În urmă cu mulți ani, când, printre altele, mă prefăceam a fi inspector de protecția muncii la Praktiker, un coleg a avut un accident de muncă. Și-a rupt o mână, căzând pur și simplu din picioare. La orice accident de gen, ești obligat să vină ITM-ul, să găsească vinovații.

A venit ITM-ul și început verificare. Știți ce îi interesa pe ei? Dacă omul a semnat carnetul de protecția muncii. Dar sigur e semnătura ta? Hai, că știm noi cum se fac astea, mai scăpați și voi de la muncă, inspectorul mai scapă și el de muncă. Dar a făcut cu voi instruirea? Sigur sigur? Mie poți să îmi zici, că nu pățești nimic. Practic, asta a fost toată investigația, încercarea de a penetra persoana responsabilă de protecția muncii și prin ea, firma angajatoare.

Ieri, un lift de fațadă cu 3 muncitori, a căzut de la etajul 3. Probabil de la o defecțiune de motor, după relatările martorile. Apar și cei de la ITM cu verificările și găsesc vinovații.

Bărbaţii purtau echipament de protecţie, însă fără însemnele firmei pentru care lucrau

Liftul este unul nemţesc şi nu are nici o instrucţiune de folosire în limba română afişată. Muncitorii ştiau probabil să-l folosească, dar ar fi trebuit să existe şi instrucţiuni de utilizare în limba română. Firma trebuia să facă acest lucru

Deci practic, un om a murit sau e pe moarte și restul sunt în stare gravă pentru că nu aveau însemnele firmei pentru care lucrau și pentru că, deși știau să folosească liftul, acesta nu avea instrucțiuni de folosire în română. Acestea sunt cauzele principale ale accidentului.

Dreptatea a fost restabilită, să ne întoarcem la birourile noastre călduțe, tapetate cu șpăgi grase și salarii mari.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. Mai este vreo urma de creier in institutiile statului?

  2. Stai asa ca nu ai vazut stirea la pro. Pe post de specialist il intervievau pe unul din blocul de vis-a-vis, care zicea ca: “de cateva zile liftul facea un zgomot mai ciudat asa, dgdgdgdgd (aici imita el din gura zgomotul liftului)”.

  3. #3

    Io i-as pune in liftul descris de tine si as trage o dubla…

  4. #4

    Specialist in lifturi fiind 😀 , trebuie sa spun ca liftul nu putea sa cada doar din cauza motorului s-a defect.
    Uite, si lui Vali i-a crapat motorul, dar franele au functionat.

  5. Mi-e scarba de controalele astea. De la inceputul anului la noi au fost cei de la ANAF, apo la scurt timp a venit ITM-ul, dupa 2 sapatamani si-au facut aparitia aia de la UNPFR. Am stat asa un pic si ne-am gandit cu totii, ce dracu au astia? Hop, ne-am si adus aminte ca e an electoral.

    • #6

      buna dimineata:)))

    • #7

      Tin minte ca, la un moment dat, la una dintre firmele la care am lucat au venit astia de la ITM si au dat amenda pt ca nu erau puse inscriptii cu 220V langa prize. Nu va ganditi ca erau cine stie ce utilaje in firma, prize cu mai mult de 220 V sau vreo munca periculoasa. Era firma de traduceri si singurele utilaje din zona erau computerele. Si omu’ de la ITM a zis ca ar trebui sa dea amenda si pt ca nu e pus semnul ala grafic care reprezinta scara langa scara interioara.

    • #8

      @deea – Nu ma pricep, de asta si intreb, dar legea cere ca acele semne sa existe in locurile mentionate de tine ?

    • #9

      Pai se pare ca asa scrie in legile privind siguranta la locul de munca, e obligatoriu sa pui eticheta la fiecare priza cu tensiunea. Asta pot intelege acolo unde sunt si prize de 360V, dar ma rog, intr-un birou oarecare e asa, cautat de nod in papura. Sa semnalizezi grafic scarile la fel, cica e obligatoriu in sediu de firma, asta chiar nu pricep de ce, dar ma rog…

  6. #10

    Cei de la ITM or fi incercat si ei sa foloseasca liftul dar n-au reusit, neavand instructiuni in limba romana 🙂

  7. Cand moare cineva totul e lejer, superficial…Dar cand vin in control sunt pusi pe fapte mari, evident pana nu primesc ceva.

  8. Pai grija inspectorilor nu este protectia muncitorilor ci cum sa inghesuiasca firma, sa mai stoarca niste amenzi si niste spagi.

  9. #13

    m-am uitat fugitiv la tv, si la prima vedere as zice ca lipseste cel mai important lucru.
    o placa cu capacitatea rablei de ridicare. daca am ratat-o scuzele mele.

    ca ma indoiesc ca poate mai mult de 240 de kile. mai scazi un 25% sa fie pentru montaj si uzura, si as zice ca mai mult de 2 oameni nu trebuiau sa urce.

  10. Daca erau asteptati cu un plic mai gros, rezultatul anchetei le scotea vinovate pe niste pirande care au deocheat liftul.

