Acum vreo câțiva ani, în Grecia, la Carrefour, am vrut să plătesc cu cardul nevestei. Vânzătoarea de la casă s-a uitat la card și a refuzat plata, cerându-mi să vină posesorul cardului. A trebuit să aduc posesoarea, să o vadă. La început mi s-a părut ciudat, CUM BĂ, MĂ VERIFICĂ PE MINE? PE MINE?? Doar că:

Ieri la MegaImage in fata mea se intampla urmatoarea schema: o fatuca in jur de 30 de ani cu ghiozdan de corporatista in spate si o serie de chestii in cos ii zice vanzatoarei “Va rog sa va opriti inainte de 100 de lei sa facem pe mai multe bonuri ca platesc cu cardul si am uitat pin-ul”, ailalta zice “desigur nicio problema” … si exact aia face.

Am incercat sa vad ce scrie pe card fara sa par curios, intruziv sau sa ma bag in seama aiurea si am vazut ca e doar un card MasterCard.

Rapid, 2 tranzactii una dupa alta, si-a luat catrafusele si a plecat.

Acuma … problema mea e urmatoarea: daca eu imi pierd cardul si nu reclam in timp util, una ca aia se duce si isi ia ce vrea ea fara consecinte daca produsele sunt sub 100 de lei iar ailalta de la vanzare o ajuta sa faca exact asta. Asta e furt!

Ce trebuia sa faca aia de la MegaImage e sa o refuze sau sa o legitimeze impreuna cu tipul de la securitate. Aia sunt prezenti oriunde si de fiecare data cand casierele fac greseli ca sa verifice sa nu carecumva sa piarda MegaImage vre-un produs daca nu il plateste clientul. Mi-ar placea ca paza aia sa fie benefica si pentru clienti pentru ca ei sunt cei de pe urma carora Mega a deschis atatea magazine.

La noi in tara nu am vazut pe nimeni, dar absolut nimeni sa iti verifice daca datele de pe card sunt chiar ale celui care il foloseste. Nici la supermarket, nici la benzinarie, nici in mall-uri … nicaieri. Toti se bucura ca vand si ii doare in fund de eventualele pagube.
M.A.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

81 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asta pt ca eventualele fraude sunt acoperite de banca nu de magazin.

    • #2

      La credit acopera banca, la debit acopera titularul.

    • #3

      @George -nu. Titularul acopera daca nu anunta etc. In rest, emitentul – Visa, Mastercard etc.

    • #4

      Eu am trecut prin asa ceva si iti spun ce mi-a spus banca. Acoperim noi pierderea doar pentru ca este vorba de un card de credit, daca era vorba de cardul de debit te descurcai singur, si facem asta doar pentru ca asa ne impune legea. Mai multe detalii nu stiu

    • #5

      Presupunerea mea e cam asa: un credit card are atasata o linie de credit practic sunt furati banii bancii nu banii tai. Cardul de debit nu are atasat nimic, debiteaza contul tau curent. Un simplu prepaid.

    • Io mi-am primit inapoi cei $1.75 cheltuiti de pe cardul meu de debit de careva care a baut o cafea undeva in Kentucky in timp ce io eram in Spania. Asta dupa ce cumparasem online ceva de la o firma din KY cu o saptamina inainte. Cre’ ca nu le-a fost greu sa-l gaseasca pe cel care mi-a sterpelit datele de pe card….

    • #7

      @mircea Cardul meu de debit nu poate fi folosit la cumparaturi online de exemplu iar fizic doar la comercianti care accepta V Pay de la VISA sau Girocard ceea ce gasesti in relativ putine tari din europa si exclus peste ocean. Esti sigur ca este un card de debit ? Poate este un visa prepaid care probabil intra in alta categorie. Nu stiu.

    • #8

      Georgica… cunosc caz de persoana cu card de debit clonat si careia i s-au returnat banii integral. How about that?

    • exclusiv de debit.

    • #10

      Studenta in anul 2 fara o zi muncita in viata ei. Cu siguranta nu avea overdraft.

    • #11

      George are dreptate.

      Deşi sunt contra creditului şi băutului pe datorie, încerc să folosesc peste tot cardul de credit, pe care-l acopăr înapoi cât de repede posibil şi-l ţin la zero pe cât posibil.

      Pentru că da, în caz de fraudă, n-am treabă. Cu cel de debit, fluieri a pagubă.

      Ştiţi contractele alea lungi care vi se dau la bancă şi doar vi se zice sec: semnaţi aici şi aici? Acolo sunt menţionate chestiile astea, la cardul de debit poţi recupera doar dacă anunţi imediat tranzacţia şi apucă să o anuleze.

