Când eram în școala generală, făcută pe vremea împușcatului, desigur, la lecțiile de istorie am fost învățați despre cum împilau boierii pe țărani, cum le luau totul, cum îi atârnau cu capul în jos în fum de ardei iute, cum îi băteau la tălpi, cum a tras generalul Averescu cu tunul în ei doar pentru că strigau Noi vrem pământ. Și despre cum boierii și guvernul puneau tot felul de dări, după cum li se scula lor căciula în primii zori de dimineață.

Desigur, mulți ani am rămas cu o aversiune firească împotriva împilatorilor boieri și a metodelor lor de jupuire a bieților țărani. După care am avut acces și la alt fel de cărți, alt fel de istorie, lucrurile s-au mai clarificat. (știați că pe fiul lui Coșbuc l-au ucis cu ciomegele niște țărani iubitori, supărați că mașinile ridicau praful pe uliță?)

Dar mi-a rămas așa, o întrebare.
De ce oare statul are dreptul de a pune impozit pe ce vrea el? Asta legat de discuția de ieri, cu impozitul pe Netflix și filme descărcate legal (stați liniștiți, filelist e exceptat). Așa, pur și simplu, dacă ceva e consumat de mai mulți cetățeni, vin eu, statul și decid că trebuie să se plătească un impozit pentru asta.

Oricum, stați calmi, că prețurile sunt stabilite la nivel de zonă geografică, nu vor crește Netflix prețurile pentru că avem cel mai mizerabil premier din istoria româniei. Dar rămâne întrebarea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cu cat pune mai multe impozite, cu atat o sa fie mai greu de colectat/manevrat. Birocratia va creste, va fi nevoie de mai multi functionari special angajati care sa se ocupe de aceste noi impozite, deci se vor mai creea niste posturi caldute la stat.
    Legat de intrebarea ta, eu cred ca teoretic poate, cat timp nu incalca legi internationale. Pana la urma, noi am ales guvernul, ei decid pentru noi ce este mai bine.
    Nu uita ca suntem probabil singura tara care plateste apa de ploaie, si inca in avans.

  2. #2

    Pentru ca statul controleaza banii. Tu ai senzatia ca ai banii tai, dar de fapt in buzunar, indiferent ca ai dolarei, eurasi si leuti, nu ai decat o promisiune a statului ca bucatile alea de hartie valoreaza ceva. Promisiune care vine la schimb cu faptul ca tre’ sa i-o mai sugi din cand in cand.

    Statul ar pune impozit pe orice, dar nu poate implementa asta decat pe chestiile pe care “le vede”.
    Pe sistemul am decis noi ca platesti impozite pe masini, terenuri si case, dar nu pe ceasuri sau laptopuri, de ce, simplu pentru ca masina sau casa nu prea ai cum sa o ascunzi.

    Dar daca ai avea un sistem de plati 100% electronic si necontralat si invizibil pentru stat….

    • #3

      tu ai doar impresia ca crypto este marea libertate, doar ca uita-te in china sa vezi cat de liber e, cand se decide statul ca nu mai e

    • Crypto e viitorul, până vine un influencer (de ăla real), cum e Musk și zice că e de căcat crypto și dintr-o dată în loc te trezești că pâine nu mai e un bitcoin, ci e 100 de bitcoin. Și tu care erai bucuros că aveai salariu de 2000 de bitcoin, te trezești că în loc să cumperi 2000 de pâini, mai poți cumpăra doar 20. Că e un sistem electronic și necontrolat și invizibil pentru stat și statul nu poate interveni.

    • #5

      Mai săptămîna trecută a tras unul heblul la un server de crypto și-au rămas o droaie cu pagubă-n buzunar.

