Am, din când în când, discuții cu diverși oameni, de vârstă medie, 30+, despre varii subiecte legate de românia, dezvoltare, chestii de astea necunoscute în afara bulei noastre, acolo unde se așteaptă, lunar, ajutorul de la PSD.

Predomină, în toate, speranțe și planuri legate de ei, persoana lor. Voi face asta, voi ajunge acolo, vo câștiga atât. Niciun plan pentru mai mulți, pentru eventuali copii. Totul legat strict de persoana proprie. Și nu, nu e vorba de oameni care nu își doresc copii, ci sunt aceia care vor, îi iau în calcul dar nu acum, acum nu e momentul.

Înainte de orice, nu sunt un suporter al nașterilor cu orice preț. Suntem, deja 7.5 miliarde sau câți suntem, resursele planetei le-am epuizat de la 1 August și trăim pe datorie, an de an, din ce în ce mai devreme. De aceea consider că, dacă nu vrei să faci copii, este foarte bine că ai decis asta, pentru că e posibil ca, la bătrânețe, pe patul de moarte, să nu îți fie sete. Și, oricum, e mai ieftin să angajezi o infirmieră, decât cei 20+ de ani în care vei cheltui tot ce ai ca să le fie bine lor.

Cred, cu tot sufletul, că suntem animale evolutive și că scopul nostru genetic este să ducem mai departe specia devenită, cu fiecare naștere, puțin mai bună, spre un rezultat care îmi scapă. Și că, din momentul în care devenim conștienți și stăpâni pe noi înșine, dacă simțim nevoia de reproducere, trăim exclusiv pentru ca viitorul, copiii noștri, să aibă posibilitatea de a deveni mai buni și de a duce, mai departe, aceleași deziderate.

De fapt, ca o explicație, acesta este motivul pentru care sunt ATÂT de implicat în toate mișcările anti dragnea din românia. Pentru că, deși viitorul meu, cu siguranță, nu va fi aici, viitorul copiilor mei nu am de unde să îl știu. La fel și viitorul copiilor prietenilor mei, oameni care nu au nicio intenție de a pleca din românia. La fel și copiii rudelor mele.

Nu vreau ca țara aceasta, blestemată de la început cu oameni slabi, politicieni slabi, să se întoarcă în timp, la o dictatură luminată. Nu vreau să îmi privesc copiii în ochi și să le spun că am asistat pasiv la acțiunea unui grup de analfabeți asistați social care și-a întors țara în urmă cu 30 de ani, doar pentru a primi bani gratis, pe termen scurt.

Pe 22 decembrie 89, când elicopterul cu soții Ceaușescu zbura de pe sediul CC, transmis în direct la TVR, mama, care pe vremea aceea avea 36 de ani, s-a întors spre mine și mi-a spus, încet, gâtuit Cetin, nu credeam că tinerii din ziua de azi mai au curaj. După ani de zile în care părea imposibil măcar să poți spune un banc despre partid, deodată, tinerii schimbau totul. Cu un singur scop. Copiii lor vor fi liberi.

Și acei tineri au luptat, la propriu. Au stat goi și înfricoșați în fața tancurilor și au murit, călcați de tancuri conduse de soldați care acum sunt generali cu 4 stele și împușcați de forțele de ordine ale miliției, jandarmii din ziua de azi. Când mai treceți pe la Inter, uitați-vă în gangurile pline de pișat de pe dreapta, cum mergi spre romană. Veți găsi o plăcuțe care aduce aminte de niște oameni care au murit pentru ca noi, urmașii lor, să fim liberi, să putem avea o altă șansă în viață. Nimeni nu își mai aduce aminte de numele lor, în afară de niște părinți care sunt din ce în ce mai puțini și niște copii din ce în ce mai bătrâni, care nici acum nu reușesc să înțeleagă de ce au fost abandonați și care a fost scopul morții părinților lor.

După care, la câteva luni distanță, aceeași generație de tineri a fost ucisă și brutalizată de fix același partid care acum face același lucru. Cu aceleași arme, cu aceiași aroganță, cu aceeași ură, au ucis oameni, tineri, pentru scopul lor final, acela de a rămâne la putere.

Nu au putut să o facă niciodată în mod deplin, pentru că niciodată, ca acum, nu au avut puterea deplină. Și, din păcate, suntem singuri împotriva lor. Nu, nu suntem o bulă, suntem o elită de oameni care văd locul spre care se îndreaptă românia. Mulți dintre noi am trăit vremurile de care ne temem și spre care mergem. Mulți nu știu de el decât din povestirile celorlalți. Dar clar este că nu putem să permitem să ne întoarcem acolo.

Și tu, cel care nu te amesteci în politică, nu îți pasă, toți sunt la fel, toți merită glonțul și altele, adu-ți aminte că ai OPȚIUNEA aceasta de a nu-ți păsa pentru că, la un moment dat, niște tineri nevinovați de nimic, au ales să moară pentru tine, viitorul lor. Atunci când te plictisești la multele canale tv, când nu știi exact ce carne să alegi, când ești plictisit de oferta de restaurante din oraș gândește-te că nu departe sunt vremurile în care așa ceva NU ERA PERMIS, când nu aveai voie să intri în restaurant, când nu aveai mâncare, când nu aveai televizor sau acces la vreun produs media, altul decât cel al partidului.

Poate mulți mă sau ne privesc ca pe niște corbi etern vestitori de nenorociri. Doar că, după cum se vede, nenorocirile alea chiar vin. Și dacă acum am avut de a face cu gaze lacrimogene și bastoane, nu așteptați să vedeți ce vine după.

