De ieri, orice urmă de democrație a încetat în Rusia. Referendumul falsificat de guvernatorii lui Putin i-au consfințit încă 16 ani accesul la putere nelimitată.
Iată cât de ușor se pierde democrația. Nu a fost nevoie decât de 30 de ani de la perestroika ca sa ajungem la sultanatul lui Putin.
Putin și Erdogan. Cele două cancere ce ne înconjoară și se vor întinde, fără doar și poate, cât de mult vor putea, în anii ce va să vină. Între timp, europa face memeuri funny.
NOU
Sultanat? Sa avem pardon. Putin e tar, nu sultan.
Bai, voi realizati ca intr-un fel sau altul, asta a fost la putere mai multi ani decat Stalin? Si probabil ca va fi cel mai longeviv conducator al Rusiei?
NOU
Dar a si facut…
NOU
Tar e o titulatura imprumutata, oarecum lipsita de semnificatie. Nici macar in imperiul roman nu era prea clar ce era un Caesar. Titulatura oficiala era cea de princeps, la care se adaugau alte titluri, imperator, consul, tribun, cenzor, pontifex etc. Conducatorii rusi ar trebui sa-si spuna hani, pentru ca modelul real de organizare politica care i-a inspirat este cel tataresc.
NOU
“Tar e o titulatura imprumutata”. Irelevant. Si “keiser” este.
“Conducatorii rusi ar trebui sa-si spuna hani, pentru ca modelul real de organizare politica care i-a inspirat este cel tataresc.”. Poate. Despre vulturul bicefal nimic, nimic?
NOU
Pai nici nemti cu keiser-ul lor nu sunt mai breji. Caesar e un nume, o titulatura cel mult, la fel ca Augustus, nu o funtie. La fel de bine si-ar putea spune Pompei, Constantini sau Iustinieni. Nici nu e de mirare ca functia imperiala in germania era de rasul curcilor. De fapt functia adevarata era cea de rege al germanilor (sau al romanilor). Primeai titlul de imparat (Keiser) doar daca faceai o excursie la Roma ca sa te incoroneze papa si nu insemna nimic in plus. Caesar, Keiser sau Tar nu sunt altceva decat echivalentul titulaturii de Putin, Napoleon, Romanov, Stalin sau Lenin. Nu exista astfel de functii. Reprezenta doar identificarea puterii cu persoana care o detine.
NOU
pentru ca europa sa faca ceva ar trebui ca in primul rand Consiliul Europei, format din presedintii si premierii tarilor membre sa ajunga mai des la un consens pe temele majore.
In al doilea rand, pentru a actiona la unison ar trebui ca tarile membre sa cedeze o parte din suveranitate unei unitati centrale si reprezentative care sa aplice aceeasi strategie la nivelul tuturor tarilor (armata, infrastructura, sistem de sanatate).
ori cat timp se pare ca nationalismul si izolationismul sunt in crestere, o europa mai integrata administrativ e doar un vis frumos, poate un nou razboi, eu stiu? va reaminti oamenilor ca nationalismul e stupid.
NOU
eu vad in transferul de suveranitate catre ue singura sansa de a avea vreodata infrastructura de nivel european.
NOU
Unii spun ca visul incepe sa semene a cosmar, o structura birocratica fara nici o legitimitate, preocupata in special sa reglementeze caii de la bicicleta.
NOU
corect, insa chiar si pe teme f particulare, raspunsul la o intrebare tip referendum gen: “vreti ca autostrazile sa fie construite de la Bruxelles?” raspunsul ar fi majoritar NU, atat in Romania cat si peste tot in Europa. Daca UE a esuat cel mai mult in ceva aia a fost absenta unui program social/cultural masiv lansat inca dupa Maastrich in care europenii de la cel mai sarac la cel mai bogat sa devina constienti de Europa, de avantaje, de lucruri comune si lucruri diverse.