    • #6

      Nu e doar chestia asta că e incontrolabil dar foarte mulți speculatori de criptomonede care se autodenumesc ironic investitori se freacă pe burtă siguri pe ei că bitcoinul e marea descoperire care nu va putea fi furată, impozitată și interzisă vreodată de guverne sau de către oricare altcineva.
      Să le luăm pe rând ca să vedeți că toate astea sunt cât se poate de false:
      1. Furată: până în prezent au fost destule cazuri de bitcoini furați de către unii care au descoperit erori în programarea blockchain. Și au fost furturi de câteva milioane de bitcoini, nu așa, un picuț. Cine? Nimeni nu știe. Cum? Nimeni nu știe. Mai sunt erori care pot fi exploatate de să-i lase pe toți cu curul în drum? Nimeni nu știe.
      De asemenea au fost și numeroase cazuri de furturi de portofele virtuale direct din calculator. Mai prinde-l de unde nu-i. La o bancă i se ia urma, se restituie banii în cont, la bitcoini nu prea se mai poate.
      În plus, se mai adaugă la toate astea și banii negri din spălarea de bani a marilor corporații și bogătași (credeați că doar Panama există) dar și a cartelurilor mafiote care fac trafic de carne vie și de droguri.
      2. Impozitată: dacă se vrea se poate. Și să nu uităm că banii băgați în criptomonede rămân blocați în criptomonede. Cum îi scoți? V-ați întrebat asta? Știați că nici o bancă din România nu acceptă bani proveniți din criptomonede cu excepția doar a unora care acceptă până în maxim câteva sute de lei și care, bineînțeles, sunt taxați (deci se poate taxa).
      3. Criptomonedele nu pot fi interzise: e adevărat că nu îți poate nimeni lua blockchain-ul sau portofelul virtual și nici să închidă curentul la internet cum spun unii (oare cum le-a venit ideea asta?) dar dacă băncile nu-ți acceptă bani din criptomonede, asta nu înseamnă că e ca și cum ai avea skin-uri pentru arme în jocul CS:GO? Dacă toate siturile care acceptă plata în bitcoini sau alte criptomonede sunt vânate și închise iar deținătorii lor băgați la zdup ca și cum ar vinde droguri (asta presupunând că deținerea de criptomonede ar fi declarată activitate ilegală – și nu-i greu!), câte situri credeți că vor mai accepta plata în bitcoini, plus că și așa sunt puține? Făcând toate astea, nu îl interzici la propriu dar este practic exact ca și cum ar fi deja interzis fiindcă nu va mai avea nici o utilitate, stai, deja nici nu are.

    • #7

      Daca esti in china, cat de liber e crypto e chiar ultima ta problema. Dar chiar si asa, avand in vedere ca acolo nici o basina nu tragi fara acordul de la partid,, faptul ca au interzis crypto de vreo 20 de ori pana acum si sunt destui care inca folosesc e o dovada ca nu e chiar asa usor.

      Anyway, nu asta era topicul, eu doar am raspuns de ce statul poate impozita ceva sau altceva, si raspunsul este “pentru ca poate”. Va impozita mereu ce este cel mai usor/vizibil de impozitat.

      Asa era si cu fumaritul, se plimba unu prin sat si numara cosurile, si apoi strangea taxa. Teoretic ar fi putut sa stranga aceeasi bani taxand cat sex faceau oamenii, doar ca era mult mai greu de contabilizat,

    • #8

      Well, nu poți avea libertate fără responsabilitate. Cumva, undeva, lucrurile se egalizarea mereu, ca apa intr-un container.

      E glorios când poți face plata în bitcoin și nu știe dușmanul, dar ce fain e când iei o țeapă și tranzacția e ireversibilă 🙂 Ce fain e să suni la visa să anuleze tranzacția, iar la bitcoin suni la? Nimeni.

      Eu sunt pro crypto și astea, dar majoritatea oamenilor nu știu da restart la telefon și noi credem că vor știi să își protejeze un wallet crypto. Vor mai fi câteva tunuri din astea și lumea se va calma.

      Omul nu e de încredere, e nevoie de un intermediar mereu.

    • #9

      @manu144X: și intermediarul de încredere va fi statul român. Corect!

    • #10

      Atât China cât și SUA și celelalte țări spălate se prefac că se luptă să interzică bitcoinul și acesta cumva le scapă, dar doar se prefac și cam atât. Se prefac fiindcă criptomonedele sunt o supapă, o gaură de canal în care să se scurgă trilioanele de dolari (și echivalente) tipărite de idioții incompetenți pe care și i-au votat și ei că și noi, de fapt voi. Dacă toți banii tipăriți în exces nu s-ar duce în criptomonede și în acțiuni supraevaluate care să producă trilionari peste noapte precum Musk și ar bălti în economie atunci ar fi o inflație mai mare decât cea din 1929 care a culminat cu venirea mustăciosului la putere în Germania și mai departe știți ce s-a întâmplat.
      Personal cred că până la urmă ceva tot se va întâmpla fiindcă nu se poate să îi lase pe îmbogățiții din criptomonede și din bursă să-și retragă banii câștigați fiindcă ar produce exact același efect inflaționist și momentan băieții așteaptă ca toți banii tipăriți în exces să fie cărați pe criptomonede și în acțiuni și apoi foarte posibil să pună praguri de retragere de să-ți trebuiască zece vieți până scoți toți banii sau vor pune taxe de retragere foarte mari și astfel retragerea va fi văzută ca pe ceva neprofitabil și astfel toți banii vor rămâne blocați în mediul virtual și nu vor veni în economie pentru a crea acea inflație devastatoare.