Pentru că, după, vin mitralierele, tancurile, poliția politică, foame, sărăcie, distrugere. Lucruri trăite de noi și pe care alții deja încep să le retrăiască. Și copiii voștri vor plăti cu sânge să scape de ei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

97 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Atat de trist 🙁

    • #2

      Eu m-am uitat și la Titanic și la Schindler’s List și n-am avut nicio zbatere. Bă, da la textul ăsta am plâns. Cu lacrimi.

  2. #3

    Si atat de adevarat

  3. #4

    … mda ! .. bine zis ! Bravo bre !

  4. #5

    Da bre Cetine, stim si…. ce facem??? Iesitul in strada nu ajuta la nimic se tot vede de vrun an jumate incoace. Deci… ce facem???

    • #6

      Raspuns scurt: sa votam tot timpul si sa votam partide care nu au reflexe de partid unic. Daca ne credem repere morale, daca nu acceptam compromisul, daca nu alegem raul cel mai mic vom avea invariabil raul cel mai mare.

    • #7

      As tinde sa fiu de acord cu tine, dupa care imi amintesc ca pana si in SUA s-au fraudat alegerile.

    • #8

      dupa ultima distractie din strada, chiar crezi ca nu ajuta la nimic?

    • #9

      @Leantza – Stii vorba aia – nu pot ei sa fure cat putem noi vota.

      Problema mai mare pe care o vad eu este faptul ca multe lume accepta minciunile debitate non stop de A3 si RTV. Si nu doar pensionari ci si destul de multi tineri. Mai ales la A3 sunt cativa ticalosi cu carisma care iau mintile unora mai putin educati. Si avem prea multi din astia.

    • #10

      leantza, parca ai fi baba aia care astepta sa-i vina randul la viol!

    • #11

      esenta filosofiei ”leantzei”: democratia este un sistem imperfect, care solicita prea multa energie si inteligenta!

  5. #12

    Viitorul copiilor nostri va fi strans legat de viitorul copiilor lor, care poate fi insumat printr-o vorba din batrani: ”Sa te comporti frumos cu copilul sefului a lu taica-tu si maica-tii fiindca intr-o zi o sa-ti fie si acesta sef”.

  6. #13

    Copiii stapanilor nostri vor fi stapanii copiilor nostri.

    Cat despre viitor, el nu exista.

  7. #16

    Noi iesim acum la protest ca peste 30 de ani sa putem vota cu PSD si sa futem viitorul nepotilor nostri.

  8. #17

    Foarte misto scris. Imi dau seama ca ai scris cu si din inima. Dpmdv scri destul de rar asa de frumos si asta este pacat – ptr. ca ai acest dar de a formula misto ce multi gandesc.

  9. N-ai treaba. Supermarketurile cu toate chimicalele si asa sunt ale strainilor, merg inchise si facut ceva natural, romanesc, bio. Avem Logan, avem Ford, deci nu ne trebuie toate ciurucurile pe care le arunca nemtii. Prea multa carne strica, la fel si multe posturi TV unde invata tineretul toate prostiile, umbla in curu’ gol, nu vezi ca fac copii la 13 ani ? Bine ca se plang de drumuri, dar cine sa le mai faca, pai Transfagarasanul s-a facut singur? Sa bage armata in termen inapoi si uite, forta de munca numa buna. Injura multi comunismul fara sa stie ca de fapt, s-ar putea ca dictaturile comuniste europene sa fi fost blande fata de ce regimuri viseaza unii si cred ca or sa urmeze. Insa Ceasca i-a invatat pe-ai nostri o treaba : da-le mancare si le faci ce vrei tu.

    • #19

      …Si munca (aproape) silnica si zilnica, altfel vor incepe sa gîndeasca daca au prea mult timp liber…

    • #20

      Suferi ?

    • #21

      suferă că e sărăcie
      vrea bani

    • #22

      si sa se inchida granitele si internetul, maica!

  10. #23

    Hai să ne facem toti membri Psd si sa distrugem partidul din interior.

    • #24

      Pe vremea lui Ceasca, un batran burghez, fost membru al protipendadei, cand simte ca i se apropie sfarsitul, il cheama pe fiu-sau:
      – Fiule, vreau sa devin membru de partid.
      Baiatul, emotionat, cheama niste cunostiinte din partid, are loc un ceremonial inaltator, batranul semneaza si exclama:
      – Acum pot sa mor linistit, mai crapa unul de-al lor!

  11. #25

    anii ’80 au fost într’adevăr groaznici
    fără mâncare, stat în frig, 2 ore de tv pe zi, nu erau partide pe care să le alegi, nu puteai să dai o bășină că știau securiștii împuțiți
    din păcate lucrurile nu s’au schimbat prea mult în sensu că cel puțin 4 milioane de conaționali sunt sclavii străinilor în occident
    dar cel puțin nu se mai moare de foame, nu se mai stă în frig, sunt multe canale tv, este internet bun, este democrație cu puzderie de partide, securiștii împuțiți numai au aceeași putere asupra oamenilor
    cred că o evoluție în bine este sesizabilă datorită curajului martirilor din decembrie 1989

    • #26

      Daca nu te turnau vecinii nu aveau de unde sa stie securistii totul…

    • #27

      Dar ce aveti tpti de credeti ca noi astia in strainatate suntem sclavii strainilor. Aici in strainatate am lucrat si lucrez respectand programul de lucru, salariul la timp si contract de munca. La noi in Romania nefiind ,, sclav” notiunea de program de lucru sau de salariu cu care sa ajungi la sfarsit de luna nu prea a existat cel putin pentru mine.

