Statul român își urăște cetățenii, este un lucru știut și demonstrat. Statul întotdeauna lucrează împotriva cetățeanului, statul întotdeauna caută metode cât mai elaborate de a umili cetățeanul și de a-i demonstra că nu e decât un sclav servil. Oricine a trecut pragul unei administrații financiare, aplecându-se cu umilință la ghișeurile aflate la nivelul buzunarelor, știe lucrurile astea.

Dar vine momentul când cetățeanul își bagă organul reproductiv în gura statului român și decolează prin expulzare, spre zări unde mizeria nu e atât de mare și poți să te mai simți și om. Inclusiv Rusia, de exemplu, e un loc de plecare mai decent decât românia. Femei frumoase checked, loc cât cuprinde, tot ce trebuie. Sau Spania, de ce nu.

Doar că, până și în ultimul moment, statul român simte nevoia de a urina pe tine. Și îți cere, când renunți la mizerabila-ți cetățenie, un dosar cu șină. Fantasma ce a bântuit orice român încă de la înscrierea la școală, te bântuie și în momentul în care închei definitiv socotelile cu locul ce te=a distrus psihic și fizic atâția ani.

Dosarul cu șină.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. Doar la o privire sumară am identificat 3 documente sau informații pe care statul le are despre cetățean si practic nu are de ce să le ceară !

    • #2

      ca la permisul de conducere/preschimbare/adaugare categorie.
      cazier juridic nene! te duci la politie sa-l iei ca sa-l depui la un dosar care ajunge tot la politie. BUN!

      altfel, AMR 4 ani pana sa renunt la cetatenia romana. Am zis c-o fac si o voi face chit ca dupa aia imi va trebui viza de turist pentru romania.
      va fi usor caci in 2021 probabil presedinte va fi ori gabriela pandele ori dragnea deci cu atat mai mult voi dori sa scap de cetatenie.

    • #3

      Practic – daca te duci cu CI-ul ( si restul actelor emise de statul Roman – Pasaport, permis etc) sunt intrunite toate premisele sa ramai fara cetanie romana, astazi in 2017.
      Insa nu mai bine te plimba prin cateva locuri si-ti cere kkturi la dosar ca poate te mai gandesti si renunti la ” erezia” asta…

    • #4

      Stai bine cu AMR-ul nea Costică, eu sunt pe la 8 ani dar nu ma dau bătut. A devenit visul meu umed ziua in care o sa cumpăr ultimul dosar cu șina din viața mea. Deși sunt plecat de 2 ani se pare ca ANAF iubește corespondenta și îmi trimite frecvent înștiințări de plata de prin 2012 – 2013, mai o cotizație la pensie , mai un cass … ce sa mai, o plăcere sa poți pune umărul la dezvoltarea acestui frumos stat pe nume România.

    • #5

      Dupa șap’șpe ani de America, dor de familie, prieteni, samd, tot nu m-as intoarce in Romanica. Am renuntat simbolic la cetatenia romana, si nu vad din ce motiv m-as duce sa stau pe la cozi sa predau dosare cu șine ca să renunț si oficial.. Ca sa returnez un pasaport si un buletin? Pișpăele, le arunc dupa ce expiră, si cu asta basta, nu ma duc eu sa isi bata joc de mine orice conțopista atârnatoare…

    • La serviciul permise auto nu se mai cere cazier si timbru fiscal ! Din ce îmi aduc eu aminte..

    • #7

      Nu se mai taxeaza eliberarea de cazier, insa la permise tot ai nevoie de el.

  2. #12

    lasa domle ca se gasesc
    era mai rau daca cereau din carton!

  3. #13

    Am căutat și eu asta :)) preventiv…

  4. #14

    Sa zicem mersi ca nu ne mai cer timbru fiscal/judiciar..

  5. #15

    1. In Spania (ca doar vorbim despre amasada romaniei de acolo) mai exista dosare cu sina? Ma indoiesc profund.

    2. Mi-am adus aminte de o faza amuzanta la posta romana: era un tip de culoare in fata mea si cand ii vine randul intreaba: “excuse me, do you have paper folders?”. 2 secunde de liniste in toata posta, postarita ridica privirea din hartiile printate de imprimanta matriceala, isi lasa ochelarii pe varful nasului, face un gest ca si cum ar fi ascuns o basina si intreaba sictirit in timp ce mesteca guma: “ce-i aia dom’ne????”. Parca era o scena din Liceenii cu Ionica scos la tabla si mustruluit de madam Isoscel.