Chiar daca luam tarile unde exista un pozitivism vis a vis de UE precum Romania, oamenii tot nu pot sa numeasca ce e Europa, care sunt avantajele si de ce ar trebui sa existe o SUE.
Culmea, tarile din Est, devenite autocratice si mistuite de coruptie sunt mai pro-europa decat tari fondatoare precum Franta unde francezii se cred fruncea europei care nu au nevoie de nimeni (pretty much UK)
NOU
La cum evolueaza lucrurile infrastructura o sa o faca mai degraba chinezii la nivel de Ecuador.
NOU
Zici de Consiliul European. Consiliul Europei n-are treaba cu UE.
NOU
asa, mereu le incurc; european council, council of europe :))
ma refer la organismul cel mai important care controleaza inclusiv PE, Consiliul Europei
NOU
UE se comporta ca o fata mare care se face ca nu stie ce inseamna futaiul. Doi golani incearca sa-i ridice poalele, iar fratele mai mare are treaba in alta parte, prin Pacific.
NOU
Poate ca fratele mai mare s-a cam saturat sa-si foloseasca armata pentru a proteja Europa, in conditiile in care tarile europene refuza sa contribuie.
NOU
fratele mai mare e plecat sa futa si el ceva
NOU
@AndreiG- Nu am spus de ce fratele mai mare are treaba in alta parte in comentariul initial. Dar da, are dreptate fratele mai mare.
@Mike-chinezoaica nu e chiar fata mare si nu se lasa usor fututa.
NOU
Pai fratele mai mare a scos-o din belea de 2 ori, i-a dat bani multi ca sa epileze, machieze si sa se imbrace la casele de moda celebre, a protejat-o. Dar de la un timp ochii si capul ii cam fug dupa unu’ care ii face ochi dulci.
NOU
Fratele mai mare face laba, se gandeste cu ce gen non-binar LGBTQWX sa defileze si pupa bocancii negrilor, (sariti direct la 1:05 daca nu aveti rabdare) www.youtube.com/watch?v=pSO9eMlg8nk
NOU
@infektus, aia sunt cei spalati pe creier de media americana, Partidul Democrat si unii profesori de prin licee si universitati. Nu uita de gestul congresmenilor democrati americani care au ingenuncheat dupa moartea lui Floyd, ca un gest de umilinta. Si exemplele pot curge.
NOU
Fratele mai mare e plecat sa-i ceara niste ulei lu’ vecina aia mai saraca si mai tuciurie a Europei, care si-a trimis copiii la Europa sa aiba ea grija de ei.
NOU
Statele Unite ale Europei… da cum sa sa cedam noi suveranitate, doar suntem fii de daci.
NOU
Acum citeva zile imi explica Arhi ca nu se poate. Poate iti mai explica si tie o data. Se gasisera unii sa intrebe care o sa fie limba oficiala… Ca parca in Canada nu sint doua limbi oficiale, ca in SUA nu sint peste tot afise in 7 limbi. Nu. In Europa e imposibil. Ca tarile sarace vor fi jefuite de Germania si Franta… etc.
NOU
Ne-ai prins! Fix din cauza noastra nu se pot face Statele Unite ale Europei. Restul tarilor vor, doar noi nu vrem.
NOU
Pentru ca a ceda suveranitatea unor hoti incompetenti de la Comisia Europeana, nealeși de nimeni si cu puteri mult peste parlamentarii alesi e in mod sigur o idee buna.
NOU
@Comisarul Moldovan: parca as prefera sa devin condus de un “neales de nimeni” de la Bruxelles decit de unul “ales pe viata” de la Moscova…
NOU
Da aia din Alabama sau aia din KFC tot asa se plang ca new yorkul si california le fura creierele si bogatiile? La partea cu creierul ar avea dreptate
NOU
De fapt in Montgomery, AL gasesti joburi bune la Hyundai, casele sint ieftine. Dar te ucide caldura. Am un prieten, a rezistat 8 ani. Ajunsese sefut destul de mare la Hyundai. Si-a bagat pla dupa ce i-a lesinat copilul in casa cind s-a stricat AC-ul in luna mai. E in Salt Lake City acum. Inca vede zapada pe geam pe virfurile muntilor….
