O prietenă vrea să își facă o organizare de asta unde să poată fi controlată ovarian de către ANAF și DNA, dar e puțin derutată. Pentru că, din ce știe ea, s-a schimbat codul fiscal și nu mai știe detalii. Ultima oară, ca PFA, trebuia să plătești o grămadă de bani la asigurări, indiferent de încasări. Acum, nu mai știe.
Deci, ce e mai avantajos pentru un domeniu IT, PFA sau SRL?
NOU
SRLD daca indeplineste conditiile
NOU
pai si care sunt conditiile alea?
NOU
– nu a mai fost actionar/asociat/membru al organelor de conducere din cadrul unei intreprinderi
– infiinteaza prima data o societate comerciala cu raspundere limitata
Mai era si ceva legat de varsta dar nu stiu sigur daca mai este valabil, maxim 35 de ani
NOU
www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/societati-cu-raspundere-limitata-debutant-srl-d?id=47
Sper sa ajute
NOU
Pentru cei cu normă de venit, care faceți un bine să îmi facturați și mie :))
NOU
asociație — fără taxe, fără griji, fără TVA — simți uneori că ești la marginea legii dar e legal
NOU
Eu am PFA și plătesc 16% impozit pe profit + 10,5% din profit la pensii + 5,5% din profit la sănătate, total 32% din profit se duce la stat, asta începând cu 2016, că înainte plăteam mai puțin. Am un prieten care are SRL și are costuri mai mari la contabilitate, mai multe chestii de depus și posibil mai multe controale. La PFA plătești mai mult dar ai acces la bani oricând, la SRL am înteles că e mai greu să te folosești de banii firmei în nume pesonal 🙂
NOU
intrebarea era daca se mai platesc kkturi la pfa daca nu ai incasari
NOU
La impozit pe profit dacă nu ai încasări nu plătesți însă plătești 10.5% pensii calculat la salariul minim pe economie și posibil și 5.5% calculat tot așa la minim (la sănătate nu mai știu sigur). Asta este pe 2016, cu regularizare în 2017. Acum ce legi și taxe o să mai bage ăștia, nu știu.
NOU
daca isi face PFA cu norma de venit, plateste mereu aceeasi suma indiferent de incasari. Suma difera in functie de activitate (cod CAEN) si e avantajos daca ai incasari mari.
La SRL nu ai voie sa scoti banii din SRL decat la sf de an fiscal, sb forma de dividente sau in timpul anului pentru cheltuieli legate de SRL.
Deci practic daca vine un cntrl si nu ai banii in caserie ca si-a luat gentute, e naspa.
NOU
zero venituri = zero impozite
NOU
@Lucifer, norme de venit pentru domeniul IT nu prea am găsit (sau cel puțin ceva care să se încadreze la mine). Alea sunt mai multe pentru meștesugari, pantofari, s.a.m.d
NOU
Corecție – am citit postarea cu PFA și am scris tot PFA, pentru acuratețea 100% a datelor sunt Întreprindere Individuală, care este cam același drac la la PFA, în plus la II poți să ai și angajați.
NOU
@Cetin: la PFA impozit pe venit real – dupa primul an de activitate, in anul urmator trebuie se declari un venit estimat cel putin egal cu venitul efectiv din anul precedent, deci vei plati niste impozite la un venit pe care probabil nu-l realizezi.
Patita de mine. In anul 2 de PFA m-am dus cu declaratia si am declarat X (mult mai mic decat in anul precedent), inspectorul de litere mi-a zis ca nu este bine
Eu: De ce?
Ea: Pentru ca tre sa declarati un venit estimat cel putin egal cu venitul efectiv realizat anul trecut
Eu: Doamna dar eu estimez ca anul asta fac mai putin!
Ea: Nu conteaza
Mi-am inchis PFA-ul. Dracu sa-i ia.
