Teodor Brateş, principalul crainic al TVR în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, care s-a prezentat la Parchetul General, miercuri, a fost pus sub urmărire penală în dosarul Revoluţiei, pentru infracţiuni contra umanităţii. Conform procurorilor, Brateş a fost “principalul factor de diseminare a ştirilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste care a afectat profund întreaga populaţiei a României (militari şi civili)”.

Sursa

Eu îmi aduc aminte de ăsta. Cu un sacou închis la culoare și o helancă, tot timpul agitat și plin de anunțuri paroxistice, care îndemnau la frică și teroare. Tot timpul anunța că televiziunea română liberă este atacată de teroriști, că se duc lupte grele la poarta pangrati și urla Cetățeni, veniți, cu mic, cu mare, bărbați, femei și copii, să apărați televiziunea română liberă, bastionul tinerei noastre democrații.

În timpul acesta, vărul meu, militar în termen la jandarmi, care făcea de pază la televiziune, ne suna și ne întreba cine în cine trage și de ce vin oamenii acolo, că se trage aiurea, sunt copii care au arme la liber, se formează tot felul de tribunale și sunt oameni linșați doar pentru că treceau prin zonă și unui dement i se năzărea că sunt teroriști.

Demența asta se instaurase în tot bucureștiul, unui vecin din blocul de vizavi i-au spart fordul, la modul spart cu topoarele și l-au luat la bătaie pentru că unei vaci i s-a părut că, dacă are mașină străină, cu siguranță e terorist și securist.

Da, Iliescu are vinile lui. Dar acest Brateș are o vină îngrozitoare pentru toți oamenii aceia care au murit în jurul televiziunii, împușcați fix aiurea de către semeni de ai lor, care cică apărau aceeași televiziune.

Din păcate, nu va păți nimic.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Se cercetează penal o revoluție?
    Ce reguli ale revoluției au fost încălcate?
    Da, niciodată nu e prea târziu…
    Sau…

    • #2

      Nu se cercetează penal revoluția în sine. Se cercetează penal acele persoane bănuite de crime împotriva umanității. La fel cum nu se cercetează penal războiul, dar se cercetează criminalii de război.

    • #3

      Oricum e cam aiurea formularea “crime contra umanitatii”. Deci au primit astia bine-mersi indemnizatii de revolutie, iar acum niste cerberi ai umanitatii din vajnicul sistem juridic romanesc au constatat ca nea Ilici (un comunist ordinar care a facut jde’ alte crime si magarii mult mai concrete) e vezi-Doamne rau-facator impotriva umanitatii. Dupa 30 de ani.

    • #4

      @DanC tot mai bine decat in rusia unde si astazi lenin si stalin sunt preaslaviti

    • #5

      Nu contează că e peste 30 de ani. Ăștia oricum mor, toată lumea moare (ei probabil înaintea noastră, fiind mult mai bătrâni). Contează cum vor fi îndosariați în istorie. Dacă peste 50, 100 de ani, urmașii se vor uita la ei ca la niște eroi sau ca la niște criminali.

    • #6

      Hm, nu conteaza punct. Mai doare pe cineva undeva de “crimele contra umanitatii” facute de kktul asta comunist? Deci nea Nelu a reusit sa spele mortu’ si chit ca era activist de partid, a devenit cheia-si-lacata. A chemat minerii, a futut meciul 3 mandate si acu’ tam-nesam hai sa-l cautam la oo pt crime contra umanitatii, in pla mea. Se vede de pe orbita cat de prosti suntem noi romanii.

    • #7

      Infracțiunea asta e singura pt care mai au vreo șansă să-l lege pt că-i imprescriptibilă. Restul, aproape toate, ai făcut o dudă, nu te prind, nu găsesc probe, te acoperă careva, dacă peste x ani găsesc probe, se pensionează/moare ăla care te acoperă nu mai pot să-ți facă nimic, ești curat ca lacrima, nici usturoi n-ai mâncat, nici gura nu-ți miroase.
      În cazul infracțiunilor imprescriptibile, pe 50 de ani te găsesc, te leagă.
      Io mă duc să pun o lumânare, ceva să trăiască Ilici și să-l țină diavolul sănătos încă vreo 10-x ani cât durează procesul. Măcar o zi la pușcărie să prindă.