    • #28

      Toni e sarit de pe fix, e ok

    • #29

      de asta rromânii trimit în medie 100 euro pe lună, că sunt niște sclavi
      cel puțin au un acoperiș și o masă, pentru asta și muncesc, să nu stea pe străzi
      nu sunt câini cu colaci în coadă nici în vest, dar cel puțin muncesc pe brânci și primesc o cameră și mâncare
      mie nu mi’a convenit așa că m’am întors acasă

    • #30

      daca reusesti sa muncesti cat vechimea minima pentru pensie ”sclav la straini” vei primi o pensie mai mare si mai sigura decat pentru 40 de ani de ”munca libera” in romania. dar cati vor putea sa-si faca stagiul integral pentru pensie in romania? sau cat este ajutorul de somaj la noi? sau cat costa de fapt sanatatea si invatamantul ”gratuit” oferit de statul roman?

    • Un consătean de-al meu tot la fel zicea, că decât sclav la străini pe 1000 euro mai bine rămâne la el în țară.
      Bineînțeles, tipul nu prea ieșise din țară, nu a muncit sau locuit niciodată în afară etc. el știa din auzite, că cei care muncesc în afara țării sunt slcavi. Acum este consilier local și am înțeles ce voia să zică de fapt. Decât sclav la străini mai bine căpușar și lichea la statul român.
      True story!

  12. #32

    Si vine fluturele pulii sa ne exlice el cum “politica nu ne influenteaza”!

    • #33

      @Alexandru:
      Ai gresit beciu’, frate meleu!

    • #34

      Asta-i blogul cu români fericiţi. Domnul la care ati facut referire e pe blogul cu topoare.

    • #35

      Nu, n-am gresit blogul. Am postat aici si acum pt ca in acest post Cetin arata cum politicul ne influenteaza viata in timp ce daca postam la toporarul sef, acolo fluturasul are un outz mai umflat si nu imi aproba comentariul.

    • #36

      well, ala a fost un articol…trist

    • #37

      Trist este faptul ca nu are oole necesare sa recunoasca faptul ca a dat-o grav de gard. A gresi e normal. Dar daca esti barbat recunosti cand gresesti. Pana si Vali a recunoscut cand a gresit la articolul cu it-istii.

      Daca recunostea ca a gresit lumea ii aprecia caracterul si treceau mai departe. Dar cand lumea ii explica frumos si cu bun simt unde greseste, iar el ia pe toti la pwla, ca el este mai cu mot, atunci cum poti respecta un asemenea individ?

    • #38

      Tind sa cred ca fluture – si prin extensie zoso – au un mod mai “special” – psiv-agresiv de a cere implicarea politica a oamenilor simpli.
      Nu e relevant daca are dreptate sau nu;daca dupa ce-l citesti pe flutue te implici personal – doar asa pentru ca te-a enervat – omul si-a atins obiectivul.
      Poti sa-i zici omului du-te si voteaza ca altfel sugi pwla la un mafiot ca Dragea (si nu te crede nimeni, sau te grede dar nu face nimic, ca e mai simplu sa scrie un comentariu pe blog) si poti sa-i zici ca oricum nu conteaza cin castiga alegerile ca munca e tot aia, sezi pe genunchi ca scoata mosul bombonica .

  13. #39

    Ce dragut, acum cativa ani ma chinuiam sa te conving sa te duci sa votezi. Fara pic de succes evident.

  14. #41

    Articolele de felul ăsta mă fac să revin chiar și atunci când e o perioadă lungă când nu văd nimic interesant pe aici. Cu un singur lucru nu sunt de acord: argumentul ăla conform căruia dacă nu vrei copii e chiar bine că și așa suntem mulți. Nu în EU, SUA, Canada, Noua Zeelandă sau Japonia e problema populatiei ci în Africa, America de Sud și Asia. Retardatii ăia fac 14 copii că 5-6-7 tot or apuca și ei să puiască. Acolo trebuie intervenit și sporul negativ al populației în țările civilizate face chiar rău planetei.

  15. #42

    “pentru că, după, vin mitralierele, tancurile, poliția politică, foame, sărăcie, distrugere”

    Fii dom’le serios, sperii lumea. Dracnea o să se joace încă puțin de-a șeful și o să fie ejectat. În cel mai rău caz o să băltim în continuare cu corupție, furtișaguri, țopârlănie, chestii din astea balcanice. Cât timp o să mai existe UE și NATO (bine, mai degrabă US) lanțul o să rămână întreg. Acum Dracnea/PSD trag maxim de el și speră să-l rupă. O să-și rupă ei picioarele. E chestie de timp. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm în cur și să așteptăm, cu cât mai repede se duc ei la vale, cu atât mai bine.

    • #43

      turcia este in nato si are acord de asociere cu ue! ti se pare ca regimul erdogan este o ”dickstractie” trecatoare?! picioarele de care zici, noi trebuie sa le rupem. dar scopul trebuie sa fie sa le ”rupem capu”!

  16. #44

    Complet ar fi fost in poza: Copiii nostri vor fi liberi sa plece din tara.

    Ma intreb, oare parintii care voteaza pro-PSD (ca au sa dea/faca etc), nu vad ca de fapt isi gonesc din tara proprii copii?

    • #45

      una din imaginile care mi-au ramas pe retina din primii 10 ani dupa revolutie: cum ii intrebau reporterii pe votantii iliescu-fsn in de ce au iesit la vot, iar aia ziceau ca au votat ”pentru viitorul copiilor”!

