Ieri a fost prima zi cu friguț mai supărăcios, așa, de a trebuit să pun o geacă copilului când a ieșit din casă, dimineața. Și cum admiram eu răcoarea asta delicată, care prevestește friguțul iernii, moarte bietului greier, mi-am adus aminte de ceva.

Mi-am adus aminte de colegii de online care chirăiau iarna trecută pe facebook despre cât de nașpa este Nicușor și cum nu au apă caldă și nici căldură și cum au ajuns să se spele ca animalele, la lighean, lucru inacceptabil, nu ai pune nici măcar un clujean să facă asta.

Și mă gândeam, oare, colegii aceștia, și-au rezolvat problema, în toată această perioadă, sau au fost ca greierele, 5 vacanțe pe timpul verii, pentru că Thassos e atât de atrăgător, după care a venit toamna și zbang, au fost luați prin surprindere de faptul că nu au apă caldă? Se știe, de altfel, că reparația unui sistem centralizat de încălzire precum cel al bucureștiului durează maxim 3 luni.

Cred că oamenii suferă de un fatalism irefutabil, cu accent pe silabele 3, 4 și 5 și de o lipsă profundă de spirit de conservare. Nu am bani să îmi cumpăr un geyser, da, e treaba mea că am fost în concediu și nu mi-am luat, e de datoria primarului să îmi dea căldură. Oamenii ăștia sunt aceiași care sar pe trecerea de pietoni fără să se asigure, și mor scurmând în asfalt, în timp ce gem Era dreptul meu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Numai mie mi se pare ca Thassos s-a scumpit fata de acu 3 ani?

  2. #5

    Acum sunt 4 grade in Brasov, asa fain era la 5 dimineata cand a inceput sa miroasa a calorifere calde.

    Eu am un defect, sunt mai prevazator din fire, asa ca din cauza stirilor cu lipsa gazului la iarna, mi-am luat back-up, imi amintesc eu niste ierni cu -33 grade in Brasov.

    photos.app.goo.gl/N3HFsgdFbJu92dbc8

    Bine, mai trebuie vreo 30 bucati de BCA, niste plasa si niste adeziv sa-l montez in living.

  3. #7

    “Nu am bani să îmi cumpăr un geyser…” De costat, nu costa mult, dar…. TU STII CAT CONSUMA UNUL D-ASTA???????
    In plus, la bloc e mai greu, trebuie pus pe siguranta separata, nu merge asa simplu… Si-ti trebuie instalat si de un electrician autorizat sau care macar sa stie ce face, daca nu vrei sa dai foc la tot blocul…
    Asa ca mai avantajos iesi cu o vacanta in Thassos… Tremuri de frig si cam puti toata iarna, dar amintirile… Amintirile sunt nepretuite.
    P.S. Nu stiu cum au fost preturile in Thassos, dar unde am fost eu preturile au fost comparabile cu anul trecut.

    • 5kw. nici cat o partida ieftina de golf, da-o dreq

    • #9

      Există pentru chitroși gen eu, instanturi de apă caldă pe gaz, care nu consumă 5kw și e mai ieftin de folosit, decât ăla pe curent.
      Eu am fost și mai prevăzător, iar anul trecut când centrala veche a dat semne de dus în raiul centralelor termice, am schimbat-o.
      Singurul idiot pe o rază de 20 de blocuri, care vara in august la 35 de grade, își schimba centrala.

    • Ca să te speli cu apă rece sau incalzită cu oala pe aragaz nu-ti trebuie explicații. De fapt, nu-ti trebuie nimic, nici minte…

      Bunicule Han, știu că tu erai ironic, dar ziceam de ceilalți…

    • Nu înțeleg de ce ai lua așa ceva; e mediocru ca debit și efectiv trebuie să răscolești toată casa pentru cablu și siguranță dedicată.
      Un boiler de la 50-80 litri în sus e suficient pentru două+ persoane, are avantaj ca se poate conecta la orice priza, îți dă apă în toată baia/bucătăria și restrângi distrugerea casei. Ca spațiu, se poate pune deasupra WC, în cămara de lângă baie pe care o are 80% din blocurile comuniste sau în baia de serviciu pentru cele mai noi….
      Efectiv nu vad motivul de existență al acelui aparat, iar sub 16A cat duce o priza sunt niște pocnitori…

    • #12

      pentru ca cei despre care vb sunt majoritatea chiriasi. cam de aia.

