit ieri fraza de mai sus mai sus și îmi pare teribil de rău. Pentru că este genială și sintetizează perfect concepția noastră, a scăpaților din comunism, despre turism.

PĂ BANII MEI EU SUNT STĂPÂN AICI, BĂ!

Pentru românul de rând a fost prima oară când s-a întânit cu tursmul conceptual, turismul gândit ca un tot unitar, sărind direct de la turismul de brigadă, în care tovarășii primeau anual dreptul de a se odihni 12 zile lucrătoare, după greaua muncă de a ciordi din fabrică, pentru a putea da șpagă doamnei de la alimentara, mecanicului auto etc.

Și atunci a înțeles că, dacă el dă bani, înseamnă că el e jupân. Asta s-a asimilat rapid, clientul nostru, stăpânul nostru.
Am văzut la tv Burj Al-Arab? Vrem și noi! Costă 1000 de dolari pe noapte? Nu are cum, trebuie să ne dea mai ieftin.

Vrem condiții de lux, vrem plazme în camere și room service, vrem mini bar și schimbarea prosoapelor în fiecare zi, eventual și un blow job mic, înainte de somn, din partea casei. Dar nu suntem dispuși să plătim pentru asta.

Mi-a povestit fratele meu, voiajorul prin lume, că în Fidji a plătit 150 de dolari (așa îmi aduc aminte, dacă greșesc și a fost cineva acolo, să mă corecteze) pentru o zi de acces pe plaja unei insule. Neavând nimic inclus în acel preț, gen băuturi sau mâncare. Da, s-a simțit rege, dar a plătit.

În fine.
O mică bârfă din domeniu.

Am aflat și eu, la spartul târgului, cum trăiesc blogurile de turism. Pachetele alea pe care ei le prezintă drept miezul din dodoașcă, cu super reduceri și altele, de fapt sunt formate din prețul agenției+banii pentru bloggerul de turism. Toată lumea e fericită, clientul e fericit, pentru că are impresia că a cumpărat ceva la preț de chilipir, bloggerul face un bănuț, agenția vinde și ea.

Nu e neapărat ceva rău, doar că mi se pare o mică înșelătorie, pentru publicul tău. Nu mi-aș permite niciodată să îmi mint cititorii, cum că vor cumpăra ceva la preț de chilipir, când de fapt acel ceva e la prețul de listă plus comisionul meu.

În fine, poate gândesc eu greșit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

113 comentarii Adaugă comentariu

  1. @valibarbulescu, pe FB la zoso citisi. Na, ca nu dormeai noaptea asta daca nu iti aminteam.

  2. Stai asa, sa comentez si ontopic. Vrea lumea asa pentru ca de ce: Agentiile de turism vand ca super-lux maghernite obosite la 200 de lei 7 nopti cu mic-dejun in toata Grecia. Pun niste fotografii de zici ca l-ai prins pe cel de sus de un picior. Si cand vrei sa schimbi macazul, sa iti incerci norocul si prin alte locatii, Tenerife pute, da-i in plm de nesimtiti, ce, aia nu e tot insula, ca Thasos?

    • Am citit de 5 ori comentariul tău și nu l-am înțeles. Chiar așa de obosit sunt ?!?

    • #4

      Tenerife chiar pute. Oricand as alege Thassos-ul in locul Tenerife-ului sau oricarei insule din Canare. Si spun asta gandindu-ma la preturi, la serviciile oferite, la calitatea acestor servicii (ca sa nu mai zic de cat costa un drum pana in Tnf si cat unul pana in Thassos).
      Nu se poate vorbi de turism de lux cand zici Thassos, e drept dar nici cand zici Tenerife. Poate altfel stau lucrurile cu insulele din Pacific sau din partea cealalta a Atlanticului, oricare ar fi ea.
      In rest, ai dreptate: cu supermaghernitele, cu fotografiile

    • #5

      @Mimanu: stai linistit ca tu esti ok. Cristina sufera de sindromul Sabina Cornovac, acesta manifestandu-se prin incapacitatea de a transpune in scris gandurile si mai ales incapacitatea de a se exprima.

      Este foarte jenant sa nu poti vorbi altor oameni. Ca exemplu dau urmatorul link: www.bertie.ro/bunul-simt/

    • #6

      @Mimanu: stai linistit ca tu esti ok. Cristina sufera de sindromul Sabina Cornovac, acesta manifestandu-se prin incapacitatea de a transpune in scris gandurile si mai ales incapacitatea de a se exprima.

