De pe Cronica.

Nefiind religiopat niciodată, recunosc, nu am cum să înțeleg ce simte un om de genul acesta și care sunt mecanismele ce îl pun în funcțiune. Și sunt foarte curios. Adică ok, mă duc la moaște. Mbun. Stau la coadă, în timpul ăsta tot spun rugăciuni fierbinți în care ceri ajutorul pentru varii probleme ce te chinuie. Ajungi la raclă, te arunci pe ea și o pupi cu respect.

După care ce? O să ai noroc? Rugăciunile tale vor fi ascultate mai cu elan? Gen când ajunge Doamna Doamne la rugăciunea ta, se ridică Paraschieva într-un cot, de pe șezlongul unde zace, înconjurată de 72 de virgini și ridică un deget:
– Doamne, ăsta are plus de mana de la mine, a venit tocmai până la Iași, a pupat racla conform tradiției, ai și tu grijă de el.

Așa funcționează religia, gen? 450 000 de români fervenți vor avea îndeplinite rugăciunile către divinitate, iar restul o vor arde pe sec, pentru că nu s-au închinat suficient? Sari un rând la bonul de ordine? Iei mai mulți bani decât contracandidatul? Copilul tău trăiește și al ăluia care nu s-a dus la moaște moare?

Întreb foarte serios, deși pare o glumă. Cum crede cineva care crede în zeități că funcționează chestiile astea?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

71 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Dude, stii ca nu functioneaza asa. E ca atunci cand iti pupi seful in cur toata ziua, sau muncesti de dimineata pana noaptea, te agiti, te zbati, sperand la o marire de salariu. Uneori secretara lui, care e dovada vie ca maririle de salariu exista, iti spune ca sigur o sa primesti si tu, dar sunt implicatii mai presus de intelegerea ta la mijloc, efectul undelor gravitationale, chestii de-astea complicate, dar sigur o sa ti se intample si tie daca te bagi in seama si arati ca-ti pasa, ca pui suflet in companie si iti perii seful suficient de mult.
    Cu siguranta tie chiar o sa ti se intample, spre deosebire de colegii tai care isi suna nevasta si copii de aniversari, si nu sefimea. Spre deosebire de colegii tai care doar isi fac treaba pe acolo, 8-9 ore pe zi si care poate nici nu stiu ca lu’ sefa de la HR i s-a nascut al doilea copil, sa-i duca naibii o floare si un parfum. Ca uite nici aia, patriarha la credinciosi, nu sta cele 9 luni acasa cum ar fi normal, ci face cele cuvenite si dupa doua luni isi reia ritualul vizitei de fiecare dimineata la bosul cel mare.
    Deci este evident ca exista dovezi clare ca daca faci cele cuvenite si pupi moastele unui CEO, CIO, CFO, CTO etc. vei ajunge sa primesti inapoi. Daca nu ti s-a intamplat tie, nu ti s-a intamplat INCA.

    26
    • #2

      Inainte de marirea de salariu, secretara a avut grija sa-si faca alte măriri care, la rândul lor, i-au mărit directorului ceva, fie si doar interesul pentru secretare.

      41
    • #3

      Directorului i s-a mărit pu…pila, dar pentru asta era de ajuns și un țoi de țuică. Mi-a zis mie un măgar.

      2
  2. #4

    io manchin an fiecare zi la moasta lu dom saf da penitenciar poatemi aproba si mie liverarea condetionata mai devreme, mias pulan gatu lui de bolsevik.
    ie un prost aici pa camera, pafnutie, ie religios nevoie mare, a dat an benganeala zilele astea ca nu sa poate duce la parascheva aia da la iasi la care sa duce un meleon da kretini sai pupe moasta! plm, ce treaba ierea acolo da facut la coada aia, pa putin douajda mii faceam antro zi da stat la coada cu babilii alea distruse!
    sami suga moasta dom saf da parnaie!

    15
    • #5

      Ai damblagit comentariul asta incat e imposibil de citit. Inteleg ironia, e unu’ pe insta care face asta: scrie constant vedetelor comentarii sanchi “agramate” . Cred ca l-au platit sa creeze comentarii ca altfel nu-mi explic. Dar pe tine nu cred ca te-a platit nimeni. Si nici nu e amuzant sa te prefaci agramat, ca se vede chinuiala cu care ai scris, ce crezi?

