Citeam înainte un comentariu aici, despre zeciuială și mi-am adus aminte de școală.
Baza istoriei școlare învățate de mine a fost făcută pe vremea comuniștilor. Așa cum muzica pe care o asculți se fixează pentru totdeauna în jurul vârstei de 15 ani, așa și cunoștințele cu caracter emoțional se fixează definitiv în tine în jurul aceleiași vârste. Așa că de aia acum acesta e playlistul meu preferat, de exemplu.

Logic că istoria mea, a copilăriei mele, a fost presărată cu pasiune, cu sânge, cu trădările celor din jur, cu eroismul nemăsurat al lui Ștefan, Mihai, Mircea, Alexandru cel Bun, cu Bogdan Infidelul, cu Basarab eroul, cu românul Matei Corvin și tot restul de istorie periată, spălată, fabricată ca să dea bine pentru tot românul.

E ok, am citit DUPĂ, știu de fapt istoria, știu că Ștefan nu i-a învins pe turci peste tot și căuta din greu să fie vasalul cuiva și Mihai Viteazu nu a câștigat nimic la Călugăreni. Dar vă rog să mă credeți, chiar dacă știu, în sufletul meu tot cu eroisme sunt și tot așa îi văd, indiferent de adevărul istoric. Pentru că asta a fost educația, asta rămâne.

Revenind. Mă gândeam la toate chestiile citite, despre cum veneau preceptorii după zeciuală și cum țăranii români, EROI, ascundeau toate bunurile și animalele, preferând să stea să fie afumați cu ardei iute, drept pedeapsă, decât să își plătească dările la stat. Și am realizat o chestie.

Că noi, spre deosebire de infractorii leneși din istorie, nefiind șerbi, iobagi, sclavi țigani sau orice altă organizare socială, plătim către stat MULT mai mult decât cei 10% pe care îi plăteau pe vremea aia. Și încă de bunăvoie, fără să fie nevoie să ne afume nimeni cu ardei iute.

Vorbind despre evoluție…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    ai dracu nu au avut sange in instalatie sa bage impozitare pe gospodarie ca la USA. S-au prins ca toti romanii sunt evazionisti.

  2. #2

    Tacitu, ca v-a batut Fane Babanu si acasa si-n deplasare, tătare.

    • #3

      de fapt, tatarii au facut ce au vrut pe acolo:))))))) si au plecat cand terminasera toate femeile

    • #4

      Unora le-a placut atat de tare moldovencele incat au ramas p’aci

    • Adevărul istoric,pe care nu vi-l spune nimeni dacă nu sunteți minimum studenți la istorie este ca Moldova,înainte de Dragoș era locuita de tătari.Cum s-au petrecut de fapt lucrurile:la 1240 a pornit marea invazie mongol@.Conduși de Bătu tratării au inaintat pe 5 coloane învingând totul în calea lor. Când au ajuns în Germania,au primit vestea ca marele han a murit,cum Bătu trebuia sa participe la alegerea noului mare han,au făcut cale întoarsă,păstrând însă unele cuceriri și lăsând oameni acolo. Cum pe vremea aceea dacă stăteai cu ei și nu erai tătar însemna fie ca erai negustor fie ca erai rob,logic ca toți locuitorii Moldovei au fugit de lângă ei. Până și frații Giurescu în monumentala “Istorie a romanilor”spun ca Dragoș a intrat în Moldova și i-a alungat pe tătari. Scuzați unele greșeli de redactare dar auto corectat asta…

  3. #6

    Pfoooooai, da’ ce biban esti, cand ma uit la muzicile matale!!!
    O sa ma chinui si eu, in pofida atehnicii ce ma caracterizeaza, sa vad cum se poate face un asemenea playlist al subsemnatului.

  4. Si eu ii consideram niste zei, pana mi-a povestit cineva care era ceva istoric ca stefan cel mare nu era chiar asa mare si ca si-a luat multa bataie si ca era un betiv si ca era si curvar, si ca el dupa fiecare batalie tragea mai intai o orgie si dupa o biserica, mi-a distrus toata copilaria.

