ghiseul.ro

Când eram în fața doamnei de la fisc, am văzut pe birou un mic formular cu ghișeul.ro. Luat formularul, completat cu nume, prenume, cenepe, dat doamnei, doamna dat înapoi o coală de hârtie cu user și parolă, cam asta a fost tot. Acasă, când m-am logat, am schimbat userul și parola cu ce am vrut eu.

Partea proastă e că am de plată amenzi încă de prin 2005. Neavând practic niciodată ceva înscris la fisc pe numele meu, acum am fost prins în fapt. Partea bună e că nu am de gând să vând mașina curând, deci este timp să le plătesc…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. S-a prescris, orice datorie mai veche de cinci ani.
    Pot sa te pupe… unde vrei tu, nu au ce sa-ti [mai] faca.

    • #2

      mnope, se pare ca nu. cat timp apar la ei acolo, nu poti plati niciun fel de impozit pana nu platesti amenda. am intrebat azi, ca mi-a scos defalcat pe procese verbale.

    • Eu stiam ca da.
      Este un subiect, mai vechi, e drept, aici:

      www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_189384/Prescriere-amenzi-contraventionale-aplicate-conform-Legii-nr-61-1991.html

      dar nu cred sa fi aparut schimbari majore.
      Cel mai bine, consulta un avocat – cred ca iesi mai ieftin.

      Inca ceva: daca platesti amenzile si dupa aceea se descopera ca s-au prescris – adio bani, NU mai ai dreptul sa-ti recuperezi banii…

      Pentru ca Fisc si lege…

    • #4

      oricum, cu noua modificare a codului fiscal, orice plata o faci in contul administratiilor financiare, se duce automat la amenzi, indiferent catre ce le directionezi tu. nu iesi mai ieftin cu avocat, cat timp esti bagat la AF in sistem, nu ai cum iesi decat eventual cu un proces.

    • Da, ai dreptate, aici noul CF este abuziv.
      Pe de-o parte, inteleg de ce a fost facut asa, asta nu inseamna ca nu-i abuziv, inseamna doar ca statul isi recunoaste neputinta de a aplica propriul set de legi si recurg la chichita asta legislativa, amenzi inainte de impozite.

      Pe de alta parte, sa deschizi si un proces, sa platesti si avocat, este mare durere de cap, just, DAR poti sa le ceri si despagubiri sa-i usture, atunci cand vei castiga – pentru ca sigur nu ai cum sa pierzi procesul – dar nervi, timp si bani, cu siguranta vei pierde.

      In balanta trebuie puse aceste aspecte…

    • @Niros, chestia cu prescrierea nu e … pentru ca Fisc, ci pentru ca lege. Lege care se aplica indiferent cine este creditorul.
      Permite-mi sa explic. Prescriptia nu vizeaza dreptul in sine, respectiv dreptul statului de a incasa o amenda aplicata de o anumita institutie, ci se prescrie dreptul institutiei care a aplicat amenda de a apela la acele institutii ale statului care il pot obliga pe cel amendat sa achite amenda.
      In plan civil, daca eu i-am imprumutat lui Cetin niste bani, atunci cand intervine prescriptia nu se stinge dreptul meu de a-mi primi banii inapoi, ci doar dreptul meu de a ma adresa executorului judecatoresc in vederea recuperarii banilor (caz in care executorul poate apela inclusiv la politie). In cazul in care Cetin habar n-are de prescriptie si-mi plateste datoria dupa termenul de prescriptie, in cazul ca afla nu va putea sa-mi ceara banii inapoi tocmai pentru ca dreptul meu de a-i primi nu se stindese, stingandu-se doar dreptul meu accesoriu de “a apela la forta coercitiva a statului” (cum scria in tratatele de drept 🙂 ) pentru recuperarea lor.
      Este adevarat ca in cazul amenzilor, impozitelor, altor sume al caror creditor este statul prin una din multele sale institutii situatia pare cam absurda pentru ca “statul centreaza, el da cu capul, el sta in poarta”, dar principiul este acelasi indiferent cine are de primit banii.
      Arbitru (daca a intervenit sau nu prescriptia) in toate cazurile este instanta si aici vorbim de separarea puterilor in stat, iar instanta ar trebui sa fie libera, obiectiva si independenta, indiferent cine-i creditorul.

    • @Ady, permite-mi, cu respect, sa te contrazic.

      Daca, in termen de cinci anisori, statul, sau orice institutie sau persoana NU isi exercita dreptul de a-si recupera prejudiciul, atunci inseamna ca NU mai este interesata de recuperarea acelui ceva. Prin urmare, orice pretentie se prescrie, nu mai are dreptul nimeni si nimic sa te oblige sa platesti.

      Da, daca alegi sa platesti, asa o fi cum zici tu, in tara asta in care legile se fac dupa ureche si se interpreteaza cum doresc cei care pulseaza mai mult.