    • #7

      E invidioasa ca inca poate lua minusuri :)), vrea sa il convinga pe arhi sa ii scoata si ei voturile. Dar e pe drumul cel bun…

    • @Vladimir: Relevant linkul. Si articolul l-am citit de cateva ori :)))

    • #9

      Rautate feminina din partea mea: si eu am citit acel articolas acum o zi, pana sa puneti voi linkul si mi s-a parut o tampenie lipsita de sens. Asta cu exprimarea clara devine o arta pe care tot mai putini o stapanesc.

    • #10

      Ia zi matale domnu GD de ce “pute” Tenerife? Fusei acolo ca sa-ti dai cu parerea sau citisi pe net???
      Eu ca om care am fost acolo 9 nopti iti pot spune ca locatia bate la cur multe locatii asa zis de lux din Grecia, Turcia, si alte zone preferate de romani….Ca deh e departe, e scump, trebuie sa fie naspa….

      Stii care a fost ce-a mai buna treaba din toata calatoria? Timp de 10 zile ne-am incrucisat la un moment dat cu un singur cuplu de romani si aia civilizati…in rest toata lumea credeau ca suntem englezi sau olandezi…
      Doar mergand pe principiu asta si nu ai cum sa compari cu locatii care colcaie de “romani” tarani cu figuri in cap….

    • #11

      @romeo – Inteleg ca esti satul de asa-zisii “romani” tarani cu figuri in cap. Pe de alta parte, exista o solutie, ei pot fi identificati usor si poti astfel sa ii eviti. Cum? Simplu, ei sunt cei care-i categorizeaza pe ceilalti romani intalniti in vacanta drept “romani” tarani cu figuri in cap. “Roman” taran cu figuri in cap ce esti.

    • #12

      @Romeo: vorbesc si eu din auzite, deh, nu toata lumea isi permite Tenerife. Sau, ca sa folosesc si eu pluralul tau: nu toata lumea isi permit.
      Ce zici, 400 nopti ale mele bat la cur alea 9 nopti ale tale? Su vrei linkuri, filmulte si discutii cu si despre cocalarii romani din insula ca sa vezi ca nu erai doar tu si perechea aia de romani civilizati pe insula?

    • #13

      Pai sa inteleg ca tu stai acolo nene si vorbesti din punctul de vedere al unui tip care lucreaza acolo(probabil turism)…
      Si de ce ma rog ati inteles ca cine se duce in Tenerife trebuie sa isi “permita”….nu e chiar asa scump precum pare, adica in afara de drum e mai scump in Mamaia la 4 stele decat acolo la aceleasi stele…

      p.s pentru Jordan: sa inteleg ca te-ai intepat cu taranii romani sau de ce sari asa ca ars??? Ma scuzi dar cand pe banii mei si pe timpul meu liber trebuie sa indur toate ifosele si aerele romanilor de prin statiunile din afara sau tara atunci da… esti un “coclete” parvenit care vrea sa se dea in stamba si sa arate el ca e cel mai tare de pe plaja si muzica lui place la toata lumea…
      Imi pare rau ca am folosit cuvantul “taran” , e un cuvant ce descrie deobicei oameni onesti si modesti cu mainile batatorite de munca…coclete e mai potrivit pentru tipologia asta de romani.

  3. Ce-i place la roman ? All-inclusive si gratare. Si daca se poate, gratarele sa fie cuprinse in all-inclusive.

    • #15

      Daca e vorba de oras se scrie Roman. Daca e vorba de român se scrie românului in loc de ‘la roman’. 🙁

    • #16

      capitanul evidenta a salvat situatia

    • #17

      Greu de tot cu genitivul asta “la limba română”!!!
      De fapt, a devenit un leit-motiv sistemul ăsta cu acceptarea neologismelor din limba “naţionalităţilor conlocuitoare” în exprimarea curentă.
      Şi mai am câteva exemple: “sex masculin” vs. “sex bărbătesc” – bine că nu spunem şi genului “bărbătesc” – dar nu e orice speranţă pierdută, “la toţi prietenii mei” în loc de “tuturor prietenilor mei” iar lista e departe de a fi încheiată…
      Trist.
      Edificator rămâne “decât” bacalaureatul.
      Lasciate ogni speranza voi che entrate!

  4. Scrisesem ditamai comentariu si a fugit undeva… 🙁

    • #19

      O fi fugit in spam saracu’… de rusine!

    • Din pacate nu a fugit, a ramas..