NOU
primul a fost Xi Jinping care si-a tras titlul de conducator pe viata. pulica ala din coreea de nord nu are relevanta.
dupa a fost Putin care isi construieste de ceva vreme treaba asta. apoi a fost Erdogan si la final Orban de ungaria. nu zic de Bibi din evreria ca ala a ramas putin in urma dar aparent trage tare sa faca si el la fel ca fratii lui.
europa e ca agentia de mediu, adica blocata in proceduri facute de incompetenti, cu angajati care fug de responsabilitate si cu conducatori interesati de propria turta in timp ce totul se duce pwlii de suflet.
cica totusi este o urma de democratie: au voie sa isi aleaga etajul de la care sa cada accidental
NOU
Daca pe rusi pot sa ii mai inteleg, pe turci nu. Ce le-a trebuit Erdogan??? Pe directia trasata de Ataturk le-a mers foarte bine.
NOU
prea mult bine. nivelul de trai a crescut, iar batranii tribali, dupa ce si-au satisfacut nevoile primare, au trecut la nevoia de putere. prin urmare, reintoarcere la religie
NOU
@mac gregor, o problema a turcilor cu stilul Ataturk de a face lucrurile a fost secularizarea puternica, ei fiind o natiune mai religioasa. Inteleg ca acesta a fost unul din aspectele pe care a mizat Erdogan si anume sa o lase mai moale cu secularizarea
NOU
De Lukasenko ai auzit? E presedintele unei tari europene de prin 1994…
NOU
Belarus e vazuta international ca si o provincie ruseasca neasumata (le-o fi rusine cu bielorusii) .
Belarus/Ucraina/Moldova + statele caucaziene sunt blestemate sa fie teritorii de demarcatie, etern tinute in saracie si sub regimuri autoritate.
NOU
@mircea: iti multumesc pt observatie. am avut un moment de ratacire si am uitat de mustacios. noroc cu tine
NOU
>>orice urmă de democrație a încetat în Rusia
Hahahaha buna asta.
N-are cum sa inceteze ceva ce n-a fost niciodata.
NOU
Vezi sa nu cazi si tu pe geam miine-poimiine…
NOU
Angela Dorothea Merkel ([a] née Kasner; born 17 July 1954) is a German politician who has been Chancellor of Germany since 2005.
NOU
… and announced that she would stand down as Leader of the CDU at the party convention in December 2018, and would not seek a fifth term as Chancellor in 2021.
(sa fie toata propozitia completa)
NOU
Aceeasi duma de rahat o da si Dobrovolski. Mai rasfirati, tovarasi!
NOU
porcul de dobrovolschi este trompeta ambasadei rusiei
NOU
Sa inteleg ca e mai “cool” sa fii trompeta ambasadei SUA, Germania, Franta ?
NOU
nu mai cool, ci pro romania.
NOU
@vasi: sindrom “da dar” ?
NOU
Și teoria ar fi că Putin avea nevoie de schimbări constituționale votate de popor ca să conducă de facto țara încă 16 ani? 🙂
Să nu uităm că schimbarea constituțională din Rusia care a permis anexarea Crimeei a fost adoptată în câteva zile – fără vot popular (până la episodul Crimeei constituția Rusiei stipula că nu poate fi încorporată o parte dintr-un alt stat în Rusia decât în condiții extrem de greu de indeplinit în practică).
Din punctul meu de vedere, noua constituție întărește puțin rolul parlamentului și Putin nu va căuta încă un mandat de președinte.
