Un articol foarte bun pe subiect, care descrie motivele și scopurile propagandei din ultimii ani. Putin are nevoie de state tampon la UE și, daca nu facem nimic, le va avea, prin vot popular și democratic, adică tot ce nu au avut rușii vreodată.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu e chiar atât de bun articolul.
    Il menționează pe Mândruță, care este un mizerabil propagandist, lipsa de încredere in autorități care nu este din cauza rușilor, ci din cauza ca chiar sunt incompetenți, nu specifica ca majoritatea statelor, cu Germania in frunte, sunt pro-Rusia și altele.

    • #2

      Articol de inginer!

    • #3

      Frate, mi s-a acrit de mesaje de genul: nu vreau asta, ca e verde si nu verde cu picatele roz cum imi doresc. Citesti, iti faci o opinie si gata… ca fapt divers, ca economist pot sa iti spun ca cea mai bune propunere de reforma fiscala din ultimul deceniu a venit de la jegosul de Ponta, respectiv impozitul pe venitul global pentru toate formele de venit din Romania. Ma face asta sa imi schimb parerea despre el? Nu prea… dar sa respingi ceva doar pentru ca “a spus asta X” mi se pare pueril si periculos (fiindca lasa spatiu altora care nu sunt asa pretentiosi).

      Altfel, bine ca esueaza la noi statul si in Rusia e tare bine. Intre o democratie imperfecta si (in general, destul de) transparenta si ce au rusii aleg clar Romania fara apel.

      Pragmatism, nu ideologie…

    • #4

      PNL pe timpul guvernarii PSD urla ca guvernarea e corupta, sa intelegem ca PNL e trompeta Rusiei? De asta articolul e de inginer.
      Rusia nu e optiunea Romaniei nici in cele mai grele situatii. Rusia e “prietenul” care vine si nu mai pleaca, iti mananca mancarea, iti ia locul din pat si te arunca pe strazi. Nu neg propaganda Rusiei, dar sunt multi fermecati de marxism, leninism si comunism fara sa fie platiti de Rusia. Asemenea ideologii trebuie interzise in Romania cu este interzis si nazismul.

    • #5

      Propaganda Rusiei in vremuri de restriste (si pentru Rusia sunt niste vrenuri de restriste fara doar si poate) nu s-a concentrat mai niciodata pe marxism leninism, ci dimpotriva, pe nationalism, apeland inclusiv la cel religios. De aia e si foarte greu de combatut.

    • #6

      Indiferent cat de competente sunt statele propaganda va scoate sute de articole despre o mica gresala a guvernului. Daca in 2 ani o sa construim 1000 km de autostrada la cel mai bun pret, propaganda rusa v-a scrie 100 de articole despre 5 gropi gasite pe asfalt si va scoate o conspiratie cum ca gropile alea is dovada a coruptiei si zeci de mii de oameni vor pune botu. Nici un guvern nu ii perfect dar propaganda rusa scoate din context orice gresala si o face sa para mai mare decat ii astfel scade increderea in guvern intr-un mod nejustificat.

  2. #7

    editat de arhi: pana nu renunți la comentariile cu limbaj de cocalar, nu ti le mai aprob

  3. #8

    Si UE dacă are dovezi de ce nu blochează canalele si trompetele rusești? E asa de greu sa blochezi nișe mazete? Si sa dea drumul si UE la propaganda spre rusia si china. Sa creeze un centru care numai cu asta sa se ocupe. Sa ii buimaceasca de cap pana când nu mai stiu ce e adevărat si ce e minciună. Cu o investiție minimă obtii maxim!
    Internetul de azi e precum radioul de acum 100 de ani. Trebuie exploatat la maxim de către putere. Cine nu intelege asta e un idiot. Mizerabila rusie are mulți sateliți care trebuie bombardati cu fake news : belarus, Ucraina, georgia, Azerbaijan… Dacă intervii in toate țările astea cu propaganda, ii cam futi norocul cracanatului. Dar cine sa se ocupe de asta? UE e prea proasta sa isi dea seama ce arma puternica e propaganda. Eficienta maxima la costuri minime!

    • #9

      Nu-i chiar asa de simpla situatia. UE nu e un stat unitar, iar unele tari au o agenda diferita cu privire la Rusia. Ia ca exemplu Germania, unde partidele extremiste castiga voturi si fara ajutorul rusilor, pe fondul crizei imigranților. Mai pune si gazul rusesc, fără de care industria germana e in buda.
      Merkel face declarații anti-Putin mai mult de ochii lumii, decat din convingere.
      Adevarul e ca rusii stiu sa exploateze foarte bine nemulțumirile de fond existente in multe tari din UE.