    • #21

      Lasa-l sa fuga liber. E mai bine pentru el… pentru noi…

    • #22

      Si comentariul meu a disparut in neant, trimis de pe tableta cu Android 4.4.4

  5. #23

    e greu tare cu cizelarea…

  6. #24

    unde mai pui ca rromanu face scandal monstru daca ii lipseste ceva ultra esential cum ar fi cantarul electronic.
    “Domle era pe brosura, eu am platit in pula mea!!!”

  7. #25

    Asa suntem noi balcanicii, dorim ieftin si bun.

    Te uiti la meci ? Algerienii au doar suporteri barbati sau mi se pare mie ? Sau islam-ul interzice futbol-ul.

    • #26

      Mda, ca in rest in Occident aia cauta numai scump si prost.

    • #27

      In Iran, de exemplu, femeilor le-a fost interzis prin lege sa participe la majoritatea evenimentelor sportive pentru a fi evitate multimile mixte care sunt considerate a fi “neislamice”.

    • #28

      La meciul Iran – Argentina am vazut cateva suportere cu steagul Iran-ului, probabil au emigrat de mult timp din Iran si s-au modernizat:
      worldcupgirls.net/iranian-girls-at-world-cup-2014/ , la meciul Algeriei nimic.

  8. #29

    Grecia este foarte frumoasa dar cand in ofertele pensiunilor din Thassos, un punct distinct si de mare atractie este “In curte avem gratar!” la mine pas.

  9. #30

    Asaaa, ia sa va povestesc eu ceva: Una dintre numeroasele mele cumnate, a terminat medicina si aici, la facultate, l-a cunoscut pe un tip venit din Mauritius, tot la studii, la medicina. S-au casatorit si au plecat cand au terminat rezidentiatul. Ulterior am aflat, cand ne-am dus in insula in cauza cu ocazia nuntii, ca tipul provenea dintr-o familie extrem de bogata de diplomati si naiba mai stie ce. Treaba e ca unul din fratii lui, era si inca este ministru al turismului in Mauritius.Si cum am stat o luna pe acolo si am vizitat tot, l-am intrebat diverse despre preturile la cazare. Raspunsul lui a fost simplu si deloc jignitor: Draga mea, dar nu tu esti publicul tinta. Publicul pe care il vanam noi este cel care scoate cardul si plateste fara sa intrebe cat costa. In conditiile in care 80% din hotelurile de pe insula sunt de 4 si 5 Stele iar preturile intr-adevar nu depasesc decat rareori 700-800 de lei pe noapte camera de doua persoane. Si nu, nu se negociaza nimic. Noua ne-a fost inchiriata o vila din complexul Oberoy Mauritius si la pretul ala pe c are mi l-a zis cumnata-mea, am zis ca fac infarct. Dar da, vrei lux, ai lux, dar nu negociezi luxul.

    • #31

      Ceea ce nu am inteles eu, daca tipa iti era cumnata, tu erai frate cu ala din Mauritius si cu ministrul turismului de acolo?
      Cam apropiata relatia cu cumnata daca te-a dus o luna in Mauritius. Dar stai, ca de fapt…

    • #32

      De fapt ce? Nu prea le ai cu gradele de rudenie, nu? Cumnata e sora sotului meu. Alte explicatii mai vrei? Cnp, serie buletin?

    • #33

      My bad, scuze. Am crezut ca esti barbat.

  10. #34

    Aia cu un bj mic trebuie neaparat votata ca lege!

    • #35

      Trebuie sa ne cunoastem neaparat

    • #36

      alo, pensia, esti insurat si ai copil!
      deedee, nu-l baga in seama… je suis la

    • #37

      Unde e lista ca vrau sa ma inscriu si eu (tot insurat sunt si am si copil deci ma calific)…

    • #38

      adica la tine copiii nu se pun sau cum?

    • #39

      nu, ca ne stim dinainte de existenta lor

    • #40

      Indirect, comunitatea a decis. Premiul pentru comentariul 400000 este un cico cu DeeDee 🙂

  11. #41

    Eu cand merg la bulgari mananc beu si joc table toata ziua.Asta inseamna vacanta.