      Altfel adios.

  2. #12

    Mda… Nici eu nu am vazut pe nimeni sa verifice desi am platit de multe ori cu cardurile altor persoane… Cu consimtamantul lor bineinteles. 🙂

  3. #13

    Mie mi-ar placea sa pot alege pragul sub care nu e nevoie de PIN la platile contactless

    • #14

      Din cate stiu se poate. Pune o intrebare la Relatii Clienti de la banca ta

    • #15

      Contactless-ul e oricum mult mai rapid decat citirea clasica chiar si cu introducerea PIN-ului. Dupa mine, as face pragul 0. Sau hai, 10 lei sa fie acolo.

    • #16

      la ing cand mi-au dat prima data card contactless au zis ca pot sa schimb limita, pot pune 0 chiar daca nu vreau plati contactless. acuma nu am verificat, dar probabil ca se poate.

    • #17

      Se schimba in cateva luni…e directiva UE…
      La cinci tranzactii contactless fara PIN, a seasea e mereu cu PIN.

    • #18

      Eu in ES am de la a 3-a. Tot ce depășește 25 euro e cu pin dacă nu de la a 3-a e cu pin. Și mereu se uita la card, am încetat sa mai iau cardul soției pentru ca e inutil, fără ea nu mi-l primește.

    • #19

      Eu am putut seta 0 ca prag pentru un card de debit (raiffeisen)

    • #20

      poti seta limita, doar solicita.

    • #21

      La ING se poate seta limita zero direct din homebank.

  4. #22

    Cred că la faza cu mega image e vorba de cardul pe care se pun sumele din bonurile de masă. (Nu prea se mai dau bonuri de masă în format fizic, banii se pun pe un card. Cineva care și-a băut cafeaua să explice mai bine).
    Cardul respectiv se poate folosi contactless până la 99,99 lei. Peste suma asta trebuie să introduci și pin-ul cardului. Been there, done that. Nici eu nu știu pin-ul cardului pt bonuri. 🙂

    • In mod miraculos exista si caduri contactless care fac fix acelasi lucru.
      Minunea tehnologiei numita “Internet Banking” sau discutia in call center, pentru cei de moda veche, te ajuta pentru cardurile non-bonuri de masa (adica alea emise de banci) sa iti modifici limita pt contactless

    • #24

      Scuze, nu mi-am dat seama. Nu folosesc carduri obișnuite contactless.
      În plus majoritatea oamenilor pe care îi știu își cunosc pin-ul cardului pe care îl folosesc în mod obișnuit.

  5. mie mi-au cerut buletinul o data la un Mol (benzinarie) pt o plata sub 100 de lei in Timisoara. Cred totusi ca era tipul nou de la casa, ca nu mu s- a mai intamplat alta data

    • #26

      Poate a reclamat lumea si l-au dat afara pe nesimtit. Auzi la el, sa ceara buletinul…

  6. #27

    La cum am eu noroc la Mega Image, sunt destul de sigur ca in spatele acestei dudui cu bonuri multiple si 5 pungi eram eu, umil, doar cu o sticla de suc. Cea mai frumoasa placere am sa fie cate un d-asta in fata mea care plateste jumate cu cardul, un sfert cash, si un sfert cu bonuri de masa <3 .

    • #28

      eu prind, in rarele cazuri cand folosesc bancomate, doar gagici care au cate 4-5 carduri la ele, pe care le examineaza complet.

    • #29

      Norocosule. La mine, sistematic, uneia dintre persoanele din fata i se intampla ceva: ori n-are cod pentru un produs, ori n-a cantarit ceva, ori se termina rola, ori n-are suficienti bani si trebuie sa vina nush-cine sa faca anulare si multe, multe altele. Daca vreau sa trollez mai multe persoane deodata, ma asez la cel mai lung rand.

    • #30

      @Ventor Asa noroc am si eu, in plus as adauga si varianta cand cei din fata mea aleg sa plateasca si cu cec. Si stai si asteapta sa completeze ala datele…in cazurile in care si stie sa-l compelteze (da, in Franta inca se foloseste plata cu cec).

    • #31

      Eu am prins la Calif de 2 ori momentul cand curatau grill-ul si eram primul la coada.

