urasc-munca-echipa

De ceva vreme, mă tot uit la anunțuri de job-uri și observ că una din marile și primele cerințe pe care o au angajatorii este, în orice formă ar fi ea subliniată – plăcerea de a lucra în echipă.

În funcție de anunț, scris de o echipa tânără și cool sau de oameni bățoși, inevitabil, în anunț se precizează „să îți placă munca în echipă, să îți placă să interacționezi cu colegii, să îți placă să faci parte dintr-un colectiv (între noi fie vorba, nu cred că îi mai sună bine cuiva să facă parte din colectiv, if you know what i mean), să fii dornic să lucrezi cu oamenii”, respectiv “dorinta de a lucra în echipă, abilități de lucru în echipă și de comunicare, capacitatea de a comunica și de a lucra în echipa” și alte modalități de a exprima ideea.

Constat că nu mai există job-uri pentru oameni introvertiți, pentru oameni care vor să li se dea ceva de făcut și să fie lăsați în treaba lor, iar când termină sau în anumite puncte ale proiectului, să prezinte ce a făcut unora mai cu moț decât el, apoi să retușeze ce nu e ok și să treacă mai departe la următorul stadiu.

Zic asta pentru că numai eu știu de câte ori am mințit, cu o falsă atitudine veselă, exclamând „Cel mai mult îmi place să lucrez în echipă! Să devenim fiecare individ parte nelipsită a echipei, să fim un tot unitar care aproape plânge când unul dintre noi lipsește!”. Da, exagerez, nu am spus niciodată chiar așa, cu acele cuvinte, pentru că era clar cine nu ar fi fost angajat, daaar tot ce vreau să spun cu sinceritate și să audă toată lumea este că URĂSC SĂ LUCREZ ÎN ECHIPĂ.

Toate experiențele mele cu lucratul ăsta în echipă mi s-au părut niște failuri. Niște oameni puși la un loc, unii cu mai mult chef de muncă, unii cu mai puțin, unii entuziaști și dornici să iasă în evidența, unii care vor ca ceilalți să facă cât mai mult, în timp ce ei sunt cât mai ocoliți. Niște oameni care nu se suportă, dar trebuie să se poarte frumos unii cu ceilalți. Niște oameni care chiar dacă se suportă, nu le place să lucreze în echipă. Niște oameni care se tolerează forțați de împrejurări.

Majoritatea oamenilor pe care i-am văzut eu că le place să lucreze în echipă, sunt niște oameni cărora le lipsește ceva (sau nu au nimic) și le trebuie alți oameni care să îi completeze, dar fiind parte din echipă, având o atitudine pozitivă, având abilități de comunicare, simt că de fapt ei sunt miezul acolo și datorită lor se întâmplă tot. Am zis majoritatea. Unii chiar sunt buni la lucrul asta în echipă probabil, dar majoritatea pe care îi aud, spun că ei urăsc să lucreze cu alți oameni.

Mie îmi place să fac eu singură tot. Să fiu sigură că m-am gândit eu la toate detaliile, că pot să știu tot ce se întâmplă. Să nu mă trezesc că lipsește nu știu ce sau nu e bine, pentru că pe un coechipier l-a durut în cur și nu și-a dat interesul la capacitate maximă. Să nu îmi vadă cineva valoarea prin prisma rezultatelor unei echipe.

Știu, da, dacă nu îmi convine, pot să fiu freelancer. Doar ziceam.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

174 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    la interviu nu te duci sa fi cinstit. te duci sa te vinzi. daca cer erchipa, echipa le dau.

    • #2

      Si zici tu ca e greu sa-si dea seama cand minti? Chiar daca se intampla dupa ce te angajeaza.
      Nu stiu la voi in tarile cu apa calda (de la soare, nu de la altceva), dai aici ai 3 luni de proba dupa care esti confirmat pe post sau nu.
      Asa ca asta cu cinstitul sau necinstitul e mai greu de simulat pe termen lung.

    • #3

      6 luni. Te-am facut!

    • #4

      6 luni de proba, in care angajatorul nu-si da seama cum esti versus criteriile pe care la cauta el?
      Ar fi interesante si niste argumente despre cum faci ca sa fii, pe parcursul celor 6 luni, la fel ca “poza” pe care ai prezentat-o la interviu (tu=la modul general vorbind)
      Si poate argumenteaza si cei care nu sunt de acord cu cele spuse de mine, implicit dau minus 🙂

    • #5

      Criteriile alea de care v orbești, ce caută firma de fapt, sunt mult diferite de întrebările pe care ți le pun cei de la hr. Așa că da, poți să minți liniștit, oricum nu contează ce spui acolo.

    • #6

      @ mihai
      vorbesti din punct de vedere al candidatului sau a celui de la HR care pune intrebarile?

    • #7

      Al candidatului, da.

    • #8

      Am alta parere fata de tine, pentru ca vorbesc din ambele puncte de vedere :).
      Sunt firme si firme, la unele poate chiar intrebarile din interviu n-au nici o logica cu criteriile pe care la cauta, la altele au, chiar daca noi (candidatii)nu vedem lucrul asta.
      In alta ordine de idei, eu, candidatul, de ce m-as duce sa lucrez intr-o firma care nu ofera ceea ce eu imi doresc/caut?
      Trebuie la interviu sa par altfel decat sunt, sa para ca-mi place un mod de lucru care de fapt nu-mi place, sa-i fac pe cei de la HR sa creada ca eu chiar sunt asa cum le zic, apoi sa ma duc sa muncesc intr-o firma unde sa nu ma regasesc (si probabil sa fiu acolo pentru partea finaciara doar). Se justifica efortul?

    • #9

      Penciuc, poti sa fi cinstit in continuare si sa ne spui daca nu ai mintit niciodata la un interviu? Interviul este pur si simplu un proces de vanzare cumparare, impachetezi cat mai frumos produsul il vinzi mai repede si mai profitabil, marketing 101. Si da, am fost de ambele parti ale procesului de ft multe ori, si da hr vine cu multe intrebari stupide si fara nici un fel de relevanta in demonstrarea capabilitatilor specifice ale unui intervievat si de cele mai multe ori screaning-ul standard al hr nu filtreaza indivizi cu probleme de comportament. asa ca logica ta e buna din pdv teoretic, dar nu practic.

    • #10

      Exvpa, pana acum n-am auzit de nici un candidat care nu a mintit/inflorit/exagerat la un interviu.
      Tinand cont ca si eu am fost de multe ori candidat pe la interviuri (ca sa-l parafrazez pe Napoleon) … zic ca ti-am raspuns 🙂

      Mie mi s-a intamplat ca hr-ul sa-mi semnaleze eventualele probleme de comportament ale candidatilor, probleme pe care eu nu le vedeam. Eu nu lucrez in hr, dar particip la interviuri.

      1
    • #11

      Pentru o scurtă perioadă am intervievat posibil angajați pentru Romtelecom. Printre multele tâmpenii pe care îi întrebam era și aia cu “Dă-mi exemplu de un proiect în echipă pe care l-ai dus la capăt cu succes”. Mi-au bălmăjit toți aiureli, că au făcut proiecte la facultate, că au lipit afișe în echipă în nu-știu-ce campanie, tâmpenii de-astea.
      Și-a venit unul și-a zis că el a lucrat o singură dată în echipă. Era vopsitor pe o nacelă dublă și la coborârea nacelei, colegul lui a scăpat funia de siguranță, a căzut de pe nacelă și a stat 6 luni în spital.
      – Păi și succesul care e?
      – Eu n-am căzut — zice el.

      1
    • #12

      În Germania sunt rare cazurile în care nu treci de cele 6 luni de probă. Adică trebuie să fii extrem de nătărău sau de loază ca să se întâmple asta. Și nu pentru că firmele ar suferi de orbul găinii, ci pentru că-și aleg foarte bine oamenii. Nu-s puține cazuri în care nu angajează pe nimeni, preferând să scoată din nou postul la concurs dacă niciunul dintre candidați nu i-a convins pe deplin.
      Personal, la interviu am cosmetizat adevărul atât de mult cât știam că mă pot întinde. Adică nu i-aș fi spus că știu să lucrez în SAP, când nu era cazul. Dar i-am spus că în trecut am coordonat o echipă și m-a crezut. Câteva luni mai târziu, între timp confirmată pe post, conduceam o echipă și aveam rezultate foarte bune.
      E vorba de cât și cum minți.