  12. #43

    Vorbim de lux in strainatate, dar sunt atatea zone de lux in Romania pe care multa lume nu cunoaste. De exemplu si fara sa fac publicitate sau ceva, Arhi, cunosti locatia aceasta :
    www.pufleneresort.ro/- Murighiol, Tulcea

    • #44

      Puflene e departe rau de ceea ce inseamna turism de lux. Nu doar locatia unde se afla hotelul in cauza( puflene sau oricare altul) trebuie sa fie una cu adevarat deosebita, ci si cazarea in sine. Degeaba ai Dunarea la botul calului daca tu ma servesti cu tacamuri desperecheate, daca un prosop e un pic desirat si daca nu vi sz cureti zilnic baia. De lux nu inseamna 400 de lei pe noapte, adica nu inseamna ca poti cere coispe mii de lei pe noapte in speranta ca or sa se inghesuie prostii zicand ” da ma, e lux la banii astia!” scump nu inseamna intotdeauna bine, cel putin nu in Romania. In alte parti posibil ca da. La noi inca au mari scapari la capitolul curatenie, servire si amabilitate.
      Am umblat mult pana la varsta asta si imi aduc aminte o intamplare reprezentativa pt ce discutam noi aici:
      Veneam dupa un zbor de 48 de ore cu 3 escale. Am aterizat la Cluj din motive tehnice, avionul nemaiputand aajunge la Bucuresti. Hai sa ne caxam undeva , zic , ca pana maine la cursa de Bucuresti, nu vreau sa dorm in aeroport. Gasim hotel, ajungem, 5 valize aveam. Receptionerul ne vede, bell boy-ul ne vede si …..atat. Ne-a trantit cheia in fata si ne-a lasat sa ne descurcam singuri cu bagajele. Nu era vreo spelunca de hotel ci unul cunoscut.
      Din locul de unde veneam noi aveam om desemnat special sa ne serveasca pe tot parcursul zilei, ca doar eram oaspetii resortului in cauza si ei stiu ca din asta traiesc. Pe ai nostrii ii doare fix in cur.

    • #45

      Doamne iartă-mi nazismul gramatical, dar cum poți scrie pe pagina site-ului unui punct turisic de lux “Un resort unic” ?
      ===

      Pentru cei grabiti:
      RESÓRT 1, resoarte, s. n. Sector, domeniu de activitate; p. ext. persoanele care îl reprezintă. ◊ Autoritate de resort = autoritate sub a cărei jurisdicție intră o problemă și care are competența de a o rezolva. ◊ Expr. A fi de resortul cuiva = a fi, a ține de competența, de specialitatea cuiva; a intra în atribuțiile cuiva. [Pl. și: resorturi] – Din fr. ressort.

      RESÓRT 2, resorturi, s. n. Organ al unui mecanism executat dintr-un material cu proprietăți elastice mari și care, sub acțiunea unei forțe exterioare, se deformează, revenind la forma inițială când acțiunea exterioară încetează; (sens curent) arc. ♦ Fig. Sursă, izvor de energie fizică sau morală; suport moral, imbold. – Din fr. ressort.

    • #46

      ” Hai sa ne caxam undeva”. Sper ca ai vrut sa zici “cazam” si nu altceva…

    • gupi “false friends” daca in engleza e resort, dece sa nu fie si in romana?

    • #48

      Msrp: cazam, draga, cazam. Asta am vrut sa zic. 🙂

    • #49

      @blue, e ok. nu de alta dar alaturarea aia de taste z x c se pare ca e periculoasa.

    • #50

      Msrp, maestre lumineaza-ma. Nu ma prind delic ce ar putea rezulta din alaturarea aia. Mintea ta perversa la ce s-a gandit? 🙂

    • #51

      Mda, cred ca problema e la mine “cazam” , “caxam”, “cacam”

    • #52

      M-am linistit, credeam ca am ratat vreo noua curiozitate cum a fost aia cu margarina.

    • #53

      blue…vorba lui semeketh, trebuie sa ne cunoastem mai bine:)))

    • Inteleg ca mai avem o candidata la cico?

    • #55

      Oh, daaaaaa, trebuie.

    • #56

      2 girls 1 cico

    • #57

      Eugen, sa vezi cum e cu two girls one bottle. Aia e interesant.

  13. cred că mai întâi ar trebui să definim ce înseamnă luxul pentru români.

  14. #59

    Vad ca a aparut o noua specie de entelectuali. Entelectualii alergici la gratare

    • #60

      Iti dai seama ce rafinati sunt aia care nu suporta gratarele si nici nu au tv in casa!

    • #61

      N-ati inteles ideea…
      Daca vream gratar aveam unul si in curte…nu de asta bat sute de km sa fac un gratar pe marginea Marii Egee si sa-mi fac un selfie pt FB in care sa zic…ca un bawss!!!

    • #62

      Io stau la bloc si n-am gratar.

      Daca ii zice barbecue e mai cu staif, elegant, stilat, de bun simt si pare mai atractiv, nu?!