NOU
@Cosmin, eu am pfa norma de venit pe CAEN 6202. o duc bine
NOU
@MiniMe: eu am declarat anticipat profit de 3.000lei și nu a zis nimeni nimic că e mai mic decât anul trecut.
@Shutz: Și eu îmi doream o normă de venit dar nu se pupă cu ceea ce fac eu, la mine e vorba de altceva – Crearea și plasarea reclamelor pe internet.
NOU
Cosmin,
Habar n-am despre ce vorbiti, dar daca la un moment dat cineva de la anaf nu-ti zice nimic nu inseamna ca mai tarziu nu-ti va zice si nu vei plati amenzi/penalizari pentru ce nu ti-a zis.
NOU
@big0ne Ce declari anticipat anul acesta se regularizează la anul, ideea e că te mai folosești o perioadă de bani dar de plătit tot trebuie să plătești.
NOU
@MiniMe: nu stiu la ce anaf ai patit tu asa ceva, dar la mine a fost in felul urmator: pe 2015 am avut un venit X pentru care am platit impozit 16%. Pe 2016 am estimat un venit mult mai mic (X/2), dar a venit decizia 260 identica cu cea de pe 2015, iar pe 28 martie dupa ce am platit deja impozitul aferent trim 1 🙂 a venit o alta decizie de impunere, pe valoarea declarata de mine :). pana la sfarsitul lui 2016 nu mai am nimic de plata. Nu stiu daca are vreo importanta dar eu declar venitul in sistem real si toate declaratiile (220 si 200) le-am trimis prin spatiul virtual privat.
NOU
Nu e adevarat ca nu poti sa scoti bani oricand cu un SRL. Asta e doar in primul an de activitate, cand nu ai profit de repartizat. Odata ce ai depus bilantul si ai repartizat profitul ca si dividende (in anul urmator realizarii profitului, evident) poti sa scoti dividendele treptat, chiar si lunar. Impozitul pe dividende il platesti tot treptat. Zic ca SRL-ul e mai rentabil. Pentru cei cu activitate care se preteaza la drepturi de autor (programare, blogging), exista in continuare si aceasta posibilitate.
Controalele ANAF nu sunt de speriat, pentru ca interactiunea cu statul este in mod normal electronica, iar astia nu se deranjeaza cu pravaliile neplatitoare de TVA si dintr-o grupa de risc minim (gen servicii catre persoane juridice). Declaratii fiscale corecte si la timp e tot ce trebuie. Mai degraba ii vad infometati pe astia de la primarie si de la alte agentii ale statului decat pe cei de la ANAF.
NOU
Eu am Intreprindere Individuala din 2013 (real, nu norma de venit) si sunt neplatitor de TVA. Cred ca in 2014 estimatul a fost mai mic decat in 2013, chiar daca am realizat mai mult apoi (am platit diferenta la regularizari).
Incepand cu 2008 am avut un SRL, dar l-am inchis si mi-am facut I.I., intrucat nu poti folosi banii ca la PFA sau I.I., din cate stiu eu trebuie sa astepti incheierea anului fiscal inainte de a “te dedulci” 🙂 la bani.
Se mai platesc niste sume si daca nu ai incasari, o suma minima la pensie, de exemplu (pe la 200 si ceva de lei, daca tin bine minte).
La SRL din cate stiu dividendele se mai impoziteaza din nou(impozit pe dividende)
Chiar daca la PFA si I.I. nu ai nevoie de contabil, eu am un contract cu o contabila pentru ca sunt varza la asa ceva (suma pentru un contabil de PFA mic este modica, pe la 100 lei/luna) si pentru facturare mi-am luat Smart Bill (pentru PFA si I.I. cand mi-am luat eu in 2013 era pretul la jumate ca la SRL (60 lei/licenta desktop viata, dar acum mi-am luat versiunea Cloud, cativa euro pe an).
Iubesc Smart Bill, ii laud pe unde pot, consider ca mi-au usurat mult munca.
NOU
@Cosmin
De fapt platesti 29.5%.