  2. #13

    In bunele cuvinte spuse de Homer Simpson (aplicabile cu spor si la mine): I work like I drink! ALONE!!

  3. #14

    Si de asta nu vrea nimeni romani pe nicaieri. Ca e dificil de lucrat cu ei si chestii care sunt de bun simt ei nu le inteleg.
    Cica vor sa faca schimbari la nivel de management, sa se renunte la managementu asta ierarhic si autoritar. Asa poate pe viitor o sa fie mai frumos.

    • #15

      Aha, de-aia in IT e batalie pe candidati, de dificil ce e de lucrat cu romanii. Au ajuns firme mari sa angajeze efectiv la intamplare, poate-poate nmeresc vreun pasionat. De-aia isi face Deutsche Bank divizie de IT in Romania si recruteaza de vreo juma’ de an, ca au auzit ca e greu sa lucrezi cu romanii. Au auzit de la aia la care externalizau serviciile astea. Da’ e bine ca stii tu ca nu vrea nimeni romani.

    • #16

      se face pentru ca e ieftin. La o adica, toti astia mari din IT au centre si-n India, desi e extrem de greu sa lucrezi cu indieni. Dar e ieftin.

    • #17

      Sa zicem ca raportul calitate-pret e foarte bun. Dar chestia asta e la polul opus fata de “nimeni nu vrea romani”. Legat de indieni, da, ai dreptate, dar in mare parte sunt operatori de call-center, nimic tehnic.

    • #18

      @Sarpele: sunt destul de multi si pe parte de testare.

    • #19

      Foarte multe coduri sunt scrie în India. De exemplu producătorii de automobile au softurile scrise de niște băieți din India.

    • #20

      un coder/programer in romania e mai bine platit decat unul in franta, de exemplu.

    • #21

      @Sabotor: seful meu de peste mari si tari din Strainezia, a zis acu cateva zile ca Romania nu e locatie ieftina si ca lor le e totuna daca tin in sediu si in Ro sau pur si simplu iau oamenii cu ei in tari straine, nu fac cine stie ce economie in primul caz. Si drept urmare ei ar prefera sa mute toti oamenii peste hotare.

      @ubercool: producatorii de automobile comanda majoritatea pieselor si subansamblelor, inclusiv electronica la firme specializate. Referitor la cod, o groaza se face in Romania, Cehia, Polonia, Spania si oarecum si in Bulgaria. Indienii carora le merg sinapsele nu stau in India. Firmele au si sedii in India dar alea sunt o clasa mai jos fata de Europa de est.

    • #22

      a nu se confunda “sunt ieftini” cu “sunt buni”

    • #23

      Lasa vrajeala asta cu it-u si astea. Ca in it normal ca sunt buni, le dai tasku si nu ii mai vezi vreo saptamana, le dai un mail in sictir sa nu zica ca sunt singuri si sanatate.
      Eu ma refer la joburi decente pentru oameni normali, nu la super oamenii din it. Da pe acolo nu exista joburi d-astea, acolo vine doar munca aia multa si plictisitoare. Si uite ca au reusit cumva sa creeze o ECHIPA de oameni care sa se simta zei ca fac munca multa si plictisitoare.

    • #24

      Eu daca ma duc sa vb cu un indian, dupa cateva minute stiu la ce sa ma astept de la el. Cu romanul nu ai de unde sa stii, daca e mercur retrograd vrea sa iti omoare familia ca nu i-ai zis sanatate cand a tusit. De asta zic ca e greu de lucrat cu romanii.

    • #25

      @exvpa Serios ? Poți da un exemplu ?

    • #26

      @Sarpe, e vorba despre costuri in mare parte, si apoi de lipsa de mana de lucru pe plan local (West). Care inca sunt mai jos decat in alta parte. Cat o sa mai tina si astea pentru ca nu sunt joase. Si apoi multe proiecte outsourced sunt de maintenance sau low importance. Nu zic toate, zic multe. Pentru ca mi-au trecut prin mana multi candidati de la BPO si e legacy la greu.
      Da, e greu sa lucrezi cu romanii. Dar cei din afara fac un compromis cat timp costul e jos si ies pe profit. Ca pana la urma, nu Heinz sau Manfred sau Bill isi toaca nervii zilnic cu Culaie si Dorel, sa ii impinga de la spate sa scrie cod, sa descifreze ce vor sa spuna cand fac mutre acre si rabufnesc si tot asa si trebuie sa ii inveti soft skills etc…
      Nu zic, am intalnit si oameni f buni pt care am tot respectul. Si culmea, sunt calitativ pe partea umana, soft skills. Dar sunt RARI! Repet. RARI.

    • #27

      Cred ca majoritatea DEV-ului este in India. Indienii, intr-adevar sunt mai ieftini, dar nici la ei nu mai e ce-a fost acum cativa ani adica sa le dai de-un suc sa-ti munceasca non stop. Acolo piata este intr-o continua miscare si nici un indian decent nu sta mai mult de 1-2 ani pe un job. Din cauza asta de multe ori suntem preferati noi romanii, pentru ca suntem mai stabili, mai constiinciosi si lucram aproape la fel de ieftin ca indienii.

    • @danielu
      umm, no.
      Indienii stiu ce e ala deadline.
      Scriu cate-o chestie de nu pricepi ce e si de ce merge, dar livreaza mult mai bine si mai repede decat romanii, si fara fasoane.
      Multi romani au cacatul asta de mentalitate “ba io-i fac aluia un serviciu ca muncesc pentru el”.
      Si de aia sunt prosti. Si de aia se mira ca nu avanseaza in cariera etc. Si asa le trebuie.

      Muncesti pentru ala? faci ce-ti zice. Nimeni nu e un fulg unic de zapada si oricine poate fi inlocuit.

    • @exvpa really?
      pentru ca data zice altfel

      web dev in Romania: www.payscale.com/research/RO/Job=Web_Developer/Salary
      average 19k €
      php web dev in France www.payscale.com/research/FR/Job=Web_Developer/Salary 29k.

      si asta pentru a fairly low skillset.

    • #30

      @cheddar da, dar IT nu inseamna doar programare.

  4. Lucrul în echipă, pentru mine, e echivalent cu proiect de echipă pentru facultate. Și mi-am cam luat-o anul ăsta.

    Tragi de unul, de altul, să vă apucați de scris, că nu poți începe tu, de capul tău, depinzi de ceilalți – pe principiul “nu pot face strategia dacă n-am datele problemei”.

    Coechipierii amână – că n-au timp, că n-au chef. Și ajungi cu o seară înaintea predării și unul dintre ei zice – “eu mă retrag” (că deja am notă și nu îmi pasă că la început mi-am dat cuvântul că sunt capabil să le fac pe ambele). Și da, te lasă cu fundu’n baltă. Pentru că, surpriză, de la acel membru pornea tot proiectul. De ce face el? Pentru că, eventual, era mai familiarizat cu asta.

    Iar nu după mult timp se milogește să revină în echipa inițială, pentru alte proiecte. Da, a fost acceptat. Problema e că nu poți, nu știi să refuzi…

    • Dude, ești complet pe lângă.

    • Laura, poate băiatul e emoţionat, poate neexperimentat… ia-o tu şi dirijează-i-o unde trebuie :))))

    • Mai are de crescut până acolo, momentan e doar pe lângă… subiect și asociază munca în echipă cu un proiect la facultate, în care fiecare are de reformulat câte un paragraf de pe Wikipedia.

    • #35

      Laura, acum depinde la ce facultate e. Ca daca e la shpilu haret este de ajuns sa reformuleze de pe wikipedia. Dar mai sunt si facultati serioase care de exemplu au programe care identifica orice este luat de pe internet sau plagiat. In fine, baiatu si-a povestit intamplarea lui de lucru in echipa.