    • #10

      Nu le blocheaza pentru ca UE inseamna mai mult DE. Deutschland nu prea vrea sa atace trompetele respective pentru ca se linge pe bot de gaz.

    • #11

      @LuciAnus-UE chiar face ceva in privinta propagandei rusesti. UE nu este oarba in privinta razboiului informatic dus de Kremlin.

      ec.europa.eu/digital-single-market/en/tackling-online-disinformation

      UE, asa cum spunea von Stierlitz, este destul de divizata in ceea ce priveste atitudinea tarilor membre referitor la Rusia. Rusia marseaza tocmai pe diferentele dintre tarile membre pentru a-si insuruba ideologia in mentalul colectiv al cetatenilor UE. Din fericire cam asta poate sa faca Rusia acum, dpdv militar si tehnologic fiind cu mult in urma NATO.

      Pandemia asta este cel mai mare test pt UE de la infiintarea ei. Cum iese UE din aceasta criza(plus Brexit) va fi definitoriu pentru urmatoarele decade-politica externa in relatie cu tarile non democratice.
      Nimeni nu poate prezice ce si cum se va intampla. In 1938 dupa acordul de la Münich era pace in Europa, nu?..
      Ce tine de noi ca plime e asta: sa stam pe poteca ratiunii si de cate ori auzim teorii si vesti cretine imprastiate de cunostinte, rude, colegi- sa-i combatem. Aia sa fie transeea noastra- combaterea stupizeniilor de cate ori le auzim.

    • #12

      @Panzer – de acord, cu o singura remarca: Rusia este suficient de puternica dpdv militar incat sa-si protejeze interesele in sfera ei de influenta. Si iau aici ca exemple Ucraina si Georgia. S-a vazut clar care este solutia rusilor atunci cand le-au fost amenintate interesele. Vrea NATO sa curteze Ucraina? Nicio problema, noi intram cu armata in Crimeea si Donbas. Sau s-a trezit Georgia sa aiba aspiratii europene? Ia sa trimitem ceva parasutisti si niste tancuri si sa vedem ce republici separatiste mai putem crea acolo.
      Si, la fel de important este armamentul nuclear. Din motivul asta Rusia va avea intotdeuna drept de veto la ONU, pe care si-l foloseste frecvent.

    • #13

      @von Stierlitz-corect, Rusia are capacitatea si infrastructura militara sa intervina in forta in tarile ex sovietice si chiar si in flancul estic NATO-tarile baltice, Polonia, eventual noi-numai ca nu o vor face impotriva NATO-daca s-ar misca impotriva NATO nu pot termina dpdv militar, cum au facut in Crimeea, Donbas si Georgia. Donbas e rusesc acum si asa va ramane multa vreme.
      Cand am scris primul comentariu ma gandeam la capacitatea Rusiei de a proiecta forta militara masiva departe de granitele ei. Siria nu este nici succes, nici esec pt Rusia.
      Despre amenintarea nucleara nu are rost sa vorbim-nimeni nu castiga.

  4. #14

    Asa numitele state OB!

  5. #15

    Interesant articolul lui Radu, la prima vizionare dar eu altceva vreau sa spun: interesele Rusiei si jocul murdar de propaganda, nu vor putea fi contracarate cu basini gen Digi 24! Bai zici ca e un concurs de “hai sa vedem care-i mai cu gaze-n cap”! Stiu bula, stiu elita, trebuie sa gaseasca insa si o cale catre “pulime”. Zilele trecute un interviu cu presedinta Estoniei si cum a reusit ea sa ne “ia fata” la ONU, doar un exemplu.

  6. #16

    Russia? I don’t even know her!

    youtu.be/XMWZQrkdtew

  7. #17

    Oare cati dintre noi cei mai vechi care stiu ce inseamna urss si rusia mai cred in ea?

  8. #18

    “Dacă le repeți oamenilor ani la rând că autoritățile sunt corupte și corporațiile și iluminații conduc totul din umbră, în cele din urmă tot mai mulți oameni vor spune: “poate au dreptate cei care spun astea“. În fond, nu poți dovedi că ceva nu există, așa că ușa este mereu deschisă către îndoieli și o minciună repetată de multe ori devine adevăr după un timp.

    Dacă scade încrederea în autorități și în sistemul democratic și deschis către UE, se creează premisele necesare ascensiunii naționalismului. Apar politicieni care câștigă voturi printr-un discurs anti-bănci, anti-corporații, anti-UE, anti-importuri și tot ce prinde la omul de rând care-i convins că are o viață proastă pentru că l-au sabotat alții, nu pentru că atât s-a putut.”

    Pai si nu e asa ? Nu sunt autoritatile corupte ? Ne vor bancile sau corporatiile binele ? Ne vor tarile care se bazeaza pe exporturi masive, precum Germania, binele companiilor romanesti ?