NOU
da da, asa e
NOU
E adevarat ca Ivan a cistigat o Volga la loto? E adevarat, doar ca nu o Volga, ci o bicicleta. Si nu a cistigat, ci i s-a furat…
NOU
Nici nu au avut democratie in ultima suta de ani. Turcia resimte din plin politica stupida a lui erdogan si probabil ca va pierde puterea in viitorul mediu chiar daca va avea castiguri importante in Orientul Mijlociu.
NOU
O analiza mai interesanta ar fi pe Ungaria (si poate Polonia), tari mult mai avansate si cu o istorie a democratiei mult peste Ru/Tr. Ungaria nu mai este de facto o democratie (inclusiv in rapoartele oficiale).
Cum s-a putut asta intampla intr-o tara membra UE si unde populatia a avut un nivel de trai si de civilizatie mai mult decat decent, este mult de discutat.
Rusia nu a fost niciodata in istoria ei democratie, nici macar pe vremea lui Eltin, iar Turcia, cu toata perioada iluminata a lui Ataturk, a sarit in modernitate direct in evul mediu (ca si Ro de altfel), iar populatia si religia nu ii ajuta oricum.
NOU
sigur și polonia.
la unguri e simplus, s a pedalat mult pe emigranti, rasa superioara, cedati-va libertatile si va protejam de musulmanii rai.
la polonezi, din păcate, se vede exact ce face amestecul bisericii in probleme politice. inca de cand kacinsky astia erau 2 si nu il sinucisesera pe celalalt, se stia ca sunt dementi religioși, stau cu mamica, fac temenele si rugaciuni si ca dorinta lor e întoarcere la polonia cea buna si dreapta
NOU
Sigur, s-a pedalat pe temele alea peste tot, de la Londra pana la Bucuresti, e un curent general, doar ca una e sa ai un partid nationalist la putere X ani, alta e sa faci saltul de la democratia la stat autoritar.
Citeam deunazi un text care explica ca de fapt din Polonia auzim mai multe chestii pentru ca acolo inca exista un razboi intre institutii ale statului care vor sa ramana independente si alde PiS (cam cum era la noi cu psdul in frunte).
Societatea poloneza are multe bube (cum ai zis si tu), dr pana una alta e singura economie din est care a trecut de la emerging la developed economy (asta in conditiile in care, strict economic, in ’80 erau mult sub unguri, cehoslovaci si chiar iugoslavi). Au avut deschidere spre vest, n-au cum sa aiba simpatii spre est, etc. Eu inca sper ca o sa revina pe drumul cel bun (vedem acum la turul 2).
Din ungaria insa nu se mai aude nimic pentru ca au capitulat toti, inclusiv presa si societatea civila. Si problema ar fi ca dintr-o situatie d-asta nu mai iesi cu niste alegeri (probabil ca deja nu ar avea nici o jena sa falsifice rezultate la greu), ci doar cu niste revolutii (de catifea sau nu).
NOU
la unguri z a capitulat la pușcărie:)
NOU
Rusii nu cred in democratie, in sensul adevarat al cuvantului. Exceptand cateva aglomerari urbane mai rasarite si niste anomalii individuale, marea majoritate are in continuare nevoie de un “tatuc” cu mana forte si ar renunta benevol la dreptul de a vota. In plus occidentul deja s-a obisnuit cu Putin, prefera un arogant care isi bate doar vecinii din cand in cand, dar nu se baga mai departe. Asadar opozitia este mereu slaba, vocala periodic, dar fara sustinere reala.
Sa nu uitam ca multi dintre rusi nu au plecat vreodata din localitatea lor, nu in strainatate, ci macar in republica vecina din cadrul federatiei. Moscova sau Petersburg sunt de neatins pentru rusul de rand, iar TV-ul este singura sursa de (dez)informare. Internetul periodic cenzurat e pentru porno si poze cu pisici, jurnalismul obiectiv nu exista. Interesul fata de politica sau activitate civica este foarte redus. Razboiul provocat in Ukraina si acapararea peninsulei Crimeea a fost puternic salutate de poporul de rand, inca marcat de dorinte imperialiste nesatisfacute (fiind popor orgolios si cu puternice porniri nationaliste, dar fara nicio realizare majora dupa WWII). In acest context, sustinerea lui Putin este deloc surprinzatoare si chiar daca % oficiale sunt manipulate, nu exista un contracandidat macar undeva aproape in sondaje.