    • #16

      Trebuie sa vii cu el de acasa. Din Romania.

    • #17

      Dar sa fie insotit si de bonul fiscal. Sa se vada clar ca a fost achizitionat de la posta romana, sa nu care cumva sa pagubesti statul cumparand de la vreun magazin privat.

  6. #18

    in plus, ultima oara cand am fost la ambasada de la Helsinki, taxa de renuntare era vreo 600 euro, desi s-ar putea sa nu fi retinut bine si era 400.

    • #19

      Ai retunut bine. 800 de franci costa in Elvetia.

    • #20

      S-a scumpit între timp. E €605 acum. 😀

      Dar poți să o faci în România, unde te constă doar 600 lei. Makes sense(?!)

  7. S-a trezit grammar nazi-ul din mine. Cum pleaca cetateanul,de buna voie, prin expulzare?

    • #22

      ejaculeaza si e propulsat inainte. principiul din fizica

    • Pai zi asa.

    • #24

      Mai degraba daca se caca diareic cu jet, pentru ca daca ejaculeaza, il propulseaza inapoi… 🙂 Vorbim de barbati.

    • #25

      Păi ejaculează pe cur?

    • #26

      Prin ejaculare e corect. Pentru ca iesi din ea deci faci pasul inapoi.
      Daca te cam caci pe tine e semn ca vrei sa mergi in romania.

  8. #27

    E bine; ca poate te razgandesti.
    Statul nu si a pus problema de interacțiune civilizată; mentalitatea este de stăpân. Si la firmele private la fel, însă lucrurile se schimbă inevitabil, cetățenii pleacă.
    Am lucrat timp de 9 ani la o multinationala din domeniul jocuri de noroc și nu înțelegeau ca daca nu ai angajati nu ai clienti. Deschideau locații de 100000 euro/ investiție dar nu plăteau angajatii. Se mirau ca nu sunt clienti. După un an închid locația.
    Potențialii clienti erau plecați la muncă în străinătate.

  9. #28

    Ah, acel suav glas, cand nu este dosarul cum trebuie sau foile asezate in nu stiu ce mortii lor ordine, si domnita finuta de la ghiseu sopteste ” AOLEU DOMNULE DAR NU SUNTETI ATENT DELOC ? V-AM MAI SPUS ODATA CUM SA FIE ASEZATE, DUPA AIA TOT DUMNEAVOASTRA STRIGATI CA NE PIERDEM TOATA ZIUA !!! “

  10. #29

    Sau ramai pur si simplu fara, pentru ca in aceeasi lege au facut ei un rahat si te trezezti peste noapte ca nu poti demonstra ca esti cetatean))) sa inteleg ca unii mai au si noroc))))

  11. #36

    imi si imaginez acum un sofer de tir pe centura, cautand o prostituata. aia mica: dom’ sofer, aveti prezervativ si dosar cu sina?

  12. #37

    Cu o bucată de șină de cale ferată e bun?!? 🙂

  13. #38

    eu fac un calcul , oarecum matematic.
    faptul ca ti se cere dosar cu sina nu este altceva decat masura coruptiei. coruptie care a atras dupa sine automat incompetenta (nepotism + lipsa meritorcratie). plus parandaraturile. mai adauga la ecuatie si faptul ca se doreste ramanerea in anii 60-70 ca altfel cu un sistem electronic ies la iveala furturile.
    din cauzele de mai sus, luate in ce ordine vreti, nu avem astazi sistemul informatizat si inca se indosariaza documente.

  14. #39

    Contopism. S-a mentinut contopismul de pe vremea lui Ceasca. Vad asta de fiecare data cand trebe sa am de-a face cu consulatul roman. Sau in tara, chiar si la banca de ex: aia te considera hot, nu client. Ai pus tu banii tai, dar te trateaza ca si cum ar fi banii lor iar tu vrei sa-i furi.