  5. #36

    Numai ca in lumea asta mai exista si termene limita, proiecte mari, lucruri ce nu pot fi facute de o sigura persoana.

    • #37

      Eu ti-am dat un dislike pentru ca depinde. Poti in unele cazuri sa delegi sarcinile si sa nu depinda unii de altii. Poti in alte cazuri sa segmentezi acelasi tip de munca si iarasi sa nu depinda unii de altii. Cand vine deadline-ul, aduni ce a facut fiecare si aia e.
      Daca nu iese treaba ok, mai pui oameni sau mai inlocuiesti din aia care nu s-au miscat cu suficient talent. Daca echipa nu s-a incadrat in deadline, cade magareata pe toti (nu e bine nici pentru client, care nu-si are produsul la data stabilita, nici pentru tine, care nu prea ai cum sa vezi cine nu si-a tras partea si sa mai repari ceva, nici pentru aia cativa din echipa care poate ar fi facut ceva treaba, daca nu ii tineau/inCetineau ailalti), dar daca munca e segmentata in vreun fel, poti mai usor sa vezi unde mai e nevoie de talent si sa iei masuri pentru a nu te trezi cu deadline-ul si cu echipa uitandu-se tamp. Da, boss, n-au facut treaba aia pentru care i-am platit, da’ ni la ei, ce uniti sunt!

    • #38

      Eu ti-am dat dislike pentru ca ti-a dat si deedee

  6. #39

    Luna, nu-mi trece acum prin cap nici un job care sa nu implice si o echipa, indiferent cat ar fi ea de mica.

  7. #43

    Pana aici “.. Mie îmi place să fac eu singură tot.” am crezut ca a scris arhi, ma gandeam ca e iar in perioada aia a lunii. Trebuie sa imi fac un obicei sa citesc intai cine scrie, apoi articol. 😀

  8. #45

    Echipa este practic orice firma, dar nu toate joburile sunt pentru munca in echipa, de aceea e ciudat ca pentru toate se cere “placerea de a lucra in echipa”. Si nu stiu cum se mai angajeaza, n-am mai schimbat demult un job, dar daca este un criteriu obligatoriu de selectie firma pierde.

    Spun asta uitandu-ma la mine la serviciu: contabilii, secretara, cei doi de la IT, birourile de inregistrari, fiecare are bucatica lui, interactiunile sunt decente spre scazute. La aprovizionare/desfacere este intradevar o munca de echipa.

  9. #46

    Offtopic: Are cineva idee unde gasesc de cumparat fotolii ca cele din imagine? Multumesc.

  10. #49

    Cea mai tare echipa e Stiinta Craiova!

  11. #53

    La mine lucrurile sunt si mai simple: urasc sa lucrez!

  12. Semănați în scris ceva de speriat, puteam să jur că a scris Cetin până am văzut cuvântul “singură” și m-am uitat repede sus fiindcă mi s-a dus gândul la Berwold, dar nu semăna deloc cu exprimările ei întortocheate a la Moldavia. :))

    Și ca să fiu și on topic: daaaaa, în sfârșit a zis-o cineva. :)) Nici pe mine nu m-a avantajat niciodată lucrul în echipă fiindcă pur și simplu am fost mereu fraiera care s-a spetit cel mai mult. Ideea e că ăia care scriu anunțurile o cam dau de gard cu condiția asta și o bagă chiar și când nu e nevoie. Puține job-uri cu mențiunea asta chiar necesită muncă în echipă în adevăratul sens al cuvântului, aia la care ne gândim noi, în care nu poți face nimic fără colegul de lângă, în care tre’ să te consulți la fiecare pas cu cineva… Pur și simplu, orice firmă funcționează cu mai mulți oameni, oameni denumiți generic ‘echipă’, iar în principiu se mai intersectează între ei la anumite stadii ale proiectului or whatever pentru feedback, corelare între stadiile în care a ajuns fiecare, etc.

    Bine, sunt și departamente unde într-adevăr există muncă de echipă for real, marketingul ar fi un exemplu, dar de multe ori fufițele care scriu anunțurile astea pun “munca în echipă” ca pe un avantaj, au senzația că ăla care citește job description-ul o să vadă asta ca pe un jackpoy, yaaay merg la muncă si tre’ să mă prefac, zilnic. 8 ore pe zi, că sunt Miss Sociabilitate și îi plac pe toți de mor. Fără să-si dea seama că ei bagă în anunț un punct care de fapt inhibă, că cer unui străin să fie deja familiar și okay din prima cu niște… străini.

    Spun asta că la multe interviuri am zâmbit și eu ca tâmpa și am vorbit în vreo 10 fraze alambicatr despre cât de sociabilă sunt și cât iubesc oamenii, aproape că-mi dădeau lacrimile de cât de jenată eram de propriul discurs și ce zâmbet împlinit se așeza pe fața intervievatorului, ca după ce primeam jobul să văd că echipa aiia frumoasă presupunea o mână de oameni, fiecare pe taskurile lui, cu care mă întâlneam la o ședință săptămânală unde prezentam mecanic ce si cum mai facem, fără să ne ascultăm între noi cu prea mult interes, oricum.

    • #55

      Asta-i la femei, le enerveaza ca altii nu muncesc. Fiti mai relaxate, nu mai trebuie sa fiti tocilarele alea crizate din scoala. Daca ceilalti nu muncesc, ce-i cu asta? Iti faci treaba, cat se poate, si gata.

  13. #56

    Am citit superficial-relaxat pana in locul cu “mie imi place sa fac singurA tot”. Pana acolo avea sens, era in spiritul personajului.

    Acolo m-am oprit si m-am gandit ca n-are cum sa fie typo si poate vrea sa ne anunte autorul ceva major si nu stie cum sa inceapa.

    Apoi mi-am dat seama ca nici asta n-are cum sa fie, ca na, aia cica sunt nascuti, nu facuti, asa ca am derulat pagina si am vazut ca autorul e de fapt o autoare.

    Plm, pentru noi astia, cititorii mai in varsta, care nu mai avem arterele atat de elastice ar trebui pusa o bulina rosie, ceva, langa titlu, sa stim de la bun inceput cand e vreun guestpost.

    Socuri de dimineata…

    • #57

      La varsta noastra e musai sa stam cu geana pe coronare, Nea Vici.

    • Mwell, eu mereu pe unde am muncit mi-am facut treaba exemplar si am fost apreciata pentru asta, asa ca nu regret.;;)

  14. #59

    Bravo Luna! Stii ce e si mai nasol decat lucrul in echipa? Teambuildingurile. sau iesitul impreuna la bere/bowling/binging. Adica nu e de ajuns ca esti inchis in cusca 8 ore / zi, 5 zile / sapt cu niste indivizi pe care ii suporti sau nu, trebuie sa-ti mai fwti si din timpul liber sa socializezi in folosul firmei, cine a inventat tampenia asta? Daca zici ca nu vrei sa mergi esti sociopat, ciudat, freak, negativist, nu vrei sa contribui la dezvoltarea firmei si atmosferei de zen din birou, etc. Hai, mai inteleg daca ai pus ochii pe o colega si te duci sperand sa o compostezi, desi cred poti sa o inviti la cafea si singura. Oameni fara hobby-uri si fara prieteni

    • #60

      crezi ca Luna isi composteaza colegele?

    • #61

      Ah, stiam ca am uitat ceva. Da, URASC teambuildingurile si abia astept sa il fentez si pe cel de anul asta.

    • #62

      Ah, speram sa spui ca-ti compostezi colegele.

    • #63

      in ultimimii7 ani am plecat la TB-uri in urechi cu
      www.youtube.com/watch?v=v_vJfG4zqSg
      iar in cursul serilor imi urmareami colegii si chiar colege cum se balbaie in aburii alcoolului, sau dand la ratze. iar a doua zi aceiasi oameni aruncau sloganuri corporatiste, sau enumerand valorile companiei.
      plm cum poti sa expui valorile companiei cand inainte cu o seara teau facut posta 3 pustani in timp ce erai aproape passed out?
      hell yeah noi suntem familia [insert company name here]

    • Asta cu posta seamana a TB in Vaslui.