    • #32

      ahahahaha:))) we should make a club or smth

    • Am vazut o faza faina la un bancomat CEC. 3 pensionari se mocaiau in grup sa-si scoata pensiile si ba nu era bun PIN-ul, ba voiau sa scoata mai multi bani decit aveau in cont, ba nu intrase inca pensia. Tipul din fata mea vorbea la telefon. Il aud soptind: stai sa vezi ce-i fut pe astia. Si zice tare, cica vorbind la telefon: da draga, ti-am spus sa renunti la cardul de la CEC, ca astia de luna trecuta trag 10 lei comision pentru fiecare minut cit tii cardul in bancomat. Au eliberat rapid fosilele bancomatul clampanind din proteze: de aia mi-a dat mie doar 1900 lei in loc de 1950 ca luna trecuta…

    • asta e de facut:))

    • #35

      D-ăia care au venit cu punga de mărunți n-a prins nimeni? Mie mi s-a întîmplat, și casiera îi făcea fișicuri…

    • #36

      Si eu patesc la fel :(… Chiar, intr-o seara, in timp ce stateam ca omul la coada la shaorma, rupt de foame, cand am ajuns la casa si trebuia sa platesc… Stop… Se schimba casierele… Si eu stateam si ma uitam la ele cum scot Z-ul, cum numara banii… Shit happens…

  7. Vrei sa creasca rata sinuciderilor ? Pai daca pese nu mai poate primi cardul domnului, ca sa poata ala vedea un meci…unde s-ar ajunge ???

  8. #38

    i-ai zis lui M.A. ala ca SRI angajeaza? si-a ratat cariera.

    Mare branza. eu fac asa mereu cu cardul de bonuri de masa. il folosesc pe tot o data pe luna la Carrefour si cer vanzatoarei sa imi sparga platile in cate 99 de lei, ca mi-a fost lene sa imi mai umplu memoria cu inca un PIN.

  9. #43

    In 2009 (parca) in AFI Cotroceni la un magazin Nike (habar n-am daca mai e acum) mi-am luat o pereche de incaltari vreo 200-220 lei, am platit cu cardul, vanzatoarea mi-a cerut buletinul si a verificat daca numele coincid, am intrebat-o daca nu era cardul meu nu-mi primea plata, a zis ca nu. Prima si ultima data, dar nici pe afara nu am patit sa ma verifice, probabil se intampla la sume mari peste 1000 euro.

  10. #44

    Pai treaba e cam asa. Mai nou bonurile de masa vin pe card. Mastercard mai exact. Si alea sunt contactless si au si un pin. Pe care mai nimeni nu-l stie ca deja trebuie sa stie o mie de alte pinuri.
    Pragul la platile contactless se poate modifica sau dezactiva din pagina web echivalenta homebank. Dar na, daca lumea insista sa stea la banci gen CEC sau Transilvania unde prefera sa plateasca comisioane absurde, e treaba lor. La ING (nu sunt sfinti deloc) ai posibilitatea de a limita sau elimina plata contactless fara pin la cat vrei tu. Eu am dezactivat-o la un moment dat din greseala. Apoi am pus limita de 20 de lei.
    Si da, problema e ca o tanti vrea sa faca cumparaturi cu cardul tau sustras elegant. Si se limiteaza la 100 de lei si poate face cam 10 astfel de tranzactii. Problema e la banca. Ce faci daca declari cardul furat la 10 minute dupa? Iti va da banca banii inapoi? Probabil ca nu. Ca de aia si contactless. E o intrebare perfect legitima la care nici o banca nu a dat vreodata un raspuns coerent. Nici macar ING. Care initial au fost indeajuns de marlani incat nu au permis blocarea platilor contactless deloc. Si asa am plecat de la ei. Si apoi am revenit ca si-au revenit si ei dupa vreun an.

    • #45

      Cu limita la 20 imi iau pe cardul tau 60 de pachete de tigari de nervi.

  11. #46

    In mod normal se verifica semnatura de pe spatele cardului dar sa fim seriosi, politia de frontiera nu e capabila sa identifice corect fizionomii, cum naiba te poti increde in vanzatoare sa identifice corect semnaturi.

    • #47

      Da cum verifica semnatura? Imi da o foaie si ma pune sa semnez?

    • #48

      chiar ieri citeam pe net parerilor unor experti (asa erau prezentati) si unii recomandau sa nu semnam cardul, ba chiar sa scriem pe locul respectiv SEE ID.
      eu am dezactivat platile online pentru ca mi se pare cea mai mare vulnerabilitate la card. oricum imi place plata ramburs si le pot activa cand am nevoie pentru scurt timp.

    • #49

      @sebip

      Te pune sa semnezi bonul. Sau voua nu asa vi se intampla ? Pe mine ma pune sa semnez bonul (inclusiv contactless) si desi angajatii ma stiu de ani de zile si ne salutam pe strada, tot se opresc sa verifice vizual semnaturile, cel mai probabil pentru ca asa e protocolul.