      Interpretarea ta este frumoasa, textul pare a fi corect, dar este incomplet, prin omisiune.
      Concret, fiscul m-a desemnat pe mine, la zece ani dupa moartea tatalui meu, ca mostenitor al unei proprietati pe care n-am avut-o niciodata in posesie, nici scriptic si nici faptic [!!!], ca fiind dator pentru chiria pe care am incasat-o. Acelasi text, identic, a vizat-o si pe maica-mea.
      Cum au ajuns la mine si nu la adevaratul proprietar, nu stiu si nici nu am timp de irosit sau bani de tocat ca sa aflu…

      Trecand peste absurdul si ridicolul situatiei, datoria, chiar daca aceasta ar fi existat, s-a prescris, dar, preventiv, am facut si o sesizare, depusa la ANAF, cu numar de inregistrare, just in case…

      Nu au fost probleme pana acum.
      Suma este mica, dar este vorba de principiu si nu de suma.

      De fapt, cred ca doar pentru stat, termenul de prescriptie este de cinci ani, pentru celelalte companii/institutii ar trebui sa fie de trei ani.

      PS: Prescrierea amenzii inseamna incetarea obligatiei de a o plati. Pierderea ta, daca o platesti, a statului daca nu 🙂

    • #8

      Mai sunteti multi care habar nu aveti de subiect dar dati sfaturi? Ca vad ca ti-ai gasit aprobatori.
      Periodic se emit somatii, astea reseteaza timpul de prescriere. Nu mai scapi. Cand te-a prins cu un cont se emite titlu executoriu si te-a lasat fara parale.

    • @Nadu, suspendarea sau intreruperea prescriptiei. Nu mai stiu care e care, dar in cazul uneia un anumit demers “reseteaza” termenul cum zici, respectiv termenul se reia, intreg de la momentul efectuarii demersului, iar in cazul celeilalte se ia in calcul si perioada dinaintea efectuarii demersului, termenul continuand sa curga dupa un anumit moment de la efecturea acelui demers. Dar as intra prea mult in amanunte.
      @Niros, daca n-ai timp, chef, bani de tocat sa-ti rezolvi o problema nu e treaba mea. Tot ce trebuia sa faci era sa faci dovada ca nu ai detinut niciodata un titlu de proprietatw asupra imobilului respectiv (as vrea sa-ti zic si de nuda proprietate, dar o sa crezi ca te injur) si n-ai obtinut venitul pentru care statul a considerat necesar sa te impoziteze.
      As vrea sa-ti atrag atentia asupra faptului ca daca in decizia de impozitare scrie ca acea decizie poate fi contestata doar la o anumita instanta intr-un termen x, faptul ca tu ai depus reclamatie la ANAF este fix pix si daca pana primesti raspunsul iti exprira termenul de contestatie atunci mori cu impozitul ala de gat. Iti spun asta ca-s eu fata buna si am vazut o gramada de oameni depunand reclamatii in toate partile, numai unde trebuia nu, in conditiile in care pe hartia prin care erau obligati sa faca ceva scria clar unde trebuie sa depuna reclamatia/cintestatia daca nu le convine. Dar ei erau destepti si stiau mai bine.
      Nu stit daca ai observat, dar am spus la fel ca tine, ca in caz de prescriptie “nu mai poti fi obligat” sa platesti. Dar daca ai platit de buna voie, dupa termenul de prescriptie, nu mai poti sa ceri banii inapoi pe motivup prescriptiei.
      Iar interventia termenului de prescriptie trebuie constata de cineva neutru, instanta, pentru ca tu zici “au trecut x ani, a intervenit prescriptia”, iar ANAF zice ” ba nu, pentru ca am intreprins demersurile ala, ala si alalalt care au dus la suspendarea/intreruperea prescriptiei” , si cineva trebuie sa analizeze si sa decida cine are dreptate.

    • Fie cum zici tu.
      Chiar nu am chef sa ma cert cu anumiti oameni… speciali, mai ales pe internet – lumea ajunge sa nu faca distinctie intre tine si ei…

  2. #11

    Noul cod fiscal din 2015 intr-adevar spune ca nu mai poti plati nimic pana nu platesti amenzi.
    De asta am platit si eu deja niste amenzi restante.

    Dar treaba cu prescrierea e adevarata. Cauta articolul de lege mergi acolo (sau trimite mail de pe mfinante ca chiar se raspunde) si arata-le ca sunt vechi deci trebuie sterse.

  3. #12

    de un an si ceva platesc impozite like a boss cu ghiseul vietii. si mai aud de diversi ca cozi, ca ce program naspa au astia, ca bonuri de ordine. istorie !

    • #13

      Jos palaria. Like a boss ma simt si eu cand platesc impozitele. Unul sarac 🙂
      Oricum, bun sistemul cu plata online.

    • #14

      Adica ai platit o data-de două ori. Dau ti-ai platit impozitele in rate?