  17. #46

    interesant cat de multe reactii sunt pe principiul “nu avem ce face, totul e stabilit, nu avem noi putere sa schimbam lucrurile etc”
    cum ii zice, atitudine defetista. om invins. pierzator. luzar. oaie.
    oameni obisnuiti prin metode clasice sa astepte salvarea din partea cuiva, sa fie ajutati, asistati, mangaiati pe cap. e greu sa te urnesti din loc, sa iesi din zona de confort si sa te iei de piepti cu sistemul de cacat. un vot, o mizerie de vot, atat e nevoie sa exprimi si sa iti schimbi viata.
    dar nu, nu schimbam stilul de viata, nu facem schimbari, vorba aia, ce o sa zica lumea cand o sa vada ca iesi din turma
    MUIE PSD

    • #47

      exact, o atitudine de tip miorita. toti fura, nu avem ce face. cea mai cretina trasatura a poporului roman.

  18. #48

    vorbeam cu un fost coleg de munca din Romania, omul pe la 38 de ani, spunea ca el nu mai are nicio speranta de la tara, el vrea doar sa-si impinga fetita la studii in afara si s-o determine sa ramana acolo. cat despre el, are un apartament, o masina, un salariu bun, vacantele in grecia vor fi indiferent ca e dictatura sau nu. cam atat….

    copiii nostri vor fi liberi…asta e o idee abstracta, pe vremea aia oamenii erau capabili de abstractizare, de lupta pentru idei, au fost invatati sa faca asta chiar si in timpul comunismului, lupta pentru a duce comunismul pe culmile gloriei, lupta pentru a arata ca suntem primii in sport, lupta pt a arata profesorilor ca putem mai mult.

    in cei 30 de ani romanii au fost invatati sa lupte pentru a avea ori acum in romania “a avea” inca nu e amenintat, nu cred ca e nimeni care sa nu-si permita un smartphone azi in timp ce acum 5 ani isi permitea.
    de aici si lipsa de oua a protestelor, oamenii nu au un crez, vin acolo pentru niste idei pe care 95% din populatie le considera abstracte. ce e domle asa importanta politica? ca e dictatura, ca e democratie, aiurea, noi o ducem bine, micul e mic, mustarul e mustar, vacanta in grecia e vacanta, care e problema?

    cati romani realizeaza ca platesc taxe degeaba si cati sunt deranjati de asta? evident, nu simti efectiv lipsa banilor din taxe dar cati refuza sa se umileasca platind taxe intr-o tara care nu a facut, nu face si nu va face niciodata ceva pentru ei in schimbul taxelor?
    pentru ca totul e atat de simplu….daca pur si simplu 3,5 milioane de angajati la privat ar refuza chiar si 3 zile sa se mai duca la munca, tara ar fi paralizata, evident, n-ar fi dat nimeni afara caci nu-i poti concedia pe toti, nu poti da afara 99% dintre oameni, insa o saptamana de protest de genul ar forta psd-ul sa dea inapoi si corporatiile disperate ar pune presiune pe guvern. ce ar insemna ca cei 14.000 de angajati ai Dacia de la Mioveni sa nu se prezinte la munca o zi? ar fi catastrofa, Renault ar ameninta ca se retrage, pai doar retragerea Renault ar arunca tzara intr-un haos comparabil cu Venezuela care ar matura orice parlament si orice partid.
    dar oamenii nu-si inteleg puterea….

    • #49

      ti-am dat plus. totusi, nu orice regim politic va permite vacante in strainatate.

    • #50

      da, am uitat sa scriu ca puteai iesi din tara doar dupa verificari ale securitatii si permisiunea scrisa a partidului si neaoarat lasand un membru important in urma

  19. #51

    “Și acei tineri au luptat, la propriu. Au stat goi și înfricoșați în fața tancurilor și au murit, călcați de tancuri conduse de soldați care acum sunt generali cu 4 stele și împușcați de forțele de ordine ale miliției, jandarmii din ziua de azi. Când mai treceți pe la Inter, uitați-vă în gangurile pline de pișat de pe dreapta, cum mergi spre romană. Veți găsi o plăcuțe care aduce aminte de niște oameni care au murit pentru ca noi, urmașii lor, să fim liberi, să putem avea o altă șansă în viață. Nimeni nu își mai aduce aminte de numele lor, în afară de niște părinți care sunt din ce în ce mai puțini și niște copii din ce în ce mai bătrâni, care nici acum nu reușesc să înțeleagă de ce au fost abandonați și care a fost scopul morții părinților lor.”

    Pe scurt, s-a meritat pentru ei ? De ce ai face asta cand poti pur si simplu sa pleci si sa-i lasi pe toti sa-si voteze ce PSD doresc, si tineri si batrani deopotriva ca sunt si tineri tampiti cu care nu ai ce discuta si ce sa le explici ?

    “Pentru că, deși viitorul meu, cu siguranță, nu va fi aici, viitorul copiilor mei nu am de unde să îl știu.”

    Nu mai stiu ce varsta ai zis ca ai dar parca ziceai ceva de 45+ cam asa. Oricum, multi inainte ! Avand in vedere cam cat traieste un om in Romania, in medie, mai poti vorbi de vreun viitor al tau cand tu deja ti-ai trait aproape toata viata in Romania si nu se stie cat inca vei mai ramane aici ?

    • #52

      prietene, esti ori foarte naiv ori foarte prost. cum sa spui cala 45 de ani ti-ai trait toata viata? bunicul mau a murit la 94 si a trecut prin toate greutatile imaginabile perioadei. auzi, 45.