Rusia este un pacient irecuperabil, va “muri” impreuna cu Putin si poate doar atunci va renaste.
NOU
“Rusia este un pacient irecuperabil, va „muri” impreuna cu Putin si poate doar atunci va renaste.”
Sau nu daca ne uitam la tatucii din ultimii 300 ani.
NOU
Kak tebia zavut?
sau (ultimile 3 cuvinte pe care mi le amintesc… probabil cu zeci de erori)
eta crasivaia rodina…!
NOU
Iob tvoiu mati, tovarisci! Davai ceas. Idi u gulagu!
NOU
Mircea, sunt sigur ca nu sti ca au fost romani din Moldova care au ajuns in gulaguri in Siberia prin bunavointa rusilor, practic o epurare etnica, eu am avut rude in situatia asta. Pentru aceste mistouri care duc in derizoriu suferinta lor esti invitat sa imi sugi pula in memoria lor. Multumesc.
NOU
badumtss, never forgive, never forget:)))))
NOU
Revenge is a dish best served cold!
NOU
sef, democratie in rusia nu stiu daca a fost vreodata
poate inainte de tsari?
iar la putin treaba e clara, acum x ani cand au inceput sa dispara sau sa-i fie asasinati dusmanii cum era? demos+cratos, nu? :))
NOU
Întrebat dacă imperiul să intre zdravăn peste extremiști, să-i învingă, ca un rău ulterior potențial să nu se dezvolte peste Europa și să nu afecteze interesele imperiului, mai ales cu paroxismul ideologic pâlpâind dens în Germania republicană, prim-ministrul David Lloyd George ar fi declarat (parafrazez din memorie fără să denaturez) într-un ziar afiliat cu național-liberalii britanici, respectiv jurnalul său: „Prefer ca rușii să trăiască 100 de ani în comunism și să realizeze că e o prostie sinistră, decât să periclităm situația & interesele imperiului nostru aflat într-o situație delicată, acum, după război.”
Cred eu, se aplică aici, acum, același lucru…
Noi, fiindcă n-am fost imperiu, n-am avut colonii, mercantilism, capitalism și nici nu suntem „albi”, suntem în mod accentuat mai agitați din cauza praxisului istoric în legătură cu vecinii menționați (Turcia, Rusia, Austria, Ungaria…).
NOU
1. Rusia n-a cunoscut niciodata democratia, in sensul adevarat, adica de tip Westminster. Perestroika a fost doar o relaxare a unei dictaturi, pe care Gorbi o regreta azi in interviuri.
2. Rusii, mai mult decat alte popoare est-europene, au nevoie de un “tătuc”.
3. Rusii de azi o duc mai bine decat oricand in istoria tarii, iar asta il legitimeaza pe Volodea.
4. Statele Unite ale Europei sunt un vis, care a fost omorat de Olanda si Franta, atunci cand au respins Constitutia Europeana (parca in 2005). Tratatul de la Lisabona e doar o copie ieftina.
5. UE nu e Rusia, dar nici asa de democratica precum ne place noua sa credem. Mai tineti minte cum a ajuns doamna Ursula presedinta Comisiei? Ea nici nu candidase, dar s-au pus Merkel si Macron intr-o camera si au decis asta. Cam pe acolo se zbate visul european.
NOU
N-am mai ras de mult atat la un articol…. pana mi-am dat seama ca de fapt esti ironic si nu mai e amuzant.
NOU
nu, nu sunt ironic. esti rusofil?
NOU
Miroase a conflicte.
NOU
Romania a fost dintotdeauna o tara mai degraba sub influenta estica decat sub cea vestica. Nimic nou sub soare.