      20
  3. #6

    Pai unii se duc la moaste ca sa frece portofelu’ de racla, sa se faca portofelu’ ca purcelu’!

    19
  4. #13

    Cu mici exceptii de ultrareligiosi, restu merg acolo pa motiv de barfe si socializare.

    16
  5. #14

    Dacă te chinuie ceva gen copil bolnav serios, tratat cu binecunoscuta competență medicală locală, nu ar mai fi așa de amuzant.
    De regulă oamenii în astfel de situații nu apar la reportajele tv pe baza cărora se mai fac glumițe.
    Dar asta nu înseamnă că ei nu există și că pupatul moaștelor este ultima lor șansă la ceva mai bun.

    23
    • #15

      o nu, asa e, toti ne refugiem in religie ca ultima instanta in caz de copil bolnav. ca poate poate. este ca e misto o religie unde un deux ex machina iti ucide copilul daca nu crezi sincer in benevolenta sa?

    • #16

      @Vali: eu am avut mama tratată” cu binecunoscuta competență medicală” românească. După ce pe tata l-au băgat în groapă am zis să lăsăm patriotismul deoparte și pt mama am ales tratamentul in străinătate. Statul la cozi pe lângă biserici nu cred că ar fi reparat ce au distrus dragii de medici arădeni.
      Și da am și nepot bolnav pe care statul român se pișă cu boltă, deci știu situațiile.
      Ce vreau să-ți zic este că, biserica poate să-ți ofere o oarecare alinare nu ajutor medical, banii pentru el sau băgatul în față în caz de minune.

      Ține de mintea cocoșului asta.

      32
    • #17

      ”Ce vreau să-ți zic este că, biserica poate să-ți ofere o oarecare alinare nu ajutor medical, banii pentru el sau băgatul în față în caz de minune.”

      pe scurt, frectie pe bani la picior de lemn.

      4
  6. #18

    Ideea este ca nu ce se intampla cu adevarat conteaza,conteaza ce crezi tu ca se va intampla daca mergi la moaste.

    29
    • #19

      sunt sigur ca fix asta este, ala de se duce acolo este setat ca daca face treaba aia e bine. cum bine, e irelevant, e vorba ca e bine. dar pe de alta parte cred ca incepe sa fie ca la pacanele, droguri sau silicoane/botox sau alte cacaturi de genul. incepe sa nu mai fie de ajuns doar acolo, incepe sa apara ideea ca poate e nevoie de mai mult si uite asa apar sceleratii, ultrasortodocsii, dependentii de tamaie si babele talibane.

      10
  7. #20

    Din ce SF e poza?

    7
    • #21

      din Apocalipsa după Ion

      Dar in Romania nici apocalipsa…

      18
  8. #22

    Nu ai cum sa folosesti logica in religie.

    32
  9. #23

    Ma uitam la ceva episod din Flavors of Romania si la un moment merge de viziteaza o bisericuta unde era o racla cu ceva moaste ale unui sfant. Era o racla de sticla inchisa, doar partea superioara a craniului era in exterior. Explicatia era ca cine vrea sa poata sa pupe moastele asa. Si il pune si pe asta sa se apropie sa miroase craniul ca sa simta ca miroase a flori. Deci adevaratele “flavors” ale Romaniei…

    10
  10. #24

    Nu mă șochează logica asta în ansamblul ei. O bucată, însă, e mindfck: de ce fix în ziua aia?! În alte zile îi dă disconnect de la cloud sau cum?

    32
    • #25

      Apple își lansează cele mai importante produse (iPhone) în septembrie, în fiecare an. Sunt absenți de pe social media, astfel singurul mod de a auzi ce au de zis este la acel Keynote anual. În ziua Keynote-ului toată presa mondială e cu ochii pe ei. Smart marketing.

      Toti reporterii ăia se duc pentru că vor să fie primii care prezintă lumii largi acele produse. Dacă nu se duc, pierd teren, pierd bani.