    • #53

      Cred ca m-am exprimat eu gresit. In primul rand cati dintre romani mai traiesc in ziua de azi 94 de ani ? In ziua de azi, cu alimentatia de azi, cu tot stresul din ziua de azi si cu toate framantarile astea, plus nevoia de bani din ce in ce mai mare si nesiguranta unui loc de munca, plus credite, plus toate cele care mai exista, plus femeia care iti mananca zilele putin cate putin ?
      Bunicul tau a trait atat dar a stat la tara in aer curat, a mancat mancare naturala, bio, netratata cu tot felul de rahaturi, nevoia de bani nu era asa de mare ca acum ca se multumea cu tot ce crestea in gradina, probabil ca femeia i-a murit inainte, liniste, o viata si un trai, nu stres, nu nimic.
      Faptul ca a prins razboiul “cel mare” sau ca mai tragea cate o tigare +/- un rachiu bun de tara nu se compara nici pe departe cu ce avem noi in ziua de azi care te omoara putin, cate putin in fiecare zi.

      Ziceam ca m-am exprimat cumva gresit. Atunci sa reformulez:
      La 45+ de ani deja ti-ai cam facut toate in viata si nu prea te mai bucura nimic ca ai incercat cam tot, de acuma iti pui sperante in copii ca sa faca si sa dreaga si sa se faca doctori/it-siti/avocati/fotbalisti etc.
      Cand ai 20-30 de ani te bucuri altfel de lucrurile marunte pe cand la 45+ nu prea mai conteaza pentru tine daca ti s-au intamplat sau nu. Si de la 45+ de ani, cat mai ai pana la pensie ? 10-15 ani, poate mai putin ? Stii ce repede trec astia ? Nu trebuie decat de doua ori sa te duci la vot in perioada asta si gata, au trecut. Doua mandate maxim. Eu la varsta asta nici nu m-as stresa prea mult, as ramane aici si as vota cu cei care imi promit o penise mai mare, fiecare pe interes cum s-ar zice, si aia e.

    • #54

      looser tipic. si ”slab informat”!

  20. #55

    Tinerii aia din 89 au fost pioni sacrificati pe tabla de sah. Nu au hotarat ei nici o schimbare. Schimbarea se putea face si fara sacrificiul lor dar cand vitele analfabete se opun… csf, ncsf.

    Asa ca daca vreti sa hotarati ceva pentru copii vostri, faceti bani, deveniti influenti si incepeti sa jucati sah pe tabla schimbarii. Sa te oferi sa mori in strada pentru viitorul lor e o alta optiune dar nu cand vrei tu si nici pentru ce speri tu.

    Sunt 1000 de moduri mai inteligente prin care poti schimba lumea. Odata ce intelegi influenta imensa pe care o poti avea in societate fara sa scoti piciorul in strada nu te mai uiti inapoi. Cand se va atinge masa critica de oameni care inteleg asta (probabil datorita internetului), atunci apare si schimbarea.

    Politicienii sunt foarte usor de inlocuit, nu ei sunt problema. Mentalitatea si valorile unei societati sunt foarte greu de inlocuit.

    Tu autorule ai impresia ca esti inteligent si detinator al adevarului, doar ai citit mult la viata ta, ce naiba. Esti doar o alta caramida in zid ca noi toti ceilalti.

  21. #56

    Viitorul acestei tari nu o sa fie castigat in strada, cu statusuri pe retelele sociale si cu injurii, binemeritate, aduse altora. Politicienii nostri nu o sa renunte de rusine la scaunul calduros, renunta doar daca sunt fortati de colegii lor sa coboare si atunci nu am castigat nimic.
    Nu poti spune ca vrei schimbare atunci cand dai spaga la doctor, la profesori sau politistului cu care dai de carnet. Degeaba urlam o data pe luna in piata daca in restul timpului hranim acest sistem.

    • #57

      Si care e solutia cu doctorii de exemplu? Noi suntem oricum celebri ca ne ducem in ultimul moment la doctor. Te duci si nu ti-l trateaza sau iti vorbeste de sus, la misto, te amana la orice consult, dureaza de 2-3 ori mai mult sa-ti ia analize, nu-ti da calmante daca faci operatie si poti continua la nesfarsit. Vei zice probabil sa depun plangere, eu as depunde plangere dar intre timp copilu sau mama se duce sau starea i se agraveaza. Cat timp darea si luarea de mita nu se pedepseste la sange, in ambele directii nu prea ia ce sa faci. Cumva suntem dependenti de sistemul asta judiciar pe care il aparam, dar el e aproape la fel de corupt si ineficient ca PSD-ul.

    • #58

      Ti-ai raspuns singur, oarecum. Ne punem in situatii in care nu avem optiuni fie comoditate, ignoranta sau saracie. Poti sa iti schimbi medicul de familie cand vezi ca e nesimtit nu sa spui lasa ca am nevoie de el doar o data la 6 luni, poti sa iti cauti pediatru din timp nu sa astepti sa se nasca copilul.
      Nu strica sa avem notiuni elementare de nutritie, pe termen lung o sa ne imbolnavim mai rar si astfel o sa apelam mai putin la mizeria asta de sistem.
      Pe scurt, trebuie sa fim responsabil ca sa contracaram incompetenta si lipsa de responsabilitate a sistemului. Ideal ar fi sa isi faca treaba politicienii dar in momentul de fata noi suntem responsabili de vietile noastre.

    • #59

      sistemul se hraneste in principal din japca legala (taxe, impozite, ”contributii”, amenzi) si din imprumurile care se iau garantate cu incasarile bugetare din viitor.