    • #65

      @ penciuc, unele lucruri se spun iar altele se fac, aşa că rămâi cu speratul!:))))))

    • #66

      M-a ferit soarta de teambuildinguri. Mari ciudatenii, din ce am auzit. Imi place sa cred ca le-as refuza, iar daca, din cine stie ce motiv implauzibil, as merge, as face doar ce vreau eu acolo.

    • Daca nu-l iei prea in serios TB e distractiv. Niste joculete, niste cursuri inutile, bautura, mancare si poate altele. Depinde de noroc.

  15. Da, dar cum ar fi sa lucrezi in echipa pe un “salariu motivant” ? o_O

  16. #71

    bun articolul, mai ales daca esti un genist in cautare de job prin Kabul

  17. #76

    Lucrul în echipă, din anunţurile de angajare, înseamnă să te poţi înţelege cu ceilalţi angajaţi cu care nu ai nici o treabă la nivel de taskuri şi probabil n-o să schimbi o vorbă dacă nu aveţi subiecte comune.

    team work makes dă dream work.

    • #77

      ma gandeam ca a te intelege cu ceilalti angajati intra in “a fi om”, nu e nevoie de o specificatie separata.

    • #78

      @Luna. Ceri prea mult de la unele persoane care se exprima un pic mai bine decat niste primate. Sau cum au fost ele invatate in mediul de acasa. Totusi, daca ma uit pe strada si la ce vad, e clar ca oamenii in IT sunt mai dezvoltati.

    • #79

      @Luna: in “a fi om”, s-ar putea, da’ in “a fi femeie”, mai rar 😀
      In alta ordine de idei, stiu o poveste adevarata in care departamentul de recrutat pioni in firma punea in anunturi toate prostiile, pe principiul “sa vina mai multi candidati, sa avem de unde alege si in acelasi timp, sa avem mai multe motive de a refuza daca nu ne place de fata lui”.
      Eu nu stiu daca urasc neaparat sa lucrez in echipa, in principiu urasc sa lucrez cu fiinte care din 8 ore, 5 se plang ca au multa treaba pt alea 8 ore, iar in celelalte 3 isi povestesc ultimele filme vazute.

    • #80

      Ce te manca pe tine ca aia se plang? Decat niste robotei in vorbe si fapte, mai bine din astia. Eu intotdeauna lucrez mai bine cand lumea din jur e mai rebela, nu intepata. Inclusiv eu lucrez mult mai bine daca in timpul ala mai urlu si cate o injuratura in legatura cu ce fac. Chiar daca imi place ce fac.

    • #81

      Dar femeile nu prea inteleg chestiile astea, pt ca iau totul mult prea in serios. Conteaza doar scopul final (uneori nici ala, da-l in plm:)), nu cum te manifesti in drumul spre el.

    • #82

      Ca sa fiu mai clar, doar la unele femei am vazut asta. Nu la toate, dar deloc la barbati.

  18. Probabil cel de la HR care compune anunțul de angajare nu detaliază cerințele pentru fiecare job în parte. De aia sunt IT-iști care scriu cod ore în șir și nu schimbă o vorbă cu nimeni dar trebuie să fie team players desăvârșiți, sau oameni de întreținere pe care îi vezi doar când se strică ceva și despre care nu știi prea bine nici cum îi cheamă.

  19. #84

    succesul e al echipei, m*** e individuala!

    • #85

      @Tomita : respect! Merci mult. Macar gluma e de Obor:)

  20. #86

    Man, lucrul in echipa in Ro e ffff dificil.
    Am avut echipe de 10-15 oameni si aici, si afara.
    Diferentele de bun simt, de maturitate, lipsa educatiei hipstereala in IT, lipsa communication skills, megafrustrarile..au and facut ca munca in Ro sa fi chinuitoare. Am cunoscut si.oameni ffff ok dar au fost rari. De aceea prefer freelancing.
    Am intervievat peste 100 de cabdidati IT in decurs de 3 ani. Cu greu am gasit 10-12. A trebuit sa fac compromisuri..daca nu e peste si racul e peste. … M am saturat d hipsteri cu aere de primadone care cred ca e cool sa stii un cacat de API sau tehnologia zilei. Exceptiile sunt rare, vorba poetului:)
    E cerere mare pe ITisti. Acum e or the volum si d salariile sunt umflate. Next tb sa ne focus pe productivitate. Va mai dura. Mult.

    Iar despre anunturile hr – echipa tanara, cool blah blah blah… etc. Give me a ducking break.

    • #87

      E ciudat sa vorbesti hipsterii de rau in romgleza…

    • Sper ca nu scriai tu anunturile de angajare.

    • #89

      E ciudat sa scrii asa, indiferent despre ce…

    • #90

      Mafren, astea e realitatea. E trist, dar asta e. Pretentii cat casa, know how ioc dar si atitudine naspa.

      Scriu de pe tel si e mai “fast” in rom english. Sper sa nu ofensez pe nimeni 🙂

      Parerea mea este ca e bine ca oamenii sa incerce sa munceasca afara, sa vada alte medii, alte culturi.. Apoi ar avea termen de comparatie. Pe langa ca mai castigati si experienta. Depasiti-va mentalitatea de bordei.

    • #91

      Lucrez in IT, intr-o organizatie “plata”. M-a batut recent gandul sa plec de plictiseala (nu de bani), am fost si pe la interviuri.

      In organizatia in care lucrez sunt aproape complet autonom. Am un portofoliu de clienti, imi fac singur programul si atata timp cat clientii sunt multumiti, rar imi sugereaza seful cate ceva. Imi pot pune colegii la munca si imi pot lua de lucru de la colegi. Aproape toti avem suficient timp liber pentru invatat si experimentat. Ai spune ca patronul e fraier, dar nu e. Si-a strans o trupa care nu da chix (asta e si reputatia) si care n-are motive sa plece. O trupa diversa, fara impostori, in care oamenii se completeaza in mod natural si in care fiecare poate lua decizii pe baza de principii.

      Intr-un final, am tras concluzia ca mi s-a urat cu binele si ca pot sa imi valorific timpul in exces astfel incat sa nu ma mai mai plictisesc. Totusi, am vazut ca exista firme care isi bazeaza interviurile strict pe calitatile personale, de comunicare, de gandire structurata, de potrivire in peisaj, fara blah-blah. Firme la care m-as duce, daca s-ar strica locul actual. Se intampla de la un anumit nivel de experienta in sus. Restul nici macar nu mai conteaza, oricum nu plateau bine.

    • #92

      Cred ca dupa ce vorbeati 10 minute, intervievatii te luau la misto

    • #93

      @jeleu. Ţin să te felicit pt că ai decis să ne împărtăşeşti know how-ul tău. Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. E de apreciat experienţa ta în munca din afară… la cules

  21. #94

    Mi-am gasit sufletul-pereche. Hai sa facem echipa *winkwink*

  22. Aşa a zis şi Zgonea. Şi uite ce-a păţit.

  23. #99

    De obicei “placerea de a lucra in echipa” inseamna ca seful e varza si treaba e atat de prost organizata incat trebuie sa te milogesti de colegi sa iti imprumute echipamente si sa iti dea informatii. Cu “lucratul in echipa” spera ei ca lucrurile sa se rezolve cumva de la sine.
    O alta expresie cheie e “capacitatea de a lucra in conditii de stres”. Asta inseamna ca organizarea e inexistenta, astfel incat nu ai absolut nicio sansa sa atingi deadline-urile la timp.