    • #63

      @Romeo: aha. Deci bere/pepsi nu bei in concediu ca ai si acasa, mai usor si cu mancatul de cartofi prajiti ca din aia poti manca si acasa, la tv nu ne uitam ca avem si acasa. Eventual nu vorbim nici cu aia cu care mergem ca vorbim destul acasa.

      Sa te bucuri de marea Egee si de locuri noi nu exclud alte placeri. Adica ce-as mai manca un gratar cand vin de la plaja el la Egee dar plm nu fac ca asta pot sa fac si acasa. Mai bine sa mananc / fac ceva ce nu imi place dar e specific zonei.

    • #64

      Tipic romanesc: rastalmaciti cuvintele omului pana iese ce vreti voi…
      Eu nu am zis ca nu e ok chestia asta, voi v-ati apucat de facut misto ca vai aia care nu mananca gratare sunt un nou gen de hipsteri wannabe…

    • #65

      Bine bai tipic romanesc. Elitismul venea din faptul ca “vai, aia se lauda ca au gratar” dar ce rahat eu merg atatia km sa fac gratar? De ce nu se leaga lumea si de faptul ca aia au aragaz sau tv. Ca doar nu ma duc acolo sa ma uit la tv sau sa gatesc.
      Poate eu nu am gratar acasa ca nu stai la curte. Daca tu nu cauti asta nu inseamna ca altii sunt niste prosti ca asta cauta.

      Ideea este ca te duci in concediu sa faci ceea ce iti place cat nu deranjezi pe altii. Chiar daca asta presupune ca faci 90% din lucrurile pe care poti sa le faci si acasa. Fiecare cu placerea lui.

      “Daca vream gratar aveam unul si in curte” – din asta nu prea pare ca ai fi ok sa faci gratar. Dar iti repet, poate sa iti faca placere sa faci poti sa nu iti faci. Dar daca eu bat sute de km pana la marea Egee ca sa fac gratar pare ca ai o problema cu asta din modul cum te-ai exprimat.

  15. Eu aș vrea să existe un minim de igienă peste tot, indiferent de preț. Și mâncarea, oricât ar costa ea, să nu fie alterată, invechită, expirată. Când o să avem toate chestiile astea peste tot, putem trece mai departe, sa vorbim de lux sau alte SF-uri.

    • #67

      domnu, aveti asa niste glume…

    • #68

      Hai măh Haivas…
      Ce Dumnezăo?
      Ce conceed e ăla în care să nu te “dextrezi” cu o ţârâşică de toxinfecţie alimentară, o salmonelă ceva?
      Ce mai poţi povesti după aia? Cu ce să te mai lauzi? Că totul a fost excelent şi nu ai nici o ştire mai de “ProTV de la ora 5”?
      Ăţi poţi închipui un perete de FB plin numai cu poze ce inundă de fericire şi satisfacţie nedisimulată?
      :-))

    • #69

      *îţi

    • #70

      si acces usor in locatiile respective. asta e.
      asta inainte de promovarea internationala a turismului romanesc, ca trebuie sa aiba si aia (turistii straini) cum ajunga sa vada minunatiile patriei.
      autostrazi nu avem si nici cursele interne de avion nu incurajaza pe nimeni, sunt scumpe, rare si nepopulare. e bine la altii, insa e si usor de ajuns peste tot, dar deja visez cai verzi, sa ne intoarcem la oile noastre..

  16. #71

    eu nu am inteles chestia cu fratele 150$ nimic inclus, dar s-a simtit ca un rege. pentru ce exact s-a simtit ca un rege ? ca a dat 150$ sa stea pe o plaja ?
    uite, fost la viaregio. top plaja din italia. platit accesul la plaja nimic inclus. a fost de rahat, din 15 in 15 minute treceau marocani sa ne intrebe daca vrem masaje/sepci/tatuaje si alte rahaturi. si daca ii repezeai se asezau langa tine si te intrebau daca nu iti foloseste un masaj ca pari stresat.
    am fost foarte fericit cand am gasit la juma de ora de mers in stanga statiunii o plaja nepopulata. practic am platit ca sa stau in rand cu alti oameni intr-o atmosfera de rahat. goo.gl/maps/weIcw vs goo.gl/maps/fhtyx

    jerome, ce e rau cu gratarul ? :). cata vreme nu e la 1 metru de cladire.
    in thassos ma trezesc de obicei la 6 niata si dau o tura pe la dig/port. pana la 8 cand ma intorc prind 1-2-3 bucati caracatite. imgur.com/3mgomZq anul asta m-am intors cu vreo 8 bucati acasa, pe langa cele mancate zilnic acolo sub diferite forme. unde am stat, gratarul + barul erau la 20+ m de bungalows, la un barulet langa piscina.