    • #11

      @Crimsonware

      China chiar se luptă cu bitcoin pentru că e singura modalitate de a scoate valută din țară, și China NU vrea asta. Poate nu știai dar chinezii n-au monedă convertibilă. Orice valută intră-n țară e convertită imediat în moneda lor, și dolarii devin proprietatea statului.

      Dacă ai nevoie să faci plăți externe în valută, e doar cu aprobare și justificat (gen îți trebuie materie primă la fabrică) dar ca persoană fizică nici o șansă. Așa că de-asta a explodat bitcoinul, oamenii plăteau curent în yuani de care aveau destui, și făceau bitcoini care-i vindeau în USD.

      Celelalte țări primitoare de valută normal că n-o să fie fraieri să-i oprească, practic chinezii consumă cărbune degeaba ca să dea valoare altor valute în timp ce se confruntă cu pene de curent :))

      În rest, legat de ce zici de România, cam da, așa de infectă și înapoiată cum e țara asta (ca poporul de fapt) tu când mergi undeva cu pașaportul ăla pe care scrie România, practic statul garantează pentru tine că ești cine ești, că de-aia ți-a emis pașaport.

      Știu că nu merg prea multe bine în țara asta dar totuși, vezi cât valorează un pașaport pakistanez, sau unul botswanez, vezi în câte țări ești primit cu brațele deschise.

      În rest vorbești prostii. Banii tipăriți s-au dus pe bursă și pe achiziția de datorii corporate, nu în crypto. În crypto s-au dus banii negrii, aici ai dreptate, businessurile negre merg foarte bine în perioada asta, și e nevoie de mutat de bani.

      Restul sunt impresii idealiste gen cum era prostia aia de zeitgeist. Societatea și omul e meschin și gata să profite de orice oportunitate, portofelul ăla hot poate fi furat în 2 timpi și 3 mișcări cu un click greșit, sau cu o aplicație greșită instalată pe android.

      Eu nu zic că nu sunt ok, eu zic că 90% din populație abia se știe lega la șireturi, și tu crezi că vor putea folosi criptomonede la adevărata lor valoare?

      Marea majoritate le folosesc prin platforme oricum, care știi bine ce înseamnă bănuiesc, portofelul real e al platformei, nu al tău. Platforma îți poate oricând goli totul pentru că ei au cheile de fapt, nu tu. Deci până la urmă, tot nu e fără intermediar…

    • “Dar daca ai avea un sistem de plati 100% electronic si necontralat si invizibil pentru stat….”

      eu cam realizez ca nu prea intelegeti exact care e treaba cu banii astia, pe care vreti voi sa ii “rupeti” de stat.
      Bai, idea din spatele banilor este ca cineva confirma ca o unitate din ceva este echivalentul a 1l de benzina sau 6 oo
      in cazul nostru e statul. Cand statul este slab azi iti iei 1l benzina, maine o paine

      Daca ai un sistem de plati invizibil si necontrolat cine imi zice mie ca 1bitcoin valoreaza juma de casa?

      hai sa ne imaginam o economie unde primesti salariu in bitcoin. Care e necontrolat si invizibil pentru stat.
      eu sunt programator. Iau 1bitcoin pe luna. (nu va ganditi la sumele actuale). Practic, dupa ce imi iau salariu am asa:
      – in prima zi pot sa imi iau cu salariu meu 1 masina
      – a doua zi pot sa imi iau cu salariu meu 2 masini
      – a treia zi a zis Musk ca bitcoinu suge. pot sa imi iau cu salariu meu 2 paini
      – a patra zi a zis musk “hai ba baieti, glumeam si io”. pot sa imi iau cu salariu meu si 2litri de lapte

      pare misto.