NOU
Un offshore in Panama 🙂
NOU
Mai du-te-n Panama.
NOU
e departe Panama si iti trebuie si pasaport.
Mai bine un srl in Canare, mergi doar cu buletinul si te taxeaza cu 4% din profit. Nu exista TVA si accize la alcool si tigari. Amin!
NOU
@Corcoran, și cât dai pe avion în fiecare an e fix cât salvezi din taxe (doar dacă nu cumva ți-ai deschis rafinărie și atunci merită)
NOU
@nea_ilie poate de la matale, de acolo din tari indepartate.
La noi acilea in Lumea Veche daca iti iei biletele din vreme dai pe un lowcost Bucuresti-Tenerife fro 50 de iepuroi.
George da suma asta la saraci pe strada intr-o zi cand se simte chitros, ca in zilele lui bune da mai mult. Bine, el nu e programator incepator, dar ideea era ca transportul nu e asa de scump, iar divaghez.
NOU
eu stau la 20 de minute de Delaware :)))))))
NOU
Un articol cu exemple clare poate fi găsit aici.
www.iiifpfa.ro/2016/01/09/2016/pfa-sau-srl-rezultat-final/
Contează foarte mult care va fi cifra de afaceri și ce se facturează. Din câte știu la Micro maxim 30% poate fi consultanță.
Povestea cu banii de pe Srl care nu pot fi utilizați decât după un an este doar o poveste. Oirce contabil știe cum se rezolvă problema.
NOU
Caz concret: microintreprindere, platesc 3% din tot ce facturez (deci daca nu facturezi nimic, nu platesti nimic). Apoi 5% impozit pe dividente. Banii ii scot cand vreau cu cardul de la bancomat, iar alea ca nu poti plati divididente decat o data pe an sunt povesti. Poti sa platesti si in fiecare luna dividente daca vrei, prin hotaratea AGA, unde tu esti AGA.
O data la trei luni ma vad cu contabilul, ii las cele cateva facturi si-mi trimite pe mail ce am de plata catre bugetul de stat. Fac plata prin internet banking si gata.
NOU
Corny, trebuie sa specifici ca nu ai voie sa repartizezi dividende aferente veniturilor din anului curent. Daca te prind, ai dosar penal.
NOU
deci practic decizi cu AGA ca dai dividente lunar, dar daca nu le-ai ridicat pe toate o data anul trecut?
NOU
@ Cetin
Cu AGA decizi ce faci cu profitul pe anul trecut. Adica ce parte din profit se transforma in dividende si ce parte in rezerve. O singura AGA. Dupa aia, poti trage dividendele cand vrei tu pe parcursul anului, in transe. Nu iti mai trebuie alta AGA pentru transele urmatoare. Dezavantajul e aparent doar pentru primul an, cand evident ca nu ai voie sa te atingi de bani. Ma rog, mai poti sa scoti initial o mica parte din bani si sub forma de “plati diverse” sau “avans spre decontare” – dar e greu sa justifici o suma relativ mare.
NOU
La fel si eu, microintreprindere pe proiectare 7112, 3% impozit pe venit si 5% din diferenta dintre venit si chetuieli deductibile. Nu am o problema sa scot bani din firma atata timp cat aduc documente.
NOU
intreprinderea individuala mai era o chestie. cu 1-2 angajati e relativ ok.