    apropo, daca pleaca cineva la thassos, recomand trecerea prin noua vama, makaza.

    noi nu am vrut niciodata conditii de lux. un pat curat, o baie curata, o chichineta si un frigider ma fac cel mai fericit om din lume. mai ales daca e vorba de un bungalow, nu camera. nu ma intereseaza televizor. e de ajuns ca mai trebuie sa intru la munca din cand in cand de pe laptop ca sa mi se aplece de laptop/telefoane/televizoare.

    cat despre agentii eu nu le-am folosit niciodata. ma mai uit pe booking, dar in general caut cazare pe gmaps + site-uri/forumuri locale. eventual mai arunc o privire pe softpedia la regiunea in care merg pentru recomandari. nu am nimerit prost pana acuma, dar cum am zis nici pretentios nu sunt.

  17. #72

    Puflene e o gluma 🙂
    @Arhi : hai sa iti zic una din cele mai tari chestii citite de mine vreodata referitor la afirmatia asta .
    Un roman se duce in Dubai cu familia. Isi cumpara bilete la Aquaventure ( 300 ron biletul) pe palmierul artificial, cel mai tare parc acvatic din partea aceea a lumii ( e mai misto ca Wild Wadi 🙂 ) si cand vede ca o sticla de apa e 10 lei ( cat e si in aeroport la Otopeni ) se ia la cearta cu vanzatorii, cere sa vorbeasca cu managerul, ca e prea scumpa apa dom`le la ei in parc, ca el ce face? moare de sete ? Si i-a facut pe aia cu capu` de i-a dat un paznic d-ala plosca lui cu apa sa bea romanasu nostru . Mai poti sa ii zici cevA ? Lui inca i se pare normal ce a facut .
    Am la povesti cu turismul asta de lux … eu sunt mare pasionat de calatorii, cam ca jerome dar mai mult pe plaje 🙂 dar cand citesc unii “bloggeri” de turism efectiv imi vine sa vomit. EX : am cred ca de 20 ori mai multi km zburati decat bloggerul de air travel sorin rusi . Un alt mare blogger, tanara speranta, si-a facut agentie si s-a trecut mandru pe facebook CEO la agentia lui de turism . #catdeprostsafii?

    • E usor sa ataci sub un pseudonim, asa-i?

    • #74

      meaning ? ca nu inteleg… nu atac sub un pseudonim dar nici nu iti dau tie cnp-ul asa for fun… comentez cu nickul asta de 6 ani aici, trebuie sa il schimb doar ca sa spun un adevar? sau cum ?
      @Arhi, da-i omului adresa mea de mail, se descurca el de acolo…

  18. mie mi-a placut la atra. cred ca vara e si mai misto.

    La salonic, daca aveam curte cu gratar eram cel mai fericit om. Cu atatea legume de mare in piata…cred ca seara stateam la gratarit calamari si caracatite sa mi se acreasca

    • #76

      atata spam am primit de la atra doftana incat nu m-as duce nici sa ma plateasca ei

    • Eu ziceam de exeprienta mea. Eu nefiind important in online scap de mizeriile astea 😀

    • #78

      @animal00: da, si eu cind ajung in piata de Salonic ma uit tot la legumele de mare, plus inotatoarele aferente, fiind un mare amator de peste de mare. Dar, parerea mea, la boqueria din Barcelona cam bate la cur piata din Salonic.

    • in Barcelona inca n-am ajuns. Si nu stiu nici preturile cum sunt, in salonic plangand la preturi. Bine, am plans si langa piata unde am dat 20E pe doua fasii de cacaratita.

      Daca e asa, tovarasa animaloo a fo anu trecut in Coreea si mi-a trimis poze de la piata de peste din seul. Am balit si injurat vreo cateva minute fara sa ma repet.

    • #80

      Preturile “e” un pic mai scumpe ca la Salonic. Cit despre Coreea, raminem cu balitul…. Ca preturi, aia bate la cur pe Salonic si Boqueria la un loc…

  19. #81

    Pai ce arati acolo chiar ca arata ca lux.
    Problema cu noi românii e ca nu ne organizam vacantele din timp, eu imi iau bilete de avion cu maxim 2 luni inainte de zbor, asta pentru ca zic ca sunt prea ocupat, ca nu stiu ce fac peste 6 luni …

    Bro, ai uitat sa pui sursele la poze, not cool

  20. Întâi să definim ce înseamnă lux în viziunea mai multor români. Pentru unii lux-ul se rezumă doar la condițiile din hotel/pensiune (curățenie, mâncare etc.) în schimb pentru alții lux-ul constă și în locația hotelului/pensiunii. Pentru că degeaba în hotel lucește podeaua și miroase a levănțică dacă nu ai nici marea și nici muntele aproape. Că tot ai amintit de agențiile de turism și comisioanele lor, aici unde locuiesc eu (Mallorca) majoritatea romanilor vin in concediu în sud-ul insulei, pentru că așa sunt ofertele agențiilor. Sud-ul insulei are o plajă foarte mare, de mai bine de 8 km, colcăie de turiști nemți, francezi, români și ruși, magazine kitchoase pe faleză, cluburi de curve mai e și aeroportul aproape de zboară avioane pe deasupra hotelurilor. Pentru românii care merg acolo (în Sud) ăla e lux dar pentru noi care locuim aici, e jeg. Agențiile rar fac oferte în alte zone ale insulei, unde plajele sunt mai micuțe cu apa cristalină, mai puțini români cu alba neagra și mai puțin nemți morți de beți etc. pentru că nu ar mai fi profitabil pentru ele. Lux-ul e înțeles diferit, dar nici să fi și sărac și cu pretenții.

    • #83

      apropo, mi-ai adus aminte de ceva 😀
      acum vreo 10 ani sau mai mult chiar, eram in Mamaia si intr-o seara treceam prin fata hotelului Iaki (parca?) despre care auzisem ca are camere cu 300 euro pe noapte, poate avea si poate era o bucatica de paradis chiar, dar afara erau haite de caini si semi intuneric.
      da, stiu, cei care stateau acolo se urcau in “bolizi” si conduceau cateva sute de metri pana la un club etc
      DAR
      prefer un hotel modest intr-o locatie buna unde e frumos peste tot si unde nu ma mananca cainii de ex.

    • #84

      am stat la iaki. e o ruina

    • Iaki nu e hotelul lui Hagi? Sau ma insel?

    • #86

      ce e aia sud-ul si lux-ul? in rest e bine de stiut ce zici tu aici.

    • #87

      asa stiam si eu, ca e hotelul lui Hagi, si la vremea aia era renumit ca fiind hotel de lux.
      in Mamaia sunt niste constructii din vremea interbelica, e Rex, Castel, sunt niste vile dragute, terenuri de tenis, minigolf, ar putea fi frumos daca i-ar pasa cuiva. vreodata.
      problema e ca nu se tine cont deloc de imaginea de ansamblu, gasesti hoteluri si localuri cu pretentii in locatii in paragina sau kitschoase si tot felul de contraste din astea triste.

    • #88

      Iaki pare renovat (pe afara). Se mai construieste ceva linga el, nu stiu daca este un corp al hotelului sau altceva. Rexul inca este in renovare (avind in vedere ca sezonul deja a inceput, se lucreaza la el. Castelul…. Este o pseudoruina.
      Apropos, isi mai aduce cineva aminte de clubul Orient din Mamaia? …
      Exact.

  21. #89

    Nu vad unde este inselatoria cu blogurile de turism. Orice pachet turistic are un comision. Daca agentia doreste sa imparta comisionul cu altcineva, nu vad unde este problema.
    Ceva se bate cap in cap, pentru ca pachetul il cumperi de la agentie, nu de la blogger. Cum poate agentia sa ceara un pret mai mare incluzand extra banutii pentru blogger, cand pretul de lista este mai mic?

    • #90

      Cosmin, uite unde văd eu problema: intru pe un blog de turism pentru a afla păreri sincere, personale despre anumite destinaţii, cazări. Din momentul în care un blogger are un interes în a îmi vinde un produs (destinaţie, hotel etc), nu mai pot avea încredere în părerea lui. E un agent de vânzări (job absolut onorabil, de altfel) care se ascunde, pretinzând că îmi dă păreri dezinteresate.
      Altfel se pune problema dacă recunoaşte că are comision atunci când îţi vinde un produs. Numai că atunci devine un fel de agent de turism. (Chestie care poate fi OK, dacă nu se repetă prea des.)

    • #91

      De acord cu tine, dar, sa fim seriosi, exista alte site-uri de pe care poti obtine pareri dezineteresate despre hoteluri, locatii si multe altele. Eu unul nu citesc bloguri de turism. Simplul motiv este ca pentru a citi acea persoana, trebuie sa simti si sa actionezi macar in aceeasi directie. Eu unul, sunt turbat cu skiul. Am citit ceva ”sugestii” ale blogurilor de turism romanesti, m-am inchinat si am trecut mai departe :)) Asta nu inseamna ca nu au avut clienti 🙂 Doar ca nu sunt pe felia mea. Asta nu inseamna ca le dau cu bata in cap. Fiecare are locul lui sub soare. Vacanta este reusita in masura in care vrei tu sa fie reusita 😉

  22. #92

    Grecia, dar nu la plaja: www.aristi.eu/en/

  23. Baieti, imi cer scuze pentru cele doua scapari. Mi-am spus ca daca le inteleg eu, e clar, le vor intelege si ceilalti. 🙂 Mi-a cam dat cu rest (sau cu minus).

    • #94

      Posteaza o poza cu tine si cu boobs iar eu te iert du draga inima. 🙂

    • #95

      Felicitari pentru atitudine. Sabinuta ar fi continuat cu aberatiile fara sa realizeze ca se exprima aiurea si posteaza in general tampenii. Bravo. 🙂

    • Subscriu cu felicitarile pentru atitudine.

  24. Si cu mine si cu boobs e greu :))

  25. Nu e chiar asa grava situatia, cu urme :)). Sunt obosita acum, nu pot depune eforturi 😀

  26. Pot sa iti spun din experienta mea ca pana acum am avut o singura experienta de genul acesta. Nu am cerut / nu am primit comision, nu era promovata ca super oferta ci doar ca excursie de grup!
    De recomandat oferte (cel putin pana acum) le-am tot recomandat gratis si daca vrei o oferta super tare: Miramont sau Friends Travel fac super chestii! 🙂
    350 de euro Maroc (dormit in hostel) dar cu multe chestii incluse, e foarte aproape de mini blowjobul de care spuneai tu.

    • #106

      mini bj in hostel il faci sau il primesti ?

    • #107

      Depinde daca merge becul sau nu:)))

    • #108

      confirm si eu Miramont ( care nu pare a fi totusi o agentie, mai mult o asociatie care trage niste fonduri ) , sunt super seriosi si vin cu oferte one of a kind ( au fost prieteni cu ei in Maroc si cu 200 euro ) .
      @Simona: felicitari pentru postare 🙂 observ ca restul “bloggerilor” inca stau ascunsi, sau cum zice zoso, isi fac laba in cerc.
      Pentru mine nu exista decat un blog de turism si ala e tedoo, a fost si va fi pentru totdeauna.
      Daca vreti sa cititi ceva hardcore intrati pe amplecat.ro si cititi posturile despre indonezia 🙂

    • Nu am de ce sa ma ascund! Mi se pare cel putin ciudat ca oamenii care ar merge cu mine (eu promovand un alt fel de calatorie) sa imi plateasca mie si excursia si comisionul.
      Se practica, e o lume cruda :))… Poate cand o sa fac si eu excursii de genul asta o sa inteleg mai bine despre ce e vorba. Doar ca nu mi se pare fair!
      Asa ajungi sa ai India, doua saptamani la 3000 de euro, cand eu pentru India am platit 300 de euro bilete dus intors si acolo sunt SIGURA ca e greu sa cheltui mai mult de 500 in doua saptamani.
      Sunt transparenta si daca fac greseli prefer sa mi se semnaleze si sa le indrept! Tocmai din acest motiv am si comentat!

  27. #110

    comentariul asta, pe care l-am gasit facand researh pt vacanta, spune totul despre mentalitatea romanului in vacanta: “am luat pentru copii o plita electrica pentru a incalzi laptele sau sa reincalzim ceva, am reincalzit 3-4 pulpe de pui iar la usa a aparut administratora de hotel care in cel mai penibil mod cu putinta a inceput sa tipe efctiv si sa gesticuleze ca in hotel nu se gateste si ca la etajul superior pe hol este este miros de nu pot sa stai; fara un buna ziua, fara ma scuzati ca bat la usa cand puteam folosi telefonul, fara nici un pic de maniere sau eleganta asa cum este normal.” Deci omul vorbeste de MANIERE si ELEGANTA cand el vine cu aragazul la hotel si impute hotelul de damf de mancare :))))))))))))

    • #111

      am incalzit si noi 3-4 pulpe de pui, acum serios, ce mare lucru? elegant…

    • #112

      Asta nu-i nimic…. Sa-i vezi cind vin cu oalele de sarmale si resoul….

    • Iar ieri am facut sarmale-n foi de vita. Ce Dzeu, suntem oameni civilizati. Am spalat si cratitele la urma..