  11. #16

    am facut si eu curs de ssm ca e obligatoriu … in conditiile in care suntem 2 persoane in firma – eu si sotul meu – cand “ii fac instructajul” il intreb daca mai stie semnele de circulatie, “ii atrag atentia” sa nu-si bage degetele in priza … tot pentru noi doi trebuie sa fac pontaj, ceea ce e si mai “simpatic”, astfel are statul “grija” de noi 🙂

    • #17

      inainte nu erau comasate, trebuia sa faci si PM si IPS, separat. distractiv.

  12. La maica-mea la firma au venit intr-un an asa:
    – Garda Financiara
    – ITM-ul,
    – sanepid-ul
    – pompierii (verificari la mijloacele PSI)
    – regia locala de apa (cica existau diferente intre apometrele din firma si cel din caminul de sub trotuar – aiurea, tot ei facusera verificarea apometrelor de interior)
    – DNA-ul (unul dintre cei cu care facea afaceri era suspectat intr-un dosar de dare si luare de mita si ii luau pe toti partenerii de afaceri la un pahar de declaratii)

    Cred ca era saptamana si controlul. Dupa ce a achitat o amenda de vreo 3000 de lei la ANAF toate aceste vizite au incetat brusc.

    • #19

      norocosule … la altii seria asta e lunara sau hai, cel mult trimestrial….

  13. si se mira astia din tara ca nu-s multumit cu 2.000E salariu ca sa lucrez in Romania pe protectia muncii :))
    a fost misto cand am avut oferta de salariu de vreo 500 de euro, am ras bine.
    specialistii lu peste prajit de la ITM au auzit vreodata de root cause analyze? sau, ca sa nu-i speriem, analiza cauzelor de baza (sper ca asa se traduce in romana de SSM)

  14. #21

    Salut Arhi!
    de obicei doar citesc blogul, acum insa si comentez.
    1. Nu i se ma zice PM (Protectia Muncii) ci SSM (Securitatea si Sanatatea in Munca)
    2. ITM-ul nu vine la orice accident, in prima faza se constutie o comisie si se cerceteaza accidentul intern, dupa care se inainteaza ITM-ului un proces vebal in care e descris exact modul in care s-a produs accidentul si cine e vinovat
    3. Instructajul periodic nu il face inspectorul SSM ci superiorul direct al angajatului
    4. Legislatia SSM si ISCIR specifica clar ca toate echipamentele si utilajele trebuie sa aiba instructiuni in limba romana

  15. #22

    zzzmortziii matiiiii! Of course ITM!

  16. #23

    Conform Lg. 319/2006 angajatorul este de vina.
    Art 37: “neluarea vreuneia din masurile legale de ssm…etc..”

    Asa e legea, buna rea, asta este.

    @Andrei: la pct 3 ai gresit putin: Instruirea periodica se face de catre Conducatorul DIRECT al locului de munca.
    Nu spune nici unde ca trebuie sa fie sef. Nici in 1425 nici in lege, ci doar sa fie conducator al locului de munca pe care angajatorul il numeste prin decizie scrisa.

    Numai bine,

  17. #24

    ‘tu-i in gurita p-astia de la ITM, da’ cand se incalca drepturile angajatilor la modul nesimtire crunta, cu salariu minim pe CM si restul la negru, cu zile de CO neplatite (ca n-ai putut sa-ti iei decat o sapt de concediu din alea 21 intr-un an, ca te-au chemat patronii la munca si nu te-au lasat sa-ti mai iei alt concediu), retineri ilegale din leafa ca chipurile n-ai indeplinit o sarcina de serviciu (ca sa stiti si voi, angajatorul n-are voie sa retina bani din salariu decat in urma unei sentinte judecatoresti prin care se stabileste prejudiciul creat)… ei, pentru chestii de-astea nu-si misca curu’, sau daca o fac, anunta ca vin in control si-l dau in gat si p-ala de-a facut sesizarea, desi sunt obligati prin lege sa nu divulge numele persoanei. PUIE ITM!

  18. #25

    Ca nu-si fac datoria,ca iau spaga…vorba aia,cainii latra ursul (caravana)trece. Unde muncesc eu este in personalul TESA(sau cum naiba-i zice acum) o doamna,Carmen,inspector ITM si angajata in firma la noi cu 4 ore.Acum sa ma ierte pudicii,cum aia a masii sa merg eu la ITM sa reclam ca ma obliga/santajeaza sa muncesc week-end-urile si nici nu-mi platesc 1.75 sau cat specifica legile,nici nu-mi dau zile libere in maxim 60 zile?
    Nu imi obosesc neuronul sa-mi explic cum e doamna angajata ITM si totusi este la ora 09 in birou la SC Sortilemn SA,precis …”egzista o esplicatie”.

  19. Firma pe unde activez si eu pentru un salariu are un depozit care evident este si punct de lucru. Si s-au trezit de-au venit cateva inspectii cu unii din astia gen ITM, protectia muncii, ceva de a fost nevoie de hartii diverse. Dupa 2 saptamani au venit inca o data aceeasi care n-au gasit deschis si oameni decat tot la punctul nostru.
    Numai ca de data asta oamenii nostri satui de atatea tampenii i-au luat la goana si i-au trimis dracu’ la plimbare sa se mai duca si la altii. In mod oarecum surprinzator a functionat.

  20. Eu ma intreb daca toti cei care au venit in inspectie au fost pusi mai intai sa completeze registrul unic de control – ma refer la cazurile de care s-a pomenit in comentarii.