    • Acum o luna am platit la lidl cu cardul ala de care ziceam mai sus ca mi-a dat banca inapoi $1.75. E fara pin. A scos fata de la casa cardul, l-a intors pe dos si m-a rugat sa semnez bonul. Lidl, Timisoara.

  12. #51

    Toata smecheria cu tehnologia contactless tocmai asta e, ca merge repede treaba. Daca vrei sa te legitimeze, sa-ti ceara CNP si sa te intrebe ce zodie esti, nu-i vad rostul. Asa mai bine cand faci cardul ii spui ca nu vrei sa-l folosesti wireless si sa nu-ti activeze optiunea

    • #52

      Optiunea e activa mereu, iti pot fi furate datele de pe card. Banca doar iti pune valoare 0 acceptata la tranzactiile contactless.

  13. #53

    > Toti se bucura ca vand si ii doare in fund de eventualele pagube

    Pentru ca nu e responsabilitatea lor. Fiecare trebuie sa-si asume partea lui de responsabilitate, asa veti merge inainte.
    Nu stiu cine plateste paguba facuta de contactless cu cardul furat nedeclarat imediat, dar as presupune ca e fix ca atunci cand iti fura cashul. E responsabilitatea ta sa ai grija de card, daca nu vrei poti foarte bine sa ceri fara contactless, sau sa-l dezactivezi (inclusiv fizic se poate, cu o taietura mica). Toti vreti sa aiba altcineva grija de banii vostri, dar aveti si voi responsabilitate.

  14. #54

    nu se solicita PIN-ul la orice tranzactie chiar daca e de 1 RON?
    am si eu fo3 mastercarduri, 1 PF de RON, unu PJ de RON si unu PF de EURO.

    la niciunul nu pot plati fara sa stiu pinul.
    numa intreb.

    • #55

      la contactless poti pana la 100 by default ca asta e si ideea, sa faci plata dintr-o miscare.

    • #56

      Eu pot si fara contactless pana intr-o anumita suma fara PIN, dar se uita la semnatura.

  15. #57

    In magazin n-am vazut sa fie cineva intrebat de sanatate legat de card dar acum 3 saptamani am zburat cu Wizzair pana in Olanda si au cerut act de identitate la fiecare plata cu cardul (fmm nu accepta Visa, doar Mastercard).

    • #58

      Mi-e greu sa cred ca nu accepta Visa. Poate era Electron?

  16. #59

    Zbor capitala europeana – Bucuresti. Ieri. Grup de dubiosi cumparau ceasuri – cam 300 EUR bucat, in total au luat cam 2 /persoana, deci in jur de 10 bucati – in avion cu carduri. Aveau multe. Nu mergeau toate. Personalul a avut rabdare pana cand fiecare a gasit un card care mergea. Nimeni nu i-a legitimat.

    • #60

      ar trebui sa fie nebuni ryanair sa faca asa ceva. banul vorbeste

    • Ăia au facut offline. La settlement pică bomba, când merge stewardesa cu POS ul la descarcat.

      Atunci, unul sau mai mulți proprietari de carduri, au sa facă refuz la plata, banca deschide dosare, se verifica locurile comune unde proprietarii respectivi au fost si au platit cu cardul, se gaseste locul unde au foat skimuiti, cade un cap-doua…si uite asa, se face cashback… parca dupa trij’ de zile, dubiosii primesc cu suspendare fiindca dau in gat sursa…sau isi recunosc vinovăția …

      😀 am auzit povestea asta de un milion de ori.

  17. #62

    O singura data mi s-a intamplat sa nu vrea sa imi dea cu cardul sotiei. S-a uitat la nume.. si nu aveam cum sa fiu Ana 🙂 Am insistat.. degeaba.
    Cat despre tranzactiile PayPass fara PIN, mie mi se intampla sa inceapa sa ceara PIN dupa 2-3 tranzactii in aceeasi zi.. sau stiu eu ce activitate li se pare lor suspicioasa.

  18. Ceea ce face aia de la casa se numește neglijenta in serviciu. Complicitatea la furt apare atunci când site că acel card este furat dar totuși accepta plata! Probatoriul trebuie să cuprindă mai multe aspecte pt a putea fi demonstrata complicitatea!

  19. #64

    Acum realizez ce cocalar sunt. Eu nu dau cardul din mana niciunui vanzator, indiferent ca plata se face cu PIN sau contactless. Cer de fiecare data POS-ul si verific suma inainte de a purcede.