    • #8

      Asa cum era el poti sa-l pui in capul listei de romani dupa dimensiunea coaelor. Moldova avea 2-300.000 populatia in vremea aia. Polonia cu Lituania 2milioane+, ungaria 2 milioane, turcia probabil mai mult, la care mai intrau tatarii si fratii mai bruneti de la sud. A mai pierdut dar a si batut la ei ca in fasole. Si chiar la ei acasa. A batut in Transilvania la unguri acasa. Dupa excursia polona prin Moldova, dupa codrii cosminului, a organizat si el o expeditie pana in sudul poloniei de astazi si a ras si el cateva sate si targuri. De fapt s-a si intors cu cateva zeci de mii de tarani (prefera rutenii, pe poloni ii cam omora indiferent de varsta) cu care a repopulat satele moldovei. Daca a mai si pierdut nu e nicio problema. Intre Anglia si Franta au fost sute de batalii si scorul e cam egal (putin in favoarea francezilor). Fiecare a pierdut.

    • #9

      Povestesti de parca ai trait anii aia. Tot ce e istorie de inainte de 1800, ba chiar 1900 asimilez drept probabilitate de max 51%.

    • #10

      Pai nici nu cred decat prea putin din istoria noastra oficiala. Iti dau 2 citate interesante din Cantemir –
      Descriptio moldaviae (sursa pretty sigura) de care niciun istoric nu aminteste:
      Moldovenii adevăraţi sunt – afară de boieri, ale căror stări le-am arătat mai sus – fie târgoveţi, fie ţărani.
      Târgoveţi le zicem acelor ce trăiesc prin cetăţi şi prin târguri; ţărani, acelor care locuiesc prin sate. Cei din
      târguri nu sunt supuşi nimănui decât domniei şi-şi plătesc dajdiile numai acesteia. Toţi sunt meşteşugari.
      Rareori afli un moldovean neguţător, pentru că semeţia sau, mai bine zis, lenevia le este născută din fire,
      încât orice neguţătorie o socotesc lucru de ocară, afară de neguţătoria cu roadele pe care le dobândesc de pe pământurile lor. Şi eu socot că aceasta este pricina cea mai de seamă de nu se poate afla decât rareori un târgoveţ moldovean bogat şi în ţara noastră este necontenit lipsă de bani, cu toate că se trimit peste hotare mai multe lucruri decât se aduc în ţară. Căci neguţătorii străini: turci, evrei, armeni şi greci, pe care noi avem obicei de-i numim gelepi, au apucat în mână, din pricina trândăviei alor noştri, toată neguţătoria Moldovei .

      Ţărani moldoveni adevăraţi nu sunt deloc. Cei pe care îi aflăm se trag din ruşi sau din ardeleni sau ungureni.

      Aceia care au fost aduşi din Ţara Leşească în mijlocul Moldovei şi-au uitat, cu scurgerea vremii limba lor şi şi-au însuşit-o pe cea moldovenească

    • #11

      Si ca sa nu se umfle patriotismul local in vreunul ca “moldovenii sunt putori” mai pun un link:
      adevarul.ro/locale/constanta/ion-antonescu-vreme-razboi-Tara-talhari-gandesc-introduc-pedeapsa-moartea-delictele-1_59d4b5a65ab6550cb8cddfa1/index.html
      Tinand cont de vechime, cum zice George, asta a doua pare mai credibila decat aia cu moldovenii

    • Si de ce ti-a distrus copilaria adevarul istoric? In loc sa te bucuri ca -asa ca Fane Babanu – daca esti curvar si betiv poti fi sanctificat…

  5. #13

    din acest motiv as vrea sa treaca pesedeu toate contributiile la angajat, eventual sa le si plateasca angajatul cu mana lui…poate atunci vor pricepe unii cat mananca statul.

    • Si la ce ar folosi? In afar de faptul ca s-ar bloca administratiile financiare, presupunand ca romanului i-ar pasa si s-ar inghesui sa plateasca la Stat? Care ar fi finalitatea dorintei tale? Crezi tu ca se va revolta cineva, ca va vota respinsabil sau ceva? Esti chiar ATAT de naiv ?

    • #15

      @ 7
      Nu o sa trebuiasca se inghesuiasca nimeni la administratia financiara.
      Banii tot angajatorul o sa-i plateasca ca si pana acum, diferenta este ca acum pe fluturasul de salariu.
      Cred ca trecerea contributiilor la angajat e cea mai buna chestie pe care a facut-o vreodata PSD-ul.
      Da, cred ca masura asta o sa deschida mintile multora, cand ror vedea cat platesc de fapt la stat pentru munca lor.