      Aici însă… nu înțeleg.

      4
    • #26

      vezi că suntem proaste amîndoo!? am întrebat și io, ieșean fiind, creștine d’astea:
      – boss, da’ dacă tot ești localnică, n-ar fi creștinește să te duci în alte zile? se mai rărește rîndu’…
      – atunci e puterea ei! mi s-a zis, ce, la tine nu vin oameni de ziua ta?
      – io de prieteni îs bucuros oricînd…

      30
    • #27

      O zi din 365.

      Și noi visăm la săptămâna de 4 zile.

      Not fair.

      13
    • #28

      „atunci e puterea ei! ”

      De reținut că Sfânta nu rulează chestii de pe filelist și și-a făcut automat update cuvenit la trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Prostul de mine credea că zilele astea-s puse-n calendar ca să amintească lumii de existența sfinților, mai mult decât un fel de ghid strict care când are nivel maxim de energie și acordă bonusuri.

      Ceea ce ridică următoare întrebare: de ce se mai duc puținii de se duc în restul anului, dacă primesc eroare de „not enough mana” ? Sau iau doar bonus normal, nu epic?

      15
  11. #29

    Pai e destul de simplu, ai o viata de kkat si speri la o minune, ce altceva ti-a mai ramas ? Si mi se pare perfect normal, speranta te mai tine in viata, nu e ca si cum tot suntem perfect logici si intelegem lucrurile la un alt nivel. Oricine macar o data in viata a crezut ca o “minune” din asta se poate intampla, ca s-a intamplat sau nu e irelevant. Cred ca cinismul asta dus la extrem e mult mai nociv decat cetatenii aia care se agata de o speranta cat de mica. A…ca sunt prosti ca nu fac si altceva inafara de asta e cu totul alta discutie. Dar mi se pare perfect ok ce fac chiar daca eu n-as face asa ceva, n-are sens sa gandesti logic astfel de situatii.

    25
    • #30

      Imaginea Paraschivei pe șezlong cu virginii în jurul ei…priceless.
      Cred că o parte din oamenii ăia au auzit de la cineva, care știe din vecini care au auzit de la bunici care au avut o cunoștință vindecată de o boală gravă sau chiar incurabilă, de ziua sfintei. Și în disperarea și durerea aceea, se gândesc că cine știe, poate eu voi fi alesul, nu-s chiar cel mai ticalos de pe planetă.
      Unii merg preventiv, nu-s convinși de puterile sfintei dar dacă e, să fie și ei acolo.
      Și cred că se mai merge pentru că așa se face și așa trebuie și ce creștini ar fi dacă nu s-ar duce.

      7
  12. #31

    @nea_zăpadă Poza e trucată, eu nu dau single malțul pentru așa ceva.

    7
    • #32

      Pentru obrăznicia asta tu va trebui să dai două sticle atunci cand va fi momentul (până de Anul Nou, repet)

      9
    • #33

      Sper ca o sa-l beti de necaz, nu de fericire, ca nu e nimic de sarbatorit cand moare la 90+ fara sa faca macar o zi de puscarie.

      3
    • #34

      Răducule, tată, în privința aia suntem deja resemnați, noul goal e să-l vedem crăpând înaintea noastră si asta “ce n’est pas gagné”, vorbq frantuzului, mai ales cand te gandesti ca unii dintre noi avem o varsta.

      7
    • #35

      Mai ales “unii”, dar aici iar intrăm la hecărisme.

      3
  13. #36

    Nu as sti sa iti spun dar stiu sigur ca ai cel putin un expert in credinta si religie care a fumat din astea la viata lui cu ochii inchisi deci nu ar avea probleme sa te scoata din dilema. Paging ze original God expert!

    1
  14. #37

    După care ce? Dupa care orice lucru bun ti se intampla e datorat sfintei. Orice lucru rau ti se intampla e din cauza ca asa a vrut Dumnezeu. Iar daca nu ti se indeplineste dorinta e pentru ca esti un pacatos si mai ai timp pana la anul sa faci XP si sa o iei de la capat.
    Practic cand esti credincios esti absolvit de orice responsabilitate(ca asa vrea Domnu’) si de orice merit(cu voia lui Dumnezeu).