www.business24.ro/taxe-si-impozite/impozit-pfa/conditiile-pentru-intreprinderile-individuale-in-2016-pfa-si-microintreprinderi-quo-vadis-1566775
NOU
eu am PFA pe IT și îți zic că-i o discuție fără rost… să facă ce-i vine la mână că se dau la stat cam aceiași bani… Dacă e genul de om lacom ce stă de câteva procente, să facă SRL… dacă vrea ceva mai lejer dar un pic mai scump, să facă PFA… la PFA nu ai nevoie de contabil, la SRL sunt taxele mai mici dar ai nevoie de contabil. un contabil e cred 400 – 500 de lei pe luna chiar daca nu ai activitate deci e un fâs, ce iei pe mere la SLR din taxe mai mici dai pe pere cu contabilul și alte chestii… dacă e începătoare rău de tot să facă totuși PFA… așa își plătește pensia și sănătatea fără bătăi de cap…
concluzie: să deie cu banul că-i același drac dacă e începătoare și nu are planuri de mega giga tera companie în următorul an…
NOU
faza e ca e angajata si inca bine, deja plateste kkturile alea… dar da, e incepatoare maxim
NOU
Pănă anul trecut și eu eram angajat și nu mai plăteam la pensii, din 2016 nu mai contează dacă ești sau nu angajat, plătești pensii și pentru II.
NOU
2000 lei/an ma costa contabila
NOU
Avantajos poate fi pfa cu norma de venit. (cod 6202 consultanta)
In functie de unde este inregistrat, norma de venit difera. static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2016/Norme_venit_2016.htm
Tot ce plateste, plateste la aceasta norma de venit.
Mare atentie, la trecerea de la angajat la pfa/srl etc sunt niste riscuri. Ca angajat esti protejat (da, chiar si in Romania).
Vrea sa faca trecerea de la angajat la PFA sau e side job? Conteaza foarte mult si revin cu explicatii in functie de raspuns.
NOU
sidejob
NOU
Daca este sideJob nu are ce cauta la norma de venit. Acolo, platesti indiferent daca incasezi sau nu. In plus, daca pastreaza si statutul de angajat, am impresia ca nu mai trebuie sa cotizezi cas si cass. Trebuie verificat.
Eu as merge pe pfa in sistem real.
NOU
@fular: verificat de mine, cu pfa sistem real si angajat in acelasi timp: platesti si cas si cass…ca asa vrea statul roman
NOU
602 Consulatanță pe Constanța nu îmi găsește, în schimb are 9602:Coafura si alte activitati de infrumusetare :))
NOU
este acolo.
6202:Activitati de consultanta in tehnologia informatiei normal de venit: 25.670
deci raportat la aia vei plati impozit, pensii si ce mai este
NOU
Srl + angajare personala pe salariu minim
3% venit, 5% dividende (posibil 16% de la anu) plus aprox 550 ron cas, cass lunar.
Costurile cu contabilitatea depind de volumul de munca si in general incep pe la 300ron/luna pentru o firma cu angajati. (Microintreprindere, <100.000 eur venituri anuale)
PFA cu norma de venit daca ai veniturile mult mai mari ca norma stabilita.
NOU
Din câte știu, la SRL nu poți fi și angajat dacă ești asociat unic. Cel puțin așa era când am înființat eu firma.
NOU
I.I.
NOU
Am o singura remarca de facut legat de costul cu contabilul (ca am vazut pe aici chesti de genul pleaca de la 300/luna, minim 500 ron/luna) :poti sa gasesti mult mai ieftin, probabil volumul de munca va fi foarte mic (eu platesc 150 pe luna la contabil)
Ca si SRL pana anult trecut plateai aproximativ la 30% din venit daca nu deduci nici o cheltuiala (16% impozit profit, 16% dividende). Anul asta e ~20% (au scazut dividendele la 5%), de la anul vei plati 16% profit + 10,5% (parca) impozit pe dividende (5% + se adauga 5,5 cas, sau ceva de genul)
Mai ai varianta de microintreprindere (daca ai venituri sub 100k euro/an), in cazul asta nu mai platesti impozit pe profit, dar platesti 3% pe venit, la dividende e la fel.
In functi de veniturile realizate e posibil ca cea mai bina solutie e pfa cu norma pe venit cum am vazut mai sus
NOU
Se pare ca la micro e putin diferit (in bine chiar). Tocmai am gasit asta pe net:
Concret, din 2016, microîntreprinderilor le este aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora, după cum urmează:
cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;
cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;
cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.