    Doar un naiv poate crede altceva.

    Ah, ca asta da apa la moara rusilor, e clar.

    Dar asta e viata, si nu putem pretinde ca albul e negru pentru ca le convine rusilor.

    Avem niste probleme si pana nu le recunoastem, nu putem merge inainte.

    • #19

      Bancile si corporatiile nu-ti vor nici binele si nici raul. Sunt niste entitati care vor sa faca profit, nu sunt niste entitati malefice care vor sa faca rau. Sunt benefice pentru societate nu pentru ca sunt benevole, ci pentru ca o economie sanatoasa are nevoie de ele iar o economie sanatoasa e benefica pentru societate. Pe scurt, nu sunt nici bune nici rele, sunt parteneri.

    • #20

      “o minciună repetată de multe ori devine adevăr după un timp.”. Imi poti da un exemplu in acest sens? Si nu, nu din sfera ezoterico-religioasa, pentru ca acolo oamenii tind sa devina subiectivi, si, la urma urmei: “nu poți dovedi că ceva nu există” (si aici ar fi atatea de spus… In fond de ce antivaccinistii se chinuie atata sa demonstreze ca virusurile nu exista, daca ei sunt atat de convinsi de faptul ca ele nu exista?)

    • #21

      Nimeni nu-ti vrea binele tie, ca doar nu e ma-ta nici Rusia, nici Germania, nici USA, nici China Toti isi vor binele lor. Scopul tau, ca politician, e sa faci ca binele tarii tale sa coincida cu binele alora mari (vezi Korea de Sud si Japonia/Germania dupa WW2).

      Dupa ce se intelege asta, o sa avem o politica externa coerenta.

      Germania/USA nu sunt raiul pe pamant pentru noi, dar alternativa e Rusia. SI AR TREBUI SA NE ADUCEM AMINTE TOTI, CUM A FOST CU EI.

    • #22

      @Radu

      Bancile si corporatiile nu-ti vor nici binele si nici raul. Sunt niste entitati care vor sa faca profit, nu sunt niste entitati malefice care vor sa faca rau. Sunt benefice pentru societate nu pentru ca sunt benevole, ci pentru ca o economie sanatoasa are nevoie de ele iar o economie sanatoasa e benefica pentru societate. Pe scurt, nu sunt nici bune nici rele, sunt parteneri.

      Da si nu.

      www.youtube.com/watch?v=BM5STDnjqvw

      www.youtube.com/watch?v=2f0Hqbyvsz4

      www.youtube.com/watch?v=9k-TH6c_8qM

      www.youtube.com/watch?v=geOh3__BYdo

      www.youtube.com/watch?v=P3mgEttLTIU

      www.youtube.com/watch?v=MhVaDsoGiIo

      www.youtube.com/watch?v=uSZDmwx0hQY

      www.youtube.com/watch?v=LgFPl4tisg4

      www.youtube.com/watch?v=c3jZobYUxT4

      www.youtube.com/watch?v=DsPslSJAkak

    • #23

      @Phaff da, stiu, sunt interese mari la mijloc.
      Ai vreun argument sau vreo parere proprie de aruncat in discutie?

  9. #24

    Cred că suntem din ce în ce mai puțini. Kkt, am uitat să-l anunț pe tov. Iliescu că iar au schimbat ăștia cifrul, să nu trimită rapoartele degeaba.

    Măi, Maithun, animalule!

  10. #25

    Pentru ca Rusia stie ca poate gasi un procent mare de prosti care sa puna botul la cretinismele lor in Romania
    Pentru ca politicenii romani sunt aserviti diverselor interese obscure, iar peste asta multi sunt saraci cu duhul sa dea o replica corecta
    Pentru ca UE este o constructie in principal economica, si doar apoi vin vrajelile de gen politica, stat de drept, cultura , samd
    Pentru ca la Berlin, Viena, Budapesta, partial la Paris miroase bine gazul ieftin rusesc, iar o piata de desfacere ca Rusia e greu de gasit in lume (China isi face ea ce are nevoie)
    Pentru ca Romania, conjunctural, este sub sfera de influenta SUA si partial franco/germana, iar lui Putin ii trebuie coridor slav pana in Europa, eventual sa isi desavarseasca visul tarist , un cordon rus de la Baltica pana la Mediterana

  11. #26

    propaganda nu poate fi combatuta decat cu propaganda, iar rusia furnizeaza material la greu. noi insa stam sa ne hizlim la filmulete cu putin care arunca cu pixul.