  4. #15

    Stiu ca de anul acesta s-a schimbat ordinea in care se platesc impozitele + amenzile, respectiv, prima data se platesc amenzile iar abia apoi poti sa platesti impozitele 🙂
    Nu stiu daca se aplica si pe Ghiseul.ro dar am asistat la o scena draguță intr-o sucursala a Postei Romane unde un personaj mai colorat plangea in pumni pentru ca nu putea sa-si plateasca impozitul pe casa deoarece avea amenzi de circulatie cacalau si trebuiau achitate inainte 🙂

    • da e perfect normal. mama a avut o amenda ca a trecut ca pieton pe interzis si nu a putut sa platesca pana nu a rezolvat problema cu amenda.

  5. #17

    Primaria Pantelimon nu e pe lista. FMM.

    • #18

      pai nu se inscriu, ca ar insemna sa nu mai faca bani. am impresia ca au solutie proprie, care e pe bani, pentru primarie

    • #19

      N-au nimic online, au doar doua ghisee, ca pe vremuri: unul iit taie factura, unul iti ia banii. Au in schimb un site nou pe care are un link de “Plateste impozite” care te trimite la celebrul site “#”.

    • #20

      :))))))) lasa, ca daca il alegeti iarasi pe dom primar, sigur rezolva si problema asta

    • #21

      Nici Chiajna, chill. Pentru ca Minea.

    • #22

      Dom’ primar Ivan nu pare sa candideze, cel putin nu am am vazut afise cu el – e plin de Culeafa si Piha.

    • #23

      zicea ceva haterul ala de la HP, ca actualul candidat e un fost ciorditor din tiruri

  6. #24

    inainte sa mergeti la doamna la ghiseu pentru user si parola sa arunccati un ochi si la institutiile inrolate: www.ghiseul.ro/ghiseul/public/institutii/harta
    par example in Ilfov e una singura si anume taxe si impozite Voluntari.

  7. #26

    Ups, mie cred ca mi-ai facut BCR-ul, #pebune. M-am trezit cu user si parola; adica cont, intr-un cuvant, da nu vroiam sa zic ‘cu cont’, că cacofonie si alte cele.
    (Pentru cine isi aduce aminte, experimentez zaibar, vorba lu tim, numa ca nu experimentez, si nu zaibar, da’ tot de ‘buturuga casei’)

    Ok, acu pe bune, m-am trezit cu cont, dar e doar pe numele meu.
    Big sober question:
    Vreu sa le platesc impozitul si ălor bătrâni, din motive de pensii #non_dearmata. Pot face asta? Cum?

    • #27

      Ăi bătrâni fiind posesori in Bucuresti, dar rezidenti in provincie, cum s-ar zice la țară #dontask

  8. #28

    De la începutul anului și până acum tot încerc să aflu cât e impozitul pe anul asta, fără să mă duc pana acolo să întreb.
    Din păcate apare mereu mesajul “Sistemul informatic al institutiei Sector 3 este momentan indisponibil”
    Știe cineva care e șmecheria?

  9. #29

    Nene, de cand ai pus articolul, au sarit la 90.306 (utilizatori activi), or fi de la tine?

  10. Inca n-a aparut nimeni care să-l sfătuiască pe cetin să-și plătească amenzile?

  11. #31

    De 2 luni incerc sa platesc niste amenzi mai vechi.
    Sunt plecata din tara si nu am posibilitatea sa merg la ghiseu sa iau user si parola, daaar am incercat sa platesc fara conectare. Am reusit sa platesc impozitele si in acelasi mod am incercat sa platesc si amenzile. Din pacate nu mai stiu numerele de proces verbal si toate datele amenzilor. Din fericire am avut inspiratia sa fac 2 teste, prima data am platit 50 lei sa vad daca scade suma, nu a scazut. Am mai facut un test, am platit 100 lei… la fel, nu a scazut suma. Partea interesanta e ca mie mi-au luat banii din cont, dar datoria e aceeasi. Am sunat la ghiseul.ro, m-au trimis sa vorbesc la impozite si taxe. Am incercat de nenumarate ori sa sun la impozite, nu raspunde nici dracu niciodata. Acum am ramas si cu banii luati si datoare :)) Macar nu am platit tot cat aveam de plata… vreo 2000 lei… ca imi plangeam in pumni acum. Asta este, voi plati prin metoda traditionala, cand voi mai ajunge in tara, asta daca intre timp nu se gandesc ei sa ma execute silit :/

  12. #32

    Branza buna in burduf de caine. Eu mi-am platit si amenzile si impozitele online, de 3 ani si ce crezi, apar in continuare ca toate fiind restante. Cand o sa-mi permita timpul, voi face un drum la taxe si impozite sa le arat mailurile cu facturile emise de ei si sa-mi explice si mie cum pot fi restant cand am facturi de la ei. Bineinteles, la telefon si email, nu raspund 🙂