    • #60

      Eu nu vorbeam de medicul de familie, ci de cel specialist, in special chirurgi/anestezisti. Pana cand nu vor fi pedepsiti si pacientul si medicul cu vreo 2 ani de parnaie cu spaga nu ne facem bine iti garantez. Pai astia n-au cu cat sa le mareasca salariul chirurgilor, nici aia pe afara nu fac banii pe care ii fac ai nostri in ro. O anestezie merge cam 300-500 Ron si cred ca fac minim 10 pe zi. Fa tu calculele. Operatiile banale incep de la 2000 ron si cele mai complicate ajung la 10.000 ron. Vei spune ca te duci la privat. Te duci doar la operatii banale si in caz de ceva nici acolo nu te trateaza mai bine ( iti spun din experienta). La privat 8 din 10 medici sunt noobi. La stat, 5/10 sunt noobi, pt ca 3/10 au avut sansa de a experimenta pe din astia care n-au dat spaga. Un chirurg are 3 optiuni inainte de operatie: 1 sa o faca el, 2 sa o faca un rezident si el sa il asiste, 3 sa o faca un rezident fara sa-l asiste. Te las pe tine sa-mi spui in functie de ce va alege.

  22. #61

    Dom’le…pe cât mă enervează atitudinea ta față de comentatorii care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu tine, pe atât de mult pot să-mi dau cu basca de pământ față de ce ai scris. Și mai ales față de cum ai scris.

    • #62

      pune-te in locul meu. dupa 12 ani de tâmpiți, ai mai avea rabdare?

    • #63

      Greu de spus. Vezi tu, eu aș fi deranjat dacă m-ai „alinta” în toate felurile strict pentru că, pe un anumit subiect, pot să am o părere diferită de a ta. Dezamăgit chiar, pentru că te citesc zilnic, chiar dacă am comentat doar de câteva ori. Dar, probabil, sunt eu mai sensibil decât ar fi cazul. 🙂

    • #64

      in general nu ma triggeruiesc decat la injurii sau aroganțe. dar, foarte serios, lucrez la asta, ca parte a unui mod de viata asumat:)

  23. #65

    Singura solutie, propria evolutie.

  24. #66

    Cum zice Teleormaneanul mai sus, singura solutie e propria evolutie. Ori aici, ori pe meleaguri straine, nu conteaza. Daca aici, accepta faptul ca tara nu se schimba de pe o zi pe alta, si cauta sa iti fie tie si familiei tale bine.

  25. #67

    Măi, omule, câteodată le scrii atât de bine…..!
    Pălăria mea e în colbul de la picioarele tale.
    Printre multe alte motive, și texte ca acesta mă motivează să continui, cumva, “lupta” împotriva jigodiilor care ne conduc, chiar dacă mi se pare, de multe ori, că e o luptă deja pierdută, iar avionul care mă va duce definitiv în altă parte își încălzește deja motoarele.

  26. #68

    Comentariul meu are oarecum legatura cu articolul tau.

    Azi dimineata dupa o saptamana cu stari de sufocare si tratament care nu imbunatatea simptomele decid sa merg la o clinica privata pentru o radiografie. Intru in clinica privata si cand sa ajung la casierie ma ia o senzatie puternica de sufocare. Ies din policlinica si ma duc direct la spitalul judetean de urgente din Bistrita-Nasaud. Ma preia o asistenta aparent “de treaba” ulterior se dovedeste a fi o vita ordinara. Astept 3 ore pe scaun si oarecum am inteles ca trebuie sa astept pentru ca veneau si cazuri mai urgente. In tot acest timp asistenta incepe si se cearta cu aproape toti pacientii. Nu conta ca omul vorbea urat sau frumos, cu o ura si cu aroganta antrenata in timp le dadea tuturor peste bot. Dupa aproape 4 ore de stat pe scaun am inceput sa ma simt putin mai bine si am plecat la o clinica privata (aceasta fiind prima optiune).
    Cat de jeg sa fi ca om sa te certi cu oamenii bolnavi? Inteleg ca te certi cu cei sanatosi dar frate, te iei la harta cu cei bolnavi?
    Individa ii certa pe toti doar ca acestia sa plece sau altadata sa se gandeasca de doua ori inainte sa vina.

    Astept sa ma insanatosesc si sa ii fac o vizita la spital! Sa ne “certam” de la egal la egal nu de la om sanatos la om bolnav!

  27. #69

    Propozitia aia astazi e de bac. varianta statului paralel e: Copii nostrii v-or fii liberi.

  28. #70

    Cred ca problema principala a noastra este comportamentul extrem… tot ce-a fost a fost rau, nasol si bun de aruncat. Tot ce vine e mai bun, e perfect, intruchipeaza un viitor mai bun!
    Astfel, din 4 in 4 ani sau din 20 in 20 de ani… resetam si-o luam din zero.
    Si nu ma refer doar la aspectele economice ci inclusiv la (in)evolutia tarii si a poporului… faptul ca ocupi un teritoriu alaturi de X milioane de oameni care seamana cu tine si vorbesc cam aceeasi limba (desi de multe ori pot sa apara dificultati in a intelege ce vor sa zica…) nu inseamna ca si formezi o tara/cultura.
    Tot dand reseturi din X in X ani nu facem altceva decat sa batem pasul pe loc (plus inflatia!).

  29. #71

    Pana la copiii mei mai important sunt eu. In orice avion , in caz de posibil pericol mai intai isi pun masca de oxigen adultii si dupa aia copii. Daca le este bine adultilor le va fi bine si copiilor. Sa nu fim slabi si sa bagam la inaintare copiii pentru neputintele noastre.

    • #72

      tu auzi ce scrii? iti justifici egoismul “ca nu esti lasa?”:)))))))))))))

    • #73

      deci dacă te sacrifici pt copilul tău e un act de slăbiciune și neputință! Am mai învățat ceva azi!!!
      Gizăăăs

    • #74

      @Toma: Tanti veorica cre’ca troleaza. E imposibil, un om sa fie asa imbecil incat sa scrie asta serios/pe bune?