    In alta ordine de idei, cum ii explic eu mamei ca operatia pe care am avut-o acum 24 de ani a fost un succes pentru ca:
    1. nu era ceva grav;
    2. era o operatie banala.

    cand ea a trait speriata cateva zile si s-a dus la Sf. Paraschiva in Iasi si s-a rugat acolo? Cateodata e si religia buna la ceva.

    12
  15. #38

    ortodocsi ortodocsind

    7
  16. #39

    BOR are o capacitate legendara in a mixa cu succes traditiile, scriptura, superstitiile, obiceiurile si credinta. De ce se duc oamenii acolo?
    – marea majoritate pentru traditie, fix cum sunt cei care arunca cu monede in Fontana di Trevi, o superstitie. Frecam cardul bancar de racla, portofelul, habar n-am ce mai inventeaza oamenii.
    – o alta categorie sunt cei care au probleme grave, pentru care treaba asta le da sperante, oameni necajiti, bolnavi, probleme existentiale, de dragoste, etc
    – oameni ipocriti, care merg cu un scop, gen Firea. Oameni care la o discutie amicala arunca bomba, am pupat moastele. Pfoaj, esti zeul nostru, ca ca tine nu gasim.
    – oameni in varsta, care merg pe principiul celebru “daca ma duc, mor si totul e vrajeala, aia e, n-am pierdut nimic. Daca nu ma duc, iar Dzeu exista si m-a vazut ca nu m-am dus, m-a luat dracu”
    – oameni care cauta liniste, alinare sau care au mai fost cu ocazia unui city break, gen, eram in Iasi, treceam pe acolo, era o racla, m-am inchinat, m-a cuprins linistea, m-a facut sa ma simt bine, etc
    – oamenii religiosi, nu ma refer la habotnici, care pur si simplu cred

    Desi nu ma vad niciodata sa fac pelerinaje de genul asta, nu am nicio problema cu ele, daca iti face bine, baga mare. Vorba unui antecomentator, nu cauta logica in religie.

    23
  17. #40

    BOR are o capacitate legendara in a mixa cu succes traditiile, scriptura, superstitiile, obiceiurile si credinta. De ce se duc oamenii acolo?
    – marea majoritate pentru traditie, fix cum sunt cei care arunca cu monede in Fontana di Trevi, o superstitie. Frecam cardul bancar de racla, portofelul, habar n-am ce mai inventeaza oamenii.
    – o alta categorie sunt cei care au probleme grave, pentru care treaba asta le da sperante, oameni necajiti, bolnavi, probleme existentiale, de dragoste, etc
    – oameni ipocriti, care merg cu un scop, gen Firea. Oameni care la o discutie amicala arunca bomba, am pupat moastele. Pfoaj, esti zeul nostru, ca ca tine nu gasim.
    – oameni in varsta, care merg pe principiul celebru “daca ma duc, mor si totul e vrajeala, aia e, n-am pierdut nimic. Daca nu ma duc, iar Dzeu exista si m-a vazut ca nu m-am dus, m-a luat dracu”
    – oameni care cauta liniste, alinare sau care au mai fost cu ocazia unui city break, gen, eram in Iasi, treceam pe acolo, era o racla, m-am inchinat, m-a cuprins linistea, m-a facut sa ma simt bine, etc
    – oamenii religiosi, nu ma refer la habotnici, care pur si simplu cred

    Desi nu ma vad niciodata sa fac pelerinaje de genul asta, nu am nicio problema cu ele, daca iti face bine, baga mare. Vorba unui antecomentator, nu cauta logica in religie.

    4
  18. #41

    Sunt doar 450k de oameni disperati intr-un loc adunati – versiunea frumoasa.

    De fapt sunt 450k de prosti adunati intr-un loc.