  12. #27

    Las viodeclipul acesta aici de la un om care a si aplicat aceste strategii:

    www.youtube.com/watch?v=avbIhMi9OWg

    Nu mai stiu daca a fost dat pe aici, it’s worth a watch though. 🙂

  13. #28

    nu am apucat sa citesc chiar toate comentariile dar am vazut mai multi cu “sa interzicem, sa inchidem, sa sa sa “. aveam senzatia ca e bine asa dar m-am inselat. nu cred ca functioneaza, mai degraba aprinzi mai mult focul. cea mi buna metoda cred ca e devoalarea, aratat cu degetul, spus numele si explicat ce fel de magarie face persoana respectiva. de exemplu sa arati de ce o curva incepe sa faca propaganda ruseasca. daca te apuci si interzici si esti corect pana la capat o sa ajungi sa inchizi cam tot pentru ca surpriza, criticile si punctele de vedere impotriva unor masuri nu sunt neaparat de rau. majoritatea jurnalismului de calitate asta cauta sa puna pe pagina, ce nu e ok. nu poti sa ii opresti pe unii care critica si sa zici ca ei sunt rai dar in sensul bun. e ca dracu

  14. #29

    Ce nu prea stie lumea e ca Rusia, dpdv economic, e cu un picior in groapa. De-aia cauta sa-si recapete sfera de influenta, pentru a avea state satelit care sa depinda de ei, mai ales de resurse, caci alea sunt cam singurele pe care le mai au. Daca dau drumul americanii si la proiectul de gaze din Alaska, ii fac muci la propriu. In momentul asta, ei vand totul la limita profitului (cam de trei ori mai ieftin decat americanii) ca sa poata razbate pe anumite piete. Rubla e deja explodata in raport cu restul monedelor, sunt vai mama lor. Ca sa nu mai zic ca dpdv militar, sunt cam terminati, mai ales cu noul laser al americanilor.

    • #30

      Eu nici acum n-am inteles de ce au oferit Alaska Su-ei. Am gasit niste explicatii gen “sa nu ni le ia englezii”, dar nu m-au satisfacut. Acum na lor.

    • #31

      DeeDee, oricat de nasitisfacator ar fi raspunsul, asta cu englezii e unul dintre ele. Uite aici o explicatie pe scurt: www.worldatlas.com/articles/why-did-russia-sell-alaska-to-the-us.html
      Cred ca motivul principal a fost refacerea armatei si a flotei puternic lovite in razboiul din Crimeea. Tot in acest razboi s-a demonstrat ca St. Petersburg, capitala de atunci a imperiului tarist era destul de expusa in cazul unui atac al Marinei Britanice.
      Rusia mai pierduse controlul gurilor de varsare ale Dunarii, pierduse controlul asupra Principatelor Romane, in scurt timp in locul acestora avand sa apara prin mica unire un mic stat tampon autonom (inca formal sub suzeranitatea Turciei, dar asta e alta poveste), Rusiei fiindu-i mai greu acum sa atace direct Imperiul Otoman, dusmanul sau ancestral.
      Ori Rusia nu putea sa lase lucrurile asa. Pentru ca daca le lasa asa, avea sa dispara ca mare putere. Pentru a schimba lucrurile, avea nevoie de bani. De foarte multi bani, pentru a-si re echipa flota si armata. Alaska nu reprezenta pentru Rusia in acea vreme un punct strategic. Era slab populata, departe, fara mari resurse (hahahahaha) in afara de blanuri, greu de aparat. Si un punct vulnerabil, avand granita cu Canada, pe atunci parte a Imperiului Britanic. Si atunci ce s-au gandit? Hai sa o vindem americanilor, astia nu au nimic cu noi, ii si punem tampon intre noi si englezi, scapam de o grija.
      Cu banii castigati din vanzare si-au echipat armata, au declarat razboi Turciei pentru felul in care erau asuprite popoarele din peninsula Balcanica, si in 1877 au traversat cu permisiunea guvernului de atunci micul stat tampon creat in 1859. Care mic stat tampon a considerat oportun sa rupa vechile relatii cu Poarta si sa devina independent. Restul… E istorie.
      Deci, in concluzie, extrapoland mult, mult, mult, muuuuuuult de tot putem spune ca rusii au vandut americanilor Alaska din cauza acelui mic stat tampon, pe care unii l-au numit Romania.
      Ar trebui americanii astia sa ne fie in veci recunoscatori…

    • #32

      Ce a spus Genghis Han cu mentiunea ca negociatorul pretului a fost un roman care ARE statuie in Alaska (George Pomut).

  15. #33

    Articolul lui Radu e asa bun incat am indoieli ca ar fi scris e el insuri…
    Dar asta e mai putin imporant.

  16. #34

    Si mai simplu: cauta pe google “russian troll factory” sau “troll factory sankt Petersburg” …