    • #75

      Daca te sacrifici pt copilul tau si ii spui asta vreodata, da esti un idiot pt ca nu ti-a cerut copilul ala sa te sacrifici pt el. M-am saturat de astia care se sacrifica pt copii lor. Fa in spanac ce-i mai bine pt toata lumea si nu te mai lamenta. Eu sunt de acord cu Veronica, daca tu nu esti ok, copilul nu poate fi ok, deci daca sunt probleme in mai multe locuri, trebuie sa le rezolvi pe ale tale in primul rand apoi pe ale copilului.

  30. #76

    O sa reusim cînd o sa scoatem din noi fatalismul ăsta băgat în noi de cateva generații. Poate ce fac eu nu contează prea mult , dar se adună ci ce fac si altii, si împreună o sa reusim. E gata numai cînd renunți.

  31. #77

    Domnul mircea badea pune egal intre jandarmerie si isis si exista oameni care il aplauda! Mai bine le cauti alta tara copiilor, asta e pt aia putin nebuni.

  32. #78

    PLM, bricoleru se descurca mai bine, deja aproape o trecut la noi!

  33. #79

    Cetin, cu tot respectul, e un articol extraordinar de bun si de motivant. Nu vreau sa stric feng shui-ul dar cred ca pe langa cele zise ne mai trebuie ceva. Ca sa putem schimba ceva, ne mai trebuie ceva.

    Problema cea mai mare in tara noastra nu sunt politicienii, desi ei sunt ultimele jeguri penale, suntem noi, astia mici, pulimea. Pentru o schimbare, trebuie o masa de oameni tintiti spre un obiectiv comun, chiar daca pe multe altele, intre noi, suntem “dusmani”. Si asta necesia inteligenta, intelepciune, gendire pe termen lung, flexibilitate, coloana vertebrala, valori, chestii pe care nu le avem, chiar daca multi dintre noi credem ca le avem. Inseamna ca, desi nu te plac, sa fiu capabil sa inteleg ca atat tu cat si eu il uram pe Dragnea si ca momentan trebuie sa lucram impreuna sa-l dam jos pe ala si dupa ce-l dam jos, sa revenim la altercatiile noastre, dar pana atunci, prioritatea noastra e Dragnea. Doar ca, in realitate, nu e asa, acum ne intereseaza ca aluia de langa noi sa-i mearga rau si nu mai vedem viitorul copiilor si chestii mai avansate. Exemplu clasic, uite-te la idiotul de Mircea Badea, crezi ca ala gandeste macar cu 2 pasi inainte? El tot o arde cu basistii, rezistentii si alte mizerii. Pe el nu-l intereseaza ca e futut in cur, atat timp cat un basist e futut si el.

    Atata timp cat cazi pe strada si eu te las sa zaci 3 ore in strada, eu, stand la terasa fara sa sun la salvare, cat timp eu cu colegii ma bulucesc in lift la metrou iar tu in scaun cu rotile nu mai ai unde sa urci in liftul destinat persoanelor cu handicap, cat timp arunc cacat pe plaja si mizerii, cat timp fur chestii care nu mi-ar folosi doar ca sa stric, cat timp ma duc si bag tot in genata cu scopul sa nu mai apuci tu desi mie nu-mi trebuie chestiile alea, cat timp ma intereseaza sa parchez cu masina pe trotuar pana in perete fara sa las un mic spatiu de 10 cm sa treaca lumea, cat timp ma intrebi cum sa ajungi in zona x si eu te injur si-ti zic ca nu-s birou de informatii, e greu sa-i dai pe mizerabilitii de politcieni jos tocmai pentru ca noi suntem mult prea preocupati sa ne futem intre noi.

    E greu sa schimbi o tara intreaga cand ea e preocupata sa se futa intre ei, mai ales ca politcienii plus televiziunile cu mancatorii de cacat se ocupa foarte bine cu divide et impera, in a intarta oamenii intre ei, vezi cretinul de Badea. E greu sa te schimbi tu complet, necesita mult efort si multi ani, insa, totusi, exista si o urma de speranta, pentru a-i da jos pe ai de sus putem si fara o schimbare completa. E de-ajuns sa tinem cont de un singu lucru, sa facem o pauza in a ne fute intere noi astia mici, sa nu uitam care ne e obiectivul, sa evitam fentele, si sa fim dispusi sa facem echipa temporar chiar cu cei cu care nu suntem de acord in alte aspecte, chiar si cu dracu, daca ala are acelasi obiectiv ca noi, pana obtinem ce ne dorim.

    • #80

      putem totusi incepe sa ne ducem la vot anti-aldepsdragnea si sa-i determinam si pe cei din jurul nostru care nu sunt psdisti faca acelasi lucru. timpul nu are rabdare sa devenim o natiune de sfinti! trebuie sa ne salvam acum, asa cum suntem!

  34. #81

    Pe bune dacă înțeleg înlăcrămările astea cu copiii, sacrificiul și cetele îngerești ale generațiilor viitoare. Eu dacă aș face ceva (dar nu fac, stați liniștiți) aș face pentru aici și acum. Firește, cu un ochi înțelept către viitor. Majoritatea celor de aici nu sunt oropsiți ai sorții, și nici copiii lor gavroși pauperi și fără perspective. De câtiva ani buni de când îmi fac veacul pe colea am observat că mulți dintre zăvozii anti-corupție/anti-PSD/anti-prostime sunt și puțintel rasiști, homofobi, degrabă scurmători de hotare între clase și în general cam obtuzi. Ceea ce e de căcat, pentru că nu poți să-ți alegi doar ce borcane vrei din cămara de prințipuri. Non serviam. Pupici 🙂

    • #82

      “Eu dacă aș face ceva (dar nu fac, stați liniștiți)” Tipic. Romanesc. Te doare in cur.