    12
  19. #43

    Am fost la Arsenie Boca acum cativa ani. Nu era sarbatoare si coada era scurta. M-am uitat atent si am vazut din cei 50 si ceva de la coada era in fata mea unul slab si de culoarea paiului … cel mai probabil cancer. Nu parea a fi de la tara, nu parea inapoiat. Un prieten de-al meu contabil si nereligios s-a convertit la penticostali inainte sa moara de leucemie la 30 si putin de ani. Nu stii cum reactionezi la disperare. Cred ca inmultirea celor ce fac pelerinaj tine probabil si de faptul ca multa lume in Romania duce o lupta naspa si spera in minuni ca altfel nu au solutii. Trist.

    31
    • #44

      Credinta inseamna speranta. ia-le oamenilor speranta si vezi cati mai au putere sa mearga inainte sa faca ce trebuie cum trebuie si sa nu renunte.

      Eu tot repet pe acest blog ca nu sunt credincios dar: in jurul meu sunt foarte multe de tentative de suicid la oameni care nu mai au speranta, nu vad sensul in viata la oameni educati cu bani teoretic cu tot ce isi doresc cei de aici de pe blog.

      Problema e ca daca nu ai parte de dragoste, de familie, de prieteni adevarati… cum faci sa mergi inainte in viata si sa nu-ti iei zilele ca n-ai mai vorbit (profund) cu nimeni de ani… ca nu te-a tinut nimeni in brate de ani?

      dar daca iti moare singurul copil? cum faci sa mergi inainte? or fi si alte solutii decat credinta… nu zic nu… dar victor frankl (mare psihiatru care s-a ocupat in principal de depresie si de ceea ce se numeste terapia prin sens) spune ca daca nu e dragoste trebuie sa fie credinta… ca nu prea sunt alte lucruri similare care sa dea sens.

      positivepsychology.com/viktor-frankl-logotherapy/ recomand si cartea “omul in cautarea sensului vietii”

      6
  20. #45

    am fo io la moaste, sanebunesc! marfa de tot! acu 3 ani am fo can nea trimis madam firea a lu pandelica cu atocarele insirate ca margelilii pa soselilii patriei noastre scumpe si draci!
    marfa a fos si drumu, marfa a fo si la moaste, sa nebunesc io!
    haoleu da acolo o fo inghesuiala mare fratie, erea 14 milioane de beduini dastia de pupa si ling raclelii!
    ce plm sa faci, am stat o zi intreaga in genunchi, acum sunt la sanatoriu de recuperare, de atunci nu ami mai revin!am jenunchii sdrente, mi-as pula-n gatu lu madam firea si-n ochii lu pandelika!
    si-n autocaru lui ca avea scaune d-alea da lemn, mi s-a rupt gaozu pan la racla lu baba aia!
    o sticla de apa na dat si ei pa drum, am baut da la weceu intro benzinarie ca pula bani. abia la coada la racle m-am mai refacut financiar cat de cat da am preduit toti banii la jegosii da doctori an spital ca mi-a pus surube da metal an picioare sa pot sa merg iar, zici ca-s termenatoru ala dan filme! sau robocap!
    plm, ma cac pa el de pelerinaj!

    5
  21. #46

    La asta mă gândeam când o vedeam pe Simona cum își face cruce după meci. Îi mulțumea că a ajutat-o să câștige. Doar că în cazurile astea inevitabil Dumnezeu e părtinitor, dacă a putut fi înduplecat să încline balanța. Dacă a ajutat-o pe Simona, inevitabil i-a făcut rău celeilalte jucătoare, care a trebuit să piardă.

    Sau avem un examen. Doi pe un loc. Eu nu am învățat, dar mă rog. Celălalt a învățat, dar e ateu. Păi cum îmi închipui eu că o să mă ajute pe mine în dauna lui? Nu e nedreptate ca soarta lui să fie decisă de rugăciuni, nu de merite?

    12
    • #47

      Cel mai tare este în război. Sa zicem francezi contra nemți în al doilea Război Mondial. Cam catolici, adică și cam același fel de Dumnezeu. (Exista chiar preoți militari) Unii combatanți mor, alții nu. O fi rugăciunile unora mai ascultate ?