  20. #65

    Am vazut cand casiera de la Carrefour (Felicia, Iasi) a chemat agentul de paza care a luat pe sus un cuplu de pana in 20 de ani cred, studentei slabanogi. Am intrebat-o care-i faza si a zis ca-i remarcase trecand pe la inca 2-3 case inainte. Aveau pe banda alcool, tigari si ciocolata. Si cand au vazut tranzactia aprobata au exclamat: mai merge!

  21. #66

    Folosesc cardul soției constant. Nu m-a întrebat nimeni nimic niciodată. Ea, la fel, cu cardul meu. Folosim cash puțin spre deloc. De semnat un bon nu am mai semnat de ani de zile pe nicăieri. Și, oricum, rar se întâmplă să îți iasă semnătura pe bon identică cu cea de pe spatele cardului, asta în cazul în care ai da peste vreun vânzător expert grafolog. Să fim serioși. Ți s-a furat cardul? Aia e, nu te baza pe casiera de la magazin să-l prindă pe hoț.

  22. #67

    din cate stiu eu doar angajatii MAI au voie sa te legitimeze

  23. #70

    Offtopic complet:

    Stie cineva, daca am facut o asigurare la eMag, valabila cu 19-10-2017, pot sa circul daca nu am asigurarea fizic la mine? Adica cum stiu daca e activa sau nu?

  24. #73

    @Ionut: de-aia toti buticarii vand la greu tigari, alcool si cafea minorilor, ca ei nu sunt angajati MAI, ca sa aiba dreptul de a-i legitima…Elefantel cu urechi mari!

  25. #74

    In alte parti nu iti accepta cardul fara semnatura pe el. Si cand ajungi la casa, e random direct din POS, cateodata cere PIN, alta data te pune sa semnezi pe bon si compara semnaturile. N-am incercat cu cardul consoartei, dar ma gandesc ca e cel putin problematic, daca nu imposibil.

  26. #75

    fun fact and not 100 % related : Hotel Novotel undeva in Europa :
    La check-in am vrut sa achit factura cu cardul , nu eram titularul, si am fost refuzat , cei de la receptie atentionandu-ma cu privire la acest lucru .
    Lipit de receotion-desk era un bancomat , am intrebat daca se poate achita cash , au spus da, am luat acelas card , am scos numerar si am platit camera .:D .

    • Da ma, tu esti sefu la cash :)) . Eu m-am cazat la pensiune fara sa am CI-ul la mine dar aveam cash deci banu’ vorbeste.
      Si primul quad-core phenom pe amd cum crezi ca l-am luat ? Am notat datele cardului visa a lu’ tata, de la ing si am intarat pe emag, a doau zi cine tinea redirecte pentru un server cs 1,6 de zombi de a trebuit resetat serverul sa pot intra pe el, era 32/32 full :)) Ehe ce vremuri! Hm…
      AMR 31.

  27. Am aflat lucruri noi de la voi, cand mi-au schimbat cardul la ING mi-au zis ca e obligatoriu ca optiunea contactless sa fie activa si suma fixa la 100, fara posibitati de modificare. Am sa le fac o vizita sa modific >:). La unicredit insa a venit dezactivata si se stramba toate caseritele cand le spun ca nu merge.

  28. #78

    Ar fi nasol dacă ar verifica. Eu și consoarta împărțim cardurile. Avem fiecare câte un card PJ și un card PF, toate 4 pe numele meu.

  29. Eram in Carrefour asta vara cu cardul iubitei, doamna de la casierie a vazut nume de fata pe card si nu a vrut sa-mi accepte cardul…a cerut sa vina proprietara cardului ptr a face tranzactia. Deci se poate si in Romania.

  30. #80

    Am patit la mobexpert: plateam cu 4 carduri: al meu debit + credit, ale sotului debit + credit, suma mare, oricum urma sa bag pin. mi-a atras atentia casiera ca pe 2 din carduri nu sunt titular, daca poate veni si sotul prin preajma. La ing teoretic limita pt contactless e 100 ron, dar am avut supriza in UK sa ma lasa sa platesc 28lire contactless, au zis ca ei au 30 lire limita. Deci este limita specifica pe tara?

  31. #81

    ???? De utilizare autorizata a cardului de alte persoane nu a auzit nimeni? Te duci la banca si semnezi ca esti de acord ca alte persoane (de obicei sotul/sotia/copilul sau parintele) sa aiba acces la contul si implicit cardul tau. De ani de zile folosesc cardul sotiei si nu a fost nici o problema. Doar la Dedeman s-a intamplat sa-mi solicite cartea de identitate pentru ca factura sa contina datele mele de identitate, dar plata nu au refuzat sa o fac cu cardul altei persoane.