    • #16

      ii doare-n pula, ei acum fac scandal sa se dea lege sa le mareasca brutul cu forta, inclusiv privatii

    • Da domne, asta nu pricep si asta intreb. Care e marea smecherie cu ”cand or vedea cat platesc de fapt la stat” se va intampla…ce anume ? Ca tot aud prostia asta debitata pe net si nu ma dumiresc. Daca maine stie tanti Safta, confectionera in Barlad, ca da la Stat suma X, va face ce ?

    • #18

      Asta cu gasitul unei solutii de marit fortat salariul la privat cred ca este cea mai sinistra chestie de pana acum. Practic e reset total. Dupa asta orice magarie vine natural, privatii sa fie violati pana se lasa si dau de bunavoie totul statului.

  6. #19

    Da domne da noi măcar avem autostrăzi, infrastructură, ăă și protecție socială, știm unde se duc dările 🙂

  7. #20

    Nu stiu ce sa zic de articol da asta e un playlist beton!!!!
    This is the way, this is the waaaaaaaaay!!!

    • #21

      Se aproba, da.

    • #22

      Cu toate astea, nici un retard din casele de discuri nu inceteaza sa se smiorcaie ce viata grea au. Probabil si pe planeta maimutelor proaste se gaseaua 2 gorile care sa realizeze ca putea face 2 lei daca autorul playlistului nu era fortat sa dea share unui playlist pe…youtube ci pe un serviciu de secolul 21. Capitalistii lui peste prajit.

  8. #23

    10% din nimic tot nimic este, pe vremea aia se murea de foame, se făcea agricultura cu vaca sau taurul, asta daca aveai sau erai nevoit sa tragi tu plugul, iți aduci aminte de sintagma ‘Diii … plavane’.

    Chiar azi am văzut imagini cu Poporul Român în timpul Primului Război Mondial turistiniasi.blogspot.ro/2017/10/poporul-roman-in-primul-razboi-mondial.html

  9. #24

    Pfffff. Frateeee ce muzica. Dar nah, vremuri grele alea, nu toata lumea asculta muzica misto.

    • #25

      ‘te-n pisici si James Hetfield asculta asta

    • #26

      Iti dai seama ca cand ai zis de pisici si Hetfield am avut imaginea cu Garfield la chitara.

  10. #27

    in legatura cu istoria… nu pot decat sa rad de minunile pe care (nu) le invatam la scoala. stavila impotriva islamului desi turcii au asediat de 2 ori viena, o data chiar cu ajutor romanesc… ‘nuf said…

    in ce priveste playlistul… galaxii diferite… al meu incepea cu “roots” si ajungea la apogeu cu “dusk… and her embrace”… de altfel cele 3 sonerii de telefon sunt culese 2 din cele 2 albume precizate sia treia o bucatica din “one”.

  11. #28

    Fi-ti-ar playlistul si tunie dracu-n sinestezie, ca piesele alea AU GUST, frate! Gust de ruj maro si cutii de pantofi pline de casete, OST-ul de la Full Monty, dupa care am umblat o luna, ala de la Trainspotting, nemernicul de care-mi placea si care a venit la ziua mea cu gagica-sa, there’s no limit…
    Multam fain, ma duc sa beau must si sa plang.

    • #29

      cu placere:)

    • #30

      Ma pregateam sa scriu un comentariu similar. Eu sunt nascuta in ’92, dar aveam in casa multe casete cu muzica de prin ’80 apoi muzica din ’90. Asadar, si eu am crescut cu muzica similara (adaug si trupele de prin 2000). Primele amintiri legate de muzica le am de pe la varsta de 5-6 ani.
      M-am inveselit!
      Multumesc.

  12. #31

    Mai era unu care propunea înlocuirea impozitelor actuale cu zeciuiala. Mare antreprenor, mare luptător pentru libertate… Mihai Giurgea îi zicea. 😀 Acum s-a angajat în Londra, se filmează în mașina șefului și și-a cumpărat prin poștă o nevastă filipineză. 😀

  13. #32

    Daca astazi nu ai plati nici macar un cent pe venit in mod izolat, statul tot te-ar impozita cu peste 30% pe ceea ce consumi.

    Statul taxeaza fiecare tranzactie. Cu cat 1 leu din economie este mai mult tranzactionat cu atat statul intra in posesia a unei mase monetare tot mai mari pe care mai apoi o devalorizeazaza injectand prin imprimare virtula o cantitate de bani acoperita practic de numarul mare de tranzactii (adica se bazeazaza ca in viitor numar tranzactiilor va creste) numind-o pompos “inflatie”, ea fiind de fapt tot o taxa. Asa ceva nu si-a permis nimeni niciodata. A fost posibila toata treba asta din cauza complexitatea sistemului si legiferarea a a fost atent gandita incat sa dea senzatia de libertate astfel incat clasa medie sa aiba motivatie. Nu cred ca exista o patura sociala mai jefuita is batuta in cap decat clasa medie. Totusi fara motivatia si naivitatea clasei medii nu invetam acum nici macar roata. Astept ziua in care ne pastram motivatia si le dam un sut in nas cu aerele lor de lideri, hoti cu cravata care se pisa pe orice voievod betiv la capitotlul ticalosie.

    • #33

      Clasa mijlocie este in general cea mai multumita dintre toate. E putin probabil ca schimbarea sa vina de la ei. S-a vazut in iarna ce poate face clasa mijlocie. Mai exact, nu s-a vazut niciun nou Che. Nu a iesit pentru bani in strada ci pentru niste principii, a reusit sa amane ceva dar de schimbat nu a schimbat absolut nimic. Mai mult nu va putea face niciodata.
      Nu sunt foarte incantati de angajatorii lor cu bani si nici de politicieni dar nici eventualitatea de a ajunge saraci din nou nu le prea surade asa ca dilemele morale se trateaza cu concedii exotice, iphoane, prima casa si mici alte cacaturi care, aparent, te fac fericit.
      Sistemul asta in care ne scaldam toti nu se va schimba prea repede. Pana la urmatoarea revolutie tehnologica cu roboti and shit ramane asa. Asta daca nu va porni vreun razboi mai mare. In cazul asta clasa mijlocie nu va mai exista.

  14. #34

    Faza cu ascunsul bunurilor nu au inventat-o romanii. Au fost altii mult mai profi – www.youtube.com/watch?v=MqCTvW5URfY (a se vedea macar pana la minutul 13).

  15. #35

    Aaaaaaaah, da. Aceasta istorie alternativa predata pe vremea comunistilor, imi aduc aminte de ea. Din ce inteleg nici acum nu prea s-au corectat manualele de istorie din scoli.

    La ce procente raporteaza statul la incasari din taxe bag seama ca inca se ascund bine de tot veniturile. Probabil preceptorii sunt putin ocupati cu privitul in alta parte pentru ca pitong. 🙂

  16. #36

    And so it starts…serios ca am urmarit evolutia catorva colegi care au ajuns sa mai dea doar linkuri catre activenews si alte deastea, si asa au inceput…cu zeciuiala vs impozite de azi, trecand de la sclavii statului la sclavii corporatilor si asa mai depearte

  17. #38

    Serios? Chiar Stefan cel Mare si Mihai Bravul au fost niste…neicanimeni care cautau sa fie vasali?
    si atunci…
    de ce turcii nu vor sa returneze sabia lui Stefan cel Mare Romaniei?
    Probabil pt ca era ciuca batailor si stim cu toti ca turcilor le place sa se mandreasca cu faptul ca au trofee numai de la adversari de astia pe care ii tot invingeau…go figure!
    Da’ hai sa nu ii credem pe istoricii romani seriosi…ca-s “biased”, hai sa vedem ce ziceau cronicarii vremii, spre exemplu ai lesilor:
    ro.wikipedia.org/wiki/Jan_Długosz#Jan_Dlugosz_despre_.C8.98tefan_cel_Mare
    si tot asa si cu Mihai Viteazul…
    dar aici dl Aurel Pop de la Babes Bolyai cred ca e o autoritate: dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/48192/1/Pop%2BIoan%2BAurel-Michael%2Bthe%2Bbrave-1992.pdf

    Cu tot regretul pentru noile interpretari ale “istoricilor” si modalitatea in care unii dintre noi percep trecutul…
    sa lupti impotriva a TREI imperii: turc, polonez, habsburgic…cu maxim 40.000 de oameni (majoritatea tarani), iar imperiile cu armate organizate de SUTE de MII de soldati profesionisti…nu poate fi decat eroic!