      7
  22. #48

    Desi pare ilogic si contraintuitiv, exista nenumarate dovezi stiintifice ca functioneaza: efectele de placebo si nocebo, sindromul Downing – Krüger, efectele meditatiei si recunostiintei asupra creierului (rugaciunea le substituie in acest caz), asta sa enumar cateva. Toate astea sunt dovezi ca, intr-o anumita masura, credinta ajuta. O sa porneasca vreodata masina pe baza de rugaciuni? Nu, dar creierul e de o complexitate inca neinteleasa. Si, pentru unii, e singura metoda, pana la noi instructiuni.

    15
    • #49

      si zi asa, functioneaza sindromul downing kruger

    • #50

      Sunt de acord cu logica ta, însă în opinia mea deja avem noi instrucțiuni.
      Pentru unii, totuși, “manifestă pozitivitate / respectă-i pe cei din jur ca să nu strici societatea” a rămas la nivelul “iubește-ți aproapele, că se supără nenea de sus”, idee care se materializează în dăruirea de 1 LEU unui cerșetor cu mafioți în spate.

      n.r. Se zice că locurile de cerșetori din fața Mitropoliei se plătesc foarte scump. Nu e la liber.

      6
    • #51

      Sindromul Downing Kruger e varianta de se manifesta pe Downing Street 10 când Cameron a avut ideea de Brexit?

      6
  23. #52

    Explicatia e simpla pentru cei care s-au jucat acum 100 de ani Black & White – blackandwhite.fandom.com/wiki/Prayer_Power

    Cu cat ai mai multi sateni care se roaga la totem, cu atat tu ca zeu (Dumnezeu, Allah sau cum te cheama) ai mai multa putere cu care sa faci miracole sau sa arunci bile de foc in oamenii altor zei.

    6
    • #53

      Ahh am jucat ala acuma un secol chiar. Doar că IRL este o mică problemă, înainte de apariția oamenilor a fost nevoie cică de cea mai multă putere (creație gen). Dacă nu existau oameni care să se roage, de unde ?

      4
    • #54

      ah, dar asta e plotul de la American Gods

  24. #55

    mi-ar plăcea sa cred ca oamenii credincioși au o înțelegere a vieții altfel decât a mea, mai profundă și în mai multe universuri. Iar moaștele sunt dovada ca credință lor este cea bună (moaștele fiind asimilate cu viața veșnică). Pelerinajul ar fi deci o celebrare a credinței lor.
    Din păcate, nu am atins acest nivel de încredere în umanitate, cotidianul îmi tot trimite contra argumente.

    4
  25. #56

    Clujul cu Untold, Iasiul cu Parascheva….banul trebuie sa circule.

    14
  26. #57

    Ultima oara cand am fost intr-o biserica, l-am botezat pe fiu-meu. Iar el a fost atata de incantat incat a mictionat pe preot (preotul nu era la fel de incantat!). De atunci n-am mai fost nici macar sa vizitez una.

    Iar oase nu pup decat daca se numesc T-bone si sunt facut la un gratar de carbuni. Astea sunt moastele care trebuiesc pupate! Ba mai merg si in pelerinaj pana la carmangeria unde le gasesc pe cele mai bune.

    10
  27. #60

    În afară de pupat moaște, obicei care nu este chiar așa de scârbos cum pare, pentru că practic nu pui buzele direct pe moaște, ci pe o raclă/casetă metalică, mai scandalos mi se pare procesul de obținere a moaștelor. Probabil nu multă lume știe, dar în fiecare biserică ortodoxă se află moaște. În altar, pe masa pe care se ține liturghia se află o pânză (antimis se numește) cu un buzunar în care sunt introduse bucățele de moaște. Antimisul acesta este extrem de important, fără el nu se poate ține liturghia. Gândiți-vă câte biserici ortodoxe există (nu doar la noi) și câte antimise au fost confecționate. Plus moaștele de la catolici. Deci vă dați seama câte cadavre au fost hăcuite de-a lungul timpului, să aibă toată lumea moaște pe săturate.

    11
    • #61

      Plus că o bună parte a moaștelor sunt echivalentul Adibas. Săracii sfinți, tot un număr relativ limitat de oase aveau, greu să-i mulțumești pe toți nehaliții doritori de relicve, așa că unii băieți cu inițiativă au făcut bani buni din vânzarea de moaște contrafăcute. Și cum nimeni nu se ocupa cu testarea adecvată, ajungeau simpli păcătoși să fie pupați post mortem mai mult decât în timpul vieții.

      8
    • #62

      De unde și expresia “moaște pe gheață”. O fi fost iarnă, că nu pot să-mi imaginez că-și făcea cineva un cocktail.

      4
  28. #63

    A murit iliescu?!

    4
  29. #65

    religia nu are legătură cu minunile, adică nu vei primi minuni. Dacă ar citi și biblia acei credincioși ar înțelege că scopul creștinismului e să pregătească sufletul pt viața de apoi, nu să trăiești bine în carcasa ta muritoare. Cultul moaștelor e o imbecilitate promovată de popi, ei știu asta dar văd că are priză la publicul naiv și bătrân, adică fix ăla care cotizează.

    7
  30. #66

    In esenta pelerinajul la moaste contravine celei de a doua porunci, din alea 10 ce sunt teoretic la baza crestinismului : “Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc neleguirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.”
    Practic cine merge si se inchina la moste isi condamna copiii si nepotii in fata lui Dumnezeu … just saying …

    9
    • #67

      Ai descoperit foarte bine aspectul asta.Smecherii care sunt in cadrul bisericii cunosc chestiunea asta pentru ca sunt toba de studii teologice multi dintre ei deci ii pot cataloga ca smecheri care ignora cu buna stiinta propriul manual tehnic pentru motive financiare evident, se fac bani frumosi cu circul asta.Pe cealalta parte credinciosii/habotnicii majoritatea sunt analfabeti din punct de vedere religios sau unii sunt chiar analfabeti.
      Daca ar fi dupa mine maine as desfiinta toate religiile pentru ca am vazut ce ”bine” aduc omenirii. Acum intreb si eu mai mult retoric : daca exista un zeu de asta prin norisori si vede ce se intampla jos aici pe Pamant , de ce ce nu intervine !? Raspunsul este dureros de simplu : pentru ca nu exista nimic , nici o entitate de asta superioara nu sta sa vegheze asupra oamenilor , totul se petrece doar in creierul cat nuca al celor care cred in basme si povesti create de alti tampiti.
      De multe ori mai spun ca religia este cel mai mare diagnostic care ar trebui sa existe in psihiatrie , la loc de cinste langa schizofrenie si paranoia.

      7
  31. #68

    Paraschiva ca Paraschiva, dar sa vezi cati copii de 2-3 ani sunt Nectarie prin parc. Ca mamele lor nu puteau ramane insarcinate si au fost la sfantu’ si imediat au ramas…

    6
    • #69

      Pe principiul ăsta ar trebui să fie și destui copii cu numele Cristi. Pregătindu-se, eventual, pentru Liga Campionilor.

      2
  32. #70

    @peredhil, mai avem 76 de ani și ceva din el (din secol adică), putem spera.

    1
  33. #71

    35 Unul dintre ei, un expert în Lege, ca să-L pună la încercare, L-a întrebat:

    36 – Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?

    37 Isus i-a răspuns:

    – „Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată mintea ta“[a]. 38 Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. 39 Iar a doua, asemenea ei, este: „Să-l iubeşti pe semenul tău ca pe tine însuţi“[b]. 40 Toată Legea şi Profeţii[c] depind[d] de aceste două porunci.

    (Matei 22:35-40)

    daca traduci asta in limbaj laic daca accepti ca sunt lucruri pe care nu le poti controla si iubesti viata asa cum vine ea catre tine si pe ceilalti oameni (toti) ca pe tine insuti esti crestin adevarat si nu ai nevoie de altceva. :)) e foarte simplu sa fii un bun crestin.

    Nu se supara nimeni daca nu…. ci doar tu singur vei fi nefericit si nu stii de ce 🙂

    nu spune ca trebuie sa pupi moaste sa dai bani la biserica sau mergi la biserica, sa fii ortodox sau catolic sau neprotestant. De altfel oricine poate fi un bun crestin fara sa fie de fapt crestin :).

    1

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.