    • #83

      nu cred că mai simte dureri

  35. #84

    Oameni buni voi nu va dati seama ca vorbim degeaba si ne invartim in cerc.
    Prioritatea ZERO a opozitiei ar trebui sa fie schimbarea legii electorale pentru a permite votul un afara localitatii de resedinta la alegerile parlamentare.
    Sunt extrem de multi care sunt relocati si care nu isi permit sa pleca pana acasa la cucuieti ca sa voteze. Aia stau acasa la parlamentare.

    • #85

      relocatii trebuie sa se inscrie pentru votul prin corespondenta. este complicat, dar nu imposibil si daca isi propun de acum, se pot inscrie pana la parlamentare. daca ne ”tragem pe cur” o sa ne vaietam mereu ca babele!

  36. #86

    Desi in ultima perioada am citit mai rar si comentat spre deloc, crezand ca mai mult pierd decat castig, se pare ca m-am inselat. Jos palaria!

  37. #87

    Nu pot să cred că în 2018 încă mai crede cineva că acei protestatari a făcut schimbarea din 1989.

    Deja, fără conspirații și prostii, știm că rușii au pregătit din 1987 debarcarea lui Ceaușescu. Și că totul a fost o farsă.

    Tokes e dovedit om al ungurilor, cu misiunea explicită de a face scandal și a scoate lumea în stradă.

    Singurele proteste pe bune au fost cele de la Brasov din 1987, și cele antifsn care s-au terminat cu minerii.

    In rest tinerii n-au schimbat nimic. Și dacă dormeau zilele alea, pe 25 tot era mort Ceaușescu.

    Mi se pare naiv să spui acum că tinerii au avut curaj și au schimbat ceva in 89.

    Dacă nu era climatul și sprijinul masiv extern, luau aia in freză de nu mai știau cum îi cheamă.

    E trist dar asta e…

    • #88

      incerc sa caut o formulare eleganta sa iti spun ca mananci cacat, dar nu gasesc. plus, lipsa profunda de respect fata de niste oameni care au murit ca tu sa poti manca cacat pe internet este profund disturbanta.

    • #89

      M-ai înțeles greșit, nu am spus că nu au fost oameni sinceri și curajoși care au protestat. Și oameni care aj căzut la mijloc între escrocii lui Iliescu, și escrocii ceilalți care țineau cu dinții de tovarăș.

      Aceia au fost martiri adevărați și merită tot respectul. Exact cum spui, s-au jertfit (credeau ei) pentru libertate.

      Ce am vrut eu să zic e că din păcate, același deznodământ era cu Ceaușescu și regimul și dacă nu murea nimeni. Asta vroiam eu sau spun. Nu au contribuit cu nimic. E trist, și Iliescu ar trebui judecat și împușcat pentru fiecare din acei oameni care au murit degeaba pentru a masca o lovitură de stat în revoluție.

      La fel și aici, putem noi protesta cât dorim. Nu se va întâmpla nimic. Nimeni in lumea asta nu a lăsat puterea din mână așa ușor.

      Și nu suntem Coreea de Sud aici. Pe lângă că nu suntem că popor cine știe ce civilizat, cei care sunt la putere acum, sunt cei mai răi dintre cei mai răi dintre noi, care au și prins gustul puterii.

      Singura soluție este implicarea în politică masivă a oamenilor noi. Nu-s cu USR nici cu ciolos, nici pnl sau care or mai fi.

      E și un egoism la mijloc, toată lumea așteaptă că statul să fie entitatea asta subtilă care să facă tot, dar nimeni nu ar renunța la o slujbă de multinațională bine plătită ca să meargă pe sate să adune voturi.

      Nimeni nu vrea să se implice, doar să protesteze 2 ore și a doua zi să plece la servici și autostrăzile să se facă de la sine.

    • #90

      a, ok, asta e cu totul altceva…

  38. #93

    Foarte bun articolul.

  39. #94

    Desi articolul e dedicat celor de 30+ ani, ma bag si io in seama, chiar daca sint in liga 50+ (deja, in plm!). Intre 20+ si 40+ io: cariera, bani, satisfactii profesionale, vize turistice de vest pe cind altii daca ajungeau la Istanbul ziceau “am vazut doua continente”, vize de lucru nemtesti de pe vremea marcilor, sute de muncitori in subordine, sute de mii (!) de metri cubi de beton turnati, nici un accident de munca in 20 ani (exceptind inerentele cuie in talpa la moldovenii care: “sefu, am venit in adidasi ca mi s-o rupt siretu’ la bocanci”). Brusc, un concediu anulat de patron “daca totusi pleci in concediu la intoarcere vii cu lichidarea”. m-a facut samibagpla si sa vin cu… demisia. Fara macar un ajutor de somaj, am plecat apoi 3 ani in State, iar la intoarcere am dezvoltat un biznis de familie, adica m-am insurat cu patroana :-). A venit si fiica-mea pe lume, ne-am luat casa la tara, ciine si Dacie papuc, cind a (re)venit pesedeul la putere. A crescut copilul, au crescut si impozitele, si cind ziceam: ” ba, noi ne descurcam, dar ce-o sa faca copilul in tara asta condusa de Ponta, Base si Dragnea, zbang! cistiga nevasta-mea la Loterie. Aia a vizelor. Long story short: avem immigrant visa in pasapoarte, bilete de avion, si, la 50+ ani sint gata sa o iau de la zero doar pentru ca fiica mea sa nu fie vreodata nevoita sa spuna, in van, MUIE PSD!

  40. #97

    Nea Ilie poate ne vedem cind ai drum prin NY.