NOU
da, dar ramane intotdeauna intrebarea: Cum scoti bani din firma fara sa te viziteze anaful?
NOU
Te auto-angajezi ceea ce presupune sa platesti alte taxe si impozite pentru salariul pe care ti-l dai sau imprumuturi catre administrator de maximum 5.000E/an
www.startupcafe.ro/stiri-taxe-20777731-impozit-pfa-microintreprindere-exemplu-calcul-cod-fiscal-2016-bogdan-cretu-antreprenori.htm
NOU
Platind cinstit exorbitantul impozit de 16% pe dividende. Mai complicat in timpul anului. De obicei se trec rezerve mai mari in numerar, diferite chichite de contabilitate, iar daca vine fiscul sa te intrebe de ei , te imprumuti la un prieten ii arati, pleaca fiscul , ii duci inapoi. Daca e side job nu ar trebui sa conteze prea mult aspectul asta.
Ca orice interlop , fiscul iti face calcare atunci cand nu le dai partea, aka taxa de protectie .
NOU
Daca e sidejob nu ar trebui sa o framante prea mult intrebarea cum scoate bani din SRL in primul an.
Ce m-ar framanta pe mine ar fi mai degraba intrebarea cum sa fac sa nu am cheltuieli mari si complicatii daca dispare sidejob, situatie in care PFA fara norma de venit pare sa fie no brainer. Pe de alta parte, un contabil la un SRL minuscul, nu are cum sa coste mult. La 5-7 facturi de incasat si alte 5-7 plati trimestrial, nimic mai mult, un contabil te rezolva in doua ore (totul fiind electronic) – nu inteleg sumele care se vehiculeaza pe aici pentru cineva care munceste o zi pe an pentru tine (drumurile sunt treaba ta).
NOU
Scoti bani prin avans spre decontare. Daca ai venit constant, in fiecare luna returnezi suma si o scoti din nou din casa.
NOU
Deoarece nu sunt oferite detalii suficiente despre ce activitate e vorba, cum se va derula si care sunt abilitatile si disponibilitatile persoanei de a se descurca in hatisul fiscal romanesc, sa presupunem ca:
– vrea sa presteze servicii in zona IT si
– stie cat o sa produca lunar (timp de 1 an) si
– vrea sa se bucure de acei bani de indata ce-i incaseaza si
– nu are chef de contabilitate complicata
In acest caz, ar fi de preferat un PFA pe norma de venit pe unul dintre codurile CAEN
6202: Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
6203: Activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul
Unde conform static.anaf.ro/static/10/Bucuresti/Norme2016_MB.pdf are o norma de venit anuala de 27.000 lei. PFA pe norma de venit inseamna ca indiferent daca face 1 leu sau 1.000 lei intr-o luna, va plati aceleasi taxe si impozite. Povestea se modifica daca face peste 65.000 E/an adica o sa devina platitor de TVA
Daca produce $1.500/luna, trebuie sa plateasca aproximativ $200 sau $300/luna, in functie de cum doreste sa plateasca CAS: partial sau 100%
Nu ai nevoie de contabil si alte nebunii, la 3 luni mergi si-ti platesti birul.
NOU
Povestea se modifica doar daca are de gand sa presteze servicii pentru persoane fizice care s-ar bucura sa nu plateasca TVA. Daca presteaza catre firme , poate fi avantajos sa se inregistreze direct ca platitor cu PFa-ul si sa emita facturi corespunzator .
NOU
la servicii e tot un cacat. Adica poti sau nu sa platesti tva.
NOU
Am impresia ca nu stiti ce vorbiti referitor la “platitor de tva”. De anul acesta s-a cam imputit treaba cu firmele platitoare de tva
NOU
adica?