  15. #40

    Ce se intampla daca eu am DOAR cetatenia romana si vreau sa renunt la ea?! Nu mai sunt cetateanul nici unei tari ?! Sau mi se acorda obligatoriu o cetatenie din oficiu ? 😀

    • #41

      legile internationale nu mai permit statutul de apatrid. renunti la cetatenie doar daca ai cetatenia altei tari

    • #42

      good question! am una asemanatoare legata de ortodoxie. scrie undeva official ca sunt ortodox? as vrea sa renunt la apartenenta asta paguboasa. pentru binele meu psihic.

      1
    • O cetatenie din oficiu? Really? Chiar te-ai gandit la posibilitatea asta?
      Eventual una de America, nu? Iar daca tot e din oficiu, ia doua, ia si una de Singapore, ca am auzit ca au pasaportul puternic

    • #44

      ba da, exista una “default”. dar ai de ales intre zimbabwe si coreea de nord.

    • Parca era Estonia cea mai digitalizata tara unde poti deveni cetatean online oricand vrea muschiul tau?!

    • #46

      cetatean online, adica ai dreptul de a face afaceri intracomunitare

  16. #47

    Am reinnoit pasaportul. Ca sa-l ridic cica trebuie un act de identitate. Am intrebat daca nu e de ajuns poza si amprenta mea de pe pasaport. Traditii romanesti 😐

    1
  17. #48

    Eu am cateva acasa, cumparate din timp. Le tin acolo pentru cand o veni ziua aia mare.

  18. #49

    Arhi daca te uiti intr-un clasament al tarilor ai sa vezi ca Romania nu e chiar prost clasata – un pasaport romanesc iti deschide multe usi peste hotare! Poti sa vezi, din pura curiozitate, in cate tari ai acces fara viza daca esti detinatorul unui pasaport romanesc.

    Cat despre procedurile birocratice… nu le-am inventat noi si NICI nu le-am perfectionat noi! Noi doar le aplica… prost!

    Altminteri vezi procedura de obtinere a unui nou buletin (in conditiile expirarii celui vechi)… musai in localitatea de domiciliu. De ce? Pentru ca…! 🙂

  19. #50

    Wow. Inclusiv adeverinta de la Autoritatea financiara privitor la debitele catre stat. In caz ca mai dau cateva legi ca sa mai ia bani cu japca de la romanii plecati in strainatate.

  20. #52

    OrdinaryLife: ideea este sa nu faci datorii de 200 milioane Euro la statul roman si apoi sa te speli pe maini prin renuntarea la cetatenie…
    Este similar cu procedura care se aplica atunci cand pleci dintr-o multinationala: predai lucrurile (laptop, telefon etc.), inchizi deconturile deplasari, inchizi soldul (daca ai avans luat si care trebuie returnat, daca ai bani de primit etc.)…
    Alte aspecte sunt aberante… dar nu cred ca aspectul legat de “rezolvarea” situatiei datorii/credite fata de statul roman este una dintre ele.

    • #53

      A pai nu, ca daca reuseam sa am datorii 200mil la stat, eram din clica de hoti si nu mai trebuia sa plec din tara. In plus la nivelul asta nu imi cerea nimeni banii inapoi, maxim faceam 3-6luni inchisoare cu suspendare. Ma refer la tampeniile pe care le vad prin presa, ca ar trebui anuntat statul cu vreo 6 luni inainte de a pleca din tara, daca nu esti pasibil de amenda (eu am plecat acum vreo 12 ani cred ca ar fi tarziu sa anunt statul acum) si alte idei care s-au vehiculat prin presa legat de cum sa scoata bani de la romanii din afara. Asa incat te poti trezi ca nu ai avut niciodata venit in Ro dar ai datorii la stat din amenzi de genul asta, sau poate se va introduce “taxa de roman de rand”, sau taxa pe dreptul de a calatori in UE cu pasaport romanesc, sau ceva asemanator.

  21. #54

    Alte aspecte sunt aberante… dar nu cred ca aspectul legat de “rezolvarea” situatiei datorii/credite fata de statul roman este unul dintre aceste aspecte.

  22. Ca si cetatean roman poti avea dubla cetatenie, pe cand un belgian, japonez … nu pot avea dubla cetatenie. Americanii preste tot prin lume pe unde merg sa munceasca trebuia sa plateasca taxe la unciul Sam.

    • #56

      si, pe langa unchiul sam, si statului unde lucreaza, ca americanii nu fac tratat de dubla impunere.