  2. #8

    Eram la televiziune in 22. Dupa ce donasem sange. Venisem si eu sa “apar rivulutia, bibicule”. Tin minte ca in dupa amiaza aia incepuse sa circule zvonul ca apa e otravita (zvon pe care nenea asta il repeta ca pe o litanie la televizor).
    Tin minte ca am cautat si gasit cu greu un tlefon public (pe vremea aia simpla idee de telefon mobil in Romania parea SF), am stat la coada si in sfarsit am reusit sa sun acasa pentru a le spune alor mei sa nu bea apa! Intr-un timp in care si apa minerala era greu de gasit. Apa plata?! Ha!!!!

    • #9

      eu eram mic, aveam 14 ani. tata era la CC al PCR, langa biblioteca. a venit la 2 noaptea, pe jos, pana in vitan, plin de sange. a zis ca a plecat de acolo tarandu-se, mureau oamenii ca mustele.

    • #10

      La CC au fost niste scene care acum par hilare…. Tin minte cand Caramitru zicea: nu mai trageti, sunt ai nostri, nu mai trageti. Degeaba.

    • #11

      Aveam 19 ani…. Plm, atunci trebuia sa ma sui in tren, fara sa le spun alor mei, si sa plec. Vedeam eu ce faceam…

    • #12

      well, niciodata nu e prea tarziu, tinere

    • #13

      Am avut colegi in armata in 1989, trupeti. Unul dintre ei era la o unitate in Ghencea. I-au trimis in cimitir, sa “rezolve teroristii” care se ascundeau acolo (cica). Copii de 18 – 19 ani.
      Au inceput sa traga aiurea, si fie s-au impuscat unii pe altii, fie gloantele au ricosat din crucile de marmura…

    • #14

      Aveam 9 ani. Imi aduc aminte de mama care fugea pe holul casei cu o oala din aia de aluminiu in mana, band lapte direct din ea, ca se anuntase ca in sat la noi s-a otravit apa si ea bause cafea (ma rog, nechezol sau cum ii zicea la mizeria aia). Incercam sa procesez ce inseamna asta, daca moare, cum o sa fie viata fara mama, de unde mai bem apa, daca eu am baut apa, daca mori daca numai te-ai spalat pe dinti dar nu ai inghitit apa. Nu am multe amintiri de atunci, asta e una dintre ele. Tata era coleg cu o femeie maritata cu ceva director de la ape si a sunat la ei, si ala i-a mai calmat. M-am bucurat tare atunci ca nu o sa moara mama.

  3. #15

    Han Tatar, las-o pe asta cu varul “militar în termen la jandarmi”…. Serios acum, Jandarmeria a fost reinfintata de inculpatul Ion I dupa evenimentele din ’90 de la Tg Mures.
    In ’89 nu existau trupe de jandarmi. Erau trupele de la paza si ordine securitate, care aveau (si) uniforme albastre, ca cele de militie. Ca atributiile lor erau aceleasi, asta e altceva. Da, erau trupe cu militari in termen, am avut si eu colegi de liceu acolo. Cel putin 2. Unul a scapat chiar de Otopeni (era la infirmerie cand s-a dat ordinul de plecare spre Otopeni. A avut noroc). Am avut si un coleg pe “partea cealalta a baricadei”. Era la aviatie (aviatia avea si “trupeti” insarcinati cu paza diverselor dispozitive, si astia erau militari in termen).

    • #16

      era UM 0829, boss, cei de la paza si ordine. e mai simplu sa spui jandarmi.

    • #17

      trupele de securitate aveau ca atribuții instruirea militarilor în termen, paza obiectivelor și a demnitarilor, inclusiv a lu’ ceaușescu, și de intervenție pentru restabilirea ordinii publice, misiuni pe care le executau atât cu cadre, cât și cu militari în termen
      după ’90 s’au redenumit trupele de jandarmi, iar paza demnitarilor a fost preluată de infamu’ spp
      misiunile erau diferite de ale miliției, deși erau în același minister

    • #18

      Trupele de securitate aveau in dotare si blindate si alt armament greu menit sa inabuse revolte populare. Pe astea jandarmii nu le-au mai mostenit.

    • #19

      um 0828 e academia de poliție

    • #20

      “Trupele de securitate aveau in dotare si blindate si alt armament greu”

      Celebrele blindate erau de fapt niste ARO-uri cu tabla mai groasa si cu roti din cauciuc plin, ABI-uri le ziceau (=Auto Blindat Interventie), inainte de 90 am dat cu unul din asta cu roata intr-o groapa si i-am rupt o planetara. Cele mai inutile masini pe care le-a avut vreodata MAI.

