Follow up la articolul acesta, poate erați curioși cum se termină.
Timp de trei luni cei trei medici nu vor mai face gărzi și vor avea salariul diminuat cu 10%.
Practic, i-a distrus nervos. Rețineți, de fapt consiliul de administrație al spitalului a decis că nu vor fi sancționați, s-a întâmplat de-abia după ce au primit ordin de la ministerul sănătății.
Deci, cum a fost? Părinții au plătit 1000 de euro expertiza, medicii au fost găsiți vinovați și au fost pedepsiți cu scăderea salariului pe 3 luni. A meritat, nu?
NOU
normal ar fi sa aiba asigurri de malpraxis pentru cazuri d-astea. Am un bun prieten plecat in Anglia din considerente financiare dupa nasterea pruncului caruia am avut onoarea sa ii fiu nas. Cand si-a marit numarul de garzi lunar acolo, automat a platit asigurare de malpraxis mult mai mare, pornind de la principiul ca daca lucrezi 20 de zile + 10 nopti pe luna sansele sa o dai de gard cresc geometric. Si a platit mult la asigurari, dar in cazul in care doamne fereste se intampla (si nu s-a intamplat), daca e gasit de vina asigurarile platesc sume considerabile. Asta nu inseamna ca vreo suma de bani compenseaza pierderea, doar ca doctorul care plateste polita e oarecum responsabil prin faptul ca o face si il costa rau de tot la bonus malus in cazuri dovedite, dar nu asa grave.
NOU
Nepăsarea ucide. Nu sunt însetat de sânge, cred că cei care puteau împiedica pierderea unei vieți omenești nu ar trebui să mai profeseze în veci în domeniul respectiv; să se-apuce de agricultură de subzistență dacă sunt învățați să trateze oamenii ca pe cartofi. Câți dintre voi se simt în siguranță știind că s-ar putea ca la un moment dat viețile voastre să depindă de un cadru medical indolent?
NOU
Una e sa gresesti, alta e sa nu vrei sa tratezi omul.Plus ca aici au fost mai multi meseriasi din cate am vazut.
NOU
Nu cred ca exista asigurare de malpraxis care sa despagubeasca lipsa de la locul de munca.
NOU
Lucica, in Romania nu poti sa-ti desfasori activitatea fara asigurare de malpraxis. Asta cel putin pentru medicii de familie.
NOU
“Practic, dacă nu ai bani, orice crimă devine ușor justificabilă și absolut fără nici un fel de urmări.”
In rromanica daca nu ai bani poti muri lejer ca nu-i pasa nimanui de tine.
Vei fi tot timpul ala calcat in picioare la scoala cea “gratuita” rromaneasca.
Vei fi tot timpul ala vinovat in orice accident.
Vei fi tot timpul ala din care orice medic va taia mai mult decat nevoie, sau vei fi inchis de ochii lumii dupa operatie si poti crapa lejer de septicemie.
La tribunal nu vei ajunge niciodata pentru ca nu iti permiti, si daca ajungi din greseala nu vei avea dreptate niciodata.
Si da, daca ai bani poti scapa de orice, inclusiv crima. Huidu, anyone?
NOU
Huidu (desi nu imi e drag), nu a facut o crima, A facut un accident, soldat cu decese, blamabil si condamnabil, dar nu a facut o crima. e ucidere din culpa si se regazeste in codul penal. Crima se defineste un pic altfel. Si da, consider ca merita ceva fara suspendare.
NOU
da, si eu pot considera ca daca arunc niste caramizi de pe bloc si moare cineva n-am facut o crima, am facut un accident, la fel si doctorii de mai sus.. numai accidente
NOU
“ACCIDÉNT – Eveniment fortuit, imprevizibil, care întrerupe mersul normal al lucrurilor (provocând avarii, răniri, mutilări sau chiar moartea).”
Lucifer, repetă cu voce tare: “imprevizibil”. A conduce cu 90kmh pe carosabil umed, în curbă, și a nu te gândi că sunt șanse mari să produci un dezastru nu denotă imprevizibilitate ci cretinism sau nepăsare.
NOU
m-ati terminat cu Huidu asta.
Da de pauneasca nu ziceti nimic? La aia a fost si mai misto.
V-ati intrebat cati fac inchisoare dupa omor in culpa?
voi “huidu in sus huidu in jos”
Mai ziceti si criminal. Plm, asta e de la filmele americane unde crime inseamna infractiune.
NOU
Dupa cate cunosc, totusi e posibil sa ma insel, pana acum Colegiul Medicilor nu a dat niciodata un verdict de malpraxis
NOU
PS. “vreodata”
NOU
Ceva dragut – gandeste.org/general/cum-distrugi-si-vinzi-o-tara-in-20-de-ani-2/29293
NOU
ce cretinatate crunta.
cum ar veni, romanu o duce mai rau acum, decat acum 20 de ani. la fel si Romania. Nu?
Ai dreaq strainii astia
NOU
Chiar vorbeam cu cineva despre asta
Parerea mea, pana la urma se va ajunge sa se ia gatul cuiva.
Pare dur sau nebunesc dar e inevitabil sa nu se ajunga acolo.
NOU
da, se va gasi, intr-un final, cineva care sa innebuneasca si sa aiba suficient discernamant sa ia un gat
NOU
Faptul ca vina lor a fost recunoscuta, fie de minister, fie de conducerea institutiei, este suficient ca parintii sa-i actioneze in judecata intr-un proces civil pentru a obtine daune. Aia cu diminuarea pe trei luni si interdictia de a face garzi nu-s decat sanctiuni administrative.
NOU
Ce sa merite? Si-au pierdut si copilul si banii. E normal? Mama ma-sii de doctori!
NOU
Pai eu zic ca a meritat, daca se stie a cui e vina dai spitalul in judecata, asa se face si sper sa reuseasca parintii sa primeasca daune cat mai mari, nu pentru ca banii ar conta dar astfel vor fi mult mai atenti pe viitor, administratia cat si cei care lucreaza in domeniu.
NOU
Miercuri, conducerea Maternităţii “Elena Doamna” din Iaşi a fost demisă de Consiliul de Administraţie.
Decizia a fost luată după scandalul de la începutul lunii septembrie când un bebeluş a fost declarat mort la naştere, pe fondul unor grave nereguli legate de monitorizarea sarcinii.
Managerul maternităţii ieşene, Emil Anton, şi directorul medical, Răzvan Socolov, au fost demişi în urma şedinţei de miercuri a Consiliului de Administraţie.
NOU
Tipic. Diminuarea salariului pe 3 luni e o masura clasica, eu tind mai degraba sa cred ca medicii, ca grup, haita daca vreti, ca si politicienii, se protejeaza de orice chestie negativa, nu is distrug pe nici unul de-al lor. Asa cred eu. SI cred ca sunt multe exemple din ambele parti. Adica daca avem o problema intre un medic si un pacient care reclama acel medic, un al treilea medic (3rd party, fara conflict de interese) poate sa ii dea dreptate medicului fara sa clipeasca…Cred ca multi dintre noi cunoastem cazuri clare de genul asta.
NOU
pe de alta parte, tu ca sistem nu poti sa te pisi pe 12 ani de scoala, pentru fiecare incident.
Reiau: TU CA SISTEM.
moral/imoral – discutii paralele. Avand in vedere cu ce lucreaza doctorii, asteptati-va la mai multe probleme. Aia buni si tineri nu prea au de ce sa ramana (si nu e vorba de salariu, ci de conditiile si aparatura din spital) deci or sa ramana aia care nu vor sau nu pot sa plece.
NOU
Poate nu stiati: medicii sunt obligati sa aiba asigurare pt malpraxis in momentul in care incheie contractul cu CAS. De cate ori ati auzit ca s-a platit de vreo firma de asigurari ceva?
Restul e cancan..
NOU
In Romania totul merge dupa cum bate vantul!
Vantul asta in romania este cel care comanda tot.Vantul este in mare parte de sorginte politica. Ce zic eu politica, de interese. Toti cu interese comune(a se intelege: bani influenta putere) , fac parte din acelasi partid/gasca.
Vantul asta se schimba, in fctie de ce gagiu/smeker/baron este la butoane.
Pentru a fi ocrotit, trebuie sa fii neaparat sub aripa.
Cum vantul asta se schimba(alta gasca vine la control!), ariile de influente (ariii de acoperire aripa!) se schimba.
Pe scurt, daca esti sub umbrela care trebuie, te doare fix in cur!
NOU
Medicina e o disciplină extrem de complexă şi presupune mult studiu, muncă asiduă şi experienţă. Şi nu în ultimul rând dăruire. De sine. Pentru om. Sau mai pe romgleză “empathy” cu pacientul, cu suferinţa lui, cu tragedia personală pe care acesta o parrcurge, indiferent dacă vorbim de o boală acutizată sau o boală cronică.
Apoi mai presupune şi luarea în calcul a diferitelor elemente pearticulare caracteristice fiecărei abordări clinicoterapeutice, personalizată conform patologiei bolii, cu referire strictă la cazul investigat, respectiv tratat.
Ceea ce mă face să mă răsucersc de nervi, de durere şi supărare, de greaţă, este însă INDOLENŢA. Indolenţa acelui sau acelor medici care au muncit să ajungă să devină – cel puţin din punct de vedere al cunoştinţelor – medici, dar nu sunt nici măcar la înălţimea piciorului de broască, din orice unghi ai privi, dpdv profesional sau uman. Toate acestea suprapuse peste un sistem cangrenat, în comă, menţinut în viaţă doar prin “aparate”, infuzii şi prişniţe.
Şi totuşi, printre aceste exemplare pe care le poţi numi cum/ compara cu ce/ vrei tu din zona regnului animal, există şi medici care fac minuni. Uneori chiar mult mai mulţi decât îţi poţi închipui, aşa la prima privire. Şi chiar sub jugul sistemului de care am amintit.
PS. Medicii (precum şi Asistentele ATI, Moaşele etc.) din România, cei în contract cu CAS sunt obligaţi a avea o asigurare de malpraxis.
NOU
Doar daca…
1. You treat a disease, you win, you lose. You treat a person, I guarantee you, you’ll win, no matter what the outcome.
2. Our job is improving the quality of life, not just delaying death.
3. We start out so open and spontaneous, we’re real individuals, and then somewhere along the way we’re drawn to conform.
youtu.be/Pr9ruvxA3K4
NOU
Ăsta e prețul plătit dacă vrei sănătate asigurată de stat. Nu poți să-i boicotezi, pentru că îți iau oricum banii direct din cont.
NOU
Dincolo de asigurare sau fara asigurare, eu nu pot sa trec peste indolenta oamenilor care lucreaza in sistem. Cum dracu poti sa mai dormi linistit stiind ca nu esti capabil sa rezolvi o situatie care are ca miza o viata de om. Eu am cosmaruri si ma stresez singura dupa ce am ucis in chinuri un router al unui partener incercand sa testez o configuratie noua…
Astia suspendati sau taiati la spaga 3 luni vor actiona mai departe exact ca si pana acum, vai de cei care mai au ghinionul sa le fie pacienti.