    • #39

      @kla2005
      Foarte pe scurt
      1.aurel pop e un bou
      2.polonia nu a fost imperiu
      3.in vremea respectiva doar imperiul otoman putea sa ridice o armata de peste 100 000 de oameni

    • #40

      eu il inteleg, am trecut prin acelasi bias. unii se pot rupe de eroismul dacic, altii nu. cat timp e inofensiv, nu trebuie sa imi pese mie.

    • #41

      @CID: “in vremea respectiva doar imperiul otoman putea sa ridice o armata de peste 100 000 de oameni”.
      Si asta cu vasali cu tot. Uite, de pilda la Vaslui, de partea otomanilor au luptat circa 14000 de valahi.
      Mult mai multi decat cei 7-8000 de secui care au luptat de partea lui Stefan.

    • #42

      cum, valahii nu considerau moldovenii drept frati romani? ASA CEVA… (bine, nu ca acum i-ar considera sau ceva :))) )

    • #43

      @CID
      nu prea scurt:
      1. Pop: www.ziaristionline.ro/2016/08/26/djuvara-si-alti-boia-rasi-in-discursul-integral-al-academicianului-ioan-aurel-pop-de-la-congresul-istoricilor-romani-desfasurat-la-ubb-cluj-napoca/
      2. Da ai dreptate ca nu avea titulatura de imperiu, insa era o mare putere europeana la acel moment
      3. Otomanii aveau (estimativ) intre 94.000 si 240.000 de ieniceri si spahii pe solda (ce s-a putut calcula din documentele/cronicele vremii, luand in considerare si “biasul” istoricului/cronicarului respectiv)
      Polonezii intre 50.000 si 90.000 (tot calcul estimativ)
      Habsburgii aveau in permanenta intre 25.000 si 50.000 de soldati (pe solda) si puteau chema sub arme intre 250.000 si 800.000 de oameni!!!
      poti gasi cifre mai exacte prin documentare si chiar prin search pe prietenul nostru google: “armies of …

      @cetin
      Nu e vorba de niciun eroism
      Nu faceau pe eroii…isi aparau existenta…si nu a Tarii Romanesti, nu a Moldovei sau a Transilvaniei…a lor, proprie si personala.
      Stati voi linistiti ca “eroismul” exacerbat din vremea comunismului a avut un alt rol…
      Spre exemplu, presedintele comunist pe care l-am prins si noi, Ceasca se identifica foarte des si incerca sa-l copieze pe…Mihai Viteazu (episodul cu sceptrul pentru care “l-a felicitat” Picasso e arhicunoscut), pana cand i-a soptit unul ca Mircea cel Batran a avut o domnie mai lunga si mai …”de calitate”

    • #44

      boss, habar nu ai ce vorbesti, iarta-ma ca iti spun. doar un exemplu, imperiul otoman, ca imperiu, avea nevoie de trupele alea ca sa isi tina imperiul sub control, de la anatolia incolo. daca ridica acel maxim de 240 000, ramaneau in curul gol pe suprafata a jumatate de planeta. serios, eu te inteleg, dar ar fi bine sa know your facts.

    • #45

      @Cetin: nici moldoveni nu-i considerau pe valahi chiar “frati” pe vremea aia… Vezi peripetiile lui Stefan cel Mare si Sfat la Targul de Floci (da, mah, am zis Floci…).

    • #46

      da, na, explica-i omului, ca el chiar crede ca stefan se batea cu tepes cu lacrimi fratesti, de durere

    • #47

      @arhi
      R U Sure?
      www.realmofhistory.com/2015/12/14/10-incredible-things-you-should-know-about-the-ottoman-army/
      www.scribd.com/document/118427033/Armies-of-the-Ottoman-Empire-1775-1820
      www.historytoday.com/geoffrey-woodward/ottomans-europe
      “Under Suleiman, who fought 13 successful campaigns and some 40 battles, they had a leader capable of putting the fear of Allah into all Christians. Indeed, only his death in September 1566 prevented an estimated 300,000 troops from advancing upon the Austrian-Habsburg lands. The last naval engagement between Christians and Muslims may have been in 1573, but Spain’s north African and Italian possessions remained vulnerable targets and Philip II considered it prudent to keep a fleet in excess of 100 ships in the Mediterranean for the rest of his reign”

    • #48

      foarte foarte sigur:)

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.