Am avut momente cand am avut sanse la integrare in occident si sansa de a ne civiliza – vasalitatea maghiara din sec.XIII-XIV, incheiata cu 400 ani de dominatie otomana.
Oltenia a avut un moment stralucit cand a trecut de la dominatia otomana la cea austriaca – au construit drumuri, au urbanizat, au incercat sa faca Oltenia civilizata, pe vremea cand oltenii traiau in bordeie de pamant si fan.
De la mijlocul secolului 19 au incercat francezii si nemtii sa ne aduca pe calea cea buna dupa ce am scapat de otomani, dar din cauza unui moment cand occidentul a luat-o razna la inceput de secolul 20, am ajuns sub bocancul rusesc vreo 45 ani.
Acum au venit americanii sa ne integreze in Europa si sa ne aduca democratie in ultimii 30 ani , dar din cauza unui moment prostesc prin care trece America si UE acum, iar Rusia , Turcia si China profita din plin de asta, se pare ca istoria se repeta.
NOU
Oricum, sa ne bucuram ca am apucat sa traim cativa ani de democratie liberala si consumerista dupa stil american-european.
Secolul 21 e compromis si va fi la fel de violent, poate mai rau decat secolul 20. La cate crize se anunta din cauza schimbarilor climatice, sistemului economic actual depasit de suprapopulare si epuizarea resurselor, rasismul si razboaiele culturale care au luat amploare din 2015-2016 incoace, cam vor fi dictaturi pe toata planeta.
Era o vreme prin 2005-2014 cand aspiram sa devenim un stat planetar unde toti sa fim egali, sa traim intr-o diversitate multiculturala in plina armonie, ca vom eradica bolile, vom scapa de foamete si razboaie, ca in sfarsit “istoria” s-a incheiat, ca vom coloniza alte planete, ca nu vom mai fi condusi de politicieni, guverne si banci, ca vom fi condusi de roboti, ca fiecare va avea tot ce-i trebuie, ca civilizatia umana se va axa doar pe construit si progres.
Se pare ca rasa umana nu va reusi acest lucru.
Ne miram de ce nu gasim alte civilizatii avansate prin galaxia asta. Poate pentru ca civilizatia moderna si industriala e mai efemera decat credeam, si orice forma de viata inteligenta care ajunge la acest stadiu nu va putea trece de pragul colapsului si extinctiei cauzate de propria prostie.
Nici cand a fost criza financiara din 2008 sau razboaiele din orient din anii 2001-2003 nu aveam ganduri atat de pesimiste despre viitor cum am acum din 2014- 2015 incoace.
De cand cu ISIS, Charlie Hebdo, Trump si criza refugiatilor, #metoo, #blm, #pride, lumea asta occidentala (cam tot ce inseamna democratie si liberalism) se duce dracului, in timp ce Rusia, China, Turcia, chiar si India, Israel, Brazilia si Ungaria devin niste dictaturi sinistre.
Si progresistii si conservatorii au luat-o razna, se poarta de parca ar fi comunistii si fascistii din anii 30-40′.
Europenii sunt distrasi de conflictul asta tembel si intre timp ne pierdem libertatile si drepturile.
Unii cred ca inca un razboi mondial ar fi unica solutie pentru a mai imbunatati lucrurile pe Pamant, pentru a provoca un nou salt spre progres cum au facut-o ultimele doua razboaie mondiale si razboiul rece.
Doar ca e o problema – spre deosebire de anii 1914-1945, acum posedam arme nucleare ce pot sa transforme planeta intr-o minge radioactiva populata doar de gandaci.
NOU
Apropo Arhi, ce te faci cu America care anul asta are de votat intre doi bosorogi , un clovn portocaliu narcisist si idiot vs un bosorog dement si senil , si un rapper negru cu nevasta gonflabila?
Rezultatul perfect a 30 ani de neoconservatorism republican si socialism democrat!