  4. Cred ca si-au facut baita in Thassos, pe tot anul.

  5. #14

    Eu am fost mai prevazator si am hotarat sa imi pun centrala de la bun inceput (acum 4 ani). Si inca de atunci, problema nr.1 nu era intreruperea apei calde si a caldurii, care se intampla dar nu atat de frecvent, ci faptul ca atunci cand faceai dus, pana venea apa utilizabila, la etajul 9, aveai timp de un episod pe Netflix. Iar apa aia “calda” o plateai, evident.

    • Debranșarea de la radet este un chin. Durează 3 luni + și te costă câteva mii de lei. Proudly made in Romania

    • #16

      Eu eram ”cap de coloană” și ca să fac un duș trebuia să ”dau jos” juma de metru cub de apă ”caldă” (măsurat cu cada), că jmekerii de la Radet nu porneau pompele de recirculare ca să facă economie. Acum, cu centrală, ies mai ieftin ca inainte chiar dacă socotesc numai prețul buteliei necesare anterior la bucătărie.
      Debranșarea nu costă mult, e 400 de lei, dar te costă centrala și restul. Însă îți trebuie nervi de oțel și multe vizite făcute cu nesimțire la Radet, că altfel te ține și un an de zile.

    • #17

      deci daca esti super-nesimtit daca esti bucurestean care sta in apartamentul proprietate, ai un venit pe familie de minim o mie de euro si astepti sa-ti bage nicusor pe teava!

  6. #18

    În apartamentul vechi fără centrala instalasem un rahatel din asta care curentează apa la dus ca să putem sa facem baie pe timp de iarna. A fost inspirata decizia, ca și vara se oprea frecvent apa calda. Iarna încălzeam casa cu aer condiționat și calorifere electrice. Plăteam la curent cât o rata la penthouse. Asa ca acuma ne-am mutat la apt cu centrala. Primele zile râdeam amar la cât de fericiți eram când venea apa calda la chiuveta și ce lux ni se părea după 2 ani chinuiți în cealaltă parte. :))

  7. #20

    Naspa de voi, la mine e asa cald si bine, 20 lei factura de gaz vara, 80 lei iarna 😀

  8. Eu am fost mai prevăzător și mi am cumpărat șosete de lana și 2 șube.

    • #22

      Si acuma tin minte in dristor cand stateam erau bosorogii la gradina toamna deja friguroasa, ei stateau toata ziua acasa vu aragazu pornit, noi bocna cand intrai in casa. Erau cele 2 saptamani de groaza, primavara/toamna pana sa dea drumu la vane din subsol ca radetu baga caldura sau primavara cand le taia si aia era.
      Si unu dibtre ei fost securist incercam sa ii exicam ca avwm copil mic sa dea draq dru.u la caldura, cu un ranjet din ala – da mai pune un pled pe tine…
      I-am zis de sanatate fara sa ma repet cam 5 minute.
      De atunci orice achizitie vine cu centrala sau nu se achizitioneste

  9. #23

    Bucuresti, sector 2. Azi chiar nu e apa calda 🙂

    • #24

      sunt sigur ca exista multe apartamente in sectorul 2 care au apa calda!

  10. #25

    De ce sa dai banii aiurea, Nicusor mai are timp inca vreo doua luni sa rezolve problemele, e timp cacalau!

  11. #26

    Acum in decembrie sarbatorim 1 an de cand este centrala in viata noastra. Ma gandesc sa ii fac un tort cu o lumanarica mica sub forma de termostat. Dupa copii este bucuria cea mai mare a ultimilor ani.

    #macarodatafurnica
    #nunealuatdecatdoojdeani

  12. #27

    Apropo de geyser. Am studiat si eu putin ideea, fiind foarte interesat de solutie pentru situatiile de avarie.
    Aveti mare grija. Chestia asta consuma 5.5 Kw, adica undeva la 25 A. Nu incercat sa il puneti in prelungitoare sau direct in priza. Ar trebui tras cablu direct din panoul electric. Ca idee un prelungitor din ala portocaliu fisa-cupla, rezista la maximum 3.7Kw.

    • #28

      True, pățit, după prima instalare eșuată, cu aer condiționat și uscător în funcțiune, un televizor și mașina de spălat, când am dat drumu la dracie s-a prăjit siguranța instant, rămas fără curent în toată casa. Când a venit meșterul ne-a bălăcărit ca putem sa luam foc în casa. Primul meșter nu avea habar de asa ceva, el cică făcuse treaba bine.

    • #29

      Daca exista un pic de loc, un boiler, chiar si unul de 30 de litri, tot e mai bun decat un incalzitor instant. Faci un dus super scurt, dar nu risti sa prajesti instalatia electrica din casa.