NOU
Adica toate firmele vor trece prin un sistem de analiza -si asta trebuie terminat anul acesta se pare- in care se va decide daca ramai sau nu mai ramai platitor de tva. Basca a mai aparut o traznaie: iti retrage dreptul de a deduce adica poti factura cu tva si cel care primeste fatura nu mai are drept sa-l deduca si nici tu pana la reinregistrarea firmei tale in scopuri de tva (adica iti ramane codul ca platitor dar nu mai poti sa-l deduci ), reinregistrarea poate sa fie cu succes sau nu (adica sa primesti raspuns oficial ca nu te mai califici). Nu sunt contabil, dar am deja doua societati care au patit-o (care bineinteles ca vor sa mareasca pretul si eu nu sunt deacord) si de aici o gramada de probleme… de cautat alti furnizori , vazut daca sunt seriosi, etc
NOU
@Ciprian
Misto, doar ca pe 6202 si 6203 nu poti face soft la comanda. Numai pe 6201.
NOU
din ce stiu eu, ea are ceva diploma de phpizdă. nu stiu ce cod e asta
NOU
PFA-ul e mai usor. Pe IT e ieftin de tot.
NOU
Recomand PFA in situatia data. Banii sunt cam tot aia de dat la stat dar scapi mai usor de alte plati la terti (contabil, ssm, etc) si de eventualele controale. Cine spune ca mai exista contabil cu 150 ron nu stie ce vorbeste sau nu stie contabilul ce e aia contabilitate. Ganditi-va ca si el plateste inre 40 si 52% din ce incaseaza. Plus ca la srl mai trebuie facut bilant de sfarsit de an, alte documente…nu uita de protectia muncii, psi, aviz si fisa medicala, sediu, pot sa scriu o zi intreaga 🙂
Si-au atins obiectivul cu tampenia asta de cod fiscal….
NOU
unde aveam eu contabilitatea la PFA, au marit de la 180 lei / luna la 100 EUR. eu primeam bani de la beneficiarul serviciilor pentru contabilitate. nici eu nici el nu am fost de acord sa dam atat…
NOU
Nu vreau sa te descurajez dar contabila mea spune ca in momentul acesta sub banii astia nu se prea merita sa tii contabilitatea unei firme, adica sub 400 ron sa fiu mai exact, daca vrei factura , desigur 🙂
NOU
daca este pe IT si nu este un venit de tip salariu, cel mai indicat este plata pe drepturi de autor. din venitul brut se scade CAS 10,5%, si impozit 16% (venitul impozabil este brutul minus o cota forfetara de 40%).
Activitățile care acoperă dreptul de autor sunt: crearea de opere literare și publicistice, inclusiv programele de calculator; operele științifice, fotografice, muzicale, de artă plastică sau grafică sau operele de arhitectură.
Legislație: Legea 8/1996 privind drepturile de autor
NOU
Cel mai bine e sa si deschida un GIO.E un pic de bataie de cap la inceput dar pe parcurs se compenseaza.
NOU
ce e aia?
NOU
Grup Infractional Organizat.
NOU
:)))))))))
NOU
pentru consultanta recomand un tip cu experienta tinyurl.com/n9cjy2r
NOU
Nu stiu celelalte metode de organizare, dar PFA-ul, in acest caz, poate deveni o povara in loc de o simplificare a lucrurilor. In primul rand daca merge pe consultanta IT, va trebui sa aleaga, norma de venit sau real, de mentionat, ar fi ca pentru norma de venit, platesti impozit, indiferent, daca ai sau nu profit, la real conteaza foarte mult daca ai activitate, prin urmare, as recomanda real, in acest caz. De asemenea conteaza treaba cu sediul social, grija mare sa nu plateasca impozitul la casa, mai mult decat are profit.
Nu in ultimul rand, recomand, pe cat posibil fie angajarea unui contabil care sa se ocupe de relatia cu ANAF-ul, sau cumpararea unui certificat digital pentru depunerea de declaratii online. De asemenea, grija mare cu sediul social al PFA-ului, sa fie de preferinta in aceeasi localitate in care ai si domiciliul, nu de alta, dar vei fi sictirit de-a dreptul de cate drumuri vei avea de facut(eu am avut PFA pe Constanta, acum stau in Bucuresti, si mai nou ANAF-ul imi mai da un city-break la Constanta).