  3. #13

    In teorie ar trebui facute niste studii si niste simulari, intrucat:
    – un impozit are si niste costuri pentru stat (costurile birocratice de administrare) si nu ai vrea sa incasezi mai putin decat te costa sa colectezi (ma rog, cu exceptia impozitelor puse pentru a descuraja un anumit comportament – vezi taxele pe vicii)
    – un impozit are si niste efecte secundare, in sensul ca exista riscul ca oamenii sa renunte la un alt bun sau serviciu care era impozitat mai tare (te poti trezi, de exemplu, ca iti scad brusc incasarile din accizele pe produse de lux)
    – fiecare om/firma are un prag de toleranta – de la un nivel de impozitare in sus unii decid ca merita sa isi asume riscul si sa faca evaziune, dar daca o fac o vor face pentru majoritatea impozitelor, nu doar pentru cel nou introdus
    – evident te uiti un pic si pe sondaje, sa vezi ce parere au alegatorii tai
    In RO nu am mai vazut de ani de zile studii de impact. Impresia mea e ca propunerile se fac “dupa ochi” – in cazul asta majoritatea celor afectati nu sunt dintre votantii lor.

  4. #14

    Pentur ca nu suntem cetateni liberi…
    Statul este o organizatie, cu menirea ideala de a face societatea mai buna…si utopic e posibil..de aia nu mai umblam cu ciomage si sabii (aa..staii..am uitat de Craiova) pe strazi…
    Problema e ca statul e condus de oameni care mai devreme sau mai tarizu devin corupti , si in loc sa urmeze interesul societatii , urmaresc interesul lor..si uite asa, se taxeaza orice…
    Astept cu interes taxarea aerului , pe principiu ca statul il lasa curat…

    • #15

      ”Astept cu interes taxarea aerului , pe principiu ca statul il lasa curat…”

      de certificatele verzi inca nu ai aflat?!
      lectureaza o factura de electricitate!

    • #16

      Daddy, statul trebuie sa colecteze niste bani la buget ca sa ofere ce zice Dave. Nu e nici moral nici imoral (mai degraba amoral) ce anume taxeaza. Maine ar putea taxa pe aia cu burta mare in loc de pe aia cu casa mare, poimaine ar putea sa ii taxeze doar pe aia care au nume care incep cu B sau D. Pentru stat nu conteaza decat sa fie usor de taxat/verificat si sa poata sa ii stranga (ca degeaba taxeze un sarac cu 1 milion de euro, ca n-are de unde sa ii dea).
      Dar altfel statul ar putea sa stranga multi mai multi bani daca ar da 1000 de RON amenda alora de folosesc torrente (cu legea in mana si nu ar putea nimieni sa se planga ca e “imoral”), decat aia 4% la netflix, insa vezi tu, aia cu amenda e mult mai greu de dat.

  5. #17

    Pentru ca statul poate sa organizeze si sa detaseze rapid si eficient forte capabile sa produca violenta, pe care tu nu o poti respinge. Cand o sa poti sa faci tu asta mai bine decat statul, o sa fii cel care stabileste taxe.

    Totul se reduce la capacitatea de a trimite violenta rapid si eficient intr-un loc. De ce? Simplu: masele doar la asta raspund. Indivizii, nu. Masele, da.

  6. #18

    “știați că pe fiul lui Coșbuc l-au ucis cu ciomegele niște țărani iubitori, supărați că mașinile ridicau praful pe uliță?)”

    @Arhi, pe unicul fiu al lui Cosbuc (Alexandru Cosbuc) l-a omorat accidentul din 26 august 1915 de la Balesti din apropiere de Targu Jiu. Cosbuc a construit chiar o fantana la locul accidentului, fantana care se afla acum in interiorul unui restaurant care a fost inchis intre timp.
    Explicat mai pe larg aici:
    adevarul.ro/locale/targu-jiu/targu-jiu-george-cosbuc-1_51a4fdfdc7b855ff56363158/index.html

    • #19

      pe unicul fiu al lui cosbuc l-au ucis taranii, cu ciomegele, in timp ce era in sant, plin de sange. know your facts.

    • #20

      Exact! Ar fi avut sanse sa supravietuiasca accidentului, dar taranii l au omorat pe el si pe inca un individ.

    • de unde si celebrul vers: ciomagirea s-a nascut la sat. Acolo, timpul trece greu, incet, nimeni nu se grabeste, viata se scurge lin, profitand din plin de fiecare clipa. Oamenii sunt altfel: mai prietenosi, mai buni la suflet, te bat mai pe indelete.

  7. #22

    Poate ca e vremea unui party, Boston style!

  8. #23

    Faza cu taranii si boierii este adevarata, iar taranii romani nu aveau voie sa detina pamanturi pana in 1918, cand zeul de pe atunci le-a promis tuturor celor care lupta in razboi ca familiile lor o sa primeasca pamant.