  4. Imi povestea Beatrice Kiseleff ca lucra in 89 la televiziune. Nu era in studioul unde erau Iliescu si Roman si urlau dupa democratie.
    Dar a vazut vis a vis (ca se uita pe geam cu frica) ca unii urcau scarile unui imobil cu arme in maini. Nu erau imbracati ca cei din armata, adica erau civili. Pe modelul pulover si sacou.
    A anuntat mai departe si s-au dus vreo 2 indivizi in imobilul ala. cica n-au gasit pe nimeni si i s-a nazarit ei.
    Sunt multe chestii pe care nu le stim de atunci. Nu stiai care-s “aia buni” sau “aia rai”.
    Aparusera tot felul de povesti care mai de care mai lacrimogene, cu tineri care s-au dus la teroristi (care erau teroristii pana la urma?) cu pieptul gol, sa apare democratia, si-au fost despicati pe jumate cu mitralierele

  5. #22

    Expresia de pe fata celuilalt crainic, am uitat cum ii cheama, in poza cel mai din dreapta, denota clar spaima de un atac armat. dandu-i infricosot colegulu dreptate in tot ce zice. 🙂

    • #23
    • #24

      Fiica acestui Petre Popescu, un alt securist, de grad mai mic decat Brates, e directoare in tvr. O recomanda gradele, nu inteligenta sau profesionalismul.Iar Brates, din cate mi s-a spus, era redactor sef la Stiri, atunci Actualitati, nu un simplu crainic. Deci avea toata puterea de decizie / manipulare.

    • #25

      @iana: stirile parca erau la pro tv. Actualitatile s-au numit asa din ’90 la tvr. In vremea impuscatului era telejurnalul.

  6. #26

    Iar militarul de langa Iliescu (sau alt om in uniforma purtator de ochelari) a venit cu un telefon cu butoane si a zis ca e bomba. A folosit “masinarie infernala” sau “dispozitiv infernal” sau ceva cu infernal, n-a zis direct bomba.
    Aveam cam 10 ani atunci, dar pana si mie mi-a fost clar ce tinea ala in mana.
    Toata gasca aia de atunci e cel putin suspecta.

    evz.ro/diversiunile-din-decembrie-89-teroristul-aratat-tarii-si-bomba-de-la-tvr-ciungul-de-la-radio-si-puscasul-de-pe-macaraua-din-piata-victoriei.html
    Sa scuzati linkul spre mizeria de evz, dar nu gasesc altceva despre subiect.

  7. #27

    Multi spuneau ca Sergiu Nicolaescu ar fi fost regizorul.

    • #28

      Hmmm… Cineva imi povestea ceva ce duce cu gandul la aceasta idee… Stii blocul Carpati de pe Stirbei Voda (daca nu esti din Bucuresti n-ai cum, imi cer scuze)? Acolo era ceva filiala a trustului Dunarea…
      La un moment dat au fost identificati “teroristi” la ultimul etaj al blocului. A venit un tanc, mitraliera de pe tanc a inceput sa traga, terorica au tras si ei, cam 5 minute asa, s-a facut liniste, tancul a plecat. Cam la 15 minute dupa aia terorica au iesit si ei la o tigara…

    • #29

      F posibil, iti dai tu seama cum a facut ancheta aia a lui despre Revolutie? S a interogat singur in oglinda, lol!

  8. #30

    Brates nu e singurul care trebuie investigat.
    www.youtube.com/watch?v=ceEoUdZWvVY
    Pe la minutul 21 e unul din neni care spune catre ostasi sa apere televiziunea si sa nu mai asculte ordinele superiorilor. Acelasi nene spune ca “exista aruncatoare de grenade care n-au fost puse in functiune!”(!!!).
    Nenea Brates spune ca tancurile sa se puna in miscare si sa darame cladirile unde se afla “teroristii”….
    Uitandu-ma la aceste imagini imi aduc aminte de un pasaj din “Arde Parisul”, unde cand un general american autorizeaza trupele americane sa ia parte alaturi de cele franceze la eliberarea Parisului in 1944, le spune “ok, dar aduceti-va aminte sa nu folositi mortierele pentru fiecare cuib de mitraliera…”.
    Nici filmul din link nu e ideal, in sensul ca incearca sa induca ideea ca securitatea nu a fost implicata in represiune. A fost, dar nu la modul grosier, ca sa spun asa, cum as fost implicata armata. Isi mai aduce aminte cineva de cei 40 (sau mai multi) de raniti ridicati din spitale din Timisoara, exacutati, arsi la crematoriul din Bucuresti, a caror cenusa a fost aruncata in canalizare?
    De fapt, au fost mai multe gasti din armata si securitate, care au avut ceva de impartit intre ele.

    • #31

      in rest, aia calcati de tab la universitate, odihneasca-se in pace

    • #32

      Boss, eu ma refeream strict la filmul din link. Care cauta sa disculpe cumva securitatea.

  9. #33

    este penibil de evident ca de fapt teroristii nu erau straini. erau romani. dar din aia adevarati, verzi, albastri, turcoaz. adica tu terorist incepi cu a “otravi apa”???? wtf? ce urmeaza, sa arzi holdele? noroc ca era iarna, ca altfel beleau astia productia e grau.
    in alta ordine de idei: cine dracu e ala din spatele lui Ilici? ca apare in toate, adica in toate pozele cam in aceeasi pozitie.
    daca iei poze cu iliescu la revolutie, ala e acolo. tot timpul.

  10. #34

    Ce misto ca aveam tv color. Urmarit la tv, cu neshte votca si fumarind carpati.
    Da-mi plac eroii de pe arhiblog.ro

    • #35

      Tu si cu ala cu fordu’. Imburghezitii dreacu’. Ai mei aveau TV cu lampi (tuburi electronice) si se bucurau ca e program de 2 ore ca nu ii rupea factura la curent.

    • #36

      Pe vremea aia nu erau facturile la curent ca acu.

  11. #37

    Din ce am mai citit pe ici pe colo, cărţi şi alte cele, marii noştrii revoluţionari, Iliescu, Brucan şi cine-a fost în spatele loviturii de stat, s-a pornit din start de la ideea că trebuie să fie violenţe şi morţi ca poporul să accepte noua putere.

    Pe atunci nu existau sondaje de opinie, informaţii reale, nimeni nu raporta adevărul, şi ăştia s-au temut realmente că populaţia va sprijini pe Ceauşescu, iar pentru ca asta să nu se întâmple, trebuia susţinută ideea că oamenii lui Ceauşescu omoară populaţia.

    Bine-nţeles că la momentul zero, straşnicul popor român s-a dat cu jet pe Ceauşescu şi PCR-ul sărăciei, că erau sătui de foame şi lipsuri oricum.

    Deci practic n-ar fi fost nevoie de nici un mort, iar de cinismul cu care a pornit tot e clar că ar trebui investigat.

    Pentru că da, sunt convins că n-a fost revoluţie ci lovitură de stat, care avea nevoie de morţi ca să pară ca o revoluţie. Aici trebuie investigat şi judecat ce şi cum neaparat.

    Că se răfuiau ei între ei, şi se împuşcau, nu era nici o tragedie (la găştile ce vroiau să obţină puterea vs garda veche mă refer) dar faptul că ambele tabere au trimis în joc oameni nevinovaţi trebuie investigat chiar şi după 20 de ani, măcar ca să se ştie adevărul.

    Apropo, iliescu a folosit expresia “60,000 morţi omorâţi de ceauşescu” înainte de tot haosul de atunci, ca şi cum “se aştepta” la ceva de genul.

    • #38

      Numărul ăla de 60.000 de morți a fost vehiculat de Europa Liberă, cu ocazia răscoalei de la Timișoara. De pe 16 decembrie pînă pe 20 s-au tot spus asemenea grozăvii la radio, nu mai știai ce era adevărat. Eu eram student în București și am observat încă de la începutul lui decembrie că se înmulțise numărul de soldați pe străzi, la Gara de Nord (eu aveam facultatea în Polizu). Atunci am crezut că din cauză de congres care abia se terminase.
      Bine că am plecat acasă (în provincie) fix pe 19 sau 20, în vacanță…

    • #39

      Nu ai plecat, ci ne-au trimis pe toti inca de pe 19 acasa pe motiv ca intra CET-ul in reparatii si se inchid caminele din Regie. In iernile trecute ii durea in pula ca uneori inghetau caloriferele, acu’ ii apucase grija de studenti.

      Ai stat in P-24 sau ai stat in P-16?

