Eu sunt curios, cât timp va rămâne în TOS-ul de la ROTLD faptul că nu ai voie să vinzi domeniul de internet, ci trebuie să îl cedezi gratis?

Înțeleg că e anacronic, că e creat pe vremea când internetul era un hobby, dar să ne gândim la un exemplu cu emag.ro, care s-a vândut la Naspers. Cum ar fi ca un agarici de la ROTLD să remarce că s-a vândut domeniul și că s-a încalcat TOS, prin urmare, să li-l rețină?

Lumea a evoluat, domeniile de internet sunt afaceri în care se bagă bani. Doar la ROTLD se consideră că e un hobby. Pentru că la ROTLD evoluția s-a oprit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

20 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ce cauta “rotld” si “evolutie” in aceeasi propozitie?

  2. Domeniul se revinde NUMAI catre noul proprietar de catre RoTLD printr-un transfer de responsabilitate din partea fostului proprietar. In felul asta mai castiga ceva si RoTLD. Seems legit, cat timp inca nu exista o taxa anuala de mentenanta.

    • #4

      dude, aici nu vorbim de o bisnita de 60 de dolari. ci de domenii care pot valora si milioane, sau mii, sau sute de mii. domenii care genereaza venituri mari si constante. practic, o institutie a statului ma obliga sa fiu borderline cu legea, pentru ca ei sunt tampiti

    • La asta nu m-am gandit. Da, ai dreptate.

    • “o institutie a statului ma obliga sa fiu borderline cu legea, pentru ca ei sunt tampiti”
      pai asa sunt toate institutile statului…tampite, birocratice, nepotismice si ce mai vrei.

    • #7

      Si care e problema? Nu se poate, de exemplu, sa se înregistreze o marca si sa se vândă barca respectiva, iar domeniul sa se transfere gratis? Sau sa se vândă conținutul? As crede ca sunt cai legale.

    • #8

      asa se face acum. se vinde continutul, iar domeniul e trasnferat cu titlu gratuit. problema e ca eu vreau sa imi pot vinde miunca. asa cum pot vinde arhiblog.com, daca vreau. nu continutul sitului. DOMENIUL.

    • #9

      Lol, marca, nu barca, mana lui de autocorrect

  3. Pai nici nu-l vinde catre Napster. Il cedeaza, conform regulamentelor si legilor, printr-o anexa la contract.

  4. Bre, nu are cum să-l vândă pentru că domeniul nu este al lui. Nici tu nu vinzi teoretic .com-ul ci transferi dreptul de folosință. Domeniile nu devin proprietate personală, ci firmele/persoanele fizice primesc dreptul de a utiliza domeniul (fie pe o perioadă pre-stabilită fie, în cazul celor .ro, pe durată nedeterminată).
    De aia e oarecum normal să nu ai cum să-l vinzi. Pentru că tu NU ești proprietar ca să-l vinzi. Tu ai doar un contract făcut între tine și registrar pentru dreptul de folosință. Ori contractul ăla trebuie refăcut în cazul în care domeniul își schimbă “deținătorul”.

    Nu-i problema la RoTLD sau în legile din România, problema e legată de regulamentul ICANN ( www.icann.org/en/resources/registrars/registrant-rights/educational ).

    • #12

      Eu pot vinde com. Dreptul de folosinta asupra lui. Fara sa ma intrebe nimeni nimic. Fac manual EU transferul de proprietate si cam aia e. In TOS e specific interzisa vanzarea acestui drept

      Registered Name Holders have the right to transfer domain name registrations among registrars.

    • Registered Name Holders have the right to transfer domain name registrations among registrars.

      Asta înseamnă că poți să te muți tu cu domeniul la alt registrar. Nu există nici la ICANN termenul de “vânzare de drept de utilizare”. Da, pe .com nu prea îți controlează nimeni modul în care transferi acest drept. Și pentru că sunt mai mulți registrari pe .com și pentru că durata de înregistrare a unui nume de domeniu este limitată. Și să vezi ce cazuri mișto de litigii au pe .com-uri.
      Ideea pe care vroiam s-o subliniez eu este că nu poți vinde ceva ce nu ai. Contractul ala de drept de utilizare se face între registrar și registrant. Dacă se schimbă registrantul este normal să refaci contractul. Iar în România, pentru simplul motiv că înregistrarea este pe durată nedeterminată, te pune să plătești din nou suma de înregistrare la schimbarea registrantului.
      Tu vezi problema ca și cum domeniul de internet ar fi unul din bunurile firmei. Și dacă cumperi o firmă, să cumperi la pachet și domeniul de internet. Ori modul în care sunt reglementate domeniile de internet nu prea permite chestia asta așa.

    • #14

      ba da, poti vinde. asa cum poti subinchiria. eu pot vinde dreptul de folosinta. asa cum pot vinde de exemplu licenta de televiziune de la CNA. e o diferenta pe care te faci ca nu o vezi. ICANN nu specifica nicaieri ca nu ai voie sa vinzi dreptul de utilizare. ce nu e interzis, este permis, este principiu de lege. la noi se interzice specific vanzarea. discutia e incheiata, ca batem campii aiurea si eu am treaba.

  5. #15

    Offtopic: Se vehicula ca domeniile vor fi taxate pe ani, nu pe viata. Any news on that ?

    • #16

      La mine pe factura scrie clar ca perioada este de 99 de ani. prntscr.com/2zdvmb

      Cel mai probabil o sa fie o tona de procese dupa ce se da decizia.

      Sau poate o sa fie fair si o sa bage taxa doar pe domeniile inregistrate dupa ce se da decizia.

  6. #17

    Arhi, cum a ramas cu plata unei taxe pentru domeniile .ro asa cum este momentan la .com ? La o cautare rapida pe google ultimele informatii indexate sunt din decembrie 2013?

  7. Păi ce să ceri de la ROTLD când pâna nu demult ei se luptau cu plățile prin OP? 🙂

  8. Noi nu ne vindem tara, o cedam..Acesta e directiva. Se pare ca regula aceasta avantajeaza cateva persoane de prin jurul ROTLD.