    • #100

      Aia cu conditii de stress sau “start up feeling” inseamna megahaos si scapa cine poate.
      Exista placere de a lucra in echipa. Dar trebuie sa ai foarte mare rabdare, si sa triezi la greu. Trebuie sa gasesti oameni cu core values similare. Si e al naibii de greu.
      Dupa 4 ani de ROmania inca ma enerveaza la maxim cand ii vad pe oameni , in grupuri, la ora 9:30 afara la tigara si cafea. Cmon asa se incepe ziua de munca? Apoi, multi vin la 10-11 si stau pana tarziu. Pana build trust si te uiti la ce au livrat, tb sa faci munca de politist sa vezi daca stau la program. Ca pana la urma ai un program. E doar etic, nu?
      In ultimul an mi a fost dat sa traiesc cel mai oribil an din cariera. N am vazut in viata mea atata mizerie si “canibalism”. O cultura infecta construita pe niste oameni care mai degraba ar fi un studiu de caz psihiatru decat parte dintr-o structura sanatoasa de firma. Suprarealist.

      Deci…alegeti-va cu grija compania si leaderul. Nu zic sef sau manager, ca suna nasol.Vorba unui idiot , ” ba eu vreau sa fiu manager sa ii fac pe altii sa sufere. Lider e ala care ii invata pe altii. Nu e de mine”. Go figure:)

    • #101

      @jeleu: Care e problema cu statul la cafea in grupuri la 9.30? Tu pari un sef extrem de frustrat. Ti-ar trebui o echipa de indieni si-un sef indian sa te mai linistesti.

    • #102

      @Danielu. Par ceea ce nu sunt.
      Daca vii la munca, muncesti. Exista si momente de tigara, Facebook etc, nimeni nu zice nu, dar la9:30 sa vezi card de fumatori afara, e aiurea.
      Face impresie proasta. Acum, asta e o chestie culturala…..
      Nu mai mentionez de lipsa eficientei, pragmatismului si a respectului pt viata personala. 9-5 este un concept necunoscut aici.
      Am lucrat la multe firme, enteprise si startups afaraw. Nu exista ce e aici.

      Apropos, am avut colegi indieni si sef care au studiat la MIT etc. Nu fraud and frustrati:))

    • #103

      @jeleu
      Nu mai bine te adaptezi tu la ce e aici? Poate asa o sa poti sa extragi si sa valorifici mai bine partile bune ale sistemului. Ce-i daca se sta la tigara? Mare lucru. Vii la munca sa muncesti. Tu uita-te la rezultatul final, nu la cum se ajunge la el. Motto-ul muncii in Romania era “merge si asa” si asta mi se pare o chestie foarte buna (denota adaptabilitate si flexibilitate). Iti dai seama? Merge. In orice conditii. Nu sta pe loc. Daca schimbi in “merge doar asa”, ce iti sugereaza? Efortul de aliniere la “asa”-ul respectiv. Deci lasa ce e in strainatate si imbratiseaza stilul romanesc.

    • #104

      @M :.E rezonabil ce zici. Lucrez de ceva and vreme la problema:)

  24. #105

    De fapt citind finalul realizez ca mai bine ai fi seful unei echipe unde ei asa de bine fac teamwork…….:)

  25. As invita citiva individualisti din astia feroce sa viziteze un santier si sa ne explice apoi cum ar vedea ei ca se poate construi ceva pe lumea asta fara munca in echipa. Am preluat, am format sau chiar spart ceva echipe timp de 20 ani, cu oameni cu iq mai mic sau mai mare, meseriasi (includ aici si sefi de echipa, maistri sau ingineri) mai buni, mai slabi sau ucenici. Daca stii sa-i dai omului un loc in echipa unde face doar ceea ce stie sa faca bine cu adevarat, fara sa-i ceri sa-si depaseasca abilitatile, obtii rezultate de pe urma lui si si omul are satisfactie profesionala. Si cel mai mare individualist face la un moment dat echipa buna cu unul/unii cu care rezoneaza intr-un fel sau altul. Trebuie doar sa gasesti membrii potriviti pentru echipa potrivita. Nimeni nu se naste membru al unei echipe, in general te educi sau esti educat ca sa devii…

    • Nu-i ironic c-ai ajuns sa repari centrale de unul singur?

    • Nu. Consider ca am muncit destui ani pentru altii. Cu foarte mari satisfactii materiale si profesionale. Fara concedii, ani de zile departe de familie. A venit vremea sa o las mai moale.
      Plus ca ceea ce fac acum n-as putea face fara experienta dinainte. M-am lasat de santier pentru a face si a-mi creste copilul. Daca vreau sa plec de trei ori cite doua saptamini pe an la mare, o fac. Clientii mei nu sint in general dimineata acasa, asa ca ziua mea de lucru incepe pe la 4-5 dupa-masa si se termina rareori dupa ora 7. Si nu prea muncesc mai mult de 4 zile pe saptamina.
      In 2008 aveam tensiunea 160 cu 105, fumam un pachet jumate pe zi si beam 4-5 cafele si 2 litri de cola.
      Acum am 130 cu 80. 3 mese pe zi, o ora de bicicleta, doua ore de parc cu copilul. Si trezirea pe la 8…
      Ce as dori mai mult?

    • #109

      Mircea, welcome to the club:)

    • #110

      Mircea ai devenit vest european 🙂 Din pacate noi romanii ( in majoritate ) realizam destul de tarziu ce inseamna respectul de sine…

    • Poftim, acum m-ai facut sa te invidiez.

    • Dimineata ma laudam ca termin lucrul la 7 seara si chiar acu’ am ajuns la 11noaptea acasa. Cre’c-am fost singurul din oras care am raspuns azi la telefon pe felia asta cu centralele…

    • #113

      dezavantajul cu feeelancing

    • @Arhi: Da’ tu ce cauti la ora asta pe blog? esti de noapte?

    • #115

      eu sunt ubicuu si pretutindenar

    • M-a pus putin pe ganduri ultima parte a mesajului. Eu sunt cam cum erai tu in 2008. Hmm!

    • #117

      probabil e momentul sa le mai tai putin

    • Parca mi-am consumat toata vointa cand m-am lasat data trecuta de tigara.

    • #119

      vorbalui mark twain…

    • Pe scurt: mi-am uitat tigarile acasa intr-o zi in care am turnat beton de dimineata pina seara. Ploaie, vint, fara tigari a fost crunt.
      Pe larg: numisfera.ro/io-chiar-m-am-lasat-de-fumat/
      Is aproape 8 ani de atunci.

    • “Sa renunti la fumat e usor. Am facut-o de o mie de ori.”

  26. #122

    Mie nu imi place sa lucrez in echipa pentru ca nu imi plac oamenii..sunt sociofob pasionat..si bineainteles oamenii nu ma plac pe mine.

  27. Daca prin a “lucra in echipa” intelegem ca un grup de oameni cu pasiuni si interese comune isi unesc mintile si resursele pentru a face ceva impreuna mi se pare foarte ok. Imi vin in minte si cateva exemple de ce au reusit asemenea echipe sa construiasca..Microsoft, Google, Facebook, Tesla, Paypal, etc…nu intemplator sunt americane pentru ca ei au o cultura si o istorie a acestui “Temwork” dar in sensul real si de implicare si NU anunturile de angajari la companii care sunt un mare “bullshit”.

    Ca si cultura si mentalitate popoarele latine se cred ele mai cu mot, toti vor sa fie sefi, etc….aceeasi mentalitate de stiu io mai bine singur este specifica statelor din Nordul Mediteranei cat si anumitor culturi slavice (ex. Rusia, Serbia, Bulgaria)…mult mai putin Cehia sau Polonia care au preluat din cultura Anglo-Germanica a acestui “Teamwork”.

    Fatpul ca unuii se cred mai cu mot si altii se cred mai in echipa…nu e neaparat bine sau rau dpdv al considerentelor umane. Dar ca si rezultate cuantificabile aceasta mentalitate este cauza pentru care Nu intrevad in viitoarea suta de ani vreun stat care sa depasasca SUA (si lumea anglo-germana in general) la ce pot crea si inova din acest scop comun cu o implicare comuna si o punere in comun a mai multor minti…iar valoarea adaugata vine tocmai de aici…valoare mare si serioasa care inoveaza si schimba lumea.

    Un om singur produce valoare adaugata doar siesi…companiile mentionate de mine adug valoare adaugata unui grup de oameni (si nu tocmai mic grupl si nici mica valoarea).

    • #126

      Exact. Vasta mea experienta e dintr-o tara ango-germana si e cam greu sa compar cu ce e aici. Teamwork-ul e cel de care povestesti tu. AIci gasim adaptari , surogate ..”tradus si adaptat de Irina Nistor”, if you know what I mean.

      Bafta!

    • #127

      exemplele date de tine au fost ideea unuia sau a cel mult 2 oameni pasionati de ceva. dupa ce au avut succes si-au angajat pe altii sa le dezvolte ideea.

  28. ca om care a trecut prin multe firme pot sa spun ca cei mai oribili oameni din lume is astia care nu stiu sa lucreze in echipa.
    Bine, la noi la cod “echipa” este doar in perioada de breishtorming sau in zona in care un coleg are o problema. Sa nu poti sa te integrezi, este la fel de util ca atunci cand nu stii programare.

    Am avut un coleg super tare pe cod. Ala…la prima problema aparuta pleca de la locul demunca. A renuntat la facultate in anu 3 ca s-a certat cu un prof. Spor in viata asa.

    Ca freelancer o sa ai nevoie de adaptare si mai multa decat daca ai lucra intr-un “mediu tanar”

  29. #130

    Nu poti lucra in echipa, esti antisocial(a), dificil(a), etc? Ok, dar nu inteleg de ce te lauzi cu asta. De ce prezinti chestia asta ca ceva pozitiv?

  30. #131

    Well, I call this bullshit!
    Lucratul in echipa nu inseamna sa fii sociabil. Nu inseamna sa ca trebuie sa zimbesti frumos si sa suporti restul lumii. Nimic in lumea asta nu s-a facut lucrind de unul singur. Ma rog, exceptiile confirma afirmatia.
    Da, lucratul in echipa conteaza. Lamentarile tale nu isi au rostul. Postul tau draga Luna suna a om abia intrat in cimpul muncii.
    Daca ai de facut o icoana, da, nu e nevoie de echipa. Dar daca ai de facut un joc (ca exemplu) echipa este necesara. Fie ca vrei sau nu. Ai nevoie de diverse specializari. Si daca doi oameni fac fix acelasi lucru, ceva e putred. Nu conteaza ca unii sint introvertiti si altii nu. Fiecare are rolul lui n echipa si fiecare trebuie sa-si faca treaba astfel incit sa iasa produsul final. Semantica simpla si infinatila. Cam ca mine. Insa eu am inteles ca a lucra in echipa inseamna sa iti faci treaba ta si sa ai grija ca ceea ce faci sa fie ok si cu restul. In cazul de fata sa scrii codul conform cerintelor, sa primesti resursele in formatul cerut etc.
    Stiu, e frumos sa spui ca tu faci totul si ca aia e. Si la mine e tentatia prosteasca de a face eu totul. Dar dupa ce mi-au iesit ceva mai multe fire albe la propriu am renuntat si lucrez in echipa cu cine prind. E mai usor sa lucrez asa. Am ceva exemple din care am invatat mult. Si am lucrat cu oameni extrem de introvertiti. Ghici ce? Asta nu a contat. Dar deloc. Ce a contat a fost sa isi faca treaba.
    Ca unuii au sau nu chef de munca nu e problema ta. Nu tu trebuie sa fii atenta la asa ceva. Pentru ca daca vorbim de o echipa ar trebui sa existe mecanisme de prins eventualele derapaje. Si daca tu esti extrem de productiva si termini cu 5 zile inainte de termen ceva asta nu inseamna ca restul sint niste loaze lenese.
    Uite, ma dau exemplu. Si nu o fac de prea multe ori. Pozitia in care sint eu momentan e destul de dubioasa. In sensul ca sint nevoit sa cunosc procese in detaliu, sa cunosc sisteme in detaliu, sa cunosc arhitectura de date si as putea insira vreo cinci minute vorbite cam tot ceea ce trebuie sa stiu. Asta nu e venit usor. Am invatat de-a lungul anilor mult. Momentan am ajuns intr-o pozitie in care sint cam singurul pe aria mea care stie indeajuns de multe incit sa fie capabil sa raspunda cam la orice intrebare stupida sau complexa. Si nu am urmarit sa ajung in situatia de a fi singur. Deloc. Desi asta a fost sfatul lui taica-meu. Sa ajung intr-o pozitie in care oamenii au nevoie de mine. Ei bine, nu-mi place atit de mult. Si caut de peste un an inca o persoana care sa-mi fie egal sa pot imparti treaba in doi. Si nu gasesc. Pentru ca nu vad interes in tinerii corporatisti care in marea lor majoritate se pling ca muta muntii cu copy-paste si sint platiti cu 2000 lei.
    Muntii nu ii muti de unul singur. Sa fii sigura de asta. Nu stiu ce faci, cu ce te ocupi, dar ffs daca continui sa gindesti asa iti va fi aproape imposibil sa evoluezi profesional. iti recomand o reevaluare a ceea ce crezi tu ca inseamna o echipa. Sincer! Pentru ca in momentul de fata daca chiar esti asa cum te descrii, tu esti oaia neagra intr-o echipa. Nu altcineva.

    ps: as fi inteles sa te plingi ca la orice post se cer cunostinte de milioane de mizerii si experienta de mega master si eventual MBA pentru niste roluri total stupide care nu au nici o treaba cu rolurile respective.

    • #132

      “Lucratul in echipa nu inseamna sa fii sociabil. Nu inseamna sa ca trebuie sa zimbesti frumos si sa suporti restul lumii.”
      Sunt foarte de acord cu ce zici tu acolo, dar deseori in lumea corporatiilor teamwork insemana tocmai sa ii zamnbesti frumos si colegului/colegei care a emis parerile la nivel de imbecil congenital si le sustine la nivel de axioma. daca demontezi mitul din punct de vedere tehnic argumentat si propui alternative esti antisocial sau o persoana care doar distruge spiritul de echipa.

    • #133

      Mi s-a reprosat ca am diplomatia unui bolovan. Ghici ce? Nu-mi pasa. daca te dai mare ca stii ce vorbesti si totusi o dai in balarii, nu ma intereseaza. Si cumva am noroc ca oamenii cu care lucrez de obicei stiu ce vorbesc si ma cunosc indeajuns incit sa-mi tolereze cu succes un limbaj extrem de colorat cind e cazul. Zimbitul frumos nu tine loc de job. Si daca demontez un mit si propun alternative la mine se discuta si se intelege. Nu se considera ca distrug spirite si alte naivitati.
      Daca asta e situatia prin alte parti, si e de multe ori, mergi mai departe. Lumea nu se termina la primul supervisor imbecil. Mai sint si altii de testat.

  31. #134

    Eu sunt si am fost intotdeauna introvertit, asa ca mereu mi-a fost greu cand am facut parte dintr-un grup nou, echipa noua etc. La scoala si liceu a fost diferit si mult mai usor, eram copil, nu s-a vazut vreodata ca ma chinui sau ca am probleme de gen, erau doar in mintea mea, dar odata ce inaintezi in viata si cunosti oameni noi mult mai des, cu care trebuie oarecum sa te imprietenesti, sa formezi echipe, si sa trebuiasca sa va obisnuiti unii cu altii mult mai des spre binele locului de munca, devine nasol, puta que pario …

  32. #135

    “Lucrul in echipa” e o formula generala, depinde ce inseamna echipa aia. Daca echipa inseamna doar tu, atunci pentru cei experimentati si cu chef de munca e ok. Nu si pentru cei neexperimentati sau cei cu cheful de munca epuizat, ambele categorii necesitand colegi carora sa le lase treaba de facut, iar ei doar sa reazeme umarul pe caruta si sa-si stearga sudoarea de pe frunte.

    Definirea echipei tine de sefii si sefuletii numiti eufemistic “team leader”. Depinde ce fel de scoala de sefi au facut, la fara frecventa pe webex sau skype, sau din aia de 3 zile, un fel coaching misto, in care antrenorul le-a spus sugubat ca stie ca se gandesc la un ciocan rosu. In Romania team leaderii sunt in general bagaciosii oportunisti pana la cer si inapoi, aia care nu stiu sa faca singuri treaba, stiu si ei asta foarte bine, au experimentat-o prin cealalta firma, si atunci le explica altora cum sa faca. Profesionistii fac ceea ce stiu, team leaderii ii invata pe altii. Expertii sunt aia care doar vin la program si participa la sedinte de reparat greselile profesionistilor.

    Rar vezi team leaderi profesionisti aproape de pensie, oameni cu atata experienta incat le iese prin pori si e suficient sa stai langa ei sa te atinga experienta evaporata de pe pielea lor ca sa devii expert.

    Atunci toata treaba se rezuma la o bulibaseala la baza companiei, la nivelul pulimii, facuta de team leaderi impreuna cu sefii lor, cei de departamente, care sunt in general habarnisti in biznisul companiei. Cu cat urci pe scara ierarhica, cu atat oamenii stiu mai putin efectiv despre ce se face in compania aia. Sunt doar un manageri profesionisti carora le e absolut irelevant daca firma vinde soft, cuie sau urzici crescute hidroponic sub lumina de led de 5850 grade C. Se uita pe niste tabele excel si urmaresc situatia proiectelor, cat mai e si cum e. Au niste norme stabilite statistic de-ampulea in ceea ce priveste durata de executie a sarcinilor si necesarul de oameni. In mod simplist sunt ferm convinsi ca daca o femeie naste un copil in 9 luni, e clar ca 9 femei termina de nascut un copil intr-o luna, trebuie doar coordonare in echipa si o buna comunicare. E vorba de soft? Nici o problema, 3 oameni termina o bucata de soft intr-o treime de timp fata de unul, trebuie doar repartizate sarcinile corect, asta fiind treaba team leaderului. In general treaba e facuta pana la urma de aia care stiu s-o faca, pentru ca aia care nu stiu, nu pot s-o faca oricat timp ar pierde.

    In ultima vreme a devenit foarte populara ideea ca in loc de un profesionist care cere un salariu cu 5 cifre minim in lei, se pot angaja 5 studenti entuziasti pentru o suma totala cu 4 cifre. Si culmea e ca merge. Se mai aduce un expert din alt departament pentru o luna, se mai intreaba alti colegi, iese treaba, chiar daca legata cu izolier band.

    Treaba in echipa merge la nivel macro, adica fiecare primeste bucata lui sanatoasa de treaba si managerii de proiect verifica permanent sincronizarea oamenilor si stadiul bucatilor de treaba, pentru a detecta din timp problemele si nepotrivirile intre bucati. Se aloca un timp suficient pentru a puna cap la cap bucatile si asta e munca in echipa.

  33. Eu cred invers, cine nu poate lucra in echipa parca le lipseste ceva… si eu sunt introvertit, hm stiu cum e… dar macar sa ramanem pozitivi… e vorba si de psihologie aici, de bondage si de cat de adaptabil ori versatil esti… pentru o echipa…

    • #138

      Bondage zici huh?

    • #139

      Bonding Tim, bonding…facepalm.

    • #140

      da’ încercaţi voi mă să faceţi bondage de unul singur să vedeţi ce iese şi cine vă mai dezleagă! Repede săriţi toţi la Tim:)))))))

    • #141

      ” e vorba si de psihologie aici, de bondage si de cat de adaptabil ori versatil esti”

      Eu nu vad nimic gresit in ce a scris. Din punctul meu de vedere conditiile astea ar trebui sa fie obligatorii la angajare.

      La angajarea intr-un salon BDSM, unde lucrul in echipa e baza.

  34. #142

    @Danielu: si ce mai crezi? Apropos, am prefera opinii, nu pareri:)

    • #143

      Cred ca esti unu din team leaderii de care se vorbeste mai sus care a inghitit cuvinte corporatiste pompoase, a fost mereu hater pe fumatori, pe oamenii eficienti care n-au chef de bullshituri corporatiste ci vor doar sa-si faca treaba fara a fi muscati de fund.

    • #144

      Cei care incep parerea cu “cred” sunt ori nesiguri ori pe langa. Tu esti ambele. Corporatiile aici sunt, in general, toxice. Nu mai intru in detalii.
      Bafta.

  35. #145

    Modul in care este vazuta echipa si lucrul in echipa in Romania e o prostie, derivata in lipsa de intelegere corecta a unei echipe. Nu, echipa nu inseamna 10 oameni care fac acelasi lucru si canta voiosi in timp ce transpira.
    O echipa inseamna un grup de oameni cu specializari si sarcini diferite care lucreaza impreuna pentru a fi mai eficienti, iar raportarea se face de regula la seful de echipa.
    Am vazut niste oameni si culturi si am invatat ceva: e greu sa lucrezi cu est europeni pentru ca vor chestiona mereu autoritatea si au senzatia ca ei stiu mai bine totul. Ce daca ala e manager pe 10 judete si lucreaza in firma de 20 de ani iar tu ai 23 de ani si e primul job? Tu stii mai bine ce se intampla, el greseste.

  36. #148

    M-a uns la inima articolul asta.

  37. #149

    In experienta mea (limitata), asta se spune in anunturile astea, pur si simplu. Nu au nimic corporatiile impotriva introvertitilor, dimpotriva, dar vor ca oamenii lor sa fie capabili sa comunice. Noi cel putin avem de toti si de toate, inclusiv un baiat aflat binisor in spectrul autismului, foarte destept si apreciat la justa lui valoare.

    Realitatea jobului e rareori o adevarata munca in echipa. La interviu pt jobul curent m-au batut putin la cap cu rolul meu in echipa, cu raportul la echipa, cu blablabla. Dar realitatea zilnica e ca fiecare sta la calculatorul lui si isi vede de treaba, si, din cand in cand, cum scrie si autoarea, dam raportul catre unii si altii, ca e vorba de client, superior ierarhic sau coleg care se ocupa de alta bucatica din proiect. Se intampla ENORM de rar sa lucram literalmente in echipa si e de multe ori o experienta placuta, ne bucuram ca putem sa fim si noi oameni putin si sa vorbim cu cei langa care ne petrecem 1/3 din viata.

  38. #150

    daca esti intr-un proiect, cu project manager, fise gantt si milestone nu prea ai cum sa nu lucrezi in echipa.
    Daca milestone-ul tine de a iti realiza partea ta de proiect, dar tu decizi ca iti faci partea la urma desi era prima parte de rezolvat s-a cam dus in balarii proiectul. Ailalti o sa tea cu deshtu’-n gura.
    Adica tot de una singura trebuie sa faci treaba, dar rezultatul depinde de aranjarea treburilor astora, anuntarea intarzierilor, motivele, etc.

  39. #151

    Dna Ametcea, noi sa intelegem ca v-ati apucat de curatenie iar sotu n-are chef?

  40. #152

    Depinde de genul de munca pe care-l prestezi. Luasem un proiect eram de la inceput singura: eu centram , eu dadeam cu capul dar pe parcurs a inceput sa devina mare si greu de tinut de o singura persoana. Basca la plecarea in concedii era mereu aceeasi replica: “Nu poti sa-ti iei 3 saptamani ca nu are cine sa-ti tina locul. Maxim doua.”
    Ok, venea cineva de la o agentie sa-mi tina locul cat eram in concediu dar trebuia sa-mi bat gura cu doua saptamani inainte unuia de se uita la mine ca la masini straine. Sa las tot ce era urgent facut, sa vad ce era mai putin important cand revin. Ma punea naiba in concediu sa-mi deschid mailul de job. Vomita inboxul zeci de mailuri. Ultimele zile de concediu deja eram mai obosita decat atunci cand am intrat in el.
    Si eu sunt pentru a lucra pentru bucata mea si sa nu se bage nimeni in ea insa cateodata iti mai trebuie cineva ca backup (te imbolnavesti, vrei concediu…se intampla sa ai cate ceva in viata care sa te puna un pic la colt sau chiar sa vrei sa iesi pentru o perioada din vartej)
    Relativ sunt singura pe proiectul meu acum. Nu ma intreaba nimeni cum ajung la capat, important este sa le pastrez dead line-ul si toate datele se trimit pe mailuri. E impartit acum dar cateodata trebuie sa ma pun de acord cu colega daca sunt corecte niste date. Am lucrat 1 an cu o chinezoaica in acelasi birou….nu aveam decat “buna ziua” si “la revedere” de cat de ocupate eram.
    Deci depinde de ceea presupune munca ta si daca pe parcursul pauzei pe care doresti sa o iei nu este nevoie sa-si tina cineva locul. Oricum la descrierea jobului meu era chiar pus in evidenta daca pot sa lucrez fara a fi supravegheata si sa pot sa iau decizii rapide.

  41. Mvaai, nu-ti place sa lucrezi cu oamenii? Ce urat, ntz ntz ntz :)))

    • #154

      De obicei astia cu psiho- in meserie sunt foarte ciudati.

  42. #156

    daca as avea o companie destul de mare unde sa-mi permit sa angajez multi, as intervieva personal si as angaja vreo cativa tantalai. si acolo sa vezi!
    vrei, nu vrei, nu poti sta numai cu capul in hartii si calculatoare.
    Luna, oricum o dai tot intr-o comunitate dai. ca aia fac aia in departamentul cutare care e legat de dep. tau..well, depinde de situatiune.
    si eu prefer sa lucrez singur.sa am partea mea de munca.
    munca in echipa nu inseamna neaparat lucrat toti laolalta.

    cum merge echipa arhi&luna?
    da, stiu. fiecare cu parerile lui. hahaha.

    acushica va fi echipa de 4. 🙂

  43. #157

    La mine la angajare chia mi s-a precizat: aici nu vei lucra in echipa, ci pe cont propriu. fiecare cu nasul in calculatorul lui. multi se ascund/isi ascund incompetenta in spatele echipei.

    • #158

      Adica “Sa nu te prind ca vorbesti cu colegii!” 🙂

    • #159

      adica “sa nu te prind ca intrebi pe altii sau ceri ajutor”
      😀

  44. #160

    Cred ca aceasta cerinta de lucru in echipa se refera la niste abilitati de relationare de baza. Pentru cei care au nevoie sa contoleze tot (cum am inteles ca vrei tu sa faci) cred si eu ca e dificil sa lucrezi cu alte persoane.

  45. Magaria e ca atunci cand faci tu tot proiectul, va dura mai mult.

    Dar daca : unul face imaginile, unul seteaza baza de date, unul face scripturile si unul face frontendul. In loc sa faca unul tot si sa ia 2 saptamani, fac 4 si dureaza 3 zile. Plus ca fiecare din aia cand isi termina treaba poa’ sa inceapa la un alt proiect.

    That being said, nu toata lumea are acelasi nivel de skill in toate detaliile. Unul poa sa stie photoshop dar sa nu aiba talent, dar scrie oop in somn. ala care are talent la photoshop nu intelege bazele de date etc.

    Si daca treci prin 15 locuri si in toate sunt probleme cu munca in echipa, problema e foarte probabil sa fii tu. Nu tu, Luna, tu in general.

    Acu, nu stiu, fiecare cu domeniul lui. dar p’aci prin tarile cu apa calda ai chestii gen Jira, ai proceduri gen Agile si Scrum ca sa nu intram in chestii gen Prince 2, ai KPI-uri si contrar alora care nu price cum merg chetsiile astea, un manager destept se uita la uneltele astea si stie cine munceste si cine latra.

  46. #162

    se pare ca tovarasha ta/ colega de apartament si pat are ce are ea acolo. 156 coments plus alea moderate.
    sa traiti doamna Luna! si individual! 🙂

  47. #163

    buna chestia cu ‘ mai ai 60 de secunde ‘ sa te razgandesti, sa vezi ce-ai debitat etc. mie imi trebe vreo 2 luni.probabil poti pune si optiunea asta. dar alea regandite sa le flirteze doamna Luna.
    ah, pardonez moi! filtreze

  48. #164

    Abilitatea de a fi parte a unei echipe nu ar trebui sa insemne mai mult decat educatie si un grad normal de socializare.
    In experienta mea peste tot pe unde se batea toba pe teamwork se freca buha la greu ,3 insi duceau 15 in spate iar unde nici nu era pomenit termenul totul mergea uns ,gen “ce teambuilding? asta facem zilnic la job “.
    Ca regula generala nici nu bag in seama ofertele care pun accent pe muncainechipa + numentalitatedela9la5+abilitateadealucrainstres.
    Amatori…

  49. #165

    Off topic, apropo de bou’ care a strigat demisia! la slujba de inviere cand l-a vazut pe iohannis(daca nu cumva o fi strigat impotriva lui daniel), cat de tare ar fi s-o bagi pe aia cu cristiii! la slujba de inviere? Mai ales ca e vorba de, you know, christ?
    Hristos a Inviat! 1Mai Fericit!

  50. #168

    unii sunt debusolati e arhi, nu e cetin 🙂
    man, girl, irelevant, se stie ca luna e mai importanta, ca lumineaza noaptea.
    pe cand soarele- e ziua in plm, ce treaba are 🙂
    a lucra in echipa e chestie pe care o au invatat-o toti idiotii acu vreo 30 de ani, cu apogeu in anii 90.
    la noi- la sfarsitul anilor `90, inceputul anilor 2000.
    sunt multi pe aici care presteaza pe diferite meridiane, care lucreaza cu diverse natii, diversi expati- ia, ziceti ca lenea nu e universala.
    hai, burebista, daco-getii, manz, branza, barza, lene 🙂
    nu prea iese, asa-i?

    plantatia pe care prestez a descoperit dupa 20j si ceva de ani ca 1 om la programare, 1 pe web si 1 la hardw si retea fac minuni=> efect secundar-castiga bine si treaba merge.
    periodic apar intrebari: adica merge treaba. daca merge, de ce merge? n-ar putea merge si cu mai putin?
    intr-o firma cu mai mult de 100 angajati apar si conteaza si vorbele- la tigara, la cafea
    sau la
    salata prrrrrrroaspata , sa ii simt fiecare nervura
    o shaworma cu sosuri- da sa fie cu de toate, sa le simt…
    mai la obiect-,mai intim- un hotdog
    daca nu te-ai prins, incearca savarina.
    ?!?!??!?!?!??!?!?
    se ajunge la:
    ‘aia isi iau banii degeaba” , mai mult stau” “ce e asa greu” toata ziua stau si butoneaza, nu fac nimic” etc

    cand apar fiinte pline de idei si de solutii( nu intrebati de care solutii, va rog, pastram decenta) unul din noi isi ia concediu sau e trimis la plimbare- depinde cine e reducatorul de costuri, daca e strainez sau nu, daca poarta fusta- ma rog, sunt subiectiv, dar intelegeti ideea- cine ce reduce si ce taie..
    le trebuie cam 2 luni ( mult, parerea mea ) sa isi dea seama ca fara 1 din cei 3 treaba nu merge.
    si noi revenim, pe niste bani mai multi, pt ca prostia se plateste.
    si noua ne convine.

    la final, ca am divagat.
    luna,
    1.stii ce skill, abilitati socio, psiho si ce plm mai vrei, lucru in echipa si mms iti mai trebuie sa interactionazi cu actualii-fostii-actualii-fostii-actualii-fostii-actualii colegi?
    nu zic sefi, ca aia nu stau mult la multinationale si oricum is sapati din tara- mama. desi si cu aia e greu
    PS2
    daca ma intrebati de ce mai stau, eu va intreb: as putea castiga mai bine afara. poate mai mult si as lucra mai putin
    sau poate as lucra mai putin si as castiga mai mult.
    poate as face, as drege. as avea calitate, civilizatie, alea.
    15 ani mi-au trebuit sa invat sa traiesc in rromania……

  51. Paște fericit tuturor pastaferienilor!
    s32.postimg.org/9efyy5fx1/monster.jpg

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam