Mă uitam înainte la o știre despre un târg de carte numit bookfest, unde vânzătorii se plângeau că vai, lumea nu mai ne citește cărțile, lumea nu mai citește în general, ce țară de căcat. Pe lângă ei, niște babe stafidite, care constatau sastisite da, în rromânia nu se mai citește carte, din păcate, asta e, nu mai e ca pe vremea noastră.

Ba se citește, mă mumiilor. Oamenilor le este sete de carte, cererea este uriașă. Dar în clipa în care tu vinzi o carte cu 90 lei, gen George Martin – Urzeala tronurilor, iar prețul mediu al unei cărți este de 10 dolari, nu ai cum să te aștepți ca oamenii să se înghesuie să cumpere.

În loc, violăm epuburi de pe torente sau cumpărăm cărți în engleză de pe bookdepository, la jumătate de preț față de rromânia, cu transport gratuit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

72 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    E greu businessu la romani, daca nu e adaos 300 % nu renteaza.

    • Cele mai multe cărți se vând, totuși, la bani mărunți… cu gesepe și adevăr și alte hârtii igienice de acest gen…

  2. Ne-am modernizat. Citim carti electronice.

  3. #4

    Eu imi cumpar majoritatea cartilor de la anticariate, sunt in stare foarte buna, unele dintre ele chiar nou-noute, pretul la jumatate. Astia tot zic la tv ca nimeni nu mai citeste, dar nu stiu cum astia de la anticariate o duc bine mersi, ba chiar unii se extind si cumpara din ce in ce mai multe spatii (vezi Antic Ex Libris, cu vreo 4 spatii centrale). Dar na, cifrele se bazeaza pe vanzarile in librarii, care normal ca-s jalnice, daca preturile sunt de multe ori nejustificate. Nici macar la targurile de carte nu fac reduceri ca lumea – 10% din pretul saltat cu 10% sau alte minuni de gen. Bine ca-s lacomi si tot ei se plang ca n-au vanzari. Capuse!

    • Ultima carte din colecția mea am luat-o la talcioc cu 5 lei. Stare puțin nașpa, carte prăfuită, dar tot carte e!

    • #6

      @The Fan: Corect. Dar eu am un fix, s-arate bine şi-n bibliotecă, după ce le-am citit. Ştiu, superficială, asta e 🙂

  4. #7

    Chiar ma uitam ieri pe o carte luata din biblioteca era eticheta de pret “175 000 lei”. Asta in vremurile cand luam alocatie la scoala 250 de mii lunar. Macar de-ar fi tiparite cu cerneala din praf de aur si coperti platinate, ar mai putea justifica preturile alea. Vai de noi.

  5. #8

    baxter » e posibil, dar acum 20 ani nu se tipareau decat cartile lui ceasca

  6. #9

    preturi nesimtite. exemplu: Jamie Oliver, “Ministrul hranei sănătoase”, ce conţine reţete pentru începători, e 75 de lei, redus de la 88 de lei. pe librarie.net, aceeasi carte e 55 lei. similar, urzeala tronurilor (996 pagini) e 58 lei.

    nu fac reclama, dar sunt singurii cu care am lucrat decent, spre deosebire de, elefant.ro, spre exemplu.

    btw, cat e taxa de intrare?

    • #10

      ionut » dunno, eu sunt la cluj

    • #11

      @Ionut: E intrarea libera. La Gaudeamus e taxa mereu, vreo 4-5 lei.

  7. #12

    Oamenii aia de la targul de carte nu au auzit de o inventie numita biblioteca? Sa se duca acolo sa vada cat sunt de pline si dupa sa se planga ca nu citeste nimeni. Duminica am fost in Galati la biblioteca si a trebuit sa stau la coada 15 minute. Dar nu, nu mai citeste nimeni.

    • Exact asta vroiam să zic și eu. Am o bibliotecă lângă mine și de fiecare dată trebuie să aștept câteva zile după cărțile bune, până le returnează cineva.

      Și nu cred că am intrat vreodată să nu găsesc 5-6 persoane înăuntru căutând printre rafturi, mulți dintre ei fiind tineri.

  8. #14

    Ce probleme ai avut cu Elefant? Am luat si eu o carte de la ei acum vreo luna, totul a fost ok. As vrea sa stiu de ce sa ma feresc 🙂

    • #15

      Am patit-o eu cu ei. Am comandat prin septembrie niste carti si n-au ajuns nici acum.

    • #16

      @tablespoon: Wow. Si ei ce-au zis, s-au facut ca ploo? Nu ti-au dat macar vreun mail de consolare, ceva?

    • #17

      Nu i-am mai contactat. Nu platisem cartile inainte si nu mi-am facut prea multe griji. Oricum n-am mai comandat dupa nimic de la ei. Au (sau aveau) un sistem foarte prost de comenzi. Din momentul in care dadeai comanda nu mai stiai nimic de la ei pana cand nu venea postasul cu avizul. Prin alte parti te mai anunta cand iti livreaza comanda, cand o prelucreaza si alte chestii de genul.

    • #18

      La mine din contră, s-a derulat totul cum trebuie, mail de confirmare a comenzii şi termen de livrare.. Or fi făcut îmbunătăţiri de astă toamnă.

    • #19

      noooooooo, nici vorba sa imbunatateasca sistemul de prin toamna… eu am incercat sa iau niste cartulii prin noiembrie, cu gand sa ajunga de craciun, sa se bucure bebelul… marea mea inspiratie a fost ca nu am platit cu cardul in advance…i-am prins foaaaaaaaarte greu si la telefon…abia mi-au raspuns, mi-au spus ca nu au nush ce carte (desi aparea disponibila) si ca asteapta sa faca rost (dar fara sa ma intrebe dac-o mai vreau, daca am disponibilitate de asteptare). daca nu sunam eu, era liniste totala. a, si colaboreaza cu o firma de curierat de tot rasul. porumbelul, parca… porumbel+elefant= zoo.

    • #20

      @Ionut: aprilie 2012, livrare prin Fan Courier. M-ati facut sa verific daca nu confund eu si am luat de alt site, dar citii mail-ul si suntem in grafic, elefant.ro a fost. Hai ca deja le apar prea mult fundu’, ar trebui sa-mi dea o carte moca pentru asta. Toti elefantii sa apeleze la mine!

  9. Io nu ma plang ca sunt fortata sa citesc carti in engleza. E la fel cum a fost povestea cu cartoon network atunci cand eram mica. E un pic mai dificil la inceput sa citesti intr-o limba straina cand textul e plin de epitete si cuvinte complicate, dar dupa o vreme te bucuri de vocabularul cu mult mai vast pe care l-ai capatat

    • #22

      Sincer… eu cu Cartoon Network am invatat engleza 🙂

    • @pepper: Subscriu!

    • Adica a fost cineva care n-a invatat engleza la cartoon network? 😀
      Daca era cartoon network in finlandeza, vorbeam toti fluent finlandeza 😀

    • #25

      @pepper: subscriu! Acum totul este tradus în Lb. Română.Copiii nu mai depun niciun efort cu limbile străine.
      On topic:Unele cărţi sunt foarte scumpe şi e normal să nu ne permitem luxul de a le cumpăra.Eu unul cumpăr de la vânzatori ambulanţi chiar dacă sunt ele mai vechi.Ori împrumut de la prieteni.

    • Cred ca toti din generatia noastra au invatat in felul asta limba engleza

    • #27

      cu replica asta vroiam eu sa revin aici 🙂

  10. #28

    Sincer, e normal ca “Urzeala tronurilor” sa fie mai scumpa decat “Game of Thrones” de pe theBookDepository, dar nu nesimtit de scumpa, maxim de 2 ori. Probabil e mai scump sa tiparesti carti la noi (comparativ cu China sau unde se tipareste cel mai ieftin), iar traducatorul trebuie si el platit.

    • Nu cred că mai există editură în România care să tipărească în țară… cel puțin printre cei mari …

  11. i <3 amazon kindle 🙂

  12. #31

    In statistica exista o notiune numita esantion. De alegerea acelui esantion depinde succesul studiului tau. In cazul cititului, mult mai relevant decat

  13. In statistica exista o notiune numita esantion. De alegerea esantionului depinde acuratetea studiului. In cazul cititului, mult mai relevante decat vanzarile librariilor sunt traficul de ebookuri pe torente si vanzarile de Kindle. Si concluzia mea vazand cate un Kindle cel putin in fiecare vagon de metrou (in afara de mine) e ca in Romania se citeste, frate!

  14. Eh, do the math @Arhi! Acum 20 de ani exista deja Nemira, deci aveam parte de SF de calitate la bani mărunți…

    • #34

      +1. Îmi plăceau cărţile realizate de autori români, generaţia veche de autori care scriau într-un fel anume. Cărţile alea cu coperţi de hârtie puţin mai groasă decât hârtia pe care era tipărită cartea …

  15. Mi-am luat si eu volumele 1-5 Game of Thrones (“A song of ice and fire”, ma rog) cand am fost in Timisoara, la 160 lei tot pachetul (primele 4 erau 30 lei, 40 lei ultima carte aparuta)… in engleza, ca am renuntat de mult la astea traduse. Ma intorc in Bucuresti, ma pun pe ‘rasfoit’ feedul/Twitterul si incep sa ma lovesc de o “super oferta” de la Nemira: reducere 45% la volumele 1-5, acelasi tip de coperta, traduse in romana… 300 lei! fuck it.

    • Ah, sau 80-90 lei volumul la librarii, ca am zis sa investighez si pe la astea…super.

    • #37

      290 :)) ca fapt divers, chiar era oferta…..le-am vazut intr-o librarie la 80-90 ron bucata ……x5…….

    • #38

      +1pentru renunţat la traduceri; eu am citit Lord of The Rings, şi-n engleză şi-n neaoşa limbă română şi clar nu se compară; au făcut ăia o traducere şi nişte rime de se ducea în pana struţului ideea …

      ON TOPIC
      BookFest ca BookFest, dar să vezi cum e cu Kilipirim (sanchi!): acum doi ani am ajuns din întâmplare în cortul în care era organizat (nu d’ăla de două persoane şi camping, nu fiţi trolli :D) şi-am început să frunzăresc titlurile. Dau de Tolkien, Copii lui Hurin: pac-pac, 50 de RON; noroc că mi s-a făcut cadou din partea persoanei cu care eram. După 2 săptămâni îmi spune un prieten din capitală că şi-a luat-o şi el cu 30 de lei de prin nu’ş ce librărie.

      Tot la Kilipirim, dau de un album foto cu Dobrogea, realizat de un fotograf român (îmi scapă numele, dar apare mai mereu prin Photo Magazin cu oferte de fotografie nud pentru pizdele care vor aşa ceva; chel şi cu mufă de obsedat sexual, da’ nah …); imagini de nivel maxim amator spre mediu, coperţi cartonate, vreo 60 de lucrări: preţ, 200 de RON.

      Şi ca încheiere, deşi parcă m-aş prostitua la o mătusă, ceva, Opera completă a lu Michelangelo, o carte cu grosimea de 15 centimetri … preţ, doar un 500 de RON, de sezon (că tot era vară).

      Cumpără cois, dacă mai poţi!

    • Heh, eu le am la fel. Formatul vechi, original de la Nemira. Ăla necartonat. Luate frumos la niște prețuri decente (și cu traducere decentă). Când am văzut că nu numai că următorul volum din serie costă mai mult decât toate celelalte pe care le-am luat da’ că au și abandonat complet formatul necartonat și acu’ le scot pe toate în noul format la prețurile alea fantastice mi-am băgat frumușel picioarele și le-am descărcat pe toate epub. Să mă pupe-n cur Nemira.

    • @SagittariuS: si eu am renuntat tot asa la a mai cumpara ceva tradus, dupa ce am citit LotR in romana si pe urma in engleza

    • #41

      Pyuric » zicceti ca e diferit?

    • #42

      @ ARHI: mie aşa mi s-a părut. Cel mai tare mi-a lovit retina partea cu cântecele şi poeziile din conţinutul seriei; în varianta română se vedea că erau forţat alese rimele şi cuvintele.
      Apreciez efortul traducătorului/oarei, pentru că şi u sunt în domeniu şi ştiu ce înseamnă efortul, dar tot prefer orginalitatea (acolo unde se poate, căci vorba aia – n-aş putea să cetesc Sun Tzu, Arta Războiului, în variantă originală :D).

  16. #43

    Acum 3 saptamani cautam o carte in limba engleza. In prima faza am fost la Okian unde stiam ca aduc astfel de carti dar mi-au zis ca nu o au pe stoc si ca o pot comanda si ma costa 80 lei ( OPT ZECI ??? ). Am zis ca e prea mult pentru o carte fantasy asa ca am renuntat – la acel moment nu stiam de bookdepository –

    In aceeasi seara mi-a zis cineva ca si-a cumparat cartea care eu o vroiam de pe thebookdepository cu 5Euro .. am zis ca sigur e o manareala pe undeva. Am intrat pe site, am comandat-o si in 2 saptamani mi-a ajuns… 25 lei. Le urez numai de dulce librariilor din rromania.

    Acum sunt la a 6-a comanda pe bookdepository.

  17. Pai normal, preturile cartilor sunt prea mari pentru omul de rand… Eu de obicei imi place sa le cumpar ori de pe bookdepository ori de la Kilipirim cand se organizeaza, imi iau o sacosa de carti si le consum pana la editia viitoare. Sunt singurii cu preturi cu adevarat mici (imi aduc aminte ca am dat pe cartile Cantec de Gheata si Foc – primele 3 parti – 7 carti, in jur de 40 de lei atunci – acum vreun an). Bookfestul asta nu merita, scumpe si ce sa zic, re-editate (dar cu aceleasi greseli, cum am vazut la Urzeala Tronurilor, noul volum cartonat fancy trendy).

  18. Urzeala Tronurilor la 90 RON(Eu am vazut si la 80 RON) e editia hardback, pe bookdepository aceeasi editie hardback e 14.9 €(66.52RON), eu zic ca nu e chiar atat de mare diferenta insa pe mai putini bani ai opera originala si e livrata si gratuit. Desigur pe bookdepository au si paperback la 7.61 €(33.97 RON) iar pe la noi nu am vazut asa ceva pe nicaieri. Daca tu ai vazut paperback la 90 RON atunci e de inteles de ce nu cumpara lumea carti.

  19. #46

    eu stiu sa citesc banii si sa-mi numar oile, mai mult nu-mi trebuie in viata!

  20. #47

    Sper să fie de la RAO cei care s-au plâns că nu mai citește lumea în România. Și alte edituri care trăiesc din țepe.

  21. Agreed! Au niste preturi obscene, in special daca luam in considerare puterea de cumparare a romanului. Cand am venit la facultate in afara credeam ca n-o sa citesc nimic, veci, ca o sa fie preturi imense, dar e fix pe dos. Aici iti iei o carte decenta cu pretul a 1-2 cafele de fite.

    Eu in ultima vreme citesc versiuni electronice ale cartilor devenite deja public domain si deci gratuite si legale. Oricum sunt de parere ca tre’ sa avem habar de clasici ca sa putem aprecia (sau nu!) contemporanii, asa ca citesc 80% clasici si 20% contemporani. Feedbooks.com are de toate, multe gratis.

  22. nu mai citim din cauza ca sint scumpe cartile? wtf, dar fiecare are smartphon-uri scumpe, abonamente la net, etc…
    nu are legatura cu pretul cartii. avem mai degraba o problema cu cartea in sine.
    inainte citeam carti, pentru ca nu aveam altceva la dispozitie. si nici ceva mai bun de facut.
    in ziua de astazi se citeste mai mult comparativ cu inainte, insa acum sursele de informare s-au inmultit si diversificat…

  23. Romanii fac bani si din piatra seaca! Preturi exagerate, cumparatori canci!

  24. Urzeala Tronurilor la 90 RON(eu am vazut si la 80 RON) e editia hardback. Pe bookdepository aceeasi editie hardback e 14.9 €(66.52RON), eu zic ca nu e chiar atat de mare diferenta insa pe mai putini bani ai opera originala si e livrata si gratuit. Desigur pe bookdepository au si paperback la 7.61 €(33.97 RON) iar pe la noi nu am vazut asa ceva pe nicaieri. Daca tu ai vazut paperback la 90 RON atunci e de inteles de ce nu cumpara lumea carti. De citit insa se citeste, la metrou e plin de oameni care citesc de pe Ipad, Kindle si smartphone-uri, la facultate(mate-info) la fel.

  25. Pai românul are în biblioteca colecția Adevarul, cărțile sunt încă în țiplă asa ca de ce sa mai investească în alte cărți ?

  26. #53

    @puttycat. Am aceeasi obsesie, sa arate cartile bine in raft dupa ce le citesc. 🙂 Nu citesc eu ft mult, dar imi cumpar toate cartile, noi, musai in coperti tari.

    Dar de curios acuma, voi cat cititi? Eu mi-am propus 12 romane anul asta. in goodreads.com imi tin si evidenta.

  27. #54

    Kindle + violat epub de pe torrente ruleaza. Si-a facut banii din primele 2 luni.

  28. Se vaita oamenii ca nu se cumpara carti, dar, ma intreb, de inchiriat, se inchiriaza? Bibliotecile isi mai indeplinesc menirea? (si nu ma gandesc la copiii si la studentii care mai imprumuta cate o carte ca sa isi faca un referat, desi, in era Goagale, m-as mira)

  29. Acum cu o mica investitie intr-un gadget mic (tableta) poti lua oricand biblioteca cu tine, cumperi carti online la pret de nimic si iti faci treaba.

    • #57

      Tzintzin » lol, o carte online e mai scumpa decat una pe harrie

  30. Poti sa stergi primul meu comment, am crezut ca nu am apasat cu destula incredere prima data si l-am bagat inca o data. Apropo acum toata lumea e moderata sau doar eu ?

  31. Citim citim , la Acta nu ne gandim, cine are de citit nu se gandeste la bookfest sau alte chestii de genul , unde o coperta costa mai mult decat o intreaga encilopedie mai ales cand este momentul e-cartilor …, iar unii pluseaza pe print

  32. Si eu sunt de parere ca se citeste, nu se cumpara, dar se citeste, avem biblioteci si anticariate :).

  33. Din păcate, îmi cumpăr foarte rar cărți, dar când voi avea și eu un loc de muncă, o să-mi achiziționez mai multe. Anticariat în Bistrița nu mai avem, dar în schimb există o bibliotecă județeană, deci da… se mai citește și în zilele noastre!

  34. #62

    Ca urmare a unei perioade extrem de aglomerate pe care o traversez de vreo luna, plec de acasa la ore imposibile si ajung la fel. Cam de atunci nu am mai deschis o carte si simt lipsa asta cu adevarat. Altfel si preturile sunt imposibile, dar daca exista bunavointa, exista abonamente la biblioteci.

  35. Drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care a fost achiziţionată şi până ajunge la cititor este unul destul de complicat. “Până ajunge să primească cotă şi să fie distribuită în sala de lectură, o carte merge de la editor la Biroul de Achiziţii, unde se face o descriere preliminară, apoi ajunge la catalogare, unde se stabileşte domeniul căruia îi aparţine, ulterior se face o fişă de descriere care se regăseşte în catalogul electronic al bibliotecii, iar cartea este repartizată în depozit. Ca să ne mutăm în noul sediu, a trebuit să integrăm colecţii disparate şi, practic, fiecare document din cele jumătate de milion pe care putem să le oferim acum, a fost luat la mână de către bibliotecari, verificată fişa de descriere şi recotat. Din 15 decembrie şi până acum asta am făcut. Aceasta este munca cea mai migăloasă şi cea mai puţin vizibilă, din păcate. Paradoxal, cu cât lucrarea bibliotecarului este mai de calitate, cu atât el este mai puţin vizibil. Utilizatorul se descurcă singur dacă bibliotecarul şi-a făcut treaba cum trebuie”, a explicat Târziman.

  36. #64

    Dar lumea doritoare nu se poate duce la biblioteca?

  37. cam asa

  38. #66

    viitorul cartilor nu este pe hartie. cand te uiti pe Amazon vezi vreo 2 miloane de carti(desigur, toate in engleza). Nu ai de unde cumpara e-carti in Romania, nu imi dau seama de ce editurile nu sunt interesate de asa ceva.Unii vor spune ca exista site-uri de unde o poti face; mda. au vreo 100 de titluri. 🙂

    Eu as vrea ca tot ceea ce este tiparit sa fie si virtual. Traducerile oricum sunt facute “virtual”(scrise in word)…deci costurile sunt minime.

    Nu toata lumea stie engleza atat de bine incat sa savureze o carte ca si cum ar fi in romana.

    • #67

      Pai sigur ca sint atitea in format electronic. Varianta tiparita costa 100$, cea electronica 70-80$. Daca la cea tiparita exista costuri asociate tipariri, distributiei, stocarii in cazul cele electronice nu ai asa ceva. Pretul mi se pare oarecum nesimtit.
      Chestia e ca pe un dispozitiv electronic ai 4000-5000 de carti fara probleme insa daca le ai in varianta tiparita iti umple un perete intreg o asemenea colectie.

  39. Pai cum sa mai citeasca lumea,cand televizorul ofera atata sursa de indobitoceala continuaa!Din ce motiv s-ar apuca de citit o fata de 15-16 ex de exemplu cand ea la televizor vede ca se poate si altfel,luand exemplu pitzipoancele care apar zilnic la diferite emisiuni!Din pacate generatiile care urmeaza vor deveni involuntar niste inculti cu studii multe !

  40. #69

    Lumea citeste. Amazon a avut un profit de vreo cateva sute de miloane USD din vanzarea de carti(incluzand si e-carti).

    De-asta ma mir ca in Romania edirutile nu scot si e-carti. In locul lor cand as tipari o carte, as vinde si e-cartea online. Nu as avea nimic de pierdut.

  41. #70

    A nu se uita că difuzorul de carte, ăla care nu pune mîna să facă absolut nimic la cartea cu pricina, ba de multe ori nici nu se mai osteneşte s-o scoată la vînzare din depozit, cere şi 65-70% din preţul cărţii.

  42. #71

    la anticariate, il recomand pe Antic ex libris de pe str doamnei 23, cartile care in lirarii costa in jur de 40-50 de lei, aici preturile sunt de 5 lei, 10, 15, maxim 20 de lei, deci merita cu varf si indesat, a, si au si carti vechi de autori romani de prin anii 80-90 la pretu de 50 de bani, deci…mai mult de atat nici ca ti poti dori.