O alta chestie care trebuie luata in calcul, este ca la PFA, vei raspunde tu ca persoana fizica cu tot ce ai practic, orice rahat care le va veni ilustrilor conducatori la finante, il vei plati tu, vezi cazul cu contributiile retroactiv la CAS.
PFA-ul este si cea mai simpla forma, si te lasa sa iei banii incasati si sa faci ce vrei cu ei, insa trebuie evaluat foarte bine, daca merita acest lucru sau nu. Nu de alta, dar la radiere, vei avea de facut ceva drumuri, asta daca nu are noroc si sa mai informatizeaza ceva.
NOU
Una din diferentele majore dintre PFA si SRL este ca, in caz de doamne-fereste, la SRL raspunderea este limitata la patrimoniul societatii (200 lei si’un pix), pe cand la PFA se raspunde cu tot patrimoniul persoanei fizice (casa, masa, soacra, purcel etc).
NOU
Raspunderea actionarilor e in limita capitalului social, administratorul raspunde cu tot ce are. ( pe persoana fizica, ca sa zic asa)
NOU
In functie de ce face, cea mai buna varianta e PFA cu norma de venit.
NOU
Sa-si faca SRL-D. Eu asa am facut. nu mai e conditionata de varsta (pana anul trecut parca era pana in 35 ani).
În plus, poate aplica pentru fonduri europene.
Cat punea ea, atat pune si statul, cu conditia ca jumatate din suma data de stat sa fie pentru dezvoltarea firmei. aparatura noua, angajati, sediu etc.
Daca ea pune 2000 ero, statul da tot 2000. din care 1000 pentru dezvoltare.
Suma maxima pe care i-o da statul este de 10.000 euro.
NOU
SRL = impozit pe venit 3%(platibil la 3 luni) + impozit pe dividende 5%(platibil la inceputul anului urmator) + daca este deja angajat cu norma intreaga la alta societate nu mai plateste CASS.
Cu sediul social intr-un apartament nu vad ce control isi pune mintea cu tine sa-ti rupa usa si sa te controleze la “ciorap” sa vada incasarile firmei. Iti lasa o invitatie in usa/posta pentru o data ulterioara si ai tot timpul din lume sa te imprumuti de pe la rubedenii sa justifici “vizual” incasarile.
S.R.L. = societate cu raspundere LIMITATA … daca nu mai merge ai tras repede oblonul 😉
NOU
“Pentru cei care au deschis mai tarziu televizorul”, asa… ca mine, cum adica nu poti sa iei din banii firmei (In primul an sau oricand..).
Concret, daca deschid firma SC “O singura iluzie” cu scopul declarat de a vinde o singura iluzie, iar la firma deja deschisa, am cheltuieli cu cumparat registre, timbre fiscale, contabil, stigator, taxa TV si celelalte, iar dupa o zi si singura iluzie vanduta am un profit brut de 100 de lei nu pot sa ma convoc pe mine in AGA sa-m dau dividende? Si eventual sa votez si inchiderea ( sau lichiarea sau cum s-o numi) firmei?
NOU
Nu.
Pentru că banii munciţi de tine sunt ai statului. Doar începând de anul următor te poţi atinge (teoretic) de bani.
Asta ca să dea timp statului să-ţi mai dea una peste bot în caz că-ţi lipseşte vreo ştampilă, să fie sigur că încă ai bani în firmă.
Practic statul îşi dă un termen de un an ca să te stoarcă un pic, în caz că e an cu activitate mai mare.
NOU
multumesc.
Daca nu stiam de ce-am plecat din Ro, acum stiu!
NOU
la norma de venit toata suma de plata e in jur de 500lei/luna
la srl numa contabilu ii 400lei/luna.