    • #30

      Luați-vă boilere, nu instanturi. Și neapărat siguranță pentru el. Un boiler consumă mult mai puțin decât un instant. La instanturi este nevoie de putere foarte mare, că ăla trece apa pe loc prin rezistențe și o și dă la baterie. Boilerul o acumulează in bazin și abia apoi o incălzește, pe o perioadă mai lungă. I-am legat recent unui cetățean la țară, un boiler de 1800W, destul de mare. I-am mai trântit un diferențial in tablou, cu circuit dedicat pentru el, și aia fu tot.

  13. #31

    “…nu ai pune nici măcar un clujean să facă asta” – io nu inteleg gluma dar ma simt ofensat.

  14. Nu-i bai, sefule, mi-am luat de acu o luna plapuma cea groasa de la buna din Moldova, dupa ce am auzit ca nea Shordan se plange ca e grele sa fii primar. Sunt asigurata.
    Weekendul asta ma duc dupa lighean. Unu mai mare. Doamne ajuta!

  15. #35

    Acu ani buni stateam pe langa cora militari. Si din motive de neplata intretinere, opreau gaozarii apa calda in bloc. Plus vesnica revizie care trebuia musai sa fie in mijlocu verii. Si 2 saptamani pwla apa calda. Asa ca am montat un instant din asta. Chemat electrician, tras din panou cablu special ptr instant (un cablu serios, gros ca pe deget). Vara era belea. Iarna nu facea fata instantu pwlii, scotea apa aia calie, te cacai pa tine da frig pana faceai un dus. Ptr iarna musai boiler. De nevoie gasesti loc unde sa-l pui, cat de mic ar fi apartamentu. Io nu concep viata fara minim 2 dusuri pe zi.
    Nicusor si daca maine s-ar apuca de treaba, tot ar dura ani buni pana s-ar finaliza lucrarile la ce inseamna infrastructura ptr agent termic.

    • #36

      Plateste intretinerea si n-or sa mai fie gaozari!
      Mindblowing? Nu?

    • #37

      Când au instalațiile de apă la comun, pwla.
      Degeaba plătește, că ăia taie vana principală de apă, nu doar un apartament.
      La noi, la țară la Mioveni, avem la subsol distribuitor cu apometre, fiecare cu coloana lui.
      Cine nu plătește e dat in judecată de firma locală, ii taie apa doar ăluia și restul de pălmași nu sunt afectați.

    • #38

      Go-gu-le sa-mi bapwla de nu esti dumnezeu. Merci de pont. Dă uameni mintoși ca ca tine are tara nevoie.

  16. #39

    Bucuresti – Am depus cerere debransare RADET in urma cu vreo 2 luni. Ghici ce… inca nu au venit aprobarile. Cum apa calda e pe contoare ma gandesc la o solutie de a-mi instala centrala fara debransare. Mai studiez.
    Dar da… probleme cu apa calda si caldura, dar ne descurcam.

    • #40

      De curiozitate, ai depus tu sau prin o firma care face debransari si instaleaza centrale?

    • #41

      un sfat prietenesc: inregistrati cereri de debransare urgent, maine si poimaine, ca dupa congresul pnl, s-ar putea sa vina consilierii locali ai usl cu idei contrare si n-or sa se mai aprobe, pe baza de hotarare de consiliu local.

  17. #42

    Azi, 23 septembrie 2021, subsemnatul Skyler a pornit centrala. Azinoapte au fost 3 grade afara, 18 in casa, imposibil de trait in stilul asta. Anul trecut am pornit-o la 1 octombrie. Usor, usor, ne trezim ca facem focul din august.

  18. #43

    Cetin ai dreptate: oamenii suferă de un fatalism irefutabil, eu in schimb sufar de dezamagire crunta vis-a-vis de Nicusor.

    Aseara l-am vazut pe la un program tv random cum isi doreste sa invie mortul: linia CFR de centura in jurul Bucurestiului, pe bune?

    in 30 de ani nu am fost in stare sa facem 3 (TREI) pasarele peste aceasta linie ( Domesti, Progresu si Berceni)

    a durat mai bine de 2 ani sa facem 3 (TREI) Km de cale ferata Baneasa – Otopeni

    a durat mai bine de 6 ani sa facem o groapa de 50 de m (pasajul Piata Sudului)

    Cate sute de ani va dura pana sa functioneze centura CFR a Bucurestiului ???

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.