  12. #40

    eu m-as bucura mai mult daca iliescu si ceilalti capi din decembrie 89 si iunie 90 ar fi judecati cat mai repede si ar primi pedeapsa maxima, meritata, in lipsa abrogatei pedepse capitale.

  13. #41

    Începe să mă cam lase rece această vânătoare de vinovați. Pare ca și cum eșalonul actual al PCR face curățenie printre “ăia vechii” și își pregătește terenul pentru o nouă Epocă de Aur. Sau, ca să nu mă duc așa departe, sunt niște fumigene aruncate ca să abată atenția publicului de la tâmpeniile pe care le fac ăștia acum. Cum să mai discuți despre nivelul inflației sau alte chestii arzătoare și actuale când ți se pun pe tavă Iliescu, Brateș, Roman, revoluția? Mai adaugăm un pic de cpf cu gay la chestia asta și am rezolvat-o până la concedii.
    Hai să ne aducem aminte ce făceam la Loviluție, că la ultimele x rânduri de alegeri avem niște blank-uri (vorbesc așa, în general, ca nație).

  14. #42

    Am o nelamurire:
    Cine le tot trimitea bilete astora? Ca din camera alaturata, tot vineau bilete cu:
    Au otravit apa…
    Ataca televiziunea…
    Dati arme poporului sa ne apere…
    etc

  15. #45

    >Începe să mă cam lase rece această vânătoare de vinovați

    Altii au fost lasati reci la propriu. Ca nu castigi tu nimic din chestia asta e doar problema ta, desi castigi chiar daca nu-ti dai seama. Macar daca realizeaza toti decrepitii care mai sunt in viata ca Iliescu si gasca lui n-au fost eroii salvatori, ci niste criminali cu sforile trase de la Moscova (cel mai probabil). Macar atata dreptate sa se mai faca, sa realizeze ce au facut inainte sa moara.

    • #46

      @Radule, ce anume din istoria de veacuri a acestui brav popor te face pe tine să crezi că minunații tăi conaționali, mai mult sau mai puțin decrepiți, învață din greșelile trecutului sau pot fi convinși că anumiți “eroi salvatori” au fost doar niște escroci nenorociți. Ăia care îi iubesc pe nea Nelu sau pe [insert aci orice alt nume de fost comunist] îl vor iubi în continuare, indiferent de câte dosare sau condamnări va avea.
      Iar apropos de cărțile de istorie, ar fi mai bine să avem grijă ca, peste 20 de ani, să nu fie alde Dragnea și Tăriceanu cei care le vor scrie. Fiindcă îți închipui cam ce fel de istorie va fi, nu? 😉

  16. #47

    Dar tipul din spatele lui Iliescu cine este? Apare de mai multe ori lângă Ilici, pare să fi fost un fel de gardă de corp.

    • #48

      Cretuleanu ala are moaca tipica de activist utc/informator la securitate.

      Unde e Lupoi, in pozele alea?… Acum stiu, ca de cativa ani se infrupta viermii din el. Bai, si Geluta-Mitraliera, ala cu pendularea intre clitoris si metafizica.

      Ce oameni, ce valori…

  17. #49

    Aveam 11 ani și m-a prins Revoluția la țară. În ziua aia m-am dus cu tataie la moara din comuna vecină, să măcinăm. Lumea era cam nonplussed, stresul cel mai mare era să nu nimerești făină din grâul altora, mai prost. Îmi mai aduc aminte, la câteva luni după, că la cinema au băgat înaintea filmului un fel de documentar, la un moment dat a fost o secvență cu mulți bărbați goi întinși pe jos într-o morgă, am simțit așa, un fior. A, și mi-a părut rău de Ceaușești, meritau ceva mai cu stil, măcar o ghilotină. Despre Iliescu nu comentez, ghiciți cu cine am votat în 96:)

  18. #53

    Am o dilemã: cum vã suna? Sã nu-mi spui cã avea mobil

    • #54

      la telefon

    • #55

      @arhi: nepoata de 8 ani catre mine: cum adica nu existau telefoane mobile cand erai mic, voi cum vorbeati?

    • #56

      da, e funny. bine, pasarica asta vrea sa insinueze ca mint, ma intelegi, cum ma suna el de acolo, fara telefon mobil. dar pla mea, ce sa ceri, educatie post decembrista

    • #57

      Lucra la servicii, aia te pot suna si de pe un pantof, daca vor *

    • #58

      @iulia: pe vremea aia, numai “ceilalti” puteau sa faca treaba asta…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.