    Daca ati vazut vreun film vechi cu stefan, ati fi observat ca fiecare domnitor era sustinut de un grup de boieri, care impreuna decideau soarta voievodatului respectiv.

    In prezent taranii au devenit clasa muncitoare, de altfel singurii care platesc taxe, boierii au devenit oameni de afaceri si politicieni influenti, iar sabiile si topoarele in institutii de stat ca dna, diicot si anaf.

    • #24

      ”Faza cu taranii si boierii este adevarata, iar taranii romani nu aveau voie sa detina pamanturi pana in 1918”

      aideplm!
      de unde apar tiriplicii astia?

    • #25

      “Reforma agrară din 1921”.
      Bai da numai analfabeti si spargatori de seminte pe blogul asta.

    • #26

      bine-ai venit, sefu

    • #27

      @Andrei: de razesi ai auzit? Daca tot vorbim despre filmele vechi cu Stefan (or fi oare cineveriteuri?). Dar de mosneni?

    • #28

      Ma acu’ nu te putem contrazice, ca tu ai vazut filmarile de la fata locului.

    • „Reforma agrară din 1921” inseamna ca inainte de asta “taranii romani nu aveau voie sa detina pamanturi pana in 1918”

      AHAHAHAHAHAHhaHAhAHAHAHAHA

      minunat sambagpula

  9. #30

    pe de alta parte, initiatorii din 1990 ai sloganului vin mosierii (ale caror mosii fusesera oricum reduse super-drastic prin multiplele improprietariri ale taranimii) au pus mana pe mosii de mii de hectare bucata (le zice ferme), cu mult mai mari decat mosiile post-belice.
    bomboana pe coliva, sub pretextul de a nu cumpara strainii terenuri, psd+pnl au legiferat astfel incat doar mosierii mai pot cumpara terenuri agricole, adica abia acum avem ceea ce pretinde andrei ca se intampla in trecut.

  10. #31

    Hegel spune că esența neagă aparența. Cîțu și-a descoperit esența, care este ticăloșia șefului de trib din epoca de piatră. Suntem noi răi, de fapt Cîțu e fan Hegel.

  11. Statul își permite multe pentru că norodul nu face nimic. Stă și înghite și din când în când mai iese afară cu Puie Monta, Jos Iliescu, cereri de căsătorie și… “laser frate”.

    Nici eu nu știu pentru ce trebuie să plătim atât la stat. Impozit pe casă, impozit pe teren, impozit pe mașină. sunt ale tale, le-ai cumpărat cu banii jos, ba-n unele cazuri și se ia impozit la vânzare/ cumpărare. Impozit care se duce le stat. Pentru ce trebuie apoi să mai plătești anual impozit?

    Drumurile sunt vai morții lor, îți rupi mașina-n cratere. Și e paguba ta, chit că strada e a statului și tu plătești RCS (care s-a “enormizat” acum prețul la polița RCA), chit că plătești rovignetă, bașca impozitul anual.

    De ITP nu zic nimic, aia e de datoria ta să știi că mașina e în stare bună și ai frâne să nu dai peste vreun căpiat care trece strada cu nasul în telefon.

    Dar restul de taxe și impozite? Cât plătește angajatorul la stat pentru un angajat? Că nu sunt la curent, parcă 40%?

    Statul își permite, pe banii și nervii noștri să crească anul taxele, impozitele și prețurile la alimente, combustibil, gaze etc. Și se “scuză” penibil că “au scumpit prețurile producătorii, că noi importăm tot, nu se mai face nimic local”.

  12. “Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases:
    If it moves, tax it.
    If it keeps moving, regulate it.
    And if it stops moving, subsidize it.”
    Ronald Reagan USA president

  13. #36

    lumea inca are senzatia ca ei s-au autodenumit “echipa castigatoare” pt ca alegeri interne la peneleu

  14. #37

    Eu nu sunt suparat ca o sa bage o taxa de film, e ok. Inteleg, saracie … hai sa punem o taxa ca Netflix si HBO e lux. Taxa o sa mearga catre acte de caritate ? Bani la amarati ? Catre un spital de cancer pt copii care nu exista in tara asta(suntem ultimii in UE la capitolul asta) ? GRESIT ! Ai vazut unde merge taxa ? Taxa va merge catre Fondul Cinematografic care au furat de ani de zile si au dat discretionar fonduri si care sunt urmariti de DNA. www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9903

  15. #39

    “statul are dreptul de a pune impozit pe ce vrea el?”
    DA

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam