Am povestit, mai demult, pe aici, cât de mișto și de atractiv este un MLM în românia (zepter, amway și cum din el fac parte, în general, fraierii și hienele care sunt în stare să o vândă și pe mă-sa pentru un comision de la un aparat de curățat cu aburi Aqua Jeebo în rate.

Mă uitam la fătuca asta cum și-a promovat lecțiile ei cu profesori străini (mamă, profesori străini, înțelegi?) într-un mod de cel mai mare răhățism. Da, prieteno, cumpără-le copiilor angajaților lecții pe skype, este cel mai frumos cadou pe care îl poți face unui copil care încă crede î 1 iunie, NIȘTE LECȚII PE SKY. Un gest atâtde frumos, simplu, dar complex, adânc dar totuși de suprafață. Fix ce are nevoie un copil acum, încă niște lecții pe calculator.

Oamenii ăștia merită duși pe o insulă, în egipt și lăsați acolo.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cursuri online pt copii despre cauciucuri, ca am si eu o vulcanizare!

  2. #2

    :))) Am o fostă colegă&amică (rea), la care am și lucrat vreo juma de an, la negru, că așa se face între prieteni, după care am devenit independinte, mi-am deschis o tarabă un pic mai încolo și am șters cu ea pe jos, distrugându-i capitalist cota de piață (de unde deducem că Maithun e nerdy, dar și răzbunător și plin de bizantinisme otrăvite). Văzând că nu-i mai merge treaba, s-a hotărât să facă cursuri online, îți stă mintea în loc, le cerea proștilor 600 de euro să-i ajute să ia HSK nivelul 1 (care presupune să știi vreo 100 de cuvinte în chineză – cam 60-70 de ideograme, că se mai combină). După care a găsit altă rețetă miraculoasă: a luat un manual, altminteri ok, s-a înregistrat explicând lecțiile și a făcut un pachet on-line de meditații. Gen dai o cârcă de bani, primești manualul și prețioasele videoclipuri explicative, te chinui singur să înveți și să faci exercițiile, după care primești feedback (alt videoclip de douăj de minute).

    Există însă și chestii mișto. O amică pariziancă, de la care m-am molipsit de morbul persanei, făcea săptămânal ore on-line cu o tipă din Iran, specializată în predarea limbii pentru străini. La fel și pentru rusă. Feedback +++. Bine, amică-mea cea bună este dusă cu capul, pe deasupra și puțin cleptomană, dar dădea cu jula doar la chestii fine, gen un cărțoi de două chile de la Centrul de Studii Nordice de la noi la alma mater.

    Concluzie: onlainuim cum trebuie, ciordim cu stil, totul va fi bine.

    • #3

      Tăți unu si unu!

    • #4

      offtopic – @Maithun: oltene, te roaga fratele tau, n-ai o metoda infailibila pentru invatarea kanji-urilor? Raman dator, traiasca famelia matale!

    • #5

      Kanjiurile sunt ceva mai complicate decât ideogramele chinezești simplificate (简体字), dar principiul e același. În chineză e ceva mai logic, ideogramele se pliază pe spiritul chinezei. Adică la foarte multe din ele ai un radical, care îți dă și ceva indicii semantice+ un fonetic, care îți dă ceva indicii fonetice. Deci eu aș merge pe calea asta, reținut cât mai mulți radicali și elemente fonetice.

      Egzemplu: 草 (cao, iarba) are radicalul iarba + foneticul 早 (zao). Deci văd radicalul și mă prind că e o plantă sau ceva de genul, apoi văd și foneticul și mă cam prind de pronunție. Altul: 苹 (ping) din 苹果 (pingguo, măr): radical “iarbă” + fonetic “ping”. Bine, astea sunt simple, se pot complica mult lucrurile. Iarăși, trebuie reținut numărul de trăsături (adică din cate mișcări trasezi ideograma) și ordinea (stânga-dreapta, sus – jos), dacă vrei să cauți chestii în dicționar (pe telefon sau tabletă acum le faci cu deștu, e bună și tehnologia asta). In rest, trebuie exersat la greu, scrii fiecare ideogramă de zeci de ori. Nu știu ce resurse online sunt pe japoneză, pe chineză sunt câteva mișto, găsești inclusiv animații cu trasarea ideogramelor. Caută și pe z-library, sunt imbatabili pe chestii academice și limbi străine. Banzai! 🙂

    • #6

      @Maithun: どうもありがとうございました . M-am exprimat io gresit. Credeam c-o fi f’o solutie miracle, mnemotehnica sau dracu’ stie. Asa, bazele le am, principii, radicali etc. Invatasem f’o 200 simpli acu’ ceva vreme, am mai uitat din ei, iar acu’ parc-as vrea sa reiau, exercitiu pentru combaterea Alzheimerului.

    • #7

      Urâtă e hiragana asta sau ce-o fi!Numai japonezii s-au gândit sat amestece două silabare și jdemii de ideograme ciordite de la chinezi. :)) Da, adică nu, nu există metode mnemotehnice magice. Important e să înveți să le recunoști, acum nu prea mai scrie nimeni de mână. Și eu am uitat la greu, chinezii la fel. Oricum, la un moment dat încep să se mai lege între ele. Fiecare își face un sistem al lui. Aveam colegi care-și făceau cartonașe, alții lipeau post-it-uri peste tot, eu exersam cu degetul în aer sau pe genunchi prin metrou, de se uita lumea ciudat:) Deci nu-ți duc grija, ești băiat deștept, te descurci tu.

    • #8

      Uitasem de radicalii mei favoriți: radicalul cadavru (尸) și radicalul fiară sălbatică/lighioană (狐狸). Miau

    • #9

      Dau o bericioaica ca-ntre fete pentru etimologia pisicii. Cu cea indo-europeana nu m-am prea lamurit, am ramas prin Pisidia.

    • #10

      Habar n-am:) Pe Wiki cică e din onomatopeicul “pisi” și sufixul “-ică”. Și turcii zic pisi, știu de când mi-am cărat motanul pe avion și niște vameși chipeși din Stanbul gângureau “pisi, pisi”. Le-am mulțumit în gând.

      Maithunică Miaulică

    • #11

      Intrebam de matzele kanjioase, ca-n rest m-am “lamurit”

    • #12

      Aaaa 🙂 În chineză e clar tot onomatopeic, “mao” (猫 – radical animal + iarbă + câmp). În japoneză nu știu. Hai că se opri și ploaia

    • #13

      Merci frumos. Cred ca e cel mai dragalas semn de pana acum :3
      猫猫

    • #14

      E fix la fel.

    • #15

      nea_zapada, cea mai buna metoda e sa scrii kanji pana lesini. pe foaie!
      sunt site-uri multe cu kanji cards dar alea sunt frectie, in ideea ca ii stii deja si doar te verifici.
      daca vrei sa incepi sa inveti, din carte, frumos, din kanji book, iei si scrii de 50-100 de ori, de cate ori e nevoie pana ii inveti. si apoi ii folosesti! altfel nici o sansa.
      がんばってください!
      atentie ca nu exista neaparat o regula de invatare in functie de radical. ce te faci cu kanji de origine japoneza? aia cum ii inveti? putini, dar de, daca e sa fim mai catolici decat papa…radicalul iti poate da indicii despre “campul lexical” al ideogramei, dar nu m-as baza pe treaba asta cand ii inveti de la zero.
      @Maithun, kana e fix ce trebuie pentru japonia. japonia oricum nu e china. 😀 adica cel putin katakana are rolul ala foarte bun de a nota (nu numai) cuvintele provenite din alte limbi. e exact cum trebuie sa fie 😀

    • #16

      Domo, Irod san. Eee, totusi nu m-agit extrem de mult, ca nu arde. As vrea numai asa, de intretinerea creierului si sa mai prind din bazele scrisului. Cu vorbitu’ ma descurc cat de cat, pe la vreo mie jumate de cuvinte, da’ ma gandesc ca nu m-ar deranja si vreo 400-500 de kanji simpli.

    • #17

      @Irod: Mi-am adus aminte de o profă de-a mea, distinsă traducătoare de Confucius, care la un curs comun cu cei de la chineză, japoneză și coreeană a zis de Japonia și Coreea că erau undeva, la periferia Imperiului. Rumoare în sală :)) Silabarele, da, se potrivesc japonezei. Nu neapărat și kanjiurile. Cred că de aia e mai ușor să reții ideogramele când înveți chineză, că pentru limba aia au fost create. Nu știu japoneză, dar bănuiesc că foneticele deja nu mai au niciun folos. La radicali nu sunt de acord, e musai să te apuci de ei de la început, te ajută mult. Bine, japonezii n-o să admită veci că s-au complicat aiurea împrumutând en gros 字-urile chinezilor. Să ne gândim doar la cât au pătimit turcii cu alfabetul arab, care nu se potrivea ioc (hă hă) cu limba lor. În rest, pace, iubire și multe poduri de flori peste Marea Chinei de Est! 🙂

      #日本鬼 #学而时习之 #和平崛起

    • #18

      @nea_zapada, cu placere. kanji sunt intotdeauna mult mai interesanti de scris decat facut integrame…totusi, peste timp apare frustrarea daca uiti kanji si nu mentii nivelul de invatare/repetare/utilizare. daca vrei, cere-i lui cetin adresa mea de mail si putem povesti pe subiect, iti pot trimite si ceva materiale/link-uri, daca ai nevoie.

      @Maithun, foarte buna anecdota cu “marginea imperiului”. Intr-adevar, poate la ora actuala japonezul n-ar spune nici in ruptul capului ca scrierea e “imprumutata” de la chinezi, avand in vedere relatiile bilaterale si istoria, DAR, nu uita ca japonia si coreea nu sunt totusi niste copii palide ale chinei asa cum romania sau alte tari au fost/sunt raportat la alte tari-model din europa. Ce vreau sa spun e ca atat Japonia cat si coreea nu doar au imprumutat scrierea (imprumutatul este totusi tras de par, nu elaborez aici modul in care a ajuns scrierea kanji sa fie folosita in japonia si coreea) ci aceste doua tari au inflorit in multe epoci din trecut chiar daca au “imprumutat” diferite treburi de la mult mai invatatii chinezi. sa nu uitam ca, inafara de mici exceptii, japonia a ajuns unde a ajuns si coreea la fel. per total eu simt o admiratie totala fata de coreeni si japonezi in sensul asta. sa inchei subiectul: la marginea imperiului a fost si Dacia, dar noi chiar si dupa mii de ani, tot la margine am ramas, in timp ce in extremul orient, stim prea bine, marginea imperiului a ajuns cel putin pe picior de egalitate cu centrul imperiului. 🙂
      Legat de citire/fonetica, in japoneza pastrandu-se in general cele 2 citiri, chineza si japoneza a unui kanji, este chiar indicat sa existe si au un foarte mare folos: anume ca o citire chineza a unui kanji iti poate da de obicei citirea kanji-ului respectiv in context (cuvinte compuse, propozitii, etc.). Legat de radicali, nu trebuie sa fim decisivi, in orice caz, e clar ca o cunoastere buna a lor iti poate da indicii despre sensul unui kanji, dar nu iti reconstituie sensul pe de-a intregul, si asta poate fi nu doar problematic, ci chiar ridicol daca ai incerca sa traduci/intelegi un text japonez sprijinindu-te pe cunoasterea radicalilor. imi mentin teoria, confirmata deja, ca cea mai buna metoda sa inveti kanji e scrierea, memorarea si repetarea.
      Inchei si eu cu o anecdota a profei de lingvistica si gramatica japoneza: invatarea japonezei si, dealtfel, a oricarei limbi din lume, este cu atat mai usoara cu cat poti iesi din paradigma limbii materne. Imi permit deci sa includ aici si comparatiile/analogiile dintre limbile asiatice care (inca) folosesc 字.
      Aa, care-i faza cu diavolul japonez? 😀

  3. Voi o ardeti pe MLM-uri si astia “face” bani din Iutbe? Alberto Pantic locul 1 in tranding si aici nicio reactie? Nu ami zic pe la 17 si ceva se da cel mai tare “heat” cu barbasu lu Vulpita. Tara arde si noi stam pe melemeuri? ALea sunt mizilic, eu zic sa ne apucam de vlogging adevarat, ala aduce coco multi. Ma scuzati, am dormit prost si m-am trezit cu tampeniile astea in cap.

    PS: typo = atâtde

    • #20

      Te chinui prea mult, las-o direct din tastatura, ca-ti ies typo fara sa te strofoci atat…

    • #21

      Ti s-o terminat horinca aia buna de te doare capul?

  4. #22

    Ah, da. Oalele zepter. Cred ca a fost unul dintre primele articole citite la tine pe blog. Acel articol in care mergeai prin hotel si te-ai basit cu glas tare ca credeai tu ca ești singur. Te auzise femeia de serviciu…
    Citeam apoi articolele cu pompierul, ca imi aminteau de armata chiar dacă făcusem transmisiuni.
    Venisem la tine in ogradă de la printesa toporista dar nu știu cum naiba am dat de ea. Cred ca ar merge un articol cu ‘cum am dat de tine’… Si tu sa ne spui data logarii pe blog ca o poti scoate după adresa de mail

  5. #24

    Eu aveam impresia ca si prima care postase e tot MLM-ista si a ramas cu prea multe avoane pe stoc, abia pe urma am citit si textul de sub poza.
    Pe aceeasi tema, merge instalat un Duolingo, daca tot freaca ala micu’ la tableta toata ziua. Mai nou, au introdus ligile: daca altii exerseaza mai mult decat tine, pici in liga de sub. (nu-s de acord cu game-ificarea ca principiu, dar mai bine asta decat brawl stars sau mai stiu eu ce aiureala care contribuie cel mult la coordonarea mana-ochi-viteza)

  6. #25

    Și eu am primit cadou de ziua mea o culegere de probleme de matematica, Ionica cred. As fi vrut o bicicleta. Și erau surprinși ca nu ma bucur 🙂
    Ce le doresc la duduile cu idei ca mai sus sa primească și ele cadou de ziua lor mai multe task-uri la servici. Sa facă ore suplimentare ca sa le termine. Sa stea la serviciu pana la 10 noaptea da apoi sa plece fericită acasă ca a făcut 30 de lei în plus la salariu.

    • #26

      adica sa li se plateasca OVT? de ce? gratis multumirea sufleteasca e mai mare

  7. #27

    Amway astia au aparut acum prin Italia,, moama ce castiguri arunca,, 3000-4000 lunar, asta asa pe putin doar 3-4 ore pe zi de acasa. Prefer sa stau acasa degeaba,, sa ma joc cu copilul decat sa lucrez pt voi. Bine ei spera sa prinda fraieri,, insa traim alte vremuri.

    • #28

      acum? wtf!? sunt 12 ani de cand am participat weekend de weekend la adunarile amway…lucram la o firma de audio-video si era abonata la intalnirile lor…polivalenta, sala palatului..am prins chiar si cea mai mare adunarea pe europa sud-est. nebunie, delir GO DIAMOND! si acum ma apuca voma cand vad abtibildul pe masinile unora…

    • #29

      @Robert:acum au aparut unii prin Italia cu ceva pachete turistiche,, au si app diamond trip,, faci cont,, bagi 24 euro lunar,, daca vrei sa fii zeu iti faci cont titanium, bagi 100 lunar si pleci unde vrei,, stai la 5 stele plus.. Ba am ramas masca cum se aruncau ofertele,, si erau unii care deja se vedeau la Las Vegas in limuzine,, noroc ca eram in carantina si am pierdut o ora in video conferinta, neavand ce face cu atata timp liber. Mereu se gasesc prosti sa puna botu la asa ceva,, insa amway credeam ca au disparut,, insa nu,, au aparut prin Italia, se gasesc pe Facebook, startup six,, insa cand intrebi ce anume vand,, iti baga produsele minune amway

  8. #30

    Da da zepter amway, ce vremuri…
    Oala minune care avea fund din ceva metal fosit si de nasa si se incalzea si pe capota masinii iar pasta de dinti amway doar o bobita de orez din pasta lor facea cat pasta pe toata periuta din alte marci .
    Dar ce vreau sa va intreb legat de mlm.A aparut anul trecut in ro un fel de agentie de voiaj mlm american.Ibuumerang. Ati auzit de ei?Am auzit de cineva care a demisionat de la jobul avut ca sa intre la astia. Titulatura e de “ambasadori”

  9. #31

    ce insula in egipt? bai, nu il mai credeti pe asta, ca va toaca creierii pentru interesul lui

    • #32

      poate fi o situatie win-win.el cu ale lui eu cu ale mele.in plus nu ma cenzureaza….cum obisnuieste zoso

  10. #33

    da’ cu egiptul ce-ai? n-au avut destule plăgi? 🙂