Dar nu chiar ca afara, să fie mai mult ca la noi, că la noi e bine, e o democrație originală

Câteodată discuțiile astea mi se par halucinante. Nu mai e reductio ad hitlerum, e reductio ad PSDrum și gata, plm, totul e clar. Nu avem nevoie de reglementări, ce dacă lucrurile astea funcționează în restul uniunii europene și îndeplinesc nevoi specifice. La noi să fie liber, sigur piața se reglează pe bază de reviewuri și recomandări.

Sigur, când ne ia foc pensiunea unde ne-am cazat, pierdem tot iar proprietarul anunță că de fapt eram prietenii lui, nu turiști, vrem dreptate, vrem să se implice statul și să ne aline ochii plânși. În rest, #muiepsd. Să fie #rezist, dar cu limită.

Băi…
Am blurat numele pentru că oamenii îmi sunt prieteni. Dacă îi recunoașteți, vă rog să vă abțineți, discuția e doar reprezentativă pentru o stare de fapt.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

23 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mai e si fake news postarea, fiindca valoarea tichetelor de masa ramane la acelasi nivel.

    “Votul din Senat nu are însă niciun efect, deoarece în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul ministrului de Finanțe care stabilește ca valoarea maximă a tichetelor de masă să rămână neschimbată până in martie 2020.”

  2. #2

    S-ar putea să existe deja cadrul legal în România și proprietarii acestor locuințe să-l dribleze.
    Vorbeam acum ceva vreme cu un prieten care avea de închiriat niște camere într-o casă și își făcuse toate actele necesare pentru a putea închiria legal ca persoană fizică, cu taxe și cu emitere de factură. Mi-a spus că i-a uimit și pe cei de la ANAF din Brașov pentru că nu mai văzuseră așa ceva, deși prevederea legală exista.

  3. #6

    Oamenii încă au impresia că dacă e cu steluțe sau likeuri ăluia de vinde serviciul o să-i pese. În realitate cad pensiunile de n margarete pe ei, șoferii de 5 stele îți bagă carne în frigider pe grupurile de discuții, mâncarea ăia excelentă și mult lăudată e o mizerie. Dar noi, în naivitatea noastră, avem impresia că viața se întâmplă într-o aplicație, nu în stradă.

  4. #7

    Chestia e că si autorizațiile alea se obțin uneori destul de ușor, cu o șpăguță. Însă pînă nu o pățește pe piele proprie, nu se învață minte. Că și la noi în branșă se mai fac din astea… o mică atenție către ”port state control” să nu vadă că Cerberus are un ochi închis și cînd izbucnește un incendiu serios n-ai nici măcar unde să sari, că te mănîncă rechinii…

    • #8

      Zi-mi și mie unde ai dat o mică atenție la PSC pentru probleme la instalația de avertizare incendiu în condițiile în care așa ceva înseamnă deficiență gravă care duce la arestarea navei, adică nu mai scapi cu două cartoane de țigări, practic o să dai șpagă mult mai mult decât ar costa să rezolvi problema.
      Apropo ești pe o navă cu probleme pe safety? Alegi să îți faci contractul acolo in condițiile alea fără să se schimbe nimic? Păi ești fix despre ce scrie Cetin!

    • #9

      Am intrat in contract pe o nava cu asemenea deficienta. Erau senzori cu adresa IP si cu parametri diferiti, pe care cel anterior nu i-a dibuit.

  5. Numai prieteni asa ai?:))

  6. #11

    Pai vrem tara ca afara, da’ sa nu inceapa chiar de la noi. Mai tineti minte pe ala care a luat amenda ca a aruncat un chistoc, iar gagica-sa il plangea ca trebuie sa dea “un salariu minim”? Apararea lui era “pai si altii arunca, am aruncat si eu”. Altfel, sigur o ardeau amandoi cu intentii cat se poate de bune: sa salveze planeta, sa nu mai fie incalzire globala, fara paie de plastic…

  7. nu stiu cat de reglementat e aibnbul pe nicaieri. Marea problema cu airbnbul este ca iti fute viata in orasul ala. Daca nu esti proprietar si ai ghinionu sa fii printrun oras cu potential turistic ai cam belit pula.
    Pentru ca lumea o sa fie “de ce sa inchiriez casa pentru prosti cand pot sa iau mult mai multi bani de la turisti”
    Si, problema majora nu e la faptul ca isi inchiriaza coana veta apartamentul. Ci ca vin aia cu multi bani si cumpara sute de apartamente si fac asta.

  8. #13

    Eu nu vreau o tara ca afara.
    Noi nu suntem ca cei de afara, nu muncim ca cei de afara,, doar vrem sa copiem. Prin unele tari nici macar nu vor sa copieze modelul de afara,, pt ca asa le place tara. Eu de exemplu ascult muzica sambata la un volum decent,, de multe ori vecinii sensibili sunau imediat la politi,, ca sa ce? Veneau si plecau,, pt ca nu era deranjant pt nimeni

    • #14

      nimeni se reducea in fapt la o singura persoana!
      daca vecinii tai faceau acelasi lucru in alte zile/ore, te-ar fi deranjat.
      legea reglementeaza problema, pe ore si decibeli.
      institutia abilitata pentru masuratori este dsp, care are aparatura de masura omologata si elibereaza buletine cu forta probanta in instanta.
      depasirile de plafoane de zgomot imbraca aspecte contraventionale sau penale, dupa caz.

    • #15

      Hai ca buna convietuire se bazeaza pe buna intelegere,, si nu pe decibeli sau ce mai zici acolo,, atunci si eu as da in judecata barurile din zona unde locuiesc, pe motiv ca vara pana la 3 dimineata e muzica tare, sunt in statiune turistica la mare,, lumea se distreaza,, cam asta e problema pe afara,, multi sensibili,, plangaciosi. Insa cand vin la Mamaia in va canta, stau in cluburi pana dimineata la 4,,nu ii deranjează muzica pe plaja,, deci..asta fiind situatia in Italia. In Albania, unde stau 2 sapt pe luna,, seara dupa 8 muzica, galagie se aude pe tot litoralul,, asta e in firea lor,, si turisti strani nu se mai plang atata.

    • #16

      sa nu incalzim locuintele iarna, ca vara pe plaja e cald!

  9. publicitatea functioneaza, airbnb este cool si are o aplicatie misto. ciudatenia apare in momentul in care gasesti apartamente mediocre cu niste comentarii exceptionale, pare ca nu avem aceleasi asteptari ca la hotel. nu inteleg de ce apare booking in discutie, marea majoritate a listarilor sunt hoteluri acreditate.

    • #18

      Nu neaparat. Cauta “mamaia” si o sa vezi ca 30%, daca nu mai mult, sunt apartamente ale unor persoane fizice.

  10. m-ai prins, n-am bani de Mamaia :))) .

  11. Exista deja un cadru legal pentru asta. Se cheama inchiriere in scop turistic in locuinte proprietate personala si se adreseaza celor care inchiriaza intre 1 si 5 camere. As zice ca asta adreseaza cam 90% din cei potential atinsi de noua legislatie.

    Nu e nevoie de absolut nimic decat de declararea veniturilor la Anaf si plata in sistem norma de venit sau venit real. Pentru norma de venit se plateste la 15.000 RON per camera (mai putin litoral off season unde e diferita norma), pentru cel real… la cat ai castigat.

    Nu e necesara inscrierea si clasificarea.
    Sistemul a fost gandit pentru mici proprietari, in special de pensiuni in zona rurala, fara restaurant sau mic dejun inclus, unde ar costa mai mult autorizarea si controalele decat face omul intr-un an.

    Ce face noua legislatie e sa ii oblige pe booking si airbnb sa ceara clasificarea, desi legislatia si taxarea romaneasca iti permite sa operezi si fara. O incurcatura pur romaneasca unde o lege spune una si alta zice cu totul altceva.

    • poate ca legiuitorul s-a prins ca unii nu declara si n-a gasit o solutie mai desteapta.

  12. Si ca o completare: se poate merge si pe mai mult de 5 camere, dar se schimba incadrarea. Nu mai e venit din cedarea folosintei bunurilor, ci venit din activitati independente. Si se impoziteaza pe baza venitului real obtinut din contabilitate in partida simpla.

    Toate astea sunt sub conditia ca sederea sa fie intre 24h si 30 de zile si repet, deja prezente in legislatia romaneasca.

  13. #23

    Nu ca psd ar fi vreun ingeras, dar astia care stau toata ziua cu mwiepsd si orice face psd e rau si orice e rau e din cauza psd, sint de-a dreptul cretinopati. Extremisti fara creier cu care nu poti dialoga de nici o culoare.